Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας

Οι εργασίες που θα δρομολογηθούν άμεσα αφορούν στην ανέλκυση του αυθεντικού υλικού από τον Άραχθο.

Το «πράσινο φως» για την αποκατάσταση του εμβληματικού γεφυριού της Πλάκας και την έγκριση άμεσης υλοποίησης εργασιών κατά τους επόμενους μήνες έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος.

Οι εργασίες που θα δρομολογηθούν άμεσα αφορούν στην ανέλκυση του αυθεντικού υλικού από τον 'Αραχθο, σε μεθοδευμένες στερεώσεις των τμημάτων της γέφυρας που έχουν παραμείνει όρθια και στην τοποθέτηση πασσάλων για τη θεμελίωση των βάθρων του γεφυριού.

Τις παραπάνω εργασίες θα εκτελέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προκύπτει από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πέρυσι το καλοκαίρι ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με στόχο την αποκατάσταση του μνημείου. Την επίβλεψη των εργασιών θα έχουν το ΥΠΠΟ και το ΕΜΠ.

Το λιθόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, έργο του 1866 και κηρυγμένο μνημείο και έργο τέχνης, κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015, έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τα Τζουμέρκα. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε η ομάδα μελετητών το Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που προσέφερε αφιλοκερδώς τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο, οι πλημμύρες που δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις δεν ήταν από μόνες τους ικανές να προκαλέσουν βλάβες στο μνημείο.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος του ΚΣΝΜ, Ελισσάβετ Βιντζηλαίου, κύριο αίτιο της κατάρρευσης ήταν η διάβρωση που εντοπίστηκε ότι υπήρχε στο ανατολικό βάθρο της γέφυρας, με αποτέλεσμα τα φορτία να μην καταλήγουν ομοιόμορφα σε όλα τα θεμέλια.

Εξάλλου, το 2008 είχαν γίνει κάποιες εργασίες συντήρησης στο μνημείο, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ το 2013 είχε γίνει σύσκεψη αρμόδιων φορέων για την περαιτέρω αναστήλωση του μνημείου, που ωστόσο δεν προχώρησε. Ρωγμές στο μνημείο είχαν εντοπιστεί και το 2014.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη του Συμβουλίου, η αποκατάσταση του μνημείου θα πρέπει να βασιστεί σε θεμελιώδεις αρχές, όπως ότι οι μελέτες θα αποδίδουν την αρχική χάραξη και ότι τα σημεία που θα συμπληρωθούν θα διακρίνονται από τα αυθεντικά. Το έργο της συμπλήρωσης των κατεστραμμένων τμημάτων είναι επείγον, τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα κατάρρευσης των σωζόμενων τμημάτων.

Επίσης επισημάνθηκε ότι θα υπάρξει ο εντοπισμός, η καταγραφή και η συλλογή των σωζόμενων τμημάτων της γέφυρας. Πάντως, ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής είναι το κατά πόσο θα επαναχρησιμοποιηθούν τα πεσμένα κομμάτια της γέφυρας. Όπως εξήγησε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου, η χρήση του αυθεντικού υλικού θα διερευνηθεί αφού συλλεγεί το υλικό και διαπιστωθεί η ποιότητά του και η κατάσταση διατήρησής του. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο, Γεώργιος Γκανασούλης, εξέφρασε τον προβληματισμό ότι μπορεί οι όποιες βλάβες στο αυθεντικό υλικό που βρίσκεται για καιρό στο νερό να έχουν επιδεινωθεί. Σημειώνεται ότι πέρυσι ανασύρθηκαν κάποιοι μεγάλοι όγκοι τμημάτων του γεφυριού, ωστόσο, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Κασκάνης, υπάρχει άλλο ένα μεγάλο κομμάτι της γέφυρας που εντοπίστηκε αλλά δεν μπόρεσε να ανασυρθεί λόγω μεγέθους.

Παράσταση στη συνεδρίαση πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε σε έντονους τόνους να μεριμνήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης, καθώς «πέφτουν τα υλικά και από το τμήμα που έχει απομείνει». Ο ίδιος διαμήνυσε ότι εφόσον οι κατεπείγουσες εργασίες για το έργο δεν προχωρήσουν, η περιφέρεια θα αποχωρήσει από την προγραμματική σύμβαση. «Ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι αυτό το έργο θα το κάνουμε», συμπλήρωσε.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη τον διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν άμεσα η ανάσυρση θραυσμάτων και οι στερεώσεις, ενώ και η θεμελίωση των βάθρων θα γίνει, σύμφωνα με μελέτη που θα κατατεθεί. Από την πλευρά του και ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες που απαιτούνται για να προχωρήσει άμεσα το έργο.

«Ένα τόσο δύσκολο έργο πρέπει να έχει όλη τη σωστή προετοιμασία και υποστήλωση για να υλοποιηθεί», υπενθύμισε η κ. Γατοπούλου.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, η υλοποίηση της κατασκευής θα γίνει από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνδυασμό με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

---------------

Λιμάνι Κατακόλου: Τα σκουπίδια διώχνουν τους τουρίστες


Τα σκουπίδια που βρίσκονται εκτεθειμένα στο κέντρο του λιμανιού του Κατάκολου, «υποδέχονται» καθημερινά τους χιλιάδες των τουριστών που φτάνουν στην περιοχή με τα κρουαζιερόπλοια. Το πρόβλημα, με τις σωρούς που βρίσκονται έξω από τα τοπικά καταστήματα και σε μικρή απόσταση από το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο αλλά και όσα βρίσκονται κατά μήκος της Επαρχιακής Οδού Κατάκολου – Πύργου, έχουν γίνει το σήμα «κατατεθέν», με τους τουρίστες καθώς και τις ναυτιλιακές εταιρείες να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους ως προς την εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή.





Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ήδη ναυτιλιακές εταιρείες, έχουν ζητήσει εγγράφως από την αρχή της τουριστικής σεζόν, την μέριμνα των τοπικών φορέων για την αποκομιδή των απορριμμάτων εκφράζοντας την πλήρη δυσαρέσκειά τους, για την κατάσταση που επικρατεί.

Από την άλλη, επαγγελματίες του Κατάκολου, κάτοικοι και εκπρόσωποι του τοπικού συμβουλίου, σε δηλώσεις τους για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην τοπική κοινότητα του Κατάκολου και τα σκουπίδια να μαζευθούν άμεσα.

Στο μεταξύ, πηγές αναφέρουν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», πως θα πρέπει να υπάρξει η στήριξη όλων των φορέων έτσι ώστε οι 40 τόνοι που απομακρύνονται καθημερινά για μεταφορά στον ΧΥΤΑ Παλαίρου, να αυξηθούν ούτως ώστε η αποκομιδή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και από το Κατάκολο και από την άλλη να υπάρξει η ενημέρωση των πολιτών ώστε τα ημερήσια σκουπίδια να τα εναποθέτουν στους κάδους απορριμμάτων, από τους οποίους γίνεται η περισυλλογή από την Υπηρεσία Καθαριότητας καθημερινά. Αυτό, όπως συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να γίνεται καθώς τα σάπια σκουπίδια δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην Τριανταφυλλιά, παρά μόνο στον ΧΥΤΑ Παλαίρου που ισχύει η προγραμματική σύμβαση, καθώς σε τέτοια περίπτωση το έργο της ενδιάμεσης θα «τιναχθεί» στον αέρα.

Εξάλλου, αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Βασίλη Σεϊντή, καθώς ο ίδιος, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση αποκομιδή από τον χώρο του Δημοτικού Σταδίου Πύργου και στη συνέχεια, θα προχωρήσει η περισυλλογή των απορριμμάτων από την ευρύτερη περιοχή του Κατάκολου που το πρόβλημα, δημιουργεί τη δυσαρέσκεια κατοίκων και τουριστών.

Μέχρι στιγμής, ο δήμος του Πύργου, μπορεί και στέλνει τα σκουπίδια ημέρας στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς ενώ μεταφέρει τα υπόλοιπα στον ΧΥΤΑ Παλαίρου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Μάκης Ρομποτής

Αντιπρόεδρος τοπικής κοινότητας Κατακόλου

«Τον πρώτο χρόνο καταφέραμε να κρατάμε το Κατάκολο σε ένα καλό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή το θέμα με τα σκουπίδια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Υπάρχει ένα λιμάνι εδώ που κάθε ημέρα έχει χιλιάδες τουρίστες. Μήπως πρέπει κάποιος να ενδιαφερθεί και να δώσουμε προτεραιότητα στο χωριό, γιατί το Κατάκολο δεν είναι ένα οποιοδήποτε χωριό, αλλά είναι ένα χωριό που καθημερινά υποδέχεται χιλιάδες τουριστών».

Σάκης Μπουλούτας

Μέλος Διοίκησης Επιμελητηρίου Ηλείας

«Τα σκουπίδια έπρεπε να είχαν φύγει εδώ και καιρό, οι τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά στα σκουπίδια ανεβάζοντάς τα στο διαδίκτυο και έχουμε γίνει ρεζίλι παγκοσμίως. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να φύγουν. Δεν επιτρέπεται αυτό το πράγμα άλλο. Δεν υπάρχουν λόγια να δικαιολογηθεί αυτή η κατάσταση, λένε ότι ξεκίνησε η διαδικασία στην Τριανταφυλλιά και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν τα σκουπίδια από εδώ».

Τάκης Ζαχαρόπουλος

Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο μας δυσφημεί. Σαν επαγγελματίες εμείς δεν αισθανόμαστε άνετα. Βέβαια το θετικό είναι όπως έχουμε ενημερωθεί από την δημοτική αρχή ότι αρχίζει άμεσα η αποκομιδή που τόσο καιρό περιμένουμε επιτέλους για να έλθουν τα πράγματα σε ηρεμία και να μην δημιουργούμε αρνητικά σχόλια στο εξωτερικό για την πατρίδα μας. Οι πελάτες μας ρωτούν και εμείς βρίσκουμε δικαιολογίες».

Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Πρόεδρος Επαγγελματικού Συλλόγου Κατακόλου και μέλος τοπικού συμβουλίου Κατακόλου

«Μόνιμο πρόβλημα τα σκουπίδια τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες έχουν σαπίσει στους δρόμους. Περιμένουμε να φύγουν, μόνο υποσχέσεις ακούμε. Στα δύο με τρία χιλιόμετρα από εδώ τα έχουν πάρει, ενώ σε εμάς έχει να εμφανισθεί απορριμματοφόρο τουλάχιστο 7 μήνες. Δεν καταλαβαίνω την εμμονή που έχει ο δήμος με το Κατάκολο. Οι τουρίστες μας ρωτούν γιατί είναι αυτή η κατάσταση, έχουν εξαντληθεί οι δικαιολογίες μας. Καταλαβάινουν και οι ίδιοι ότι κάτι άλλο συμβαίνει».

---------------

Χανιά: Έργα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την βελτίωση οδικού δικτύου της πόλης


Έργα ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθούν άμεσα στα Χανιά προκειμένου να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο της πόλης.

Ειδικότερα, σήμερα, υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ του δήμου και του ανάδοχου του έργου, με τον δήμαρχο, Τάσο Βάμβουκα, να χαρακτηρίζει τις σχετικές παρεμβάσεις «σημαντικές για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Παρεμβάσεις θα γίνουν σε 17 δρόμους που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, καθώς και σε συνοικίες που παρουσιάζουν προβλήματα, κυρίως λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος».

Στο τεχνικό πρόγραμμα της παρέμβασης περιλαμβάνονται γενικές εκσκαφές, αποξήλωση υπάρχοντα ασφαλτοτάπητα, κατασκευή βάσης έδρασης πεζοδρομίων, κατασκευή ρείθρων από άοπλο σκυρόδεμα, τοποθέτηση πρόχυτων κρασπέδων και επίστρωση των πεζοδρομίων με τσιμεντόπλακες. Παράλληλα, θα γίνει οριοθέτηση θέσεων για την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, ταπεινώσεις ή ανυψώσεις φρεατίων, επίστρωση με τσιμεντοκυβόλιθο, κατασκευή ασφαλτοτάπητα και τοιχίων αντιστήριξης, καθώς και συμπλήρωση του δημοτικού φωτισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.patrisnews.com και http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.