Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Δις ισόβια μετά από 23 χρόνια


Δις ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 12 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης σε άνδρα, 51 ετών, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές του χρόνου κατηγορούμενος για διπλή δολοφονία που είχε διαπράξει πριν από 23 χρόνια, έξω από κέντρο διασκέδασης στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Το διπλό φονικό διαπράχθηκε τον Γενάρη του 1990, ενώ τα θύματα ήταν 'μπράβοι', με τους οποίους ο δράστης διαπληκτίστηκε πριν τους δολοφονήσει με κυνηγετική καραμπίνα. Μάλιστα, η δικογραφία περιελάμβανε και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τρίτου προσώπου. Ο δράστης είχε διαφύγει στις ΗΠΑ και αναζητείτο όλα αυτά τα χρόνια. Συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όταν στη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ταξίδευε με πλαστά έγγραφα.

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε μετανιωμένος. Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του, έκανε λόγο για 'αιμοσταγή δολοφόνο'. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, όπως κατηγορείτο, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Πρωτόδικα, είχε καταδικαστεί, ερήμην, σε δις ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 20 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Απήγαγε την πρώην σύντροφο του


Δύο άτομα, 22 και 29 ετών, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κιάτο Κορινθίας και το Ρίο Αχαΐας, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για αρπαγή κατά συναυτουργία και παράνομη κράτηση 23χρονης.

Συγκεκριμένα η 23χρονη, συνοδευόμενη από συνάδελφό της, επέστρεφε τα ξημερώματα πεζή από την εργασία της, στο Ξυλόκαστρο. Ξαφνικά οι δύο νεαροί τους προσέγγισαν έξω από το σπίτι της, την ανάγκασαν με τη χρήση βίας να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του 22χρονου και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου τη μετεπιβίβασαν στο αυτοκίνητο του 29χρονου, με τον οποίο παλαιότερα η 23χρονη είχε δεσμό, και αναχώρησαν με πιθανό προορισμό την Ήπειρο.

Ο συνάδελφος της 23χρονης συγκράτησε την πινακίδα του αυτοκινήτου, ειδοποίησε την αστυνομία και λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 22χρονος στην περιοχή του Κιάτου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πωλείται αναπηρικό αυτοκίνητο


Πωλείται αναπηρικό (είτε για ΑμεΑ για αρτιμελή) Mercedes-Benz C 200 Kompressor Sportcoupe με υγραέριο 1800cc για 6.500 euro. Αυτόματο, σειριακό, με θερμαινόμενα δερμάτινα
 καθίσματα και αυτόματα φώτα. Επίσης αυτόματος πιλότος, παρκόμετρο μπρος-πίσω, με πρόγραμμα και τροχαλία. Διαθέτει 204ps, βιβλίο των searvice, ψυγειάκι,17 ζάντα και είναι ατρακάριστο. Φυλασσόταν σε γκαράζ και τώρα και πριν.

Κύριος Στέφανος
Τηλέφωνο: 6982850855



Διαβάστε περισσότερα...

Σε λειτουργία ξανά το σύστημα καθαρισμού στην Ιαπωνία


Είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από ένα καουτσούκ.

Λειτουργεί ξανά η μονάδα καθαρισμού του ραδιενεργού νερού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, η οποία είχε υποστεί βλάβη από ένα κομμάτι καουτσούκ το οποίο είχε φράξει μία αντλία, λίγες μόνο ώρες μετά τη λειτουργία της. «Η μονάδα C του συστήματος ALPS τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία στις 02:38 (την Κυριακή στις 17:38 ώρα Γκρίνουιτς). Οι ομάδες επίβλεψης δεν παρατήρησαν κανένα πρόβλημα» ανακοίνωσε η Tepco.

Το σύστημα διαχείρισης του ύδατος (ALPS) είχε τεθεί αρχικά σε λειτουργία το Μάρτιο, όμως δε λειτούργησε σωστά και σταμάτησε για πολλούς μήνες.

Μονάδα καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος τέθηκε σε λειτουργία την Παρασκευή, ωστόσο χρειάστηκε και αυτή ύστερα από κάποιες ώρες να σταματήσει και πάλι καθώς ένα κομμάτι καουτσούκ που είχε ξεχαστεί σε μια δεξαμενή, έφραξε μια αντλία, εξήγησε η Tepco.

Με το σύστημα ALPS, θα αφαιρεθούν περίπου 60 ραδιενεργά στοιχεία από το μολυσμένο νερό που έχει ήδη απαλλαγεί από το καίσιο 134/137 και το οποίο είναι αποθηκευμένο σε εκατοντάδες δεξαμενές του πυρηνικού σταθμού. Μια μόνο από τις τρεις υπάρχουσες μονάδες τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία, οι άλλες δύο θα λειτουργήσουν σε μερικές εβδομάδες.

Ο επικεφαλής της Tepco Ναόμι Χιρόζε, σε συνέντευξή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα τονίζει ότι επιθυμεί την επαναλειτουργία σύντομα τεσσάρων αντιδραστήρων ενός άλλου εκ των τεσάρων πυρηνικών σταθμών της Ιαπωνίας, τους οποίους διαχειρίζεται.

Η Τepco κατέθεσε την Παρασκευή αίτημα στη ρυθμιστική αρχή της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας για την επαλήθευση της ασφάλειας των αντιδραστήρων 6 και 7 του πυρηνικού σταθμού Κασιβαζάκι-Καρίβα (δυτική Ιαπωνία) με στόχο την επαναλειτουργία τους, αλλά θέλει να κάνει το ίδιο και με τους αντιδραστήρες 1 και 5 του ίδιου σταθμού, ο οποίος αριθμεί συνολικά επτά. Η λειτουργία των 7 αντιδραστήρων αυτών διεκόπη εδώ και πολλά χρόνια, ορισμένων μετά το σεισμό στη Νιιγκάτα το 2007 και άλλων πριν από πολλούς μήνες λόγω των νέων μέτρων που έλαβαν οι αρχές για να προστατεύσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση σεισμού, τσουνάμι, αεροπορικού δυστυχήματος ή τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, οι απαραίτητες μελέτες για κάθε αντιδραστήρα μπορεί να απαιτήσουν έξι μήνες, γεγονός που καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για τον αριθμό των αντιδραστήρων που μπορούν να επαναλειτουργήσουν το χειμώνα, περίοδο με μεγάλες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε σκύλο επειδή… γάβγιζε


Ένα αποτρόπαιο περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, στα Κρέστενα Ηλείας, όταν ένας άγνωστος σκότωσε έναν σκύλο επειδή… γάβγιζε.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, ένας άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα σκύλο σε γειτονικό σπίτι το βράδυ της Παρασκευής, επειδή φέρεται να ενοχλήθηκε από το γάβγισμά του.

Ήδη έχει κατατεθεί μήνυση από τον ιδιοκτήτη του άτυχου σκύλου, ενώ το αστυνομικό τμήμα Κρεστένων διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Αγρίνιο


Με επιτυχία υποδέχτηκε η πόλη του Αγρίνιου την Ολυμπιακή Φλόγα ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.



Λαμπαδηδρόμοι ήταν ο προπονητής στίβου Δ. Μπαρμπαρούτσης και η κα Παπαγιάννη πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αγρινίου, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι της Ρώσικης Δημοκρατίας, που είναι η διοργανώτρια χώρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εκπρόσωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κλειστές ΜΕΘ αφήνουν εκτός 5.600 ασθενείς


Σε άτυπη λίστα αναμονής για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μπαίνουν καθημερινά 40 ασθενείς στο λεκανοπέδιο Αττικής, καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ). Υποστηρίζουν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, παραμένουν κλειστά 200 έτοιμα εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΕΘ, αριθμός ρεκόρ από την αρχή λειτουργίας των κλινών ΜΕΘ την τελευταία 25ετία.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς το χρόνο και τα 200 «κλειστά» κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς.

Σε 70 δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτυχθεί συνολικά 634 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Αυτές οι κλίνες, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, αποτελούν τη λεγόμενη «αλυσίδα επιβίωσης» για τα βαριά περιστατικά στην ώρα της ανάγκης.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ για να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας θα έπρεπε - με βάση τα διεθνή στάνταρ - οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ να αποτελούν το 9 - 11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων και να λειτουργούν με 4 νοσηλευτές ανά μία κλίνη. Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό για να λειτουργήσουν 100 ειδικές κλίνες χρειάζονται 450 νοσηλευτές και αυτή τι στιγμή υπηρετούν μόνο 155. Όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ «με πολύ χειρότερες αναλογίες λειτουργούν οι ΜΕΘ στον πολυδιαφημισμένο ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος για τα ταμεία και τα νοικοκυριά είναι αντιστρόφως δυσβάσταχτο με τις υποδομές τους».

Στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί αναφέρουν ότι «αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά, δραματικές εκκλήσεις συγγενών ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, να μεταφερθεί ο άνθρωπός τους σε δημόσιο νοσοκομείο, γιατί έχουν εξαντληθεί οικονομικά».

Η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τις ΜΕΘ, καθώς, όπως υποστηρίζει προσλήψεις συμβασιούχων και με το σταγονόμετρο, δεν αποτελούν λύση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχει ύψος μόλις... 41 εκατοστά


Ένας ηλικιωμένος Νεπαλέζος, που έχει ύψος μόλις 41 εκατοστά, διεκδικεί το ρεκόρ του πιο κοντού «ανάπηρου» ανθρώπου στον κόσμο και επιθυμεί να συμπεριληφθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Ο 73χρονος Νάου, ο οποίος μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, έφυγε πρόσφατα από το χωριό του στο νοτιοδυτικό Νεπάλ, για να μεταβεί στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Δεκάδες φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι τον περίμεναν στο αεροδρόμιο, όπου έφτασε φορώντας γυαλιά ηλίου και κρατώντας σφιχτά την ταυτότητά του.



Ο Νάου έχει ήδη επιστρέψει στο χωριό του, το Μπαϊραχάβα, όπου ζει με την οικογένεια του μικρότερου αδελφού του. «Είμαι πολύ χαρούμενος», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 73χρονος διεκδικεί τον τίτλο του κοντύτερου «ανάπηρου» ανθρώπου που σήμερα τον έχει ένας Ταϊβανέζος ύψους 68 εκατοστών.

Παρά την ηλικία του και το ύψος του ο Νάου είναι δραστήριος, αγαπά τα ταξίδια, του αρέσει να κάνει παρέα με άλλους ανθρώπους και να μιλάει για τη ζωή, είπε η ανιψιά του, Σίμα Σέιχ. «Δανειζόμαστε συχνά ένα καροτσάκι για να τον πάμε στην αγορά γιατί του αρέσει πολύ. Όμως, μόλις βγαίνουμε έξω, οι άνθρωποι σταματούν για να τον περιεργαστούν. Αμέσως μαζεύεται πλήθος, κάτι που καθιστά δύσκολη την κατάσταση», πρόσθεσε.



Ένας άλλος Νεπαλέζος, ο Τσάντρα Μπαχαντούρ Ντάνγκι, 74 ετών, έχει το ρεκόρ του κοντύτερου μη ανάπηρου άνδρα του κόσμου αφού το ύψος του φτάνει μόλις τα 54,6 εκατοστά.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φροντιστήριο στη Ν.Μάκρη


Για 3η συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης, οργανώθηκε και λειτουργεί με εθελοντές καθηγητές το Κοινωνικό Φροντιστήριο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης.

Όσοι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης και κυρίως Μαθηματικοί, Φυσικοί και Φιλόλογοι επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον κ. Πασχάλη Πούλο, φιλόλογο και Σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης, στα τηλέφωνα 694 445 2024 ή 697 739 2732.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ύστερα από την σημερινή συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τα μέλη του, ότι δόθηκε εντολή οριστικοποίησης για την πληρωμή ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων για τον μήνα Μάρτιο του 2013 και ιατρικών επισκέψεων για τον μήνα Απρίλιο του 2013.

Επίσης εντός των προσεχών ημερών θα μας δοθεί χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των λοιπών οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος ζητήθηκε εκ νέου να αναρτάται προσωπικό μήνυμα στο e-dapy για την οριστικοποίηση της πληρωμής, καθώς επίσης δοθεί στον ΙΣΑ το αρχείο με τους συμβεβλημένους ιατρούς, ώστε να ενημερώνονται εγκαίρως μέσω προσωπικού μηνύματος για την οριστικοποίηση των πληρωμών προκειμένου να προβαίνουν εγκαίρως στην έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών και να επιταχύνεται η διαδικασία αποπληρωμής τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ορθοπεδικός έγραφε... εξετάσεις για προστάτη


Νέα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για γιατρούς που συνεχίζουν το πάρτι της συνταγογράφησης.
Μπορεί ένας ενδοκρινολόγος να γράψει στο ιατρείο του περισσότερα από 6.000 παραπεμπτικά σε έξι μήνες, που σημαίνει, κατά μέσον όρο, σχεδόν 34 παραπεμπτικά για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις σε ασφαλισμένους την ημέρα; Και τα παραπεμπτικά αυτά να έχουν εκτελεστεί σε συγκεκριμένα θεραπευτήρια; Μπορεί ένας ορθοπεδικός να γράφει συστηματικά σε ασφαλισμένους εξετάσεις για... προστάτη (PSA) και ένας ενδοκρινολόγος, τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων; Και μπορεί ένας καρδιολόγος να γράφει στον ίδιο ασφαλισμένο κάθε μήνα τρίπλεξ καρδιάς το οποίο εκτελεί ο ίδιος στο ιατρείο του; Μπορεί να είναι απλώς ανθρώπινο λάθος, ένας γιατρός να έχει γράψει εφέτος... όχι ένα ή δύο, αλλά 14 παραπεμπτικά για εξετάσεις και πράξεις σε άτομο που έφυγε από τη ζωή το 2006; Και μπορεί το 90% των συνταγών φαρμάκων συνολικού κόστους άνω των 50.000 ευρώ που γράφει γιατρός να εκτελούνται σε φαρμακείο συγγενούς του;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εντόπισαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ, μπορεί! Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες ελέγχου των γιατρών που δίνει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα»: 87 γιατροί –σε σύνολο 6.500– έλαβαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας επιστολή από τον ΕΟΠΥΥ, με την οποία κλήθηκαν να δώσουν εντός πέντε ημερών εξηγήσεις για την «εκτός πλαισίου» συνταγογράφηση πράξεων και εξετάσεων που φέρονται να έκαναν το τελευταίο εξάμηνο, αφού: είτε έχουν γράψει παραπεμπτικά με κόστος υπερπενταπλάσιο του μέσου όρου της ειδικότητάς τους είτε έχουν γράψει εξετάσεις εκτός της ειδικότητάς τους είτε έχουν γράψει και εκτελέσει πράξεις οι ίδιοι σε αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι η παραβατικότητα έχει και πατρίδα και ειδικότητα, γεγονός που θυμίζει έντονα και τα πρόσφατα συμπεράσματα ελέγχων για τα προνοιακά επιδόματα. Ετσι, μετά τα «νησιά τυφλών» (Ζάκυνθος κ.ά.), καταγράφονται «επιδημίες» γαστρεντερολογικών προβλημάτων στη Λάρισα και ψυχικών διαταραχών στον Βόλο. Ειδικότερα, από τους ελέγχους προέκυψε κατά μέσον όρο ανά ειδικότητα: εξαπλάσια αναγραφή παραπεμπτικών από αγγειοχειρουργούς και γαστρεντερολόγους στον νομό Λαρίσης έναντι της Αττικής. Τετραπλάσια αναγραφή παραπεμπτικών από ενδοκρινολόγους στην Αττική έναντι του νομού Λαρίσης και υπερεξαπλάσια έναντι της Μαγνησίας. Στη Μαγνησία, οι ΩΡΛ και οι ψυχίατροι γράφουν πέντε και οκτώ φορές (αντίστοιχα) περισσότερα παραπεμπτικά από τους συναδέλφους τους στην Αττική. Και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «οι διαφορές αυτές δεν εξηγούνται επαρκώς από τοπικά προβλήματα υγείας ή από τη διαφορετική αναλογία γιατρών της κάθε ειδικότητας προς πληθυσμό σε κάθε νομό».

Αντίστοιχος έλεγχος-επεξεργασία στοιχείων «εξαμήνου» γίνεται αυτή τη στιγμή και στις συνταγές φαρμάκου, όπου ωστόσο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν κάποια πρώτα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων. Βάσει αυτών, 11 γιατροί βγήκαν εκτός συστήματος, δηλαδή τους έχει απαγορευθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να συνταγογραφούν (3, 6 ή 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης). Η καταγραφή, πάντως, των στοιχείων είναι καθημερινή και κάθε φορά που γιατρός ξεπερνάει το μέσο μηνιαίο κόστος συνταγών της ειδικότητάς του, λαμβάνει και σχετική «ειδοποίηση».

«Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια», δηλώνει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη ζήτησε τη συμβολή των Ιατρικών Συλλόγων ώστε να απομονωθούν οι λίγοι που δημιουργούν προκλητή ζήτηση και τους κάλεσε να λάβουν από τον ΕΟΠΥΥ στοιχεία των υποθέσεων και να γνωμοδοτήσουν επιστημονικά για την κάθε περίπτωση. Οι Σύλλογοι έχουν αντιδράσει έντονα στην πρακτική του υπουργείου να δημοσιοποιήσει τις περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης και κάνουν λόγο για «διαπόμπευση» και «στοχοποίηση» του ιατρικού σώματος, με δεδομένο ότι δεν κατονομάζονται οι λιγοστοί γιατροί παραβάτες.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες

Εξι στα δέκα ευρώ που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων αφορούν ακτινογραφίες, υπερήχους, αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και PET CT. Ειδικά για τις αξονικές τομογραφίες η Ελλάδα έχει πρωτιές στην Ευρώπη, με 321 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στο Βέλγιο ο αντίστοιχος αριθμός είναι 182 και στο Λουξεμβούργο 175 ανά 1.000 κατοίκους. Το ίδιο και για τις μαγνητικές, με 98 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα, όταν στο Λουξεμβούργο είναι 62 και στο Βέλγιο 53.

Το υπουργείο εξετάζει να βάλει «επιστημονικό» φρένο σε αυτές τις εξετάσεις. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, έχει συσταθεί επιτροπή που έχει ως αντικείμενο την έκδοση διαγνωστικών πρωτοκόλλων, δηλαδή κανόνων στη συνταγογράφηση εξετάσεων, και κατά προτεραιότητα θα ασχοληθεί με τις ακτινολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα οποία ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να εισαχθούν στην πρακτική των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σαφώς θα λύσουν το πρόβλημα της προκλητής ζήτησης εξετάσεων, που οδηγούν τις σχετικές δαπάνες σε υπερβάσεις.

Προς το παρόν, πάντως, προσπάθεια θα γίνει –παράλληλα με τους ελέγχους– να κλείσουν και τα όποια κενά του θεσμικού πλαισίου ευνοούν ενδεχόμενη προκλητή ζήτηση. Ενα από αυτά αφορά στον έλεγχο των υπηρεσιών που παρέχονται από τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και τα Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης, η νοσηλεία στα οποία δεν χρειάζεται έγκριση από επιτροπές.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στα δολώματα λύσσας!


Ένα ασυνήθιστο σακουλάκι με μυρωδιά ψαριού και μικρούς κύβους, χρώματος λαδί και καφέ, μπορεί να εντοπίσουν περιπατητές και ορειβάτες, φυσιολάτρες, μικρά παιδιά και κυνηγοί κάνοντας, σε λίγο καιρό, μια βόλτα στο δάσος της περιοχής τους. Το σακουλάκι περιέχει τον ζωντανό ιό της λύσσας σε μικρή ποσότητα, η οποία όμως είναι αρκετή για να "εμβολιάσει" τα άγρια ζώα της υπαίθρου κατά της λύσσας που εδώ και ένα χρόνο εμφανίστηκε σε ελληνικό έδαφος και έχει θέσει σε επιφυλακή τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφιστά την προσοχή του κοινού στα δολώματα που θα πέσουν από αεροπλάνα και ελικόπτερα σε μια συνολική έκταση 60.454 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τη Δυτική και τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία μέχρι την Ανατολική Μακεδονία. Οι ρίψεις από αέρος δολωματικών εμβολίων θα γίνουν στις υπαίθριες περιοχές 24 Περιφερειακών Ενοτήτων και σε απόσταση ακτίνας πενήντα χιλιομέτρων από κάθε περιοχή όπου εντοπίστηκε θετικό κρούσμα λύσσας.

"Επαφή του εμβολίου με τον άνθρωπο χρήζει προληπτικής χορήγησης αντιλυσσικής αγωγής ιδιαίτερα όταν υπάρχει επαφή με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας (το καθεαυτό εμβόλιο δηλαδή)" αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (http://wwwHYPERLINK "http://www.minagric.gr/" .minagric.gr ) σχετικά με τον εμβολιασμό των αλεπούδων από αέρος. Επίσης αναφέρεται ότι η πρώτη εκστρατεία είχε προγραμματισθεί τον Απρίλιο και το Μάιο του 2013 όμως αν και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν. Νέες διαδικασίες έλαβαν χώρα και πλέον προγραμματίζεται η εμβολιακή εκστρατεία να διενεργηθεί το διάστημα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Νοεμβρίου 2013.

"Κάθε αεροπλάνο ή κάθε ελικόπτερο θα πραγματοποιεί ρίψεις δολωματικών εμβολίων κατά τη διάρκεια πτήσεων σε παράλληλες ευθείες γραμμές μέχρι να καλύψει μια επιφάνεια. Χάρη στα συστήματα gps που διαθέτουν τα εναέρια μέσα θα καταγράφουν σε κάθε ρίψη τις ακριβείς θέσεις όπου έχουν πέσει τα δολώματα και θα στέλνουν τα δεδομένα στο υπουργείο ώστε να υπάρχει μια πλήρης και λεπτομερής εικόνα των εμβολιασμών" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέφανος Μωραϊτης. Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ρίψεις σε αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και υδάτινες επιφάνειες.

Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστο σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια το πρόβλημα της λύσσας. "Κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησε τη ρίψη δολωματικών εμβολίων από αέρος στην ΠΓΔΜ ενώ τέτοιες διαδικασίες υλοποιούνται από το 1985 σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Γαλλία" προσθέτει ο κ. Μωραϊτης. Γνωστοποιεί, ακόμη, ότι σε δεύτερη φάση θα ξεκινά ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών, μέσω της λήψης δειγμάτων αίματος, που θα γίνεται σε συνεργασία με συνεργεία δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των κτηνιατρικών υπηρεσιών, κυνηγών και δασοφυλάκων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα εμβόλια έχουν ήδη μεταφερθεί σε αποθήκες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και θα διανέμονται στα αεροδρόμια από τα οποία θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις. Επιπλέον θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα σχολεία προκειμένου ο πληθυσμός να γνωρίσει τη διαδικασία και να αποφεύγει τα δολώματα που τυχόν εντοπίζει σε δασικές ή υπαίθριες περιοχές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς εκδρομή λόγω «πτώχευσης»


Με τις βαλίτσες στο... χέρι έμειναν 42 μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Λυκείου Σερρών όταν τους ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη πολυήμερη εκδρομή στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας αναβάλλεται, επειδή το ταξιδιωτικό γραφείο που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την εκπαιδευτική τους εκδρομή «χτύπησε κανόνι».

Η είδηση έσκασε ως βόμβα στο μαθητικό κόσμο των Σερρών καθώς άλλα δύο λύκεια, το 5ο και το 3ο λύκειο ανέμεναν να διεκπεραιωθεί και η δική τους εκδρομή στο συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου αντίστοιχα. Όλοι οι μαθητές είχαν προκαταβάλλει το ποσό των 300 ευρώ στο συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο εξασφαλίζοντας, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν από το ταξιδιωτικό γραφείο, την καλύτερη τιμή και την πολυήμερη εκπαιδευτική τους εκδρομή στο μεγαλύτερο επιστημονικό κέντρο του κόσμου.

Ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου φέρεται να έχει παραλάβει πάνω από εξήντα χιλιάδες ευρώ.

«Είμαστε έξαλλοι με την εξέλιξη» δήλωσε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών Γ. Μπουλάκης, επεξηγώντας ότι το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο επελέγη, από τις σχολικές επιτροπές ελέγχου, να διεκπεραιώσει την εκπαιδευτική εκδρομή μετά τον κλειστό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη, δίνοντας την καλύτερη οικονομική προσφορά.

Οι μαθητές και των τριών λυκείων, φανερά απογοητευμένοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απείχαν το πρωί για λίγη ώρα από τα μαθήματά τους, ενώ ήδη οι καθηγητές και γονείς του Μουσικού Λυκείου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού γραφείου που μέχρι αυτή την ώρα παραμένει άφαντος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε τη σύνταξη του νεκρού πατέρα της


Τη σύνταξη του θανόντα πατέρα της συνέχιζε να λαμβάνει για τέσσερα χρόνια μια 55χρονη ζημιώνοντας έτσι το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό άνω των 41.000 ευρώ.

Η 55χρονη λάμβανε τη σύνταξη παράνομα από τον ΟΣΕ και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα η γυναίκα, για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, δεν είχε δηλώσει το θάνατο του πατέρα της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αποτέλεσμα να λαμβάνει κανονικά τη σύνταξή του, μέσω του τραπεζικό του λογαριασμού, ως συνδικαιούχος.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε συνολικά πενήντα 51 αναλήψεις χρημάτων από το τραπεζικό λογαριασμό, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο κατά 41.119,37 ευρώ

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αγαπήστε τα ζώα, όσο τους αξίζει»


Εκστρατεία ενημέρωσης στις 4 Οκτωβρίου.

Με το σύνθημα «αγαπήστε τα ζώα, όσο τους αξίζει» ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Άγγελος Αντωνόπουλος, καλούν τους δημότες σε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου.

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων», την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, ο δήμος Αθηναίων οργανώνει δράση ευαισθητοποίησης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. πλατεία Κοτζιά), στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας, ο Σύλλογος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, φιλοζωικά Σωματεία / Ενώσεις και φιλόζωοι πολίτες.

Από τις 09.00 έως τις 20.00 θα λειτουργήσουν περίπτερα ενημέρωσης, καθώς και περίπτερο υιοθεσιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Mειώθηκαν τα τροχαία


Μείωση 8,7% σημείωσαν τον Ιούλιο εφέτος τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων και, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανήλθαν σε 1.149 τον αριθμό.

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, καταγράφηκαν 82 νεκροί (μείωση 21,9%), 143 βαριά τραυματίες (μείωση 21,9%) και 1.319 ελαφρά τραυματίες (μείωση 7%).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κάλεσμα του Άρη Γρηγοριάδη


Έναν ξεχωριστό «πρεσβευτή» βρήκε ο 2ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης στο πρόσωπο του Άρη Γρηγοριάδη. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης απευθύνει το δικό του κάλεσμα προς όλους, μικρούς και μεγάλους, να δηλώσουν συμμετοχή στον αγώνα δρόμου που θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου!

Ο Άρης Γρηγοριάδης διαπρέπει στις πισίνες, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ενεργά κάθε μορφή αθλητισμού και έσπευσε να το αποδείξει ενόψει του 2ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου. Εξέφρασε την ευχή να υπάρξει μαζική συμμετοχή στη διοργάνωση και ήδη ετοιμάζεται να ζήσει και ο ίδιος την μοναδική εμπειρία αυτού του νυχτερινού αγώνα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

«Ο αθλητισμός είναι υγεία. Όλοι μας, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι σε ηλικία, πρέπει να φροντίζουμε να αθλούμαστε, γιατί μας κάνει καλό. Ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος είναι μια πολύ καλή αφορμή για να βγουν όλοι οι Θεσσαλονικείς στους δρόμους και να τρέξουν», τόνισε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που κατέκτησε μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.



Ο 28χρονος πρωταθλητής τρέχει τακτικά στην άσφαλτο και μάλιστα σκοπεύει να συμμετάσχει μαζί με τους φίλους του στο Δρόμο Υγείας 5.000 μ., το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου: «Τα 5 χιλιόμετρα είναι μια απόσταση την οποία τρέχω συχνά. Το τρέξιμο είναι κομμάτι της προπόνησής μου. Η συμμετοχή σ’ έναν νυχτερινό αγώνα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάνει την εμπειρία ακόμα πιο ξεχωριστή. Εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμά μου θα είμαι κι εγώ στην εκκίνηση, παρέα με φίλους μου, για να ζήσουμε αυτή τη γιορτή μαζί με όλους τους άλλους δρομείς».

Ο 2ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από τον «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και με την υποστήριξη της Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλονίκης.

Εγγραφές γίνονται καθημερινά και μέχρι τις 2 Οκτωβρίου (Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-14:00 και 17:30-20:30, Σάββατο: 11:00-13:00) στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής στο Καυτανζόγλειο Στάδιο (τηλ. 2310 200360).

Η αίτηση συμμετοχής μπορεί επίσης να υποβληθεί ηλεκτρονικά, μέσω του επίσημου ιστότοπου της διοργάνωσης www.thesshalfmarathon.org, αλλά και απευθείας μέσω των υποστηρικτών κοινωνικής ευθύνης της διοργάνωσης (ΕΛΕΠΑΠ, Δεσμός, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Α21 Campaign, Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, Λάμψη, Μέλισσα).

Το κόστος συμμετοχής στον Ημιμαραθώνιο είναι 15 € (10 € για φοιτητές ή για ομάδες), ενώ το κόστος για όσους τρέξουν στο Δρόμο Υγείας 5.000 μ. είναι 10 € (5 € για φοιτητές ή για ομάδες, δωρεάν συμμετοχή για μαθητές).

Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν δωρεάν: T-Shirt της διοργάνωσης, αριθμό εγγραφής (bib), chip χρονομέτρησης, επίσημο χρόνο και κατάταξη, αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής (παραλαβή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας) και αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο


Γύρω γύρω όλοι στη μία ρόδα.

Η δύναμη της θέληση και ο Aaron Fotheringham κέρδισαν μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Ο Αμερικανός κατάφερε να μείνει στη μία ρόδα κάνοντας κύκλους για 18, 22 δευτερόλεπτα.

Το ρεκόρ του καταγράφηκε στις 12 Απριλίου του 2012.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή τεχνολογία παραγωγής βενζίνης από μικρόβια


Η μέθοδος βασίζεται σε μεταβολικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς.

Για πολλές δεκαετίες, βασιζόμαστε στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή βενζίνη και πολλών βιομηχανικών και χημικών προϊόντων. Ωστόσο, τόσο η μείωση της διαθεσιμότητας τους, όσο και περιβαλλοντικά προβλήματα, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διαφορετικών μεθόδων παραγωγής καυσίμων.

Ερευνητές από το κορεατικό ινστιτούτο KAIST, προχώρησαν ένα βήμα στη διαδικασία αυτή, παρουσιάζοντας μια πρωτοποριακή τεχνολογία παραγωγής βενζίνης από μεταβολικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Σανγκ Γιουπ Λι του τμήματος Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής, συνέθεσαν αλκάνια με τη βοήθεια μικροβίων. Τα αλκάνια είναι μόρια υδρογονανθράκων, που αποτελούνται από άτομα άνθρακα και υδρογόνου, και αποτελούν το βασικό συστατικό της βενζίνης.

Στο παρελθόν, ερευνητές είχαν καταφέρει με τη βοήθεια τροποποίησης του μεταβολισμού των βακτηριδίων E.coli, να παράγουν μακριά μόρια αλκανίων (με 13 έως 17 άνθρακα), τα οποία είναι κατάλληλα για την παραγωγή ντίζελ.

Αυτή τη φορά, οι κορεάτες ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να παράγουν μικρότερου μεγέθους μόρια αλκανίων, τα οποία είναι κατάλληλα για την παραγωγή βενζίνης, πάλι με την μεταβολική τροποποίηση των ίδιων μικροοργανισμών.

Η νέα τεχνική βιοσύνθεσης αλκανίων, με την προσθήκη των κατάλληλων ενζύμων, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή και άλλων μορίων υδρογονανθράκων.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας για την παραγωγή βενζίνης με βιώσιμο τρόπο» είπε ο Σανγκ Γιουπ Λι και επεσήμανε ότι η ερευνητική ομάδα του ήδη εργάζεται για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της τεχνικής παραγωγής βιο-βενζίνης, που ακόμα είναι χαμηλή.




Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλος αριθμός υποψηφίων εισήχθη σε σχολές πρώτης επιλογής


Ποια τμήματα αποτελούν συνειδητή επιλογή.

Κάθε χρόνο υπάρχουν χιλιάδες οι μαθητές που σπουδάζουν σε τμήματα που δεν αποτελούν πρώτη τους προτίμηση αφού στο μηχανογραφικό δελτίο τους έχουν δικαίωμα να δηλώσουν όλες τις σχολές από δυο επιστημονικά πεδία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ενώ ένας μαθητής είχε όνειρο ζωής να γίνει ψυχολόγος, τελικά να εισάγεται σε ένα τμήμα Ιστορίας καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα μόρια που απαιτούσε η ψυχολογία. Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που σπουδάζουν σε τμήματα που αποτελούν την ύστατη επιλογή τους και κάποιες φορές δηλώνονται μόνο και μόνο για να εισαχθούν σε ένα τμήμα.

Υπάρχουν πολλά τμήματα όπου μόλις ένα άτομο ή και κανένας επιτυχών δεν είχε τη σχολή ως πρώτη του επιλογή. Για παράδειγμα το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Ηγουμενίτσα από τους 37 επιτυχόντες των ημερήσιων λυκείων κανείς δεν το είχε ως πρώτη του επιλογή. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σε άλλα τμήματα.

Στον αντίποδα υπάρχουν τμήματα όπου οι περισσότεροι φοιτητές τα επέλεξαν συνειδητά. Από τους 373 επιτυχόντες της Νομικής Αθήνας για την κατηγορία του 90% οι 368 την είχαν ως πρώτη τους επιλογή ενώ και στη Νομική της Θεσσαλονίκης οι 249 στους 328 επιτυχόντες την είχαν επιλέξει πρώτη στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό. Αν προστεθούν και οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών προκύπτει ότι το 98,4% των εισαχθέντων στη Νομική Αθήνας είχε το τμήμα ως πρώτη του επιλογή, ενώ για τη Νομική Θεσσαλονίκης το ποσοστό των εισαχθέντων που είχε το τμήμα πρώτο ανέρχεται στο 74,42%.

Εκτός από τη Νομική Αθήνας που οι φοιτητές της σπουδάζουν συνειδητά σε αυτήν υπάρχουν τμήματα όπου όλοι οι εισαχθέντες τα είχαν ως πρώτη τους επιλογή. Ξεχωρίζει η περίπτωση της υψηλόβαθμης ΣΣΑΣ Ιατρικής που και οι 18 εισαχθέντες είχαν το τμήμα ως πρώτη τους επιλογή καθώς και της ΣΣΑΣ Ψυχολογίας όπου και εκεί όσοι πέτυχαν είχαν το τμήμα πρώτο στο μηχανογραφικό τους.

Συνολικά 13.132 φοιτητές όλων των κατηγοριών εισήχθησαν σε τμήματα που τα είχαν ως πρώτη τους επιλογή. Δηλαδή 1 στους 5, ήτοι το 22,1%, σπουδάζει στο τμήμα της πρώτης του προτίμησης.

Φυσικά υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που κατάφεραν να εισαχθούν σε τμήμα που το είχαν στη 2η θέση στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Συγκεκριμένα μέσα από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι 7.536 φοιτητές εισήχθησαν σε τμήμα δεύτερης προτίμησης. Συνολικά 42.159 φοιτητές κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολές που ήταν μέσα στις 6 πρώτες επιλογές τους, ποσοστό 63,3%.

Τελικά αποδεικνύεται ότι αρκετοί σπουδάζουν αυτό που θέλουν και έτσι καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί πολλών ότι μεγάλο τμήμα των φοιτητών σπουδάζει κάτι που δεν ήθελε.


    90% και Ειδικές κατηγορίες
    10% και Ειδικές κατηγορίες
    Σύνολο
    Ποσοστό
    1η επιλογή
    13132
    1426
    14558
    21,86%
    2η επιλογή
    7536
    772
    8308
    12,48%
    3η επιλογή
    5798
    633
    6431
    9,66%
    4η επιλογή
    4682
    568
    5250
    7,88%
    5η επιλογή
    3741
    451
    4192
    6,29%
    6η επιλογή
    3013
    407
    3420
    5,14%
    άλλη θέση
    21467
    2967
    24434
    36,69%
    Σύνολο
    59369
    7224
    66593

Τμήματα
Ποσοστό εισαχθέντων 1η επιλογή
  1. ΣΣΑΣ Ιατρική
100%
  1. ΣΣΑΣ Ψυχολογία
100%
  1. Νομική Αθήνας
98.4%
  1. Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας
96.6%
  1. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ
95.2%
  1. Αγγλικής Γλώσσας ΑΠΘ
91.61%
  1. Ικάρων Ιπτάμενοι
91%
  1. Αρχιτεκτόνων Αθήνας
90.2%
  1. Ικάρων Μηχανικοί
89%
  1. Ιατρική Αθήνας
85.86%
  1. Ψυχολογία Θεσσαλονίκης
83.95%

Σημείωση: Στον πιο πάνω πίνακα δεν περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι των Εσπερινών, το 10% και η κατηγορία των μουσουλμάνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τιμωρία και διαπόμπευση η απενεργοποίηση του ΑΦΜ επιχειρήσεων


Έντονη αντίδραση από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Αντίθετο με το ενδεχόμενο άμεσης απενεργοποίηση του ΑΦΜ των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο εμφανίσθηκε σήμερα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΒΕΑ κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό» και «αγανάκτηση», ενώ υποστηρίζει πως είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, στη σημερινή δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται σχέδια η εφαρμογή των οποίων είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίες -και όχι μόνο- επιχειρήσεις σε «ξαφνικό θάνατο» με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, σε μια αγορά που με το ζόρι στέκεται στα πόδια της, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της μειωμένης κατανάλωσης, των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, το υπουργείο Οικονομικών αντί να επιλέγει λύσεις που θα βοηθήσουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων επεξεργάζεται σχέδια που οδηγούν στην τιμωρία και την διαπόμπευση ακόμη και υγειών επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί μεν να χρωστούν στο Δημόσιο είτε χωρίς δική τους υπαιτιότητα είτε γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή οφειλών του Δημοσίου προς αυτές.

«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην εφαρμογή τέτοιων σχεδίων και καλεί την Πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έστω και την ύστατη στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, επιστρατεύοντας τη λογική και όχι επιλογές και προτάσεις που θα οδηγήσουν στον αφανισμό της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών


Συνολικά 2.708 θέσεις καθηγητών και δασκάλων.

Το υπουργείο Παιδείας αργά το βράδυ της Παρασκευής προχώρησε στην ανακοίνωση της πρόσληψης 2.708 αναπληρωτών που θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν σε σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα από τους 2.708 αναπληρωτές που προσελήφθησαν, οι 927 προσλήψεις αφορούν στον κλάδο των δασκάλων ενώ αρκετές προσλήψεις σημειώθηκαν και στις ειδικότητες των καθηγητών καλλιτεχνικών, μουσικής και θεατρολόγων με 624, 472 και 495 προσλήψεις αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιστώσεις για την πρόσληψη των αναπληρωτών προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το ΕΣΠΑ που αποδεικνύεται σωτήριο για τη λειτουργία πολλών σχολείων άλλα και για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων αναπληρωτών. Αντιθέτως μόλις 198 ήταν οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού στο σύνολο των 2.708 προσλήψεων ποσοστό δηλαδή 7,31%.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φαίνεται πάντως ότι δεν υπάρχουν τα κενά του παρελθόντος καθώς η αύξηση του ωραρίου τα έχει σχεδόν εκμηδενίσει. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά οι αναπληρωτές που προορίζονται να καλύψουν κενά σε γυμνάσια και λύκεια ήταν μόλις 133 ενώ συνολικά από την αρχή του έτους έχουν προσληφθεί 320 αναπληρωτές στις ειδικότητες των φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών.

Οι προσληφθέντες εκπαιδευτικοί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οφείλουν να παρουσιαστούν την Τρίτη 1η Οκτωβρίου στις διευθύνσεις εκπαίδευσης ώστε ακολούθως να τοποθετηθούν στα σχολεία.

Ειδικότητα
Αριθμός Αναπληρωτών
Χρηματοδότηση
Δάσκαλοι
873
ΕΣΠΑ
Δάσκαλοι
54
Κρατικός προϋπολογισμός
Καλλιτεχνικών
624
ΕΣΠΑ
Μουσικής
472
ΕΣΠΑ
Θεατρολόγων
495
ΕΣΠΑ
Δραματικής Τέχνης
46
ΕΣΠΑ
Νηπιαγωγοί
11
Κρατικός προϋπολογισμός
Μαθηματικοί
53
Κρατικός προϋπολογισμός
Φιλόλογοι
43
Κρατικός προϋπολογισμός
Φυσικοί
40
Κρατικός προϋπολογισμός
Όσοι επιθυμούν να δουν τα ονόματα όσων προσελήφθησαν μπορούν να ανατρέξουν στους ακόλουθους δικτυακούς τόπους...

1. Δάσκαλοι για ολοήμερα σχολεία μέσω ΕΣΠΑ:http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130927_PE70_ESPA_Oloimero.xls

2. Καλλιτεχνικών, Μουσικής, Δραματικής Τέχνης, Θατρολόγων:http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130927_A_fasi_ESPA_DS_EAEP.zip

3. Μαθηματικοί, φιλόλογοι, φυσικοί:http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130927_Proslipseis_anaplirotwn_Bthmias_2013-2014.xls

4. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί:http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130927_Anaplirotes_Athmias_B_fasi.zip.


Διαβάστε περισσότερα...