Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Ένα συνέδριο για τα ΜΜΕ & τη Δημόσια Υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε ποιο βαθμό οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε θέματα υγείας είναι αντικειμενικές και όχι αποτέλεσμα συστηματικής καθοδήγησης της κοινής γνώμης στο πλαίσιο «προώθησης» μιας κοινωνίας κινδύνου;



Πώς διαφυλάσσεται η Δημόσια Υγεία σε μια Κοινωνία Κινδύνου;

Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημόνων, αλλά και των δημοσιογράφων στην απλούστευση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης;

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αποτελούν θέμα του συνεδρίου «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ και Δημόσια Υγεία», το οποίο θα λάβει χώρα στις 3 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκπρόσωποι τριών σημαντικών κλάδων, της Υγείας, της Παιδείας και της Ενημέρωσης, κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν σοβαρά τη σχέση των Μέσων Ενημέρωσης με τη Δημόσια Υγεία, ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο για ζητήματα που βρίσκονται πλέον στην κορυφή της επικαιρότητας: τον Κίνδυνο, τον Φόβο, τα διατροφικά σκάνδαλα, τους επικίνδυνους ιούς και μικρόβια, την οικονομική καταστροφή.

Το συνέδριο πραγματοποιείται από τον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, καθώς και το περιοδικό Health Daily. Tελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Μέσων και Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι άκρως ενδιαφέρουσα για όσους σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές υγείας, για τον ιατρικό, φαρμακευτικό και νοσηλευτικό κλάδο, για τον ακαδημαϊκό χώρο και εν γένει τον χώρο της εκπαίδευσης. Επίσης, το συνέδριο απευθύνεται στους δημοσιογράφους και ειδικότερα στους δημοσιογράφους Υγείας, καθώς και όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν άμεσα για θέματα Υγείας και ΜΜΕ.

Το συνέδριο εστιάζεται στις παρακάτω θεματικές Ενότητες:

•Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

•Η Αφήγηση της Υγείας: Ρωτώντας τους Δημοσιογράφους

•Ο Φόβος και ο Κίνδυνος για την Υγεία ως πολιτικό εργαλείο

•Διαχείριση Υψηλού Κινδύνου: Από τις Επιδημίες στα Διατροφικά Σκάνδαλα

•Αυτοδέσμευση και Αυτορρύθμιση στην Ενημέρωση Υγείας

•«Από την παραδοσιακή στην ψηφιακή αφήγηση»

•Τα φάρμακα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

•Η επίδραση του Lifestyle στην Υγεία: Υπεύθυνο Μάρκετινγκ

Ένα διαδραστικό συνέδριο

Το συνέδριο θα έχει αρκετά διαδραστικά στοιχεία, με στόχο να ανταποκρίνεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο στη θεματολογία και στο κοινό της διοργάνωσης. Ειδικότερα: Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν βίντεο με αποτύπωση της κοινής γνώμης για τα κύρια θέματα του συνεδρίου, όπως αυτή θα έχει προκύψει μέσα από δημοσιογραφικό ρεπορτάζ με ζωντανές ερωτήσεις σε κοινό διαφόρων ηλικιών. Επίσης θα παρουσιαστεί πρωτότυπη έρευνα με θέμα τις απόψεις των πολιτών για τα ΜΜΕ και τη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της 1ης ενότητας του Συνεδρίου: «Η αφήγηση της Υγείας: Ρωτώντας τους Δημοσιογράφους Υγείας», δέκα Δημοσιογράφοι που αρθρογραφούν στον τομέα της υγείας, θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που το ίδιο το κοινό θα έχει θέσει, μέσω του ιστοτόπου του συνεδρίου: www.mediaandhealth.gr

Περισσότερες πληροφορίες: www.mediaandhealth.gr, όπως επίσης και: Τομέας Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τηλ.: 2132010376, e-mail: epidemiology@esdy.edu.gr, Health Daily, e-mail: editor@healthdaily.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.