Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Γιορτή συνύπαρξης με τους Ρομά στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με επιτυχία διοργανώθηκε το φεστιβάλ «+ΒΙΩΣΕΙΣ».

Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εκατοντάδες Ρομά που παρακολούθησαν το Σάββατο τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ «+ΒΙΩΣΕΙΣ».

Μάλιστα, οι Ρομά, οι οποίοι ζουν επί δεκαετίες στις παρυφές της πόλης, άπλωσαν σε σχοινιά τις δικές τους κουβέρτες και χαλιά, δίνοντας το προσωπικό τους «στίγμα» στην περιοχή και δημιουργώντας ένα οικείο γι’ αυτούς περιβάλλον, έπειτα από προτροπή των διοργανωτών.

Οι Ρομά προέρχονταν από τους οικισμούς του Δενδροποτάμου, της Αγίας Σοφίας και της Περαίας και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο χώρο με τη φροντίδα των εργαζομένων στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Παιδιών Ρομά» που υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και είχε και την ευθύνη για τη διοργάνωση του φεστιβάλ.

Επρόκειτο για μια γιορτή συνύπαρξης με τα έργα των μικρών μαθητών Ρομά να είναι αναρτημένα στον περιβάλλοντα χώρο και έκθεση φωτογραφίας να περιλαμβάνει χαρακτηριστικές στιγμές του προγράμματος «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Τη δεξιοτεχνία τους στο πλέξιμο επέδειξαν από την πλευρά τους γυναίκες Ρομά από την Περαία οι οποίες συμμετείχαν σε εργαστήριο πλεκτικής που λειτούργησε στο χώρο του Φεστιβάλ, ενώ ο καλλιτέχνης Γιώργος Κόφτης έδωσε στους εφήβους τα πρώτα μαθήματα δημιουργικής έκφρασης μέσω του γκράφιτι.

Στη συνέχεια η ερμηνεύτρια Μαρία Θωΐδου τραγούδησε και αυτοσχεδίασε με νεαρές κοπέλες από το Δενδροπόταμο, ακολούθησε η μπάντα κρουστών από τον οικισμό της Αγίας Σοφίας που συγκροτήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ, με την επιμέλεια του μουσικού Βασίλη Κοκκώνη και το φεστιβάλ έκλεισε με τους ρομά-λάτιν ρυθμούς των Κώστα Παυλίδη και Αντώνη Απέργη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.