Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Αργοσβήνουν τα ειδικά σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αποσπάσεις δασκάλων δεν έχουν ολοκληρωθεί και η προκήρυξη για οδηγούς - συνοδηγούς των λεωφορείων δεν έχει δημοσιευτεί.

Οι αποσπάσεις δασκάλων δεν έχουν ολοκληρωθεί και η προκήρυξη για οδηγούς – συνοδηγούς των λεωφορείων δεν έχει δημοσιευτεί

 

Με τα περισσότερα κέντρα ειδικής αγωγής να βρίσκονται μία ανάσα πριν από το κλείσιμο, το υπουργείο Παιδείας επιβαρύνει επιπλέον τις οικογένειες των ΑμεΑ με τις νέες παραμέτρους που εισήγαγε, αλλά και με τη συνεχή ολιγωρία όσον αφορά την επίλυση σημαντικών ζητημάτων των ειδικών αυτών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι αποσπάσεις ακουόντων δασκάλων δεν έχουν ολοκληρωθεί και η προκήρυξη που αφορά τους οδηγούς και τους συνοδούς των ιδιωτικών λεωφορείων που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη είναι ορισμένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ελλειψη προσωπικού

Στο Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων της Αργυρούπολης φοιτούν μαθητές από ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής. Φέτος, πάνω από 60 παιδιά παραμένουν σπίτι τους για δεύτερη εβδομάδα τώρα, καθώς δεν υπάρχουν οδηγοί και συνοδοί για τα ιδιωτικά λεωφορεία του σχολείου.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού, τα λεωφορεία του εκπαιδευτικού ιδρύματος στελεχώνονται από στρατιωτικούς, μετά από συνεννόηση του υπ. Παιδείας με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκήρυξης και της επιλογής οδηγών και συνοδών για τη μεταφορά των μαθητών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου της Αργυρούπολης επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του υπ. Παιδείας για το θέμα της μεταφοράς των παιδιών και έλαβε ως απάντηση ότι θα πρέπει να περιμένουν «ίσως και δεκαπέντε μέρες», ενώ της επισήμαναν ότι είναι «άκομψο» να αντιδράσουν. «Εμείς, οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης, δεν έχουμε την πολυτέλεια της κομψότητας. Παλεύουμε καθημερινά για να καταφέρουμε να βγάλουμε τα παιδιά μας από τη σιωπή και την απομόνωση. Παλεύουμε για να τα δούμε να συμμετέχουν ισότιμα με τα άλλα παιδιά σε όλες τις κοινωνικές δράσεις.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο την άμεση λειτουργία του σχολείου για την εξασφάλιση της μόρφωσης των παιδιών μας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Καλλώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Κερατσινίου και Περάματος και ο ίδιος γονέας παιδιού με προβλήματα ακοής.

Θα υπάρξει λύση

Η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του υπ. Παιδείας, από την πλευρά της, βεβαιώνει ότι θα βρεθεί πολύ σύντομα λύση για το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών. «Πιστεύω ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα» λέει ο Κώστας Λολίτσας, διευθυντής Ειδικής Αγωγής, ενώ προσθέτει ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται σε συνεννόηση με τα τρία επιτελεία του στρατού. Το υπ. Αμυνας υποστηρίζει ότι το αίτημα από το υπ. Παιδείας έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ βεβαιώνεται ότι εντός των επόμενων 2-3 ημερών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα υπογράψει την έγκριση για τη χορήγηση οδηγών και συνοδών.

……………………………………………………………………

Η κραυγή αγωνίας μιας μητέρας

«Η Παυλίνα φοράει κάθε πρωί την τσάντα της και ρωτάει “Σχολείο;” κινώντας παράλληλα τα χεράκια της με τη νοηματική γλώσσα. Μερικές φορές κατεβαίνει μέχρι την είσοδο και περιμένει το σχολικό. Το σχολείο της είναι γι’ αυτήν ο κόσμος της, όπου συναντάει τους συμμαθητές της και τους δασκάλους της και ανακαλύπτει την ομορφιά της επικοινωνίας. Στα επίμονα νοήματα και στους εύγλωττους μορφασμούς της δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Ούτε είμαστε σε θέση να της εξηγήσουμε γιατί το σχολικό δεν έρχεται. Είναι οχτώ χρόνων και είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει ότι είναι μέρος τού success story και ότι έχει συμβάλει αποφασιστικά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Η μητέρα της έχει μπει σε διαθεσιμότητα, ο ΟΠΑΔ οφείλει στην οικογένειά της 3.500 ευρώ και το υπουργείο δεν έχει προσλάβει οδηγούς και συνοδούς για το σχολικό που την πηγαίνει καθημερινά στο σχολείο της, στο σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης».

Βασιλική – μητέρα μαθήτριας ειδικού σχολείου Αργυρούπολης

…………………………………………………………………………………

Κατάργησαν τη μεταφορά των μαθητών στα μουσικά σχολεία

Στον «αέρα» βρίσκεται το θέμα της μεταφοράς των μαθητών των μουσικών σχολείων της Αττικής, γεμίζοντας αγωνία σε εκατοντάδες οικογένειες, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη αυτών των σχολείων. Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί, η κυβέρνηση –μέσω εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών– αποφάσισε να καταργήσει τη μεταφορά των μαθητών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων με λεωφορεία. Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, στο πλαίσιο της συνέχισης των περικοπών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση στις διευθύνσεις των μουσικών σχολείων, καθώς κάτι τέτοιο απειλεί την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και την ίδια την ύπαρξή τους, καθώς τα τέσσερα μουσικά σχολεία της Αττικής (Παλλήνης, Αλίμου, Ιλίου και Πειραιά) συγκεντρώνουν μαθητές από διαφορετικές και απομακρυσμένες περιοχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αντάλλαγμα που τάζει η κυβέρνηση είναι η χορήγηση καρτών μεταφοράς στα αστικά μέσα μεταφοράς στους μαθητές (δωρεάν ή μισό εισιτήριο, άραγε;).

Ένα τέτοιο σχέδιο, πάντως, προβληματίζει τις οικογένειες αυτών των παιδιών, των οποίων οι γονείς θα πρέπει ουσιαστικά να μεταφέρουν μόνοι τα παιδιά τους, καθώς οι μετακινήσεις, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών, που θα πρέπει να κουβαλούν εκτός από τα βιβλία και τα μουσικά τους όργανα, με δύο ή τρεις συγκοινωνίες σε πολλές περιπτώσεις, καθίσταται αδύνατη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.