Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Σε λειτουργία ξανά το σύστημα καθαρισμού στην Ιαπωνία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από ένα καουτσούκ.

Λειτουργεί ξανά η μονάδα καθαρισμού του ραδιενεργού νερού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, η οποία είχε υποστεί βλάβη από ένα κομμάτι καουτσούκ το οποίο είχε φράξει μία αντλία, λίγες μόνο ώρες μετά τη λειτουργία της. «Η μονάδα C του συστήματος ALPS τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία στις 02:38 (την Κυριακή στις 17:38 ώρα Γκρίνουιτς). Οι ομάδες επίβλεψης δεν παρατήρησαν κανένα πρόβλημα» ανακοίνωσε η Tepco.

Το σύστημα διαχείρισης του ύδατος (ALPS) είχε τεθεί αρχικά σε λειτουργία το Μάρτιο, όμως δε λειτούργησε σωστά και σταμάτησε για πολλούς μήνες.

Μονάδα καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος τέθηκε σε λειτουργία την Παρασκευή, ωστόσο χρειάστηκε και αυτή ύστερα από κάποιες ώρες να σταματήσει και πάλι καθώς ένα κομμάτι καουτσούκ που είχε ξεχαστεί σε μια δεξαμενή, έφραξε μια αντλία, εξήγησε η Tepco.

Με το σύστημα ALPS, θα αφαιρεθούν περίπου 60 ραδιενεργά στοιχεία από το μολυσμένο νερό που έχει ήδη απαλλαγεί από το καίσιο 134/137 και το οποίο είναι αποθηκευμένο σε εκατοντάδες δεξαμενές του πυρηνικού σταθμού. Μια μόνο από τις τρεις υπάρχουσες μονάδες τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία, οι άλλες δύο θα λειτουργήσουν σε μερικές εβδομάδες.

Ο επικεφαλής της Tepco Ναόμι Χιρόζε, σε συνέντευξή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα τονίζει ότι επιθυμεί την επαναλειτουργία σύντομα τεσσάρων αντιδραστήρων ενός άλλου εκ των τεσάρων πυρηνικών σταθμών της Ιαπωνίας, τους οποίους διαχειρίζεται.

Η Τepco κατέθεσε την Παρασκευή αίτημα στη ρυθμιστική αρχή της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας για την επαλήθευση της ασφάλειας των αντιδραστήρων 6 και 7 του πυρηνικού σταθμού Κασιβαζάκι-Καρίβα (δυτική Ιαπωνία) με στόχο την επαναλειτουργία τους, αλλά θέλει να κάνει το ίδιο και με τους αντιδραστήρες 1 και 5 του ίδιου σταθμού, ο οποίος αριθμεί συνολικά επτά. Η λειτουργία των 7 αντιδραστήρων αυτών διεκόπη εδώ και πολλά χρόνια, ορισμένων μετά το σεισμό στη Νιιγκάτα το 2007 και άλλων πριν από πολλούς μήνες λόγω των νέων μέτρων που έλαβαν οι αρχές για να προστατεύσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση σεισμού, τσουνάμι, αεροπορικού δυστυχήματος ή τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, οι απαραίτητες μελέτες για κάθε αντιδραστήρα μπορεί να απαιτήσουν έξι μήνες, γεγονός που καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για τον αριθμό των αντιδραστήρων που μπορούν να επαναλειτουργήσουν το χειμώνα, περίοδο με μεγάλες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.