Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν οι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα


Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκτός ΑΣΕΠ.
Υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατέχουν διοικητικές θέσεις στο Δημόσιο και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ θα είναι αυτοί που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι εργαζόμενοι που «φωτογραφίζονται» για να τεθούν σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους για 12 μήνες είναι όσοι όσοι είχαν προσληφθεί με το Πολιτικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

Ο νόμος θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας και συγκεκριμένα προβλέπει ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση πρέπει να είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία, οι υπάλληλοι αυτοί να ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των κλάδων και ειδικοτήτων, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, και να αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Tα επαγγέλματα που έλκουν τις ψυχολογικές διαταραχές


Ποιοι εργασιακοί τομείς συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους δείκτες.
Πρώτα απ' όλα, με τον όρο «ψυχολογική διαταραχή» δεν εννοούμε την κατάσταση στην οποία θα πάρει κάποιος ένα αλυσοπρίονο και θα ξεκινήσει να «θερίζει» κόσμο.

Εννοούμε αντιθέτως τις διαταραχές της προσωπικότητας, του συναισθήματος, την έλλειψη ενσυναίσθησης, τον εγωκεντρισμό, την ανευθυνότητα, μέχρι και ήπιες αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Πάθη της ψυχής δηλαδή καθόλα φυσιολογικά, που αποκλίνουν ωστόσο από την παραδεδομένη φυσιολογικότητα.

Υπάρχουν λοιπόν επαγγέλματα που συγκεντρώνουν δυσανάλογα πολύ -ή λίγο- δείκτες τέτοιων ψυχολογικών διαταραχών.

Ας τα δούμε...

Υψηλή συγκέντρωση:

1. Γενικοί διευθυντές
2. Δικηγόροι
3. Εργαζόμενοι στα media (τηλεόραση/ραδιόφωνο)
4. Πωλητές
5. Χειρουργοί
6. Δημοσιογράφοι
7. Αστυνομικοί
8. Ιερωμένοι
9. Σεφ
10. Δημόσιοι υπάλληλοι

Χαμηλή συγκέντρωση:

1. Βοηθοί σε επαγγέλματα υγείας
2. Νοσοκόμες
3. Θεραπευτές
4. Τεχνίτες
5. Αισθητικοί / στιλίστες
6. Εργαζόμενοι σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
7. Δάσκαλοι
8. Καλλιτέχνες
9. Γιατροί
10. Λογιστές

Το ερώτημα που αναφύεται τώρα είναι ένα: γιατί;

Τα περισσότερα από τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν χαμηλούς δείκτες ψυχικών διαταραχών απαιτούν ανθρώπινη επαφή, έχουν να κάνουν με συναισθήματα ή/και δεν προσφέρουν δύναμη και εξουσία. Χαρακτηριστικά δηλαδή που από τη φύση τους δεν έλκουν τους ανθρώπους με ψυχολογικές διαταραχές.

Από την άλλη, οι τομείς εργασίας που συγκεντρώνουν υψηλότερους δείκτες διαταραχών προσφέρουν εξουσία, ενώ πολλοί από αυτούς απαιτούν την ικανότητα να παίρνει κάποιος αντικειμενικές και «ψυχρές» αποφάσεις, που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με το συναίσθημα. Ο άνθρωπος που πάσχει από κάποια ψυχολογική διαταραχή βρίσκει τα επαγγελματικά αυτά πεδία σαφώς πιο πρόσφορα...


Διαβάστε περισσότερα...

Ποδοσφαιρικός αγώνας για φιλανθρωπικούς λόγους


Αντί να πληρώσετε εισιτήριο, αγοράστε τρόφιμα για τους άπορους.
Για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου Κατερίνης διοργανώνεται σήμερα στις 16:00 ποδοσφαιρικός αγώνας παλαίμαχων Πιερικού-Ηρακλή.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, οι υπεύθυνοι διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει τιμή εισιτηρίου αλλά ζητείται να φέρουν γάλα, όσπρια, ζυμαρικά, φάρμακα και διάφορα σχολικά είδη για τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακές χωρίς μεσάζοντες


Στον Κορυδαλλό προσφέρονται φθηνότερα προϊόντα.
Διατίθενται προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και στον Κορυδαλλό. Έτσι, χθες στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ από τις 9 το πρωί μέχρι τις 14:30 μοιράστηκε ρύζι σε συσκευασίες των 5 κιλών.

Οι δράσεις όμως θα συνεχιστούν. Έτσι, την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου, και την ίδια ακριβώς ώρα θα διατεθούν τυριά από το Λατζιμά Ρεθύμνου Κρήτης. Και συγκεκριμένα γραβιέρα με τιμή ανά κιλό 9,5 ευρώ, λευκό τυρί με τιμή για τα 2,5 κιλά τα 15 ευρώ. Θα διατεθεί επίσης κεφαλοτύρι με τιμή ανά κιλό τα 9,5 ευρώ, ανθότυρο στα 8,5 ευρώ το κιλό. Την ίδια ημέρα θα διατεθεί και ελαιόλαδο στην τιμή 14 ευρώ για τα 5 λίτρα.

Την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να διατεθεί αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην τιμή των 5,5 ευρώ τα δέκα κιλά.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν καυσόξυλα σε δημότες


Λαμβάνονται βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Στο πλευρό των άπορων που δεν έχουν χρήματα για πετρέλαιο τάσσεται ο δήμος Πλατανιά στην Κρήτη και η διεύθυνση δασών.

Συγκεκριμένα, οι δημότες ορεινών χωριών των περιοχών Λάκκων Καράνου και Μουσούρων θα παραλαμβάνουν δωρεάν καυσόξυλα για να ζεσταθούν.

Η διανομή θα γίνεται βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Δηλαδή, τη μόνιμη κατοικία, τα μέλη της οικογένειας, τις οικογένειες πρώην δασεργατών καθώς και εκείνες συνταξιούχων ΟΓΑ.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε πάρει και ο δήμος Νάουσας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ο τεμπέλης και διεφθαρμένος Έλληνας»


Η εικόνα που έχουν στο εξωτερικό για εμάς...Το γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα animation που δημιούργησε η ομάδα Omikronproject. Η ομάδα στοχεύει να δείξει στον κόσμο την αθέατη πλευρά της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, και όπως δηλώνει να «σπάσει τα αρνητικά στερεότυπα που υπάρχουν για τη χώρα».

Στο βίντεο παρουσιάζονται οι «ιστορίες» που ακούγονται στο εξωτερικό για τους Έλληνες. Για παράδειγμα ο Alex θεωρείται τεμπέλης, διεφθαρμένος, αγενής, αχάριστος, ρατσιστής, φοροφυγάς και άλλα πολλά.

Παράλληλα όμως, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του βίντεο, ο Έλληνας είναι αναστατωμένος και απογοητευμένος γιατί πρέπει να ανατρέψει όλα αυτά τα στερεότυπα. Η Omikronproject στο τέλος του βίντεο αναφέρει πως όλοι στην Ευρώπη είναι αναστατωμένοι με την οικονομική κρίση και γι αυτό... πρέπει να βρεθεί ο υπεύθυνος. Στην περίπτωσή μας κατηγορούν τους Έλληνες.




Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται μέχρι τον Ιανουάριο η μεταφορά μαθητών



«Αρκετά πια με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους», σημείωσε ο κ. Σγουρός.

Το θέμα της παράτασης των συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών απασχολεί πάρα πολλούς νέους καθώς και τους γονείς τους. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ομόφωνα τη δίμηνη παράταση των συμβάσεων μέχρι δηλαδή τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εάν η Κεντρική Διοίκηση δεν αποδώσει τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών για το έργο της μεταφοράς των μαθητών και εάν δεν εξασφαλίσει μέσω του προϋπολογισμού της τις απαραίτητες πιστώσεις που θα μας επιτρέψουν την απρόσκοπτη άσκηση της αρμοδιότητας στο μέλλον, η Περιφέρεια Αττικής δεν θα δείξει άλλη ανοχή στην αναλγησία των υπουργείων.

Αρκετά πια με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, αρκετά με τις περικοπές εθνικών και κοινοτικών πόρων, αρκετά με την απαξίωση του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας. Ας είναι άλλοι οι πρωταγωνιστές σε αυτό το θέατρο του παραλόγου!».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι νεολαίοι της Πάτρας σε... ευρωπαϊκή κίνηση



Η πρωτοβουλία είχε στόχο την βελτίωση της απασχόλησης των νέων.

Η εκδήλωση «Νεολαία σε Κίνηση» που διοργανώνεται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, με την αρωγή του δήμου Πάτρας καθώς και της αντιδημαρχίας Παιδείας έγινε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο, είχε την υποστήριξη των Γενικών Διεθύνσεων «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Κοινωνική Ένταξη» και «Εκπαίδευση και Πολιτισμός».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και στόχο έχει τη βελτίωση της απασχόλησης των νέων μέσω εργαλείων όπως η κινητικότητα στην εκπαίδευση, την κατάρτιση καθώς και την πρακτική άσκηση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλλα έξι νεογνά έχουν προσβληθεί στο Παπαγεωργίου



Η σηψαιμία που προκάλεσε ο μικροοργανισμός ευθύνεται για το θάνατο τριών βρεφών
.
Άλλα έξι νεογνά που νοσηλεύονται στην Νεογνολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη έχουν προσβληθεί από τον πολυανθεκτικό και ιδιαιτέρως τοξικό μικροοργανισμό Κλεμπσιέλλα, από τον οποίο απεβίωσαν τρία νεογνά.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», η σηψαιμία που προκάλεσε ο μικροοργανισμός ευθύνεται για τον θάνατο των τριών νεογνών, που υπέκυψαν την τελευταία εβδομάδα στο νοσοκομείο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κλινική δεν θα κλείσει, αφού υπάρχει μόνο άλλη μία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, στα νεογνά χορηγείται αντιβίωση, ως μέτρο προφύλαξης.

Στο Νοσοκομείο μετέβη κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).


Διαβάστε περισσότερα...

«Νικήστε» τις ιώσεις



Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιος είναι επιρρεπής στις ιώσεις; Σχεδόν όλοι. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο όταν ζείτε ή εργάζεστε και κινείστε σε πολυσύχναστα μέρη.

Μάλιστα τα παιδιά μεταδίδουν γρήγορα το κρυολόγημα στους δασκάλους τους. Δείτε πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε.

Γιατί κρυολογούμε;

Οι ιοί που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα μεταλλάσσονται διαρκώς. Και κάθε αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον –υγρασία, ξηρότητα, θερμοκρασία, συχνότητα μολύνσεων- μεταβάλλει τις πιθανότητες μετάδοσης.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα;

Με το να έχετε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που «κινείται» τόσο γρήγορα και τόσο ικανά όσο οι ιοί του κρυολογήματος – με το να ανανεώνεται και να αναγεννάται διαρκώς για να καταπολεμά τις νέες προκλήσεις.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

Κινηθείτε: Οι άνθρωποι που περπατάνε μία ώρα και πλέον κάθε μέρα παρουσιάζουν το μισό αριθμό κρυολογημάτων. Επιπλέον, η έντασή τους φαίνεται να μειώνεται στο μισό. Σε αυτές τις μελέτες, η συνολική μείωση στην ενδεχόμενη βλάβη από το κρυολόγημα ήταν 75%.

Πώς περιορίζει η σωματική δραστηριότητα τα κρυολογήματα; Το σώμα είναι μια γιγάντια, ψυχολογικά εξελιγμένη μονάδα επεξεργασίας πληροφοριών. Το πώς βοηθά τον επαναπρογραμματισμό ενός τέτοιου σύνθετου συστήματος η άσκηση μπορούμε μόνο να το μαντέψουμε.

Φαίνεται ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αυξάνει άμεσα τη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων και, μέσω της αυξημένης ροής αίματος, μεταφέρει αυτά τα κύτταρα στα μέρη όπου είναι πιο χρήσιμα.

Επίσης, η άσκηση εκθέτει τους ανθρώπους σε διαφορετικούς πληθυσμούς ιών του κρυολογήματος – δίνοντας έτσι στον οργανισμό τη δυνατότητα να τους καταπολεμήσει σε καλύτερες συνθήκες.

Κοιμηθείτε καλά: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια σχετικά μικρή έλλειψη ύπνου μας καθιστά πιο επιρρεπής σε κρυολογήματα και άλλες μολύνσεις. Γιατί η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την αναγέννηση του ανοσοποιητικού;

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας μάθησης πραγματοποιείται στη διάρκεια του ύπνου – και όχι μόνο η γνώση που κατανοούμε συνειδητά.

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται επίσης πληροφορίες σχετικά με το ανοσοποιητικό όσο ξεκουράζεσαι, τις μεταβάλλει και τις συνοψίζει. Τέλος, ο ύπνος επιτρέπει στα κύτταρα να αναγεννηθούν και να ανασχηματιστούν.

Μείνετε μακριά από τον καπνό και το αλκοόλ: Ο καπνός κάνει τρομακτικά πράγματα στο ανοσοποιητικό – αρκεί να δείτε τα ποσοστά καρκίνου. Φράσσει τα ιγμόρεια, που στη συνέχεια μπορεί να μετατραπούν σε περιοχές ανάπτυξης ιών.

Οι μικρές δόσεις αλκοόλ ωφελούν το ανοσοποιητικό θετικά σε κάποια θέματα, αλλά δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τα κρυολογήματα.

Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι: Όλοι μας έχουμε διαφορετικούς χρόνους σχετικής επιρρέπειας στους ιούς μέσα στο 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική δραστηριότητα –το φαγητό, η κίνηση, η ξεκούραση σε καθορισμένες ώρες- βοηθούν συνολικά το ανοσοποιητικό.

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας: Πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε α) πριν και μετά τα γεύματα, β) μετά τη χειραψία ή αφού έχετε αγγίξει κάποιο παιδί και γ) όταν ξυπνάτε και πριν πάτε για ύπνο. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαπούνι με βάση το οινόπνευμα.

Τα νοσοκομεία προτιμούν αυτήν την εκδοχή, γιατί είναι πιο γρήγορη και σκοτώνει μεγαλύτερες ομάδες βακτηρίων και ιών.

Όμως, α) τα καθαριστικά με οινόπνευμα ή άλλα χημικά μπορεί να κάνουν πιο ανθεκτικά κάποια παθογενή βακτήρια, β) επιβαρύνετε το περιβάλλον με περισσότερα χημικά και γ) το πλύσιμο με ζεστό νερό και απλό σαπούνι αρκεί και είναι πολύ πιο ευχάριστο, ειδικά όταν ετοιμάζεστε για το γεύμα σας.

Βγείτε έξω στο ύπαιθρο και πάρτε μαζί σας και τα παιδιά σας: Στα παιδιά η μεταγενέστερη εμφάνιση άσθματος και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων μειώνεται με τη μεγαλύτερη έκθεση στη φύση και τους αναρίθμητους ιούς της.

Η κηπουρική σάς επιτρέπει να βλέπετε τα φυτά σας να μεγαλώνουν, σας εμπλέκει σε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που ενισχύει το ανοσοποιητικό, σας βγάζει έξω στη φύση, κάτι που βελτιώνει τη διάθεση, και μπορεί να αυξήσει την επιθυμία των παιδιών για πιο φυσικές τροφές, που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Καταναλώνετε τροφές όπως τις δίνει η φύση, κυρίως φρούτα, λαχανικά και βότανα: Η κατανάλωση περισσότερων ειδών μαναβικής και η μεταφορά τους στο έντερο μάλλον αλλάζει τους πληθυσμούς ιών και βακτηρίων έτσι ώστε να αποτρέπονται τα κρυολογήματα.

Παρέχουν επίσης απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να επηρεάζουν άμεσα, μέσω των μικροRNA, την ανοσοποιητική λειτουργία.

Κοινωνικοποιηθείτε: Οι άνθρωποι με ισχυρά κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως κρυολογούν λιγότερο – εικάζεται επειδή έτσι μειώνεται η αντίδρασή τους στο στρες. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, η ανοσία ενός φίλου μπορεί να γίνει και δική σας.

Τα βακτήρια θα είναι πάντα παρόντα – στον αέρα, στο χώμα, στα δάχτυλά σας. Αυτό που σώζει εσάς κι ολόκληρη την ανθρωπότητα από τις πανδημίες είναι ένα δραστήριο, γρήγορο και ευέλικτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ζώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής –με το σωστό φαγητό και την επαρκή δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικοποίηση- μπορείτε να κάνετε πιο δυνατό και αποτελεσματικό αυτό το σύστημα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της διατροφής στην ακμή



Οι βιταμίνες και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του δέρματος.

Όλοι θέλουμε το δέρμα μας, να είναι όμορφο, λαμπερό και ζωντανό. Όμως, η κατάσταση του εξαρτάται απόλυτα από το τι τρώμε και το τι αναπνέουμε. Υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν στο να κρατήσουμε το δέρμα μας ελαστικό και νεανικό, όπως και τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής, του εκζέματος της δερματίτιδας και άλλων δερματικών παθήσεων. Άρα, η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και επομένως στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής.

Η ακμή, είναι μία πάθηση του δέρματος, που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία δηλ. το 85% των περιπτώσεων είναι έφηβοι ενώ υπάρχει η περίπτωση να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή. Τα αίτια της εμφάνισής της είναι αρκετά αλλά τα βασικότερα είναι η αύξηση των ορμονών στην εφηβική ηλικία, η κληρονομικότητα, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων (αντισυλληπτικά, αναβολικά στερεοειδή), στρες, έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου.

Στο παρελθόν, πολλές διατροφικές συνήθειες συνδέθηκαν με την εμφάνιση της ακμής. Παραδείγματος χάρη, η κατανάλωση σοκολάτας ενοχοποιήθηκε αρκετά για την έξαρση των συμπτωμάτων της ακμής κάτι που τελικά , μέσα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, έδειξαν ότι δεν συνδέεται η κατανάλωση σοκολάτας με την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Βέβαια, δεν θα αρνηθεί κανείς, ότι η ισορροπημένη διατροφή σε ημερήσια βάση, συμβάλλει θετικά στο να έχουμε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα, πέρα των όποιων άλλων ωφελημάτων στην καλή μας υγεία.

Είναι σημαντικό, να αναφέρουμε, ποιες βιταμίνες και στοιχεία είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του δέρματος μας και κατ΄ επέκταση για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων:

Βιταμίνη Α: Είναι η βιταμίνη που βοηθά την ομαλή ανάπλαση του δέρματος, ώστε να μην παρακρατά πρωτεΐνες και λίπη. Περιέχεται: Στα έλαια των ψαριών (σολομός), στα καρότα, στο σπανάκι και στο μπρόκολο. Η υπερβολική κατανάλωσή της, όμως, μπορεί να έχει τοξικές επιπτώσεις, οπότε περιορίστε την σε φυσιολογικές ποσότητες ενός μόνο τέτοιου γεύματος ανά ημέρα.

Ψευδάργυρος: Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με προβλήματα ακμής έχουν χαμηλότερα, από το φυσιολογικό, επίπεδα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην πρόληψη της ακμής δημιουργώντας αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων της, ενώ ανακουφίζει το δέρμα από εξάρσεις. Περιέχεται: Στην γαλοπούλα, στα αμύγδαλα και στις φύτρες σιταριού.

Βιταμίνες Ε και C: Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν το δέρμα, ενώ «δουλεύουν» καλύτερα συνεργικά, όταν καταναλώνονται μαζί. Η βιταμίνη C περιέχεται: Στα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, την παπάγια και στις ντομάτες. Η βιταμίνη Ε περιέχεται: Στις γλυκοπατάτες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, τους ηλιόσπορους, τα αβοκάντο, το μπρόκολο και στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Σελήνιο: Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες (μάθετε περισσότερα για τις ελεύθερες ρίζες εδώ), ενώ έρευνες δείχνουν ότι σε συνεργασία με την βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση της ακμής. Περιέχεται: Στις φύτρες σιταριού, στον τόνο, στο σκόρδο, στα αμύγδαλα, στα αυγά και στο μαύρο ρύζι.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Αυτά αναστέλλουν ορισμένα μόρια που οδηγούν σε φλεγμονές και προβλήματα στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την φυσιολογική ανάπλαση του δέρματος. Περιέχονται: Σε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, σε έλαιο λιναρόσπορου, στα καρύδια, στους ηλιόσπορους και στα αμύγδαλα.

Νερό: Το νερό βοηθά τον οργανισμό να ενυδατώνεται και το δέρμα να διατηρείται υγιές. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών που προκαλούν δερματικά προβλήματα, ενώ είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και την αναζωογόνηση του δέρματος. Πέντε με οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα είναι επαρκή για καλή ενυδάτωση, ενώ, βέβαια, οι αθλητές και όσοι ζουν σε θερμά κλίματα χρειάζονται περισσότερα.

Επισκεφτείτε έναν ειδικό. Εάν η ακμή σας είναι σε προχωρημένο στάδιο ή δεν έχει βελτιωθεί μετά από αυτές τις απλές συμβουλές, μπορεί να χρειαστεί μία συγκεκριμένη θεραπεία. Σε καμία περίπτωση, οι παραπάνω οδηγίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την χρήση φαρμάκων, όπου κρίνεται σκόπιμο για την αντιμετώπιση της ακμής. Και γι αυτό, η έγκαιρη θεραπεία με τη βοήθεια ενός δερματολόγου που έχει εμπειρία στην πρόληψη της ακμής και τη θεραπεία της, είναι σημαντικό να βελτιώσει τα αποτελέσματά.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άτλας των ασθενειών που συνδέονται με το κλίμα



Οι κίνδυνοι για την υγεία σε γεωγραφικούς χάρτες.

Τον «Άτλαντα της υγείας και του κλίματος» παρουσίασαν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, στόχος του οποίου είναι να απεικονίσει σε γεωγραφικούς χάρτες τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές ή τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Ένας χάρτης αξίζει χίλιες λέξεις», δήλωσε παρουσιάζοντας τον άτλαντα η Μάργκαρετ Τσαν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από κοινού με τον Μισέλ Τζαρό, τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).

Αυτό το έγγραφο, που θα δημοσιευτεί σε όλες τις γλώσσες του ΟΗΕ, περιέχει γραφήματα, σχέδια, γεωγραφικούς και μετεωρολογικούς χάρτες σε 50 σελίδες καθώς και μια λεπτομερή παρουσίαση πολλών ασθενειών που συνδέονται με τις κλιματολογικές συνθήκες (όπως διάρροια, ελονοσία, μηνιγγίτιδα και δάγγειο πυρετό).

Η Τσαν υποστήριξε ότι ο άτλαντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "οδηγός" ώστε οι ιθύνοντες να διαθέτουν πληροφορίες και να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις ασθένειες που συνδέονται με το κλίμα. Ως παράδειγμα η Τσαν ανέφερε τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που κάθε χρόνο πλήττονται από θερμούς ανέμους με τους οποίους μεταδίδεται ο ιός της μηνιγγίτιδας. Αν οι υπεύθυνοι γνωρίζουν εκ των προτέρων πότε θα αρχίσουν οι άνεμοι αυτοί "θα μπορούμε να εκδίδουμε προειδοποιήσεις και να ξεκινούμε εκστρατείες εμβολιασμού" εγκαίρως, πρόσθεσε.

Ο Ζαρό από την πλευρά του υπογράμμισε ότι κύματα καύσωνα, όπως αυτό που έπληξε τη Ρωσία για πρώτη φορά πριν από δύο χώρα, μπορεί να συμβαίνουν στο εξής κάθε 5 με 10 χρόνια. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να ειδοποιούνται εγκαίρως οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία για το Σύνδρομο Ντάουν


Τη "ρίζα του κακού" για την εμφάνιση του Συνδρόμου Ντάουν κατάφεραν να διορθώσουν στο εργαστήριο -αλλά όχι σε ζωντανά έμβρυα- δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για την Ελληνίδα καθηγήτρια Ιατρικής, Θάλεια Παπαγιαννοπούλου και τον καθηγητή Βιοχημείας Ντέιβιντ Ράσελ, οι οποίοι κατάφεραν να αφαιρέσουν το 3ο περιττό χρωματόσωμα 21 από εργαστηριακό γενετικό υλικό, το οποίο έφερε μια σοβαρή κληρονομική βλάβη, γνωστή ως Σύνδρομο Ντάουν.

Οπως εξηγεί η δρ Παπαγιαννοπούλου, το ερευνητικό επίτευγμα της αφαίρεσης του 3ου αντίγραφου του χρωματοσώματος 21, δεν σημαίνει θεραπεία της νόσου.

Ανάβει, όμως, το πράσινο φως για θεραπείες με "διορθωμένα" βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με Σύνδρομο Ντάουν, οι οποίες θα θεραπεύουν τις καρδιοπάθειες που σχετίζονται με το Σύνδρομο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα πρόθυρα του κραχ τα νοσοκομεία


Ο ΕΟΠΠΥΥ, ο ασφαλιστικός γίγαντας που θα απορροφήσει και άλλα ταμεία, έχει αποτύχει στην πράξη, ενώ καθημερινά δοκιμάζονται τα όρια γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται σε συνθήκες ασφυξίας την ίδια ώρα που οι ανάγκες για περίθαλψη έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την άτυπη στάση πληρωμών έχει κηρύξει το νέο ενιαίο ταμείο δοκιμάζει τα όρια του ΕΣΥ και των εργαζομένων -γιατρών και νοσηλευτών-, που εργάζονται υπό συνθήκες ασφυξίας. Ταυτόχρονα, η κρίση έχει ξαναφέρει τα ράντσα πίσω στο ΕΣΥ, καθώς οι εισαγωγές τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 28%, με τους ειδικούς να καταγράφουν σταθερά αυξητικούς ρυθμούς που αναμένεται να οδηγήσουν τα νοσοκομεία σε κράχ.



Τα στατιστικά δεδομένα του Ευαγγελισμού, νοσοκομείου-ναυαρχίδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι ενδεικτικά της αυξημένης ζήτησης για δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Πέρυσι, τα εξωτερικά ιατρεία του εξυπηρέτησαν 77.000 πολίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν πέντε ευρώ το εισητήριο ο καθένας. Φέτος και ενώ η χρονιά δεν έχει ακόμη κλείσει, τα περιστατικά έχουν φτάσει ήδη τις 100.000.



Ίδια είναι η εικόνα και στις νοσηλείες: οι εισαγωγές το 2010 άγγιξαν τις 45.000, πέρυσι τις 51.000 και οι γιατροί του νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι φέτος οι ανάγκες για περίθαλψη έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πουλάει τα όργανά της για να ζήσει η κόρη της!


Εξομολόγηση που σοκάρει! Μια άνεργη Ισπανίδα αποφάσισε να πουλήσει τα όργανά της προκειμένου να βρει στέγη για να ζήσει εκείνη και η κόρη της!

«Αρχικά έβαλα προς πώληση ένα νεφρό, τώρα πουλάω επίσης τους κερατοειδείς, έναν πνεύμονα, ένα τμήμα από το ήπαρ μου... Πουλάω οποιοδήποτε όργανό μου σε όποιον μπορεί να το πληρώσει και το κάνω γιατί, πολύ απλά, είμαι απελπισμένη», ανέφερε η 44χρονη σε συνέντευξή της που παραχώρησε στην εφημερίδα El Mundo.

«Χρειάζομαι μια στέγη (...) για να φτιάξω ένα σπιτικό σε έναν αξιοπρεπή χώρο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είναι άνεργη και ανάπηρη σε ποσοστό 66% επειδή ο άνδρας με τον οποίο συζούσε επί 18 χρόνια την κακοποιούσε. Ο ίδιος προσπαθεί τώρα να της κάνει έξωση από το σπίτι όπου ζει με την κόρη της.

«Έλαβα την ειδοποίηση της έξωσης. Δεν έχουμε οικογένεια, δεν ξέρουμε πού να πάμε», συνέχισε.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η 44χρονη έβαλε πριν από δυο εβδομάδες μια αγγελία στο διαδίκτυο αναζητώντας αγοραστές για τα όργανά της. «Δεν έχω άλλο τρόπο για να προσπαθήσω να σώσω τη ζωή μου και τη ζωή της κόρης μου. Αν στο χρόνο που μου μένει να ζήσω μπορώ να δώσω στην κόρη μου τη δύναμη που θα της επιτρέψει να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση, φυσικά θα πουλήσω τα όργανά μου», είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Ισπανία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει μεταμόσχευση χωρίς να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η 44χρονη κινδυνεύει να τιμωρηθεί με κάθειρξη 12 ετών για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαπλασιάζεται το Τέλος Ακινήτων


Δεκαπλάσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το γνωστό ΤΑΠ, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αποδίδεται στα ταμεία των δήμων, καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ότι προβλέπει το μνημόνιο 3.

Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μεγάλη αύξηση του ΤΑΠ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική ακεραιότητα των δήμων που είναι υπερχρεωμένοι. Το Τέλος είναι σήμερα 0,25-0,35 τοις χιλίοις και μπορεί να φτάσει με τις αυξήσεις το 3 τοις χιλίοις.

Η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ αναφέρεται στο νέο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ώστε να πάψουν να βρίσκονται οι δήμοι στο «κόκκινο». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ «για μια κατοικία ή οποιοδήποτε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το ΤΑΠ που σήμερα είναι 50-75 ευρώ θα αυξηθεί στα 600 ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από ένα μηνιαίο μίσθωμα.

Σημειώνουμε ότι το ποσοστό αυτό θα είναι επιπρόσθετο στον φορολογικό συντελεστή του νέου ΦΑΠ και στην "αυτοτελή" φορολόγηση των μισθωμάτων από το πρώτο ευρώ, που θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι δήμαρχοι σε έκτακτη συνεδρίασή τους αποφάσισαν να «μπλοκάρουν» το ενδεχόμενο μεγάλων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη διότι το πολιτικό κόστος θα είναι βαρύ για τους ίδιους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι


Τέσσερα χρόνια αναμένεται να κρατήσει, στην καλύτερη περίπτωση, ο Γολγοθάς για τους φορολογούμενους. Ο «λογαριασμός» είναι πολύ βαρύς για όλους, αφού έως το 2016 ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,782 δισ. θα πρέπει να εισπραχθούν το 2013 και 2,024 δισ. ευρώ το 2014. Και αυτά υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα τηρηθούν κατά γράμμα, αφού σε διαφορετική περίπτωση η «καταιγίδα» των φόρων θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσεως και την επίτευξη πλεονασματικού Προϋπολογισμού.

Όσον αφορά το φοροεισπρακτικό «μενού» του 2013, αυτό περιλαμβάνει:

• 152 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επιστροφών φόρου στους αγρότες, λόγω της μείωση των συντελεστών από το 11% στο 6%
• 8 εκατ. ευρώ από την επίδραση στον φόρο εισοδήματος της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη
• 130 εκατ. ευρώ από τη μείωση της επιδότησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ντίζελ στους αγρότες
• 379 εκατ. ευρώ από μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα
• 80 εκατ. ευρώ από την αλλαγή φορολόγησης των πλοίων, βάσει χωρητικότητας
• 609 εκατ. ευρώ από την εξίσωση στο πλαφόν των αποδοχών προς υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών
• 218 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπαρχόντων τυχερών παιγνίων του ΟΠΑΠ - 30% επί του κύκλου εργασιών
• 171 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπαρχόντων τυχερών παιγνίων του ΟΠΑΠ - 10% επί των κερδών των παικτών
• 36 εκατ. ευρώ από το τέλος καπνιζόντων σε χώρους διασκέδασης και εστίασης

Επίσης, το «πακέτο» της λιτότητας του 2013 και του 2014 περιλαμβάνει:

• Φορολογική μεταρρύθμιση, με πρόσθετα έσοδα 1,127 δισ. ευρώ
• Μειώσεις στις εκπτώσεις φόρων για τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για την επίπτωση στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών από το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών που θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2013, αλλά θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος του 2014 (237 εκατ. ευρώ)
• Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό (187 εκατ. ευρώ)
• Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο υγραέριο κίνησης (21 εκατ. ευρώ)
• Αύξηση του συντελεστή φορολογίας των τόκων καταθέσεων από το 10% στο 15% (237 εκατ. ευρώ)
• Επιβολή φόρου πολυτελείας. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη το είδος των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα επιβληθεί ο φόρος πολυτελείας (68 εκατ. ευρώ).
• Αύξηση των παραβόλων για τις αγωγές που καταθέτουν οι πολίτες στα δικαστήρια (50 εκατ. ευρώ).

Τέλος Νοεμβρίου το φορολογικό πακέτο

Περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι κερδίζουν το «τζακποτ» του υπουργείου Οικονομικών, αφού οι βασικότερες ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, που θα είναι έτοιμες έως το τέλος του μήνα, προβλέπουν:

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών βάσει εισοδηματικών, κοινωνικών και δημογραφικών κριτηρίων.

• Θέσπιση νέου αντικειμενικού - σταθερού συστήματος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

• Νέο σύστημα χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους, καθώς και θεσμοθέτηση συστήματος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων, τα οποία είναι δυνατόν να εισπραχθούν.

• Εντατικοποίηση ελέγχων σε φορολογούμενους με υψηλή φορολογητέα βάση, των ατόμων με μεγάλο πλούτο, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων. Θα υπάρξει ιδιαίτερη αντιμετώπιση της εκ προθέσεως μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, καθώς ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της.

• Συγκέντρωση της διαχείρισης των φορολογικών αρχείων που σχετίζονται με τους φορολογούμενους στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών, στις 35 μεγαλύτερες ΔΟΥ, υπό τον άμεσο έλεγχο και τη διαχείριση των κεντρικών υπηρεσιών.

• Κατάρτιση του περιουσιολογίου και αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (ακίνητη και κινητή περιουσία), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης του επιπέδου διαβίωσης σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

• Αντικατάσταση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.

• Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης με βάση τα ισχύοντα στις χώρες της Ε.Ε.

• Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα. για δικαιότερη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση.

• Επαναξιολόγηση των φόρων υπέρ τρίτων μέσω της κατάργησης αυτών που δεν έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα.

• Θέσπιση νέου συστήματος ελέγχου των εξωχώριων επιχειρήσεων.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωροεπιταγές σε άπορες οικογένειες


Μέσω του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης - Συκεών θα διατεθούν δωροεπιταγές για την προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορες οικογένειες, ενόψει Χριστουγέννων. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους μέχρι και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του δήμου. 

Συγκεκριμένα μπορούν να απευθύνονται στις παρακάτω υπηρεσίες:Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών (ισόγειο δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών, 2313 313151)Συμβουλευτικός Σταθμός Νεάπολης (2ος όροφος δημοτικού καταστήματος Νεάπολης, 2310 671100, εσωτ. 123)Συμβουλευτικός Σταθμός Πεύκων (ισόγειο δημοτικού καταστήματος Πεύκων, 2313 502226)Συμβουλευτικός Σταθμός Αγίου Παύλου (ισόγειο του δημοτικού καταστήματος Αγ. Παύλου, 2313 300206).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aπολύονται 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι



Απολύονται μέσα στον Νοέμβριο, 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι, απόφοιτοι λυκείου.

Δείτε το βίντεο από το Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές στο "Χωριό Παραγωγών"


Η ατμόσφαιρα χθες το πρωί στην πλατεία Καραολή και Δημητρίου στον Βύρωνα, θύμιζε γιορτή. Από οικογένειες και συνταξιούχους μέχρι νέα παιδιά, οι καταναλωτές έδωσαν το "παρών" στο "Χωριό Παραγωγών".

Η πρωτοβουλία του δήμου να δημιουργήσει μια υπαίθρια λαϊκή αγορά, προσκαλώντας αγρότες απ΄ όλη την Ελλάδα για να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές, χωρίς τη συμβολή μεσαζόντων, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται με θέρμη στις ανταγωνιστικές τιμές των ελληνικών προϊόντων.

Από τις 9 το πρωί, οι παραγωγοί είχαν στήσει τους πάγκους τους στην πλατεία, με τους καταναλωτές να κάνουν ουρές για να αγοράσουν τα προϊόντα. Μέχρι τις 4 το απόγευμα, που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η πλατεία είχε αρκετό κόσμο, οι περισσότεροι αγρότες όμως είχαν ξεπουλήσει.

13 παραγωγοί απ΄ όλη την Ελλάδα προσέφεραν ελαιόλαδο, πατάτες, γαλακτομικά, όσπρια, αλεύρι, αβγά ακόμα και γλυκά του κουταλιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες αποδείξεις σας... γλιτώνουν


Ποιες αποδείξεις "μπορούν" να σας γλιτώσουν φόρο; Δείτε το βίντεο από το Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζουν νέα περαίωση


Στην παράταση της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων για υποθέσεις που λήγουν στα τέλη του 2012 προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε την προηγούμενη Τετάρτη παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής για την πραγματοποίηση ελέγχων και την κοινοποίηση των οικείων πράξεων της φορολογικής αρχής σε πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις, νομικών και φυσικών προσώπων.

Η παράταση αυτή που κρίνεται αναγκαία λόγω αντικειμενικής δυσχέρειας ελέγχου των υποθέσεων των παραγραφόμενων χρήσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανοίγει το δρόμο για νέα περαίωση.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα παρατείνονται οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν στις 31-12-2012 (χρήσεις 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 και 2006) μέχρι και την 31-12-2013.

Έτσι, το Δημόσιο αφενός κρατά ανοικτές προς έλεγχο πλήθος υποθέσεων αφετέρου αναμένεται να καλέσει επιχειρηματίες και επιτηδευματίες να προχωρήσουν σε εκούσια διευθέτηση των φορολογικών διαφορών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι φορολογικές διαφορές θα επιλύονται μέσω μιας «εναλλακτικής περαίωσης».

Κατά την νέα αυτή διαδικασία θα μεσολαβή ένας υποτυπώδης έλεγχος, ήτοι δεν θα κλείνει η υπόθεση αυτομάτως με την υπαγωγή του ενδιαφερομένου στην ρύθμιση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραλίγο τυφλή από γενόσημο


Παροδική απώλεια όρασης σε 63χρονη προκάλεσε φθηνό γενόσημο που της χορηγήθηκε για την οστεοπόρωση.

Την καταγγελία έκανε ο παθολόγος Γιάννης Χρονόπουλος, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ στην Αττική. Σύμφωνα με τον γιατρό, η ασθενής τού τηλεφώνησε έντρομη στο ιατρείο του πριν από μερικές μέρες και του είπε ότι χάνει το φως της, ζαλίζεται και αισθάνεται δυσφορία.

Λίγη ώρα προτού εκδηλωθούν τα παραπάνω συμπτώματα, η 63χρονη είχε λάβει το πρώτο γενόσημο χάπι, που της είχε γράψει ο κ. Χρονόπουλος, ο οποίος την παρακολουθεί: «Το σκεύασμα προκάλεσε στην ασθενή μου όλες τις παρενέργειες που έγραφε ότι μπορεί να δημιουργήσει. Φυσικά της είπα να μην το ξαναπάρει και ήταν βέβαια τρομοκρατημένη καθώς για τρεις ώρες δεν μπορούσε να δει καθαρά. Τώρα είναι, όμως, καλά. Το συγκεκριμένο γενόσημο δεν πρόκειται να το ξαναγράψω».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα παιδί "χάνεται" κάθε 25 δευτερόλεπτα


Η πνευμονία αποτελεί τη μοναδική κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, είναι αιτία για το 18% των περίπου 6,9 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ετησίως ή περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά.

Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, όπως η ιλαρά και ο κοκίτης. Αν και η παγκόσμια κάλυψη για τα εμβόλια κατά των ασθενειών αυτών είναι 85% για την κάθε μία, τα φτωχότερα παιδιά συχνά παραμένουν απροστάτευτα.

Το 99% των θανάτων παιδιών από πνευμονία συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Το μεγαλύτερο φορτίο στη μάχη κατά της πνευμονίας πέφτει στους φτωχότερους, που ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά. Ένα παιδί από φτωχή οικογένεια, σε μια φτωχή χώρα, διατρέχει πολλαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει από πνευμονία, από ότι ένα παιδί στο πλουσιότερο 20% του πληθυσμού.» δηλώνει ο Δρ. Mickey Chopra, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF.

Μια πρόσφατη έκθεση της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για Σωτήρια Εφόδια για τις Γυναίκες και τα Παιδιά, η οποία καθοδηγείται από τη UNICEF και το UNFPA, εκτιμά ότι περίπου 1,56 εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν μέσα σε 5 χρόνια με την αύξηση της διαθεσιμότητας της αμοξικιλίνης, του φθηνού αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της πνευμονίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ηλίας Λυμπέρης από το γραφείο της UNICEF, τονίζει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού για τις ασθένειες που προκαλούν την πνευμονία είναι υψηλά, φτάνοντας το 99%, οπότε δεν υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια προϊόντα δεν ανακυκλώνονται


Πολλά από τα προϊόντα που φαινομενικά προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά, στην πραγματικότητα δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε συμβατικούς κάδους σκουπιδιών. Ο κύριος Δημήτρης Χωματίδης, Μηχανικός Περιβάλλοντος και συνεργάτης της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, διευκρινίζει στο metrogreece.gr τι πρέπει να προσέχουμε.

"Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για τα κουτιά της πίτσας. Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι όλα αυτά τα κουτιά διαθέτουν μια δεύτερη εσωτερική βάση, η οποία μπορεί να ανακυκλωθεί. Αφαιρούμε λοιπόν το πρώτο χαρτί το οποίο περιέχει λίπη ή υπολείμματα φαγητού, συμπιέζουμε τη δεύτερη εσωτερική βάση και την αφήνουμε στους μπλε κάδους.

Όσον αφορά στις πλαστικές σακούλες θα πρέπει να διαχωρίζονται από τα σκουπίδια που περιέχουν κατά τη ρίψη τους στους μπλε κάδους.

Τα cd, το αφρολέξ, το αλουμινόχαρτο, τα κεραμικά, το σύρμα και οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή δεν πρέπει να τοποθετούνται στους κάδους ανακύκλωσης. Επίσης, το τζάμι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο κατά την αποκομιδή και ενδέχεται να προκαλέσει τραυματισμό στους εργαζόμενους. Τα γυάλινα μπουκάλια αντίθετα και γενικότερα οι γυάλινες αλλά και οι ξύλινες συσκευασίες, είναι ανακυκλώσιμες.

Επιπλέον, εκείνο που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως τα παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες δεν ανακυκλώνονται διότι είναι ηλεκτρικές συσκευές και σαν τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Τέλος, τα καπάκια των πλαστικών μπουκαλιών καλό θα είναι να αφαιρούνται προτού τα μπουκάλια συμπιεστούν και τοποθετηθούν στους μπλε κάδους".


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με πετρέλαιο θέρμανσης θα ανταμείβονται τα σχολεία που θα ανακυκλώνουν τηγανέλαια



Στόχος να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στην προστασία του περιβάλλοντος
.
Στο «παιχνίδι» της ανακύκλωσης των τηγανέλαιων σχεδιάζει να βάλει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας τους μαθητές των σχολείων, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα να... κερδίσουν το πετρέλαιο θέρμανσης που απαιτείται για τη σχολική περίοδο.

Μετά από συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, εξετάζεται η υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος για την ανακύκλωση των τηγανέλαιων στο οποίο εκτός από ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης θα μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του πιλοτικού προγράμματος θα τοποθετηθούν κατάλληλοι κάδοι συλλογής τηγανέλαιου σε επιλεγμένους χώρους, όπως είναι οι σχολικές μονάδες, και για κάθε 10.870 κιλά τηγανέλαιου που θα συγκεντρώνονται θα αποδίδονται στο σχολείο 1200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές εκτός από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων αποδεκτών να εξασφαλίζουν πετρέλαιο θέρμανσης για τις σχολικές μονάδες σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο.

«Η κατάλληλη διαχείριση των τηγανέλαιων αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η δυνατότητα να γίνει με ένα ανταποδοτικό όφελος για τις σχολικές μονάδες δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ.Θεοδωρίδης.

Για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος θα ακολουθήσουν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ η συλλογή του τηγανέλαιου προς ανακύκλωση θα γίνεται από πιστοποιημένη και αδειοδοτημένη εταιρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα συνδέει το αντιγριπικό εμβόλιο με την καρδιά



Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μείωση του κινδύνου εμφραγμάτων κατά 50% και των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 40%, αποδίδεται στο αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας καρδιολόγος Dr Jacob Udell από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξέτασε μαζί με την ομάδα του τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν στη χορήγηση του αντιγριπικού και την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Συνολικά οι έρευνες εξέτασαν ένα πληθυσμό 3.227 ατόμων οι μισοί εκ των οποίων είχαν καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι έρευνες που μελετήθηκαν χρονολογούνταν από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα. Οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ οι άλλοι μισοί έκαναν μια εικονική ένεση.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο παρείχε κατά 50% μείωση του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού συγκριτικά με το εικονικό έως και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του.

Ο Dr Udell υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν τις ισχύουσες συστάσεις για την χορήγηση του εμβολίου σε όσους έχουν ιστορικό εμφράγματος, ενδεχομένως όμως όχι μόνο για την μείωση των πιθανοτήτων να κολλήσουν γρίπη, αλλά επειδή μπορεί να έχει και ευεργετική δράση στις αποφραγμένες αρτηρίες. Επισημαίνει ωστόσο ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να τεκμηριώσουν αυτή την υπόθεση.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένοχα για εγκεφαλικά τα αναψυκτικά



Ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικού επεισοδίου στις γυναίκες αυξάνει κατά 80%.

Οι γυναίκες που πίνουν έστω και ένα ανθρακούχο αναψυκτικό τη μέρα αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Η καθημερινή κατανάλωση ποτών που περιέχουν αρκετή ζάχαρη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου στον εγκέφαλο σε ποσοστό μέχρι 80%, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία. Η επίδραση των ζαχαρούχων αναψυκτικών στους άντρες ωστόσο δεν είναι η ίδια, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Οσάκα παρατηρήθηκε πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου.

Νωρίτερα φέτος, επιστήμονες από τις ΗΠΑ είχαν βρει ότι τόσο τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, όσο και τα με λιγότερες θερμίδες υποκατάστατά τους αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικού και στα δύο φύλα.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι μελέτες που συνδέουν την αύξηση στην κατανάλωση ανάλογων ποτών με την αυξανόμενη τάση παχυσαρκίας στον κόσμο και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, παράγοντες που συνδέονται άμεσα με την πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η ομάδα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Οσάκα μελέτησε 40.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-59 ετών σε διάστημα 18 ετών, καταγράφοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, ανάμεσα στις οποίες την κατανάλωση αναψυκτικών.
Στη διάρκεια των 18 αυτών χρόνων περίπου 2.000 από τους εθελοντές υπέστη εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες των θυμάτων αναφορικά με την κατανάλωση αναψυκτικών και τις συνέκριναν με όσους δεν εμφάνισαν θρόμβους.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπιναν έστω και ένα αναψυκτικό τη μέρα είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο, συγκριτικά με όσες δεν έπιναν καθόλου ή πολύ σπάνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά αναπνέει πλέον η 15χρονη Μυρτώ!



Τέσσερις μήνες μετά τη μέρα της φρικτής κακοποίησης της στην Πάρο, η 15χρονη Μυρτώ συνεχίζει να δίνει το δικό της αγώνα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Υγεία.

Η κατάσταση της υγείας της σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής παρουσιάζει εδώ και καιρό σημαντική βελτιώση.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη η Μυρτώ άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια της κι έσφιξε το χέρι της μητέρας της. Από τότε και ύστερα η μαμά κι ο μπαμπάς τής βάζουν ακουστικά με την αγαπημένη της μουσική, της διαβάζουν τα αγαπημένα της βιβλία, της μιλούν για ταξίδια, για τους φίλους της..

Η Μυρτώ πλεόν αναπνέει μόνη της, ενώ αυτή την περίοδο υποβάλλεται σε μια σειρά «ειδικών τεστ αντίδρασης», με την ελπίδα ότι σύντομα θα συνέλθει.

H εξέλιξη των τεστ, που κάποιες φορές διαρκούν μέχρι και τρεις ώρες ημερησίως, θα επιτρέψει στους ειδικούς της ΜΕΘ του «Υγεία» να αποφασίσουν εάν η Μυρτώ θα χρειαστεί να συνεχίσει τη νοσηλεία και την πρόοδό της σε θεραπευτήριο του εξωτερικού.

Οι επιστήμονες «μετρούν» τη σταδιακή ανταπόκριση του εγκεφάλου στα ερεθίσματα, και κατανοούν, μέρα με τη μέρα καλύτερα, το μέγεθος της ζημιάς και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να επανέλθουν οι λειτουργίες του....


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αποστείρωσε καλά τα εργαλεία και η ασθενής πέθανε


Ομογενής αισθητικός πίσω από τη θανατηφόρα λιποαναρρόφηση.
Ο θάνατος της 28χρονης Λόρεν Μισέλ Έντγκαρ, που πέθανε πέντε μέρες μετά από επέμβαση λιποαναρρόφησης σε στομάχι και μηρούς το 2008, φαίνεται πως βαραίνει τον ομογενή αισθητικό-χειρούργο Τζορτζ Κέρι.

Μετά από έρευνες ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μικρόβιο που προκάλεσε τη σπάνια μορφής γάγγραινα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης και οφείλεται στο γεγονός ότι τα χειρουργικά εργαλεία δεν ήταν επαρκώς αποστειρωμένα.

Η έρευνα έδειξε ότι η γάγγραινα είναι μία σπάνια ασθένεια, η οποία, εντούτοις, έχει παρατηρηθεί σε περιπτώσεις λιποαναρρόφησης. Μόλις το μικρόβιο εισέλθει στον οργανισμό, τα επακόλουθα είναι ταχύρρυθμα και επώδυνα. Γι' αυτό, απαιτείται σχολαστική αποστείρωση των εργαλείων, του δέρματος του ατόμου στο οποίο γίνεται η επέμβαση και γενικά του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Σε περίπτωση μόλυνσης, είναι απολύτως κρίσιμο, να ληφθούν μέτρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το γεγονός ότι η ασθενής υπέφερε από αβάσταχτους πόνους και ζητούσε επίμονα να της αφαιρεθεί ο κορσές και να της δοθούν δυνατά αναλγητικά, έπρεπε να θορυβήσει τον γιατρό, Κέρι, και να δώσει εντολή να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Αντ' αυτού, της έδωσε αναλγητικά, αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.

Μετά από το τραγικό αυτό συμβάν, ο ιατροδικαστής πρότεινε να ληφθούν σοβαρά μέτρα σε όλες τις περιπτώσεις επεμβάσεων αισθητικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τα προσόντα των γιατρών που αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις επεμβάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι την Πέμπτη η επιστροφή του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης


Ποια κριτήρια πρέπει να πληρούνται.
Μέχρι την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για την επιστροφή του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης στους δικαιούχους που πληρούν σειρά εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η εφαρμογή η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm) θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες ,ήτοι ένα μήνα μετά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Η καθυστέρηση αποδόθηκε στον γρίφο για τη μεταχείριση όσων διαμένουν σε πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση και έχουν μεμονωμένα αποφασίσει ότι δεν θα κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης. Τελικά αποφασίσθηκε δικαιούχοι του επιδόματος να είναι και οι εν λόγω φορολογουμενοι.

Το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης θα διατίθεται σε όσους πληρούν τα εξής κριτήρια:

Έχουν ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ και εισόδημα 35.000 για ζευγάρι χωρίς παιδιά. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 200.000 για τον έγγαμο με πλαφόν τα 120 τ.μ. πρώτης κατοικίας.

Εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, η επιστροφή φόρου προσδιορίζεται με βάση μέγιστη κατανάλωση 5 έως 25 λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ανάλογα με την περιοχή (Βόρεια Ελλάδα, 
Κεντρική Ελλάδα, νησιά κ.λπ.).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη γραφειοκρατία κόλλησαν τέλη Ι.Χ. και επίδομα πετρελαίου



Τις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι εφαρμογές του ΚΕΠΥΟ.

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ σε αυτή τη χώρα. Ούτε το μνημόνιο, ούτε η χρεοκοπία της οικονομίας φαίνεται ότι μπορούν να τα βελτιώσουν.

Επί ημέρες, από το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Η ημέρα έναρξης παροχής της σχετικής υπηρεσίας είχε προσδιοριστεί για την προηγούμενη Τετάρτη. Μέχρι σήμερα, τίποτα.

Το ίδιο συνέβη και με το επίδομα πετρελαίου. Η περίοδος διάθεσής του έχει αρχίσει εδώ και ένα μήνα, χωρίς όμως κάποιος εκ των δικαιούχων να έχει το δικαίωμα να το αιτηθεί σχετικά.

Μας είπαν ότι έχουν κώλυμα με το θέμα της αυτόνομης θέρμανσης και με όσους δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Και αυτό το πρόβλημα λύθηκε.

Παρ΄ όλα αυτά, φτάσαμε στο σήμερα, Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, και αμφότερες οι εφαρμογές παραμένουν ανενεργές. Ο λόγος;

«Περιμέναμε να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος», δηλώνει τώρα ο γενικός γραμματέας του ΚΕΠΥΟ, Θεοχάρης Θεοχάρης. Αφού έγινε αυτό, είναι θέμα ημερών, συμπληρώνει.

Αφού είναι θέμα νόμου - και σωστά -, γιατί τόσο καιρό δεν το έλεγαν, παρά κρατούσαν όλο τον κόσμο σε αναμονή, υποσχόμενοι ότι οι εφαρμογές θα λειτουργήσουν από μέρα σε μέρα;

Καταγράφουμε ακόμα ότι ενδιάμεσα, από την Παρασκευή μέχρι και χθες το απόγευμα, το TAXIS τέθηκε εκτός λειτουργία, για να αναβαθμιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν είναι ο λόγος των συγκεκριμένων καθυστερήσεων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο : Ακόμα και σε αυτή την -πολύ απλή- υπόθεση, οφείλουμε να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Αλλιώς, η εικόνα του κράτους θα παραμένει αναξιόπιστη εντός και εκτός συνόρων.

Αν ενδιαφέρει ακόμα αυτό...


Διαβάστε περισσότερα...

Σταθερό το ενδιαφέρον των Ελλήνων για σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Αμείωτο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου το ποσοστό φοίτησης παραμένει σταθερό, εκτός από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βρετανίας, όπου ο αριθμός των Ελλήνων μειώθηκε κατά 50%.

Την ίδια στιγμή οι υποτροφίες για την κάλυψη του κόστους φοίτησης γίνονται ολοένα και δυσκολότερες, είτε εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού είτε γιατί έχουν περιοριστεί για οικονομικούς λόγους.

Εκπρόσωποι ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, τις διαδικασίες αναζήτησης σπουδών και υποτροφιών σε χώρες του εξωτερικού.

Βρετανία

Στη Βρετανία φοιτούν σήμερα περί τους 13.500 Έλληνες, εκ των οποίων οι 8.000 σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Κωστή Γεωργίου, για περίπου μία δεκαετία μέχρι το 2008, η Ελλάδα αποτελούσε την χώρα με τους περισσότερους αλλοδαπούς φοιτητές στη Βρετανία, όπου κατά μέσο όρο ο αριθμός φοιτητών ανέρχονταν σε 30.000. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σήμερα η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση δυναμικότητας στη Βρετανία.

Οι υποψήφιοι για μεταπτυχιακά σε βρετανικά πανεπιστήμια θα πρέπει να διαθέτουν βαθμό πτυχίου από 6,5 και άνω, ενώ για τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα από 7-7,5 και άνω, πιστοποίηση της γλώσσας (ILPS με εξετάσεις που γίνονται κάθε μήνα στο Βρετανικό Συμβούλιο, επιπέδου κοντά στο proficiency).

Η πιθανότητα να διεκδικήσει κάποιος υποτροφία στην Βρετανία είναι πλέον αρκετά περιορισμένη εξαιτίας του ανταγωνισμού (θα πρέπει να έχει βαθμό πτυχίου άνω των 8,7). Πάντως περιλαμβάνει τα εξέταστρα και ορισμένες φορές και ένα μέρος του κόστους διαβίωσης.

Την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, που γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης ποιότητας στην εκπαίδευση, μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Ο μέσος όρος των διδάκτρων είναι περίπου 4.500 - 5.000 ευρώ το χρόνο, εκτός από τα χρηματοοικονομικά προγράμματα που ξεκινούν από 8.000 ευρώ έως και 25.000. Το κόστος ζωής υπολογίζεται στα 850 ευρώ το μήνα για φοίτηση εκτός Λονδίνου και περίπου 1.100 ευρώ για το Λονδίνο (διαμονή σε φοιτητική εστία, φαγητό και βιβλία).

ΗΠΑ

Σήμερα φοιτούν στις ΗΠΑ περίπου 1.800 Έλληνες (περίπου 300 προπτυχιακοί, 1.300 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί και οι υπόλοιποι για γλώσσα και πρακτική άσκηση).

Ο λόγος που κρατά μακριά πολλούς Έλληνες από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι ο οικονομικός καθώς τα δίδακτρα είναι ιδιαίτερα ακριβά (στα πολιτειακά πανεπιστήμια κυμαίνεται από 15.000-30.000 δολάρια και στα ιδιωτικά από 15.000-45.000 δολάρια), ενώ το κόστος διαβίωσης - εκτός από τις μεγάλες πόλεις - υπολογίζεται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την Ελλάδα.

Πάντως, τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν με αμοιβή τους διδακτορικούς φοιτητές σε θέσεις βοηθών διδασκαλίας και έρευνας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιδρύματος Fullbright, Δημήτρη Ντούτη, η τάση που διαμορφώνεται είναι η επιλογή διδακτορικών προγραμμάτων, καθώς σε αυτά υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για οικονομική υποστήριξη, αντίθετα τα μεταπτυχιακά, διάρκειας 1-2 χρόνια, δεν χρηματοδοτούνται πλέον εύκολα.

Το ενδιαφέρον το Ελλήνων παραμένει υψηλό και οι ακαδημαϊκές δυνατότητες όσων αποφοιτούν από ελληνικά πανεπιστήμια, κρίνονται πολύ καλές.

Το ίδρυμα Fullbright διαθέτει υποτροφίες για αποφοίτους ελληνικών ΑΕΙ, που έχουν βαθμολογία πτυχίου άνω του οχτώ. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και ακολουθεί προσωπική συνέντευξη που καθορίζει την επιλογή των υποψηφίων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι συστατικές επιστολές και οι έκθεση βιογραφικού των ενδιαφερομένων.

Γαλλία

Το 2011 φοιτούσαν σε πανεπιστήμια της Γαλλίας περίπου 2.500 Έλληνες, κυρίως σε σχολές Νομικής, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών και στο Πολυτεχνείο, σε επίπεδο μεταπτυχιακό και διδακτορικό και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ιλχάμ Μπελχαμπίμπ, το ενδιαφέρον είναι σταθερά αυξητικό.

Οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές γίνονται την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου, και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται από τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, από όπου κατεβάζουν τις αιτήσεις.

Τα δικαιολογητικά είναι συνήθως η αναλυτική βαθμολογία ή το πτυχίο, βιογραφικό και motivation letter. Το επίπεδο γλώσσας ποικίλει ανάλογα με τις σπουδές (π.χ. για ανθρωπιστικές σπουδές απαιτείται επίπεδο C1, ενώ για τεχνολογικές επιστήμες χαμηλότερο).

Υπάρχουν αγγλόφωνα προγράμματα κυρίως σε Πολυτεχνικές και Χρηματοοικονομικές Σχολές. Στα γαλλικά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν δίδακτρα, και οι φοιτητές καταβάλλουν μόνο ένα συμβολικό ποσό εγγραφής που είναι 180 ευρώ το έτος για προπτυχιακά προγράμματα και 250 ευρώ για μεταπτυχιακά και 380 για το διδακτορικό. Το κόστος ζωής υπολογίζεται γύρω στα 800 ευρώ εκτός Παρισιού και πάνω από 1.000 ευρώ για το Παρίσι, λόγω υψηλών ενοικίων.

Για τις υποτροφίες μπορεί να ενημερώνεται κανείς μέσω του προγράμματος «Βρήκα» (www.vrika.org) της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Γερμανία - Ολλανδία

Η πλειονότητα των γερμανικών πανεπιστημίων προσφέρει δωρεάν προγράμματα σπουδών, ενώ για στα ιδιωτικά ιδρύματα το κόστος φτάνει μέχρι και τις 12.000 ευρώ.

Η χώρα διαθέτει 110 ΑΕΙ και Τεχνικά ΑΕΙ, καθώς και πανεπιστήμια Καλών Τεχνών και Μουσικής, την αξιολόγηση των οποίων μπορεί να βρει κανείς στο περιοδικό «Die Zeit».

Η γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την φοίτηση, καθώς υπάρχει πληθώρα διεθνών προγραμμάτων σπουδών, ενώ για τα γερμανόφωνα προγράμματα το απαιτούμενο επίπεδο γλώσσας είναι το B2.

Το κόστος διαμονής κυμαίνεται σε 500-1.000 ευρώ το μήνα (ενοίκιο, διατροφή, ένδυση κλπ), ενώ πληροφορίες για τις διαδικασίες εγγραφών και υποτροφιών διαθέτει η γερμανική υπηρεσία ακαδημαϊκών ανταλλαγών DAAD.

Στην Ολλανδία δημοφιλή αντικείμενα σπουδών των Ελλήνων είναι κατά προτεραιότητα οι οικονομικές επιστήμες, οι τεχνικές, οι θετικές και κοινωνικές, οι γεωπονικές και περιβαλλοντικές. Σήμερα φοιτούν πάνω από 1.400 Έλληνες σε ολλανδικά πανεπιστήμια, εκ των οποίων οι 300 στο τεχνικό πανεπιστήμιο του Ντελφτ, κατατάσσοντας την χώρα μας στην 5η-7η θέση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γουίλεμ Λέντεμπερ, η Ολλανδία διαθέτει 1.700 αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά), ενώ 12 από τα 14 πανεπιστήμια της χώρας κατατάσσονται στα 200 καλύτερα του κόσμου.

Το κόστος διδάκτρων ξεκινά από 1.800 ευρώ ετησίως, ενώ οι υποτροφίες του ολλανδικού κράτους είναι περιορισμένες. Πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα www.studyfinder.nl.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ



Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Αρχίζει σήμερα η υποχρεωτική απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πάνε αυτοπροσώπως στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ, όπου έχουν λογαριασμό, προσκομίζοντας τα εξής δικαιοληγητικά:

-Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ

-Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων του τρίτου τριμήνου 2012.

-Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

-Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ.

Η απογραφή θα γίνει χωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί ο Οργανισμός (κύρια σύνταξη, εξωϊδρυματικό επίδομα κ.λ.π). Αν οι συνταξιούχοι δεν απογραφούν τότε, σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ, δεν θα τους καταβληθεί η σύνταξή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδοντιατρείο για άπορους και ανασφάλιστους



Αναμένεται η αδειοδότησή του στη Θεσσαλονίκη.

Θέμα ημερών είναι πλέον η λειτουργία του Κοινωνικού Οδοντιατρείου στο δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση «Ζούμε Μαζί».

Το οδοντιατρείο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με εθελοντές οδοντίατρους, οι οποίοι θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής»

«Το οδοντιατρείο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άπορα και ανασφάλιστα άτομα. Ηδη, ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και αναμένουμε την απαραίτητη αδειοδότηση από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο οποίος κινητοποιεί άλλωστε και τους οδοντιάτρους που θα θελήσουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους», τονίζει η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης, δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Αγκαθίδου.

Το βασικό οδοντιατρικό μηχάνημα είναι δωρεά του Δαμιανού Μουσουλίδη, υπαλλήλου της επιχείρησης, και έχει ήδη στηθεί στο χώρο. «Υπηρετώ εδώ πάνω από δέκα χρόνια και ασχολούμαι με προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Οταν πέθανε η γυναίκα μου, που ήταν οδοντίατρος, σκεφτόμουν έναν τρόπο να την τιμήσω. Νομίζω ότι η δωρεά του μηχανήματος είναι ο καλύτερος τρόπος», επισημαίνει ο κ. Μουσουλίδης στα «Εν Δήμω».

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.700 δημότες της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης, φροντίδας και πρόνοιας που προσφέρονται ετησίως από τα προγράμματα της επιχείρησης. «Σκοπός αλλά και φιλοδοξία της επιχείρησης είναι η διαρκής υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα καθώς και η αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων πολιτών με τη δημιουργία ανάλογων δομών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της πόλης μας», επισημαίνει η κ. Αγκαθίδου.

Ετσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», παρέχονται κατ' οίκον υπηρεσίες φροντίδας σε 500 πολίτες, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, και παράλληλα διανέμεται συσσίτιο σε περίπου 70 απόρους. Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων παρέχει υπηρεσίες φροντίδας σε 40 ηλικιωμένους με άνοια/νόσο Αλτσχάιμερ και σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών εξυπηρετεί 152 παιδιά, ενώ ανάλογες υπηρεσίες παρέχονται και σε άλλα 92 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, λειτουργεί πρόγραμμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκμάθησης ξένων γλωσσών (για 300 πολίτες), κοπτικής - ραπτικής (για 150 πολίτες), κηροποιίας και χειροτεχνίας - κατασκευών με δυνατότητα εξυπηρέτησης συνολικά 70 σπουδαστών ετησίως, συμβουλευτικής ανέργων κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές απαραίτητες για υγεία και ομορφιά



Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για γυναίκες κάθε ηλικίας.

Η ομορφιά και η ευεξία «περνάει» από το πιάτο μας. Γνωρίζετε ποιες τροφές μπορούν να σας αδυνατίσουν αλλά και να σας χαρίσουν υγεία;

Διαβάστε τις καλύτερες τροφές για γυναίκες κάθε ηλικίας...

Παρμεζάνα: για γερά κόκαλα. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης (ειδικά στη δεκαετία των 20). Το γάλα και το γιαούρτι βοηθάνε, αλλά ποιος θέλει να τα καταναλώνει 3 φορές την ημέρα;

Εντάξτε την παρμεζάνα στη διατροφή σας. Περιέχει 340mg ασβεστίου ανά 30γρ – σε σύγκριση με τα 200mg στο τυρί cheddar ή το ελβετικό τυρί – που θα σας βοηθήσει να φτάσετε πιο κοντά στον στόχο των 1.000mg ασβεστίου που απαιτούνται καθημερινά.

Μήλα: για ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό κάνει πέρα» είναι το γεγονός ότι τα μήλα αποτελούν πλούσια πηγή κερκετίνης, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα και ενισχύει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις διάφορες ασθένειες.

Καταναλώστε τα μήλα με τη φλούδα καθώς εκεί συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα κερκετίνης.

Αβοκάντο: για επίπεδη κοιλιά. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του βάρους, συμπεριλαμβάνοντας και την περιφέρεια μέσης.

Σε μία μελέτη, όσοι κατανάλωσαν τα περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά (περίπου 23 % των ημερήσιων θερμίδων τους) είχαν περίπου 5 κιλά λιγότερο λίπος στην κοιλιά από όσους ακολούθησαν δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά.

Μαύρη σοκολάτα: για έλεγχο του άγχους και την καταπολέμηση ασθενειών. Ευρωπαίοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που έτρωγαν 40γρ. μαύρης σοκολάτας - 200 θερμίδες περίπου- κάθε μέρα για δύο εβδομάδες παρήγαν λιγότερο από την ορμόνη του στρες κορτιζόλη και ανέφεραν λιγότερο αίσθημα κούρασης.

Η κορτιζόλη προκαλεί προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σταθερά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και άλλα.

Πατάτες: για υγιεινούς υδατάνθρακες. Οι πατάτες περιέχουν μια ένωση κατά της αποθήκευσης λίπους που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο και το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους σας υπό έλεγχο.

Μια μέτρια πατάτα με τη φλούδα έχει μόνο 100 θερμίδες, και με περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, οι πατάτες βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση ασθενειών της καρδιάς, διατηρώντας χαμηλή την αρτηριακή πίεση.

Μπρόκολο: για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Ένα φλιτζάνι μπρόκολο παρέχει το 100% της βιταμίνης C που χρειάζεστε – απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα σας.

Είναι επίσης πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία και μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη αυτή βοηθάει στην αντικατάσταση των παλιών κυττάρων με φρέσκα, νέα κύτταρα.

Σαρδέλες: για την καταπολέμηση καρδιοπαθειών. Τα μικρά αυτά πικάντικα ψάρια είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν φλεγμονές που μπορεί να οδηγήσουν σε φράξιμο των αρτηριών.

Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη δημιουργία θρόμβων του αίματος που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. 90γρ. σαρδέλες έχουν περίπου 1,3 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (χρειάζεστε περίπου 1 γραμμάριο την ημέρα).

Πιπεριές: για καλή όραση. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης είναι κύριες αιτίες απώλειας της όρασης, και τρόφιμα πλούσια σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, και βιταμίνη C, όπως πιπεριές, μπορεί να κρατήσουν τα μάτια αιχμηρά.

Ένα φλιτζάνι κομμένες σε φέτες κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά περιέχει σχεδόν το διπλάσιο της βιταμίνη C που χρειάζεστε καθημερινά, καθώς και 116 μικρογραμμάρια λουτεΐνη, και 562 μικρογραμμάρια ζεαξανθίνης.

Φακές: για σίδηρο. Οι φακές «χτίζουν» να αποθέματα σας σε σίδηρο. Ένα φλιτζάνι φακές σας παρέχει περίπου το 30% των καθημερινών σας αναγκών σε σίδηρο. Περίπου το 12% των νεαρών γυναικών έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου - σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό οδηγεί σε αναιμία.

Όμως, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και γυναίκες που είχαν ανεπάρκεια σιδήρου (όχι αναιμία) είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ δεξιοτήτων από τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα. Οι φακές αποτελούν μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, που είναι όμως μη αιμικός, άρα και πολύ λίγο απορροφήσιμος.

Την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου αυξάνει η βιταμίνη C και οι ζωικές πρωτεΐνες που περιέχονται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Για να αυξήσετε λοιπόν κατά πολύ την απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές, συμπεριλάβετε στο γεύμα σας, λίγη ζωική πρωτεΐνη (πχ. ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας) καθώς και τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης C, όπως τα πορτοκάλια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πράσινες πιπεριές, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τις φράουλες.

Σπανάκι: συμπυκνωμένο με βασικά θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και επίσης περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο -ένας συνδυασμός που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αποδόμησης των οστών που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε- καθώς και φυλλικό οξύ, που βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.

Περιέχει δε μόλις 7 θερμίδες ανά φλιτζάνι ωμό!

Μανιτάρια: με αντιοξειδωτικά κατά του καρκίνου. Μια μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που έτρωγαν μόλις το ένα τρίτο μιας μερίδας μανιταριών ημερησίως είχαν 64% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια μειώνουν τις επιπτώσεις της αρωματάσης, μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων - ένας σημαντικός παράγοντας για ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης: για ενέργεια. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.

Και σε αντίθεση με τα μεταποιημένα προϊόντα σιτηρών που δεν έχουν φυτικές ίνες, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιο χορταστικά από τα ραφιναρισμένα ισοδύναμα τους. Με άλλα λόγια, θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι με λιγότερες θερμίδες.

Πηγή: myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για τους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα



Παρουσιάστηκαν καινούρια δεδομένα επιβίωσης με τη χορήγηση συγκεκριμένης ουσίας.

Τα φτωχά ποσοστά επιβίωσης, αλλά και οι παρενέργειες από τη θεραπευτική αγωγή, είναι ίσως οι παράγοντες εκείνοι που καθιστούν το μεταστατικό μελάνωμα ως έναν από τους πλέον επιθετικούς τύπους καρκίνου.

Πρόσφατα, όμως, στο Συνέδριο ESMO 2012 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, παρουσιάστηκαν νέα, ενθαρρυντικά τετραετή και πενταετή δεδομένα επιβίωσης με τη χορήγηση της ουσίας ipilimumab σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς, καθώς και σε ασθενείς που έχουν ήδη λάβει θεραπεία με μεταστατικό μελάνωμα.

- Η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση από τη μελέτη φάσης 3 κατέδειξε ότι το 19% των πρωτοθεραπευόμενων ασθενών που έλαβαν ipilimumab στην ερευνητική δόση των 10 mg/kg, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική ουσία dacarbazine, ήταν εν ζωή στα τέσσερα έτη, έναντι του 9,6% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία μόνο με dacarbazine.

- Λίγα νέα, σχετιζόμενα με το ανοσοποιητικό, ανεπιθύμητα συμβάντα παρουσιάστηκαν σε χρόνο θεραπείας πέρα των δύο ετών στη Μελέτη 024.

- Δεδομένα πενταετούς παρακολούθησης από τρεις διερευνητικές δοκιμές φάσης 2 προστίθενται στην ολοένα αυξανόμενη βάση δεδομένων επιβίωσης για το ipilimumab, αναφορικά με το μεταστατικό μελάνωμα

- Και στις δύο αναλύσεις, τα επικαιροποιημένα ποσοστά επιβίωσης παρέμειναν σχετικά σταθερά με την πάροδο του χρόνου


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση το μυστικό της εξυπνάδας



Η γυμναστική βελτιώνει τη νοητική λειτουργία σύμφωνα με νέα έρευνα
.
Μεγαλώνοντας φθίνουν σταδιακά όλες οι λειτουργίες του σώματος μεταξύ αυτών και η νοητική μας λειτουργία. Κι ενώ υπάρχουν π.χ., χάπια που ρυθμίζουν την πίεση, τη χοληστερίνη ή το σάκχαρο, δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα που μπορεί να μας διατηρήσει οξυδερκείς.

Ο μόνος τρόπος που μπορούμε αποδεδειγμένα να διατηρήσουμε το μυαλό μας κοφτερό, αλλά και την καρδιά μας γερή, καθώς τα χρόνια περνούν είναι ένας: η άσκηση.

Σε πρόσφατη έρευνα από το Heart and Stroke Foundation του Καναδά ζητήθηκε από μια ομάδα υπέρβαρων και αγύμναστων ενηλίκων μέσου όρου ηλικίας 49 ετών, να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιελάμβανε ποδηλασία και βάρη, δυο φορές την εβδομάδα επί τέσσερις μήνες.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είχαν μειωθεί το βάρος, το ποσοστό λίπους στο σώμα τους και η περιφέρεια της μέσης τους. Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε η νοητική τους λειτουργία. Ουσιαστικά όσο περισσότερο αθλούνταν, τόσο περισσότερο βάρος έχαναν και αυξανόταν η απόδοσή τους σε τεστ εκτίμησης της νοητικής τους λειτουργίας.

Επομένως οι ερευνητές μας συμβουλεύουν να αθλούμαστε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ή μεγαλύτερη ένταση ούτως ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικού, αλλά και προκειμένου να «σκεφτόμαστε καλύτερα».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιοξειδωτικές τροφές



Οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες.

Κατά τη διάρκεια των χημικών διεργασιών του μεταβολισμού παράγονται κάποια παραπροϊόντα, υπεύθυνα για τη δημιουργία του οξειδωτικού στρες. Τα παραπροϊόντα αυτά είναι οι ελεύθερες ρίζες, δραστικές δηλαδή μορφές οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τους ιστούς των βιολογικών οργανισμών.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι βλάβες αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βιολογική βάση για διάφορα ιατρικά προβλήματα, όπως βλάβη του ιστού μετά από τραύμα και άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η αθηροσκλήρωση και ο καρκίνος.

Λόγω του γεγονότος ότι οι ενώσεις αυτές παράγονται συνεχώς στα ζωντανά κύτταρα, πρέπει να υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί άμυνας. Αυτόν τον ρόλο παίζουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες υπάρχουν στα τρόφιμα ως διάφορα ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις – φυτοχημικά, όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι το β-καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α), η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το λυκοπένιο και το σελήνιο.

Μετά από ανάλυση 1.120 δειγμάτων τροφίμων που ελήφθησαν από το πρόγραμμα ανάλυσης τροφίμων και θρεπτικών συστατικών του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, παρατηρήθηκε ότι σε ομάδες τροφίμων, όπως τα μπαχαρικά και τα βότανα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα φρούτα και τα λαχανικά περιλαμβάνονται τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Από τα 50 προϊόντα διατροφής με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε αντιοξειδωτικά, τα 13 ήταν μπαχαρικά, 8 άνηκαν στην κατηγορία φρούτων και λαχανικών, 5 ήταν μούρα, 5 ήταν τρόφιμα με βάση τη σοκολάτα, 5 ήταν δημητριακά πρωινού και 4 ήταν καρύδια ή σπόροι.

Αναλυτικότερα, τα πρώτα 10 τρόφιμα με την υψηλότερη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά ανά μέγεθος μερίδας ήταν τα εξής:

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα ξεχωρίζουν, λόγω της αφθονίας τους σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως ανθοκυανίνες, σαλικυλικό οξύ, ελλαγικό οξύ. Οι πρώτες είναι εκείνες που είναι υπεύθυνες για το πλούσιο και σκούρο χρώμα τους.

Είναι ακόμη αξιοσημείωτες πηγές διαιτητικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος και μαγγανίου, ενώ αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες.

Τα βατόμουρα, όπως και τα υπόλοιπα μούρα (σμέουρα, μύρτιλλα κ.λπ.) μπορούν να καταναλωθούν είτε σκέτα ως ενδιάμεσο σνακ, είτε σε συνδυασμό με γιαούρτι, ή δημητριακά πρωινού (σκέτα ή με γάλα) ή ακόμη και μέσα στη σαλάτα σας.

Πράσινο τσάι

Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και δη κατεχίνες. Σχετική μελέτη έχει δείξει ότι η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους και στη βελτίωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης όσο και της LDL χοληστερόλης.

Εκτός από αυτό, είναι και ένα αφέψημα που συνεισφέρει στην καθημερινή σας ενυδάτωση!

Καρύδια

Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα καρύδια είναι τρόφιμα πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β), μετάλλων και φυτικών ινών.

Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και φυτικών στερολών. Γι’ αυτό και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πολλών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής, διαπιστώθηκε ότι τα καρύδια και το λάδι που προέρχεται από αυτά βελτιώνουν επίσης την αντίδραση στο στρες. Μια χούφτα καρύδια είναι ιδανική στις σαλάτες, στα δημητριακά, στα κέικ ή τα υπόλοιπα γλυκά σας.

Φράουλες

Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περίπου 60 θερμίδες και συνιστά εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών.

Αποτελούν ένα ζουμερό και απολαυστικό φρούτο που μπορεί να εμπλουτίσει γευστικά τα επιδόρπια και τις σαλάτες σας, ή να καταναλωθεί με γιαούρτι ή ως χυμός. Αρκεί πάντα να είναι φρέσκες.

Αγκινάρες μαγειρεμένες

Η «ταπεινή» αγκινάρα βρίσκεται επίσης στο top 10 των τροφίμων υψηλής συγκέντρωσης σε αντιοξειδωτικά. Περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, αλλά και διαφόρων βιταμινών όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.

Είναι πηγή φυτικών ινών και περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και καλίου.

Cranberries, Σμέουρα (Raspberries), Μύρτιλλα (Blueberries)

Τα cranberries έχουν μέτρια επίπεδα βιταμίνης C, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, καθώς και ένα ισορροπημένο προφίλ των υπολοίπων μικροθρεπτικών συστατικών.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος και πιθανών άλλων λοιμώξεων.

Τα σμέουρα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, διαιτητικών ινών, μαγγανίου, μαγνησίου, χαλκού και σιδήρου. Περιέχουν διάφορες χρωστικές ουσίες, όπως για παράδειγμα ανθοκυανίνες, που είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα έδειξαν επίσης ότι τα μύρτιλλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και φλεγμονές. Περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα και είναι γνωστά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχουν.

Τέλος, χάρη στα φυτοχημικά που περιέχουν, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Γαρύφαλλο σε σκόνη

Το μπαχαρικό αυτό, σύμφωνα με έρευνα, βρέθηκε ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Η καθημερινή του χρήση είναι δύσκολη, ίσως όχι όμως για την ελληνική κουζίνα που αγαπάει γενικότερα τα μπαχαρικά.

Έτσι, θα ήταν καλό να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Χυμός σταφυλιού

Ο κόκκινος χυμός σταφυλιού βρέθηκε ότι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των δεικτών φλεγμονής που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις. Η δράση αυτή έχει συνδεθεί με την περιεκτικότητα του σταφυλιού σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται προσοχή, διότι ο χυμός σταφυλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να προσθέσει αρκετές θερμίδες στη διατροφή σας.

Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

Η φήμη της σοκολάτας ως υγιεινής τροφής ενισχύθηκε μετά την ανακάλυψη ότι περιέχει φλαβονοειδή, ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, το κορεσμένο λίπος στη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη μπορεί και να μειώσει τα καρδιαγγειακά οφέλη.

Η σοκολάτα αποτελεί επίσης τρόφιμο με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωσή της με μέτρο.

Κόκκινο κρασί

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Τα πραγματικά οφέλη για την υγεία από το κόκκινο κρασί βρίσκονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά του, που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες έχουν αντι-φλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που μπορεί να είναι χρήσιμες και για την πρόληψη άλλων ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Η κατανάλωσή του προτείνεται να γίνεται με βάση τις συνιστώμενες μερίδες, γιατί η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχουν και άλλα...

Τέλος, επισημαίνεται ότι υπάρχουν πολλά ακόμη τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με χαμηλότερες όμως από τα παραπάνω συγκεντρώσεις, όπως το ρόδι, η μπίρα, η αποξηραμένη ρίγανη και πολλά άλλα.

Εμπλουτίστε λοιπόν τη διατροφή σας με αυτά και ενισχύστε την υγεία σας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...