Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αύξηση των αιτημάτων για διακοπή ηλεκτροδότησης


Αύξηση πάνω από 100% το 2012, παρουσιάζει η ζήτηση από πελάτες για υπηρεσίες διακοπής/επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος (υπολογίζονται σε 513.944) ενώ στη διετία 2010- 2012 καταγράφεται μεγάλη μείωση στα αιτήματα για νέες ηλεκτροδοτήσεις (μόλις 75.257), γεγονός που αποδίδεται στην καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με το Πρόγραμμα «Εγγυημένες Υπηρεσίες» του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), τα έτη 2009 έως και 2012 παρατηρείται συνεχής και σημαντική αύξηση στα αιτήματα των πελατών για διακοπή/επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Αντιθέτως, κατά τα έτη 2010- 2012 παρουσιάζεται μεγάλη μείωση στα αιτήματα για υπηρεσίες σχετικές με νέες ηλεκτροδοτήσεις (μελέτη απλής ηλεκτροδότησης, κατασκευή απλής παροχής ρεύματος, μελέτη ηλεκτροδότησης με δίκτυο) η οποία οφείλεται στον σημαντικό περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας. Τα αιτήματα για την υπηρεσία τήρησης συμφωνημένης συνάντησης παρουσιάζουν διαχρονικά συνεχή μείωση.

Ως προς τις επιμέρους υπηρεσίες, αύξηση στα ποσοστά αποτυχίας παρουσίασαν οι υπηρεσίες, τοποθέτησης/σύνδεσης μετρητή και μελέτης απλής ηλεκτροδότησης, ενώ σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι υπηρεσίες απάντησης σε γραπτά αιτήματα (με ή άνευ επίσκεψης) και τήρησης συμφωνημένης συνάντησης.

Με βάση τα στοιχεία του 2012 παρατηρείται ότι οι υπηρεσίες για επανασύνδεση/διακοπή (είτε λόγω ενεργοποίησης παλαιάς σύνδεσης, είτε λόγω αλλαγής κατοικίας, είτε λόγω χρέους) παραμένουν ως οι πλέον συχνότερα χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με περαιτέρω αύξηση κατά το 2012, γεγονός που, σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΕ, αντανακλά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Περισσότεροι από ένας στους δέκα πελάτες της εταιρείας διανομής (συνδεδεμένοι στο δίκτυο χαμηλής τάσης) έχει κάνει χρήση τουλάχιστον μίας εκ των 10 εγγυημένων υπηρεσιών της εταιρείας μέσα στο 2012 (12,4%). Αυξημένη, σε σχέση με τον μέσο όρο, παρουσιάζεται η χρήση των υπηρεσιών στην περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης (14,7%) ενώ στην περιφέρεια Αττικής παρουσιάζονται αξιοσημείωτες διακυμάνσεις του πλήθους των αιτήσεων από το 2004 έως και το 2012.

Η διαχρονική ανάλυση (2004-2012) του πλήθους των αιτήσεων, ανά εγγυημένη υπηρεσία και περιφέρεια, έδειξε ότι στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, Αττικής και Μακεδονίας- Θράκης, από το 2009 μέχρι και το 2012, παρατηρείται συστηματικά ανοδική τάση για υπηρεσίες επανασύνδεσης/διακοπής που, σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΕ συνδέεται με την ενεργοποίηση παλαιών παροχών και, ενδεχομένως, αποδίδεται σε αυξημένη μετακίνηση προς παλαιότερες ή/και μικρότερες κατοικίες.

Για τις ίδιες περιφέρειες, παρουσιάζεται φθίνουσα χρήση των υπηρεσιών τοποθέτησης/σύνδεσης μετρητή, κατασκευής απλής παροχής και μελέτης σύνδεσης με το δίκτυο, που ως επί το πλείστον αφορούν νέες παροχές. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά αυξημένη χρήση της υπηρεσίας επανασύνδεσης λόγω χρέους τα τελευταία δύο χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στη διαδοχή εγκαταστάσεων που πλήττει κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Επίσης, η χρήση της υπηρεσίας κατασκευής απλής παροχής έχει δραματικά μειωθεί μετά το 2008 για όλες τις περιφέρειες της χώρας, ως συνέπεια της μεγάλης καθίζησης που έχει υποστεί η κατασκευή νέων κατοικιών.

Διαχρονικά, η χρήση της υπηρεσίας αποκατάστασης ασφάλειας μετρητή παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Στην περιφέρεια Αττικής η χρήση της υπηρεσίας αυτής είναι σημαντικά υψηλότερη, γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται με την παλαιότητα των κατοικιών και την τοποθέτηση νέων ενεργοβόρων συσκευών στα νοικοκυριά, χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση και αναβάθμιση της παροχής.

Τέλος σταδιακή μείωση στη χρήση της υπηρεσίας που αφορά στη μελέτη απλής ηλεκτροδότησης παρατηρείται για όλες τις περιφέρειες, από το 2007 και μετά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον «αέρα» οι εγγραφές των πρωτοετών


Στον «αέρα» κινδυνεύουν να τιναχθούν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες απεργίες, αντιδρώντας στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η Ομοσπονδία κήρυξε δύο 48ωρες απεργίες, στις 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου και μία πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τις εγγραφές των εισαχθέντων ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη (11/9) και λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ, μέχρι στιγμής, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει θέση για το πρόβλημα που έχει ανακύψει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενέχυρο για χρέη στο Δημόσιο


Τη φιλοσοφία των ενεχυροδανειστηρίων υιοθετούν στην κυβέρνηση προκειμένου περιορισμένος αριθμός οφειλετών να αποφύγει τα... χειρότερα, αν δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.

Νομοσχέδιο που πολύ σύντομα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα προβλέπει τη σύσταση ενέχυρου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ο υπουργός, μέσω σχετικής απάντησης που διαβίβασε στη Βουλή σε ερώτηση του Β. Πολύδωρα για την περίπτωση του μέχρι πρότινος έγκλειστου Λ. Γαβαλά και την πρόταση του επιχειρηματία να μεταβιβάσει στο ελληνικό Δημόσιο κτίριο που ανήκει στην εταιρεία του προκειμένου καλυφθούν τα χρέη του, σημειώνει πως σύντομα θα προωθηθεί ρύθμιση που θα επιτρέπει σε έναν οφειλέτη που δεν μπορεί να πληρώσει με μετρητά το ποσό της οφειλής του, να έχει τη δυνατότητα να παραχωρεί άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα ίσης ή μεγαλύτερης αξίας.

Στην ερώτηση του κ. Πολύδωρα απάντησε και ο συναρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος ενημερώνει τον βουλευτή αναφέροντας πως «σε όσες περιπτώσεις ο νομοθέτης θέλησε να επιτρέψει τη δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο εμπράγματων δικαιωμάτων με σκοπό την απόσβεση ληξιπρόθεσμων οφειλών ή αποφυγή επιβολής φόρου, το προέβλεψε ρητώς, με το άρθρο 82 του νόμου 2961/2001, με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης κληρονομητέου ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση -υπό προϋποθέσεις- του φόρου κληρονομιάς.

Ποινική δίωξη
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει πως προκειμένου να υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων. Τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το κατά νόμο ελάχιστο όριο, αλλά και να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μαυραγάνης, η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του προϊσταμένου της ΔΟΥ, αλλά αντίθετα εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται στο κατά τον νόμο αρμόδιο όργανο, δηλαδή τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή για τον έλεγχο των φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ξεκαθάρισε πως καμία από τις 1.750 υποθέσεις ελέγχου που αφορούν αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων δεν έχει παραγραφεί.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή, αρχικά, το 2011, τις υποθέσεις είχαν αναλάβει 32 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου που είχαν συσταθεί για τον λόγο αυτό. Στη συνέχεια (τον Νοέμβριο του 2012) οι υποθέσεις ανατέθηκαν στα Διαπεριφερειακά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για τον καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού έργου και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των ελέγχων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές είναι οι αλλαγές στο ν/σ για το νέο Λύκειο


Με βελτιωτικές αλλαγές έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, στη δεύτερη ανάγνωσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια από το Β΄ Θερινό Τμήμα, την ερχόμενη Τρίτη.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιπαραθέσεις, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να υπεραμύνεται των νέων ρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα, και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι καταργείται η δημόσια εκπαίδευση και ενισχύεται η παραπαιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αποδεχόμενος σχετικές προτάσεις όλων των κομμάτων, κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές, ενώ δήλωσε ανοιχτός και για νέες τροποποιήσεις μέχρι την ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Από τις σημαντικότερές αλλαγές, είναι η αύξηση του ποσοστού και του εισοδηματικού ορίου για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ. Ειδικότερα, το ποσοστό μετεγγραφών από 10% επί των θέσεων κάθε σχολής αυξάνεται σε 15%, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο από τα 7.500 ευρώ φθάνει στα 9.000 ευρώ.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε ότι κανένας εργαζόμενος από την εκπαίδευση που μπήκε σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν θα μείνει άνεργος και ότι για το θέμα αυτό το υπουργείο Παιδείας θα ασχοληθεί μέχρι τέλος.

«Θα ενημερώνουμε για κάθε μας κίνηση. Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία και η προσπάθεια που γίνεται είναι να έχουμε ηρεμία. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι ιδεολογικές αντιθέσεις υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να μεταφέρονται στα σχολεία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Ακόμα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που έχει βάση του το πόρισμα Μπαμπινιώτη, είναι απόρροια 5ετούς διαλόγου και έχουν συμβάλει όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση του.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για εξεταστικά κέντρα, αντέτεινε ότι το αντίθετο συμβαίνει, καθώς μειώνονται τα μαθήματα των εξετάσεων ενώ δίνεται έμφαση στη δημιουργική σκέψη και την απόκτηση γνώσης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στις αλλαγές τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μονοπωλεί την ευαισθησία στα θέματα της παιδείας», ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο άκουσε τις προτάσεις που έγιναν και έχει προχωρήσει σε 73 συνολικά βελτιωτικές αλλαγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταπολεμηθεί η παραπαιδεία.

Τι προβλέπουν οι νέες βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο:

-Οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2013 - 2014 σύμφωνα με την προκήρυξη εισαγωγής μαθητών της 25-06-2013 και παύουν την 15η Σεπτεμβρίου 2015.

-Προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της τάξης Μαθητείας - Πρακτικής άσκησης των ειδικοτήτων της Ομάδας προσανατολισμού επαγγελμάτων τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων φιλοξενίας των ΣΕΚ και ΙΕΚ αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού. Το προσωπικό των ΕΠΑΣ αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού μεταφέρεται στις ΣΕΚ της ίδιας γεωγραφικής περιφέρειας που θα ιδρυθούν.

-Κατ' εξαίρεση, για το σχολικό έτος 2013 - 2014, μπορούν να γίνουν εγγραφές μαθητών στο Α έτος των ΕΠΑΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας που λειτουργούν ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2015.

-Οι επιτυχόντες με την κατηγορία του 5% μπορούν να μεταφέρουν τη θέση τους σε όποιο πανεπιστήμιο, εφόσον πέτυχαν σε πανεπιστήμιο, ή ΤΕΙ καθώς θα καταλαμβάνουν θέσεις καθ' υπέρβασιν.

-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών θα καθοριστεί το σύστημα πιστοποίησης του Μεταδευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών (Τάξης Μαθητείας) των ΕΠΑΛ. Η ΚΥΑ θα ορίζει τα δικαιολογητικά συμμετοχής, τη διαδικασία των εξετάσεων, το ύψος και τον τρόπο καταβολής των εξέταστρων πιστοποίησης. Στον ΕΟΠΠΠΕΠ συνιστάται Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή Πιστοποίησης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών θα καθοριστεί το σύστημα πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων των αποφοίτων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και ΙΕΚ.

-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών θα καθοριστεί το σύστημα πιστοποίησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Στον ΕΟΠΠΕΠ συνιστάται επιτροπή πιστοποίησης της επάρκειας της ΕΝΓ.

-Δύναται η δυνατότητα οι προαγόμενοι από την Α τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου να μπορούν να εγγραφούν στη Β τάξη του Γενικού Λυκείου.

-Ορίζεται ότι παραπέμπεται σε εξέταση τον Σεπτέμβριο μαθητής που δεν επιτυγχάνει το βασικό μέσο όρο και έχει βαθμολογία μέχρι και σε 2 μαθήματα κάτω του 10.

Συνολικά, η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε σε 73 νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Βγάζουν στη «φόρα» τα ΑΦΜ όσων δεν κάνουν δήλωση ΦΠΑ


«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών.

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών από τη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο σκέλος του ΦΠΑ από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες και έτσι προωθεί νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ αυξήθηκαν περαιτέρω τον περασμένο Ιούλιο κατά 144 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος του μήνα αυτού σε 13,463 δισ. ευρώ, ή στο 22,4% των συνόλου των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο (περίπου 60,2 δισ. ευρώ).

Με μια σημαντική μερίδα, πάντως, των υπόχρεων, να αποδίδει την καθυστέρηση ή τη μη απόδοση του ΦΠΑ στην οικονομική δυσπραγία και στην ανάγκη κάλυψης, πρώτα απ' όλα, βιοποριστικών αναγκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προωθούμενες ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της μη απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠΑ, προβλέπουν την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ΑΦΜ των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τη μη αναγνώριση των τιμολογίων που εκδίδουν ή λαμβάνουν για έκπτωση του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, αρχικά οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και θα καλούνται να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ. Στη συνέχεια, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων) οι ΑΦΜ όσων δεν υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Οι κατάλογοι αυτοί θα επικαιροποιούνται καθημερινά από τα στοιχεία που θα αποστέλλουν οι ΔΟΥ.

Οι συγκεκριμένοι κατάλογοι θα είναι προσβάσιμοι στο σύνολο των φορολογουμένων. Ώστε, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση ή επιτηδευματία που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο και, κατά συνέπεια, δεν θα είναι δυνατή η έκπτωση του ΦΠΑ του συγκεκριμένου τιμολογίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση εξόφληση οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ


Αναλυτικά στοιχεία έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του τον Αύγουστο, έδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Το συνολικό ποσό που διατέθηκε για την αποπληρωμή των χρεών ήταν 1.198.321.558 ευρώ, από τα οποία, έχουν εκδοθεί εντάλματα συνολικού ύψους 824.633.927 ευρώ και από αυτά έχουν εξοφληθεί εντάλματα συνολικού ύψους 752.732.976 ευρώ. Δηλαδή, όπως αναφέρει το υπουργείο, «έχει ενταλματοποιηθεί το 69% της ληφθείσας χρηματοδότησης και έχει πληρωθεί το 63%».

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σήμερα σύσκεψη με τον υφυπουργό, Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Μπέζας ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως και τις 31.12.2011, των ταμείων που οι κλάδοι υγείας εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, είναι οι ακόλουθες:

-ΙΚΑ 108.208.170,18 ευρώ

-ΟΠΑΔ-ΕΟΠΥΥ 67.542.661,28 ευρώ

-ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ 1.446.010,71 ευρώ

-ΟΓΑ 1.044.335,03 ευρώ

-ΟΑΕΕ 5.089.408,35 ευρώ

-ΕΤΑΑ 1.064.822,07 ευρώ

-ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ 2.648.448,88 ευρώ

-ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 47.122,94 ευρώ

-ΣΥΝΟΛΟ 187.090.979,44 ευρώ

Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται, ότι οι πληρωμές αυτές αφορούν φαρμακευτικές εταιρείες, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, ιδιωτικές και ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης κ.λπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανατροπή και πρόκριση για την Εθνική πόλο των Νεανίδων


Επικράτησε 11-10 της Ρωσίας και πέρασε στους «4» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Σπουδαία νίκη για την Εθνική ομάδα πόλο των Νεάνιδων η οποία αν και βρέθηκε να χάνει με δύο γκολ διαφορά από τη Ρωσία στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, με φοβερή ανατροπή έφτασε στο 11-10 και πήρε την πρόκριση στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Κωνσταντινούπολης.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε δυνατά και πήρε προβάδισμα στο πρώτο οκτάλεπτο, αλλά στη συνέχεια έχασε το ρυθμό του και οι Ρωσίδες κατάφεραν να προηγηθούν με 8-7 και 10-8, 5.11 πριν από τη λήξη του αγώνα. Με ένα σερί 3-0, όμως, οι Ελληνίδες έφεραν τα πάνω κάτω. Η Ελευθερία Πλευρίτου ήταν αυτή που ισοφάρισε με πέναλτι και η Χυδηριώτη πέτυχε το νικητήριο γκολ, 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης μετά την πρόκριση της Ελλάδα σχολίασε: «Τα κορίτσια έδειξαν χαρακτήρα διότι γύρισαν ένα παιχνίδι απέναντι σε μια τεράστια αντίπαλο. Μια Ρωσία που δεν γνωρίζαμε πριν από το παιχνίδι. Βελτιωνόμαστε από παιχνίδι σε παιχνίδι και διορθώνουμε τα όποια λάθη. Συγχαρητήρια στις αθλήτριες και για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουμε ότι οι ελληνικές ομάδες βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο».

Tα οκτάλεπτα: 3-2, 2-3, 3-4, 3-1.

Τα γκολ για την Ελλάδα πέτυχαν οι: Χυδηριώτη 4, Πλευρίτου Ελ. 2, Ξενάκη 2, Πλευρίτου Β. 1, Σώρα 1, Νιαρχάκου 1.


Ανατροπή και πρόκριση για την Εθνική πόλο των Νεανίδων


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είπαν σε ανήλικο θύμα βιασμού να παντρευτεί το γιο του βιαστή της


Την απόφαση πήρε το «συμβούλιο των σοφών» του χωριού.

Ένα κοριτσάκι έξι μόλις χρονών από την Ινδία έπεσε θύμα βιασμού από έναν 40χρονο άντρα, ο οποίος την κλείδωσε σε ένα δωμάτιο και τής επιτέθηκε.

Το περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με το δίκτυο NDTV, συνέβη πριν από δύο εβδομάδες στο χωριό Keshavpura στην επαρχία Rajasthan.

Η οικογένεια της μικρής αντί να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, απευθύνθηκε στους «σοφούς γέροντες» του χωριού, οι οποίοι αποφάσισαν την ποινή για το δράστη της εγκληματικής πράξης.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η τιμωρία που αποφάσισαν για το βιαστή ήταν... να παντρέψει τον 8χρονο γιο του με το κοριτσάκι!

Μάλιστα, πληροφορίες του NDTV, αναφέρουν ότι η ανήλικη βιάστηκε ξανά αυτήν την εβδομάδα από τον άντρα αυτό.
Οι γονείς του θύματος δε δέχτηκαν την πρότασή τους.

Η αστυνομία ενεπλάκη στην υπόθεση μόνο όταν αυτή έγινε γνωστή από οργανώσεις ακτιβιστών, οι οποίες πήγαν το θύμα και τους γονείς του στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσουν μήνυση.

Ο άντρας που κατηγορείται για το βιασμό συνελήφθη.

Το Rajasthan είναι μία από τις πιο συντηρητικές επαρχίες στην Ινδία, όπου ο γάμος μεταξύ ανηλίκων είναι ακόμη πολύ συχνό φαινόμενο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου


Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Αρχίζει αύριο, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, η πιλοτική λειτουργία από το υπουργείο Οικονομικών του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο) με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για την αγορά και τη χρήση παραβόλων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, στην πρώτη φάση λειτουργίας της εφαρμογής e-παράβολο, θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά παράβολα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στη συνέχεια θα εντάσσονται σταδιακά παράβολα από άλλους δημόσιους φορείς αποδέκτες παραβόλων.

Για την αγορά του e-παράβολου οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα) μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), επιλέγοντας από τις Υπηρεσίες προς Πολίτες ή Υπηρεσίες προς Επιχειρήσει" τη σχετική εφαρμογή «e-παράβολο». Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις, χρήστες και μη χρήστες του Taxisnet.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία περιλαμβάνει:

- Δημιουργία παράβολου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα για τη χορήγηση του παράβολου που επιλέγει και η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό ψηφιακό «κωδικό παράβολου» που αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό παράβολο. Στη συνέχεια, θα εκτυπώνει το ηλεκτρονικό παράβολο για να το καταθέσει στον φορέα.

- Πληρωμή παράβολου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό του e- παράβολου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, με τον κωδικό παράβολου (σε κατάστημα της τράπεζας ή και στα εναλλακτικά δίκτυα- ΑΤΜ, Web banking και phone banking).

- Κατάθεση παράβολου στον φορέα: Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει- χρησιμοποιήσει το e- παράβολο στον φορέα και, στη συνέχεια, ο υπάλληλος του φορέα, θα κάνει τον έλεγχο και τη δέσμευση του e-παράβολου μέσω της εφαρμογής.

Κατά τη φάση της πιλοτικής λειτουργίας, η κατάθεση του e-παράβολου μπορεί να γίνει δύο εργάσιμες ημέρες μετά την πληρωμή. Στην επόμενη φάση, η εφαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει άμεσα το ηλεκτρονικό παράβολο στον δημόσιο φορέα.

Σημειώνεται, ότι η εφαρμογή e-παράβολο υλοποιήθηκε από τις γενικές γραμματείες Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημοσίων Εσόδων, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, καθώς και τις τράπεζες.



Διαβάστε περισσότερα...

Για 11.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στον Αύγουστο κάνει λόγο το υπ. Εργασίας


Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει.

Το καλύτερο οκτάμηνο από την έναρξη της κρίσης και τον καλύτερο Αύγουστο της δεκαετίας, δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, που καταγράφουν σε ζωντανό χρόνο τις ροές απασχόλησης στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος 2013 δημιουργήθηκαν 102.580 νέες θέσεις εργασίας ενώ, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας.

«Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" για τον μήνα Αύγουστο -τα οποία μου παρέδωσαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας- επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης» δήλωσε, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Τόνισε, εξάλλου, ότι «για έκτο συνεχή μήνα, το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων στην ιδιωτική μισθωτή οικονομία εξακολουθεί να είναι θετικό».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η αυξημένη τουριστική κίνηση διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο» στην ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο.

«Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε και τη συμβολή των εντατικών ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και των νέων ιδιαίτερα υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία, των υψηλότερων που έχουν ποτέ επιβληθεί και που οδήγησαν σε μεγαλύτερη συμμόρφωση των εργοδοτών» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρατηρείται, επίσης, μικρή αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Από το σύνολο των προσλήψεων του οκταμήνου, το 62% (333.142) ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, το 31,25% (165.327) μερικής απασχόλησης και το 5,77% (30.499) εκ περιτροπής απασχόλησης.

Από τα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2013 προκύπτει ότι οι περισσότερες προσλήψεις (4.852), αφορούν τις ηλικίες από 30- 44 ετών και έχουν γίνει στους κλάδους της εστίασης του χονδρικού εμπορίου και της εκπαίδευσης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο στις ροές των προσλήψεων εμφανίζουν οι κλάδοι της κοινωνικής μέριμνας, της βιομηχανίας τροφίμων, της δημόσιας διοίκησης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της διαφήμισης.

Το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων εμφανίζουν οι περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, της Αττικής, της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο εμφανίζει η περιοχή της Ηπείρου.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί, καθώς από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει νέο κύμα ελέγχων από τα μεικτά κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» αποτελεί σημαντικό εργαλείο, πρωτοποριακό για την Ευρώπη, ενώ ανέφεραν ότι από το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, του είδους των συμβάσεων και του ύψους των αμοιβών.

Με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάντως, προκύπτει ότι κατά τον μήνα Αύγουστο υπογράφηκαν στην Αττική τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις που καλύπτουν 1.527 εργαζομένους με μειώσεις μισθών 4,28% κατά μέσο όρο, τέσσερις στην Κεντρική Μακεδονία που καλύπτουν 104 εργαζομένους με μειώσεις 9,52% κατά μέσο όρο και από μία στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη που αφορούν περίπου 300 εργαζομένους χωρίς μειώσεις.

Στο μεταξύ, ξεκινούν από αύριο οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα.



Διαβάστε περισσότερα...

Χρησιμοποίησε ανήλικο κορίτσι για να αφαιρέσει χρήματα


Στα χέρια της αστυνομίας η 33χρονη.

Ένα ανήλικο κορίτσι 11 ετών χρησιμοποίησε μία 33χρονη για να αφαιρέσει χρήματα από σπίτι στην Πάτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, προφασιζόμενη η 33χρονη ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, έπεισε την 11χρονη αλλοδαπή, υπήκοο Αλβανίας, να αφαιρέσει διαδοχικά από ντουλάπι του σπιτιού της, το χρηματικό πόσο των 14.500 ευρώ και να της το παραδώσει.

Ύστερα από έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί, εντόπισαν την 33χρονη, την οποία προσήγαγαν στην Ασφάλεια Πατρών.

Όμως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δεν συνελήφθη, λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων της αυτόφωρης διαδικασίας.

Πάντως, σύμφωνα με την Αστυνομία, εναντίον της 33χρονης σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάρκινγκ 150 θέσεων στο Ελληνικό


Θα λειτουργεί ελεύθερα από τις 5 το πρωί ως τις 10 το βράδυ
.
Σε ελεύθερο χώρο στάθμευσης περίπου 150 αυτοκινήτων διαμορφώθηκε, ύστερα από ενέργειες του δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, δημοτικό οικόπεδο που βρίσκεται κοντά στο σταθμό του μετρό, στο Ελληνικό.

Το οικόπεδο βρίσκεται στον αριθμό 9-11 στην 33η οδό.

Ο χώρος λειτουργεί ελεύθερα, χωρίς φύλαξη, από τις 5 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειροπέδες για γάμο «μαϊμού»


Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών ο «γαμπρός», η «νύφη» και ο «κουμπάρος».

«Λευκός» γάμος για την ελληνοποίηση 38χρονης Γεωργιανής αποκαλύφθηκε στην Αριδαία Πέλλας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών ο «γαμπρός», η «νύφη» και ο «κουμπάρος», ενώ, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και δεν προκύπτει η δράση οργανωμένου κυκλώματος παράνομης ελληνοποίησης αλλοδαπών.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., ως ηθικός αυτουργός για την υπόθεση συνελήφθη 56χρονος, ο οποίος έπεισε έναν 47χρονο να ντυθεί γαμπρός, αφού τού έταξε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ. Το «μυστήριο» τελέστηκε τον περασμένο Αύγουστο, στο δημαρχείο Αριδαίας, ενώ ως μάρτυρας παρέστη ένας 69χρονος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο εικονικός γάμος αποκαλύφθηκε έναν μήνα αργότερα, όταν οι «νεόνυμφοι» πέρασαν από την καθιερωμένη συνέντευξη για τη χορήγηση της άδειας παραμονής στην 38χρονη. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχε και ο 69χρονος, που γνώριζε για την εικονικότητα του γάμου και υπέπεσε σε αντιφάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 4.980 οι θέσεις σε υποψήφιους φοιτητές στο ΕΑΠ


Αύξηση των προσφερόμενων θέσεων κατά 25,4%.

Το Υπουργείο Παιδείας καθόρισε τον αριθμό των φοιτητών που θα εισαχθούν για το 2014-15 στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Συνολικά θα εισαχθούν 4.890 φοιτητές στα 6 προπτυχιακά τμήματα.

Ο αριθμός των θέσεων είναι αυξημένος κατά 990 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος όπου και είχαν δοθεί 3.900 θέσεις.

Παράλληλα στο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει μέριμνα και για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις στα οποία θα δοθούν επιπρόσθετα 249 θέσεις (5% επί πλέον του αριθµού των παρεχομένων θέσεων).



Τμήμα
Αριθμός Εισαχθέντων
Σπουδές στις Φυσικές Επιστήµες
200
Πληροφορική
1000
Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών
1500
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισµό
1100
Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισµό
1000
Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισµός
90
Σύνολο
4890

Εισαγωγή στο ΕΑΠ: Προϋποθέσεις

Όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο ΕΑΠ θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι ημερομηνίες άλλα συνήθως είναι μέσα στο Νοέμβριο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος μια θέση είναι η κατοχή απολυτηρίου Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για το πρόγραμμα Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν αποδεδειγμένη γνώση της Ισπανικής σε επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς ή να είναι απόφοιτοι ισπανόφωνων ιδρυμάτων δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με επάρκεια στην Ελληνική. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουν οι υποψήφιοι φοιτητές καλό χειρισμό Η/Υ καθώς και μια ξένη γλώσσα κατά προτίμηση της Αγγλικής ώστε να μην αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ένας σημαντικό αριθμό θέσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (200 θέσεις) και Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (220) δίνεται σε υποψήφιους που έχουν δεκαετή επαγγελματική εμπειρία.

Για την εισαγωγή στο ΕΑΠ δεν μετρά η βαθμολογική επίδοση. Η κλήρωση είναι ηλεκτρονική και προηγούνται, με βάση την ανακοίνωση του 2012, όσοι έχουν συμπληρώσει το 23 έτος της ηλικίας.

Δίδακτρα

Η φοίτηση στο ΕΑΠ δεν είναι δωρεάν. Οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα που για τα προπτυχιακό προγράμματα το προηγούμενο έτος ήταν 550 ευρώ ανά ενότητα ενώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα το ποσό διαμορφώθηκε στα 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα. Για να πάρει κάποιος πτυχίο θα πρέπει να παρακολουθήσει επιτυχώς 12 θεματικές ενότητες. Το συνολικό κόστος λοιπόν για την απόκτηση του πτυχίου με βάση τα τωρινά δίδακτρα διαμορφώνεται στα 6.600 ευρώ και στα 3500 ευρώ για τα μεταπτυχιακά (5 Θ.Ε Χ 700 ευρώ).

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Οι απόφοιτοι του ΕΑΠ έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των υπόλοιπων πανεπιστημίων. Σε πολλές προκηρύξεις του δημόσιου τομέα οι πτυχιούχοι του ΕΑΠ μπορούν να λάβουν μέρος με ίσους όρους με τους απόφοιτους από το Αριστοτέλειο, το Καποδιστριακό και άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα.

Αριθμός αιτήσεων 2012-13 και πιθανότητες

Στο ΕΑΠ δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται η εισαγωγή στο πρόγραμμα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών όπου παραδοσιακά συγκεντρώνει και τις περισσότερες προτιμήσεις. Το προηγούμενο έτος το ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 17,77%. Αντίθετα αρκετές πιθανότητες έχουν όσοι επιλέξουν τα προγράμματα πληροφορικής και σπουδές στις φυσικές επιστήμες όπου οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λίγο πάνω από το 50%. Το γενικό ποσοστό διαμορφώθηκε το προηγούμενο έτος στο 31,25%.



ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
 ΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (800)
2430
32.92%
Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (800)
1859
43%
Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός (100)
239
41,84%



ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ


Πληροφορική (1000)
1948
51.34%
Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (200)
374
53,47%



ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 


Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (1000)
5630
17.77%



ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΥΝΟΛΟ:
12480
31.25%

Διαβάστε περισσότερα...

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΙΕΚ


Πίνακας ειδικοτήτων που χορηγούν άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ προσφέρουν πληθώρα ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα προσφέρονται 216 ειδικότητες που καλύπτουν επαγγελματικούς τομείς όπως η υγεία, η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, τα οικονομικά κ.α. Προτού προχωρήσει ο υποψήφιος στην επιλογή της εκάστοτε ειδικότητας που τον ενδιαφέρει είναι αναγκαίο να εξετάσει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όπως και τη ζήτηση που έχει η εν λόγω ειδικότητα στην αγορά εργασίας.

Υπάρχουν ακόμα πολλές ειδικότητες όπου τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι σε εκκρεμότητα ενώ υπάρχουν ειδικότητες που δεν παρέχουν επαγγελματική άδεια. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή μιας ειδικότητας καθώς αποκλείει από την εξάσκηση του επαγγέλματος άτομα που δεν τη διαθέτουν. Ακολούθως παρουσιάζουμε τις ειδικότητες που χορηγούν άδεια.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η άδεια δεν αποτελεί πανάκεια για την εύρεση εργασίας καθώς υπάρχουν και ειδικότητες που μπορεί να μη χορηγούν άδεια, όπως αυτές της πληροφορικής που όμως μπορεί να έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Άδεια άσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικότητα

Η χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος δεν συνεπάγεται και δικαίωμα για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα όσες νέες και νέοι ακολουθήσουν τον τομέα της αισθητικής ή της διαιτολογίας δεν έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν το δικό τους κέντρο αισθητικής ή κέντρο διαιτολογίας. Το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Όσοι επιλέξουν τα ΙΕΚ μπορούν να εργαστούν ως βοηθοί.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ειδικότητα της προσχολικής αγωγής. Οι απόφοιτοι είναι βοηθοί και άρα δεν έχουν το δικαίωμα ίδρυσης παιδικού σταθμού. Αντίθετα υπάρχουν ειδικότητες, όπως αυτή του μηχανογραφημένου λογιστηρίου, που δίνουν το δικαίωμα σε όσους την επιλέξουν να εργαστούν ως λογιστές Δ τάξεως και υπό προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε λογιστές Γ τάξης όπως είναι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και των τμημάτων λογιστικής των ΤΕΙ (απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ λογιστικής φθάνουν μέχρι Α τάξη). Φυσικά οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μπορούν να ανοίξουν το δικό τους λογιστικό γραφείο.

Επίσης όσοι επιλέξουν την ειδικότητα εκπαιδευτών οδηγών έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως «δάσκαλοι» σε σχολές οδήγησης. Φυσικά, όπως και κάθε φυσικό πρόσωπο, μπορούν παράλληλα με την άδεια του εκπαιδευτή να ξεκινήσουν και τη δικιά τους σχολή οδηγών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ι.Ε.Κ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Α) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Ι.Ε.Κ. ΩΣ ΤΥΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ: Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39/Α’/05-03-2001) ΚΑΙ Π.Δ.347/2003, ΦΕΚ115/Α’/31-12-2003 (Εγκ.ΔΟΑ/Φ13/1873, Παράρτημα Γ’)

Β) ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΟΧΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Ο.Ε.Ε.Κ. ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΜΕ 150 ΜΟΝΑΔΕΣ Αρθρο 8 Ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220/Α’/20-9-02)

Γ) Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται, εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ



ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
ΟΜΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ειδικός Κοστολόγησης στη Βιομηχανία-Βιοτεχνία
Ν. 2515/97
(ΦΕΚ 154/Α’/25-7-97)

Π.Δ. 340/98
(ΦΕΚ 228/Α’/6-10-98)

1.     Λογιστή Φοροτεχνικού Δ΄ τάξεως (δίπλωμα, 8ετής πρ/σία ως βοηθός λογιστή)
2.     Λογιστή Φοροτεχνικού Γ΄ τάξεως (άδεια Δ’ τάξεως, 5ετής πρ/σία, εξετάσεις)
Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου
Ν. 2515/97
(ΦΕΚ 154/Α’/25-7-97)

Π.Δ. 340/98
(ΦΕΚ 228/Α’/6-10-98)

1.     Λογιστή Φοροτεχνικού Δ΄ τάξεως (δίπλωμα, 8ετής πρ/σία ως βοηθός λογιστή)
2.     Λογιστή Φοροτεχνικού Γ΄ τάξεως (άδεια Δ’ τάξεως, 5ετής πρ/σία, εξετάσεις)
Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου
Ν. 2515/97
(ΦΕΚ 154/Α’/25-7-97)

Π.Δ. 340/98
(ΦΕΚ 228/Α’/6-10-98)

1.     Λογιστή Φοροτεχνικού Δ΄ τάξεως (δίπλωμα, 8ετής πρ/σία ως βοηθός λογιστή)
2.     Λογιστή Φοροτεχνικού Γ΄ τάξεως (άδεια Δ’ τάξεως, 5ετής πρ/σία, εξετάσεις)
Ειδικός χρηματιστηριακών εργασιών
(**Ειδικός χρηματιστηριακών συναλλαγών)

Απόφ. Δ.Σ. Κεφαλαιαγοράς
4/213/28-03-01

Π.Δ. 234/2004 ΦΕΚ 218/Α’/12-11-2004
Υπεύθυνος Λήψης & Διαβίβασης Εντολών


Αντικρυστής, Βοηθός Αναλυτή Μετοχών κ.λπ.
Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες και φορείς, κ.λπ.
Στέλεχος Κοστολόγησης στη Βιομηχανία-Βιοτεχνία
Ν. 2515/97
(ΦΕΚ 154/Α’/25-7-97)

Π.Δ. 340/98
(ΦΕΚ 228/Α’/6-10-98)

1.     Λογιστή Φοροτεχνικού Δ΄ τάξεως (δίπλωμα, 8ετής πρ/σία ως βοηθός λογιστή)
2.     Λογιστή Φοροτεχνικού Γ΄ τάξεως (άδεια Δ’ τάξεως, 5ετής πρ/σία, εξετάσεις)
Στέλεχος Χρηματιστηριακών Εργασιών

Απόφ. Δ.Σ. Κεφαλαιαγοράς
4/213/28-03-01

Π.Δ. 234/2004 ΦΕΚ 218/Α’/12-11-2004
Υπεύθυνος Λήψης & Διαβίβασης Εντολών


Αντικρυστής, Βοηθός Αναλυτή Μετοχών κ.λπ.
Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες και φορείς, κ.λπ.

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ


ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών
Π.Δ. 404/1996
(ΦΕΚ 271/Α΄/11-12-96)

Π.Δ. 208/2002
(ΦΕΚ 194/Α’/23-08-2002)

Π.Δ. 337/2003
(ΦΕΚ 291/Α’/18-12-2003)
Εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών
(δίπλωμα, άδεια οδήγησης όλων των κατηγοριών, λευκό ποινικό μητρώο, προϋποθέσεις υγείας, εξετάσεις)
ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Ειδικός Ναυτιλιακής Κατεύθυνσης
Π.Δ. 229/1995 (ΦΕΚ 130/Α/1995)
Ναυτιλιακό Πρακτορείο (2ετής προϋπηρεσία)
Επιμελητής - Ξεναγός εθνικών δρυμών και χώρων αναψυχής
Π.Δ. 267/2003
(ΦΕΚ 240/Α’/16-10-03)
1)    Ιδιωτικός/δημόσιος τομέας (εθνικοί δρυμοί, προστατευόμενες περιοχές, χώροι υπαίθριας αναψυχής) υπό καθοδήγηση του διαχειριστή των φυσικών αυτών συστημάτων.
2)    Συνοδός-Ξεναγός επισκεπτών.

ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΣ


ΟΜΑΔΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Ειδικός δασικής προστασίας
Π.Δ. 344/2001
(ΦΕΚ 232/Α’/11-10-2001)
1. Στο δημόσιο τομέα :
Ø  Δασικό προσωπικό Δ.Ε.
Ø  Δασοφύλακας

2. Στον ιδιωτικό τομέα :
Ø  Φύλακας θήρας
Ø  Προσωπικό Δασικών Εργασιών

ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ –

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ


ΟΜΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών
Εγγρ. 77260/Β/6071/ 24-11-99 Υπ. Μετ. – Επικ.

Β.Δ. 510/1971
(ΦΕΚ 152/Α΄/71)

Π.Δ. 258/2003
(ΦΕΚ 235/Α’/10-10-03)

Έγγ Υπ. Μετ. & Επικοινωνιών/ Δ/νση Πιστοποίησης Αρ. Πρωτ. 1450/9/26-1-2005
Ραδιοτεχνίτη (Δίπλωμα)
Τεχνικός ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτροακουστικών διατάξεων (**Ηλεκτρονικός οπτικοηλεκτρο-ακουστικών συστημάτων**)
Εγγραφο 80028/Β/7783/26-1-99 του Υπ. Μεταφ – Επικοιν.

Β.Δ. 510/1971
(ΦΕΚ 152/Α΄/71)

Π.Δ. 258/2003
(ΦΕΚ 235/Α’/10-10-03)
Ραδιοτεχνίτη (Δίπλωμα)
Τεχνικός συναρμολόγησης ηλεκτρονικών μικροσυσκευών
Εγγρ. 77260/Β/6071/ 24-11-99 Υπ. Μετ. – Επικ.

Β.Δ. 510/1971
(ΦΕΚ 152/Α΄/71)

Π.Δ. 258/2003
(ΦΕΚ 235/Α’/10-10-03)

Έγγ Υπ. Μετ. & Επικοινωνιών/ Δ/νση Πιστοποίησης Αρ. Πρωτ. 1450/9/26-1-2005
Ραδιοτεχνίτη (Δίπλωμα)
Τεχνικός συστημάτων τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας
(**Τεχνικός ηλεκτρονικός τηλεπικοινωνιακών συστημάτων**)
Εγγρ. 77260/Β/6071/ 24-11-99 Υπ. Μετ. – Επικ.

Β.Δ. 510/1971
(ΦΕΚ 152/Α΄/71)

Π.Δ. 258/2003
(ΦΕΚ 235/Α’/10-10-03)
Ραδιοτεχνίτη (Δίπλωμα)
ΟΜΑΔΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Τεχνικός αερίων καυσίμων


Π.Δ. 362/2001
(ΦΕΚ 245/Α’/22-10-01)
1)    Τεχνίτη αερίων καυσίμων
2)    Εγκαταστάτη αερίων καυσίμων
(Αδεια Τεχνίτη αερίων καυσίμων + 4 χρόνια προϋπηρεσία)
Τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού
(**Τεχνικός εγκαταστάσεων αερισμού και κλιματισμού, Τεχνικός βιομηχανικών και οικιακών εγκαταστάσεων ψύξης**)
Π.Δ. 289/00
(ΦΕΚ 235/Α΄/31-10-2000)

Π.Δ. 87/96
(ΦΕΚ 72/Α’/25-4-1996)

1)    Αδεια τεχνίτη ψυκτικών εγκαταστάσεων (δίπλωμα)
2)    Τεχνικού ψυκτικών εγκαταστάσεων 1ηςειδικότητας (δίπλωμα, άδεια τεχνίτη, περίπου 500 ημ/θια, εξετάσεις)
3)    Τεχνικού ψυκτικών εγκαταστάσεων 2ηςειδικότητας (δίπλωμα, άδεια τεχνικού 1ηςειδικότητας, περίπου 660 ημ/θια – 110 σε εγκαταστάσεις της 2ης ειδ/τας, εξετάσεις)
4)    Τεχνικού ψυκτικών εγκαταστάσεων γενικών εφαρμογών (δίπλωμα, άδεια τεχνικού 2ης ειδ/τας, περίπου 500 ημ/θια σε εγκαταστάσεις της 1ης ή 2ης ειδ/τας ή εγκαταστάσεις άλλων εφαρμογών ψύξης, εξετάσεις) (προϋπηρεσία μειωμένη 30% σε σχέση με τους πτυχιούχους ΤΕΛ)
Τεχνικός εργαλειομηχανών αριθμητικού ελέγχου C.N.C. (**Τεχνικός μηχανών αριθμητικού ελέγχου C.N.C.**)
 Ε.Ε.Κ.Ε.Δ.

Τεχνικός αυτοκινήτων – οχημάτων
Κ.Υ.Α Ε/ 6742/1999 των Υπουργών Ε.Π.Θ. και Μεταφ - Επικοινωνιών (ΦΕΚ 416/Β΄/19-4-99)

Ν. 1575/1985
(ΦΕΚ 207/Α’/11-12-85)

Αρθρο 18 Ν. 3185/2003
(ΦΕΚ 229/Α’/26-09-2003)
Οι παρακάτω άδειες χορηγούνται χωρίς εξετάσεις

1)    Μηχανοτεχνίτη (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
2)    Τεχνίτη συστήματος πέδησης (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
3)    Τεχνίτη αναρτήσεων
4)     (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
5)    Τεχνίτη αντλιών πετρελαιοκινητή- ρων (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
6)    Τεχνίτη εξαερωτήρων-αναμικτήρων (καρμπυρατέρ) (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
7)    Ηλεκτροτεχνίτη (δίπλωμα, 3ετής πρ/σία)
8)    Τεχνίτη οργάνων (δίπλωμα, 3ετής πρ/σία)
9)    Τεχνίτη συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων (σιγαστήρων) (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
10)  Τεχνίτη ψυγείων (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
11)  Τεχνίτη τροχών (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
12)  Τεχνίτη μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
13)  Τεχνίτη αμαξωμάτων (φανοποιού) (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
14)  Τεχνίτη βαφής (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
15)  Τεχνίτη συσκευών υγραερίου αυτοκινήτων (Αδεια Μηχανοτεχνίτη ή Ηλεκτροτεχνίτη + 1 έτος πρ/σία)
Τεχνικός φανοποιίας και βαφής αυτοκινήτων οχημάτων
Κ.Υ.Α. 6742/1999 των Υπουργών Ε.Π.Θ. και Μεταφ. - Επικοινωνιών (ΦΕΚ 416/Β΄/19-4-99)

Ν. 1575/1985
(ΦΕΚ 207/Α’/11-12-85)

Αρθρο 18 Ν. 3185/2003
(ΦΕΚ 229/Α’/26-09-2003)
Οι παρακάτω άδειες χορηγούνται χωρίς εξετάσεις

1)    Τεχνίτη συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων (σιγαστήρων) (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
2)    Τεχνίτη ψυγείων (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
3)    Τεχνίτη τροχών (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
4)    Τεχνίτη αμαξωμάτων (φανοποιού) (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
5)    Τεχνίτη βαφής (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης
(**Βοηθός Τεχνίτης Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων – [Θέρμανση]) (μεταγυμνασιακό)
Π.Δ. 55/2000
(ΦΕΚ 44/Α΄/01-3-2000)

1)    Άδεια Βοηθού Τεχνίτη Υδραυλικού(δίπλωμα, 500 ημ/θια + εξετάσεις)
2)    Άδεια Τεχνίτη Υδραυλικού Α΄ τάξης 1ηςή 2ης ή 3ης ειδικότητας (άδεια βοηθού, 1125 ημ/θια – 875 στην ειδικότητα, )
3)    Άδεια Τεχνίτη Υδραυλικού Β΄ τάξης 1ηςή 2ης ή 3ης ειδικότητας (άδεια Α’ τάξης, 1875 ημ/θια-1625 στην ειδικότητα, εξετάσεις)
4)    Άδεια Εγκαταστάτη Υδραυλικού 1ης ή 2ης ή 3ης ειδικότητας (άδεια Β’ τάξης, 2625 ημ/θια, 2375 στην ειδικότητα, εξετάσεις)
Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Ύδρευσης -  Αποχέτευσης
(**Βοηθός Τεχνίτης Θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων [Υδρευση –Αποχέτευση] (μεταγυμνασιακό)
Π.Δ. 55/2000
(ΦΕΚ 44/Α΄/01-3-2000)

1)    Άδεια Βοηθού Τεχνίτη Υδραυλικού(δίπλωμα, 500 ημ/θια + εξετάσεις)
2)    Άδεια Τεχνίτη Υδραυλικού Α΄ τάξης 1ηςή 2ης ή 3ης ειδικότητας (άδεια βοηθού, 1125 ημ/θια – 875 στην ειδικότητα, )
3)    Άδεια Τεχνίτη Υδραυλικού Β΄ τάξης 1ηςή 2ης ή 3ης ειδικότητας (άδεια Α’ τάξης, 1875 ημ/θια-1625 στην ειδικότητα, εξετάσεις)
4)    Άδεια Εγκαταστάτη Υδραυλικού 1ης ή 2ης ή 3ης ειδικότητας (άδεια Β’ τάξης, 2625 ημ/θια, 2375 στην ειδικότητα, εξετάσεις)
Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
Π.Δ. 55/2000
(ΦΕΚ 44/Α΄/01-3-2000)

1)    Αδεια Βοηθού Τεχνίτη Υδραυλικού (δίπλωμα)
2)    Αδεια Τεχνίτη Υδραυλικού Α΄ τάξης 1ηςή 2ης ή 3ης ειδικότητας (άδεια βοηθού, 750 ημ/θια – 500 στην ειδικότητα, εξετάσεις ήδίπλωμα, 375 ημ/θια - 125 στην ειδικότητα, εξετάσεις)
3)    Αδεια Τεχνίτη Υδραυλικού Β΄ τάξης 1ηςή 2ης ή 3ης ειδικότητας (άδεια Α’ τάξης, 750 ημ/θια, εξετάσεις ή δίπλωμα, 1.125 ημ/θια – 875 στην ειδικότητα, εξετάσεις)
4)    Αδεια Εγκαταστάτη Υδραυλικού 1ης ή 2ης ή 3ης ειδικότητας (άδεια Β’ τάξης, 750 ημ/θια ή δίπλωμα, 1.875 ημ/θια – 1.625 στην ειδικότητα)
Τεχνικός μηχανημάτων έργων
Π.Δ. 148/2006
(ΦΕΚ 158/Α/27-07-2006)
Άδεια μηχανοδηγού-χειριστή Δ΄, Γ΄, Β΄ και Α΄ τάξεως, με ανάλογη προϋπηρεσία, μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τους πτυχιούχους ΤΕΛ.
ΟΜΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Τεχνικός αυτοματισμών
(**Τεχνικός συστημάτων αυτομάτου ελέγχου**)
Π.Δ. 191/2001
(ΦΕΚ 156/Α΄/12-7-01)
Αδειες Ηλεκτροτεχνίτη Α’, Γ’, Δ’ και ΣΤ’ ειδικότητας με 70% του χρόνου πρ/σίας των αποφοίτων ΤΕΛ.
Τεχνικός ανελκυστήρων (**Τεχνικός ηλεκτρολόγος ηλεκτρικού μέρους ανυψωτικών μηχανημάτων**)
Π.Δ. 113/2001
(ΦΕΚ 105/Α΄/25-5-01)
1)    Αδεια Ηλεκτροτεχνίτη Δ΄ ειδ/τας
2)    Αδεια εκτέλεσης ηλεκτρολογικών εγκαταστ. Δ΄ ειδ/τας (2ετής πρ/σία, εξετάσεις : άρθρο 2 του Β.Δ. 1938)
3)    Πτυχίο επίβλεψης συντήρησης εγκαταστάσεων Δ’ ειδ/τας (2ετής πρ/σία, εξετάσεις)
Τεχνικός περιελίξεων ηλεκτρικών μηχανών
Π.Δ. 148/2006
(ΦΕΚ 158/Α/27-07-2006)
1)    Άδεια τεχνίτη ηλεκτρολόγου γ’ ειδικότητας (βιομηχανιών, εργοστασίων και συνεργείων)
2)    Άδεια εκτελέσεως εγκαταστάσεων γ’ ειδικότητας (με προϋπηρεσία μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τους αποφοίτους Τ.Ε.Λ.).
Τεχνικός ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων οχημάτων
Κ.Υ.Α Ε/6742/1999 των Υπουργών Ε.Π.Θ. και Μεταφ - Επικοινωνιών (ΦΕΚ 416/Β΄/19-4-99)

Ν. 1575/1985
(ΦΕΚ 207/Α’/11-12-85)

Αρθρο 18 Ν. 3185/2003
(ΦΕΚ 229/Α’/26-09-2003)
Οι παρακάτω άδειες χορηγούνται χωρίς εξετάσεις

1)    Μηχανοτεχνίτη (δίπλωμα, 3ετής πρ/σία)
2)    Τεχνίτη συστήματος πέδησης (δίπλωμα, 3ετής πρ/σία)
3)    Τεχνίτη αναρτήσεων (δίπλωμα, 3ετής πρ/σία)
4)    Τεχνίτη αντλιών πετρελαιοκινητήρων (δίπλωμα, 3ετής πρ/σία)
5)    Τεχνίτη εξαερωτήρων -αναμικτήρων (καρμπυρατέρ) (δίπλωμα, 3ετής πρ/σία)
6)    Ηλεκτροτεχνίτη (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
7)    Τεχνίτη οργάνων (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
8)    Τεχνίτη συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων (σιγαστήρων) (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
9)    Τεχνίτη ψυγείων (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
10)  Τεχνίτη τροχών (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
11)  Τεχνίτη μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
12)  Τεχνίτη αμαξωμάτων (φανοποιού) (δίπλωμα, 3ετής πρ/σία)
13)  Τεχνίτη βαφής (δίπλωμα, 2 έτη πρ/σία)
14)  Τεχνίτη συσκευών υγραερίου αυτοκινήτων (Αδεια Μηχανοτεχνίτη ή Ηλεκτροτεχνίτη + 1 έτος πρ/σία)

ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ


ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Σχεδιαστής μέσω Συστημάτων Η/Υ
Π.Δ. 301/2003
(ΦΕΚ 257/Α’/05-11-03)
– Εξαρτημένη εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
– Ανεξάρτητος επαγγελματίας (εργασία ύστερα από παραγγελία μηχανικού ΑΕΙ-ΤΕΙ).
Τεχνικός Τοπογραφικών Εφαρμογών
Π.Δ. 209/2003
(ΦΕΚ 168/Α’/02-7-2003)
– Εξαρτημένη εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
– Ανεξάρτητος επαγγελματίας (εργασία ύστερα από παραγγελία μηχανικού ΑΕΙ-ΤΕΙ).

ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ


ΟΜΑΔΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Τεχνικός Ελέγχου Υλικών


Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων
Π.Δ. 72/2006
(ΦΕΚ 73/Α/06-04-2006)
Βοηθός φαρμακείου (1 έτος πρακτική άσκηση σε φαρμακείο, ή 6 μήνες αν έχει κάνει 6μηνη πρακτική, εξετάσεις)
ΟΜΑΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας (**Φωτογραφίας εργαστηρίου ΙΕΚ**)
Υπ. Αποφ.
Αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (ΦΕΚ 1483/Β/27-10-2005)
1. Άδεια Βοηθού Τεχνικού Εργαστηρίου
2. Άδεια Τεχνικού Εμφανιστή-Εκτυπωτή (Άδεια Βοηθού+300 ημερομ.)
3. Άδεια Τεχνικού Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας (Εταλονέρ): (Άδεια Βοηθού Τεχν.Εργ.+300 ημερομ.)
4. Άδεια Τεχνικού Προϊσταμένου Εργαστηρίου (600 ημερομ. ως Εμφαν.Εκτυπ. ή Εταλονέρ)
ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού
Π.Δ. 73/2002
(ΦΕΚ 55/Α’/21-03-02)

Άδεια Τεχνικού Συντήρησης Έργων Τέχνης

Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής
(**Τεχνικός επέμβασης, συντήρησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς ΙΕΚ**)
Π.Δ. 73/2002
(ΦΕΚ 55/Α’/21-03-02)

Άδεια Τεχνικού Συντήρησης Έργων Τέχνης

Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης
(**Συντήρησης αποκατάστασης έργων τέχνης ΙΕΚ, Διατήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης ΙΕΚ**)
Π.Δ. 73/2002
(ΦΕΚ 55/Α’/21-03-02)

Άδεια Τεχνικού Συντήρησης Έργων Τέχνης

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Ξυλουργών (Μεταγυμνασιακό)
Υπ. Αποφ.
Αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (ΦΕΚ 1483/Β/27-10-2005)
Άδεια τεχνίτη ξυλουργού
(κινηματογράφου/τηλεόρασης): με εξετάσεις

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ


ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Νοσηλευτικής Τραυματολογίας (**Βοηθός τραυματολογίας ορθοπεδικής**)
Π.Δ. 210/2001
(ΦΕΚ 165/Α΄/24-7-01)

Π.Δ. 268/2003
(ΦΕΚ 240/Α’/16-10-03)

Υπουργική Απόφαση,
(ΦΕΚ 1082/Β’/14-8-01)

(Για Νοσηλευτική Χειρουργείου
ΦΕΚ 235/Α’/12-10-01)
Αδεια Βοηθού Νοσηλευτή (Δίπλωμα, 3μηνη πρακτική άσκηση)
Νοσηλευτικής Χειρουργείου
Νοσηλευτικής Ογκολογικών Παθήσεων
(**Ειδικής νοσηλευτικής ΙΕΚ**)
Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
(**Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ΙΕΚ)
Νοσηλευτικής Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις
(**Νοσηλευτικής Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις ΙΕΚ)
Βοηθός Οδοντιάτρου
Π.Δ. 7/2000
(ΦΕΚ 8/Α΄/19-1-2000)
Βοηθός οδοντιατρείου
(1 έτος πρακτική άσκηση, εξετάσεις)
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Π.Δ. 62/2007 
(ΦΕΚ 70/Α΄/22-03-2007
Επαγγελματική άδεια «Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου»
ΟΜΑΔΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής (**Αισθητικής ΙΕΚ)
Υπ. Απόφαση Α5/2005
(ΦΕΚ 749/Β’/19-5-1999)

Το σχέδιο Π.Δ. επαναπροωθείται στην Ε.Ε.Κ.Ε.Δ.
«Τα εργαστήρια αισθητικής δύνανται να απασχολούν βοηθητικό προσωπικό, το οποίο πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον αντίστοιχο τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης».
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Υπ. Απόφ. :οικ/3215 (ΦΕΚ 655/Β’/30-6-98) και Ερμην. Εγκύκλιος : Α5/οικ5797/21-10-98

Το σχέδιο Π.Δ. προωθείται στην ΕΕΚΕΔ
«Το υπόλοιπο προσωπικό που θα απασχολείται στις επιμέρους δραστηριότητες, πέραν των υπευθύνων, πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον αντίστοιχο τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης»
Βοηθός κομμωτή (μεταγυμνασιακό)


Κομμωτής-Τεχνικός περιποίησης κόμης
Π.Δ. 133/2005
ΦΕΚ 193/Α΄/02-09-2005
1) Άδεια κουρέα (δίπλωμα)
2) Άδεια κομμωτή (δίπλωμα + 6μηνη πρ/σία)
3) Άδεια κουρέα Α΄ (δίπλωμα +1 έτος πρ/σία κουρέα/κομμωτή + εξετάσεις)
4) Άδεια κομμωτή Α’ (δίπλωμα1 έτος πρ/σία κουρέα/κομμωτή + εξετάσεις)
Υπ. Αποφ.
Αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (ΦΕΚ 1483/Β/27-10-2005)
Άδεια κομμωτή (για τηλεόραση ή κινηματογράφο)
Τεχνίτης Περιποίησης Νυχιών (μεταγυμνασιακό)


Αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών
Π.Δ. 133/2005
ΦΕΚ 193/Α΄/02-09-2005
Άδεια τεχνίτη περιποίησης χεριών-ποδιών(manicure-pedicure) (6μηνη πρ/σία)
Αισθητικός σύμβουλος εμφάνισης (stylist)


Αισθητικός αρωματοθεραπείας


Επαγγελματικό Μακιγιάζ

Υπ. Αποφ.
Αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (ΦΕΚ 1483/Β/27-10-2005)
1. Άδεια Βοηθού Μακιγιέρ (με εξετάσεις)
2. Άδεια Μακιγιέρ (4 ταιν.μεγαλ.μήκους ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως Βοηθοί Μακιγιέρ)
ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Εκκλησιαστική και Πολιτιστική Κατάρτιση (μεταλυκειακό, 2 εξάμηνα)
Ν. 3432 (ΦΕΚ 14/Α/03-02-2006)
1.     Κληρικοί που κατατάσσονται στη β’ μισθολογ. κατηγορία Εφημερίων
2.     λαϊκοί με πλήρη δικαιώματα διπλωματούχων ΙΕΚ
Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης
(**Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ΙΕΚ)
Υπ. Απ.: Π2β/οικ.2808/97
(ΦΕΚ 645/Β’/31-7-97)

Υπ. Απ.: Γ2β/οικ.1570 (ΦΕΚ 749/Β’/19-5-1999)

Το σχέδιο Π.Δ. βρίσκεται για υπογραφή στο Υπουργείο Υγείας
Διορισμός στο Δημόσιο, στην κατηγορία ΔΕ ως Βοηθός Νηπιαγωγού-Βρεφοκόμου

Σε φορείς ιδιωτικού δικαίου:
1)    Νηπιαγωγός- Βρεφοκόμος σε περίπτωση έλλειψης Νηπιαγωγού ΑΕΙ - Βρεφοκόμου ΤΕΙ
2)    Βοηθός Νηπιαγωγού-Βρεφοκόμου
Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές ανάγκες
(**Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές ανάγκες ΙΕΚ)
Ν. 2817/2000
(ΦΕΚ 78/Α’/14-3-2000)

Υπ. Απ. : Π2β/οικ.2808 (ΦΕΚ 645/Β’/31-7-97)

Τροπ. αρ. : Γ2β/οικ.1570 (ΦΕΚ 749/Β’/19-5-1999)

Το σχέδιο Π.Δ. βρίσκεται για υπογραφή στο
Υπουργείο Υγείας
Βοηθητικό προσωπικό στο δημόσιο τομέα (Κλάδος ΔΕ 1 ειδικού βοηθητικού προσωπικού του προσωπικού Ειδικής Αγωγής)

Σε φορείς ιδιωτικού δικαίου :
1)    Νηπιαγωγός - Βρεφοκόμος σε περίπτωση έλλειψης Νηπιαγωγού ΑΕΙ - Βρεφοκόμου ΤΕΙ
2)    Βοηθός Νηπιαγωγού-Βρεφοκόμου
ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Χειριστής Ηλεκτρονικής Συνάρμοσης Εικόνας (Μοντέρ) (**Οπτικοακουστικών μέσων μίξης εικόνας ΙΕΚ, Οπτικοακουστικών μέσων ηλεκτρονικού μοντάζ ΙΕΚ)
Υπ. Αποφ.
Αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (ΦΕΚ 1483/Β/27-10-2005)
1. Άδεια Βοηθού Μοντέρ (με εξετάσεις)
2. Άδεια Μοντέρ Αρνητικού (με την άδεια του Βοηθού Μοντέρ)
3. Άδεια Μοντέρ (4 κινημ.ταιν. μεγ. μήκουςή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως βοηθοί μοντέρ ή άδεια βοηθού μοντέρ+4 κινημ.ταιν. μεγ.μήκους ή άδεια βοηθού μοντέρ +800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως βοηθοί μοντέρ)
Εικονολήπτης (**Οπτικοακουστικών μέσων-τηλ.μηχ. λήψης ΙΕΚ, Οπτικοακουστικών μέσων εικονοληψίας ΙΕΚ**)
1. Άδεια Βοηθού Εικονολήπτη (Βοηθού Χειριστή Τηλεοπτικής Μηχανής Λήψης)
2. Άδεια Βοηθού Χειριστή Κινηματ.Μηχανής Λήψης (Βοηθός Cameraman):με εξετάσεις
3. Άδεια Τεχνικού Ειδικών Οπτικών Εφφέ με χρήση Η/Υ (με εξετάσεις)
4. Άδεια Εικονολήπτη (χειριστή τηλεοπτ.μηχαν. λήψης):600 ημερομ. ως βοηθοί Εικονολήπτες ή στους κατόχους άδειας Cameraman ή στους κατόχους άδειας Βοηθού Χειριστή Τηλ.Μηχαν. Λήψης+600 ημερομ.)
5. Άδεια Χειριστή Κινημ.Μηχ.Λήψης (Cameraman):4 κιν.ταιν. ως Βοηθοί Cameraman ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως Εικονολήπτες ή Άδεια Βοηθού Εικονολήπτη+4 κιν.ταιν. ή 800 ημερομ. σε τηλ. παραγ. ως Βοηθοί Εικονολήπτη)
Οργανωτικός Συντονιστής Παραγωγής (Παραγωγός) (**Οπτικοακουστικών μέσων-οργανωτικού συντονισμού συνεργείων ΙΕΚ**)
1. Άδεια Φροντιστή (με εξετάσεις)
2. Αδεια Βοηθού Διευθυντή Παραγωγής (με εξετάσεις+ 3 κιν.ταινίες μεγ.μήκους ή 600 ημερομ. ως Φροντιστής))
3. Αδεια Διευθυντή Παραγωγής(με εξετάσεις+8 κιν.ταινίες μεγ.μήκους ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως Βοηθοί Δ/ντή Παραγωγής ήμε εξετάσεις, στους κατόχους άδειας Βοηθού Δ/ντη Παραγ. που έχουν πραγματοπ. 8 κιν.ταινίες μεγ.μήκ. ή 1600 ημερομ. σε τηλ. παραγ. ως Βοηθοί Δ/ντή Παραγ.)
Ηχολήπτης
(**Οπτικοακουστικών μέσων ηχοληψίας ΙΕΚ**)
1. Άδεια Βοηθού Ηχολήπτη (Μπούμαν):με εξετάσεις
2. Άδεια Τεχνικού Μίξης Ήχου:με εξετάσεις
3. Άδεια Τεχνικού Ειδικών Ηχητικών Εφφέ με χρήση Η/Υ: με εξετάσεις
4. Άδεια Ηχολήπτη: 4 κινημ.ταιν. μεγ.μήκ. ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως Βοηθοί Ηχολ. ή άδεια Βοηθού Ηχολ.+4 κινημ.ταιν. μεγ.μήκους ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως Βοηθοί Ηχολ.
5. Άδεια Σχεδιαστή Ήχου (4 κιν.ταιν. μεγ.μήκ. ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ.ως Ηχολ.).
6. Άδεια Μηχανικού Ήχου (900 ημερομ.σε στούντιο επεξεργ.ήχου ως Ηχολ. +εξετάσεις)

ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΔΥΣΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Ειδικός Ενδυματολογίας και Σχεδίασης Μόδας 
(**Ενδυματολογίας και σχεδίασης μόδας, 
**Ειδικός επιχειρήσεων ετοίμου ενδύματος,
** Στέλεχος Επιχειρήσεων Ετοίμου Ενδύματος)
Υπ. Αποφ.
Αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (ΦΕΚ 1483/Β/27-10-2005)
1. Άδεια Βοηθού Ενδυματολόγου (με εξετάσεις)
2. Άδεια Ενδυματολόγου (4 κιν.ταιν. μεγ.μήκους ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως Βοηθός Ενδυματολ.)

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Διοικητικό Στέλεχος Αθλητισμού
 Π.Δ. 369/2001
(ΦΕΚ 250/Α΄/22-10-01)
Δικαίωμα απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Ειδικός Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος 

(**Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος)
Υπ. Αποφ.
Αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (ΦΕΚ 1483/B/27-10-2005)
1. Άδεια βοηθού Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου (με εξετάσεις)
2. Άδεια Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου (άδεια Βοηθού+3 κιν.ταιν.μεγ.μήκους ή 600 ημερομ.σε τηλ.παραγ. ως Βοηθοί Σκηνογρ.-Ενδυματ.)
Μουσική με Τεχνολογία
Υπ. Αποφ.
Αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (ΦΕΚ 1483/B/27-10-2005)
1. Άδεια Βοηθού Ηχολήπτη (Μπούμαν):με εξετάσεις
2. Άδεια Τεχνικού Μίξης Ήχου:με εξετάσεις
3. Άδεια Τεχνικού Ειδικών Ηχητικών Εφφέ με χρήση Η/Υ: με εξετάσεις
4. Άδεια Ηχολήπτη: (4 κινημ.ταιν. μεγ.μήκ. ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως Βοηθοί Ηχολ.ή άδεια Βοηθού Ηχολ.+4 κινημ.ταιν. μεγ.μήκους ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως Βοηθοί Ηχολ.)
5. Άδεια Σχεδιαστή Ήχου (4 κιν.ταιν. μεγ.μήκ. ή 800 ημερομ. σε τηλ.παραγ.ως Ηχολ.).
6. Άδεια Μηχανικού Ήχου (900 ημερομ.σε στούντιο επεξεργ.ήχου ως Ηχολ. +εξετάσεις)
Σκηνοθέτης
(**Σκηνοθέτης τηλεόρασης )
Υπ. Αποφ.
Αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (ΦΕΚ 1483/B/27-10-2005)
1. Άδεια Βοηθού Σκηνοθέτη τηλεοπτ.πλατό(floor manager)
2. Άδεια Σκρίπτ (με εξετάσεις)
3. Άδεια χειριστή κονσόλας Μίξης Εικόνας (με εξετάσεις)
4. Άδεια Βοηθού Σκηνοθέτη (2 κιν. ταιν. μεγ.μήκους ή 400 ημερομ. σε τηλ.παραγ. ως Σκρίπτ/Βοηθοί Σκηνοθ. Τηλεοπτ. Πλατό)
5. Άδεια Σκηνοθέτη (εξετάσεις+8 κιν.ταιν. μεγ. μηκ. ή 1600 ημερομ. σε τηλ. παραγ. ως Βοηθοί Σκηνοθ.)

Διαβάστε περισσότερα...