Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Ομιλητής στη UNICEF ο Ι. Βαρδακαστάνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.09.2013

Στην Ειδική Συνεδρίαση για τα παιδιά με αναπηρία της UNICEF, στην Νέα Υόρκη, μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA (International Disability Alliance, Παγκόσμια Οργάνωση Αναπηρίας).

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε σε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς για τα παιδιά με αναπηρία μέσα από συλλογικές δράσεις και αγώνες και συνεχάρη την UNICEF για την εμπεριστατωμένη Έκθεση πάνω σε αυτό το θέμα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη UNICEF που προσκάλεσε την Παγκόσμια Οργάνωσης Αναπηρίας (IDA) στην Ειδική Συνεδρίασή της για τα παιδιά με αναπηρία. Η IDA καλωσορίζει την ισχυρή σχέση συνεργασίας, διαβούλευσης και συντονισμού που μοιραζόμαστε με την UNICEF και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και στο μέλλον.

Η φετινή Ειδική Συνεδρίαση είναι ένα απαραίτητο προπαρασκευαστικό βήμα μπροστά στην Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η εμπεριστατωμένη Έκθεση της UNICEF, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο για τα παιδιά με αναπηρία υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουμε από μια ιστορία με αποκλεισμούς σε ένα μέλλον που θα ενσωματώνει τα παιδιά με αναπηρία στις διάφορες πολιτικές, στις τοπικές κοινότητες, στο σύνολο της κοινωνίας.

Με ημερομηνία λήξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας να πλησιάζει γοργά, σημαντικά βήματα σε διεθνές επίπεδο πραγματοποιούνται τώρα ώστε να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων και της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

Η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων και της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην μετά το 2015 ατζέντα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ενός μέλλοντος που θα αναγνωρίζει τη σημασία των ίσων ευκαιριών και της ένταξης των παιδιών με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία έχουν εμπόδια στην πρόσβαση στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, καθώς και στις μεταφορές και στην πληροφορία. Βρίσκονται αντιμέτωπα με την πολύ μικρή συλλογή δεδομένων αναπηρίας για ικανοποιητική ανάλυση, εμποδίζεται περαιτέρω η δημιουργία πρακτικών και βιώσιμων εθνικών και παγκόσμιων πολιτικών.

Ο αντίκτυπος αυτών των φραγμών στην ικανότητα των παιδιών να συμμετέχουν ενεργά στις κοινότητές τους , ζώντας γεμάτη και ευημερούσα ζωή δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η έλλειψη στοιχείων ιδιαίτερα μειώνει τη γνώση μας και την ικανότητα να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εμπόδια έχουν λύσεις.

Η UNICEF και η IDA συνεχίζουν να συνεργάζονται και να συμμετάσχουν σε μια σειρά από διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων και των συμμετοχών των ατόμων με αναπηρία στην παγκόσμια ατζέντα για μετά το 2015. Μεταξύ των πρωτοβουλιών αυτών περιλαμβάνονται η Παγκόσμια Εταιρική Σχέση για τα παιδιά με αναπηρία και η Σύμβαση του ΟΗΕ για την Προώθηση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία ενσωματώνει τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και της κοινωνίας των πολιτών και στοχεύει στην περαιτέρω συνεργασία και την υποστήριξη, για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των δικαιωμάτων και η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία.

Η UNICEF και IDA, επίσης, συμμετέχουν ενεργά στην ανοικτή ομάδα για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα συνεχίσουν να ασχολούνται με ευρύτερες συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη γύρω από την μετά το 2015 ατζέντα, και θα συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης της 23ης Σεπτεμβρίου

Οι Οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία κάνουμε σαφή την πρόθεσή μας για την κατάρτιση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία-« Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς». Η IDA παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνεχή και ενεργό εμπλοκή με τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να συνειδητοποιήσουν πραγματικά ότι ένας κόσμος όπου τα δικαιώματα και τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Τίποτα λιγότερο από μια συνολική και συλλογική προσπάθεια, από όλους μας δεν θα εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ανυπομονώ για την έκβαση της σημερινής συζήτησης, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη μας τους επόμενους μήνες καθώς εργαζόμαστε για να εξασφαλιστεί η ένταξη, τα δικαιώματα και η συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB).



Πηγή: http://www.esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.