Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Απόσυρση απόφασης με τη οποία αναστέλλεται το εξωϊδρυματικό επίδομα κατά την περίοδο νοσηλείας του δικαιούχου σε νοσηλευτικό ίδρυμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 03.09.13

Δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή προκαλεί στα άτομα με παραπληγία – τετραπληγία και βαριά κινητικά αναπήρους και σε όλα τα άτομα με αναπηρία της χώρας η Υπουργική Απόφαση Φ11/321/1119/79/27.3.2013 (τροποποίηση της Φ9/οικ.909/22.6.1983), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται «η καταβολή του εξωϊδρυματικού επιδόματος στις περιπτώσεις νοσηλείας του δικαιούχου, σε οποιασδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα, για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα νοσηλείας του». Η ανωτέρω απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ.39) έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, όπως καταγγέλλουν δικαιούχοι του εξωϊδρυματικού επιδόματος.

Με αυτή την απόφαση που αποτελεί ακραίο δείγμα παραλογισμού ανασύρετε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας προγενέστερη απόφαση του έτους 1983, της οποίας η εφαρμογή ακυρώθηκε μετά από δικαιολογημένες αντιδράσεις των ατόμων με κινητική αναπηρία. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο ότι ανασύρετε προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση, αλλά την τροποποιείτε προς το χειρότερο, επιβάλλοντας όρους εγκληματικούς για τη ζωή ατόμων με βαρύτατες κινητικές αναπηρίες, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει με τον πιο βίαιο τρόπο.

Είναι πασιφανές ότι αυτή η διάταξη αποτελεί τον πρόδρομο της κατάργησης του δημοσίου συστήματος ασφάλισης, καταστρατηγεί αναφαίρετα δικαιώματα ατόμων που ανήκουν σε μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας, και αγνοεί με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των βαριά κινητικά αναπήρων.

Το εξωϊδρυματικό επίδομα οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι χορηγείται επί σειρά δεκαετιών από την Πολιτεία, με κύριο και αποκλειστικό σκοπό να υποστηρίξει τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που διαβιούν στην οικογενειακή τους εστία και όχι σε ασυλικού τύπου ιδρύματα.

Η αναγκαιότητα συνεχούς υποστήριξης, πολλές φορές σε 24αωρη βάση, των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία, με απλές αριθμητικές πράξεις και στοιχειώδη λογική, δεν καλύπτεται από το ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος που καταβάλλεται στους δικαιούχους. Αυτό λοιπόν το ποσό, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αναστέλλεται σε εκείνη τη χρονική περίοδο που το άτομα με κινητική αναπηρία όπως παραπληγικοί – τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι έχουν πρόσθετη ανάγκη υποστήριξης!!!

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, που δείχνει το πιο απεχθές πρόσωπο της Πολιτείας, επιβάλλεται να αποσυρθεί αμέσως. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν δικαιολογούνται στο όνομα καμίας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Απαιτούμε την άμεση ακύρωση της. Σε διαφορετική περίπτωση η Ε.Σ.ΑμεΑ., οι φορείς των ατόμων με κινητική αναπηρία και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα θα προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.