Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκό δίκτυο κατά του σχολικού εκφοβισμού


Με τη στήριξη του «Χαμόγελου του Παιδιού».

«Έχουν θυμώσει πολύ οι έφηβοι με εμάς τους μεγάλους και πρέπει να καταλαγιάσουμε την οργή τους, να κρατήσουμε τα παιδιά ζωντανά και σωματικά και ψυχικά» επισήμανε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε η δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, πρωτοβουλία που δημιούργησε και συντονίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού». Στο δίκτυο θα συνεργάζονται 17 οργανισμοί από 12 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν το 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και στόχος είναι να επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Ευρωπαϊκή καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή έρευνα, καθώς συμμετείχαν 16.227 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία και Βουλγαρία).
Η κοινωνική λειτουργός Χαρά Γροσδάνη, συντονίστρια των κοινωνικών δράσεων στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ανέφερε πως το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού παρατηρήθηκε πιο έντονα στη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Ακολουθούν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ιταλία.
Σε όλες τις χώρες, τα περισσότερα θύματα ήταν αγόρια, εκτός από τη Βουλγαρία και τη Λετονία, όπου υπερίσχυσαν τα κορίτσια. Και στις πέντε χώρες, όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν, ποιοι αποτελούν τα συνήθη θύματα, απάντησαν: «παιδιά ευαίσθητα, που δεν έχουν δυνατότητα να αμυνθούν τα ίδια».
Οι ερωτηθέντες γνωρίζουν τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, δηλαδή η άσκηση σωματικής ή λεκτικής βίας, η παρενόχληση ή ο αποκλεισμός των μαθητών και δεν τον συγχέουν με το απλό πείραγμα. Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι μαθητές έχουν διάθεση να ενημερωθούν για να εξαλειφθούν τα περιστατικά εκφοβισμού.
«Πρέπει να υπάρχει κοινή στρατηγική, να αντιληφθούμε το σχολείο σαν ολότητα. Οι καθηγητές, οι μαθητές, οι γονείς, να αντιμετωπίσουμε διαδραστικά τα φαινόμενα της σχολικής βίας» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε, ότι η φτώχεια και η ανέχεια γεννούν τη βία, κάτι που το βιώνουν τα παιδιά όλης της χώρας και στο σπίτι τους και το μεταφέρουν στο σχολικό περιβάλλον.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Παναγιώτης Καρβούνης, καθώς και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.






Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κοινωνικό παντοπωλείο της «Αποστολής» εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος


Βρίσκεται στο δήμο Ζωγράφου και είναι το τέταρτο κατά σειρά.

Το τέταρτο σε σειρά Κοινωνικό Παντοπωλείο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινίασε σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, στο Δήμο Ζωγράφου, παρουσία επισήμων, της τοπικής αρχής, εκπροσώπων ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών σε μια περίοδο που τη χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη. «Το σημερινό παράδειγμα, είπε χαρακτηριστικά, συνεργασίας της εκκλησίας με την τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει το δρόμο για τον τόπο μας. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε , μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση».

Ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι η εκκλησία σε όλη την Ελλάδα στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν δημιουργώντας ασπίδα προστασίας και δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις στο συνάνθρωπο.
« Είμαστε κοντά σας, αγκαλιάζουμε κάθε συνάνθρωπό μας δημιουργώντας μια αλυσίδα ζωής με την ίδρυση και λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων με σκοπό την προσφορά και την ανακούφιση των αναγκών σας. Δεν υπάρχουν γραμμές που μας χωρίζουν αλλά αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο μας με ενέργειες σαν και τις σημερινές που σηματοδοτούν και καταλήγουν στην προτροπή για όλους μας, βοήθησε και συ να αλλάξει η ζωή μας. Θέλω να κάνω μια ευχή, κατέληξε, θα ήθελα να δω αυτό το κοινωνικό παντοπωλείο κλειστό του χρόνου τέτοια εποχή. Θα είναι το μήνυμα του τέλους της περιπέτειας μας. Εύχομαι και προσεύχομαι να πάψει η κρίση, να μην γονατίσουν οι Έλληνες και να σηκώσουμε γρήγορα και πάλι περήφανα το κεφάλι μας».

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Κωνσταντίνος Καλλίρης, στο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την «Αποστολή» για την στήριξη οικονομικά ασθενέστερων ομάδων της τοπικής κοινωνίας με την ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου «Αποστολή Αγάπης». Είναι μία κίνηση που θα καλύψει ανάγκες συνανθρώπων μας που υποφέρουν από την κρίση δίνοντας ουσιαστική λύση και διέξοδο στα προβλήματα πιου αντιμετωπίζουν δήλωσε.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας σε δηλωσεις του ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε ακόμη μία γειτονιά της πρωτεύουσας να δώσουμε το παρόν στις ανάγκες τόσων ανθρώπων που δυσκολεύονται από την οικονομική κρίση στην καθημερινή τους βιοπάλη. Δημιουργήσαμε το 4οΚοινωνικό Παντοπωλείο, μεγαλώνοντας την αγκαλιά μας πολλαπλασιάζοντας τη βοήθεια μας και συνεχίζουμε τον δικό μας αγώνα με πρωταρχικό σκοπό να διευκολύνουμε τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, να ενδυναμώσουμε την ελπίδα των ελληνικών οικογενειών που βουλιάζουν σε ένα ασταθές και αβέβαιο μέλλον λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Αυτή είναι η αποστολή μας να βοηθήσουμε με πράξεις ν΄αλλάξει η ζωή μας. Συνεχίζουμε με ορόσημο τις εντολές του Μακαριωτάτου να σταθούμε δίπλα σε όποιον υποφέρει και προσδοκά από τη στοργική Εκκλησία. Με ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας που έχουμε δημιουργήσει έχουμε πράξει ουσιαστικά βήματα για την υποστήριξη του πλησίον μας εξασφαλίζοντας σε όσους περισσότερους μπορούμε γιατρό, φαγητό και φάρμακο. Συνεχίζουμε την αποστολή μας και αναγνώριση δική μας, το χαμόγελο και η ικανοποίηση σας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με σειρά προτεραιότητας το εφάπαξ


Η καταβολή του εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, θα γίνει με σειρά προτεραιότητας, ωστόσο ο ρυθμός καταβολής θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο της εκταμίευσης της δόσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αναμένεται να αποπληρώνονται 3.500 δικαιούχοι κάθε μήνα.

Δείτε το βίντεο από το MEGA






Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά του 'ΚΗΠΟΣ' καταγγέλλουν


Αναγνώστης από τον Βόλο καταγγέλλει στο enikos.gr ότι το κέντρο ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ, που παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας, κινδυνεύει να κλείσει, τόσο στον Βόλο όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα στην καταγγελία αναφέρει:

«Είμαστε τα παιδιά από τον 'Κ.Η.Π.Ο.Σ' και θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση, την λύπη και τον θυμό μας για το ενδεχόμενο να κλείσει το κέντρο μας. Οι εργαζόμενοι του ‘Κ.Η.Π.Ο.Σ’ δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους 7 μήνες.

Το χειρότερο όμως είναι ότι μελλοντικά δεν θα μπορούμε να έχουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας στηρίζουνε στο πλάι μας, για να αντιμετωπίσουμε την αναπηρία μας και κάποια στιγμή να ενταχθούμε σαν ισότιμα μελή στην κοινωνία μας. Ο ‘Κ.Η.Π.Ο.Σ’ έχει σταματήσει να χρηματοδοτείται από το κράτος (Υπουργείο Υγείας) και μαζί με αυτόν θα σταματήσει και… ένα κομμάτι του εαυτού μας.

Εκτός από την ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη, μας βοηθάνε και στην διεκδίκηση των όποιων δικαιωμάτων που έχουμε (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την λήψη επιδομάτων και συντάξεων).

Στον ‘Κ.Η.Π.Ο.Σ’ κάναμε επίσης και μαθήματα Η/Υ και Αγγλικών, έχουμε ομάδα θεάτρου ομάδα ζαχαροπλαστικής, προβολής ταινιών και φωτογραφίας. Αυτά όλα δεν θα υπάρχουν πια στη ζωή μας αν ο ‘Κ.Η.Π.Ο.Σ’ κλείσει εξ’ αιτίας της διακοπής της χρηματοδότησης .

Θα θέλαμε πολύ να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας και να αναχρηματοδοτηθεί ο 'Κ.Η.Π.Ο.Σ' και να γίνουν όλα όπως ήταν πρώτα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς στη χώρα που γεννήθηκε ο πολιτισμός και το κέντρο ήταν ο άνθρωπος δεν υπάρχει ανθρωπιά πλέον…».


Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψη στο Λύκειο Μονάχου


Κατάληψη στο Ελληνόφωνο Λύκειο στο Μόναχο πραγματοποιούν οι μαθητές καθώς από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχουν καθηγητές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εκατοντάδες μαθητές της τρίτης Λυκείου να χάσουν τη χρονιά. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων συμπαραστέκεται στους καταληψίες και καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί και μεθοδεύει την απαξίωση των σχολείων. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

«Για μια ακόμη φορά οι μαθητές, μας ξυπνούν από την μακαριότητα μας και μας φωνάζουν ότι είναι εδώ. Η ηττοπάθεια όπως μας απέδειξαν οι ίδιοι δεν είναι στοιχείο που τους αγγίζει.

Για μια ακόμη φορά και με ειλικρίνεια ζητούν το ενδιαφέρον μας και τη συμπαράστασή μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εμείς σίγουρα δεν θέλουμε μαθητές με σκυμμένα κεφάλια. Τους θέλουμε ελεύθερα σκεπτόμενους, με καθαρή συνείδηση, και με αναπτυγμένη κριτική σκέψη. Η κατάληψη είναι μεν ένα ακραίο μέτρο διεκδίκησης, αλλά όπως φαίνεται είναι ο ύστατος τρόπος να εισακουστούν. Η αδιαφορία και η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας και των υπευθύνων, οδήγησε στην απαξίωση των σχολείων μας αναγκάζοντας και ωθώντας τους μαθητές σε ακραίες λύσεις.



Γονείς και μαθητές πλημμυρίσαμε από υποσχέσεις.

Η αδιαφορία όλων των συναρμοδίων καθώς και η συστηματική συκοφάντηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία, η οποία τα τελευταία χρόνια επιχειρείται από διάφορους κύκλους συμφερόντων, οδηγεί μαθηματικά στην επικράτηση διαλυτικών στοιχείων, στην απαξίωση και τελικά στην κατάργηση. Οφείλουμε όλοι μας, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί και άλλοι φορείς να υπερασπιστούμε τη δημόσια ελληνόγλωσση δωρεάν παιδεία, αγωνιζόμενοι πλάι-πλάι, με κοινές θέσεις που στοχεύουν στη διατήρηση και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων σχολείων ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά όλων των Γερμανικών Βαθμίδων. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Βαυαρίας,ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου, ο Σύλλογος Λυκείου Μονάχου και η Κοινότητα του Κάρσφελντ παραμένουμε στο πλάι τους, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ παράλληλα είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητάει "ανθρωπιά" από το υπουργείο


Αναγνώστης του enikos.gr μας καταγγέλλει την αδυναμία της πολιτείας να παρέχει στο παιδί του το δικαίωμα στη μάθηση. Ο γιος του, ο οποίος είναι μαθητής της Β’ Λυκείου, υποβλήθηκε σε εκτομή όγκου στο κεφάλι και κηρύχθηκε κατ’ οίκον και κατ’ ιδίαν διδαχθείς για την σχολική χρονιά 2012-2013. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν εμφανιστεί καθηγητές με την αρμόδια υπηρεσία να χρησιμοποιεί να απαντά μόνιμα στα τηλεφωνήματα του γονέα ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κονδύλια για την κάλυψη τέτοιου είδους αναγκών!

Διαβάστε την επιστολή του πατέρα:

«Στις 22-3-2012 o γιος μου υποβλήθηκε στο νοσοκομείο “Π. & ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ” σε εκτομή όγκου στο κεφάλι. Τον Σεπτέμβριο του 2012 πέρασε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή Πειραιά και κηρύχθηκε κατ’ οίκον και κατ’ ιδίαν διδαχθείς για την σχολική χρονιά 2012-2013, όντας μαθητής της Β’ λυκείου στο 10ο ΓΕΛ Πειραιά, δεδομένου ότι μετά την επέμβαση δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του, καθώς αφενός μεν δεν βαδίζει, αφετέρου δεν μπορεί να γράψει, ούτε και να μιλήσει, όπως πριν χειρουργηθεί και για τον σκοπό αυτό υποβάλλεται καθημερινά σε φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει καθηγητές στο σπίτι, ενώ η μόνιμη απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά στα επανειλημμένα τηλεφωνήματά μας, είναι ότι το υπουργείο Παιδείας ΔΕΝ έχει κονδύλια για την κάλυψη τέτοιου είδους αναγκών με τον διορισμό αναπληρωτών καθηγητών και θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί σ’ αυτού του είδους τις ανάγκες με κάποιο τρόπο εκ των ενόντων.

Θα καρποφορήσει η προσπάθεια του υπουργείου και αν ναι, ΠΟΤΕ? Ο ψυχισμός και η αποκατάσταση της υγείας του παιδιού μου, αλλά και κάθε παιδιού που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση και δίνει καθημερινά τιτάνιο αγώνα ενδιαφέρει την πολιτεία ή τελικά μόνο τον ίδιο και την οικογένειά του? Πρέπει κανείς ν’ αναζητά και να προστρέχει στα βουλευτικά γραφεία, για να επιλύσει και αυτά τα ζητήματα, που αλλού θα ήταν αυτονοήτως και αυτομάτως λυμένα? Και αν δεν έχει προστρέξει ΠΟΤΕ μέχρι σήμερα και στην πραγματικότητα ΔΕΝ θέλει να το πράξει ΟΥΤΕ τώρα, γιατί είναι φύσει και θέση αντίθετος μ’ αυτές τις λογικές και τις νοοτροπίες?

Δ.Χ.»



Διαβάστε περισσότερα...

Ο "Γολγοθάς" της 42χρονης Κατερίνας


Μια απίστευτη ταλαιπωρία στα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας είναι αναγκασμένη να περνά εδώ και εννέα μήνες γυναίκα που το ποσοστό αναπηρίας της αγγίζει το 81%. 


Μέσω του enikos.gr η κ. Κατερίνα καταγγέλλει ότι από τον Μάρτιο είναι απλήρωτη από το ΙΚΑ με αποτέλεσμα να ζει με δανεικά. Όλα ξεκίνησαν στις 6 Μάρτιου όταν η 42χρονη ΑΜΕΑ κατέθεσε τα χαρτιά ώστε να περάσει από επιτροπή. Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ της είπαν θα επικοινωνούσαν μαζί της για να την ενημερώσουν ποια θα εξεταστεί. Οι μέρες περνούσαν και ξαφνικά έγιναν μήνες, μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα η κ. Κατερίνα κατάφερε να συνομιλήσει με υπάλληλο του «Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης» η οποία της είπε να κάνει όλες τις διαδικασίες μόνη της. Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η 42χρονη κατάφερε να κλείσει το ραντεβού στις 28 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή για μια δουλειά που πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι μέσα σε λίγες ώρες πέρασαν επτά μήνες για να εξεταστεί από επιτροπή. Τα βάσανα της κ. Κατερίνας όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού πέρασε από την επιτροπή την ενημέρωσαν ότι η απόφαση θα βγει σε ένα μήνα, κάτι που δεν έγινε, και ότι μόνη της θα πρέπει να πάει στη Διοίκηση ώστε να οριστικοποιηθεί η απόφαση και μετά από μέρες να πάρει την οριστικοποίηση. 

Η 42χρονη που ζει μόνη καταγγέλλει ότι το κράτος την έχει αφήσει χωρίς την απαραίτητη για την επιβίωση της σύνταξη για εννέα μήνες και αναγκάζεται να ζει με δανεικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αναμονή για δωρεάν τρόφιμα 13.000 άποροι στην Ξάνθη


Τραγικές καταστάσεις! Η αρμόδια υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξεκινήσει σε δύο περίπου εβδομάδες.

Σε δύο περίπου εβδομάδες εκτιμά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Ξάνθης πως θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε περισσότερους από 13.000 δικαιούχους του Νομού.

Όπως αναφέρει το thrakitoday.com, πρόκειται για Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα το οποίο διαθέτει δωρεάν σε άπορους, που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, γραβιέρα, φέτα, ελαιόλαδο, ζυμαρικά και μακαρόνια.

Στην Π.Ε. Ξάνθης στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 φορείς, οι οποίοι εγκρίθηκαν μετά από σχετικό έλεγχο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, ενώ όπως επισημαίνει η Υπηρεσία στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 13.000 Ξανθιώτες, οι οποίοι κρίνονται ως άποροι λόγω των ετήσιων εισοδημάτων τους, όπως αυτά προκύπτουν από τη φορολογική τους δήλωση.

Το πρόγραμμα είχε μπλοκάρει λόγω ενός τυπικού προβλήματος που είχε ανακύψει και το οποίο πλέον έχει ξεπεραστεί, ενώ οι ποσότητες των τροφίμων αναμένεται να βρίσκονται στα γραφεία των 11 φορέων της Ξάνθης λίγο πριν τα Χριστούγεννα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μία πρότυπη Ακαδημία για χαρισματικά παιδιά


«Όαση» νόησης σε έναν αφιλόξενο κόσμο.

Μία ομάδα παιδιών με ειδικές ικανότητες και χαρίσματα- και συνεπώς ανάγκες -εξακολουθεί να βρίσκεται στο περιθώριο της εκπαίδευσης και της ελληνικής κοινωνίας, παρ' όλο που υπερέχουν κατά πολύ του γενικού μέσου όρου αυτής. Πρόκειται για τα χαρισματικά παιδιά, που αποτελούν μόλις το 2-4% του γενικού πληθυσμού και από τη γέννησή τους παρουσιάζουν αρχικά ενδείξεις και στη συνέχεια αποδείξεις ιδιαίτερης ευφυΐας, δεξιότητες και χαρισματικότητα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τους συνομηλίκους τους και να εντυπωσιάζουν τους ενήλικες.

Τα χαρισματικά παιδιά έχουν ειδικές ανάγκες, καθώς η απόκλισή τους από την «κανονικότητα»- έστω και προς τα πάνω -δημιουργεί αντίστοιχες, αλλά όχι ίδιες, ανάγκες με τα παιδιά που αποκλίνουν προς τα κάτω και παρουσιάζουν αντιληπτικές, πνευματικές και αναπτυξιακές δυσκολίες. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει πρόνοια στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα και στις κοινωνικές δομές, ώστε να αξιοποιηθούν οι ικανότητές τους, οι οποίες τελικά θα «επιστρέψουν» στο κοινωνικό σύνολο για να το ωφελήσουν.

«Το να είσαι χαρισματικός σε έναν αφιλόξενο κόσμο, που λειτουργεί με παρωπίδες και περιοριστικές αναχαιτίσεις, είναι βάσανο, κυρίως όταν δεν έχεις καμία υποστήριξη, από πουθενά να πιαστείς. Γιατί ήδη βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια, έχεις άλλη αντίληψη και μεγαλύτερο βάθος σκέψης και δεν μπορείς να συμβαδίσεις με το γενικό σύνολο.

Είναι δύσκολο να προσαρμοστείς σε αυτά με τα οποία διαφωνείς, επειδή είναι πιο εύκολο και εύλογο να βλέπεις τη ματαιότητα και το ατελέσφορο μίας σχετικής διαδικασίας ή επιλογής» αναφέρει ο 36χρονος ψυχίατρος Ευάγγελος Κατσιούλης, ο οποίος κατέχει τον υψηλότερο καταγεγραμμένο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο (IQ 198), σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς διαγωνισμού που εφάρμοσε διεθνής κοινότητα μέτρησης της υψηλής νοημοσύνης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μόλις το 2003 η ελληνική πολιτεία προνόησε να προσθέσει εδάφιο για την «ειδική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που μπορεί να τύχουν τα άτομα που έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και ταλέντα» σε υπάρχοντα νόμο του 2000 που αφορούσε την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και την λειτουργία των ΚΔΑΥ και ΣΜΕΑ.

Πολύ αργότερα, σε νόμο του 2008, ορίζεται ότι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι και οι μαθητές που έχουν μία ή περισσότερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ανεπτυγμένα σε βαθμό που υπερβαίνει κατά πολύ τα προσδοκώμενα για την ηλικιακή τους ομάδα. Ταυτόχρονα, ανατίθεται η ανάπτυξη προτύπων αξιολόγησης και ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές αυτούς σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ που εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Η πρώτη Ακαδημία στην Ελλάδα για χαρισματικά παιδιά

Το εκπαιδευτικό κενό οδήγησε τον κ.Κατσιούλη και μία ομάδα εθελοντών, συνεργατών και επιστημόνων να εμπνευστούν τη δημιουργία της μοναδικής ακαδημίας στην Ελλάδα (μη κερδοσκοπικής) για τα χαρισματικά παιδία, που έχει στόχο να τους προσφέρει όλα εκείνα τα εφόδια που θα συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξή τους και θα τους δώσουν μία ευκαιρία να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, να αποκτήσουν έναν λειτουργικό ρόλο σε αυτήν.

Η Ακαδημία Ανώτερης Αξιολόγησης «Ανάδειξη», φιλοξενείται στην οδό Καλαποθάκη 20, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και διαθέτει παιδοψυχολόγους, παιδοψυχίατρους, παιδαγωγούς διαφόρων ειδικοτήτων με ειδικές γνώσεις σε συγκεκριμένα αντικείμενα, εκπαιδευτικούς ειδικών τομέων (μαθηματικά, φυσική κ.ά.), άτομα του καλλιτεχνικού χώρου (θέατρο, χορός, τέχνες), αλλά και επαγγελματικούς συμβούλους.

Η μέριμνα για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών κρίνεται αναγκαία, καθώς είναι σύνηθες τα παιδιά αυτά να παρουσιάζουν «ασύγχρονη ανάπτυξη», δηλαδή ανισορροπία σε μία ή δύο παραμέτρους της προσωπικότητάς τους, που δεν εναρμονίζονται με τον ρυθμό και την ταχύτητα της ιδιαίτερα αναπτυγμένης διανοητικής τους κατάστασης.

«Δεν επιζητούμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα εστιασμένη στη διαφοροποίηση και την αλαζονεία, δίνοντας την εντύπωση ότι τα παιδιά αυτά είναι διαφορετικά και ανώτερα από τα άλλα. Θέλουμε όμως να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους γονείς τους να αντιληφθούν τις ειδικές τους κλίσεις, να ενισχύσουν περαιτέρω τις ανεπτυγμένες ικανότητές τους, τόσο γνωσιακά όσο και πρακτικά, να γίνουν δημιουργικά και να ενταχθούν αρμονικά στην κοινωνική δομή, ώστε οι επιλογές που θα κάνουν στο μέλλον να βοηθήσουν τόσο τα ίδια όσο και το σύνολο στο οποίο θα λειτουργούν» διευκρινίζει ο κ.Κατσιούλης.

«Για τους ανθρώπους με ικανότητες, το περιβάλλον δεν είναι φιλικό, και γι' αυτό πολλοί από αυτούς επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό. Επιζητούμε να αποκαταστήσουμε μία λησμονημένη αξιοκρατία, να δώσουμε μια θέση και ευκαιρία στους ικανούς στον τόπο μας σε εποχές κρίσιμες. Νέοι και ικανοί άνθρωποι σε λειτουργικές θέσεις θα είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να συνδράμουν στην κοινωνική ευδαιμονία» προσθέτει.

Αρχικά, η ομάδα των ειδικών της «Ανάδειξης» υποβάλλουν τα παιδιά- με τη συγκατάθεση των γονιών τους -σε συγκεκριμένες δοκιμασίες, ερωτηματολόγια και τεστ, που στηρίζονται σε αναγνωρισμένες μεθόδους του εξωτερικού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως διαθέτουν υψηλό επίπεδο νοημοσύνης, χαρισματικότητας ή ικανότητας. Παγκοσμίως αποδεκτές δοκιμασίες νοημοσύνης μπορούν να εφαρμοστούν από την ηλικία των δύο ετών.

Στη συνέχεια, τα παιδιά εντάσσονται σε μικρές εκπαιδευτικές ομάδες με παιδιά του ίδιου επιπέδου, αλλά όχι απαραίτητα της ίδιας ηλικίας, όπου παρακολουθούν προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους. Τα προγράμματα αυτά θα προσφέρουν εκπαιδευτικά ερεθίσματα πάνω στις δεξιότητες και τις κλίσεις τους, επιπρόσθετα από την συμβατική εκπαίδευση του σχολείου, όπως για παράδειγμα στα μαθηματικά, τη φυσική, τις ξένες γλώσσες.

Παράλληλα, γονείς και παιδιά θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς και προκλήσεις και θα ενθαρρύνονται να προσεγγίσουν κάποιους στόχους που θα έχουν θέσει στον τομέα του ενδιαφέροντός τους, πέρα από το σχολικό τους πρόγραμμα.

«Συνήθως τα χαρισματικά παιδιά έχουν ανάγκη συνεχούς τροφοδότησης γνώσεων, ερεθισμάτων και πληροφοριών, θέλουν να εμβαθύνουν τη γνώση τους για να μπορούν να προσφέρουν τα δικά τους δεδομένα. Σε μεταγενέστερο επίπεδο μπορούν να συνδυάζουν τις γνώσεις τους με άλλα πεδία. Ωστόσο, η χαοτική προσφορά δεδομένων, ειδικά σε πεδία για τα οποία δεν ενδιαφέρονται, δεν ενδείκνυται» αναφέρει ο κ.Κατσιούλης.

Η Ακαδημία «Ανάδειξη» διαθέτει αντίστοιχο χώρο στο διαδίκτυο (www.aaaa.gr), όπου ενημερώνει κοινό και γονείς για τη χαρισματικότητα και την υψηλή νοημοσύνη, για τις ενδείξεις και τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών, για τις διεθνείς θέσεις και εξελίξεις γύρω από σχετικές έρευνες, για τις ομάδες και κοινότητες ανθρώπων με υψηλή νοημοσύνη, τους στόχους της Ακαδημίας.

Κάποια χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών

Κατά στερεότυπες θέσεις, τα χαρισματικά παιδιά έχουν κλίση στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, στις ξένες γλώσσες, σε ειδικά μαθήματα, είναι ιδιαίτερα κοινωνικά, διαθέτουν πολύ καλή μνήμη, συναναστρέφονται με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή με ενήλικες, τους ενδιαφέρουν πράγματα που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους. Ρωτούν συνεχώς και δεν ικανοποιούνται από μία απάντηση, προσπαθούν να καταλάβουν και όχι να μάθουν, έχουν πολλά ενδιαφέροντα, είναι υπερδραστήρια.

Μπορεί να είναι πολύ καλοί μαθητές ή να μην τους ενδιαφέρει καθόλου το σχολείο, λένε συνέχεια «όχι» ή αντιδρούν έντονα, δεν μπορούν να επικεντρωθούν στα μαθήματα και τους αρέσει να κάνουν τα δικά τους πράγματα, ξέρουν να διαβάζουν από πολύ μικρή ηλικία, χωρίς να τους έχουν βοηθήσει οι γονείς, διαβάζουν βιβλία, σχολιάζουν απόψεις ή παίρνουν θέσεις.

Ενδείξεις υψηλής ευφυΐας ή χαρισματικότητας υπάρχουν σε κάθε ηλικία, ακόμη και στα βρέφη, τα οποία- για παράδειγμα -μπορεί να είναι ανήσυχα στο κρεβάτι τους επειδή έχουν κουραστεί να βλέπουν την ίδια παράσταση και χρειάζονται νέο ερέθισμα. Σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή και μόνο θέσης τα καθησυχάζει.

Στις δυτικές κοινωνίες, όπου έχουν γίνει συστηματικές έρευνες, στον ορισμό της χαρισματικότητας εμπεριέχεται και η υψηλή νοημοσύνη, ωστόσο σε άλλα κέντρα αναφοράς (Βρετανία, Ουκρανία κ.α.) δεν είναι υποχρεωτική η συνύπαρξή τους.

Βιολογικά, η νοημοσύνη ερμηνεύεται ως προς τον αριθμό των συνάψεων που κάνουν οι νευρώνες κατά μέσο όρο στη μονάδα του όγκου. Όσο πιο πολλές συνάψεις τόσο πιο λειτουργικός είναι ο νευρώνας, και όσο πιο πολύπλοκο είναι ένα σύστημα τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά επεξεργάζεται την πληροφορία. Πάντως, δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι η ύπαρξη συγκεκριμένου γονιδίου επιφέρει υψηλή νοημοσύνη.

Το περιβάλλον σίγουρα παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού, αν δηλαδή και οι δύο γονείς είναι ευφυείς, με πολλά ενδιαφέροντα, χαρισματικοί, καθώς αναπτυξιακά το παιδί έχει περισσότερα ερεθίσματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν γάλα και φρούτα στα σχολεία από το Φεβρουάριο


Με την ένταξη της Ελλάδας στο σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η δωρεάν παροχή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, με την ένταξη της Ελλάδας σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την Παιδεία.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα υποσιτισμού μαθητών που έχει καταγραφεί, αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Αρβανιτόπουλος συμφώνησε πως το φαινόμενο «θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς έχει πολλές κοινωνικές παραμέτρους». «Πέραν του γεγονότος ότι όποιοι φορείς θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να το κάνουν (και αυτό δεν αποτελεί επαιτεία σε μια χώρα που έχει παράδοση στη χορηγία και τη φιλανθρωπία), και πέραν του αυτοτελούς έργου της Εκκλησίας, υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική για διανομή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις. Εμείς διασφαλίσαμε προσφάτως την ένταξή μας στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο αρχίζει απ' τον Φεβρουάριο και είναι ένα σημαντικό βοήθημα» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Η επερώτηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφορούσε τη συνολική εικόνα της Παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί από το Μνημόνιο. Οι επερωτώντες βουλευτές, με επικεφαλής την Σταυρούλα Ξουλίδου, επεσήμαναν σωρεία ελλείψεων συνεπεία της υποχρηματοδότησης, για να καταλήξει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νότης Μαριάς, στο συμπέρασμα πως «όσο θα υπάρχει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του Μνημονίου, με μειώσεις στις δαπάνες για την Παιδεία, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα της εκπαίδευσης».

Ο κ. Μαριάς υπέδειξε στον υπουργό Παιδείας τη θεωρητική δυνατότητα να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, προκειμένου να υπάρξει «κοινωνικό μέρισμα» με έμφαση στην Παιδεία. «Από τις προμήθειες του EFSF εξοικονομούμε 450 εκατ. ευρώ. Αναστέλλεται η καταβολή τόκων 10 δισ. για την επόμενη δεκαετία - και ο πρωθυπουργός είπε πως εξοικονομούμε 500 εκατ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο. Βάλτε τα στην εκπαίδευση» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για να συμπεράνει αργότερα: «Παρότι υπάρχει κέρδος αρκετών δισ., αυτά δεν έρχονται ως κέρδος για το λαό και την Παιδεία, αλλά πηγαίνουν στους δανειστές. Δεν μπορείτε να επιστρέψετε αυτά τα 10 δισ. ως κοινωνικό μέρισμα, γιατί προβλέπεται στο Eurogroup, πως οτιδήποτε βρεθεί, θα πηγαίνει στη μείωση του χρέους. Τα πάντα για τους δανειστές! Γι' αυτό λέμε πως πρέπει να καταργηθεί το Μνημόνιο».

Από πλευράς του, ο υπουργός Παιδείας επισκόπησε τη διαχείριση του υπουργείου Παιδείας με δεδομένη τη μειωμένη του χρηματοδότηση, σημειώνοντας: «Διπλασίασα τους δικαιούχους σίτισης από 50 σε 100.000 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (...) Μέσα στο μήνα δημοπρατούμε διαγωνισμό 60 εκατ. ευρώ για διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία και μετά τις γιορτές θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αλλαγή της μαθησιακής διαδικασίας. Αποτυπώσαμε ψηφιακά την υφιστάμενη κατάσταση στη σχολική εκπαίδευση, ώστε να έχουμε εικόνα των κενών και του εξορθολογισμού που πρέπει να γίνει. Οι 1.400 εκπαιδευτικοί που δηλώνουν διαφόρων ειδών ασθένειες και δεν μπαίνουν στην τάξη, οι 1.250 που κάνουν γραφειοκρατικό έργο, οι 4.500 αποσπασμένοι θα πρέπει να πάνε στις τάξεις με όποιο κόστος. Για να μην υπάρχει κανένα κενό...».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την καχυποψία τους με δεδομένη την κομματοκρατία του παρελθόντος. «Θα χρειαστεί να κτίσουμε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς. Προέρχομαι από οικογένεια εκπαιδευτικών. Όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, μένουν στάσιμοι, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία επιτελεί τα καθήκοντά της και έχει αίσθηση κοινωνικής προσφοράς» σημείωσε ο υπουργός.

Οι εξηγήσεις του κ. Αρβανιτόπουλου για τις εκκλήσεις του για «χορηγία» αντιμετώπισης του υποσιτισμού των μαθητών, προκάλεσαν την έντονη αντιπαράθεσή του με τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Β. Καπερνάρο, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση του υπουργείου «επαιτεία» και αναρωτήθηκε εάν ο υπουργός Παιδείας θα δεχόταν αντίστοιχες φιλανθρωπικές ενισχύσεις από την Τουρκία ή τα Σκόπια. Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «όνειδος για την αίθουσα» το ερώτημα του βουλευτή, σημειώνοντας πως «ουδείς υπουργός Εθνικής Παιδείας θα διανοείτο να σκεφτεί τέτοιο πράγμα»

«Εφόσον δηλώνετε κοινωνικοί ακτιβιστές, θα πρέπει να αποδεχόσαστε την κοινωνία των πολιτών που κρατά την κοινωνική συνοχή» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος προς την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Είμαστε κοινωνικοί ακτιβιστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πιστεύουμε στη διάλυση του κοινωνικού κράτους για να υπάρχει η κοινωνία των πολιτών. Δεν αμφισβητούμε τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας, αλλά θέλουμε την αυτοτελή παρουσία του κράτους» απάντησε ο Νότης Μαριάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Bazaar για τα παιδιά με νοητική στέρηση


Από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 6/12 στη φοιτητική λέσχη του Αριστοτελείου.

Ένα τριήμερο χριστουγεννιάτικο bazaar πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος από την Επιστημονική Εταιρία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας-Παράρτημα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Θεσσαλονίκης (ΚΑΑΠΑ) «Ο Άγιος Δημήτριος».

Με αυτή την πράξη, οι συμμετέχοντες εθελοντές φοιτητές στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια του Ιδρύματος για περίθαλψη, φροντίδα, ασφάλεια, εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με νοητική υστέρηση με ή χωρίς άλλες αναπηρίες.

Το bazaar θα πραγματοποιηθεί από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 6/12 από τις 11:00-14:00 στην κάτω φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ.



Διαβάστε περισσότερα...

Σπασμένες ράμπες: Η Αθήνα με αναπηρικό καροτσάκι


Η Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία ήρθε και πέρασε, οι εκδηλώσεις ανά την πόλη συγκίνησαν τους ευαισθητοποιημένους επισκέπτες τους, τα επίσημα αυτιά έκαναν πως ίδρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιγότερο προνομιούχοι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους, τα φώτα έσβησαν και όλοι γύρισαν σπίτι τους ευχαριστημένοι. Μόνο που εκείνοι οι λιγότερο προνομιούχοι συμπολίτες μας ξύπνησαν το επόμενο πρωί και πάλι σε μια πόλη με προβληματικές ράμπες, με κατειλημμένες τις ελάχιστες θέσεις πάρκινγκ που έχουν προβλεφθεί για αυτούς, χωρίς πρόσβαση στα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς και χωρίς καμία μέριμνα αν όχι για την άνετη τουλάχιστον για την ασφαλή μετακίνησή τους.


Μετρώντας… αμέτρητες ελλείψεις 

«Μόνο φιλική δεν είναι η πόλη μας για άτομα με κινητικές αναπηρίες» μου λέει η Ευαγγελία Κοντογιωργάκη, Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων και γενική γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών«Θα έχετε δει ότι υπάρχουν αρκετές ράμπες, σε όλους τους δήμους, οι περισσότερες όμως από αυτές δεν έχουν τις σωστές προδιαγραφές για να τις χρησιμοποιήσει κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο αυτόνομα, χωρίς να τον βοηθά κάποιος δηλαδή. Κατ’ αρχάς, πολλές ράμπες έχουν στην άκρη τους ένα σκαλοπατάκι ύψους δέκα εκατοστών, το διπλάσιο δηλαδή από αυτό που θα έπρεπε να είναι, πράγμα που τις καθιστά όχι μόνο ακατάλληλες, αλλά και επικίνδυνες για εμάς». 
Ομολογώ –σοκαρισμένη– ότι δεν το είχα παρατηρήσει, και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα από κατασκευής στις ράμπες που υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν ακριβώς για να μπορεί να κινηθεί αυτόνομα κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο. Η κ. Κοντογιωργάκη με ενημερώνει ότι το μακρινό 1985 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εκπονήσει μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε μάλιστα σε βιβλίο που μοιράστηκε σε δήμους και λοιπούς αρμόδιους φορείς, με τίτλο «Σχεδιάζοντας για όλους». Εκεί υπήρχαν συγκεκριμένες οδηγίες για την κατασκευή των ραμπών, όχι μόνο για τα αναπηρικά αμαξίδια, αλλά και για τα καροτσάκια των μαμάδων, για ανθρώπους τρίτης ηλικίας και πάει λέγοντας. «Υπεύθυνη για την πολύ καλή μελέτη ήταν μία παραπληγική αρχιτέκτονας» θυμάται η κ. Κοντογιωργάκη.«Το πρόβλημα, τώρα, ποιο ήταν; Αυτό που είναι πάντα: Οι δήμοι απλώς δεν ακολούθησαν τις οδηγίες όταν κατασκεύασαν τις ράμπες». 
Τα προβλήματα, φυσικά, δεν εξαντλούνται εκεί. Ακόμη και οι ράμπες που έχουν σωστές προδιαγραφές, με τα χρόνια έχουν φθαρεί, έχουν διαβρωθεί από βροχές, έχουν υποστεί ζημιές, και κανείς δεν τις έχει επισκευάσει ποτέ. «Είναι ακριβώς όπως τα σπασμένα πεζοδρόμια, στα οποία ακόμη και υγιείς άνθρωποι έχουν πάθει κατάγματα» λέει χαρακτηριστικά η κ. Κοντογιωργάκη. 

Μετά, υπάρχει και ο εφιάλτης των μέσων μαζικής μεταφοράς, από τα οποία μόνο το μετρό είναι προσβάσιμο για άτομα με κινητικές δυσκολίες«Είναι και κάποια λεωφορεία», αναφέρει η κ. Κοντογιωργάκη, «δεν υπάρχει όμως κάποια υπηρεσία, ή κάποιο site έστω, από το οποίο να μπορούμε να ενημερωθούμε για τις ώρες που περνούν. Δεν μπορώ εγώ να κατέβω στη στάση της γειτονιάς μου και να περιμένω για παράδειγμα μία ώρα, για να δω αν κάποιο από τα λεωφορεία που θα περάσουν θα έχει ράμπα. Αναγκαστικά μετακινούμαστε μόνο με αυτοκίνητα, ή με το μετρό όσοι μένουν και κινούνται κοντά στις στάσεις του». 


Ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα 

Ο Παναγιώτης Σπαθής, δημιουργός και συντάκτης του AMEA Blog, θέτει το πρόβλημα σε μία ακόμα διάσταση: «Τι ελλείψεις συναντά πραγματικά στην Αθήνα ή αλλού στην Ελλάδα ένα άτομο με αναπηρία; Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να απαντηθεί. Δεν είναι κάτι γενικό, να πούμε λείπει ένα, δυο ή δέκα πράγματα, τα διορθώνουμε και όλα είναι εντάξει. Ας το δούμε ως απλοί άνθρωποι στον δρόμο ή σε κάποιο χώρο. Προσέχουμε ο καθένας τι πρόβλημα θα είχε ο άλλος; Κοιτάμε τι είναι σωστό ή τι λάθος; Πώς θα έπρεπε να είναι κάτι; 

»Εδώ έρχεται το πρόβλημα. Φαντάσου πως υπάρχουν σίγουρα δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ή χιλιάδες διαφορετικές κατηγοριοποιημένες αναπηρίες. Η κάθε μια τους, ή καλύτερα το κάθε άτομο με αναπηρία ζει και βιώνει το πρόβλημα διαφορετικά λόγω και των διαφορετικών του αναγκών. Ακόμα και άτομα με ακριβώς το ίδιο πρόβλημα υγείας δεν γίνεται οι ανάγκες τους ή οι δυσκολίες τους καθημερινά να τους κάνουν να μοιάζουν σαν δίδυμα... μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά είναι πολύ σπάνιο. Είναι, λοιπόν, πολύ δύσκολο να βρούμε τι λείπει στον καθένα ατομικά αλλά μπορούμε να δούμε πως θα καλύψουμε τις μέσες ανάγκες, αν ήμασταν βέβαια στην θέση αυτού που είναι αρμόδιος να το κάνει»


Φταίμε (φυσικά) κι εμείς 


Δεν είναι μόνο η έλλειψη υποδομών, αλλά και η έλλειψη κοινωνικής παιδείας που δυσχεραίνει τη ζωή και την καθημερινότητα των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι δεν θα σοκαριστείτε διαβάζοντας την παρακάτω πρόταση: υπάρχουν άνθρωποι που παρκάρουν επάνω σε ράμπες αναπήρων. «Δεν έχει μάθει ο κόσμος να σέβεται κάποια πράγματα» λέει η κ. Κοντογιωργάκη. «Δεν αναφέρομαι, φυσικά, σε όλο τον κόσμο, αλλά μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας παρκάρει ακόμα επάνω σε ράμπες αναπήρων, ή αφήνει το μηχανάκι στην άκρη τους και τις κλείνει, ή καταλαμβάνουν θέση αναπήρων στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα». 

«Στην Αμερική αυτό πώς το έλυσαν; Στην πινακίδα που σηματοδοτεί τη θέση αναπήρου, έχουν και το σήμα που λέει ότι αν παρκάρεις εδώ θα σου σηκώσει το αυτοκίνητο γερανός, και το πρόστιμο που θα πληρώσεις, το οποίο σε κάποιες πολιτείες το έχω δει να ανέρχεται μέχρι και στα 500 δολάρια». Μα, κι εδώ δεν ισχύει η επιβολή προστίμου για παρκάρισμα σε ράμπα ή σε θέση αναπήρου; διαμαρτύρομαι. «Ναι, έχουν θεσμοθετήσει κάποια πρόστιμα, αλλά ξέρεις πώς λειτουργεί εδώ. Σκέφτεται ο καθένας “μπορεί να μην περάσει η τροχαία από εδώ” ή “μπορώ και να μην το πληρώσω”» 
μου λέει η κ. Κοντογιωργάκη. 


Ο κ. Σπαθής, από την πλευρά του, προσθέτει: «Καταλαβαίνει κανείς ζώντας στην Ελλάδα πως δεν είναι μόνο θέμα υποδομών το πρόβλημα, είναι και θέμα παιδείας. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιτάνε τον άλλον που έχει κάτι με φόβο (υπάρχουν ακόμα και κάποιοι που θεωρούν πως η αναπηρία είναι κολλητική) ή με άγνοια για το πώς να τον αντιμετωπίσει, ή σαν κάτι ξένο που δεν έχει σχέση με αυτόν. Βέβαια υπάρχουν και οι ακραίοι, άτομα που θα δημιουργούσαν ευχαρίστως σύγχρονους "Καιάδες" να μας πετούσαν μέσα χωρίς δεύτερη σκέψη. Υπάρχει ευτυχώς πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος, που μας δίνει και την ελπίδα της αλλαγής». 
Μιας και μιλήσαμε για το εξωτερικό, υπάρχει κάποια πόλη-πρότυπο προσβασιμότητας για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες; «Η Avila, στην Ισπανία» απαντά αμέσως η κ. Κοντογιωργάκη, «είναι πραγματικό πρότυπο κατά γενική ομολογία. Στη Βιέννη, επίσης, που είχα πάει, μπορούσα να κινηθώ πολύ άνετα. Σίγουρα, το θέμα της προσβασιμότητας 100% λυμένο δεν είναι πουθενά. Σε πολλά μέρη του κόσμου, όμως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». 

«Ειλικρινά δεν ξέρω ποια πόλη στον κόσμο θα ήταν η πιο προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρίες» 
απαντά ο κ. Σπαθής. «Κάθε χρόνο αν δεν κάνω λάθος μέσω διεθνών οργανώσεων και διαγωνισμών ανακηρύσσονται οι πόλεις με την μεγαλύτερη προσβασιμότητα. Νομίζω όμως πως οι ίδιοι οι ανάπηροι αν βγουν στους δρόμους παρά τις δυσκολίες και ξαναβγούν όλο και περισσότερο, θα αναγκάσουν τους αρμόδιους και τους γύρω τους να αποδεχθούν την παρουσία και όχι την απουσία τους, να γίνει κάθε γωνιά του πλανήτη προσβάσιμη. Να δουν την ανάγκη για να αναγκαστούν να σκεφτούν και να βρουν την λύση, γι' αυτούς που την έχουν ανάγκη». 


Υπουργεία… προβληματικών υποδομών 
Ρωτάω την κ. Κοντογιωργάκη ποια είναι η επίσημη απάντηση που λαμβάνουν από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με όλες αυτές τις ελλείψεις. «Εμείς ως σύλλογος παραπληγικών είχαμε ζητήσει να παρευρεθούμε στα συμβούλια ολομέλειας της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Είχαμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας για την προσβασιμότητα, και τις είχαν υιοθετήσει τότε, η αλήθεια είναι» μου λέει. Δεν προλαβαίνω να χαμογελάσω και με προσγειώνει πίσω στην θλιβερή πραγματικότητα: «Στην πράξη, βέβαια, δεν εφάρμοσαν καμία» καταλήγει. 


Τελικά, υπάρχει λύση για να είμαστε ίσοι; 

«Στην Ελλάδα, αυτό που θεωρείται σε άλλες χώρες αυτονόητο, αναγκάζει τα άτομα με αναπηρία να το θεωρούν απαίτηση, γιατί απλά δεν το έχουν» λέει ο κ. Σπαθής. «Δεν είναι απλά το ζήτημα προσβασιμότητας αλλά γενικά μια ανάγκη στήριξης τους σε κάθε τομέα και φάσμα της ζωής τους. Πρέπει το κάθε επίπεδο της πολιτείας να σταθεί πλάι στα άτομα αυτά, περισσότερο από μια μέρα τον χρόνο. Να μην τα θυμούνται μόνο τις παγκόσμιες μέρες τους, αλλά ούτε όταν βγαίνουν στον δρόμο ή αντιδρούν σε κάτι που βιώνουν ως άδικο. Ας τους σκεφτούν ως άτομα της ίδιας τους της οικογένειας... σαν δικούς τους ανθρώπους. 

»Θα πρέπει λοιπόν, για να λυθούν τα διάφορα προβλήματα των αναπήρων, να γίνει κάτι παραπάνω από λόγια. Να δοθεί σε όλους το δικαίωμα της ισότιμης προσβασιμότητας παντού... είτε είναι χώρος αυτός, είτε είναι το εξωτερικό περιβάλλον, είτε είναι όμως και μη απτά πράγματα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, η ίδια η ζωή. Ισότητα για όλους και με όλους δηλαδή, ώστε να μην διαφέρει κανείς με τους άλλους γύρω του. Μπορεί να είμαστε ανάπηροι, αλλά είμαστε ίσοι»
 καταλήγει. 


της Ηρώς Κουνάδη.


Πηγή: http://www.in2life.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στους δήμους αν τα διαθέσιμα δεν επαρκούν


Τι αναφέρουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων των δήμων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, με διαφορετικό τρόπο, αν τα χρηματικά διαθέσιμά τους δεν επαρκούν», δηλώνει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στις 28 Νοεμβρίου, δίνει απάντηση σε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη για τον χειρισμό των θεμάτων μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ.

Ο κ. Στρατούλης είχε καταθέσει αναφορά της ΠΟΕ-ΟΤΑ με αίτημα την άμεση εφαρμογή του άρθρου 49 του Ν. 3979/2011 για την κατά προτεραιότητα καταβολή των αποδοχών των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην μπορεί να γίνεται κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού σε τρίτους που προορίζονται για τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές και τη συνέχιση της καταβολής των αποδοχών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Πληρωμές μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών

Όπως επισημαίνει στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αποστολή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών ή πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων και με οποιαδήποτε άλλη ονομασία καταβαλλόμενων απολαβών του πάσης φύσεως προσωπικού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των φυσικών προσώπων που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου στους ανωτέρω φορείς, καθώς και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας θυμίζει ότι με εγκύκλιο του 2010, προκειμένου να επιτευχθεί η καταβολή των αμοιβών που βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, οι φορείς υποχρεούνται να εξουσιοδοτήσουν παγίως την Ενιαία Αρχή να δίνει εντολή χρέωσης για λογαριασμό τους στον ορισθέντα από αυτούς τραπεζικό λογαριασμό.

«Σε περίπτωση που ο τραπεζικός λογαριασμός εμφανίζει ανεπαρκές υπόλοιπο, οι καταβολές δεν πραγματοποιούνται και για κάθε επόμενη πληρωμή θα πρέπει να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο που να καλύπτει συνολικά την πληρωμή των πληρωτέων ποσών των αποδοχών, λοιπών αμοιβών και αποζημιώσεων, καθώς και των κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου, ασφαλιστικών οργανισμών, τρίτων κλπ», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και ξεκαθαρίζει: «στην περίπτωση επομένως ανεπαρκούς υπολοίπου, καμία καταβολή δεν θα πραγματοποιηθεί μεμονωμένα (δεν θα καταβληθεί δηλαδή ούτε μισθοδοσία, ούτε πρόσθετα, ούτε απόδοση κρατήσεων κλπ). Τα τυχόν πρόστιμα ή προσαυξήσεις που θα καταλογιστούν από τη μη απόδοση των κρατήσεων βαρύνουν αποκλειστικά το ΝΠΔΔ για λογαριασμού του οποίου η Ενιαία Αρχή Πληρωμών διενεργεί τις καταβολές».

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρινίζει ότι «μόλις τροφοδοτηθεί ο τραπεζικός λογαριασμός από τον φορέα με απαιτούμενο ποσό για την εξόφληση των οφειλών (υποχρεώσεων) του συνολικά βάσει των μισθοδοτικών καταστάσεων, των συγκεντρωτικών καταστάσεων ενταλμάτων για πρόσθετα και αποζημιώσεις και των απορρίψεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, η πληρωμή θα διενεργηθεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών κατά την επόμενη πληρωμή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει, επίσης, ότι «μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η με διαφορετικό τρόπο καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών και αμοιβών» ενώ ξεκαθαρίζει ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας δεν προβλέπεται έξοδος οποιουδήποτε φορέα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ύστερα από την ένταξή του.

Το υπουργείο Εσωτερικών

Στην αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος επικαλείται το άρθρο 49 του Ν. 3979/2011 «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις», με το οποίο ορίζεται ότι οι αποδοχές και τα κατ΄ αποκοπήν έξοδα κίνησης του λοιπού προσωπικού δήμων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών, καθώς και όσων εργάζονται για παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών κατά την κείμενη νομοθεσία, καταβάλλονται κατά προτεραιότητα πριν από κάθε άλλη δαπάνη από τους οικείους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα.

«Από τη γραμματική διατύπωση της ανωτέρω διάταξης καθίσταται σαφές ότι αυτή είναι ισχυρή ανεξάρτητα από την ενεργοποίηση της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου περί δημιουργίας λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλο "Αποδοχές προσωπικού δήμων"», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών.

Στις επισημάνσεις της ΠΟΕ-ΟΤΕ ότι καθημερινά υπάρχουν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις από προμηθευτές και εργολάβους που ζητούν κατάσχεση όσων χρημάτων υπάρχουν στα Ταμεία των Δήμων, με επακόλουθο να είναι αδύνατη η καταβολή των μισθών, ο υπουργός Εσωτερικών θυμίζει ότι «τα ζητήματα αναφορικά με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ, ρυθμίζονται από το άρθρο 4 του Ν. 3068/2002 όπου ορίζεται ότι η αναγκαστική εκτέλεση γίνεται με κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας αυτών, ενώ αποκλείεται η κατάσχεση απαιτήσεων που πηγάζουν από έννομη σχέση δημοσίου δικαίου ή απαιτήσεων χρηματικού ή μη αντικειμένου που έχει ταχθεί για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημοσίου σκοπού».

Στο σημείο αυτό μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρεται στο έγγραφό του, σε απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (αριθ.17/2002) με την οποία γίνεται δεκτό ότι στην ιδιωτική περιουσία των ΟΤΑ περιλαμβάνονται όλες οι απαιτήσεις τους, τις οποίες έχουν την ευχέρεια να αυξάνουν μονομερώς, προκειμένου να επαρκούν για τις χρηματικές ανάγκες τους. Εξ αντιδιαστολής, τονίζει ο κ. Στυλιανίδης, στην έννοια της δημόσιας περιουσίας των ΟΤΑ περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία αυτών, τα οποία εξυπηρετούν το δημοτικό ή κοινοτικό σκοπό με τη χρήση τους και δεν είναι δεκτικά μονομερούς επαύξησης.

«Οι πιστώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που κατανέμονται στους ΟΤΑ με κύριο κριτήριο την κάλυψη του ελάχιστου κόστους λειτουργίας τους, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μισθοδοσίας, αφενός αποτελούν πόρους αυτών που πηγάζουν από έννομη σχέση δημοσίου δικαίου, αφετέρου ως κρατικές χρηματοδοτήσεις, δεν επιδέχονται μονομερούς επαύξησης από πλευράς των ιδίων των ΟΤΑ και συνεπώς, συμπεριλαμβάνονται στις απαιτήσεις τους των οποίων δεν επιτρέπεται κατάσχεση ή εκχώρηση», επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Στυλιανίδης επικαλείται ταυτόχρονα ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ σύμφωνα με την οποία οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των ΟΤΑ καθώς και τα έσοδα αυτών από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το Τέλος διαφήμισης και τον φόρο ζύθου είναι έσοδα ακατάσχετα, ενώ για τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και του τρόπου χειρισμού των θεμάτων μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ, ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι αρμόδιο να ενημερώσει είναι το υπουργείο Οικονομικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν Μαστογραφία και Τεστ ΠΑΠ στο Δήμο Ιλίου


Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες ηλικίας από 25 έως και 65 ετών.

Ο Δήμος Ιλίου δίνοντας βαρύτητα στον τομέα της υγείας, υλοποιεί πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας.

Η Κινητή Μονάδα Μαστού του Ιδρύματος φιλοξενείται από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 στην Πλατεία Ζωοδόχου Πηγής και το πρόγραμμα αφορά γυναίκες ηλικίας από 25 έως και 65 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στα Δημοτικά Ιατρεία του Αγίου Νικολάου, στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210 5010074 και 210 50 66 344.


Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίζουν τους άπορους οι «Φαρμακοποιοί του Κόσμου»


Δίνουν δωρεάν φάρμακα σε ασθενείς και όχι μόνο...

Στο πλευρό των ευπαθών ομάδων στέκεται η μη κερδοσκοπική ανθρωπιστική οργάνωση «Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου», που έστειλε πρόσφατα δύο κιβώτια με φάρμακα στους κατοίκους της Νισύρου.

Εκτός αυτού, συνεχίζουν τον εφοδιασμό των διάφορων κοινωνικών φαρμακείων δήμων της Αττικής και έτσι περισσότερα από 35 ιδρύματα λαμβάνουν φαρμακευτική βοήθεια.

Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί φάρμακα αξίας περίπου 15.000 ευρώ.

Παράλληλα υλοποιείται ένα πρόγραμμα υγειονομικής υποστήριξης Αφρικανών μεταναστών στην Ελλάδα, αξίας 10.000 ευρώ με την οικονομική συνδρομή του Συμβουλίου Αφρικανικών Πρεσβευτών.

Οι «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» είναι μια μη κερδοσκοπική Ελληνική Ανθρωπιστική Οργάνωση με πορεία 15 ετών στην υπηρεσία των ουσιαστικών αξιών και την επίλυση των υγιειονομικών προβλημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τα προγράμματα φαρμακευτικής βοήθειας απευθύνονται σε ΚΑΠΗ, ψυχιατρεία, ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, φυλακές, Κοινωνικά Φαρμακεία Δήμων (άπορα ή ανασφάλιστα άτομα), Μ.Κ.Ο., πρόσφυγες.

Εκτός από τις σταθερές ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική, τα μέλη της παρευρίσκονται σε όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (πολέμους, σεισμούς, καταστροφές).



Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων σε άπορους στο νομό Λέσβου


Στέκονται με κάθε τρόπο στις φτωχές οικογένειες.

Μοιράζει τρόφιμα σε άπορες οικογένειες ο δήμος Λέσβου. Όπως ανακοινώθηκε, οι υπεύθυνοι αρχίζουν την παραλαβή των τροφίμων και τις επόμενες μέρες θα δοθούν οι ανάλογες ποσότητες προκειμένου να μοιραστούν στους δικαιούχους.

Στον νομό Λέσβου υπέβαλλαν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων 12 φορείς, μεταξύ αυτών και το νομικό πρόσωπο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης του δήμου Λέσβου.

Τα τρόφιμα που θα μοιραστούν στο νομό Λέσβου και σε όλη την Ελλάδα είναι γραβιέρα, φέτα, ζυμαρικά, ρύζι, και για πρώτη φορά φέτος ελαιόλαδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν είχε φόρμα γιατί η πολύτεκνη οικογένειά του είχε χρήματα μόνο για μία


Δεν έχουν λεφτά ούτε για τα ρούχα των παιδιών τους.

Είχε μάθημα γυμναστικής στο σχολείο του αλλά δεν είχε φόρμα για να το παρακολουθήσει. Ο καθηγητής του έπρεπε να εφαρμόσει τον κανονισμό του σχολείου και του ζήτησε να αποχωρίσει από το μάθημα χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ο μαθητής του είχε έρθει με άλλη ενδυμασία.

Την απάντηση έδωσε η μητέρα του μαθητή που προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια.

Όπως εξήγησε, τα χρήματα δεν έφθαναν για την αγορά αθλητικού εξοπλισμού κι έτσι για όλα τα παιδιά είχαν προμηθευτεί μόνο μία φόρμα, την οποία χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής.

Έτσι ο συγκεκριμένος μαθητής δεν μπόρεσε να έχει την αθλητική του περιβολή την ώρα του μαθήματος, διότι την ίδια ώρα την χρησιμοποιούσε άλλο μέλος της οικογένειας.

Το περιστατικό που συνέβη σε σχολείο της ευρύτερης περιοχής, αποκάλυψε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Achaia Channel o πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης πολυτέκνων Γ. Παναγιωτόπουλος.

(Φωτογραφία αρχείου)


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο όριο της φτώχειας 1 στους 4 Ευρωπαίους


Η Ευρώπη παραμένει η πλουσιότερη ήπειρος του κόσμου. Τα στοιχεία για τη φτώχεια, ωστόσο, είναι σοκαριστικά. Σχεδόν το 25%, δηλαδή 1 στους 4 κατοίκους της γηραιάς ηπείρου απειλείται άμεσα από το φάσμα της φτώχειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το 24,2% των πολιτών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντιμέτωποι με την κοινωνική αυτή μάστιγα λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σε σχέση με το 2010, ο αριθμός αυτός (που αφορά το 2011) είναι αισθητά αυξημένος. Το 2010 ήταν 23,4%.Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα Βαλκάνια:
Βουλγαρία 49%
Ρουμανία και Λετονία 40% και
Ελλάδα 31% (το 2010 το ποσοστό ήταν 27,7%).Τα μικρότερα καταγράφονται:
στην Τσεχία (15%),
τη Σουηδία και την Ολλανδία (16%),
την Αυστρία και το Λουξεμβούργο (17%).

Τα ποσοστά παραμένουν σταθερά για το 2010 και το 2011 για τη Γερμανία και τη Γαλλία, στο 19,9% και το 19,3% αντίστοιχα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι "λίστες"


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, υπέγραψε πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα προβλέπει, για τις υπηρεσίες που αρνούνται ή μπλοκάρουν την αποστολή των καταλόγων διαθεσιμότητα, να βγαίνουν οι λίστες αυτόματα με βάσει τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στη βάση απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:






Διαβάστε περισσότερα...

Φλώρινα: Τελειώνει το πετρέλαιο



Πετρέλαιο για μια εβδομάδα απομένει στις δεξαμενές των σχολείων της Φλώρινας καθώς μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν τα αποθέματα με τα οποία εφοδίασε τις εκπαιδευτικές μονάδες ο κεντρικός δήμος της περιοχής. Τις τελευταίες μέρες το τσουχτερό κρύο έκανε την εμφάνισή του στον ακριτικό αυτό τόπο, με τον υδράργυρο να "αγγίζει" τους μείον έξι βαθμούς Κελσίου. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι δεν έχει γίνει τίποτε μετά τον πρόσφατο αγώνα τους για φθηνότερο πετρέλαιο στον τόπο ενώ προβλέπουν, με βάση την εμπειρία τους, ότι ο χειμώνας θα διαρκέσει μέχρι τον επόμενο Μάιο καθώς ξεκίνησε αργά.

"Όποτε ο χειμώνας ξεκινά αργά, τελειώνει και αργά" τονίζει στο ΑΜΠΕ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης και αναφέρει ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών που δόθηκαν πρόσφατα στους κατοίκους της Φλώρινας. "Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Η οικονομική αιμορραγία προς τις γειτονικές χώρες συνεχίζεται και η επιχειρηματικότητα μαραζώνει διαρκώς. Αυτό που μένει πλέον είναι να μας πει η πολιτεία ότι δεν μπορεί να στηρίξει την επαγγελματική δραστηριότητα του τοπικού πληθυσμού και να μας συστήσει να φύγουμε" προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Σαπαλίδη, οι κάτοικοι και οι φορείς του νομού δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα η συντονιστική επιτροπή προκειμένου να προσδιορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το bazaar της "Ελπίδας"



Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο "Ελπίδα", παραμένει πιστός στο θεσμό του και πραγματοποιεί ένα bazaar με πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Το bazaar είναι ένας θεσμός, που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει με πολλή αγάπη! Φέτος, θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο " Πεντελικόν" , σε μια υπέροχα στολισμένη και μεγάλη αίθουσα, με πολλούς δημιουργούς και καταστημάτα - περισσότερους από κάθε άλλη φορά.

Όλοι οι συμμετέχοντες, θα προσφέρουν ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις τους στο Σύλλογο "ΕΛΠΙΔΑ" για να υποστηρίξουν το μεγάλο έργο της.

Στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar της "ΕΛΠΙΔΑΣ", ο επισκέπτης θα μπορέσει να βρει σε πολύ προσιτές τιμές πανέμορφα αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά, ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ, παιχνίδια, καλλυντικά, βιβλία, λιχουδιές, κεριά, χριστουγεννιάτικα στολίδια και βεβαίως πολλά-πολλά γούρια.

Φέτος στο Bazaar συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα οι:

Anatol, Au Delicieux, Cakes and Cookies, Casa, Diamond Club DANELIAN, Dreamwish, First Home Design, Jo Malone, Kessaris, Koki Creations, Le Chocolat, Le Shop, Liana Vourakis, MIRANDAS, My I4D, Sadrine & Jo, Serkos, Story Mood, Thank you Cosmetics, The Scandal Ring, Venetia Vildiridis, VST (Veta Stefanidou Tsoukala), Zerteo, Άννα Παπαδάκη, Αντώνης Βουράκης, Αφες Ι. Κανδαράκη, Βιβλιοπωλείο «Φωλιά», Ιορδάνης και Μπισκότο από Σπίτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, στο Βazaar θα λειτουργήσουν και τα περίπτερα του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» όπου θα διατίθενται το γούρι της «ΕΛΠΙΔΑΣ» για το 2013, ένα πανέμορφο αρκουδάκι, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», προσφορά του κοσμηματοπωλείου Serkos, οι νέες φιγούρες της Playmobil, o πειρατής και η πριγκίπισσα, σχεδιασμένες αποκλειστικά για τα Ελληνόπουλα, δημιουργίες του οίκου Λάσκαρη, της ζωγράφου Έπης Νικολακοπούλου και της εταιρείας Cotton Prince, που είχαν την ευγενική πρωτοβουλία να προσφέρουν στον Σύλλογο, καθώς και το βιβλίο της κυρίας Λίζας Πενθερουδάκη με τίτλο «Καραμελόμπαλες και Πρασινομπίζελα».

Επίσης, θα πωλούνται χριστουγεννιάτικες κάρτες, μπλούζες και χειροποίητες κατασκευές από παιδιά και γονείς που φιλοξενούνται στον Ξενώνα.Τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στην «ΕΛΠΙΔΑ»

Το Χριστουγεννιάτικο Bazaar της «ΕΛΠΙΔΑΣ» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Πεντελικόν στη Κηφισιά (Δηληγιάννη 66), και θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Δείτε το βίντεο:






Διαβάστε περισσότερα...

15 δικαιολογητικά για 13 ευρώ του οικογενειακού επιδόματος



Οι γονείς που έχουν την ατυχία να χρειάζονται το οικογενειακό επίδομα που ξεκινά από 13 ευρώ το μήνα θα πρέπει να προσκομίσουν έως και 15 δικαιολογητικά. Θα χορηγείται μέσω του ΟΓΑ ανά τρίμηνο και απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:


  • Φορολογική δήλωση
  • Συμπληρωμένο μηχανογραφικό έντυπο Ε-20
  • Ηλεκτρονική αίτηση για κάθε οικογενειακή μεταβολή
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή απόσπασμα δημοτολογίου
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης για κάθε τέκνο
  • Πιστοποιητικό σπουδών ή αντίγραφό του για τέκνα που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη και φοιτούν
  • Αν τα τέκνα σπουδάζουν στο εξωτερικό, το πιστοποιητικό πρέπει να είναι θεωρημένο από ελληνικό προξενείο.
  • Ιατρική γνωμάτευση του ΚΕΠΑ, αν το τέκνο έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
  • Στην περίπτωση που πρόκειται για αλλοδαπούς απαιτούνται όλα τα παραπάνω από τις αρχές της χώρας που είναι υπήκοοι και επιπλέον να αποδείξουν τη μόνιμη και συνεχή διαμονή τους και των τέκνων τους στην Ελλάδα για μία δεκαετία, με τα δικαιολογητικά:
    • Αντίγραφα δηλώσεων Ε1
    • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα στην περίπτωση που είναι άνεργοι
    • Βεβαίωση έναρξης και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος από τη ΔΟΥ ή απόσπασμα θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας του δικαιούχου ή μισθωτήριο συμβόλαιο με μισθωτή τον δικαιούχο θεωρημένο από ΔΟΥ, και υπεύθυνη δήλωση με ΑΦΜ του εκμισθωτή
    • Παραχωρητήριο και υπεύθυνη δήλωση με ΑΦΜ του παραχωρούντος ή βεβαίωση φοίτησης των τέκνων ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο κρίνει ο ΟΓΑ από το οποίο να προκύπτει η συνεχής και επί δεκαετία παραμονή στην Ελλάδα.
  • Υπενθυμίζεται ότι το οικογενειακό επίδομα για το πρώτο παιδί ξεκινά από 40 ευρώ το μήνα, για όσους έχουν εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισόδημα 9.001-18.000 ευρώ το επίδομα πέφτει στα 27 ευρώ το μήνα, και για όσους έχουν εισόδημα ως 27.000 ευρώ το επίδομα είναι 13 ευρώ το μήνα. 
    • Στην περίπτωση που έχει δύο παιδιά, θα λαμβάνει επίδομα :
    • 240 ευρώ κάθε τρεις μήνες αν έχει εισόδημα ως 10.000 ευρώ,
    • 159 ευρώ κάθε τρεις μήνες αν έχει εισόδημα 10.001-20.000 ευρώ και
    • 81 ευρώ κάθε τρεις μήνες αν έχει εισόδημα 20.001-30.000 ευρώΣτην περίπτωση που έχει τρία παιδιά, θα λαμβάνει επίδομα :
    • 390 ευρώ κάθε τρεις μήνες αν έχει εισόδημα ως 11.000 ευρώ,
    • 261 ευρώ κάθε τρεις μήνες αν έχει εισόδημα 11.001-22.000 ευρώ και
    • 129 ευρώ κάθε τρεις μήνες αν έχει εισόδημα 22.001-33.000 ευρώ




Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση για το "χαράτσι";


Δικαστική απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απαγορεύει στη ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, το περιβόητο χαράτσι.

Η απόφαση, η οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικής αγωγής από οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών και έχει καθαρογραφεί, είναι προσωρινά εκτελεστή και πλέον υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μην εισπράττει το χαράτσι.

Ο δικηγόρος Γιάννης Μυταλούλης, εκπρόσωπος των ομοσπονδιών και ενώσεων καταναλωτών που κατέθεσαν τη συλλογική αγωγή, δήλωσε ότι «η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή και δεν χρειάζεται να περιμένουμε την τελεσιδικία της. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή απαγορεύει την είσπραξη ενός αντισυνταγματικού φόρου και λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών της Ελλάδας. Εφόσον συνεχίζεται η είσπραξη, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει αποζημίωση αφού η ΔΕΗ πλέον δρα παράνομα. Η απόφαση του ΣτΕ μιλούσε για αντισυνταγματικότητα του τέλους ακινήτων, αλλά δεν διασφάλιζε την νομική υπεράσπιση του καταναλωτή, εν αντιθέσει με την απόφαση που καθαρογράφηκε».

Σύμφωνα με τον κ. Μυταλούλη, η απόφαση αυτή είναι προάγγελος και για άλλες τέτοιες αποφάσεις που θα προκύψουν και σε φορολογικά θέματα που στηρίζονται στα νέα μέτρα που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα σενάρια για το φορολογικό


Αποσύρεται τελικά με εντολή Σαμαρά η διάταξη για φορολόγηση 45% των εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ. Δείτε στο βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega, ποια είναι τα νέα σενάρια, τι γίνεται με το οικογενειακό επίδομα και ποιοι είναι οι χαμένοι.






Διαβάστε περισσότερα...

Αναβαθμίζεται το ΣΕΠΕ


Την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε προσωπικό και μέσα (με αυτοκίνητα, έξοδα κίνησης για τους επιθεωρητές κ.α.) θα προβλέπουν νομοθετικές ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα για το ΙΚΕΑ - για το οποίο ο βουλευτής ανέφερε ότι παρότι κερδοφόρα επιχείρηση «εκβιάζει για ατομικές συμβάσεις και προχωρά σε μειώσεις μισθών και απολύσεις» -, ο υφυπουργός είπε ότι μόνο μέσω του ΣΕΠΕ μπορεί να ασκεί έλεγχο το υπουργείο Εργασίας. Και με αφορμή αυτό, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του Σώματος.

Πάντως, ως προς το θέμα του ΙΚΕΑ ενημέρωσε ότι η εταιρεία έχει δηλώσει πως δεν έχει κάνει απολύσεις, αλλά έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και δεσμεύτηκε ότι δεν θα προβεί μέχρι τέλος του έτους σε απολύσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Από Φεβρουάριο δωρεάν γάλα και φρούτα


Από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η δωρεάν παροχή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, με την ένταξη της Ελλάδας σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την Παιδεία.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα υποσιτισμού μαθητών που έχει καταγραφεί, ο κ. Αρβανιτόπουλος συμφώνησε πως το φαινόμενο «θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς έχει πολλές κοινωνικές παραμέτρους».

«Πέραν του γεγονότος ότι όποιοι φορείς θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να το κάνουν και πέραν του αυτοτελούς έργου της Εκκλησίας, υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική για διανομή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις. Εμείς διασφαλίσαμε προσφάτως την ένταξή μας στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο αρχίζει απ' τον Φεβρουάριο και είναι ένα σημαντικό βοήθημα», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Η επερώτηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφορούσε τη συνολική εικόνα της Παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί από το Μνημόνιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή στο παλιό σενάριο για το φορολογικό


Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το σενάριο για φορολογία 45%, στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ.

Σήμερα το πρωί συγκαλείται νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ήδη αποσύρθηκε η πρόταση για την φορολογία του 45% για τα υψηλά εισοδήματα και επέστρεψε στον αρχικό σχέδιο που προβλέπει:

-Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους και αντικατάστασή του με έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ η οποία είναι σταθερή για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα και να εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

-Εφαρμογή νέας κλίμακας φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους που προβλέπει συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, 36% για το κλιμάκιο του ετησίου εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για το κλιμάκιο πάνω από τις 48.000 ευρώ.

-Κατάργηση όλων των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος, για όλους τους φορολογούμενους πλην μισθωτών και συνταξιούχων για τους οποίους θα εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι εκπτώσεις των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, δωρεές, χορηγίες και διατροφή.

-Κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα αφορολόγητα αυτά ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα κάθε φυσικού προσώπου και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραβασάκια για το απλήρωτο χαράτσι


Περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών για το 2011, το οποίο είναι πιο γνωστό ως "χαράτσι ακινήτων", θα κληθούν σύντομα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους αυτά, υπό την απειλή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους.

Το σύνολο των ποσών που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα 16.800 ευρώ η εξαγορά της θητείας


Το μνημόνιο έφερε αυξήσεις και στην εξαγορά της θητείας! Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», αν θελήσετε να εξαγοράσετε τα χρόνια της στρατιωτικής θητείας, θα πρέπει να πληρώσετε 16.800 ευρώ.

Τόσο στοιχίζει η αναγνώριση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από κόσκινο οι δημόσιοι υπάλληλοι


Στο δρόμο της αξιολόγησης απευθείας από το ΑΣΕΠ ή μέσω διαδικασιών από τους ίδιους τους φορείς όπου υπηρετούν, με προδιαγραφές όμως που θα ορίζει το ΑΣΕΠ, οδηγούνται από τις αρχές του νέου έτους 650.000 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα 6 μέρες, που επικαλείται ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «άπαντες οι δημόσιοι υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από τομ κρατικό προϋπολογισμό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα αξιολογηθούν εντός του 2013».

Οσοι από αυτούς κριθούν ακατάλληλοι ή ανεπαρκείς θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης, ενδεχομένως με την καταβολή αποζημίωσης ανάλογα με τα χρόνια που υπηρετούν.

Από αξιολόγηση θα περάσουν 623.255 υπάλληλοι, που αποτελούν σήμερα το τακτικό προσωπικό του στενού δημόσιου τομέα (υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α' και β΄βαθμού) και περίπου 27.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου που εργάζονται σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ.

Από την υποχρεωτική αξιολόγηση θα εξαιρεθούν μόνο οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ κ.α.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε δυο οικογένειες


Σε διακοπή ρεύματος δύο οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας, προχώρησε η ΔΕΗ, σύμφωνα με καταγγελία της Λαϊκής Επιτροπής Λαυρεωτικής.

Πρόκειται για δυο οικογένειες στην περιοχή Θηραϊκά. Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι ενός άνεργου, εδώ και δυο χρόνια, οικοδόμου, με σοβαρά προβλήματα υγείας και σε μία άνεργη γυναίκα, η οποία μεγαλώνει μόνη της τα τέσσερα παιδιά της και έχει επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Η Λαϊκή Επιτροπή Λαυρεωτικής, (Λ.Ε.Λ) καταγγέλλει την στάση της ΔΕΗ Α.Ε που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εισπράξει τους λογαριασμούς των ανέργων και των αναπήρων. Λογαριασμοί που πολλές φορές δεν ξεπερνάνε τα 300 ευρώ», αναφέρει η Επιτροπή.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μητέρα της μικρής Μαριλένας ξεσπά


Συγκλονίζει το δράμα της 8χρονης Μαριλένας που πάσχει από σπάνιο νόσημα και η γραφειοκρατία της στερεί τη θεραπεία.

Χρειάστηκε μάλιστα η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να βρεθεί λύση. Η μητέρας της 8χρονης, μιλάει στην κρατική τηλεόραση για το «γολγοθά» που σηκώνει.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ:





Διαβάστε περισσότερα...