Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Δημιούργησαν μοντέλο ανθρώπινου εγκεφάλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μοντέλο ανθρώπινου εγκεφάλου κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές καναδικού πανεπιστημίου. Ο «Spaun», όπως είναι η ονομασία του, «ζει» σε έναν υπερ-υπολογιστή, μπορεί να παίξει απλά παιγνίδια, να ζωγραφίζει απλά σχέδια, να κάνει απλή αριθμητική.

Οι ομοιότητες του με τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι μάλιστα τέτοιες, ώστε να έχει ανάλογες συμπεριφορές, μέχρι και αδυναμίες. Για παράδειγμα, απαντά σε ερωτήσεις συνήθως μετά από ένα δισταγμό, ενώ δεν αποφεύγει τα λάθη! Αν κληθεί να θυμηθεί μια σειρά αριθμών και να τις επαναλάβει, θα ξεχάσει μερικές σε περίπτωση που η λίστα είναι μακριά. Και, όπως οι άνθρωποι, θυμάται καλύτερα τους αριθμούς στην αρχή και στο τέλος της λίστας, παρά στη μέση!

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, είναι ότι πετυχαίνει όλα τα παραπάνω χάρη σε μόλις εκατομμύρια ψηφιακούς νευρώνες, δηλαδή εικονικά εγκεφαλικά κύτταρα, τη στιγμή που ο ανθρώπινος διαθέτει περίπου 86 δισεκατομμύρια.

Ο Spaun αποτελεί το «πνευματικό παιδί» ερευνητών του Κέντρου Θεωρητικής Νευροεπιστήμης, του πανεπιστημίου του Γουότερλου, ενώ επικεφαλής είναι ο Κρις Έλιασμιθ.

Αν και οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι μας χωρίζει ακόμη απόσταση από το να έχουμε μια πραγματική προσομοίωση των εγκεφαλικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, θεωρούν πως έχουν κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εξέλιξή του θα συνεχιστεί, με το επόμενο βήμα να είναι η ανάπτυξη του hardware που θα του δώσει τη δυνατότητα λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.