Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Δωρεάν σπιρομέτρηση για πρώην και νυν καπνιστές



Αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Δωρεάν σπιρομετρήσεις για καπνιστές και πρώην καπνιστές άνω των 40 ετών θα διενεργούν αύριο πνευμονολόγοι στο χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του δήμου, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Οι σπιρομετρήσεις θα γίνονται από τις 14.00 έως τις 19.00 κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλ. 2310.509.053 και 2310.509.020.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρανος στα σχολεία της Κύπρου για έλληνες μαθητές



Οικονομική βοήθεια για άπορα παιδιά.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι, την ερχόμενη βδομάδα, θα διεξαχθεί έρανος σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου για συλλογή οικονομικής βοήθειας προς τους άπορους μαθητές της Ελλάδας.

Το υπουργείο Παιδείας, το οποίο υιοθέτησε σχετική εισήγηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Νίκου Τορναρίτη, τονίζει στην ανακοίνωσή του πως «είμαστε βέβαιοι ότι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα ανταποκριθούν και σε αυτό το κάλεσμα στήριξης του δοκιμαζόμενου λαού και ιδιαίτερα των παιδιών της Ελλάδας, όπως απέδειξαν πρόσφατα σε αντίστοιχη πρωτοβουλία, με τη συλλογή πακέτων αγάπης, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία».


Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξη των αστέγων



Συνεργασία του ΟΠΑΠ με τη ΜΚΟ «Κλίμακα».

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξη των αστέγων υλοποιεί η ΟΠΑΠ ΑΕ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Κλίμακα». Όπως ανακοινώθηκε, από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, για τους επόμενους δυο μήνες, η ΟΠΑΠ ΑΕ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Κλίμακα», θα βρίσκεται κοντά στους άστεγους, σε μία προσπάθεια ελάχιστης συνδρομής στους ανθρώπους, που βιώνουν την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ειδικότερα, με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών εργαζομένων της ΟΠΑΠ, κάθε εβδομάδα, θα μοιράζονται μπουφάν και υπνόσακοι, καθώς, και μερίδες φαγητού σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, όπου διαβιούν άστεγοι (Σόλωνος, Μοναστηράκι, Πειραιώς, Σταδίου, Πειραιάς).

Επίσης, με απόφαση του ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ, εγκρίθηκε, προς το σκοπό αυτό, η δαπάνη για 200 γεύματα κάθε εβδομάδα, καθώς και η διανομή 500 μπουφάν και 500 υπνόσακων, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος (2 μήνες).

Όπως επισημαίνεται, η στήριξη των αστέγων εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΠΑΠ ΑΕ, το οποίο αναπτύσσεται συστηματικά, με στοχευμένες ενέργειες κάθε φορά, οι οποίες υπαγορεύονται και από τις ανάγκες, που διαμορφώνονται στην κοινωνία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση για τους συνταξιούχους



Μία εφαρμογή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μία πληροφοριακή εφαρμογή για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων έχει αναπτύξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Έτσι, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Νομαρχίες) και Περιφέρειες στις οποίες λειτουργούν Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα παρέχουν ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο στους συνταξιούχους:

1) Βεβαιώσεις για την καταβληθείσα σύνταξη (για φορολογική χρήση)

2) Αντίγραφο τριμηνιαίου εκκαθαριστικού σημειώματος

3) Βεβαίωση για καταβολή κράτησης υγειονομικής περίθαλψης

4) Πιστοποιητικά συνταξιοδοτικής κατάστασης (για δάνεια κ.λπ)

5) Βεβαίωση ΕΚΑΣ

6) Εντολές πληρωμής (επανέκδοση)

Περαιτέρω, έχει δοθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντολή για την αποδοχή διαφόρων αιτήσεων από συνταξιούχους του Δημοσίου και την άμεση διαβίβασή τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Υπηρεσία Συντάξεων.

Παράλληλα έχουν αποσταλεί στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου έντυπα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη διεκπεραίωση συνταξιοδοτικών υποθέσεων, καθώς και σχετικά υποδείγματα αιτήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ανέστησε» τον πεθερό του για το επίδομα



Η κομπίνα του δεν έπεισε τους αστυνομικούς.

Μία απίστευτη κομπίνα έστησε ένας 60χρονος στη Χαλκίδα προκειμένου να εισπράττει το επίδομα του πεθερού του.

Πριν από ένα χρόνο ο πεθερός του, έφυγε σε ηλικία 83 χρόνων. Ο 60χρονος δράστης κράτησε το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητα του πεθερού του.

Πριν λίγους μήνες, πήγε στα ΕΛΤΑ και με τα ψεύτικα στοιχεία κατάφερε να πάρει το επίδομα των 1.500 ευρώ.

Ο 60χρονος γλυκάθηκε με το επίδομα και νόμισε πως θα μπορούσε να συνεχίσει να το εισπράττει κανονικά. Όμως από τα ΕΛΤΑ, του ζήτησαν το γνήσιο της υπογραφής και έτσι πήγε στην αστυνομία.

Εκεί, σύμφωνα με το evianews.com, οι αστυνομικοί, κατάλαβαν ότι πρόκειται για απάτη και ότι δεν είναι δυνατόν να φαίνεται στα χαρτιά 83 ετών και στην εμφάνιση να φαίνεται 60άρης.

Έτσι έψαξαν την υπόθεση και του έβαλαν χειροπέδες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει το κοινωνικό φαρμακείο στην Πάτρα



Στο πλευρό των απόρων και των ανασφάλιστων η πόλη.

Ξεκινά η λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου στην Πάτρα, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό σύλλογο Αχαΐας.

Το κοινωνικό φαρμακείο θα δίνει δωρεάν φάρμακα σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και είναι ανασφάλιστα. Θα στελεχώνεται εθελοντικά από έναν φαρμακοποιό και έναν υπάλληλο του δήμου και οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση με την επίδειξη της ειδικής κάρτας, η οποία θα εκδίδεται από τον κοινωνικό οργανισμό του δήμου.

Όσον αφορά στη λειτουργία του φαρμακείου, ο δήμος αναλαμβάνει την παραχώρηση χώρου και την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, ενώ ο φαρμακευτικός σύλλογος αναλαμβάνει τη διαχείριση του χώρου, καθώς και τη μεταφορά των προσφερομένων φαρμάκων.

Το φαρμακείο θα εξυπηρετεί ακόμη τους οικονομικούς μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες.



Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερη δωρεάν εξέταση μαστού στη Θεσσαλονίκη



Εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση των γυναικών.

Διήμερη εκδήλωση για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, με παράλληλη δωρεάν εξέταση μαστού.

Η Κοινωνική Οργάνωση «ΑΓΑΠΗ», σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» οργανώνει το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 εκδήλωση στο χώρο του 4ου Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 10.00-14.00 και από τις 16.00-20.00.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού, η παροχή εξειδικευμένων συμβουλών αυτοεξέτασης και αντιμετώπισης της νόσου, η δωρεάν κλινική εξέταση και η δωρεάν μαστογραφία.

Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν στους χώρους της κάθε εκδήλωσης εξειδικευμένοι γιατροί, καθώς και η κινητή μονάδα μαστογράφου του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις σε Επταμελείς Επιτροπές Νοσοκομείων 2012


Δελτίο Τύπου
Υποβολή δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις σε Επταμελείς Επιτροπές Νοσοκομείων 2012

Α. Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ α λ ε ί τους υποψήφιους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και θέλουν να εισαχθούν σε Σχολές ή Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ορισμένο αριθμό θέσεων, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156/Α/4-9-2009), να απευθυνθούν σε μία από τις ειδικές επταμελείς Επιτροπές, που έχουν συσταθεί, με απόφαση του ΚΕΣΥ, στα δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησής τους.

Υποψήφιοι μπορεί να είναι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, κάτοχοι τίτλου απόλυσης Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της ημεδαπής ή Έλληνες κάτοχοι τίτλου απόλυσης ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της αλλοδαπής.

Οι εν λόγω υποψήφιοι καταθέτουν στις επταμελείς Επιτροπές τα ακόλουθα δικαιολογητικά στην αποκλειστική προθεσμία μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 2012 και 16 Μαρτίου 2012:

α) Αίτηση (υπόδειγμα αίτησης υπάρχει στο τέλος του παρόντος δελτίου και στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ http://www.minedu.gov.gr, στην επιλογή ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις/Έγγραφα Εξετάσεων Υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις)

β) Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα και

γ) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας

Τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να υποβληθούν από τον ίδιο τον υποψήφιο ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Επίσης μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά. Το εμπρόθεσμο της αίτησης στην περίπτωση αυτή, κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις των παθήσεων που απαιτούν διαπίστωση συγκεκριμένου ποσοστού αναπηρίας (π.χ. υποψήφιοι με μειωμένη οπτική οξύτητα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%, υποψήφιοι με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%), οι υποψήφιοι συνυποβάλλουν τη σχετική γνωμάτευση από ΚΕΠΑ, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας τους. Όσοι είναι κάτοχοι σχετικής γνωμάτευσης από Α/θμια ή Β/θμια Υγειονομική Επιτροπή και είναι σε ισχύ, θα χρησιμοποιήσουν τη γνωμάτευση αυτή.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:

1.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν.) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

2.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»

3.Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»

4.Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

5.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

6.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΛΑΡΙΣΑΣ

7.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΠΑΤΡΩΝ

8.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

9.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

10.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

11.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ»

12.Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

13.Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο ΆΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

14.Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Για διευκόλυνση και αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας τόσο του ιδίου του υποψηφίου όσο και των Επιτροπών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθύνονται σε ένα και μόνο Νοσοκομείο από τα αναφερόμενα για την διαπίστωση και έκδοση των πιστοποιητικών.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που έχουν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης από τις ειδικές επταμελείς Επιτροπές των προαναφερομένων Νοσοκομείων, το οποίο αναγράφει επακριβώς και ολογράφως την πάθηση του υποψηφίου, όπως αυτή αναφέρεται ακριβώς στο άρθρο 35 του Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156/Α/2009) και με τον αντίστοιχο κωδικό (όπως αναγράφεται στον επισυναπτόμενο πίνακα), δε χρειάζεται να προσέλθουν εκ νέου στις εν λόγω επιτροπές αλλά θα χρησιμοποιήσουν το πιστοποιητικό που ήδη κατέχουν.

Β. Μετά την απόκτηση του πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο προτιμήσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιλογή εισαγωγής σε Σχολές ή Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ειδική κατηγορία των ατόμων με σοβαρές παθήσεις. Η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων-μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθεί με νεότερη εγκύκλιο η οποία θα αποσταλεί στα σχολεία και θα αναρτηθεί προς ενημέρωση στο διαδίκτυο.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΔΒΜΘ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ είναι: 210-3442100, 3442101, 3442705, 3442099, 3442703.

Για τη σχετική αίτηση πατήστε εδώ.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η άθληση βελτιώνει τους σχολικούς βαθμούς



Ερευνητές συγκρίνουν τη φυσική κατάσταση με τη σχολική επίδοση των μαθητών.

Αν κάνουμε τους μαθητές να γυμνάζονται περισσότερο ίσως καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα παχυσαρκίας και να καλυτερεύσουμε τους βαθμούς τους, λένε αμερικανοί ειδικοί. Αμερικανική μελέτη λέει επίσης πως οι γυμνασμένοι μαθητές παίρνουν καλύτερους βαθμούς από τους αγύμναστους.

Το σκορ έπεφτε πάνω από μία μονάδα κάθε επιπλέον λεπτό που περνούσε για να ολοκληρωθεί η απόσταση ενός μιλίου τρέχοντας ή περπατώντας από μαθητές ηλικίας 11 με 15.

Τα σχολεία και οι γονείς που επιθυμούν να καλυτερεύσουν τη σχολική επίδοση των μαθητών τους πρέπει να γνωρίζουν πως για να λειτουργεί ο εγκέφαλος καλύτερα χρειάζεται αερόβια άσκηση και υγιές σώμα, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί σύγκριναν τη φυσική κατάσταση με τη σχολική επίδοση μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών. Τα μισά παιδιά ήταν κορίτσια, τα μισά αγόρια και διαφόρων εθνικοτήτων όπου το 32% ήταν υπέρβαρα και το 28% παχύσαρκα.

Η δοκιμασία ήταν ένα μίλι τρέξιμο ή περπάτημα σε διάδρομο χωρίς κλίση μέσα σε 15 λεπτά το πολύ. Τα αγόρια κατά μέσο όρο το διήνυσαν σε 10 λεπτά και τα κορίτσια σχεδόν σε 11.

Οι μαθητές που είχαν καλή επίδοση στη δοκιμασία αυτή είχαν καλή επίδοση και στα μαθήματά τους ασχέτως ηλικίας, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, φύλου ή εθνικότητας. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είχαν σημαντικά χαμηλότερη επίδοση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορούν τα παυσίπονα να αυξήσουν τον πονοκέφαλο;



Νέα έρευνα επισημαίνει τον κίνδυνο κεφαλαλγίας λόγω κατάχρησης φαρμάκων.

Όταν κανείς υποφέρει από πονοκέφαλο, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πάρει ένα παυσίπονο και μετά να συνεχίσει την ημέρα του. Ωστόσο, νέα έρευνα, της οποίας τα συμπεράσματα τείνουν να υιοθετήσουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες, αναφέρει ότι, σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια τα χάπια που λαμβάνονται για την καταπολέμηση ενός πονοκεφάλου, είναι και η κύρια αιτία της κατάστασης και όχι η θεραπεία όπως θα έπρεπε κανονικά!

Η κεφαλαλγία λόγω κατάχρησης φαρμάκων θεωρείται ότι επηρεάζει σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού, καθώς έχει βρεθεί από τους γιατρούς, ότι το 6% των ατόμων που καταφεύγουν σε ιατρική γνωμάτευση για τους συχνά πονοκεφάλους που αντιμετωπίζουν, διαπιστώνεται ότι τελικά οφείλονται σε αυτό το «σύνδρομο».

«Σε ορισμένες κλινικές της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες εξειδικεύονται στις κεφαλαλγίες, μέχρι και το 90% των ασθενών μπορεί να πάσχουν από χρόνια ημικρανία που οφείλεται σε ΜΟΗ».

Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Imperial College του Λονδίνου έδειξε ότι, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες που λαμβάνουν μια σειρά από φάρμακα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, συχνά καταλήγουν να πονούν περισσότερο από ότι όταν αυτός ξεκινά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κεφαλαλγία λόγω κατάχρησης φαρμάκων δεν σχετίζεται μόνο με παυσίπονα που λαμβάνονται μόνο για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, αλλά και με την επανειλημμένη χρήση διαφόρων άλλων φαρμάκων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο ΕΣΥ, τα φάρμακα και τα φαρμακεία



Τι συζητήθηκε για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Υγείας.

Ρυθμίσεις θεμάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), φαρμάκων και φαρμακείων περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η αρμοδιότητα τιμολόγησης των φαρμάκων ανατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και αναφέρεται ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες εξοικονόμησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα γνωρίζουν εξ αρχής ότι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι πεπερασμένο και όχι απεριόριστο, ενώ ενδεχόμενη υπέρβασή του δεν θα καταβάλλεται. Ενδεχόμενη καταβολή δε, θα συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα των αρμόδιων οργάνων που ενέκριναν τη σχετική δαπάνη. Καθιερώνεται πρόσθετο κλιμακωτό ποσοστό επιστροφών σε κάθε τιμολόγιο πωλήσεων των φαρμακείων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Διευκρινίζεται επίσης, η ακριβής διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να λειτουργούν τα φαρμακεία, με τη βούληση των φαρμακοποιών, πέραν του νομίμου ωραρίου για συγκεκριμένες ημέρες. Δηλαδή όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή καθώς και το Σάββατο.

Φαρμακοποιοί οι οποίοι, κατόπιν επιλογής τους, επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη μέχρι την 20ή Μαΐου και την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργούν κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους αντίστοιχα.
Ο οικείος περιφερειάρχης υποχρεούται να ανακοινώνει το σύνολο των δηλώσεων των φαρμακοποιών μέχρι τις 31 Μαΐου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα, οι δε οικείοι φαρμακευτικοί σύλλογοι υποχρεούνται να αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών και τα φαρμακεία που λειτουργούν πέραν του νομίμου ωραρίου. Το διευρυμένο ωράριο θα συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου επιφέρει τις προβλεπόμενες, από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες, κυρώσεις.

Για λόγους ενιαίας και αποτελεσματικότερης λειτουργίας ενοποιούνται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε 82 ΝΠΔΔ και τα υπόλοιπα προσαρτώνται ως παραρτήματα των 82. Καθιερώνεται ολοήμερη λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών που επιθυμούν να εκτελέσουν συνταγές φαρμάκων ειδικών παθήσεων.
Επίσης, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, γιατρούς ΙΚΑ ή συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, δίνεται η δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πέραν του ωραρίου της απασχόλησής τους στα δημόσια νοσοκομεία, όπου υπηρετούν.

Τέλος, αναδιοργανώνονται τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη μεταφορά των διευθύνσεων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μισώ τη ζωή μου, ντρέπομαι για τον εαυτό μου»



Το δράμα της πιο παχιάς γυναίκας στη Μ.Βρετανία.

Η Brenda Flanagan-Davies , είναι περίπου 40 ετών και είναι όλη την ημέρα στο κρεβάτι της ακούγοντας ραδιόφωνο και παραγγέλλοντας τα είδη που χρειάζεται να αγοράσει από το ίντερνετ. Τρώει περίπου 6.000 θερμίδες την ημέρα, δηλαδή το τριπλάσιο από ότι χρειάζεται μία γυναίκα της ηλικίας και του ύψους της.

Η διαδρομή από το κρεβάτι στο μπάνιο, μπορεί να την εξαντλήσει. Οι γιατροί την έχουν προειδοποιήσει... το πάχος θα την σκοτώσει, αλλά εκείνη λέει ότι «το φαγητό είναι ο εθισμός που δεν μπορεί να πολεμήσει».

«Μισώ τη ζωή μου, ντρέπομαι για τον εαυτό μου», λέει. «Θέλω να με βοηθήσω... αλλά δεν ξέρω πως να αρχίσω. Είναι παντρεμένη με τον Ronnie Davies και για να κάνει μπάνιο ή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της την βοηθά η πρόνοια, γεγονός που της κοστίζει περίπου 400 λίρες κάθε εβδομάδα.

«Όσο πιο πολύ έτρωγα, τόσο πιο πολύ βυθιζόμουνα μέσα στην κατάθλιψη. Και όσο πιο πολύ βυθιζόμουν μέσα στην κατάθλιψη, τόσο πιο πολύ ήθελα να τρώω...», δήλωσε. Ζυγίζει... 304 κιλά.



Διαβάστε περισσότερα...

Υγιή παιδιά χωρίς βιταμίνες



Τοξική η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων.

Τα παιδιά που έχουν ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι γονείς τους.

Ακόμα και τα παιδιά που θεωρούνται δύσκολα στο φαγητό, έχει βρεθεί ότι λαμβάνουν τις απαιτούμενες για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού τους ουσίες.

Επομένως για τα περισσότερα παιδιά που φαίνονται και είναι υγιή η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής δεν κρίνεται απαραίτητη.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι περισσότεροι το αγνοούν είναι ότι η υπερπληθώρα βιταμινών στον οργανισμό μπορεί να είναι τοξική μιας και οι βιταμίνες δεν αποτελούν φαρμακευτική αγωγή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια μεγαλύτερα παιδιά αλλά και ενήλικες έχουν έλλειψη βιταμίνης D, μιας βιταμίνης που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και διατηρεί τα κόκαλά μας γερά και υγιή, ενώ παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εχθρός της μνήμης η ατμοσφαιρική ρύπανση



Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μία πυκνοκατοικημένη πόλη, ακόμα και σε επίπεδα που γενικά θεωρούνται ασφαλή, αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, πρόωρη απώλεια της μνήμης και γενικότερα για άνοια, ιδίως για όσους ζουν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία.

Στην πρώτη μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Γρέγκορι Γουελένιους του πανεπιστημίου Μπράουν και τον καθηγητή Μάρεϊ Μίτλμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού τις μέρες που η ατμόσφαιρα σε μια πόλη επιβαρύνεται λόγω ρύπανσης εξαιτίας του κυκλοφοριακού, σε σχέση με τις μέρες που η ποιότητα του αέρα είναι καλύτερη.

Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Πέτρος Κουτράκης, ο οποίος είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Πατρών το 1980.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένιφερ Γουβ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, διαπίστωσε ότι σε βάθος χρόνου, συμβαίνει ταχύτερη απώλεια νοητικών λειτουργιών και μνήμης στις γυναίκες που ζουν σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ρύπανση του αέρα ωθεί τα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού να διαστέλλονται και να συστέλλονται με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερή την πίεση του αίματος. Όμως, με αυτό τον τρόπο, λόγω της επίδρασης του εξωτερικού περιβάλλοντος, επηρεάζεται αρνητικά η ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ένα εγκεφαλικό, ιδίως σε ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο καθαρότερος αέρας σε μια πόλη σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι και πιο αργά στη ζωή τους θα πάθουν άνοια. Πάντως, διευκρίνισαν ότι αυτό δεν είναι λόγος να ανησυχήσουν υπερβολικά όσοι ζουν κοντά σε μολυσμένες περιοχές, ενώ είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες, ακόμα μεγαλύτερες μελέτες πάνω στο ζήτημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κατοικίδια κάνουν καλό… στην καρδιά σας



Υγιέστερη η καρδιά των ιδιοκτητών κατοικίδιων.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που πάσχουν από χρόνιες νόσους φαίνεται ότι έχουν υγιέστερη καρδιά σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο, είτε πρόκειται για γάτα και σκύλο είτε για πτηνό ή ερπετό, προκύπτει από ιαπωνική μελέτη.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα σχεδόν 200 ανθρώπων, τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας, και διαπίστωσαν ότι όσοι διέθεταν κατοικίδιο είχαν υψηλότερες διακυμάνσεις καρδιακού ρυθμού σε σχέση με εκείνους που δεν διέθεταν.

Αυτό σημαίνει ότι οι καρδιές τους ανταποκρίνονταν καλύτερα στις απαιτήσεις του οργανισμού που αλλάζουν, για παράδειγμα χτυπούσαν γρηγορότερα υπό στρεσογόνες συνθήκες.

Οι μειωμένες διακυμάνσεις καρδιακού ρυθμού συνδέονται με τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακό νόσημα.

«Μεταξύ των πασχόντων από στεφανιαία νόσο, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων επέδειξαν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης για ένα χρόνο σε σχέση με τους μη ιδιοκτήτες» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Ναόκο Άιμπα του πανεπιστημίου Κιτασάτο στην Καναγκάουα, κοντά στο Τόκιο.

Για τις ανάγκες της έρευνας η ομάδα του Άιμπα εξέτασε 191 ανθρώπους με διαβήτη, υπέρταση ή υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μέσα σε ένα 24ωρο χρησιμοποιώντας έναν καρδιογράφο. Η ηλικία τους ήταν κατά μέσο όρο από 60 έως 80 ετών.

Οι ερευνητές τους ρώτησαν για τις καθημερινές δραστηριότητές τους και το αν είχαν κατοικίδιο. Περίπου τέσσερις στους δέκα από αυτούς είχαν, αλλά κατά τα άλλα οι δύο ομάδες είχαν πολλές ομοιότητες, είπε ο Άιμπα.

Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, περίπου το 5% του καρδιακού ρυθμού τους διέφερε κατά 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ για τους μη ιδιοκτήτες ήταν 2,5%, που σημαίνει ότι ο καρδιακός ρυθμός τους μεταβλήθηκε λίγο.

Μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει τι προκάλεσε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Θα μπορούσε ο λόγος να οφείλεται με κάποιον τρόπο στα ίδια τα κατοικίδια ή θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που επιλέγουν να έχουν κατοικίδιο και σε εκείνους που δεν επιλέγουν.

«Εικάζω ότι τα κατοικίδια είναι μια μορφή κοινωνικής στήριξης επομένως μείωσης του στρες και μπορούν να καλύψουν κάποιες, αλλά όχι όλες, από τις ανάγκες για συντροφικότητα» εξηγεί η Τζούντιθ Σίγκελ, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UCLA.

Πάντως, οι ιάπωνες ερευνητές επισημαίνουν ότι εξέτασαν μόνο μια ημέρα στη ζωή ενός ανθρώπου και ότι στο μέλλον θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλοι παράγοντες, όπως οι πιθανές διαφορές ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους κατοικίδιων.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου



Σε όλο τον κόσμο 250.000 παιδιά πάσχουν από διάφορες μορφές.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Σε όλο τον κόσμο 250.000 παιδιά πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.

Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.


Πηγή: http://www.sansimera.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καλπάζει» ο καρκίνος του μαστού



Έως το 2020 αναμένεται αύξηση 50%.

Ποσοστό αύξησης 50% αναμένεται να παρουσιάσει έως το 2020 ο αριθμός των γυναικών που θα πάσχουν από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία της Οργάνωσης ο καρκίνος του μαστού αναμένεται να πλήξει 15.000.000 γυναίκες, δηλαδή 5.000.000 περισσότερες, απ' όσες είχαν προσβληθεί έως το 2000.

Τα δυσοίωνα στοιχεία παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Κέντρα Παθήσεων του Μαστού.

«Δυστυχώς, ο καρκίνος του μαστού τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει το κορυφαίο δημόσιο πρόβλημα υγείας και η συχνότητά του θα αυξηθεί δυσανάλογα στις χώρες με λαούς χαμηλού και μεσαίου οικονομικού επιπέδου» τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα, που παρακολούθησε το Συνέδριο.

«Η δυσμενής αυτή αναμενόμενη εξέλιξη θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες» αναφέρει η κ. Μουζάκα και πρόσθεσε ότι «το κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στον τομέα της πρόληψης είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος που θα απαιτηθεί για να αντιμετωπιστεί η νόσος σε προχωρημένο στάδιο».

Αντίδοτο στον τομέα της πρόληψης, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού, είναι η ίδρυση και λειτουργία οργανωμένων Κέντρων Μαστού, στα οποία οι γυναίκες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και να παίρνουν οδηγίες από εξειδικευμένους ιατρούς για τη μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου.

Κέντρα Μαστού λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες και έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να γίνεται διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, η αντιμετώπισή του να κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις περιπτώσεις τελικού σταδίου και τελικά να σώζονται χιλιάδες γυναίκες, είπε η κ. Μουζάκα, χαρακτηρίζοντας επιτακτική ανάγκη την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Μαστού τουλάχιστον στα μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο πατέρας «περνάει» την καρδιοπάθεια στον γιο



Ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους πρόληψης καρδιαγγειακών νόσων
.
Τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες μπορούν να κληρονομήσουν οι άντρες από τον πατέρα τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leicester σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA περισσότερων από 3.000 ανδρών και συμπέραναν ότι μια συγκεκριμένη παραλλαγή του φυλετικού χρωμοσώματος Ψ αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου κατά 50% .

Σημειώνεται ότι το χρωμόσωμα Ψ είναι αυτό που «περάνει» από τον πατέρα στο γιό και καθορίζει το φύλο του παιδιού. Τα φυλετικά χρωμοσώματα του ανδρός είναι τα Χ,Ψ και της γυναίκας είναι τα Χ,Χ.

Έτσι, ο κίνδυνος από όσους φέρουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή στο DNA του χρωμοσώματος Ψ προστίθεται στους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση. Η ανακάλυψη των επιστημόνων μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νόσων στους άνδρες, ίσως ακόμη και σε ένα γενετικό τεστ για τον εντοπισμό όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Βέβαια, πρώτα πρέπει οι ερευνητές να εντοπίσουν ποια ακριβώς γονίδια στο χρωμόσωμα Ψ ευθύνονται για την ευπάθεια στα καρδιαγγειακά.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς η διατροφή θα σας προστατέψει από το διαβήτη



Αύξηση των διαβητικών στη χώρα μας.

O διαβήτης αποτελεί για την παγκόσμια υγεία το «τσουνάμι» του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Έχει υπολογισθεί ότι πάνω από 366 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως παρουσιάζουν διαβήτη και το σημαντικότερο είναι ότι η συχνότητά αυξάνεται ραγδαία και με γεωμετρικό ρυθμό ώστε να προδικάζεται ότι σε 20 χρόνια ο διαβήτης θα ταλαιπωρεί πάνω από 600 εκατομμύρια συνανθρώπους μας.|

Το κόστος του διαβήτη μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το κυριότερο είναι ότι ο διαβήτης αποτελεί την αιτία θανάτου για κοντά σε 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας σε ετήσια βάση, ήτοι σε ένας θάνατος λόγω του διαβήτη κάθε 7 δευτερόλεπτα. Στατιστικές μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό των διαβητικών στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως φύλου κοντά στο 8%, οπότε ο διαβήτης στην χώρα μας φαίνεται να μειώνει το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής σε περίπου 1.000.000 άτομα.

Τα ποσοστά όμως του «προ-διαβήτη», μια κατάστασης που ακόμα δυνητικά είναι αναστρέψιμη τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανίζονται συντριπτικά υψηλά στη χώρα μας συγκριτικά με τι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το ¼ των ενηλίκων ανδρών σήμερα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν «επίσημο» διαβήτη μια που εμφανίζουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.

Η υιοθέτηση δυτικών προτύπων διατροφής και μείωση της φυσικής δραστηριότητας θεωρείται σήμερα η «ρίζα» του κακού. Βασικό χαρακτηριστικό του μεταβολικού συνδρόμου είναι η παρουσία παχυσαρκίας και μάλιστα της κοιλιακής (σωματότυπος ως μήλο και όχι σαν αχλάδι). Αυτή η κεντρική εναπόθεση λίπους οδηγεί στην ανάπτυξη του φαινομένου της ινσουλινοαντίστασης που αργά πλην σταθερά θα εξαντλήσει όλες τις εφεδρείες του οργανισμού στο να αντιμετωπίζει τις αυξήσεις του σακχάρου αίματος.

Το μέλλον για τη χώρα μας προβλέπεται αρκούντως ζοφερό, μια που είμαστε οι «πρωταθλητές» στην Ευρώπη στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και ήδη ο τύπος 2 διαβήτη, αυτός που παλιότερα αποκαλείτο «των ενηλίκων» με εμφάνιση μετά τα 40 έτη, διαγιγνώσκεται ήδη σε πολλούς εφήβους στη χώρα μας. Επομένως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του συνοδού της συνδρόμου της ινσουλινοαντίστασης αποτελεί το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της ελπίδας για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Τα γεύματα και ροφήματα με βάση τη σόγια αποτελούν μια παραδοσιακή ευρέως διαδομένη συνήθης διατροφή σε πολλούς ασιατικούς πληθυσμούς. Υπάρχουν σήμερα πολλές μελέτες που έχουν αποδείξει την μεγάλη συνεισφορά της διατροφής με σόγια σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων.

Παράλληλα οι πρωτεΐνες που λαμβάνονται σε αφθονία από την σόγια είναι σχεδόν ισοδύναμες, όσον αφορά τα απαραίτητα αμινοξέα, με εκείνες που προσλαμβάνονται από την βρώση κρέατος. Εκτός όμως του ότι η σόγια αποτελεί μια υψηλής βιολογικής αξίας πηγή πρωτεϊνών, παρουσιάζεται να διαθέτει στην ευεργετική της φαρέτρα τις ισοφλαβόνες που επίσης έχει δειχθεί να έχουν πολλές ευεργετικές βιολογικές δράσεις. Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν πλέον καταλήξει και αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η διατροφή με σόγια, οδηγεί στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και έχει μια ευνοϊκή επίδραση στην συχνά συνυπάρχουσα δυσλιπιδαιμία, μειώνοντας τις τιμές των αθηροματογόνων λιπιδίων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο ζωής από 56χρονο που έχασε τη ζωή του



Ο θάνατός του χάρισε ελπίδα και χαμόγελα σε συνανθρώπους του.

Δώρο ζωής για πέντε άτομα αποτέλεσαν τα όργανα 56χρονου που απεβίωσε από ανακοπή την περασμένη Παρασκευή σε κλινική στη Θεσσαλονίκη.

Το ήπαρ και ο ένας νεφρός του εκλιπόντος μεταμοσχεύθηκαν σε άνδρα 61 ετών και σε έναν 52χρονο αντίστοιχα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ο άλλος νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε 47χρονη στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και οι κερατοειδείς σε δύο ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα μετά από έμφραγμα



Η καρδιά αναγεννάται με τις δικές της κυτταρικές δυνάμεις.

Αμερικανοί επιστήμονες σε συνεργασία με τον Έλληνα ερευνητή Κωνσταντίνο Μαλλιάρα κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στην καρδιά, που είχαν προκληθεί από έμφραγμα, αξιοποιώντας τα ίδια τα βλαστοκύτταρα της καρδιάς των ασθενών.

Τα κύτταρα αναγέννησαν τον κατεστραμμένο μυ της καρδιάς και σε χρονικό διάστημα ενός έτους είχαν αναστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις ουλές που της είχε αφήσει το έμφραγμα. Είναι η δεύτερη φορά- η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 2011- που μια επιστημονική ομάδα έδειξε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα της καρδιάς του ίδιου του ασθενούς για τη θεραπεία της.

Μέχρι σήμερα, η καλύτερη λύση που έχουν οι καρδιολόγοι για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά για την καρδιά μετά από ένα έμφραγμα, είναι να καθαρίσουν χειρουργικά τις φραγμένες αρτηρίες.

Χάρη όμως στη νέα θεραπευτική τεχνική, οι γιατροί κατάφεραν να «αναγεννήσουν» την καρδιά με τη βοήθεια των ίδιων των κυτταρικών δυνάμεών της. Έτσι, έδειξαν ότι είναι λανθασμένη η κυρίαρχη άποψη πως οι βλάβες στην καρδιά είναι μόνιμες μετά από ένα έμφραγμα και ότι, από τη στιγμή που χάνεται, ο υγιής μυς της καρδιάς δεν αποκαθίσταται. Πάντως η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια και θα περάσει χρόνος προτού γίνει ευρεία κλινική χρήση της.

Η λήψη των βλαστικών κυττάρων από την καρδιά έγινε με μια μικρή επέμβαση, με τοπική αναισθησία και με τη βοήθεια καθετήρα μέσω μιας φλέβας του λαιμού, ώστε να ληφθεί ένα μικρό δείγμα του καρδιακού ιστού. Από το δείγμα αυτό προέκυψαν 12 έως 15 εκατ. βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν ξανά στις στεφανιαίες αρτηρίες των ασθενών μέσω μιας δεύτερης μίνι-επέμβασης.

Μετά από ένα έτος, οι ουλές στην καρδιά εξαιτίας του εμφράγματος είχαν συρρικνωθεί στο μισό, ενώ παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά ο υγιής ιστός της καρδιάς στη θέση του κατεστραμμένου, κάτι που δεν συνέβη στη δεύτερη ομάδα ασθενών, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει την παραδοσιακή θεραπεία μετά το έμφραγμα (φάρμακα, σωματική άσκηση, δίαιτα κ.α.).


Διαβάστε περισσότερα...

«Έγκλημα» η κατάργηση ΟΕΕ και ΟΕΚ



Την αντίθεσή της εκφράζει με επιστολή της στον Γ. Κουτρουμάνη η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη το εγκληματικό μέτρο της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, το οποίο στρέφεται ενάντια στις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

«Πρόκειται για παράλογη πράξη. Οι πόροι της Εργατικής Εστίας προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι παροχές του απευθύνονται ανταποδοτικά σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κοινή ωφέλεια, τράπεζες, που καταβάλλουν σχετικές εισφορές, σε συνταξιούχους που τις κατέβαλλαν όταν εργάζονταν, σε πολυτέκνους, άτομα με αναπηρία, αλλά και επιδοτούμενους ανέργους, άγαμες μητέρες και εν’ γένει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πασίγνωστη είναι επίσης η συμβολή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη χορήγηση στεγαστικών δανείων και λοιπών στεγαστικών παροχών (π.χ. επιδοτήσεων ενοικίου) με ευνοϊκούς όρους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ακόμα και αν δεν τους είχαμε αυτούς τους Οργανισμούς, στην περίοδο της κρίσης θα έπρεπε να τους ιδρύσουμε. Η κατάργησή τους αποτελεί πράξη ανεξήγητη οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Η μνημονιακή απαίτηση κατάργησή τους το μόνο που θα επιφέρει είναι κοινωνική εξαθλίωση».


Διαβάστε περισσότερα...