Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

HUMAterra από το χοροθεάτρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ


Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11 Απριλίου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η ομάδα 
χοροθεάτρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ  μια ομάδα σύγχρονου χορού με πυρήνα της άτομα με κινητικό πρόβλημα και εμπνευστή-δημιουργό το Γιώργο Χρηστάκη, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Απριλίου την παράσταση «HUMAterra».

HUman (Άνθρωπος), MAterial (υλικό), terra (γη). Η παράσταση «HUMAterra» αναφέρεται στην αιώνια σχέση του ανθρώπου με το χώμα και τη γη, αλλά και με τα υλικά ως πρώτη ύλη ή τεχνολογικά επεξεργασμένα, τα οποία γίνονται ακόμα και προέκταση του ανθρώπινου σώματος• στις συναντήσεις κόσμων διαφορετικών, κόσμων κρυμμένων.


Η ομάδα ΔΑΓΙΠΟΛΗ γι’ αυτή την παράσταση ενώνει τις δυνάμεις της με τους καταξιωμένους τραγουδιστές, δημιουργούς και μουσικούς, τον Ψαραντώνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη και την ηθοποιό Χρύσα Παπά στο ρόλο της αφηγήτριας.

Λίγα λόγια για την παράσταση HUMAterra:

Η σκηνή είναι άδεια. Μια ανθρώπινη μορφή εμφανίζεται, ένας άνδρας με μηχανήματα στα πόδια. Η σκηνή γεμίζει με χορευτές, κάποιοι με αναπηρία, κάποιοι χωρίς. Τα σώματα περιφέρονται, συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μια συνεχή ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας.

Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.

Πρόκειται για ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που καλεί το θεατή να βγει από την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να συγκρουσθεί με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του.

Μετά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Απριλίου, θα ακολουθήσουν προγραμματισμένες παραστάσεις:

- Αθήνα, Θέατρο ΚΑΠΠΑ το Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Απριλίου
- Μιλάνο, Θέατρο Piccolo το Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Απριλίου
- Κωνσταντινούπολη, μέσα Μαΐου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης – Ρενάτο Τζανέλλα
Βοηθός χορογράφων: Στέλλα Φωτιάδη
Πρωτότυπη μουσική: Ανδριάνα Μπάμπαλη
Σύνθεση: Κώστας Λειβαδάς
Κοστούμια: Κατερίνα Σαβράνη, Εύα Ζαμπετάκη
Φώτα: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσικοί:
Λύρα: Ψαραντώνης
Πιάνο: Κώστας Λειβαδάς
Γκάιντα: Γιώργος Μακρής
Λαούτο: Ανδρέας Αρβανίτης
Κρουστά: Νίκη Ξυλούρη
Νταούλι: Γιώργος Τζανέτος

Ερμηνεύει η Χρύσα Παπά
Φωνή: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ψαραντώνης, Ανδριάνα Μπάμπαλη
Χορευτές – Performers: Μαριγώ Αγγελίδου, Μαρία Αρβανιτάκη, Elisa Bazzocchi, Ivonne Bello, Lucia Brizzi, Marta Caja, Πωλυάννα Χονδράκη, Giorgia De Rose, Nicoletta Ferri, Danilo Flereani, Στέλλα Φωτιάδη, Αλέξης Φουσέκης, Δημήτρης Γρίντζος, Κώστας Καπετάνιος, Άννα Μαρία Κορδογιαννοπούλου, Giullia Mandelli, Memet Ozturk, Λουτσιάννα Παπαδάκη, Michela Rossi, Βιβή Ρωμανά, Fabio Sudato, Salvatore Siciliano, Κατερίνα Στρουμπούλη, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Διογένης Τριανταφυλλίδης, Έλενα Ζάχου και ο Γιώργος Χρηστάκης (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της DAGIPOLI DANCE Co).



Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός Στερεάς τα Κέντρα Υποστήριξης για τα ΑΜΕΑ


Εκτός μένει η Περιφέρεια Στερεάς από τα Υποστηρικτικά Κέντρα Ειδικής Εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρίες που σχεδιάζει μέσω ΕΣΠΑ η κυβέρνηση, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Ειδικά Σχολεία.

Από την μέχρι τώρα ενημέρωση που έχει ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Φθιώτιδας, Λεωνίδας Μίχος η περιφέρειά δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόσκληση, αφού βρίσκεται στο στόχο 2. Ήδη έχουν στείλει τις προτάσεις τους για το θέμα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία και προγραμματίζουν επαφές με τις τοπικές αρχές για τη διεκδίκηση του στόχου τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρία, κοινωνική κατασκευή!


Ας αντιληφθούμε ότι την αναπηρία σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργεί και τη συντηρεί η έλλειψη προσβασιμότητας σε ένα δομημένο περιβάλλον, το οποίο εμείς οι άνθρωποι σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε

Είναι πολύ ενδιαφέρον να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι η αναπηρία και πώς η κοινωνία σε σημαντικό βαθμό τη δημιουργεί. Αν αγνοήσουμε τα προβλήματα υγείας που κάποια άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν και εστιάσουμε στα προβλήματα κινητικότητας, εύκολα διαπιστώνουμε ότι το άτομο είναι ανάπηρο επειδή το περιβάλλον στο οποίο ζει δεν είναι σχεδιασμένο με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Δηλαδή, το περιβάλλον έχει αδυναμίες οι οποίες δεν επιτρέπουν σε άτομα με αναπηρίες να συμμετέχουν ισότιμα στη ζωή.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα εστιατόριο, το οποίο στην είσοδο έχει δύο σκαλοπάτια αλλά έχει και ράμπα. Ένα άτομο με αναπηρία το οποίο χρησιμοποιεί αναπηρικό τροχοκάθισμα θα επισκεφθεί το εστιατόριο αυτό με άλλα άτομα, για ένα επαγγελματικό ραντεβού. Το άτομο με αναπηρία, αφού υπήρχε η ράμπα στην είσοδο του εστιατορίου, εύκολα και ασφαλισμένα, χωρίς να χρειαστεί βοήθεια, μπήκε στο εστιατόριο όπως όλοι οι άλλοι συνάνθρωποί του και συνάντησε τα υπόλοιπα άτομα με τα οποία δείπνησε.

Η αναπηρία του πέρασε απαρατήρητη, χωρίς να επηρεάσει τη συμμετοχή του σε μια κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα. Μπορούμε να πούμε ακόμα ότι η αναπηρία του ήταν αόρατη, αφού το άτομο αυτό έκανε ό,τι τα υπόλοιπα άτομα της παρέας του χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν όμως στην είσοδο του εστιατορίου δεν υπήρχε ράμπα αλλά μόνο σκαλιά, τότε το άτομο αυτό δεν θα μπορούσε να μπει στο εστιατόριο και ούτε να συναντήσει τα άτομα με τα οποία είχε το επαγγελματικό ραντεβού. Εδώ βλέπουμε να κάνει την εμφάνισή της η αναπηρία αυτού του ατόμου, που όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι ο ίδιος που έχει αναπηρία αλλά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, σε αυτήν την περίπτωση το συγκεκριμένο κτίριο που στεγάζει το εστιατόριο.

Παραδείγματα σαν αυτό υπάρχουν χιλιάδες στη χώρα μας σε κάθε πτυχή της ζωής. Ας αντιληφθούμε ότι την αναπηρία σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργεί και τη συντηρεί η έλλειψη προσβασιμότητας σε ένα δομημένο περιβάλλον, το οποίο εμείς οι άνθρωποι σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε. Ας αντιληφθούμε την ευθύνη που έχουμε για να σχεδιάζουμε και να δημιουργούμε για όλους ανθρώπους, με στόχο να εξαλείψουμε τα εμπόδια από τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες. Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό και καθοριστικό βήμα, για να μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που αφορούν την πρόσβαση και τη συμμετοχή στη ζωή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ
Πρόεδρος Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου


Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη φωτογραφία του Πιστόριους στο γήπεδο


Επέστρεψε στο τερέν ο διάσημος παραολυμπιονίκης.

Επέστρεψε στα τερέν για πρώτη φορά μετά το θάνατο της συντρόφου του Ρίβα Στίνκαμπ την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο διάσημος παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους.

Τον 26χρονο αθλητή φωτογράφισε ένας φοιτητής στο αθλητικό κέντρο του πανεπιστημίου της Πρετόρια, όπου προπονείται ο Πιστόριους, στις 24 Μαρτίου.

Η φωτογραφία ήταν το πρώτο θέμα στο χτεσινό εξώφυλλο της αφρικανικής εφημερίδας Beeld. Σε αυτή διακρίνεται στο βάθος ο «γρηγορότερος άνθρωπος χωρίς πόδια», όπως έχει χαρακτηριστεί ο διάσημος αθλητής –πλέον διάσημος και για την εμπλοκή του στην ανθρωποκτονία της συντρόφου του.



«Πήγε απλά για να τρέξει λίγο στο γήπεδο» είπε ο εκπρόσωπός του Peet van Zyl προσθέτοντας ότι ο Πιστόριους έχει εκφράσει επιθυμία να επιστρέψει κανονικά στις προπονήσεις.




Διαβάστε περισσότερα...

Ούτε για τους ανάπηρους δεν υπάρχει πλέον μέριμνα, υποστηρίζει αναγνώστης


Σε άτομο με αναπηρία άνω του 80% και με σύνταξη 630 ευρώ μηνιαίως έκοψαν από τον Ιούνιο 2012 το ΕΚΑΣ ύψους... 230 ευρώ που έπαιρνε γιατί το σύνολο των αποδοχών του μαζί με τα δώρα και το επίδομα απολύτου αναπηρίας φτάνουν το υψηλότατο ποσό των 8.400 ευρώ ετησίως. Δηλαδή όσα λαμβάνει ένας βουλευτής για ένα μήνα. Και δεν έφτανε αυτό, μάθαμε σήμερα από το ΙΚΑ ότι παρότι κόπηκαν τα Δώρα από το 2013 δεν θα πάρει ξανά ΕΚΑΣ μέχρι να γίνει 65 ετών, κι ας παίρνει πλέον ετησίως 7.400 χιλιάδες ευρώ. Ένας άνθρωπος που έχει απόλυτη αναπηρία και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να συντηρηθεί μόνος του αλλά έχει ανάγκη βοήθειας. Κατά τα άλλα μιλάμε για κράτος δικαίου, ΝΤΡΟΠΗ κύριε Σαμαρά, να το δείτε το θέμα γιατί φαντάζομαι θα υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις και δεν είναι δυνατόν άτομα με αναπηρία να ζουν κάτω από τέτοιες άθλιες συνθήκες ενώ οι βουλευτές και τα άλλα μεγαλοστελέχη να παίρνουν να παίρνουν 7.000 και 8.000 χιλιάδες τον μήνα και να μην τους φτάνουν. Εκτός αν πιστεύετε ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να τα ρίξουμε στον Καιάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

"Μοιράζουν τα κρουασάν στη μέση"


Ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών στα σχολεία αυξάνεται συνεχώς. Η κραυγή απελπισίας ενός άνεργου πατέρα, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε το κολατσιό στα παιδιά του, αποτυπώνει την οδυνηρή πραγματικότητα. Οι συμμαθητές τους κόβουν το κρουασάν στη μέση για να τους το προσφέρουν .




Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha





Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέθηκαν 867 κιλά βοδινού κρέατος


Υποψίες ότι ήταν κρέας αλόγου.

Στην κατάσχεση και καταστροφή 867 κιλών κατεψυγμένου βοδινού κρέατος από τη Ρουμανία, ακατάλληλου προς κατανάλωση, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πειραιά.

Η συγκεκριμένη παρτίδα, που βρίσκονταν μέσα σε ψυγεία σε αποθήκες στον Πειραιά, αποτελεί μέρος δεσμευμένων ποσοτήτων, για τις οποίες υπήρχε υποψία για πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα για όλα τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα


700.000 οχήματα «μπλοκάρει» το υπουργείο Οικονομικών.

Με αυστηρά πρόστιμα και ελέγχους μέσω διασταυρώσεων το υπουργείο Οικονομικών «μπλοκάρει» τα 700.000 ανασφάλιστα οχήματα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς την ασφαλιστική κάλυψη επιβάλλονται οι κάτωθι κυρώσεις:

- Αφαίρεση της Άδειας Ικανότητας Οδηγού και της Άδειας Κυκλοφορίας καθώς και των Κρατικών Πινακίδων για 10 ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Αν ωστόσο το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα αφαιρούνται την ίδια στιγμή από τις Αρχές οι πινακίδες του οχήματος καθώς και η άδεια κυκλοφορίας του για 2 χρόνια και επί υποτροπής 3 χρόνια. Για να επιστραφούν οι Πινακίδες και η Άδεια μετά την παρέλευση των 2 ή 3 ετών θα πρέπει να προσκομίσει ο ιδιοκτήτης το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

- Πέραν της αφαίρεσης των παραπάνω οι Αστυνομικές Αρχές βεβαιώνουν επίσης χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά Δημοσίας Χρήσης, 500 ευρώ στα Ι.Χ. και 250 ευρώ στα δίκυκλα.

Ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων αυτοκινήτων και η επιδίωξη συμμόρφωσής τους αλλά και της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής των κυρώσεων και ποινών έχουν αναλάβει οι αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

- Σε περίπτωση που το Κέντρο Πληροφοριών εντοπίζει κάποιο ανασφάλιστο ΙΧ θα αποστέλλεται με σχετική Ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος με την οποία θα καλείται να προβεί το αργότερο εντός 8 ημερών! Ωστόσο ακόμη και να σπεύσει ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος να το ασφαλίσει θα πρέπει να έχει καταβάλει 250 ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μέσω Παραβόλου ώστε να μπορέσει να εκδοθεί το νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Αναλυτικά η διαδικασία :

Όταν προκύπτει ανασφάλιστο αυτοκίνητο, η Γ.Γ.Π.Σ. συντάσσει σχετική ειδοποιητήρια επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος αυτού, με την οποία τον καλεί να προβεί άμεσα και το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή αυτής στην παροχή εξηγήσεων σχετικά με την εκ μέρους του τήρηση ή μη της υποχρέωσης προς ασφάλιση. Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της Ειδοποιητήριας Επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ. Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για Ι.Χ., 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσικλέτες.

Σε περίπτωση μη εμφάνισης, μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει τα στοιχεία του ιδίου και του οχήματός του στην Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του, η οποία επισπεύδει τη σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών.

Η Γ.Γ.Π.Σ. εκτελεί ηλεκτρονικά την προβλεπόμενη διαδικασία ετησίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, μετά και από αίτηση του Επικουρικού Κεφαλαίου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την ερχόμενη εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων για μετεγγραφές


Δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% των εισακτέων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα τοποθετείται η πιθανότερη ημερομηνία για την αρχή κατάθεσης των αιτήσεων για μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια.

Οι δικαιούχοι, που πληρούν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που ορίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μετακινηθούν σε άλλο ομοειδές τμήμα σε ίδρυμα της ανώτατης εκπαίδευσης από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν, θα έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για ετοιμάσουν τα έγγραφα που χρειάζονται.

Οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν πιθανότατα έως το απόγευμα της Πέμπτης, το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής από το υπουργείο Παιδείας.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση, όπως επίσης και η σχετική εγκύκλιος για τις μετεγγραφές των φοιτητών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ, με βάση το νέο ακαδημαϊκό χάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τις μετεγγραφές άλλαξε φέτος και, χάρη στις νέες ρυθμίσεις, δόθηκε η δυνατότητα μόνο στους εισακτέους της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς να μετεγγραφούν σε άλλο τμήμα από εκείνο, στο οποίο εισήχθησαν βάσει ειδικών κριτηρίων.

Επιπρόσθετο δικαίωμα έχουν και εκείνοι, που εισήχθησαν σε ένα τμήμα και τελικά δεν εγγράφηκαν στα προγράμματά του για οικονομικούς λόγους.

Πάντως, το ποσοστό των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων των πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής σειράς κατάταξης, όταν πρόκειται για Τμήματα της Περιφέρειας Αττικής ή του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.

Στα άλλα τμήματα, που υπάρχουν στο υπόλοιπο της επικράτειας, το αντίστοιχο ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων των πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής κατάταξης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας


Υπερβολικός χρόνος αναμονής για εξέταση σύμφωνα με το Συνήγορος του Πολίτη.

Τις σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο έχει ως αρμοδιότητα την ενιαία εκτίμηση αναπηρίας για όλους τους πολίτες και για το σύνολο παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, επισημαίνει σε Ειδική Έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ειδικότερα, από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2011 και μέχρι τις 11-2-2013 ο Συνήγορος του Πολίτη έχει εξετάσει σημαντικό αριθμό αναφορών πολιτών, που υπερβαίνει τις 350.

Η ανεξάρτητη Αρχή επικροτεί την προσπάθεια ώστε η πιστοποίηση της αναπηρίας να γίνεται με μεγαλύτερες εγγυήσεις αντικειμενικότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης, ωστόσο, διαπιστώνει την αύξηση του χρόνου αναμονής για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές (συχνά υπερβαίνει τους έξι μήνες), μία δυσλειτουργία που μπορεί να συνεπάγεται τη στέρηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης και βιβλιάριου υγείας για αντίστοιχο διάστημα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επίσης, ως αδυναμίες καταγράφονται ο εξαναγκασμός των πολιτών να υποβάλλονται σε νέες ιατρικές εξετάσεις, με πρόσθετο κόστος για τους ίδιους και τα ασφαλιστικά ταμεία, η έκδοση γνωματεύσεων με ελλιπή αιτιολογία και με περιορισμένο χρόνο ισχύος, η μη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη βιοποριστική ικανότητα όπως η ηλικία και το σύνηθες επάγγελμα του ενδιαφερόμενου, η έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και η επιβάρυνση με το κόστος εξέτασης για πολλές κατηγορίες πολιτών.

Οι προτάσεις του Συνηγόρου κυρίως επιδιώκουν την εξυπηρέτηση της άμεσης ανάγκης σύντμησης του χρόνου που απαιτείται για την πιστοποίηση της αναπηρίας μέχρι και την έκδοση οριστικής γνωμάτευσης. Ακόμη, προτείνονται μέτρα που στοχεύουν στην καλύτερη οργάνωση και στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών.

Ενδεικτικά, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει:

- Έμφαση στην καλύτερη συνεργασία της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της εκπλήρωσης των υπηρεσιακών υποχρεώσεων ιατρών που απαρτίζουν το ειδικό σώμα ιατρών υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ.

- Στενότερη συνεργασία και συντονισμός της Δ/νσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ με τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς και τους φορείς πρόνοιας, ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις αναπομπής στις υγειονομικές επιτροπές περιστατικών που έχουν κριθεί ήδη.

- Ενημέρωση των ιατρών που συγκροτούν τις υγειονομικές επιτροπές για την αρμοδιότητά τους να αποφαίνονται και για τον βαθμό μείωσης της ικανότητας άσκησης του συνήθους βιοποριστικού επαγγέλματος (ασφαλιστική αναπηρία).

- Αύξηση των νόσων και βλαβών για τις οποίες προβλέπεται ισόβια αναπηρία κατ' εφαρμογή του άρθρου 16 § 1 του Ν. 3846/2010.

- Επανεξέταση της αρμοδιότητας των ασφαλιστικών οργάνων να ασκούν προσφυγή ενώπιον των δευτεροβάθμιων υγειονομικών επιτροπών, με αντιστάθμισμα την εντατικοποίηση και συστηματοποίηση του δειγματοληπτικού ελέγχου.

- Απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με αναπηρία.

- Τροποποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας χορήγησης των προνοιακών παροχών αναπηρίας.

- Συνέχιση της χορήγησης των συνταξιοδοτικών παροχών και παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων ασθενείας για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή.

- Επιστροφή του παραβόλου των 46,14 ευρώ σε όσους κρίνονται δικαιούχοι προνοιακών παροχών αναπηρίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τρίποντα» φιλανθρωπίας στο Μαρούσι


Διοργανώνεται αγώνας μπάσκετ για τη στήριξη του ταμείου αλληλοβοήθειας.

Αγώνας μπάσκετ για φιλανθρωπικό σκοπό διοργανώνεται το Σάββατο 13 Απριλίου, στο Μαρούσι.

Η ομάδα καλαθοσφαιριστών συλλόγων Αμαρουσίου θα αναμετρηθεί με τους βετεράνους καλαθοσφαιριστές Λευκάδος, «Ο Λαέρτης». Στόχος η ενίσχυση του ταμείου αλληλοβοήθειας ευπαθών κοινωνικών ομάδων του δήμου Αμαρουσίου.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο και ώρα 19:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αγίου Θωμά (Διονύσου και Πουρνάρα, Άγιος Θωμάς – Αμαρουσίου, πίσω από το Kosmopolis).

Ο δήμος Αμαρουσίου προσκαλεί κάθε φίλο του αθλήματος να έρθει και να συνδράμει στην προσπάθεια του ταμείου αλληλοβοήθειας να βρίσκεται στο πλευρό κάθε συνανθρώπου μας που έχει ανάγκη.




Διαβάστε περισσότερα...

«Μπαζάρ για να πάμε επταήμερη»


Έξυπνη κίνηση από μαθητές Λυκείου στην Πυλαία.

Σε μια έξυπνη ενέργεια για να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους να συμμετέχουν στην πολυαναμενόμενη επταήμερη σχολική εκδρομή της τρίτης λυκείου προχώρησαν οι μαθητές του Αριστοτελείου Κολλεγίου που διοργάνωσαν μπαζάρ στις εγκαταστάσεις του σχολείου στην Πυλαία.

Γονείς και φίλοι των μαθητών προσέφεραν είδη διακόσμησης, γλυκά, τρόφιμα και άλλα προϊόντα, ενώ και οι ίδιοι μαθητές προσέλκυσαν το ενδιαφέρον με καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα, δικές τους χειροποίητες δημιουργίες αλλά και με τα καινοτόμα προϊόντα του κλαμπ νεανικής επιχειρηματικότητας που έχουν δημιουργήσει.

Εκτός από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να καλυφθεί μέρος των εξόδων μαθητών που δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στην εκδρομή για οικονομικούς λόγους, έσοδα αναμένονται και από τη θεατρική παράσταση που θα διοργανωθεί την επόμενη εβδομάδα για τον ίδιο σκοπό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες φορολογικές δηλώσεις με δέκα παγίδες


Αναλυτικά όλες οι αλλαγές.

Νέους κωδικούς, αλλά και μια (νέα) παγίδα - φωτιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - πρόσθετη αυτής του ενιαίου φόρου - περιλαμβάνει η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του 2012.

Η δήλωση, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλα τα φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, ενσωματώνει τις αλλαγές, τις οποίες επέφερε στη φορολογία εισοδήματος ο τελευταίος φορολογικός νομός.

Μεταξύ άλλων, στο νέο έντυπο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύρια, πρώτη, δευτερεύουσα, δεύτερη δευτερεύουσα), στον πίνακα 5, στον οποίο συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των φορολογουμένων.

Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο και για διευρυμένες διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τον εντοπισμό των 500.000 προσώπων, που δεν πληρώνουν το χαράτσι.
Οι νέοι κωδικοί του Ε1 :

-Ο κωδικός 333, που αφορά στο ποσό, το οποίο παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011.

Μέσω του νέου κωδικού, τον πίνακα 8 του Ε1, οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4%, που τους έχει παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012, και έτσι, η Εφορία θα προχωρήσει στο συμψηφισμό της εισφοράς, η οποία παρακρατήθηκε το 2012, με το τελικό ποσό της εκκαθάρισης.

Για τις περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, στους οποίους έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές στη διάρκεια του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης, αν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους, μερίσματα ή άλλες πηγές, αυτά θα προστεθούν στα υπόλοιπα και επί του συνόλου του εισοδήματος θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης και στη συνέχεια θα αφαιρεθεί από το φόρο το ποσό, που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.

Για παράδειγμα, για μισθωτό με αποδοχές 20.000 ευρώ, που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 3.000 ευρώ, η Εφορία θα υπολογίσει εισφορά αλληλεγγύης 2% επί των 23.000 ευρώ, δηλαδή φόρο 460 ευρώ.

Από το ποσό αυτό θα αφαιρέσει τα 200 ευρώ, που αντιστοιχούν στην παρακράτηση της εισφοράς για τους μισθούς των 20.000 ευρώ, και, συνεπώς, ο τελικός φόρος, που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, θα είναι 260 ευρώ.

Ο διαχωρισμός γίνεται με στόχο τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τις ελεγκτικές αρχές για τον προσδιορισμό του οικονομικού προφίλ του φορολογούμενου και τον έλεγχο της ειλικρίνειας της δήλωσής του.

-Ο κωδικός 019, που αφορά στους επιτηδευματίες, οι οποίοι φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες).

-Ο κωδικός 027, που αφορά σε όσους ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1950.

-Ο κωδικός 177, που αφορά στη δήλωση ακαθάριστου εισοδήματος κατοικιών επιφανείας μέχρι 300 τ.μ. καθεμία, αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας.

-Ο κωδικός 037, που αφορά στη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.

-Ο κωδικός 039, που αφορά στη δαπάνη αποκατάστασης διατηρητέων.

-Ο κωδικός 663, που αφορά σε ποσό επένδυσης για κινηματογραφικές ταινίες.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται αντιστοιχεί στο 25% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και για εισοδήματα μέχρι 60.000.

Στην περίπτωση που οι αποδείξεις είναι λιγότερες επί της διαφοράς επιβάλλεται φορο-ποινή 10%

Έκπτωση φόρου φέρνουν και οι δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα και ασφάλιστρα ζωής.

Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης για ενοίκια δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ, για τα ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους, για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα 100 ευρώ.

Για τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και κατοικία μέχρι 120 τ.μ., για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και για τις ασφαλιστικές εισφορές η έκπτωση από τον φόρο είναι 10% επί της δαπάνης.

Δείτε εδώ το νέο έντυπο.

Ειδικότερα οι κυριότερες αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1, είναι οι ακόλουθες:

Στον πίνακα 2:

-Τους κωδικούς 019-020 «είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ» πρέπει να συμπληρώσουν όσοι αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών αλλά είναι κατ' ουσίαν μισθωτοί για να μην επιβαρυνθούν με το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

-Οι κωδικοί 027-028 «ασκείται εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31-12-1950» πρέπει να συμπληρωθούν από όσους επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους και εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος

Στον πίνακα 4Ε:

-Στους κωδικούς 175-176 θα πρέπει να δηλωθεί και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις.

-Στον κωδικό 177-178 πρέπει να δηλωθεί και το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι και 300 τ.μ, αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας

Στον πίνακα 4Ζ:

-Στους κωδικούς 395-396 θα πρέπει να δηλωθούν εισοδήματα αλλοδαπής που προέρχονται από κατοικίες μεγαλύτερες των 300 τμ και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις

Στον πίνακα 6 :

-Στους κωδικούς 659-660 πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά οι τόκοι καταθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκους ομολόγων καθώς και μερίσματα που εισέπραξε το περασμένο έτος ο υπόχρεος. Η συμπλήρωση του κωδικού αυτού εφέτος είναι υποχρεωτική ενώ ως πέρυσι ήταν προαιρετική. Τα εισοδήματα αυτά, θα προστεθούν στα λοιπά εισοδήματά του προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στον πίνακα 5

-Στους κωδικούς 204-205-206 πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας. Ως πέρυσι η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ήταν προαιρετικού χαρακτήρα.

-Στους κωδικούς 844 και 845 οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ τους.

Στον πίνακα 9 :

-Οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων


Θα έχει αφορολόγητο ίσο ή μικρότερο των 50.000 ευρώ.

Πρόταση στην τρόικα το Ειδικό Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) να ονομάζεται εφ εξής Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕEΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξεως του 10% - 15% θα καταθέσει σήμερα η Κυβέρνηση.

Μπορεί η είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα να εξακολουθήσει για το 2013 να κάνει η ΔΕΗ, ωστόσο αυτό δεν θα είναι υποχρεωτικό, ενώ ειδικά για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η είσπραξη του φόρου θα γίνεται από τις εφορίες. «Η αποσύνδεση του φόρου από το λογαριασμό της ΔΕΗ είναι δεδομένη. Άπαντες θα τον καταβάλουν στις Εφορίες αφού πλέον δεν θα είναι η υποχρεωτική η πληρωμή του μαζί με τον λογαριασμό του ρεύματος», δηλώνει στέλεχος που μετείχε στις ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις.

Η πρόταση προβλέπει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων να εφαρμοσθεί με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ή λίγο χαμηλότερο όπως δήλωναν χαρακτηριστικά χθες στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Το τμήμα της αξίας το οποίο βρίσκεται πάνω από το αφορολόγητο όριο θα φορολογείται κλιμακωτά με βάση 6-8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το 0,1%.

Ο τελικές πάντως αποφάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές αναμένεται να ληφθούν σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Ο νέος φόρος, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ. Βέβαια φέτος από τον ενιαίο φόρο τα έσοδα θα είναι αισθητά χαμηλότερα, αλλά δεν θα προκύψει κενό στον προϋπολογισμό, καθώς εντός του έτους θα εισπραχθούν οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010-2012 και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ του 2012 .

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αποδώσει δημοσιονομικά 200 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα διαφορά που εκτιμάται στα θα καλυφθεί με τρεις τρόπους: από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των Δήμων. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ και από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕEΤΗΔΕ ή ΤΑΠ. Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ σε σχέση με αυτή ου υπολογίζει η τρόικα.

Για το 2014, όμως, θα απαιτηθούν νέες αλλαγές στον ενιαίο φόρο ώστε να εισπραχθούν οπωσδήποτε 3 δισ. ευρώ. Στον νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων, εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εντάξει στο σύστημα ήδη από το 2013 και τα αγροτεμάχια. Για τους αγρούς, τα αγροτεμάχια, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Παράδειγμα

Με το νέο σύστημα - εάν η τρόικα εγκρίνει αυτούσια την εφαρμογή του - προκύπτουν ελαφρύνσεις για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας σε σχέση με το έκτακτο τέλος όπως φαίνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:

Διαμέρισμα 80 τ.μ. πενταετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 80.000 ευρώ.

Έκτακτο τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ: 387 ευρώ.

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Με την εφαρμογή συντελεστή 0,1% για ακίνητη περιουσία αξίας από 50.001 έως 100.000 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει σε 50 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις που παίρνουν προβάδισμα στο ΕΣΠΑ


Τι αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μία σειρά από δράσεις παίρνουν προβάδισμα από το νέο ΕΣΠΑ σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι δράσεις που προτείνονται αφορούν στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στον τουρισμό και στην ενέργεια, δίνοντας ευκαιρία για επιδότηση. Μεταξύ άλλων, προτείνονται δράσεις για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τουριστικών προορισμών, αναδεικνύοντας τοπικά πλεονεκτήματα, πχ τουριστικές διαδρομές, ανάδειξη τοπικού τουριστικού αποθέματος (παλιές βιοτεχνίες, μύλοι, καφενεία), αλιευτικά καταφύγια, υποδομές οικοτουριστικής ανάπτυξης.

Μεταξύ αυτών προωθείται για το νέο ΕΣΠΑ:

- Υποστήριξη παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας των επιχειρήσεων και των προϊόντων που παράγουν, στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

- Αναπροσανατολισμός της μεταποιητικής δραστηριότητας «παραδοσιακών» κλάδων προς κλάδους και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

- Ανάπτυξη νέων προϊόντων ή διαφοροποίηση προϊόντων με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση και την πιστοποίηση των προϊόντων και επιχειρήσεων.

- Στον τομέα του εμπορίου, δημιουργία διαμετακομιστικών υποδομών και συστημάτων στα λιμάνια της χώρας που θα βελτιώσουν κατά πολύ τη δυναμικότητα των ελληνικών λιμένων.

- Στον τουρισμό, ολοκληρωμένες δράσεις τοπικής και αστικής ανάπτυξης χρηματοδοτούμενες από περισσότερα από ένα ταμεία με κύρια χαρακτηριστικά την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Θα περιλαμβάνουν ποικιλία δράσεων σε επιμέρους τομείς (πχ ενίσχυση επιχειρηματικότητας επιμέρους ομάδων πληθυσμού, υποδομές, δικτύωση, εξωστρέφεια, προστασία του περιβάλλοντος, προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και προορισμών) που θα συνδέονται και με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό.

- Δημιουργία του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων με ψηφιοποίηση των διαδικασιών εξυπηρέτησης τουριστικών επιχειρήσεων και επενδυτών.

- Καινοτόμα και στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης που να ανταποκρίνονται στις όλο και υψηλότερες απαιτήσεις υπηρεσιών φιλοξενίας, ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

- Υλοποίηση τερματικών εγκαταστάσεων κρουαζιέρας και το δίκτυο τουριστικών λιμένων, η Συνεδριακή υποδομή μεγάλων πόλεων και κυρίως της Αθήνας με την ταυτόχρονη ανάδειξη, με τα έργα ανάπλασης, του Φαληρικού Όρμου ως βασικού τουριστικού προορισμού.

- Ειδικό πρόγραμμα για την τουριστική εικόνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της ελκυστικότητας και ασφάλειας των πόλεων και την καθιέρωσή τους ως τουριστικών προορισμών city break.

- Στοχευμένα έργα υποδομής που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα τουριστικών προορισμών αναδεικνύοντας τοπικά πλεονεκτήματα πχ τουριστικές διαδρομές, ανάδειξη τοπικού τουριστικού αποθέματος (παλιές βιοτεχνίες, μύλοι, καφενεία), αλιευτικά καταφύγια, υποδομές οικοτουριστικής ανάπτυξης κτλ.

- Δράσεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος όπως δράσεις ενεργειακής διαχείρισης τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων, έργα διαχείρισης αποβλήτων και υδάτινων πόρων σε τουριστικούς προορισμούς, δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κατάρτισης εμπλεκομένων στελεχών κ.α.

- Δράσεις συγκρότησης και λειτουργίας τουριστικών δικτύων (clustering) με στόχο διασύνδεση υπηρεσιών, δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων κτλ.

- Δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της διασυνοριακής συνεργασίας.

- Ενίσχυση επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

- Πιλοτικά προγράμματα ενεργειακής αξιοποίησης οργανικών υπολειμμάτων επιχειρήσεων, εθελοντικά προγράμματα αναγνώρισης και ανάδειξης της ενεργειακής αριστείας των επιχειρήσεων, καθιέρωση ενεργειακού συμβούλου για τις επιχειρήσεις, ολοκληρωμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ενεργοβόρα κτίρια του οικιακού τομέα, ολοκληρωμένες δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις υποδομές του δημόσιου τομέα (συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας υποδειγματικών δημοσίων κτηρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση συμβατικών καυσίμων), υποστήριξη της λειτουργίας εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών μέσω χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

- Ενίσχυση και αναβάθμιση υποδομών για τη βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας π.χ. αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί), υποστήριξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με χρήση και εναλλακτικών μηχανισμών χρηματοδότησης, όπως είναι η συλλογική ιδιωτική χρηματοδότηση (crowd funding), αξιοποίηση ενεργειακού δυναμικού αγροτικού τομέα (στερεή βιομάζα, βιοαέριο), υποστήριξη της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω εφαρμογών διεσπαρμένης παραγωγής.

- Προώθηση της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (π.χ. βιομηχανικές περιοχές), συμπεριλαμβανομένης της μικροσυμπαραγωγής και της τριπαραγωγής (παραγωγή ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης) π.χ. σε κτίρια του τριτογενούς τομέα.

- Επιπροσθέτως, θα επιδιωχθεί η υποστήριξη των φτωχών νοικοκυριών μέσω της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

- Ολοκλήρωση βασικών μεταφορικών δικτύων διευρωπαϊκής σημασίας και αναβάθμιση της σύνδεσης των πρωτευόντων με τα δευτερεύοντα συστήματα.

- Εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και ποιοτικής λειτουργίας των δικτύων και υποδομών μεταφορών. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

- Ενεργειακά και περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές. Αναμόρφωση του συστήματος των μέσων μαζικής μεταφοράς με στόχο τη μείωση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων, προώθηση της χρήσης των οχημάτων εναλλακτικής τεχνολογίας και των σχετικών μέτρων άμβλυνσης και προσαρμογής, ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται φίλη για… διαίτα


Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και αποφασίσατε επιτέλους να κάνετε δίαιτα ή να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Πριν όμως ξεκινήσετε πρέπει να βρείτε μία φίλη ή έναν φίλο με τον οποίο θα επιτύχετε τον στόχο σας… αυτό που οι Αμερικανοί λένε ''fitness buddy''. Το μυστικό της επιτυχίας λοιπόν δεν βρίσκεται στο πόσα σετ κοιλιακών θα κάνετε, ή στο πόσα βαράκια θα σηκώστε αλλά… στον φίλο σας που θα είναι διατεθειμένος να σας βοηθήσει στην τήρηση των στόχων σας.

Ιδανική «λύση» για περιπτώσεις δίαιτας ή γυμναστικής με φίλους είναι να αναζητήσετε κάποιον συνάδελφό σας από τη δουλειά, που θα έχετε τα ίδια ωράρια ή κάποιο γείτονά σας, ώστε να ξεκινήσετε μαζί ένα ήπιο πρόγραμμα χαλαρής γυμναστικής (π.χ. ένα μισάωρο περπάτημα μόλις σχολάσετε ή μια μεγάλη βόλτα γύρω από τη γειτονιά).

Ακόμα και οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι η παρέα είναι ιδανική για δίαιτα. Δες πώς εσύ και η φίλη σου μπορείτε να ενώσετε τις δυνάμεις και την επιμονή σας:

1.Φτιάξτε το πρόγραμμα σας: Αποφασίστε από την αρχή αν θα γυμνάζεστε καθημερινά ή κάποιες μέρες μες στη βδομάδα. Έτσι όλα θα είναι ξεκάθαρα από την αρχή για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προσπάθειας.

2. Βάλτε στόχους: Προγραμματίστε μαζί τρέξιμο ή γυμναστήριο ώστε να έχετε ένα άτομο να σας παρακινεί όταν βαριέστε να γυμναστείτε.

3. Συζητήστε την πρόοδο σας: Είτε μέσω τηλεφώνου είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συζητήστε πως πήγε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης, αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι ενώ ανταλλάξτε ιδέες για συνταγές και σνακς.

4. Ενθαρρύνετε η μια την άλλη: Είναι σημαντικό σε κάθε προσπάθεια να έχεις δίπλα σου ένα άτομο να σε ενθαρρύνει και να σου υπενθυμίζει πόσα έχεις καταφέρει.

5. Γιορτάστε: Όταν πετυχαίνετε μικρούς στόχους όπως η απώλεια κιλών ή το τρέξιμο χωρίς διακοπή ανταμείψτε τον εαυτό σας με ένα μικρό βραβείο. Προσοχή! Όχι φαγητό.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα αλληλεγγύης από εθελοντές του κόσμου δίπλα σε παιδιά με αναπηρίες


Είναι νέοι, με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης αλλά και περιοχές εκτός της Γηραιάς Ηπείρου. Τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαν στη χώρα μας και έπιασαν... δουλειά. Μια δουλειά που δεν έχει όμως μισθό στο τέλος του μήνα, αλλά πολλές εμπειρίες δίπλα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ήδη εννέα νέοι, ηλικίας από 19 έως 29 ετών, από Ιταλία, Ρωσία, Βέλγιο, Καζακστάν αλλά και από την Ελλάδα έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα "Μαθήματα Αλληλεγγύης", το οποίο άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ελιξ με την ενεργό υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ως μέρος της τριετούς πρωτοβουλίας του ιδρύματος για ενίσχυση όσων χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας λόγω της τρέχουσας κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Οι πρώτες εθελόντριες εγκαταστάθηκαν στα ιδρύματα στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.


Σε λίγες ημέρες τελειώνει η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Σάρα Κόλοτ από την Ιταλία. Στις 7 Ιανουαρίου η 19χρονη πήγε στο Ιδρυμα για το Παιδί Παμμακάριστος καθώς, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», ήθελε να μάθει και να ανακαλύψει μια άλλη κουλτούρα, να γνωρίσει διαφορετικούς ανθρώπους. «Δουλεύω στην υποδοχή του ιδρύματος, μένω με τα παιδιά τα απογεύματα, προσπαθώ να οργανώσω δραστηριότητες μαζί τους» λέει. Θυμάται μάλιστα έντονα πως πέρασε ένα απόγευμα με τα παιδιά αυτά παίζοντας στον κήπο και πως εκείνα προσπαθούσαν να της μάθουν τα παιχνίδια τους.

Μαζί με τη Σάρα ήταν για έναν μήνα και η 23χρονη Θεσσαλονικιά Αριάδνη - Χριστίνα Γραμμένου. «Στο πλαίσιο του προγράμματος δούλεψα σε δύο διαφορετικά εργαστήρια ημερήσιας διαβίωσης και συνεργάστηκα με την εργοθεραπεύτρια του ιδρύματος. Η συνολική εμπειρία μου στο πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και ξεχωριστή. Ήρθα σε επαφή με παιδιά τα οποία προσφέρουν την αγάπη τους απλόχερα, χωρίς να ζητάνε ανταλλάγματα» αναφέρει η Αριάδνη, πτυχιούχος Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία με επεισόδια των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ


Δύο σχετικά άρθρα με το θέμα.

--------------------

Καθιστική διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ




Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την υψηλή ποιότητα των δημόσιων και δωρεάν προγραμμάτων θεραπείας του ΟΚΑΝΑ διεκδικούν οι εργαζόμενοί του οι οποίοι διοργανώνουν, σήμερα στις 19:00, καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μετά την κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην κατάληψη των υπηρεσιών και της Θεσσαλονίκης γιατί, όπως εξηγούν σε ανακοίνωση, «είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να αντιδράσουμε σε όλες εκείνες τις πολιτικές επιλογές, που υπονομεύουν την προοπτική του Οργανισμού, απαξιώνουν την αξιοπρέπεια και το περιεχόμενο της δουλειάς μας και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των 8.500 θεραπευόμενων στα προγράμματα υποκατάστασης».

Ο Σύλλογος εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ καταγγέλλει την πολιτεία ότι «με τη συστηματική υποχρηματοδότηση και τις επιλογές των εκάστοτε διορισμένων διοικήσεων, οδηγεί τον ΟΚΑΝΑ ουσιαστικά σε μια πορεία αυτοκατάργησης».

«Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά», συμπληρώνουν, «στα κεφάλια όλων των εργαζομένων επικρέμεται η απειλή εισαγγελικής έρευνας για επιστροφή αμοιβών ως ‘αχρεωστήτως καταβληθείσες’, γιατί κάποιοι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε διατεταγμένη υπηρεσία, θέλησαν να ακυρώσουν ακόμη και αναδρομικά το δικαίωμα των εργαζομένων να αμείβονται με βάση τις Συλλογικές τους Συμβάσεις».


Πηγή: http://www.enikos.gr

--------------------

Δακρυγόνα έξω από το υπουργείο Υγείας


Χρήση χημικών έγινε το μεσημέρι από το υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας εργαζομένων των φορέων ψυχικής υγείας.


Τουλάχιστον 250 άτομα των μονάδων ψυχικής υγείας και του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση και όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο, χτυπώντας τα ρολά του υπουργείου, εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Νωρίτερα στην έξοδο έως πέντε χρόνια 300.000 ασφαλισμένοι


Περίπου 300.000 εργαζόμενοι -που θα επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση- έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν την πόρτα εξόδου μέχρι και πέντε χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς το τελικό ποσό θα καταβληθεί μειωμένο ανάλογα με το πόσα χρόνια υπολείπονται μέχρι την πλήρη συνταξιοδότηση.

Μειωμένη σύνταξη χορηγεί το Δημόσιο, το ΙΚΑ, τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και σε περιορισμένες περιπτώσεις το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. Αντίθετα, μειωμένη σύνταξη δεν χορηγεί ο ΟΑΕΕ σε καμιά περίπτωση.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πρόωρη ονομάζεται η χορήγηση της συνταξιοδοτικής παροχής σε χρόνο προγενέστερο από εκείνο που προβλέπει ο νόμος για την απόδοση της πλήρους σύνταξης. Η πρόωρη σύνταξη πάντοτε συνοδεύεται από μείωση του ποσού που θα ελάμβανε ο ασφαλισμένος στην περίπτωση εξόδου του με τις πλήρεις προϋποθέσεις.

Η μείωση αυτή, η οποία έχει τον χαρακτήρα ποινής, ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση ανάλογα με τον φορέα και ακολουθεί τον συνταξιούχο εφ' όρου ζωής. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαφανίζεται μόλις ο συνταξιούχος συμπληρώσει το όριο ηλικίας για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνιση σε ένα αρκετά θολό σημείο το οποίο συχνά οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να κατανοήσουν και έχει να κάνει με τις διαφορές ανάμεσα στην πλήρη και την πρόωρη σύνταξη.

Πλήρης ονομάζεται η συνταξιοδοτική παροχή την οποία λαμβάνει ο ασφαλισμένος κατά την έξοδό του από την εργασία και τη συμπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων τόσο όσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας. Ετσι πλήρης είναι η σύνταξη που αναλογεί στον χρόνο ασφάλισης που έχει ο ασφαλισμένος κατά τη στιγμή της αίτησης και αποδίδεται σε αυτόν χωρίς καμιά ποινή μείωσης.

Μειωμένη ονομάζεται η συνταξιοδοτική παροχή η οποία σε αντίθεση με την πλήρη -ενώ υπολογίζεται κι αυτή επί του όλου χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί- το εξαγόμενο ποσό μειώνεται ανάλογα κατά το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος.

Η μείωση αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνάρτηση της απόστασης του ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη με την ηλικία υποβολής του αιτήματος.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος Απριλίου τα δωρεάν μικρογεύματα


Αρχίζει στο τέλος του μήνα η διάθεση πρωινού σε χιλιάδες μαθητές. Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος σε ραδιοσταθμό, για το θέμα του υποσιτισμού που έχει παρατηρηθεί στα σχολεία υπάρχουν δύο προγράμματα: «Το πρώτο (ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το γάλα και τα φρούτα στα σχολεία) έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται.

Για το δεύτερο εξασφαλίσαμε ένα μεγάλο ποσόν, της τάξης των 20 - 25 εκατ. ευρώ από το Κοινωνικό Ταμείο Στήριξης, για να μπορέσουμε, στο τέλος του μήνα, να αρχίσουμε ένα επιπρόσθετο μέτρο, το οποίο θα δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα με ένα κουπόνι (voucher) να παίρνουν ένα κουλούρι κι ένα τυρί από το κυλικείο του σχολείου».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το συγκλονιστικό γράμμα μιας μητέρας στο παιδί της


Το γράμμα μιας μητέρας προς το παιδί της, έχει συγκινήσει τον κόσμο του διαδικτύου.

Πρόκειται για ένα κείμενο-προειδοποίηση για όλα όσα πρόκειται να βιώσει το παιδί της καθώς εκείνη μεγαλώνει και δεν θα μπορεί να φροντίζει ούτε εκείνο ούτε καν τον εαυτό της. Το γράμμα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thebest.gr.

«ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ…

Αγαπημένο μου παιδί

την ημέρα που θα προσέξεις ότι γέρασα

- κι αυτό φοβάμαι πως δεν θα αργήσει να γίνει -

κάνε υπομονή και προσπάθησε να καταλάβεις…

Μπορεί τα χρόνια μου να πέρασαν.

Μπορεί οι ρυτίδες να χάραξαν το πρόσωπό μου…

Όμως ούτε η καρδιά μου έχασε την τρυφερότητά της, ούτε τα μάτια μου την καλοσύνη τους…

Από την πρώτη στιγμή ήμουν δίπλα σου και με ανείπωτη λαχτάρα περίμενα τον ερχομό σου!

Και όταν το θαύμα έγινε, από την ευτυχία μου άνοιξαν οι ουρανοί και η χαρά μου ήταν απερίγραπτη!

Στα χρόνια που πέρασαν ήμουν δίπλα σου με την αγάπη που σου άξιζε και την τρυφερότητα που χρειαζόσουν!

Όμως ο χρόνος είναι αδυσώπητος και οι αλλαγές επάνω μας είναι ορατές…

Γι’ αυτό αν κάποια φορά λερωθώ την ώρα που τρώω ή εάν δυσκολεύομαι να ντυθώ, δείξε κατανόηση…

Θυμήσου με πόση υπομονή ξόδευα ώρες ατελείωτες να σε βοηθώ!

Όταν μιλάμε, εάν επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα δύο και τρεις φορές μην με παρεξηγείς. Άκουσέ με.

Όταν ήσουν μικρό παιδί έπρεπε να σου λέω πολλές φορές την ίδια ιστορία μέχρι να σε πάρει ο ύπνος.

Όταν δε θέλω να κάνω ντους μη θυμώνεις… Θυμήσου τις χιλιάδες δικαιολογίες που έβρισκες προκειμένου να με πείσεις νη μην σε λούσω…

Όταν διαπιστώνεις την άγνοιά μου πάνω στη νέα τεχνολογία δώσε μου τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστώ και μην με κοιτάς με ένα περιπαιχτικό χαμόγελο…

Όταν συζητάμε και ξεχνάω κάτι, δώσε μου χρόνο να το θυμηθώ. Και αν δεν μπορώ μην εκνευρίζεσαι.

Το πιο σημαντικό δεν είναι η ίδια η συζήτηση αλλά η χαρά να είμαστε μαζί και να συζητάμε..

Σου δίδαξα τόσα πολλά πράγματα! Να τρως σωστά… Να ντύνεσαι σωστά…

Να αντιμετωπίζεις τη ζωή με θάρρος…

Όταν δε θέλω να φάω μην με πιέζεις…

Ξέρω πολύ καλά πότε πρέπει και πότε όχι…

Και όταν τα κουρασμένα πόδια μου δεν μου επιτρέπουν να περπατώ μην στεναχωριέσαι. Φυσικό είναι! Δώσε μου το χέρι σου να κρατηθώ.

Το ίδιο έκανα κι εγώ όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα…

Το ξέρω ότι η ηλικία μου δεν μου επιτρέπει να είμαι τόσο δραστήρια όσο θα ήθελα. Ωστόσο τα καταφέρνω να επιβιώνω. Κάποια μέρα θα καταλάβεις τι εννοώ…

Κάποια μέρα θα καταλάβεις ότι παρά τα λάθη μου, πάντα ήθελα το καλύτερο για σένα…

Και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ετοιμάσω το δρόμο σου!

Δώσε μου το χέρι σου και βοήθησέ με να τελειώσω το δρόμο μου με υπομονή, αγάπη και ειρήνη.

Κι εγώ θα σου το ξεπληρώσω με ένα χαμόγελο και με την απέραντη αγάπη που έχω μέσα μου για σένα…

Σ΄αγαπώ…

Η μαμά σου…»


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν με λουκέτο οι κλινικές νοσοκομείων


Κινδυνεύει η λειτουργία των κλινικών στα νοσοκομεία λόγω της υποχρηματοδότησης, ενώ αρκετά κρεβάτια παραμένουν, ήδη, κλειστά, όπως καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Πέτρος Κετικίδης. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι σε αναβρασμό, ενώ εδώ και ημέρες, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις καθώς, εκτός των άλλων, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες για τα νυχτερινά όπως και τις υπερωρίες τους.

Για τον λόγο αυτό προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ιπποκράτειο, με τη συμπαράσταση, μάλιστα, εργαζομένων του Θεαγένειου που έφθασαν στο σημείο, κρατώντας πλακάτ.

Δείτε τα Βίντεο:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη για το Κέντρο σπαστικών και αναπήρων παιδιών "η Ανεμώνη"


Επείγουσα και θερμή έκκληση προς τους αληθώς αλληλέγγυους πολίτες να συνδράμουν οικονομικά την συνέχιση των υπηρεσιών του απευθύνει το Κέντρο Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών “η Ανεμώνη” το οποίο για δεύτερη τον τελευταίο χρόνο φορά απετέλεσε στόχο διάρρηξης που απειλεί ακόμα και αυτή την επιβίωσή του.

Η διάρρηξη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 26 Μαρτίου και ήταν – κυριολεκτικά – καταστροφική. Συγκεκριμένα, από το Κέντρο κλάπηκαν το χρηματοκιβώτιο όπου υπήρχαν χρήματα του Παγκύπριου Συνδέσμου προστασίας σπαστικών και αναπήρων παιδιών απαραίτητα για τις άμεσες ανάγκες του, μια βιντεοκάμερα, μια φωτογραφική μηχανή, μια τηλεόραση και ένας προβολέας. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου “η διάρρηξη έγινε σε μιά περίοδο που το κέντρο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία πιθανόν να οδηγήσουν στον τερματισμό των υπηρεσιών του μετά από τριάντα χρόνια λειτουργίας”.

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο “η Ανεμώνη” προσφέρεται μια πλειάδα κρίσιμων υπηρεσιών σε παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση που έχει σαν στόχο να καταστούν σταδιακά όσο το δυνατό ανεξάρτητα και αυτοεξυπηρετούμενα. Στο όνομα των παιδιών αυτών και της διεκδίκησης από μέρους τους του δικαιώματος στην στοιχειώδη κοινωνική αξιοπρέπεια όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν ενεργά καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Σύνδεσμο στο τηλέφωνο 22771930.



Πηγή: http://www.cybc.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...

Με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις


Μέχρι αύριο φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ πρέπει να γνωστοποιήσουν τις ανάγκες τους για αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Μέχρι αύριο, 5 Απριλίου, ζητά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τις υπηρεσίες τού δημοσίου και τους ΟΤΑ να του γνωστοποιήσουν τις ανάγκες τους σε αποφοίτους της 23ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα διατεθούν μετά την αποφοίτησή τους και όχι νωρίτερα από το ημερολογιακό έτος 2015.

Πάντως, όπως σημειώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα καθίσταται επιβεβλημένος και απαραίτητος ο περιορισμός των αιτημάτων των υπηρεσιών στα απολύτως απαραίτητα στελέχη - αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ με εξειδίκευση διοικητικής και οικονομικής κατεύθυνσης».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4 νεκροί από τη γρίπη των πτηνών


Σε τέσσερις ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ιό Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών στην Κίνα και σε 11 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων.

Νέο θύμα είναι ένας 48χρονος από την επαρχία Ζιανγκσού, η δουλειά του οποίου ήταν να μεταφέρει κοτόπουλα και πάπιες, διευκρίνισε το CCTV.

Οι υγειονομικές αρχές της Σαγκάης διευκρίνισαν ότι κανένας από τους οκτώ ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή ο άνδρας αυτός δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου.

Οι τρεις από τους τέσσερις θανάτους από το στέλεχος H7N9 της γρίπης των πτηνών καταγράφηκαν στην Σαγκάη. Εκεί είχαν αναφερθεί εξάλλου και οι πρώτοι δύο θάνατοι, ενώ ο τρίτος καταγράφηκε χθες στην γειτονική επαρχία Τσετζιάνγκ.

Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών δεν μεταδιδόταν μέχρι πρόσφατα στον άνθρωπο, σε αντίθεση με το Η5Ν1.

Ειδικοί έχουν υπογραμμίσει την σημασία που έχει να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης και ο τρόπος μετάδοσής του στον άνθρωπο, καθώς πολλοί από αυτούς που προσβλήθηκαν από το στέλεχος Η7Ν9 ερχόντουσαν σε επαφή με πουλερικά.

Θετική είναι ωστόσο η αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απέκλεισε χθες τον κίνδυνο μιας επιδημίας καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Την ίδια ώρα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι στην κεντρική επαρχία Χιουνάν πέθανε ένας άνθρωπος που είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μανιτάκης: Από το 1951 ισχύει ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας


Πογκρόμ απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
.
Από το 1951 και στο πλαίσιο του υπαλληλικού κώδικα ισχύει ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας, όχι μόνο για κακουργήματα αλλά και για πλημμελήματα.

Αυτό που έγινε είναι να προστεθεί τώρα και το πλημμέλημα της απιστίας περί την υπηρεσία, διευκρίνισε μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Αφορμή έδωσε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιου Κουράκη για το γεγονός ότι τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία ο αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με συνέπεια να υφίσταται τη γενική κατακραυγή και ηθική βλάβη, αφού θα καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσής του από τη δικαιοσύνη για να υποστηρίξει την αθωότητά του.

Οφείλουν όλοι να τιμούν τους θεσμούς που υπηρετούν, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης που η διαφύλαξη του συμφέροντος της υπηρεσίας πρέπει να είναι το βασικό μέλημα όσων ασκούν διοίκηση, αντέτεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναρωτήθηκε: «γινόμαστε και δέκτες δόλιων κατηγοριών και πιστεύω ότι πιθανά αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν όμως η δικαιοσύνη παραπέμπει αμετάκλητα σε δικαστήριο ένα πρόσωπο πώς μπορεί να έχει το κύρος να ασκεί τα καθήκοντά του; Δεν θα πρέπει να απόσχει προσωρινά από τα καθήκοντά του; Δεν πρέπει και ο ίδιος να θέλει να διαφυλάξει τον θεσμό; Αυτή είναι η λογική της αυτοδίκαιης αργίας».

Ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε ότι η έννοια της αυτοδίκαιης αργίας είναι προσωρινή αποχή από τα καθήκοντα, προκειμένου εκείνος κατά του οποίου έχουν διατυπωθεί καταγγελίες και έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη να μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να αποδείξει την αθωότητά του.

Η διαπίστωση όμως του κ. Κουράκη ότι «ο σκοπός εφαρμογής των διατάξεων για την αυτοδίκαιη αργία που τροποποιήθηκαν περιλαμβάνοντας και πλημμελήματα είναι προκειμένου να απομακρυνθούν πάση θυσία δημόσιοι υπάλληλοι κατ΄ επιταγή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας» και ότι «το μέτρο συνιστά πογκρόμ για να εξυπηρετηθεί ένας μνημονιακός στόχος», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μανιτάκη. «Δεν είμαστε εδώ πιστεύω για να υπερασπιζόμαστε γνωστούς μας. Εγώ είμαι εδώ ως πολιτικός προϊστάμενος της διοίκησης», είπε ο υπουργός.

Στο σχόλιο του κ. Κουράκη ότι η αυτοδίκαιη αργία θα είχε πιθανώς αποτέλεσμα αν συνοδευόταν από ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων, πράγμα που δεν συμβαίνει, ο υπουργός απάντησε: «Πράγματι η αργία όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται αν δεν συνδυάζεται με ταχεία εκδίκαση οδηγεί σε ομηρία. Αυτό όμως αφορά την καθυστέρηση της δικαιοσύνης και την ευκολία ενδεχομένως με την οποία κάποιοι εισαγγελείς παραπέμπουν. Γιατί όμως με κατηγορείτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα εκ μέρους μου;», είπε ο κ. Μανιτάκης.

Πρόσθεσε δε ότι ο φυσικός δικαστής των δημοσίων υπαλλήλων είναι τα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία δεν λειτουργούσαν.

«Μπορεί και τώρα λειτουργός να ζητήσει να συγκληθεί άμεσα το πειθαρχικό συμβούλιο για να αποδείξει την αθωότητά του. Ο υπαλληλικός κώδικας, πενήντα χρόνια τώρα, λέει ότι η ποινική δίκη δεν αναστέλλει την πειθαρχική διαδικασία, αλλά αυτό που γινόταν ως τώρα είναι να μην συνεδριάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια περιμένοντας την απόφαση της δικαιοσύνης».

Επέμεινε στο σημείο αυτό ότι ένας υπάλληλος μπορεί να είναι ένοχος ποινικά αλλά πειθαρχικά αθώος και ως εκ τούτου πρέπει οι ίδιοι οι υπάλληλοι να ζητούν να λειτουργήσουν τα πειθαρχικά συμβούλια που είναι ο φυσικός τους δικαστής και με την απόφασή τους είτε να αναστείλουν σύντομα την αργία ή να αθωώσουν, που σημαίνει επιστροφή στα καθήκοντα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπαζάρ βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη


Από σήμερα έως τις 7 Απριλίου.

Ένα μπαζάρ βιβλίων με δικές του εκδόσεις διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη για να διαθέσει 230 τίτλους με έκπτωση 50% έως και 70%.

Το μπαζάρ, διοργανώνεται στο κτίριο της οδού Πειραιώς, από σήμερα Πέμπτη 4 μέχρι και την Κυριακή 7 Απριλίου, στις ώρες λειτουργίας του κτιρίου (Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00).

Οι θεματικές των εκδόσεων καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Σύγχρονη Τέχνη, μέχρι τη Φωτογραφία και την Αρχιτεκτονική.

Ανάμεσα στα βιβλία που θα διατεθούν ενδεικτικά είναι: Αθήνα 1839-1900. Φωτογραφικές μαρτυρίες, Ghika και η Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία του Μεσοπολέμου, Νικόλαος Τομπάζης (1894-1986). Ινδίες - Ελλάδα, Κώστας Τσόκλης, Ο κόσμος του Διονύση Φωτόπουλου, Κώστας Μπαλάφας. Φωτογραφικό Οδοιπορικό στο 'Αγιον Όρος, Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου, κ.ά.

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη ετοίμασε ειδικά για το μπαζάρ το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου, από τις 12:00 έως τις 15:00, μια εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά με θέμα «Παίζοντας με την Παλιά Αθήνα».

Τα παιδιά εξερευνούν το πλούσιο υλικό δύο μουσειοσκευών που αφορούν στην ζωή της παλιάς Αθήνας (1833-1933) και με αυθεντικά παλιά αντικείμενα, αφίσες, φωτογραφίες και ήχους, μπροστά σ' ένα αληθινό αθηναϊκό σκηνικό, ζωντανεύουν την καθημερινότητα των παλιών Αθηναίων, τα στέκια, τη διασκέδαση, τα επαγγέλματα και τα παιχνίδια τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών


Δράση «Ένα στα Πέντε» στη Βόρεια Ελλάδα.

Την εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» που αφορά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών υποστηρίζει το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στα όρια ευθύνης του θα συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες για την διάδοση του μηνύματός της στη Β. Ελλάδα.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου μετά τη συνάντηση και ενημέρωσή του από τη βουλευτή της Ν.Δ. και συντονίστρια της σχετικής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Ελλάδα, Έλενα Ράπτη. Ο κ. Καράογλου δήλωσε ότι θα συστρατευθεί και θα συνεργαστεί μαζί της, ώστε «αυτή η ιδιαίτερα σημαντική εκστρατεία να προβληθεί και να γίνει ευρέως γνωστή σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη» και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να συνδιοργανωθούν το επόμενο διάστημα ενημερωτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία και με τις περιφέρειες και τους δήμους.

«Θέματα όπως αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μας αφορούν όλους και απαιτούν συντονισμό σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η κ. Ράπτη, ως συντονίστρια της εκστρατείας, ευχαρίστησε τον κ. Καράογλου για το «έμπρακτο», όπως είπε, ενδιαφέρον του, σημειώνοντας ότι «απέναντι σε ένα τόσο ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα, απαιτούνται κοινές πρωτοβουλίες ώστε να πληγεί αποτελεσματικά αυτή η σύγχρονη μάστιγα που πλήττει ένα στα πέντε παιδιά».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπή σύνταξης σε 2.277 συνταξιούχους του δημοσίου


Στην διακοπή της σύνταξης σε 2.277 περιπτώσεις που δεν απογράφησαν από το σύνολο των 447.162 συνταξιούχων του δημοσίου που συμμετείχαν στη διαδικασία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης κατά τη διαδικασία της απογραφής προέκυψε ότι σε 2.304 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατό τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις στις περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε 26,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκαν τα 14,9 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπων ποσό των 11,9 εκατ. ευρώ αναζητείται.

Μάλιστα από αυτές τις 2.304 συντάξεις , έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 92 περιπτώσεις άνω των 30.000 ευρώ η κάθε μία, για τις οποίες δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, ενώ δεν βρέθηκε και το ποσό των 6.2 εκατ. ευρώ που είχε κατατεθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στο πλαίσιο και της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών».


Διαβάστε περισσότερα...

Διπλό χαράτσι για τους φορολογούμενους


Τελικά αντί να αποφύγουν οι φορολογούμενοι το «χαράτσι» φορτώθηκαν με έναν ακόμη επιπλέον φόρο. Η πρόταση που θα παρουσιάσει ο Γ. Στουρνάρας στην τρόικα θα περιλαμβάνει:

-Παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ και για το 2013 μειωμένο κατά 10

-15%

-Το 2014 ο ενιαίος φόρος θα εισπράττεται από τις ΔΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες από την μείωση των συντελεστών στο «χαράτσι» θα χαθούν περίπου 200 - 300 εκατ. ευρώ, η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί:

-Από αγροτεμάχια

-Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων

-Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων

-Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

Από την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2013 αναμένεται να διευρυνθεί ο κατάλογος εκείνων που εξαιρούνται και θα αφορούν κυρίως ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους κ.α.).

Η πληρωμή για το «χαράτσι» θα συνεχίσει να γίνεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013, ενώ για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους από τις εφορίες.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτή την πρόταση θα την κάνει αποδεκτή η τρόικα, η οποία ήταν αρνητική σε μείωση των συντελεστών του ειδικού τέλους. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων καθώς δεν υπάρχει περιουσιολόγιο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι καταγεγραμμένες όλες οι εκτάσεις.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...