Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Κρατούμενος... ενός κατώτερου θεού


Σκηνές από τις οποίες προκύπτει πως οι ανθρώπινες ζωές στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας δεν έχουν καμία αξία, διαδραματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν στην τρίτη πτέρυγα των φυλακών όπου κρατούνται αλλοδαποί, όταν ένας από αυτούς μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής.

Ο άντρας έφερε τραύματα στο σώμα και κρίθηκε επιβεβλημένη η άμεση μεταφορά του στο Νοσοκομείο και γι’ αυτό κλήθηκε, όπως προβλέπεται, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και το περιπολικό του τμήματος μεταγωγών της Πάτρας.

Στις φυλακές έφτασε μετά από λίγο ένα ασθενοφόρο το οποίο παρέλαβε τον αιμόφυρτο κρατούμενο, αλλά δεν μπορούσε να κάνει την μεταγωγή, αν δεν υπήρχε για λόγους ασφαλείας και περιπολικό συνοδείας, το οποίο για μία περίπου ώρα δεν εμφανιζόταν.

Το πλήρωμα του ασθενοφόρου «αποβίβασε» τον τραυματία κρατούμενο καθώς δεν επιτρεπόταν η μεταφορά του χωρίς περιπολικό συνοδείας.

Το ασθενοφόρο έφυγε αφήνοντας τον τραυματία για να επιστρέψει μισή ώρα αργότερα μετά από νέα κλήση αλλά και πάλι το περιπολικό συνοδείας, όπως ενημερωθήκαμε, εμφανίστηκε, αλλά είχε ξαναφύγει, με αποτέλεσμα να επαναληφθούν οι ίδιες σκηνές, με τον μαχαιρωμένο κρατούμενο να μην παραλαμβάνεται και το όχημα να φεύγει για μία ακόμα φορά χωρίς το περιστατικό.

Κάτω από τις αποδοκιμασίες κρατουμένων αλλά και τις αντιδράσεις του προσωπικού που υπηρετεί στο ιατρείο των φυλακών τελικά ο αιμόφυρτος κρατούμενος παραλήφθηκε, αφού μετά από δυόμισι ώρες εμφανίστηκε και ένα περιπολικό για να γίνει η μεταφορά του με όχημα συνοδείας!!!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται ο αγώνας για τη διασφάλιση των ατόμων με αναπηρία


Τις διεκδικήσεις και τα όσα πέτυχε το αναπηρικό κίνημα σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες από τη Βουλή αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου.

Σε αυτήν σημειώνει:
«Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης αγωνίστηκε με πείσμα και επιμονή μαζί με το υπόλοιπο αναπηρικό κίνημα της χώρας συμμετέχοντας σε όλες τις διεκδικήσεις του, σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του για την παρακάτω θετική έκβαση των αιτημάτων του.

Οι συστηματικές, επίμονες και αγωνιστικές προσπάθειες του αναπηρικού κινήματος για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τα προωθούμενα σκληρά και επώδυνα μέτρα του μεσοπρόθεσμου 2013-2016 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, είναι γνωστές.

Απευθυνθήκαμε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση της χώρας επιδιώκοντας τις σαφείς δεσμεύσεις τους για την προστασία των κυριότερων τομέων που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, δηλαδή:
• Διασφάλιση του ύψους των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικού επιδόματος εξωϊδρυματικού, επιδομάτων αναπηρίας,
• Διασφάλιση του ύψους των συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία,
• Πλήρη προστασία της εργασίας των ατόμων με αναπηρία και των γονέων κηδεμόνων συζύγων ΑμεΑ ανεξαρτήτως του τρόπου προσλήψεώς τους,
• Καμία μείωση των αποδοχών των εργαζομένων ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι ΑμεΑ δεν είχαν προστατευτεί από τις μειώσεις των προηγούμενων μνημονίων
• Διατήρηση φοροαπαλλαγών για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους
Η μάχη δόθηκε και κερδήθηκε για τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας και το διατροφικό επίδομα που λαμβάνουν νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων.

Ο πρόσφατα ψηφισμένος πολυνόμος με αρ. 4093/2012 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 222/ΤΑ΄/12-11-2012. Παραθέτουμε τις κυριότερες συνταξιοδοτικές διατάξεις που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, τονίζοντας ότι υπό τις συνθήκες που έζησε όλη χώρα το προηγούμενο διάστημα το γεγονός ότι θεσπίστηκαν οι παραπάνω διατάξεις αποτελεί μια μικρή ανάσα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Μέρος των προτάσεων μας που έγινε αποδεκτό, μας δίνει τη δύναμη να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας για την ανακούφιση όλων των συναδέλφων που έχουν πληγεί από την εντεινόμενη και διαρκή οικονομική κρίση.

Οι διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος πολυνόμου 4093/2012 που αφορούν στα άτομα με αναπηρία έχουν ως εξής:
Άρθρο πρώτο: Σε ό,τι αφορά τις περικοπές που σημειώνονται στις συντάξεις του δημοσίου προβλέπεται στο σημείο δ. της υποπαραγράφου του Β3 το εξής: «Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, γενικά οι οποίοι είναι ικανοί για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω καθώς και τα πρόσωπα της περίπτωσης β΄ της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3865/2010.
Υποπαράγραφος Β5: Σύμφωνα με την περ. δ. της υποπαραγράφου το μέτρο της αναστολής της σύνταξης των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων δεν έχει εφαρμογή για τα ανήλικα άτομα ή με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
ΚΕΦ. Ι
Υποπαράγραφος ΙΑ4. Aύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο τελευταίο εδάφιο της περ. 6 που αφορά στη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους προβλέπεται εξαίρεση των ΑμεΑ ως εξής:
«Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται όριο ηλικίας»
Υποπαράγραφος ΙΑ5: Μείωση συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων
Σύμφωνα με την παρ. δ της παρ. 1 που αφορά στις κλιμακωτές μειώσεις των συντάξεων ιδιωτικού τομέα προβλέπεται εδάφιο ως εξής: «Από τις ανωτέρω μειώσεις εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που προβλέπονται από τις διατάξεις των εδαφίων 4 και 5 της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 (Α΄226) και του ν. 612/1977, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει».
Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 της υποπαραγράφου ΙΑ 6 που αφορά στην κατάργηση δώρων εορτών Χριστουγέννων Πάσχα και του επιδόματος αδείας αναφέρεται: «Κατ’ εξαίρεση παραμένει σε ισχύ το άρθρο 32 του ν. 3896/2010 όπως ισχύει».

Σημείωση: Με την ανωτέρω εξαίρεση εξακολουθεί και χορηγείται στους συνταξιούχους ΑμεΑ ως δώρο εορτών Χριστουγέννων ολόκληρο το ποσό του μηνιαίο καταβαλλόμενου επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή του εξωϊδρυματικού επιδόματος ή του επιδόματος ανικανότητας των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 και ως δώρο Πάσχα και αδείας το ήμισυ των ανωτέρω επιδομάτων.
Δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε και μελετάμε με προσοχή και διεξοδικά το πλήθος των διατάξεων του προς παρουσίαση πολυνόμου παρεμβαίνοντας άμεσα και διεκδικώντας την άμεση συμπλήρωση βελτίωση των διατάξεων με βασική επιδίωξη να γίνουν τελικά δεκτές οι προτάσεις που καταθέσαμε για τα θέματα που αναφέραμε πιο πάνω.
Άλλωστε 12 Νοεμβρίου 2012 αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων ΙΔΑΧ διεκδικώντας τη διασφάλισης της εργασίας τους.

Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τη θέσπιση συγκεκριμένων και διακριτών μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες φορολογικές προτάσεις για τη διασφάλιση των εισοδημάτων των ΑμεΑ, ενώ προετοιμάζεται δυναμική παρέμβαση στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα των εργαζόμενων που έχουν υποστεί άνιση μεταχείριση και μεγίστη αδικία λόγω της περικοπής των μισθολογικών τους αποδοχών, για τη συμπλήρωση συνταξιοδοτικών διατάξεων για τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών, τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, την απαλλαγή καταβολής του ποσού 25€ στην κατά την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη διάθεση φαρμάκων σε χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία κ.λπ».



Διαβάστε περισσότερα...

Αχαΐα:Σοβαρές ελλείψεις στα ειδικά σχολεία της Αχαΐας


Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα μαθητών με αναπηρία.
Τι καταγγέλλει η Περιφερειακή Συνομοσπονδία ΑμεΑ.
Στις 11 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η σχολικά χρονιά για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά για τους μαθητές με αναπηρία της Πάτρας ξεκίνησε με ελλείψεις σε προσωπικό. Δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ούτε και σήμερα μολονότι έχουν ήδη συμπληρωθεί δύο μήνες.

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στα ειδικά σχολεία της Αχαΐας καταγγέλλει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων. Ιδιάιτερη αναφορά γίνεται και στην έλλειψη βοηθητικού προσωπικού, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών με αναπηρία.

Μάλιστα, τα προβλήματα που υπάρχουν στα ειδικά σχολεία της Περιφέρειας, θα τεθούν συνολικά επί τάπητος στη σύσκεψη όλων των σωματείων της Περιφερειακής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ , που συγκαλεί τη Δευτέρα ο Πρόεδρός της Αντώνης Χαροκόπος.

Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία αναφέρει:

"Αν και ο χαρακτηρισμός των Ειδικών Σχολείων και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης- συνεκπαίδευσης απαιτεί την ύπαρξη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων , προκειμένου να επιτελούν τον κρίσιμο και κοινωνικό τους ρόλο, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία και στα τμήματα ένταξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ( Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Ειδικό Σχολείο όπου φοιτούν μαθητές με κινητική αναπηρία της Πάτρας καθώς και στο Ειδικό Σχολείο του Αιγίου) με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας.

Επιπλέον υπάρχουν πάρα πολλά κενά σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές κλπ) και σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό με το οποίο δεν είναι εξασφαλισμένη η σωματική ακεραιότητα των μαθητών με αναπηρία.

Γενικότερα ο θεσμός της παράλληλης στήριξης – συνεκπαίδευσης ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων για μια ακόμα φορά εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για την απίστευτη αναλγησία που επιδεικνύει η ελληνική Πολιτεία απέναντι στους μαθητές με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες και ζητεί την άμεση εφαρμογή του Ν. 3699/2008, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι και οι μαθητές με αναπηρία θα μπορέσουν να φοιτήσουν στο σχολείο ισότιμα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς".



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεία: Ατέλειωτος γολγοθάς ΑΜΕΑ από το κράτος... πρόνοιας


Την σκληρή και ανάλγητη συμπεριφορά των αρμοδίων της Πολιτείας βιώνει τα τελευταία δύο χρόνια ο ανάπηρος αγρότη Νικόλαος Μπέλης στη Μυρσίνη Ηλείας. Οι αρμόδιοι του ΟΓΑ για να του χορηγήσουν την σύνταξη που δικαιούται του ζητούν ένα πλήθος εγγράφων μεταξύ των οποίων και αγροτικά τιμολόγια της περασμένης δεκαετίας. 

«Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς επί μήνες προσπαθούμε να πείσουμε τους αρμόδιους ότι ο πατέρας μου που έχει ένα πόδι ακρωτηριασμένο από τον μηρό, δικαιούται μια σύνταξη προκειμένου να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Στον ΟΓΑ όμως μας ταλαιπωρούν και μας εμπαίζουν. Ζητάμε το αυτονόητο και όχι κάποια χάρη.

Ζητάμε την σύνταξη που δικαιούται ο πατέρας μου» - ανέφερε στην εκπομπή "Αποκαλύψεις" και στο IONION FM ο γιος του ανάπηρου αγρότη Διονύσης Μπέλης. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ΑΜΕΑ ταλαιπωρούνται με τέτοιο βάναυσο τρόπο από την Πολιτεία. Είμαστε στο πλευρό του κ. Μπέλη και θα προσπαθήσουμε μέσα από τον σύλλογό μας να λύσουμε το πρόβλημα» - ανέφερε στο IONION FM ο Γιάννης Παπαδάτος πρόεδρος του συλλόγου των ΑΜΕΑ στην Ηλεία.


Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεία: Αφήνουν 63χρονο χωρίς σύνταξη παρά την πιστοποιήση της αναπηρίας του


H διεύθυνση του ΙΚΑ Πύργου τον παραπέμπει στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Πάτρας.
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία, ενός 63χρονου άνδρα από την περιοχή της Γαστούνης, ο οποίος παρά τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, πάνω από δέκα μήνες, έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει τη σύνταξη που δικαιούται και να μην έχει αυτή τη στιγμή καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ο Παναγιώτης Κασκούρας, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», ενώ έχει παραλάβει την βεβαίωση από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί την αναπηρία του με ποσοστό 70%, ώστε να καταφέρει να λάβει την σύνταξη που δικαιούται από τον Οργανισμό, η διεύθυνση του ΙΚΑ Πύργου, όπως επισημαίνει, με καταχρηστικό τρόπο «ακυρώνει» τον φάκελο παραπέμποντάς τον στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Πάτρας.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα με την διεύθυνση του ΙΚΑ Πύργου, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς κι άλλα άτομα, αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις προσφυγής των φακέλων τους από την Διευθύντρια του υποκαταστήματος ΙΚΑ του Πύργου, η οποία ωστόσο, στην περίπτωση του 63χρονου, δεν αιτιολογεί που έσφαλλε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΚΕΠΑ.

Από την πλευρά της η διεύθυνση του ΙΚΑ Πύργου, ισχυρίζεται πως ο νόμος δίνει το δικαίωμα για προσφυγή της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής εντός δέκα ημερών από την ημέρα έκδοσής της, προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα του Ιδρύματος.

Να σημειωθεί πως ο 63χρονος, Παναγιώτης Κασκούρας, μαζί με τον γαμπρό του, Άγγελο Μπενέτο, χθες το μεσημέρι, επισκέφθηκαν το υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Πύργο, όπου και είχαν συνάντηση με την διευθύντρια. Όπως τόνισε λίγο αργότερα ο κ. Μπενέτος, η απάντηση που έλαβαν από τη διεύθυνση του ΙΚΑ ήταν ο ισχυρισμός πως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει προσφυγή ενώ επεσήμανε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» πως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ο πεθερός του είναι καταδικασμένος να βρίσκεται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Χαμόγελο του Παιδιού για την μάνα από την Πάτρα


Από σήμερα η οικογένεια από την Πάτρα με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά βρίσκεται "υπό την σκέπη" του "Χαμόγελου του Παιδιού".

Η υπηρεσία του οργανισμού, που εδρεύει στην Πάτρα, μόλις δημοσιοποιήθηκε η συγκλονιστική επιστολή της μητέρας Κ.Α. ήλθε αμέσως σε επαφή μαζί της.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η πρώτη αποστολή με είδη πρώτης ανάγκης και σε λίγη ώρα θα φτάσουν στο σπίτι της οικογένειας, ενώ υπάρχει ήδη ραντεβού για την Δευτέρα ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες και να στηριχθούν η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά τους όσο γίνεται καλύτερα.

Η οικογένεια της Κ.Α. στηριζόταν από το "Χαμόγελο του Παιδιού" από το 2004 έως το 2010. Τότε ο πατέρας και η μητέρα είχαν βρει δουλειά και προς τιμήν τους ενημέρωσαν τον οργανισμό μας αμέσως, ζητώντας η βοήθεια που τους προσφέραμε να δοθεί σε άλλη οικογένεια που είχε ανάγκη.

Να πούμε δε, ότι από τις 23 Νοεμβρίου 2012 έως και 6 Ιανουαρίου 2013 το Golden Hall φιλοξενεί "Το Χαμόγελο του Παιδιού" στο Χριστουγεννιάτικο χωριό του με στόχο να συγκεντρωθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να συνεχίσει ο οργανισμός να στηρίζει χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαίδευση για την ανακοπή


Ανοικτή πρόκληση για την ιατρική κοινότητα παραμένει η αντιμετώπιση του Αιφνίδιου Καρδιακού Θανάτου, ή καρδιακή ανακοπή, όπως είναι ευρέως γνωστή.

Για το λόγο αυτό και θέλοντας να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν την τοπική κοινωνία, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ξεκίνησαν σήμερα τον 1ο κύκλο δίωρων προγραμμάτων εκπαίδευσης του κοινού στη βασική υποστήριξη ζωής (BLS) και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (AED).

Ιδιώτες γιατροί και γιατροί του ΕΣΥ στοχεύουν στο να μπορεί κάποιος πολίτης μέσω της σωστής και έγκαιρης παρέμβασής του να αντιμετωπίζει περιστατικά Αιφνιδίου Καρδιακού Θανάτου. Οι πολίτες μαθαίνοντας βασικές οδηγίες και αρχές εφαρμογής Κάρδιο Αναπνευστικής Αναζωογόνησης και τη χρήση εύχρηστων και αποτελεσματικών συσκευών Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης μετά την εκπαίδευση θα είναι σε θέση να προσφέρουν τις πρώτες Βοήθειες, οι οποίες στη περίπτωση της καρδιακής ανακοπής είναι και οι πλέον σημαντικές για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης χωρίζονται σε κύκλους αποτελούμενους από δίωρα μαθήματα και θα πραγματοποιούνται στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη στην πόλη του Ρεθύμνου. Ο 1ος κύκλος από τρία εκπαιδευτικά 2ωρα αφορά στο προσωπικό των τριών αθλητικών μητροπολιτικών εγκαταστάσεων στο νομό, που ήδη διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, καθώς επίσης στους αθλητές, αθλούμενους, προπονητές και γυμναστές, ώστε με την κατάλληλη εκπαίδευση να αναλάβουν τον ρολό του «πρώτου διασώστη».

Οι επόμενοι κύκλοι εκπαίδευσης θα απευθύνονται σε ευρύτερες ομάδες πληθυσμού, ενώ μέριμνα θα υπάρξει για την προμήθεια και εγκατάσταση ανάλογων συσκευών σε χώρους συνάθροισης κοινού.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο και τους ιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος, στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές με συνέπειες στο περιβάλλον αυτών των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως ανυπολόγιστες. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων, είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση, η σωστή αντίδραση και η χρήση απλής και αποτελεσματικής ιατρικής τεχνολογίας όπου αυτό είναι δυνατόν.

Βέβαια ακόμη πιο σημαντική είναι η πρόληψη, μέσα από τον έλεγχο και την διόρθωση των γνωστών και τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για την Καρδιαγγειακή Νόσο, πρώτη αίτια νοσηρότητας και θνητότητας στις σύγχρονες κοινωνίες», αναφέρουν οι γιατροί.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και όμως! Δεν παχαίνουν...


Θεωρούνται παχυντικές και «απαγορευτικές». Ωστόσο, μπορείς να τις απολαύσεις αν ακολουθήσεις τις συμβουλές που σου δίνουμε!

Παγωτό

Το παγωτό είναι μια τροφή που περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και αρκετές θερμίδες. Σύμφωνα όμως με μια Σουηδική έρευνα, τα άτομα που καταναλώνουν μια μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος όπως το παγωτό, πήραν λιγότερο βάρος από εκείνα που δεν κατανάλωναν καθόλου. Το λινολεϊκό οξύ που υπάρχει στο λίπος είναι η αιτία. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η ποσότητα που δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυο μπάλες (μετρίου μεγέθους) ημερησίως. Προτίμησε παγωτά χωρίς πολλά extra και γαρνιτούρες. Οι οικογενειακές συσκευασίες μπορεί να σε ξεγελάσουν και να φας περισσότερο, ενώ στο ατομικό παγωτό μπορείς να ελέγξεις ακόμα και τις θερμίδες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία. Ένα παγωτό με 250 θερμίδες είναι μια ιδανική λύση ώστε να συνδυάσεις απόλαυση και μέτρο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες, ανοίγει την όρεξη και γενικά θεωρείται υπεύθυνο για πολλές παθήσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο βλαβερό όσο ακούγεται, αρκεί να ξέρεις τι πίνεις και πόσο πίνεις. Μια γερμανική μελέτη έδειξε πως το κόκκινο κρασί, εξαιτίας μιας ουσίας που λέγεται ρεσβερατρόλη, προστατεύει από την παχυσαρκία και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Αρκεί βέβαια να περιορίζεσαι στα 1-2 ποτήρια την ημέρα. Γενικά είναι προτιμότερο να καταναλώνεις αλκοόλ κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό. Επίσης απέφυγε γλυκά ποτά και κοκτέιλ που περιέχουν ζάχαρη. Περιορίσου στα σκέτα ποτά χωρίς αναψυκτικά, αλλά με σκέτο πάγο ή σόδα.

Έτοιμα φαγητά

Το κακό με τα έτοιμα-συσκευασμένα φαγητά είναι πως δεν μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα τους, αλλά και τις θερμίδες που περιέχουν. Όλοι μας όμως έχουμε βρεθεί στην ανάγκη να φάμε κάτι έτοιμο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να φτιάξεις ένα σάντουιτς μόνη σου. Προτίμησε να βάλεις μέσα υλικά όπως μαύρο ψωμί, μαρούλι, τόνο, ψητά λαχανικά και αυγό. Αν σου αρέσουν οι πίτες, αγόρασε μια σπανακόπιτα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, η σπανακόπιτα περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ορεκτικά

Όλοι μας μπαίνουμε στον πειρασμό να παραγγείλουμε ορεκτικά, ειδικά αν επισκεφτούμε ένα ελληνικό ταβερνάκι. Οι τηγανιτές πατάτες, το σαγανάκι και τα πιάτα με πολλές σάλτσες σίγουρα σου δίνουν πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. Προτίμησε να ξεκινήσεις με σαλάτες, και ορεκτικά της σχάρας όπως το χταπόδι. Γενικά είναι καλό να αποφεύγεις τα πολλά ορεκτικά διότι συνήθως τρως πολύ χωρίς να χορτάσεις. Περιορίσου με την παρέα σου σε 2-3 ορεκτικά και το κυρίως πιάτο.

Πρωινό ξενοδοχείου

Όταν πας διακοπές και στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ένα πλούσιο πρωινό, πέφτεις στην παγίδα να τρως πολύ. Το μάτι βλέπει το μπουφέ και θέλει να τα φάει όλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιάτο σου να θυμίζει βουνό και οι θερμίδες που καταναλώνεις να είναι υπερβολικά πολλές. Μια καλή λύση είναι να συνδυάζεις τις υγιεινές με τις «ανθυγιεινές» τροφές. Μαζί με το κέικ, φάε και ένα γιαούρτι, ενώ το πιο σημαντικό είναι να μη βάζεις πάνω από δυο διαφορετικά είδη τροφής στο πιάτο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ως και επτά χρόνια ζωής χαρίζει η άσκηση


Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.
Στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες που παραμένουν σωματικά δραστήριοι μετά τα 40 μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους από δυο έως επτά χρόνια, κατέληξε μια νέα έρευνα από το αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.

Μάλιστα όσο περισσότερο ασκείται κανείς, τόσο περισσότερο μεγαλώνει το προσδόκιμο επιβίωσής του, ανεξαρτήτως του βάρους του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η άσκηση μπορεί να παρατείνει τη ζωή προλαμβάνοντας την εκδήλωση σοβαρών νόσων. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το ζωηρό περπάτημα περίπου 75 λεπτά την εβδομάδα οδηγούσε σε «κέρδος» 1,8 χρόνων ζωής. Για όσους περπατούν 150-299 λεπτά το κέρδος ανέρχεται σε 3,4 χρόνια, ενώ για εκείνους που περπατούν 450΄ την εβδομάδα τα προστιθέμενα χρόνια ζωής είναι 4,5.

Το μεγαλύτερο κέρδος ζωής, 7,2 χρόνια παρατηρήθηκε στους ενήλικες φυσιολογικού βάρους που περπατούσαν συστηματικά κάθε εβδομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine.



Διαβάστε περισσότερα...

Ισπανίδα άνεργη πουλάει τα όργανά της για να επιβιώσει


Μία ισπανίδα μητέρα αποφάσισε να πουλήσει τα μη ζωτικά της όργανα ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή στέγαση για εκείνη και για την 22χρονη κόρη της. «Αρχικά προσέφερα ένα νεφρό, τώρα προσφέρω τους κερατοειδής των ματιών μου, έναν πνεύμονά μου, ένα κομμάτι του συκωτιού μου... Πουλάω οποιοδήποτε όργανο του σώματός μου σε όποιον μπορεί να το πληρώσει» εξηγεί η Ισπανίδα στον ιστότοπο της εφημερίδας El Mundo. Όπως αναφέρει η Le Monde, η 44χρονη γυναίκα είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον άντρα της, είναι άνεργη και η αναπηρία της αγγίζει το 66%, ενώ καλείται να ζήσει με 426 ευρώ το μήνα, από το επίδομα αναπηρίας της. Η ίδια εξήγησε την απόφασή της μέσω ενός ανώνυμου βίντεο λέγοντας: «Έλαβα μία ειδοποίηση έξωσης για την κόρη μου και εμένα. Δεν έχουμε οικογένεια, δεν ξέρουμε πού να πάμε». Σημειώνεται ότι η γυναίκα χαρακτηρίζει την απόφασή της ως πράξη απόγνωσης, ενώ φαίνεται ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με ένα ιατρό στην πόλη Μελίλια. Η αγγελία βρίσκεται στο Διαδίκτυο εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά κανένας υποψήφιος αγοραστής δεν έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα για τη γυναίκα καθώς το 2009 ψηφίστηκε νόμος στην Ισπανία, ο οποίος απαγορεύει την παράνομη διακίνηση οργάνων, ενώ η ίδια κινδυνεύει με δώδεκα χρόνια κάθειρξης. 


Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ


Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου υποβάλλονται αιτήσεις στη ΔΕΗ για υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο με έκπτωση 10% ή 20% στο τιμολόγιο ανέργων, πολυτέκνων, χαμηλόμισθων και Ατόμων με Αναπηρία 67% και άνω ή Ατόμων που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500 ευρώ.
Δικαιούχοι

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) Ι: Με το τιμολόγιο αυτό παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 30% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει από 05.01.12, στις πρώτες 800 kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε:

  • Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 € και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.400 kWh
  • Τρίτεκνους: Άτομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500 € και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.600 kWh

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) ΙΙ: Με το τιμολόγιο αυτό παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 35% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει από 05.01.12 στις πρώτες 800 kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε:
  • Μακροχρόνια ανέργους: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30/11 εκάστοτε έτους, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, στο οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.400 kWh
  • Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500€ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.600 kWh.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται στις πρώτες 800 κιλοβατόρες της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:
1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.
2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του-της συζύγου.
3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 κιλοβατόρες ανά τετράμηνο.
4. Η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.400 kWh ή 1.600 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Η υποβολή της Αίτησης γίνεται στα ΚΕΠ αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ.

Η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους δικαιούχους ξεκινά από 1 Ιανουαρίου εκάστοτε έτους, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων των αιτήσεων, από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ). Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις στο χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και εγκρίνονται οι αιτήσεις τους, είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου από την έναρξη του επόμενου έτους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια ΑμεΑ εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα;



Εξαιρούνται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι, εάν βαρύνονται φορολογικά από τα παιδιά τους υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διατάξεις του ν. 1910/1944 και οι εργαζόμενοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% που τους βαρύνει φορολογικά και συνοικεί με αυτόν και εφ' όσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ΚΦΕ ορίζεται στις 12.000 ευρώ.

Με επιστολή της προς τους φορείς μέλη της η ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) έκανε γνωστές τις εξαιρέσεις για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων και της κατάργησης υπαλλήλων, μετά από την αποστολή σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με θέμα: «νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και στην κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ».

Εξαιρούνται:
Εργαζόμενος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παρ. 1 έως 33 του άρθρου πρώτου του ν.1910/1944 εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ.
Εργαζόμενος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο το οποίο τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ (ν. 2238/1994) και συνοικεί με αυτόν έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ΚΦΕ ορίζεται στις 12.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στο μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο αφορά και στην κατάργηση των οργανικών θέσεων διευκρινίζεται με τη σχετική εγκύκλιο ότι δε συνιστά απόλυση. Σύμφωνα με συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβλέπεται η κινητικότητα των υπαλλήλων μέσω της μετάταξης τους σε θέσεις άλλων φορέων.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δηλώνει πως βρίσκεται σε εγρήγορση διεκδικώντας τη διασφάλιση της εργασίας κάθε εργαζόμενου ατόμου με αναπηρία και εργαζόμενου ο οποίος είναι γονέας/σύζυγος/νόμιμος κηδεμόνας ατόμου με βαριά αναπηρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Πύργος: Έκοψαν το επίδομα σε 26χρονο με 100% αναπηρία


Zει τους τελευταίους δυο μήνες μαζί με την άνεργη μητέρα του.

Με την αγωνία αν θα καταφέρει να συνεχίσει τη φροντίδα του τετραπληγικού παιδιού της το οποίο εδώ και είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια, είναι καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, ζει τους τελευταίους δύο μήνες μια άνεργη μητέρα στην πόλη του Πύργου, ύστερα από την διακοπή του επιδόματος αναπηρίας που λάμβανε ο 26χρονος γιος της, Ερμάλ.

Η ιστορία της Πελούμπε Σάρκα, που κατάγεται από την Αλβανία και ζει τα τελευταία χρόνια στον Πύργο της Ηλείας, με την οικογένειά της, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, τα οποία είναι αναγκασμένα να περιμένουν ολόκληρους μήνες στις λίστες του ΚΕΠΑ προκειμένου να περάσουν από επιτροπές αξιολόγησης. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η κ. Σάρκα, ο γιος της, σε καθημερινή βάση έχει την ανάγκη ολοκληρωμένης φροντίδας καθώς διαθέτει 100% αναπηρία, με αποτέλεσμα η ίδια να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υπέρογκες δαπάνες που χρειάζεται για την φροντίδα του.

Εκείνο που ζητά ωστόσο είναι να περιοριστεί η μεγάλη γραφειοκρατία και τελικά να μπορέσει να περάσει από την επιτροπή του ΚΕΠΑ ώστε να συνεχίσει η καταβολή του αναπηρικού επιδόματος.

Επίσης η άνεργη μητέρα, που μέχρι σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του παιδιού της και παλεύει για τη φροντίδα του με το πενιχρό εισόδημα του συζύγου της, ο οποίος εργάζεται με μεροκάματα σε οικοδομικές εργασίες, τονίζει στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» πως από τον Σεπτέμβριο δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση πως το επίδομα θα διακοπεί με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να περιμένει το παραπεμπτικό από τον ΟΓΑ που θα της δώσει τη δυνατότητα να καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να περάσει από την επιτροπή αξιολόγησης.


Πηγή: http://patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους δυνητικούς δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, για την υποβολή αιτήσεων εξέδωσε ο Δήμος Αλεξάνδρειας


Ενόψει της λειτουργίας του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο Δήμος Αλεξάνδρειας, με ανοιχτή πρόσκληση που εξέδωσε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, καλεί τους δυνητικούς δικαιούχους του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, να υποβάλλουν αίτηση για να κριθούν δικαιούχοι και να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβάλλονται από την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Γραφείο Εφαρμογής Κοινωνικών Προγραμμάτων), που λειτουργεί στο κτήριο του Συμβουλευτικού Σταθμού Αλεξάνδρειας (οδός Παπάγου 25, έναντι της ΔΕΗ), κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από ώρες 09.00 έως 13.00. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 23333-50116 και 23330-53045 (κα. Ευαγγελία Ραφαηλίδου).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι Έλληνες, Ομογενείς, καθώς και Αλλοδαποί (με άδεια παραμονής και θεωρημένο διαβατήριο), οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Αλεξάνδρειας και πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 του Κανονισμού.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη, μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών, στους δικαιούχους των υπηρεσιών του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η διαπίστωση της «απορίας», που αποδεικνύεται από το εισόδημα σε συνδυασμό με κοινωνικά κριτήρια, όπως η ανεργία, η οικογενειακή κατάσταση, η ασθένεια, η αναπηρία, οι συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η εξέταση της συνδρομής των παραπάνω κριτηρίων, θα γίνεται από την Επιτροπή Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με βάση τα σχετικά δικαιολογητικά που θα προσκομίζουν με την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι.

Οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσκληση του Δήμου, «σε πρώτη φάση θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Διαχείρισης όσες αιτήσεις υποβληθούν μέχρι και την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, προκειμένου να έχουν κριθεί οι πρώτοι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου για να λάβουν τις παροχές του πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Εξυπακούεται ότι όσες αιτήσεις υποβληθούν πέραν της 30ης Νοεμβρίου, θα αξιολογηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο που θα οριστεί από την Επιτροπή Διαχείρισης».

Ολόκληρο το κείμενο της ανοιχτής πρόσκλησης του Δήμου Αλεξάνδρειας προς τους δυνητικούς δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου

Οι υποβαλλόμενες αιτήσεις και τα δικαιολογητικά όπως και τα ονόματα των δικαιούχων, είναι απόρρητα και εξουσιοδοτημένοι να τα διαχειρίζονται είναι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου. Πρόσβαση στα στοιχεία αυτά μπορούν να έχουν μόνο τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που δεσμεύονται για την εχεμύθειά τους.

Η Επιτροπή Διαχείρισης, μετά από έλεγχο και αξιολόγηση των αιτήσεων από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, θα καθορίζει (με απόφασή της, που δεν θα δημοσιεύεται), τους τελικούς δικαιούχους των υπηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Επίσης, η Επιτροπή προβλέπεται να επανεξετάζει κάθε εξάμηνο τα δικαιολογητικά των δικαιούχων, για να διαπιστώνει εάν μεταβλήθηκε ή όχι η συνδρομή των προϋποθέσεων βάσει των οποίων κρίθηκαν ως δικαιούχοι, ώστε ανάλογα να συνεχίζεται ή να διακόπτεται η παροχή προς αυτούς των ειδών του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Οι δωρεάν παροχές του Κοινωνικού Παντοπωλείου προς τους δικαιούχους μπορούν να περιλαμβάνουν:

• τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διάρκειας,

• είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας,

• είδη βρεφικής ανάπτυξης,

• νωπά τρόφιμα (εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμός που διασφαλίζει την ποιότητα, τη διατηρησιμότητα και
την καλή τους κατάσταση από άποψη υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις),

• είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού.
Τα παραπάνω είδη θα προέρχονται κυρίως από δωρεές και χορηγίες και, εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, θα είναι δυνατή η προμήθειά τους με δαπάνη του Δήμου, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

Σημειώνεται ότι οι ποσότητες των προϊόντων που θα προσφέρονται στους δικαιούχους καθώς και η συχνότητα παροχής τους, θα καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης, ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες των ειδών και προϊόντων σε συνάρτηση με τον αριθμό των δικαιούχων.

Ήδη από τον Δήμο Αλεξάνδρειας γίνονται ενέργειες προς χορηγούς και δωρητές για να ξεκινήσει η συγκέντρωση -σε πρώτη φάση- τυποποιημένων τροφίμων μακράς διάρκειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Project D3: Αυτό είναι το πρώτο Ελληνικό ηλεκτρικό όχημα


Η Ελληνική εταιρία Korres Engineering τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούνται με τον σχεδιασμό, την εξέλιξη και την κατασκευή ενός οχήματος ειδικού τύπου, που θα οδηγείται από ανθρώπους με αναπηρία. Το concept που σας παρουσιάζουμε έχουν αναλάβει οι Κωνσταντίνος Μαλανδρίνος και Θάνος Παππάς με στόχο την κατασκευή ενός πρωτότυπου μοντέλου που θα περάσει στη γραμμή παραγωγής.

Το Project D3 είναι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα για χρήση σε αστικό περιβάλλον, σχεδιασμένο να οδηγείται από ανθρώπους με αναπηρία, πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. Το όχημα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμα έναν επιβάτη και κάποιες αποσκευές.

Το Project D3 έχει ένα πρωτότυπο σύστημα ανάρτησης σχεδιασμένο από την εταιρία Korres Engineering το οποίο του χαρίζει καταπληκτική ποιότητα κύλισης ανεξαρτήτως της ποιότητας του οδοστρώματος. Του δίνει επίσης τη δυνατότητα να χαμηλώνει έτσι ώστε το πίσω μέρος του να ακουμπά στο επίπεδο του δρόμου (ή του κρασπέδου) κάνοντας εύκολη την είσοδο του αναπηρικού αμαξιδίου χωρίς την ανάγκη ράμπας ή επιπλέον εξοπλισμού
. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης εισέρχονται και εξέρχονται από το πίσω μέρος του οχήματος. Το όχημα μπορεί να χωρέσει οποιοδήποτε αναπηρικό καροτσάκι ηλεκτρικό ή χειροκίνητο. Ο συνεπιβάτης κάθεται σε ειδικά σχεδιασμένο ανακλινόμενο κάθισμα το οποίο βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του οχήματος (για εξοικονόμηση χώρου και πρακτικότητα κατά την είσοδο-έξοδο από το όχημα).

Η οδήγηση του Project D3 γίνεται μέσω ειδικά σχεδιασμένων joystick για αναπήρους. Όλες οι δευτερεύουσες λειτουργίες του οχήματος γίνονται αυτόματα είτε με υποβοήθηση ανάλογα με τις ανάγκες του οδηγού. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για έκδοση με συμβατικό τιμόνι μηχανής για τους παραπληγικούς. Για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό, υπάρχει ένα συρόμενο κομμάτι στα πλαϊνά παράθυρα αλλά και εισαγωγές αέρα μπροστά και πίσω από τα πλαϊνά παράθυρα, οι οποίες ανοίγουν όταν υπάρχει ανάγκη. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για μικρούς ανεμιστήρες στην πίσω πόρτα για την ενίσχυση αυτού του ρεύματος αέρα, κάτι που μπορεί να χρειαστεί σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Το Project D3 ανήκει στην κατηγορία των heavy quadricycle (όπως το γνωστό σε όλους μας Renault Twizy). Για την κίνησή του, διαθέτει 4 ηλεκτροκινητήρες τύπου hub motors με συνολική ισχύ 6kW. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε 2 συστοιχίες μπαταριών (μία σε κάθε πλευρά του οχήματος - εμφανείς από το εξωτερικό) 240A συνολικά. Το βάρος του οχήματος υπολογίζεται περίπου στα 350 με 400 κιλά χωρίς τους επιβάτες. Η αυτονομία του υπολογίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα σε κάθε φόρτιση. Το μήκος του είναι 2550mm, το πλάτος του 1400mm και το ύψος του 1700mm.

Τέλος, το κάτω μέρος του οχήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σαν κοινή πλατφόρμα για άλλα είδη οχημάτων. Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η εξέλιξη του concept με στόχο να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο και ίσως μελλοντικά να παραχθεί.

Οι Σχεδιαστές και η Εταιρία

Ο Κωνσταντίνος Μαλανδρίνος που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την εξέλιξη του Project D3, έχει εμπλακεί ενεργά σε πολυάριθμα projects σχεδιασμού αυτοκινήτων και κατασκευής πρωτοτύπων στην Ελλάδα και έχει αρκετή εμπειρία στο σχεδιασμό οχημάτων.

Ο Θάνος Παππάς έχει αναλάβει την έρευνα, τον σχεδιασμό και την εξέλιξη του Project D3, είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και ασχολείται ενεργά με το σχεδιασμό οχημάτων.

Η εταιρία Korres Engineering είναι μια ομάδα από έμπειρους μηχανικούς που ασχολούνται με ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (μετεγκατάσταση κτηριακών δομών, υποστήριξη σε μεγάλα έργα υποδομής, σχεδιασμός οχημάτων). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούνται μεταξύ άλλων με το σχεδιασμό την εξέλιξη και την κατασκευή ενός οχήματος ειδικού τύπου με επαναστατικό σχεδιασμό ανάρτησης, που θα παρουσιαστεί σύντομα.

VIDEO





Διαβάστε περισσότερα...

Απασχόληση 90 ανέργων ΑμεΑ και άνω των 45 χρόνων


Ο Δήμος Καρδίτσας συμμετέχοντας μαζί με άλλους φορείς της περιοχής στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΕΝΤΟΣ». Με συντονιστή φορέα την ΑΝΚΑ ξεκινά την υλοποίηση της Πράξης «Ευκαιρίες Απασχόλησης για όλους τους πολίτες», μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί η προώθηση στην απασχόληση 90 ανέργων που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 με χαμηλά τυπικά προσόντα, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα σε κατάσταση φτώχειας ή επαπειλούμενα από φτώχεια, άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και μετανάστες) και κατοικούν μόνιμα στους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα.


Διαβάστε περισσότερα...

"Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη"


Με αφορμή τη μείωση σε σχέση με το 2012 των επιχορηγήσεων για τον αθλητισμό, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2013, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου όπου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες και στο αβέβαιο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.

Πρώτος μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ κ. Μανώλης Κατσιαδάκης: «Όπως θα γνωρίζετε, στον προϋπολογισμό που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και να συζητηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, το κονδύλι που αντιστοιχεί στον ελληνικό αθλητισμό έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ, που οδηγούμαστε στο να μην υπάρχει ελληνικός αθλητισμός και αυτό το λέω ρεαλιστικά και χωρίς διάθεση να υπερβάλλω.

Είναι τόσο μικρό το κονδύλι, το οποίο έχει προϋπολογιστεί για τις Ομοσπονδίες και για κάποιους άλλους φορείς, όπως είναι τα στάδια της χώρας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια - εάν αυτό υλοποιηθεί - στην πλήρη εξαφάνιση του ελληνικού αθλητισμού. Εμείς σαν Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και σαν Αθλητικές Ομοσπονδίες, νιώθουμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στη νεολαία μας, στα παιδιά μας και απέναντι στους αθλητές, αλλά και στους μελλοντικούς αθλητές. Έρχονται νέα παιδιά στις Ομοσπονδίες και τα σωματεία και δεν ξέρουμε τι μπορούμε να τους πούμε, γιατί δεν ξέρουμε την αυριανή ημέρα. Θα υπάρχουν κάποιοι χώροι άθλησης, θα υπάρχουν κάποιοι προπονητές; Δεν μπορούμε να τους απαντήσουμε.

Λένε για χορηγούς... Ποιες χορηγίες; Ποιος δίνει χορηγίες σήμερα; Εκτός από τις 2-3 μεγάλες Ομοσπονδίες που διεκδικούν κάποιες χορηγίες περιορισμένες, οι μικρές Ομοσπονδίες, με τη σημερινή κατάσταση, δεν έχουν καμία τύχη για χορηγίες. Εγώ βγάζω κραυγή αγωνίας και λέω ότι δεν πάει άλλο. Ξέρετε ότι παγκοσμίως, στατιστικά με ένα εκατομμύριο στον αθλητισμό γλυτώνεις επτά εκατομμύρια για δαπάνες υγείας. Χάνοντας ένα εκατομμύριο από τον αθλητισμό, ζητά επτά εκατομμύρια η υγεία, αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό. Λιγότερος αθλητισμός, περισσότερα αδιέξοδα για τα παιδιά μας. Λιγότερος αθλητισμός, μικρότερη ψυχαγωγία για όλους μας. Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σάκης Βασιλειάδης που μίλησε με οικονομικά στοιχεία:

«Μελετώντας το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό, ο ελληνικός αθλητισμός τελειώνει και θα προσπαθήσουμε με νούμερα να σας το αποδείξουμε. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μετατρέπεται από 99,662 εκατομμύρια ευρώ στα 66,667 εκατομμύρια. Το ποσό που αναλογεί για αποδοχές και συντάξεις, το οποίο ήταν περίπου 12 εκατομμύρια, παραμένει το ίδιο. Οι καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες που ήταν 7 εκατομμύρια, παραμένουν οι ίδιες. Οι μεταβατικές, όμως, πληρωμές που αφορούν Ομοσπονδίες και στάδια, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Παραολυμπιακή Επιτροπή και τα ΑΜΕΑ, το ποσό από 80 εκατομμύρια μετατρέπεται σε 47 εκατομμύρια. Αν αναλογιστεί κανείς, ότι από τα 80 εκατομμύρια μοιράστηκαν τελικά πέρσι στις Αθλητικές Ομοσπονδίες 35 εκατομμύρια, τότε θα καταλάβετε πολύ καλά και εύκολα, ότι από τα 47 εκατομμύρια κατεβαίνουμε στα 15 εκατομμύρια για τον αθλητισμό. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά και θέλω να την επισημάνω: Στα 80 εκατομμύρια δεν περιλαμβανόταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Παραολυμπιακή Επιτροπή γιατί ήταν στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης με ξεχωριστό κωδικό. Σήμερα, τόσο η ΕΟΕ όσο και η ΕΠΕ μπαίνουν στις μεταβατικές πληρωμές και αυτό αυτομάτως μειώνει το ποσό, από τα 15 περίπου στα 13 εκατομμύρια.

Παράλληλα, υπάρχουν στις Αθλητικές Ομοσπονδίες περίπου 385 εργαζόμενοι οι οποίοι απορροφούν το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα το πραγματικό κονδύλι για τον πραγματικό αθλητισμό δεν είναι παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Υπουργού Οικονομικών όταν παρουσίασε τον προϋπολογισμό, ότι για τις Αθλητικές Ομοσπονδίες εξασφαλίζει τις ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή το υπαλληλικό προσωπικό και όλες τις άλλες δαπάνες, δηλαδή ρεύμα, νερό, τηλέφωνα κι όσον αφορά στο κομμάτι της λειτουργίας των Ομοσπονδιών, θα πρέπει τα μέλη τους να επιχορηγούν την Ομοσπονδία και να υπάρχει και το χορηγικό πακέτο.

Αυτό σημαίνει για μας επισήμως, ότι το κονδύλι που έχουμε στα χέρια μας, μετά τη μείωση του 50% του 2010, του 2011 και του 2012, είναι 50%. Σε αυτό υπάρχει νέα μείωση 50%, άρα το ποσό που μένει είναι περίπου 22% και αυτό πάει για τις προηγούμενες δαπάνες που σας είπα.

Επίσης θέλω να επισημάνω, ότι τα τρία τελευταία τρία χρόνια, οι Ομοσπονδίες, τα στάδια και οι υπόλοιποι φορείς δεν πήραν ποσό μεγαλύτερο από το 75% από αυτό που είχε ανακοινωθεί, επειδή υπήρχε το ποσοστό της ποσόστωσης του 8% για το 2010 και το 2011 του γενικού μπάτζετ που μπορούσε να μοιράσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το οποίο μετατράπηκε τελικά σε 7%.

Αυτή τη μείωση την είχαμε τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά δεν μας πείραξε σε τόσο μεγάλο βαθμό γιατί συμμετείχαμε και εμείς στα βάρη του ελληνικού λαού, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση και προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε. Ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, Το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη φορά προέβλεπε 30% μείωση το 2012, 30% το 2013 και 5% στα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο πλέον δεχόμαστε μια ακόμα μεγαλύτερη βάρβαρη επίθεση καθώς στο 2013 δεχόμαστε το 80% της μείωσης σε ένα χρόνο μέσα. Εμείς είχαμε ετοιμαστεί για τη σταδιακή προσαρμογή, αλλά πλέον αυτό το πράγμα πρέπει να το κάνουμε μέσα σε δύο μήνες. Νομίζω ότι κανένας από εμάς δεν θα μπορέσει να το υλοποιήσει και όλα αυτά που θα συμβούν, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα.

Μας λένε να πάρουμε από τα μέλη μας εισφορά. Όταν μια Ομοσπονδία έχει 500.000 ευρώ ανελαστικές δαπάνες και πάρει από 200 σωματεία μια εισφορά 1.000 ευρώ, τότε θα συγκεντρώσει 200.000 ευρώ. Με αυτά, δεν θα πληρώσει ούτε τα μισά χρήματα των υπαλλήλων…

Στο κομμάτι των χορηγιών λένε να πάρουμε χορηγίες. Από πού, από χορηγίες που δεν υπάρχουν; Μας λένε για το μοντέλο το αμερικάνικο ή το καναδέζικο. Σκοπίμως, όμως, αγνοούν ή αποκρύπτουν ότι κάθε εταιρεία σε αυτές τις χώρες υποχρεούται να δώσει το 2% για κοινωνικές δαπάνες. Δώστε μας λοιπόν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε από εταιρείες αυτό το ποσοστό και θα πάμε. Αλλά δεν μας το δίνουν…

Πριν από δύο μήνες είχαμε απευθύνει αίτημα να υπαχθούμε στους φορείς Γενικής Διακυβέρνησης αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Αυτό τι σήμαινε για μας. Όλο αυτό το υπεράριθμό προσωπικό που πραγματικά φρενάρει τον ελληνικό αθλητισμό, θα μπορούσε να μεταταχθεί σε άλλους φορείς, όπως κάνει το Δημόσιο και θα κρατούσαμε το προσωπικό που χρειαζόταν.

Σήμερα, όμως, που είμαστε εκτός φορέων Γενικής Διακυβέρνησης, αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί κάθε μετάταξη που εμείς θέλουμε για το Δημόσιο θα χρεωθεί ως νέα πρόληψη και προλήψεις δεν γίνονται.

Δεν ξέρουμε που ανήκουμε, δεν ξέρουμε τι καλούμαστε να υπηρετήσουμε! Δεν μιλάμε χωρίς επιχειρήματα ζητώντας χρήματα. Υπάρχουν 800.000 αθλητές εγγεγραμμένοι στις Ομοσπονδίες και 1.600.000 παιδιά σε ακαδημίες, γιατί ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα σε παιδιά κάτω των επτά ετών να βγάλουν δελτία. Υπολογίστε ότι αυξήθηκαν τα παιδιά στα στάδια κατά 50% καθώς οι γονείς δεν μπορούσαν να πληρώνουν ιδιωτικά σωματεία. Που θα πάνε όλοι αυτοί; Για 1,5 εκατομμύριο αθλητών, μας δίνουν πέντε εκατομμύρια ευρώ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εμείς προτείνουμε:

Επαναφορά των Ομοσπονδιών στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης για να λύσουμε το πρόβλημα.

Ποσόστωση του ΟΠΑΠ στα 4 χρόνια με 10-15 εκατομμύρια το χρόνο.

Σταδιακή προσαρμογή των περικοπών ως το 2016, όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο.

Επαναπροσδιορισμός των επιχορηγήσεων τουλάχιστον με 20 εκατομμυρίων ευρώ. Διασφάλιση όλων των αγωνιστικών αθλητικών χώρων για να διοχετεύσουμε τα παιδιά μας εκεί, χωρίς κανένα πρόβλημα»

Ακολούθησε η τοποθέτηση του μέλους της Ολομέλειας της ΕΟΕ κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλου, που επισήμανε ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες απειλούνται με λουκέτο.

«Εγώ θέλω να δώσω μια άλλη διάσταση, κοινωνική και πολιτική. Τελικά τι είναι ο αθλητισμός για αυτούς τους ανθρώπους που τον άφησαν στη μοίρα τους. Κάτι υποδεέστερο στην κοινωνία, κάτι που δεν μας χρειάζεται και δεν πρέπει να ασχοληθούμε; Ο αθλητισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δεδομένα. Ο ρόλος του είναι καθαρά κοινωνικός επειδή έχει να κάνει με ό, τι καλύτερο έχει μια κοινωνία, τη νεολαία της. Η νεολαία είναι το παρόν και το αύριο μιας χώρας. Έχουμε εγγεγραμμένους για το 2012, 750.000 ενεργούς αθλητές. Εάν σε αυτούς προσθέσετε όλες τις προαγωνιστικές κατηγορίες, φτάνουμε στο 1,5 εκατομμύριο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι γύρω από τον αθλητισμό κινούνται 1,5 εκατομμύριο οικογένειες, δηλαδή το 60-70 του ελληνικού πληθυσμού και αυτό το παραγνωρίζουν και το πετάνε στην άκρη.

Και γιατί είναι κοινωνικό αγαθό ο αθλητισμός; Γιατί έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Και αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας την κρατάει μακριά από αλητεία, εγκληματικότητα και ναρκωτικά. Πέρα από το μεγάλο αγαθό, την υγεία που δεν έχει σύγκριση με τίποτα άλλο. Δίνεις μια δραχμή στον αθλητισμό, κερδίζεις επτά δραχμές από την υγεία. Η νεολαία έχει δύο πυλώνες για να σταθεί, τον αθλητισμό και την παιδεία. Εάν κοπούν αυτοί οι δύο πυλώνες, δεν θα υπάρχει μέλλον, δεν θα υπάρχει πατρίδα. Και το ένα, το πετσοκόβουν και το άλλο, τον αθλητισμό, τον εξαφανίζουν.

Και ρωτώ, ποια είναι η κοινωνική τους ευαισθησία; Μόνο αριθμητικά το βλέπουν, να κόψουμε κάποιο ποσό για να είμαστε αρεστοί στην τρόικα και να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο. Μα ποιος νοσηρός εγκέφαλος μπορεί να διανοηθεί ότι κόβοντας από αυτό το κοινωνικό αγαθό 30 εκατομμύρια, θα σωθεί η οικονομία της Ελλάδας!

Κι όμως τολμούν και κόβουν. Αλλά φταίμε κι εμείς, γιατί ως αθλητικό κίνημα τα τέσσερα τελευταία χρόνια μαστιγωνόμαστε και δεν βγάζαμε φωνή ή τη βγάζαμε σπασμωδικά. Το κάναμε, όμως, γιατί κατανοούσαμε το τεράστιο πρόβλημα της πατρίδας. Κατανοούσαμε όλη αυτή την φιλολογία ότι κόβονται οι μισθοί στους συνταξιούχους, στους χαμηλόμισθους, υπάρχουν άνεργοι! Άλλο αυτό, όμως και άλλο να κόβουν τα μισά λεφτά μέσα σε μια τετραετία.

Με τα χρήματα που εισπράττουμε, το ποσό που διατίθεται για τον πραγματικό αθλητισμό είναι μηδενικό. Πως θα γίνουν πρωταθλήματα, πως θα γίνουν διοργανώσεις. Πως θα συγκροτηθούν οι Εθνικές ομάδες; Πως θα συμμετάσχουμε σαν Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις;

Τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος εκτός από τον αθλητισμό του; Εάν πάρετε όλους τους διεθνείς δείκτες και τα στοιχεία που υπάρχουν, σε δύο πράγματα η Ελλάδα είναι πρώτη, στη διαφθορά και στον αθλητισμό. Σε όλα τα άλλα είναι μετά το νούμερο 120. Και αυτό το υγιέστατο πράγμα, κοιτάνε να το εξαφανίσουν!

Παντού στις μεγάλες διοργανώσεις, βλέπουμε όλα τα κράτη να συναγωνίζονται σκληρά για να προβληθούν μέσα από τις επιτυχίες τους, για το κύρος, την υπόσταση, το όνομα και τη φήμη. Και ο αθλητισμός μας, πραγματικά σηκώνει ψηλά το κύρος και το όνομα της Ελλάδας και εμείς θέλουμε να το εξαφανίσουμε; Είναι το μόνο σημείο αναφοράς και διαφήμισης της χώρας. Θέλουν να πάμε πιο κάτω αυτή τη χώρα; Τη διαφήμιση αυτής της χώρας μέσω του αθλητισμού ποιος την πληρώνει; Με αυτά τα ψίχουλα που μας δίνουν;

Λεφτά για τον αθλητισμό, υπάρχουν και είναι πολλά. Ο ΟΠΑΠ ξέρετε πόσα έδωσε φέτος για χορηγίες. Τετρακόσια εκατομμύρια ενώ για διαφημίσεις πέρσι άλλα 100 εκατομμύρια! Εάν δηλαδή πάνε 30 εκατομμύρια στον αθλητισμό, θα δημιουργηθεί πρόβλημα; Λεφτά υπάρχουν, βούληση και διάθεση δεν υπάρχουν. Εμείς κάνουμε μια έκκληση ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ας αναλογιστούν όλες αυτές τις συνέπειες, ιδίως για τη νεολαία. Κι ας ανακατασκευάσουν τις αποφάσεις που έχουν πάρει. Διαφορετικά είναι νομοτελειακό. Θα κάνουμε υπομονή ως το τέλος του χρόνου και μετά το 2013 δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Τι να πρωτοκάνουμε; Πρωταθλήματα, αγώνες, διοργανώσεις… Νομοτελειακά μας οδηγούν να τα σταματήσουμε όλα και να βάλουμε λουκέτο!

Την ύστατη στιγμή ας αναλογιστούν ότι το 0,007% του προϋπολογισμού είναι ντροπή για τον ελληνικό αθλητισμό, το κοινωνικό του μέγεθος και το κοινωνικό του έργο. Το 70% του ελληνικού λαού ασχολείται με τον αθλητισμό, είτε ενεργητικά, είτε παθητικά. Είναι το μεγαλύτερο κίνημα, το αθλητικό κίνημα και το 0,007% του προϋπολογισμού, είναι ντροπή για αυτούς που το έγραψαν στον προϋπολογισμό, για αυτούς που θα το ψηφίσουν και για αυτούς που θα πάνε να το υλοποιήσουν».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ κ. Παύλος Κανελλάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας κ. Ιωάννης Βασιλειάδης και τα μέλη της Ολομέλειας κ.κ. Γιάννης Καρράς, Σπύρος Ζαννιάς, Πέτρος Συναδινός και Δημήτρης Χατζημιχάλης καθώς και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών κ. Δημοσθένης Ταμπάκος.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδεύσου δωρεάν με το πρόγραμμα e-gnosis


Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα «e-gnosis» του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών που γίνεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέας Νέας Γενιάς. Περισσότερα από 8.500 άτομα σε όλη την Ελλάδα, έχουν ενταχθεί στους κύκλους εκπαίδευσης με στόχο την δωρεάν κατάρτισή τους στις βασικές δεξιότητες χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και την απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού πληροφορικής.

Η Equal Society έχει συνάψει συμβάσεις με σχολές σε όλη την Ελλάδα και υλοποιεί δωρεάν εκπαίδευση στις 3 ενότητες βασικών δεξιοτήτων (word, excel, internet) με σκοπό την απόκτηση του διπλώματος υπολογιστών του Cambridge το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι καταρτιζόμενοι που εγκρίνονται είναι υποχρεωτικό να αποκτήσουν την πιστοποίηση στους υπολογιστές, αλλιώς δεν μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Ενώ η εκπαίδευση είναι εντελώς δωρεάν γιατί επιδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Εqual Society, το κόστος των εξετάσεων της πιστοποίησης βαρύνει τους καταρτιζόμενους και ανέρχεται στο ποσό των 190€.

Ποιοι μπορούν να ενταχτούν;

Άνεργοι, φοιτητές, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι που κινδυνεύουν να τεθούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ, μετανάστες, παλιννοστούντες, αυτοαπασχολούμενοι που θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους και απολυμένοι επιχειρήσεων, αλλά και στο σύνολό τους, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ακόμη ένα «όπλο» στη φαρέτρα τους και να διεκδικήσουν με περισσότερες πιθανότητες μια θέση εργασίας.

Με το πρόγραμμα e-gnosis, όλοι μπορούν ακολουθώντας την ψηφιακή γνώση να αποκτήσουν ακόμη ένα «όπλο» στη φαρέτρα τους και να διεκδικήσουν με περισσότερες πιθανότητες μια θέση εργασίας.

Στο Ηράκλειο το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά από τον εκπαιδευτικό οργανισμό dp studies και στα 4 παραρτήματα του, στις οδούς: Μελίνας Μερκούρη 64 θέρισσος, Κουρητών 1 πλατεία Κοραή, Μιλάτου 20, και Ελευθερίου Βενιζέλου 171 Γάζι.


Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα



Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ­δυσλειτουργία του εντέρου γι' αυτό πρέπει να την προσέξετε. Προσπαθήστε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές όσο πιο πολύ μπορείτε:

- Τρώτε πολλές φυτικές ίνες καθώς και τροφές με καθαρτικές ιδιότητες όπως τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και πολλά λαχανικά όπως το μπρόκολο και το καρότο

- Πίνετε πολύ νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως)

- Αποφύγετε αμυλούχες τροφές και προϊόντα από λευκό αλεύρι

- Προτιμήστε να καταναλώνετε ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης

- Εντάξτε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΠΕΣΠΑ διοργανώνει Συνέδριο με σκοπό τον Σχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις


EUROPLAN II.
H Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων – ΠΕΣΠΑ διοργανώνει Συνέδριο με σκοπό τον Σχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου 2012 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού).

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα –πρόσκληση.

Δείτε την αφίσα σε Pdf...
Κατεβάστε το πρόγραμμα σε PDF...
Χορηγοί Europlan II


Διαβάστε περισσότερα...

Η έμμηνος ρύση επηρεάζει το άσθμα


Τα αναπνευστικά προβλήματα συνδέονται με το μηνιαίο κύκλο σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ο μηνιαίος κύκλος της γυναίκας επηρεάζει τη σοβαρότητα των αναπνευστικών συμπτωμάτων, επιδεινώνοντας δυνητικά παθήσεις όπως το άσθμα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές στη Νορβηγία μελέτησαν σχεδόν 4.000 γυναίκες και ανακάλυψαν χειρότερα συμπτώματα τις μέρες γύρω από την ωορρηξία. Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine», ότι πιθανόν μπορεί να προσαρμόζεται η φαρμακευτική αγωγή.

Το Asthma UK σημείωσε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει γυναίκες με άσθμα να ελέγξουν καλύτερα την πάθησή τους. Όλες οι γυναίκες που μελετήθηκαν είχαν τακτικό κύκλο διάρκειας 28 ημερών ή λιγότερο και καμία δεν έπαιρνε αντισυλληπτικά.

Από όσες μελετήθηκαν, ποσοστό 28.5% ήταν καπνίστριες και 8% είχαν διαγνωστεί με άσθμα. Συμπτώματα συριγμού ήταν χειρότερα μεταξύ των ημερών 10-22 του κύκλου με μικρή πτώση κοντά στο σημείο της ωορρηξίας για τις περισσότερες.

Η ρηχή αναπνοή ήταν χειρότερη μεταξύ 7ης και 21ης ημέρας, πάλι με μικρή πτώση γύρω από την ωορρηξία. Η έρευνα ανακάλυψε ότι δεν ήταν μόνο οι γυναίκες με άσθμα που εμφάνιζαν τέτοια συμπτώματα και διακυμάνσεις. Ο βήχας ήταν χειρότερος μετά την ωορρηξία για όσες είχαν άσθμα, τις υπέρβαρες και τις καπνίστριες.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί ενδεχομένως να έχουν άμεση επίδραση στους αεραγωγούς και έμμεση στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στη λοίμωξη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr Ferenc Macsali, του Haukeland University Hospital, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν πως τα αναπνευστικά συμπτώματα ποίκιλαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του κύκλου. Πρόσθεσαν ότι υπήρχαν μεγάλες αλλαγές στη συχνότητα συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του κύκλου. Ανακάλυψαν επίσης έντονες ποικιλίες συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του κύκλου σε γυναίκες με άσθμα και δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες μπορεί να χρειαστούν εξατομικευμένες αγωγές.

Η προσαρμογή των φαρμάκων για το άσθμα στον κύκλο μιας γυναίκας μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής κατά του άσθματος και να μειώσει την αναπηρία και το κόστος στην υγεία που συνδέεται με το άσθμα στις γυναίκες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θωρακίστε το ανοσοποιητικό μέσω διατροφής


Ενισχύστε με τα απαραίτητα τρόφιμα τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Η θερμοκρασία μειώνεται, οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους αυξάνονται και συχνά αυτή την εποχή οδηγούμαστε στον καναπέ του σπιτιού μας, αγκαλιά με το θερμόμετρο.

Αν το φετινό χειμώνα θέλετε να τη «βγάλετε καθαρή», ρίξτε μια ματιά στη διατροφή σας. Άλλωστε μία πληθώρα μελετών δείχνουν πως κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού!

Τα «στρατιωτάκια» της άμυνάς μας

Βιταμίνη C: Έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων και μάλιστα έχει συνδεθεί με τη μείωση του χρόνου που διαρκεί το κρυολόγημα. Θα τη βρείτε σε τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, οι ωμές πιπεριές, το μπρόκολο και το λάχανο, ενώ μπορείτε να προσλάβετε σημαντική ποσότητα επιλέγοντας ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι εμπλουτισμένο με extra βιταμίνη C.

Βιταμίνη Α: «Ενισχύει» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μπορούμε να την προσλαμβάνουμε από τρόφιμα όπως το συκώτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά ή τους χυμούς τους, όπως το καρότο και το βερίκοκο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Συμμετέχουν σε διεργασίες όπως η απελευθέρωση των αντισωμάτων και ενισχύουν τη δράση των φαγοκυττάρων και των Τ-λευκοκυττάρων. Πηγές της αποτελούν τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια, η πατάτα, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί, ενώ η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα σκουρόχρωμα μέρη των πουλερικών.
Ψευδάργυρος: Η ανεπαρκής πρόσληψή του έχει συσχετισθεί με την τακτική εμφάνιση γρίπης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα. Το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια ζώων, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, το μπρόκολο, ο αρακάς αποτελούν μερικές πηγές του.

Τα «συν» και τα «πλην» του λίπους

Οι δίαιτες που είναι υψηλές σε λίπος, φαίνεται να επηρεάζουν δυσμενώς τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Πέρα από την ποσότητα, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι και η ποιότητα του διαιτητικού λίπους που προσλαμβάνετε. Αρχίστε λοιπόν να σκέφτεστε άπαχα και περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών.

Στην πράξη, αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας πριν το μαγείρεμα, αποφύγετε το τηγάνισμα των τροφίμων, επιλέξτε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά και τυριά χαμηλών λιπαρών. Αντίθετα, αυξήστε την πρόσληψη των «καλών» ω3 λιπαρών οξέων, καθώς έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του ανοσοποιητικού! Θα τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, σε κάποιους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, καθώς και στις μαλακές μαργαρίνες εμπλουτισμένες με ω3 λιπαρά οξέα.

Πιείτε στην «υγειά σας»!

Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Φροντίστε λοιπόν να «εφοδιάζετε» το σώμα σας με υγρά. Θυμηθείτε πως, πέρα από το πόσιμο νερό, στη σωστή ενυδάτωση μπορούν να συμβάλλουν πολλές πηγές, αφού το νερό περιέχεται σε όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές, καθώς και σε πολλά στερεά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, ή το γιαούρτι.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικό πρόγραμμα για το συντονισμό αιμοδοσίας


Οι δότες θα καταχωρούνται με βάση την ομάδα αίματός τους.
Ο Σύνδεσμος Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής» θα θέσει σε εφαρμογή ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής και συντονισμού εθελοντών αιμοδοτών και ληπτών -ατόμων με μεσογειακή αναιμία.

«Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες και δίνει τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι δότες με βάση την ομάδα του αίματός τους και τον φαινότυπό τους. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα να ειδοποιούνται τηλεφωνικά οι εθελοντές 2-3 φορές το χρόνο τις ημέρες που πρέπει να δώσουν αίμα» επισήμανε η πρόεδρος του Συνδέσμου «Πηγή Ζωής», Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου.

Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος «Πηγή Ζωής» έχει εγγεγραμμένους 6.000 αιμοδότες εκ των οποίων οι 4.500 είναι ενεργοί και καλύπτουν μέρος μόνο των αναγκών των 300 πασχόντων από μεσογειακή αναιμία οι οποίοι υποβάλλονται ανά 15ήμερο σε μεταγγίσεις αίματος στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ και Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκη.

«Ο κάθε πάσχων από μεσογειακή αναιμία χρειάζεται 50 μονάδες αίμα ετησίως. Επομένως οι 300 πάσχοντες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται ετησίως 15.000 μονάδες αίματος. Σε κάθε πάσχοντα αντιστοιχούν 20-24 αιμοδότες. Η κατευθυνόμενη αυτή εθελοντική αιμοδοσία των μελών του Συνδέσμου «Πηγή Ζωής», εξασφαλίζει στον πάσχοντα την προγραμματισμένη και ασφαλή μετάγγισή του. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ασφαλέστερος αιμοδότης, είναι ο εθελοντής αιμοδότης, ο οποίος είναι συνειδητοποιημένος, ξέρει τι κάνει, συμπληρώνει σωστά και με ειλικρίνεια το ερωτηματολόγιο στην αιμοδοσία. Αυτό ισχύει και για κάθε μεταγγιζόμενο ασθενή» επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ελένη Μιχαλάκη.

«Στην Ελλάδα μόνο το 48% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται είτε με αίμα που δίνουν οι συγγενείς αυτών που έχουν ανάγκη είτε με αίμα που εισάγεται από την Ελβετία», συμπλήρωσε η κ Γραμματικοπούλου.

Ο Σύνδεσμος «Πηγή Ζωής» στο πλαίσιο της προώθησης της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνει στις 11 Νοεμβρίου ολοήμερο μπαζάρ (10.00πμ - 20.00μμ) την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 στη μεγάλη αίθουσα της ΧΑΝΘ.
«Δεκάδες φίλοι και φίλες, σχεδόν όλα τα μέλη, πρόσφεραν κάτι δικό τους. Μαρμελάδες, λικέρ, τσίπουρα, CD, βιβλία, χριστουγεννιάτικες κάρτες, χειροποίητα κοσμήματα, δωροκατασκευές, σάλτσες, σπαθόλαδα και κεραλοιφές, κρασιά, χειροποίητα παιδικά ζακετάκια, κεντήματα, εξαιρετικές πήλινες και γυάλινες δημιουργίες και πολλά άλλα ήδη κατακλύζουν τα γραφεία μας για να προσφερθούν στην εκδήλωση», ανέφερε η κ Γραμματικοπούλου.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Πηγή Ζωής» στις 21 Νοεμβρίου θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης (αλάνα Τούμπας, 6.30μμ-8.30μμ) παρουσίαση εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού προγράμματος με κινούμενα σχέδια για την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που το παιδέψαμε πολύ τα τελευταία χρόνια, το μεταγλωττίσαμε από τα γαλλικά, το μορφοποιήσαμε στα ελληνικά και αισθανόμαστε δικαιωμένοι, τώρα που και η εκπαίδευση είναι δίπλα μας. Η σπορά ξεκινάει σήμερα για να θερίσουμε «καρπό» αύριο. Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού, στους αυριανούς εθελοντές αιμοδότες» επισήμανε η κ. Γραμματικοπούλου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το τραπέζι του πρωινού


Ασυνήθιστοι συνδυασμοί τροφών υψηλής διατροφικής αξίας.
Ο συνδυασμός των τροφών είναι σημαντικός για την ενίσχυση του οργανισμού με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σε κάθε γεύμα θα πρέπει να συνδυάζετε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, λίπη και υδατάνθρακες ώστε τα γεύματα να είναι πλήρη και ο οργανισμός να λαμβάνει όσο το δυνατόν, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Ο πιο γνωστός συνδυασμός για το πρωινό για παράδειγμα είναι το ημιαποβουτυρωμένο γάλα με τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως ή το τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί μειωμένων λιπαρών και γαλοπούλα. Όποιο από τα δύο γεύματα κι αν επιλέξετε, ενισχύετε τον οργανισμό σας με μάκρο και μικροθρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν όμως και άλλοι συνδυασμοί γευμάτων που μπορείτε να επιλέξετε, οι οποίοι είναι λιγότερο συνηθισμένοι, αλλά υψηλής διατροφικής αξίας, όπως για παράδειγμα ο χυμός με τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως. Για εκείνους που δεν καταναλώνουν γάλα ή γιαούρτι, το πρωινό τους μπορεί να περιλαμβάνει δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως, συνοδευμένα από ένα ποτήρι φυσικό χυμό.

Αν τα δημητριακά περιέχουν και αποξηραμένα φρούτα, τότε το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο γευστικό. Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί επιλογή με μεγάλη διατροφική αξία, αφού προσδίδει στον οργανισμό μια πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, ενώ περιέχει υδατάνθρακες που είναι απαραίτητοι για το ξεκίνημα της ημέρας.

Επίσης, η ολική άλεση παρέχει τις απαραίτητες φυτικές ίνες που αυξάνουν τον κορεσμό και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ διατηρεί και πολύτιμες βιταμίνες όπως θειαμίνη και βιταμίνη Β6 που βρίσκονται στο φλοιό. Κάποιες κατηγορίες δημητριακών πρωινού ολικής αλέσεως, που περιέχουν αποξηραμένα φρούτα είναι πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

Ένας ακόμη ασυνήθιστος γευστικός συνδυασμός για το πρωινό είναι γιαούρτι με κομμένα φρέσκα φρούτα και δημητριακά πρωινού. Πολλοί συνηθίζουν να συνοδεύουν το γιαούρτι με φρούτα ή με δημητριακά, αλλά όχι και με τα δύο. Ο συνδυασμός όμως και των τριών αυτών συστατικών είναι εξαιρετικός και πάρα πολύ θρεπτικός.

Το γιαούρτι, πέρα από το ασβέστιο, είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου καθώς περιέχει προβιοτικά. Συνδυαστικά με τα φρούτα και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως το αποτέλεσμα είναι ακόμη καλύτερο.

Ένας ακόμη, άγνωστος για πολλούς, συνδυασμός τροφών είναι τα όσπρια με δημητριακά (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι), όπως π.χ. το φακόρυζο ή τα ρεβίθια με ρύζι. Η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, συγκριτικά με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης.

Ωστόσο, τα αμινοξέα της πρωτεΐνης των δημητριακών αλληλοσυμπληρώνονται με τα αμινοξεά της πρωτεΐνης των οσπρίων. Έτσι, ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική. Από ένα τέτοιο γεύμα μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα οι αυστηρά φυτοφάγοι, οι οποίοι δεν προσλαμβάνουν από κάποια άλλη πηγή τη ζωική πρωτεΐνη.

Δοκιμάστε επίσης να βάλετε ρόδι σε μια σαλάτα με σπανάκι ή με φακές. Θα έχετε ακούσει ότι τόσο οι φακές όσο και το σπανάκι είναι πλούσια σε σίδηρο! Ο σίδηρος αυτός όμως είναι σε μια μορφή που δεν απορροφάται το ίδιο καλά όπως του κρέατος για παράδειγμα. Το ρόδι, όπως και άλλα φρούτα, δημιουργούν το απαραίτητο όξινο περιβάλλον για το σίδηρο φυτικής προέλευσης να απορροφηθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Γενικά φροντίστε κάθε γεύμα σας να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, προκειμένου να προσλάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποφύγετε τις μονοφαγικές δίαιτες και τον αποκλεισμό ολόκληρης ομάδας τροφίμων.

Βάλτε φαντασία για το πιάτο σας, συνδυάστε χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις. Ο οργανισμός χρειάζεται ποικιλία για να τραφεί επαρκώς και η φαντασία μας επίσης...


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες των αμυγδάλων


Οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Είναι πλέον γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι η ένταξη των ξηρών καρπών στην καθημερινή μας διατροφή, είναι μία συνήθεια που όλοι μας πρέπει να αποκτήσουμε. Οι ξηροί καρποί μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εάν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, ως ενδιάμεσο γεύμα. Μεταξύ των ξηρών καρπών, δεσπόζουσα θέση κατέχουν τα αμύγδαλα.

Τα αμύγδαλα, αν και πρόκειται για υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή (μία χούφτα, δηλ. 30 γρ. αμύγδαλα αποδίδουν 165 θερμίδες) αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων, η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών και στην αύξηση της κατανάλωσης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες και συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων. Από έρευνες έχει φανεί ότι μια χούφτα αμύγδαλα παρέχει 35% της συνιστώμενης ημερησίας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε. Το μαγνήσιο συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος. Η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση της ολικής χοληστερίνης αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.

Τα αμύγδαλα μειώνουν επίσης τα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης (LDL), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη (HDL).

Σύμφωνα με μελέτη που διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν στα πλαίσια μιας διατροφής για τη μείωση της χοληστερίνης μαζί με άλλες τροφές όπως το ψάρι, τα άπαχα κρέατα και η βρώμη. Τα άτομα που ακολούθησαν αυτή τη διατροφή κατάφεραν να ελαττώσουν την ολική τους χοληστερίνη κατά 20%.

Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου Queens, όπου ζητήθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν, να καταναλώνουν 60 γραμμάρια αμύγδαλα ημερησίως, χωρίς να αλλάξουν τις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα όχι μόνο δεν πήραν βάρος, αλλά μείωσαν τις ποσότητες από τις άλλες τροφές που κατανάλωναν και αύξησαν την πρόσληψή τους σε μαγνήσιο και βιταμίνη E. Tα αμύγδαλα, με το συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών που περιέχουν, κράτησαν τα άτομα της μελέτης περισσότερη ώρα σε κορεσμό από ότι πριν.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση 10-20 αμυγδάλων ημερησίως ως ενδιάμεσο σνακ ή ακόμα με γιαούρτι ή θρυμματισμένα σε μια σαλάτα αποτελούν ιδανική τροφή ρύθμισης βάρους αλλά και πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η κατανάλωση αμυγδάλων έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και ειδικότερα στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Νιου Τζέρσι, οι οποίοι μελέτησαν τις επιπτώσεις της στον οργανισμό 65 ενηλίκων ατόμων με προδιαβήτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε αμύγδαλα βοηθάει τόσο στη βελτίωση των επίπεδων της ινσουλίνης όσο και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του ατόμου.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ιταλική επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που με φυσικό τρόπο βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών. Αυξάνουν έτσι την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Όταν όμως αφαιρεθεί από τα αμύγδαλα η φλούδα τους, τότε η προστατευτική δράση τους μειώνεται δραστικά.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει ποιες ουσίες, ακριβώς, στον φλοιό των ξηρών καρπών είναι αυτές που έχουν την αντι-ιική δράση, υποπτεύονται όμως ότι πρόκειται για τις πολυφαινόλες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι επιτακτική η ένταξη των αμύγδαλων στην καθημερινό μας διαιτολόγιο, αν θέλουμε να είμαστε αλλά και να νιώθουμε υγιείς. Σε μικρή ποσότητα στα ενδιάμεσα γεύματα αποτελεί μια καλή και χορταστική επιλογή. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «σιωπηλή» και επικίνδυνη επιδημία


Πώς αντιμετωπίζεται η απειλή της ιογενούς ηπατίτιδας.
Η «σιωπηλή επιδημία» της χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας υπολογίζεται ότι προσβάλλει ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο ιός HIV.

Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B ή C και πολλοί μάλιστα δεν το γνωρίζουν!

Μια φλεγμονή του ήπατος

Η ηπατίτιδα αποτελεί φλεγμονή του ήπατος, η οποία προκαλείται κυρίως από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και E, αλλά και από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης.

Ως χρόνια ηπατίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του ήπατος που παρατείνεται για περισσότερο από 6 μήνες και προκαλείται από τους ιούς B, C και D, με συχνότερες τις χρόνιες ηπατίτιδες B και C.

Η ηπατίτιδα Β προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) που ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Η ηπατίτιδα C προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV), ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1989.

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση των δύο ιών γίνεται με την αιματογενή οδό ή με τη σεξουαλική επαφή.

Οι μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του, δεν αποτελούν σήμερα τρόπο μετάδοσης λόγω του συστηματικού ελέγχου που διενεργείται στις μονάδες αιμοδοσίας.

Η κοινή χρήση συρίγγων κατά τη λήψη ναρκωτικών ουσιών, μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τατουάζ και η σεξουαλική επαφή με άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα αποτελούν τους κύριους τρόπους μετάδοσης.

Στο 1/3 των ατόμων που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας κινδύνου.

Πώς δεν μεταδίδεται ο ιός:

Με τις συνήθεις δραστηριότητες στην εργασία και στο σπίτι.
Με το κράτημα του χεριού.
Με το φτάρνισμα ή το βήχα.
Με το αγκάλιασμα ή το φιλί.
Με την κατανάλωση τροφίμων ή ποτών.
Με την κοινή χρήση ποτηριών ή πιάτων.
Με το θηλασμό.
Με τη μετάγγιση ελεγχόμενου αίματος ή παραγώγων του.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οξείας αλλά και της χρόνιας ηπατίτιδας είναι ότι η νόσος κατά κανόνα είναι ασυμπτωματική κι έτσι οι ασθενείς δε ζητούν ιατρική βοήθεια, με αποτέλεσμα η ηπατική βλάβη να προχωράει στο στάδιο της κίρρωσης και της ηπατικής ανεπάρκειας.

Επιπλέον, οι ασθενείς με κίρρωση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος. Υπολογίζεται ότι το 2-5% των ασθενών με κίρρωση από ιογενή ηπατίτιδα Β ή C θα αναπτύξει επιπλοκές της κίρρωσης ή καρκίνο του ήπατος ετησίως.

Ο κίνδυνος της καρκινογένεσης για τον ασθενή με HBV κίρρωση υπολογίζεται ότι είναι αυξημένος κατά 500 περίπου φορές σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Αν στα δεδομένα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που προκαλείται για τη δημόσια υγεία.

Ο φόβος μετάδοσης του ιού στα παιδιά στο πλαίσιο της οικογένειας (με το αγκάλιασμα ή το φίλημα από γιαγιάδες, παππούδες και άλλους) είναι αδικαιολόγητος.

Μια μεγάλη απειλή

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την ιογενή ηπατίτιδα ως μια μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Από υπολογισμούς με βάση ειδικά μοντέλα φαίνεται ότι μετά το 2010 οι θάνατοι από ηπατίτιδα C θα είναι περισσότεροι από εκείνους που οφείλονται στον ιό του AIDS.

Όπως ενημερώνουν σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος κ. Ε. Aκριβιάδης και ο γενικός γραμματέας κ. Σπ. Μανωλακόπουλος: «Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι περισσότερα από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί παγκοσμίως από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C, ενώ στην Ελλάδα το 2% περίπου του πληθυσμού πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα Β και αντίστοιχο ποσοστό πάσχει από ΗCV ηπατίτιδα».

«Το βασικό είναι ότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Πρόσφατοι υπολογισμοί στη Γαλλία και στις ΗΠΑ προβλέπουν αύξηση κατά 61% των περιπτώσεων κίρρωσης και 68% των περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκίνου, ενώ αντίστοιχη μελέτη στην Ελλάδα υπολόγισε ότι θα έχουμε αύξηση κατά 21% των κιρρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος σε έδαφος χρόνιας ηπατίτιδας C».

Συμπερασματικά, η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα, κυρίως λόγω των μακροχρόνιων σοβαρών επιπλοκών της, αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί λήψη προληπτικών μέτρων για αποφυγή της μετάδοσης, αλλά και έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.

Θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β στηρίζεται στην ιντερφερόνη και στα από του στόματος νουκλεοσ(τ)ιδικά ανάλογα (λαμιβουντίνη, διπιβαλική αδεφοβίρη, εντεκαβίρη, τελμπιβουντίνη).

Για τη χρόνια ηπατίτιδα C η χορήγηση ενός συνδυασμού πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης είναι ό,τι καλύτερο.

Στόχος στην ηπατίτιδα Β είναι η καθυστέρηση ή η ακύρωση των σοβαρών συνεπειών της νόσου, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C η πλήρης ίαση της νόσου, που επιτυγχάνεται με τη κάθαρση του ιού.

Προσοχή

Πρέπει να τονιστεί ότι οι ασθενείς που θα ιαθούν απαλλάσσονται πλήρως από τις μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου. Τα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από τους κ. Ε. Aκριβιάδη και κ. Σπ. Μανωλακόπουλο, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι:

«Οι χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες Β και C αποτελούν σήμερα νοσήματα που αντιμετωπίζονται και σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να ιαθούν πλήρως. Ο εντοπισμός των ασθενών και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μειώσουμε τις σοβαρές συνέπειες της χρόνιας ηπατοπάθειας.

Οι ερευνητικές προσπάθειες συνεχίζονται με πολλά νέα φάρμακα να βρίσκονται σε φάση δοκιμών, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα βοηθήσουν να αυξηθεί το ποσοστό των ασθενών που θα απαλλαχθούν από τον ιό με μικρότερης διάρκειας θεραπείες».

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος

Απαρτίζεται από εξειδικευμένους ηπατολόγους και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της ηπατίτιδας με συνεχή προσφορά στην πρόληψη, τη θεραπεία, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η ανάπτυξη της επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς, αλλά και εκείνους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν γενικότερα, είτε ανήκουν στο χώρο της υγείας είτε όχι, αποτέλεσε και θα αποτελεί πρωταρχική μέριμνά της (τηλ.: 210-6748561, www.eemh.gr).


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής


Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.
Αν είστε απ' αυτούς που φοβούνται τον οδοντίατρο, καιρός να αναθεωρήσετε. Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι δείγμα πολιτισμού. Αποτελεί επίσης αντικείμενο μελέτης της οδοντιατρικής επιστήμης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με διεθνείς έρευνες, τα υγιή και φροντισμένα δόντια αποτελούν σημαντικό κριτήριο επιλογής συντρόφου και φίλων και μερικές φορές γίνονται διαβατήριο για την επαγγελματική μας ζωή. Εντούτοις τα παραμελούμε, σχεδόν συστηματικά, ξεχνώντας ότι η καλύτερη -και πιο οικονομική- θεραπεία είναι η πρόληψη.

Ειδικά στη χώρα μας, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο γίνονται εκ των υστέρων, όταν έχει εκδηλωθεί το πρόβλημα, όταν έχουμε ήδη «χρεωθεί» με δόντια DMFT (συντομογραφία με την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα χαλασμένα, χαμένα ή σφραγισμένα δόντια).

Την επόμενη, λοιπόν, φορά που ένας πονόδοντος θα σας χαλάσει τη μέρα, μην τον παραμελήσετε επειδή ένα παυσίπονο το μείωσε.

Όμως πόσο κοστίζει το «δόντι»; Γεγονός παραμένει ότι ο οδοντίατρος κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάποιος τιμοκατάλογος, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ελάχιστα έξοδα ορισμένων θεραπειών. Μια απόπειρα που έκανε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αθηνών να εκδώσει ένα κατάλογο με ενδεικτικές τιμές βρήκε εμπόδιο από την επιτροπή ανταγωνισμού γιατί στον κλάδο αυτό ισχύει ο νόμος της ελεύθερης αγοράς.

Αυτό πάντως που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι το καθημερινό βούρτσισμα και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σώζουν τα δόντια (αλλά και την τσέπη μας).

Ουλίτιδα

Τι είναι: Φλεγμονή των ούλων.

Πού οφείλεται: Στην οδοντική πλάκα. Αυτή περιέχει πολλά μικρόβια που παράγουν οξέα και ερεθίζουν τα ούλα. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε ουλίτιδα είναι η κακή στοματική υγιεινή, τα στραβά δόντια, τα κακότεχνα σφραγίσματα, οι θήκες κ.ά.

Πώς θα το καταλάβουμε: Τα ούλα είναι πρησμένα και αιμορραγούν ακόμα και με ήπιο βούρτσισμα.

Πώς προλαμβάνεται: Με σωστή στοματική υγιεινή.

Πώς αντιμετωπίζεται: Ευτυχώς είναι μια αναστρέψιμη νόσος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας και επιστροφής των ούλων σε υγιή κατάσταση.

Η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό (αποτρύγωση), δηλαδή αφαίρεση της πέτρας από τα δόντια. Επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας εγκαίρως για να την αντιμετωπίσετε σε αρχικό στάδιο.

Περιοδοντίτιδα

Τι είναι: Μόλυνση των ιστών των δοντιών.

Πώς θα το καταλάβουμε: Δυστυχώς η νόσος μπορεί να εξελίσσεται χωρίς πόνο και να δίνει ελάχιστα ορατά συμπτώματα, ακόμη και στα τελευταία στάδια. Τα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι:

- Ούλα που ματώνουν κατά το βούρτσισμα ή μετά.
- Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα.
- Κακοσμία του στόματος ή άσχημη γεύση.
- Υποχώρηση ούλων.
- Δημιουργία μεγάλων διάκενων ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα.
- Χαλάρωση, κούνημα ή μετατόπιση των δοντιών.
- Αλλαγές στη σύγκλιση των δοντιών ή στην εφαρμογή κάποιας γέφυρας.

Πώς προκαλείται: Κυρίως από την πλάκα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, όπως:

- Κάποιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης.
- Οι ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην εφηβεία, στην εμμηνόπαυση.
- Μερικά φάρμακα (αντιεπιληπτικά και για τη στηθάγχη) μπορεί να προκαλέσουν αφύσικη ανάπτυξη του ιστού των ούλων.
- Το κάπνισμα.
- Η παραμέληση της στοματικής υγιεινής.
- Το οικογενειακό ιστορικό ουλίτιδας.

Πώς προλαμβάνεται

Φροντίστε να:

- Κόψετε το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν περιοδοντίτιδα από τους μη καπνιστές.
- Μειώστε το στρες.
- Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες E (φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά) και C (εσπεριδοειδή, μπρόκολα, πατάτες). Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν τον οργανισμό να αποκαταστήσει τους ιστούς.

Πώς αντιμετωπίζεται: Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, από το πώς ανταποκρίθηκε ο ασθενής σε τυχόν προηγούμενη θεραπεία και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν, από τη μη χειρουργική αντιμετώπιση για τον έλεγχο της ανάπτυξης των βακτηρίων μέχρι τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των συνδετικών ιστών.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η περιοδοντίτιδα οδηγήσει στην απώλεια δοντιού, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εμφυτεύματα.

Πρόκειται για κατασκευές που είναι «ίδιες» με τα δόντια μας, φτιαγμένες από ειδικό τύπο τιτάνιου. Το συγκεκριμένο υλικό είναι ανεκτό στο 95% των ασθενών, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό το απορρίπτει ως ξένο σώμα (ακριβώς όπως σε μια μεταμόσχευση).

Πάνω στο εμφύτευμα στηρίζεται η προσθετική εργασία που είναι μια στεφάνη ή γέφυρα. Πρόκειται για μόνιμη αντικατάσταση του δοντιού/ών που έχουν χαθεί.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...