Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δώστε προσοχή στα πρησμένα πόδια



Εμπόδιο στην καθημερινότητα η φλεβική ανεπάρκεια.

Το 15% του πληθυσμού πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια, μια ασθένεια που γίνεται μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Τα πρησμένα πόδια, το αίσθημα βάρους και η κόπωση στα κάτω άκρα, καθώς επίσης και οι δερματικές αλλοιώσεις, αποτελούν συχνά συμπτώματα της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση αν δεν αντιμετωπισθεί.

Τα προβλήματα που προκύπτουν, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής αγγειοχειρουργικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας Κυριάκος Κτενίδης.

«Με βάση πιστοποιημένα στατιστικά δεδομένα, το 27% των πασχόντων δεν λαμβάνει μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, το 19% ακυρώνει δραστηριότητες όπως θέατρο, κινηματογράφο κλπ, περίπου το 10% αποφεύγει κυρίως για αισθητικούς λόγους ενδύματα που εκθέτουν τα κάτω άκρα, ενώ το 7% δεν κάνει θερινές διακοπές λόγω των επικίνδυνων επιπλοκών όπως θρομβοφλεβίτιδα, θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, που μπορούν να προκληθούν από την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία» αναφέρει ο κ Κτενίδης.

Η θεραπεία πρέπει να γίνεται εγκαίρως και να διαρκεί όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου από τις 15:00-17:00 εξειδικευμένοι γιατροί στις αγγειακές παθήσεις θα πραγματοποιούν δωρεάν ιατρική εξέταση για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια στο ξενοδοχείο Porto Palace.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα ενάντια στις ασθένειες η μητρική αγάπη



Προστατεύει από τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

Η μητρική αγάπη δεν είναι μόνο ανεκτίμητη, αλλά μπορεί και να προστατεύει από ασθένειες στη μέση ηλικία. Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Brandeis στη Βοστώνη, όσο περισσότερη στοργή και αγάπη δείχνει μια μητέρα στο παιδί της, τόσο πιο προστατευμένο είναι από σοβαρά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, μέχρι να γεράσει.

Η μελέτη συσχέτισε την αγάπη της μητέρας κατά την παιδική ηλικία με την μείωση του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη και καρδιοπάθειας στις ηλικίες 50-60 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν 1.000 εθελοντές οι οποίοι προέρχονταν από φτωχές οικογένειες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, δρ Μάρτζι Λάχμαν, εκτίμησε πως τα γεγονότα της παιδικής ηλικίας προφανώς αφήνουν ένα «βιολογικό αποτύπωμα» που μας ακολουθεί μέχρι να γεράσουμε. «Η επίδραση της μητρικής αγάπης στην υγεία μας στην μέση ηλικία αποδεικνύεται τεράστια», εξηγεί. «Προσπαθούμε τώρα να καταλάβουμε τι είναι αυτό στην στοργή της που μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να δραπετεύσει από τη φτώχεια και να μεγαλώσει υγιέστερος από συνομηλίκους του, οι οποίοι μεγάλωσαν εξίσου φτωχικά με εκείνον».

Προς το παρόν, οι ερευνητές μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν. Εκτιμούν λοιπόν πως μια στοργική, γεμάτη αγάπη μητέρα μαθαίνει στο παιδί της να είναι συμπονετικό, του «διδάσκει» τεχνικές καλύτερου χειρισμού του στρες ώστε να μην επηρεάζει τη ζωή του και ίσως το ενθαρρύνει να ζει όσο πιο υγιεινά μπορεί, αποτρέποντάς το από το να στραφεί στο τσιγάρο ή το ποτό για παρηγοριά.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξίσφαιρο δέρμα από ανθρώπινα κύτταρα και ιστό αράχνης




Εμπνευσμένο από το στρατηλάτη Τζένγκις Χαν.

Ένας τεχνητός ιστός κατασκευασμένος από ανθρώπινα κύτταρα και ιστό αράχνης έχει τη δυνατότητα να «σταματήσει» σφαίρα. Το «αλεξίσφαιρο δέρμα» δημιούργησαν η καλλιτέχνιδα Χαλίλα Εσαϊντί και επιστήμονες και τεχνικοί από την Αμερική, τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Όπως αναφέρει η Εσαϊντί στην ιστοσελίδα της, την έμπνευση για το πρόγραμμα «2.6g329m/s», που πήρε το όνομά του από το βάρος των κανονικών αλεξίσφαιρων γιλέκων και την ταχύτητα της σφαίρας, έδωσε ο περίφημος Μογγόλος στρατηλάτης Τζένγκις Χαν: «σύμφωνα με το θρύλο οι ιππείς του Τζένγκις Χαν έφεραν μεταξωτές πανοπλίες, καθώς τα βέλη που τους έβαλαν δεν έσπαγαν, αλλά κατέληγαν μέσα στη σάρκα τυλιγμένα στο μετάξι».

Ο ιστός της αράχνης είναι πολύ ισχυρότερος από το μετάξι του μεταξοσκώληκα, αλλά και από το Κέβλαρ, το συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων.

Οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας συνθετικών ινών με αυτές τις ιδιότητες έλαβαν χώρα το 1992. Έκτοτε οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν υβριδικές μεταξωτές ίνες μεταμοσχεύοντας γονίδια αράχνης σε μετακοσκώληκες, ακόμα και σε κατσίκες. Η Εσαϊντί πήγε την έρευνα ένα βήμα παρακάτω εμφυτεύοντας το ενισχυμένο μετάξι σε ανθρώπινα κύτταρα, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «αλεξίσφαιρου ανθρώπου».

Σύμφωνα με το New Scientist, ο ιστός της αράχνης παράχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, τυλίχθηκε σε καρούλι στη Νότια Κορέα, υφάνθηκε στη Γερμανία και εμφυτεύθηκε μεταξύ στρωμάτων βιομηχανικά επεξεργασμένων δερματικών κυττάρων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λέιντεν της Ολλανδίας.

Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε βαλλιστικά πειράματα στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Εγκληματολογίας. Το ύφασμα «αντιμετώπισε» με επιτυχία μια σφαίρα η οποία βλήθηκε με τη μισή ταχύτητα από το κανονικό. Στην κανονική ταχύτητα των 329 μέτρων ανά δευτερόλεπτο το ύφασμα διατρήθηκε.

Παρόλα αυτά, η Εσαϊντί χαρακτήρισε το πείραμα επιτυχές και δήλωσε ότι αναζητά πιθανές πρακτικές εφαρμογές του συνθετικού ιστού, ενώ επίσης εξετάζει τη δυνατότητα προβολής της δουλείας της σε καλλιτεχνική έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα 10 φυτά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη



Η ίδια η φύση συμβάλλει στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος.

Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς από μεγάλα πανεπιστήμια έδειξαν ότι τα βότανα- πολλά απο τα οποία βρίσκονται μέσα στην κουζίνα μας- βοηθούν ώστε να μειωθούν έως και 27% οι πιθανότητες εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2.Είναι, όπως λένε οι επιστήμονες, η απάντηση...που έχει δώσει η ίδια η φύση για τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και υιοθετήθηκαν σε βάθος χρόνου από πολλούς πολιτισμούς.

1 Αλόη

Η αλόη είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, μια εκ των οποίων είναι ο διαβήτης. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση αλόης μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στους διαβητικούς. Η θεωρία αυτή αποδείχτηκε και πειραματικά όταν σε ασθενείς που δεν είχαν εξάρτηση από την ινσουλίνη δόθηκε ένα κουταλάκι αλόης την ημέρα για χρονική περίοδο 14 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι η γλυκόζη στο αίμα τους είχε μειωθεί κατά 45% χωρίς να αλλάξει το βάρος τους.

2 Μαντζουράνα

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά «αντιδιαβητικά» βότανα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ μετά από μελέτη για τα βότανα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Η δράση της είναι πολύ ισχυρή στην παρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών. Πρόκειται για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από διαβήτη, δηλαδή το διαβητικό πόδι και τα προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

3 Κανέλα

Η κανέλα καταναλώνεται κυρίως ως μυρωδικό σε φαγητά και γλυκά, διατίθεται σε μορφή αιθέριου ελαίου, ενώ χρησιμοποιείται και για την παρασκευή αφεψήματος. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι μια κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει γιατί η κανέλα στηρίζει τη δράση της σε μια ουσία, την υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη, που μιμείται τη δράση της ινσουλίνης. Πρέπει ωστόσο να καταναλώνεται σε ελεγχόμενες δόσεις γιατί η δράση της μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

4 Σκόρδο

Το σκόρδο θεωρείται, εδώ και 5.000 χρόνια, ένα βότανο που δυναμώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό, προστατεύοντάς τον από πολλές ασθένειες. Ο διαβήτης είναι μια από αυτές. Ερευνες έχουν δείξει ότι χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση το σκόρδο παρέχει προστασία από τις εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων που προκαλεί ο διαβήτης. Οι πιθανότητες προσβολής από ασθένειες που σχετίζονται με τον διαβήτη όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νευροπάθεια και η διαβητική νεφροπάθεια μπορούν να μειωθούν με την κατανάλωση σκόρδου.

5 Βρώμη

Η βρώμη θεωρείται από πολλούς επιστήμονες η πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Η δράση της αποδίδεται στην εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα που έχει σε φυτικές ίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις μισό φλιτζάνι βρώμης περιέχονται 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρυθμίζεται πιο ικανοποιητικά ο μεταβολισμός των υδρογονανθράκων που καταναλώνουμε. Επίσης βελτιώνεται σημαντικά η ινσουλινοαντίσταση, μια παθολογική κατάσταση που σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

6 Καρότο

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το καρότο ήταν απολύτως ακατάλληλο για τους διαβητικούς επειδή τα ζάχαρα που περιέχονται σε αυτό μεταβολίζονται πολύ γρήγορα. Η θεωρία αυτή έχει καταρρεύσει πλήρως καθώς αποδείχτηκε ότι το γλυκαιμικό του φορτίο είναι χαμηλό και, επομένως, η κατανάλωση του δεν έχει κανένα κίνδυνο για την υγεία των διαβητικών. Μολονότι το καρότο δεν περιέχει κάποια ουσία που «στοχεύει» αποκλειστικά στη ρύθμιση της ινσουλίνης, τα θρεπτικά του συστατικά είναι τόσο σημαντικά ώστε να βοηθούν τον ασθενή να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του.

7 Λάχανο

Από όλα τα πράσινα λαχανικά με φύλλα το λάχανο είναι αυτό που αποτελεί «ασπίδα» για τον οργανισμό στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Μελέτη που έγινε από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ και δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal έδειξε ότι η κατανάλωση μιάμισης μερίδας λάχανου την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Αυτές οι ιδιότητες του λάχανου αποδίδονται από τους επιστήμονες στις αντιοξειδωτικές ουσίες και στα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που περιέχει.

8 Μήλο

Το μήλο περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και πολλές ακόμα θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να προλάβει και να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό παθήσεων. Ο διαβήτης είναι μια από αυτές τις παθήσεις, κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή που αναστέλλουν ένζυμα όπως η α-αμυλάση και η α-γλυκοσιδάση με αποτέλεσμα τη μείωση της γλυκόζης που απορροφάται από τον οργανισμό. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μήλο μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθούν στην αποτροπή της απότομης αύξησης του σακχάρου και ενεργοποιούν τα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη.

9 Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστες λιπαρές ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να βοηθήσουν τη δράση της ινσουλίνης. Ερευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε περισσότερες από 80.000 γυναίκες έδειξε ότι όσες από αυτές κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών από μία έΑς τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες, ενώ ακόμα και η κατανάλωση φυστικοβούτυρου μείωσε τον κίνδυνο κατά 21%.

10 Τζίνσενγκ

Στην ιατρική της Απω Ανατολής, η οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χορήγηση βοτάνων, το τζίνσενγκ θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη. Η βασική θεραπευτική του δράση είναι η ενίσχυση της διαδικασίας για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Παράλληλα αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων της ινσουλίνης. Αυτή η δράση του τζίνσενγκ έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μόνιμη σχέση κάνει το σεξ βαρετό...κυρίως για τις γυναίκες



H επιθυμία μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Η μόνιμη σχέση είναι ολέθρια για το σεξ, αν είσαι γυναίκα. Για τους άνδρες πάντως το ενδιαφέρον δεν χάνεται, ακόμα και αν διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς.

Το εύρημα ίσως βοηθήσει τα ζευγάρια, λένε οι ερευνητές. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η ερωτική επιθυμία της γυναίκας ελαττώνεται με το πέρασμα του χρόνου, θα έχουν πιο ρεαλιστικές προσδοκίες από την ερωτική τους ζωή και θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στην ερωτική επιθυμία της όπως αυτές θα εμφανίζονται.

Οι δρες Σάρα Μάρεϊ και Ρόμπιν Μιλχάουζεν, από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ, στο Οντάριο του Καναδά, ζήτησαν από 170 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 25 έως 30 ετών, να απαντήσουν σε ερωτήματα για το επίπεδο της ικανοποίησης που ένιωθαν για τη σχέση τους, την ερωτική τους ζωή και την ερωτική τους επιθυμία.

Οι εθελοντές βρίσκονταν σε μόνιμη σχέση, με τη διάρκειά της να κυμαίνεται από ένα μήνα έως εννέα χρόνια.

Η ερωτική επιθυμία τους βαθμολογήθηκε με βάση την κλίμακα ερωτικής λειτουργίας FSFI, στην οποία η κατώτατη ερωτική επιθυμία βαθμολογείται με 1,2 και η ανώτατη με 6,0.

Σε γενικές γραμμές, οι εθελοντές ήταν ικανοποιημένοι από την σχέση και την ερωτική τους ζωή, αλλά η ερωτική επιθυμία των γυναικών έφθινε αναλόγως με την διάρκεια της σχέσης τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JournalofSex & MaritalTherapy», ανά κάθε πρόσθετο μήνα που οι γυναίκες είχαν σχέση με τον ίδιο σύντροφο, η ερωτική επιθυμία τους μειωνόταν κατά 0,02 βαθμούς στην κλίμακα FSFI.

Στην πραγματικότητα, η διάρκεια της σχέσης απεδείχθη καλύτερος προάγγελος της ερωτικής επιθυμίας τους απ’ ό,τι η σχέση και η ικανοποίησή τους από την σεξουαλική τους ζωή.

Μολονότι εξάλλου η μείωση κατά 0,02 βαθμούς στην ερωτική επιθυμία δεν είναι μεγάλη, καθώς περνούν οι μήνες αθροίζεται – και το σημαντικότερο: η ερωτική επιθυμία των ανδρών ήταν σταθερή ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης τους, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις ήταν υψηλότερη από αυτήν των γυναικών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βιονικό μάτι με ελληνική υπογραφή



Δίνει ελπίδες σε τυφλούς.

Η επιστήμη καταφέρνει για μια ακόμη φορά να συγκριθεί με κάτι εξωπραγματικό, καθώς όπως υπόσχεται, ίσως μπορεί να χαρίσει και πάλι την όραση σε τυφλούς. Αυτό αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Espresso, κάνοντας λόγο για μια επαναστατική, όπως φαίνεται, ανακάλυψη ενός ομογενούς καθηγητή στην Αυστραλία, που δίνει ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους που έχουν χάσει την όρασή τους, να ξαναδούν ξανά το φως...

Ο Σταν (Ευστράτιος) Σταφίδας είναι σήμερα επικεφαλής έρευνας στο NICTA, το εθνικό ερευνητικό κέντρο της Αυστραλίας, που κατέχει βραβεία αριστείας σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας. Ο ίδιος, κάτοικος Μελβούρνης και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της ίδιας μεγαλούπολης, έχει παρά τα μόλις 40 του χρόνια, μια λαμπρή καριέρα πίσω του, λειτουργώντας εκτός άλλων, ως σύμβουλος επιφανών επιχειρήσεων επικοινωνίας και τεχνολογίας.

Όπως εξηγεί ο επιφανής επιστήμονας, το «βιονικό μάτι» είναι μια νευρωνική πρόθεση που φυτεύεται στην ωχρά κηλίδα του ματιού, στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Αυτό που κάνει είναι ότι διεγείρει ηλεκτρικά τα κύτταρα με σκοπό να δώσει αίσθηση όρασης. Έτσι ουσιαστικά είναι σαν να έχει κανείς μαι εξωτερική κάμερα, που του επιτρέπει να βλέπει.

«Ο Σκαφίδας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι όπου οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν για την πρόοδο και την εξέλιξη της επιστήμης και της ανθρωπότητας, δηλώνουν τη δυναμική τους και υπερβάλλουν σε ζήλο», σημειώνει η εφημερίδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να φορολογηθεί η ζάχαρη



Η τοξική αλήθεια για το γλυκό πειρασμό.

Η ζάχαρη θα πρέπει να φορολογηθεί με ειδικό φόρο κατανάλωσης, ανάλογο με αυτόν που ισχύει στο αλκοόλ και τον καπνό, επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό. Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, σε άρθρο τους με τίτλο «Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη» στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature», επισημαίνοντας ότι ο νέος ειδικός φόρος είναι απαραίτητος για να μειωθεί η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών ουσιών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Ρόμπερτ Λάστιγκ, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», ζητούν να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην ακολουθούμενη δημόσια πολιτική σχετικά με τη ζάχαρη.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης, η οποία έχει τριπλασιαστεί διεθνώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης με τον καρκίνο, την πρόωρη γήρανση και την εγκεφαλική άνοια.

Η ζάχαρη θεωρείται εξίσου τοξική για το ήπαρ όπως το αλκοόλ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό σε καρότσι έπεσε στις γραμμές του τραίνου!




Απίστευτο βίντεο, σώο το παιδάκι.

Τύχη βουνό είχε ένα μωρό που κύλησε, ενώ καθόταν μέσα στο καρότσι του, στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού και στη συνέχεια έπεσε στις γραμμές του τραίνου χωρίς η μητέρα του να προλάβει να το κρατήσει.
Πήδηξε όμως έγκαιρα στις ράγες κι απομάκρυνε το μωρό πριν φτάσει το επόμενο τραίνο…

Το περιστατικό σημειώθηκε σε σταθμό στη Μελβούρνη και καταγράφηκε στις κάμερες ασφαλείας.

Το βίντεο θα πρέπει να κάνει τους γονείς ακόμα πιο προσεκτικούς, δήλωσε εκπρόσωπος του σιδηρόδρομου. «Έγινε τόσο γρήγορα, Δείχνει πως δεν μπορείς να τραβήξεις το βλέμμα σου καθόλου από ένα μωρό», είπε.

Δείτε το βίντεο...

Διαβάστε περισσότερα...

Το κορίτσι που γεννήθηκε χωρίς νεφρά



Έχει υποβληθεί σε 27 χειρουργεία σε 10 χρόνια.

Συγκλονίζει η περιπέτεια της 10χρονης Alice Skinner η οποία γεννήθηκε χωρίς νεφρά και έχει υποβληθεί σε 27 χειρουργικές επεμβάσεις.

Η Alice Skinner, από το Hartlepool, γεννήθηκε με ένα πρόβλημα στα νεφρά αφού αυτά δεν αναπτύχθηκαν όταν εκείνη βρισκόταν μέσα στη μήτρα. Μετά από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες, τώρα στα 11 της χρόνια έχει κάθε λόγο να χαμογελάει.

Φαίνεται πως η τελευταία χειρουργική επέμβαση στην οποία και υποβλήθηκε θα είναι και η τελευταία. Μάλιστα οι γιατροί της έκαναν και επισκληρίδιο για δύο ημέρες για να σιγουρευτούν ότι δεν θα πονάει και στη συνέχεια πήρε μορφίνη.


Η περίπτωση της Alice συμβαίνει μία στο εκατομμύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο κι το κορίτσι έφτασε πολλές φορές κοντά στο θάνατο.

Κανείς από τους γονείς της δεν ήταν συμβατός και οι γιατροί είχαν εξαντλήσει κάθε περιθώριο ενώ δεν μπορούσαν πια να τις κάνουν αιμοκάθαρση αφού οι φλέβες της είχαν «στερέψει».

Μετά το τελευταίο χειρουργείο ήρθαν και τα πρώτα χαμόγελα αφού οι γιατροί πιστεύουν ότι η μικρή Alice μπορεί και να τα καταφέρει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψωνίστε γλιτώνοντας χρήματα



Πώς θα εμπλουτίσετε την γκαρνταρόμπα σας χωρίς να αδειάσετε το πορτοφόλι σας.

Οι περισσότεροι πολίτες περιμένουν πως και πως την περίοδο των εκπτώσεων για να αγοράσουν ρούχα που χρειάζεται να έχουν στην γκαρνταρόμπα τους. Βέβαια, στην παρούσα φάση, υπάρχουν και πολλοί που δεν ψωνίζουν καθόλου λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όμως, εκτός από τις εκπτώσεις, υπάρχουν μικρά μυστικά που αν τα εφαρμόζετε όλο το χρόνο, θα μπορέσετε να γλιτώσετε αρκετά χρήματα από το πορτοφόλι σας. Και το πιο σημαντικό; Θα έχετε κάνει και κάποια ψώνια!

Ρούχα με πολλές χρήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν γυναικεία ρούχα που μπορούν να φορεθούν με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα ένα στράπλες ελαστικό φόρεμα μπορεί να φορεθεί σαν φούστα ή σαν μπλουζοφόρεμα. Ακόμη ένα καλοκαιρινό παρεό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φουλάρι κ.ά. Το σημαντικό είναι να διαλέγετε κομμάτια που μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους, όπως λένε οι ενδυματολόγοι.

Για όλες τις εποχές

Υπάρχουν μπλούζες που αποτελούν τη βασική γκαρνταρόμπα σας το καλοκαίρι αλλά μπορούν να φορεθούν έξυπνα και το χειμώνα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τις φοράτε μέσα από ζακέτες και σακάκια με το τζιν σας. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα υφάσματα δεν πρέπει να είναι αρκετά ζεστά για το καλοκαίρι ούτως ώστε να μπορείτε να τα φοράτε όλο το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, θα γλιτώνετε χρήματα από διπλές αγορές.

Μην ξεχνάτε τα στοκ και τα… παζάρια

Είστε λάτρεις της επώνυμης ετικέτας αλλά δεν μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα για να τα αποκτήσετε; Σκεφτείτε ότι υπάρχουν τα στοκ και τα bazaar. Εκεί θα βρείτε ευκαιρίες σε μοναδικές τιμές. Και επιπλέον πρέπει να θυμάστε ότι μόνο τα ρούχα δεν κάνουν τη διαφορά. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αξεσουάρ που θα συνδυάσετε την εμφάνισή σας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Τζόγος» με τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί



Εκχώρηση μισθωμάτων στο Δημόσιο αντί της φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να μην συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση μισθώματα, τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί, αν εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

Έτσι, το 2012 οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να αποφασίσουν αν τα ενοίκια που τους οφείλει ο ενοικιαστής τους για το 2011 θα τα διεκδικήσουν ή θα τα απολέσουν εκχωρώντας το σχετικό ποσό στο Δημόσιο.

Ιδιοκτήτης που δεν έχει εισπράξει ενοίκια 5 μηνών για το 2011 συνολικού ύψους 5.000 ευρώ τον Μάιο του 2012 θα πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση και την ίδια στιγμή να αποφασίσει:

-Είτε θα πληρώσει φόρο για τις 5.000 ευρώ δηλώνοντας κανονικά όλο το ποσό.

-Είτε θα καταθέσει δήλωση εκχώρησης των εισοδημάτων στο Δημόσιο.

Ο ιδιοκτήτης στη μία περίπτωση πληρώνει φόρο και ρισκάρει να μην εισπράξει τα ενοίκια ποτέ, στη δεύτερη δεν πληρώνει φόρο αλλά μηδενίζει τις πιθανότητες να εισπράξει τα ενοίκια.

Για την εκχώρηση των ενοικίων θα πρέπει να συνυποβληθούν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

-Το συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου.

-Η εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ή η πρόσκληση καταβολής των μισθωμάτων.

-Η αγωγή απόδοσης του μισθίου ή η αγωγή μη καταβολής των μισθωμάτων.

-Η δικαστική απόφαση απόδοσης του ενοικίου και καταβολής των μισθωμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται νέο σοκ από την εφορία



Αυξημένοι φόροι έως και 1.500% για τα περσινά εισοδήματα.

Φορο-σοκ επιφυλάσσει φέτος η εφορία σε εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων εκτοξεύονται στα ύψη, αφού αυξάνονται ακόμη και πάνω από 1.500% σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2010, ενώ οι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι οικογένειες με παιδιά πλήττονται περισσότερο.

Ο φορολογικός λογαριασμός είναι ασήκωτος για τα νοικοκυριά μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, την αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «μαχαίρι» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» 10% για τους φορολογούμενους που συγκέντρωναν περισσότερες αποδείξεις.

Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν φέτος εκκαθαριστικό σημείωμα με επιστροφή φόρου θα είναι ελάχιστος, καθώς, όπως αναφέρει το «Έθνος», οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους.

Ο χρόνος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετράει αντίστροφα και ήδη το νέο έντυπο Ε1 είναι έτοιμο να αποσταλεί στους φορολογούμενους.

Τα έντυπα των νέων δηλώσεων θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του ΤΑΧΙSnet, από όσους φορολογούμενους απέκτησαν εντός του 2011 εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρίση και αυξημένα παράβολα μειώνουν τις μηνύσεις



Οι πολίτες έχουν γίνει… ανεκτικότεροι.

Εξυβρίσεις, απειλές και άλλα… εγκλήματα της διπλανής πόρτας εκλείπουν σταδιακά από τα πινάκια των δικαστηρίων. Η κρίση, σε συνδυασμό με την αύξηση του παραβόλου που πρέπει να καταβάλει ο μηνυτής, έχει κάνει τους πολίτες... ανεκτικότερους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχουν μειωθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2011, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη αυξήθηκαν τα παράβολα για υποβολή μηνύσεων από 10 σε 100 ευρώ και τα παράβολα για τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από 10 ευρώ σε 50 ευρώ.

Στόχος ήταν η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά και η μείωση των μηνύσεων που το δικαστικό έτος 2010-2011 έφτασαν τις 290.000 μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας! Το μέτρο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ήταν αποδοτικό, χωρίς ωστόσο ο αριθμός των μηνύσεων που κατατίθενται καθημερινά να είναι αμελητέος.


Διαβάστε περισσότερα...

Συσσίτια σε σχολεία της Θεσσαλονίκης



Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 32.000 ευρώ.

Δίπλα στους γονείς με οικονομικά προβλήματα, που αδυνατούν ακόμα και να δώσουν πρωινό στα παιδιά τους, βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης. Από σήμερα ο δήμος, σε συνεργασία με τα κυλικεία των σχολείων, ξεκινά τη διανομή πρωινού σε μαθητές που δεν έχουν κολατσιό.

Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 32.000 ευρώ για τους 600 μαθητές που πάνε νηστικοί στο σχολείο.

Σύμφωνα με το Δημοτικό Σύμβουλο, εντεταλμένο για θέματα Παιδείας Αντώνη Καρούμπη, ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέγραψε τις τελευταίες εβδομάδες τον αριθμό των μαθητών, στα σχολεία της δικής του γεωγραφικής ενότητας, που στερούνται πρωινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 1,9 % των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων δεν τρώει πρωινό, δηλαδή 600 παιδιά σε σύνολο 33.500.


Διαβάστε περισσότερα...

Εργαλεία «ασπίδα» για την εργασία



Καινούριες μέθοδοι, μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.

Με τις εξελίξεις στην οικονομία να είναι ραγδαίες και τις μεταβολές στην ελληνική αγορά εργασίας να συντελούνται με ταχύτητα φωτός πολλοί εργοδότες έχουν προχωρήσει σε δύο νέα μέτρα για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος.

Το ένα έχει να κάνει με την εκ περιτροπής εργασία και το δεύτερο με τη μερική απασχόληση που σημαίνει πρακτικά ότι αντί για πενθήμερο οι εργαζόμενοι εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα με μειωμένες αποδοχές είτε αντί για οχτάωρο οι εργαζόμενοι απασχολούνται 4 ή 6 ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το ποιες είναι οι καινούριες μέθοδοι που μειώνουν το μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες και διατηρούν τις θέσεις των εργαζομένων και για το πώς εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία στο βίντεο του 24h.gr.




Διαβάστε περισσότερα...

Δωμάτια 3 ευρώ!! για τους άστεγους



Περίπου 500.000 ευρώ αναμένεται να διατεθούν τις επόμενες ημέρες στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φροντίσουν για τη διαμονή των χιλιάδων αστέγων που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της κρίσης.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, τις επόμενες ημέρες θα δοθούν 400.000 ευρώ στο Δήμο Αθηναίων, 100.000 ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ θα δοθούν και 300.000 ευρώ στην Αρχιεπισκοπή για σίτιση, προκειμένου να προχωρήσουν στις πρώτες άμεσες παρεμβάσεις υποστήριξης στέγασης. Μάλιστα όπως επεσήμανε ο υφυπουργός αναμένεται να αναζητηθούν και φτηνά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας τα οποία με ένα χαμηλό μίσθωμα (ακόμη και 3 ευρώ) θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν άστεγους.

Πάντως με βάση πολύ παλαιότερους υπολογισμούς, οι άστεγοι έφθαναν τους 20.000, ενώ τώρα όπως υπολογίζεται, ο αριθμός μπορεί και να έχει διπλασιαστεί. Να σημειωθεί ότι ότι με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, θα γίνει καταγραφή αλλά και κατηγοριοποίηση των άστεγων που έχουν δημιουργηθεί λόγω τρόικας, ώστε να μπορεί να δοθεί και η κατάλληλη βοήθεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Αφηρημάδα ή Αλτσχάιμερ;



Ένα τεστ με ερωτήσεις για τη διάγνωση της νόσου δημιούργησαν επιστήμονες.

Ενα γρήγορο τεστ επινόησαν Αμερικανοί ερευνητές, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει εάν ένας άνθρωπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το τεστ αποτελείται από 21 ερωτήσεις και μπορεί να βοηθήσει όσους ανησυχούν για αγαπημένα τους πρόσωπα να ξεχωρίσουν τη φυσιολογική αφηρημάδα από τις πιο σοβαρές διαταραχές της μνήμης, οι οποίες ενδεχομένως συνιστούν πρώιμες ενδείξεις άνοιας.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να τις απαντούν οι οικείοι τού δυνητικά πάσχοντος ατόμου.

Το «Ερωτηματολόγιο της Αλτσχάιμερ» (Alzheimer's Questionnaire), όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες που το επινόησαν, έχει ποσοστό ακριβείας σχεδόν 90% και ουσιαστικά αξιολογεί την ήπια νοητική διαταραχή - μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προβλήματα με τη μνήμη τα οποία είναι αρκετά σοβαρά ώστε να τα παρατηρήσει ο πάσχων ή οι οικείοι του, αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητά του.

Μελέτες έχουν δείξει πως η ήπια νοητική διαταραχή πρωτοεκδηλώνεται στους 40άρηδες και 50άρηδες και φτάνει να προσβάλλει τον ένα στους πέντε 60άρηδες.

Επιπλέον, ο ένας στους δύο πάσχοντες από αυτήν αναπτύσσει τελικά άνοια (το 15% μέσα σε έναν χρόνο), ενώ από τους υπόλοιπους οι μισοί περνούν φυσιολογικά τη ζωή τους και οι άλλοι μισοί βλέπουν τη μνήμη τους να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Επινοητές του τεστ είναι επιστήμονες υπό τον δρα Μάικλ Μάλεκ-Αχμάντι από το Ερευνητικό Ιδρυμα Υγείας Banner Sun στην Αριζόνα, το οποίο ειδικεύεται στην άνοια.

Οι επιστήμονες το δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση «BMC Geriatrics» και, όπως σημειώνουν, ορισμένα από τα ερωτήματα που περιέχει (όπως το αν υπάρχει επανάληψη σε κάποιες συμπεριφορές του πάσχοντος) είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την τελική γνωμοδότηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε εμβόλιο ίσως κρύβεται η θεραπεία του καρκίνου του μαστού



Σχετική έκθεση δημοσίευσαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας.

Ενα πρωτοποριακό θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού, που χρησιμοποιεί τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο στοχεύει στο γονίδιο HER/2neu, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, όταν το γονίδιο αυτό εξαλείφεται και η ασθένεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, οι όγκοι εξαφανίζονται.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας χορήγησαν σε ασθενείς τέσσερις δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα μίας εβδομάδας, ενώ ύστερα από 15 ημέρες τις χειρούργησαν, ώστε να αφαιρέσουν τυχόν υπολείμματα της ασθένειας.

Στις δοκιμές συμμετείχαν εθελοντικά 27 ασθενείς, από τις οποίες οι επιστήμονες αφαίρεσαν συγκεκριμένα κύτταρα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική παρόμοια με την αιμοληψία. Στη συνέχεια, τα υπέβαλαν σε μια διαδικασία ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να τα αντιμετωπίζει σαν ξένο σώμα και να τους επιτίθεται.

Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Immunotherapy», έπειτα από τη σύγκριση που έκαναν ανάμεσα σε δείγματα που πήραν πριν και μετά τον εμβολιασμό διαπίστωσαν ότι σχεδόν στο 20% των ασθενών δεν υπήρχε καμία ένδειξη της ασθένειας, γεγονός που έδειχνε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είχε εξαφανίσει τους όγκους. Στις υπόλοιπες ασθενείς, από τις καταστροφικές πρωτεΐνες είχαν μείνει μόνο 11 ή είχαν μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%.

Επίσης, αναφέρουν ότι τα ίδια αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και στη δεύτερη δοκιμή του εμβολίου, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι τα θεραπευτικά εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά σε ασθένειες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες, που είναι σημαντικές για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. «Τα προηγούμενα εμβόλια στόχευαν σε αντιγόνα του ιστού, τα οποία εκφράζονταν στα καρκινικά κύτταρα, αλλά δεν ήταν απαραίτητα για την επιβίωσή τους» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μπράιαν Ζερνιέσκι.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς το εμβόλιο προσφέρει προστασία στο 85% των γυναικών που το δοκίμασε, ακόμη και έπειτα από τέσσερα χρόνια, με απόλυτη ασφάλεια και αμελητέες παρενέργειες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ηπατίτιδα χτυπά τους Έλληνες



Ανησυχητικά στοιχεία για τη διάδοση της ασθένειας.

Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς η Ηπατίτιδα να φαντάζει μακρινή ασθένεια που δε μας αφορά. Όμως εκτιμάται ότι περισσότεροι από 400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B ή C και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

Η «σιωπηλή επιδημία» της Χρόνιας Ιογενούς Ηπατίτιδας υπολογίζεται ότι προσβάλλει ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερους ανθρώπους από ότι ο ιός του AIDS ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι μετά το 2015 οι θάνατοι από ηπατίτιδα C θα είναι περισσότεροι από εκείνους που οφείλονται στον ιό του AIDS.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή καθώς μελέτη που έγινε έδειξε ότι στην Ελλάδα θα έχουμε αύξηση κατά 21% των κυρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος εξαιτίας της χρόνιας ηπατίτιδας C.

Εξάλλου η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας Παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί παγκοσμίως από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C, δηλαδή 1 στους 12 ανθρώπους.

Η πρόληψη της ηπατίτιδας Β συνίσταται στον εμβολιασμό, ενώ για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο. Ως πρόληψη πρέπει να θεωρούμε τη σωστή ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης των ιών και τις συνέπειες τυχόν λοίμωξης.

Η μετάδοση των ιών της Ηπατίτιδας B και C γίνεται με την αιματογενή οδό ή με τη σεξουαλική επαφή. Οι μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του δεν αποτελούν σήμερα πρόβλημα για τη μετάδοση ηπατίτιδας λόγω του συστηματικού ελέγχου που διενεργείται στις μονάδες αιμοδοσίας. Η κοινή χρήση συρίγγων κατά τη λήψη ναρκωτικών ουσιών, μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τατουάζ και η σεξουαλική επαφή με άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα αποτελούν τους κύριους τρόπους μετάδοσης. Στο 1/3 των ατόμων που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας κινδύνου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεθαίνοντας στην πείνα



Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι αστεία υπόθεση.

Τα δύο πρόσωπα της σύγχρονης Ελλάδας είναι σίγουρα πολύ διαφορετικά. Από τη μία, έρευνα της Κομισιόν δείχνει ότι σχεδόν 1 στα 4 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Από την άλλη, στοιχεία των επιστημόνων δείχνουν ότι το 5% των παιδιών μέχρι 12 ετών μπορεί να βρίσκονται πολύ κοντά στη νευρική ανορεξία αφού έχουν κάνει ή θέλουν να κάνουν δίαιτα αλλά και γυμναστική για να φτιάξουν το σώμα τους.

Οι διατροφικές διαταραχές των παιδιών αποτελούν πια συνηθισμένο φαινόμενο και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά.

Όσο για τα ακριβή αίτια της νευρικής ανορεξίας των παιδιών, αυτά δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως καθώς μπορεί να συμβάλουν πολλοί παράγοντες όπως τα πρότυπα της τηλεόρασης, η πίεση από το σπίτι, τα οικογενειακά προβλήματα ενδεχομένως και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όμως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι γονείς με τα πρώτα σημάδια πρέπει να σπεύδουν σε ειδικό γιατρό καθώς για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χρειάζεται η συμβολή ειδικών επιστημόνων. Άλλωστε για να καταπολεμηθεί η ασθένεια της ανορεξίας δεν αρκεί η πίεση από το σπίτι για να αρχίσει ένα παιδί να τρώει.

Το αισιόδοξο είναι πάντως πως με βάση τα διεθνή στατιστικά δεδομένα το 70% των παιδιών και εφήβων εμφανίζουν βελτίωση μετά από χρόνια θεραπεία ενώ 8 στους 10 ασθενείς κατορθώνουν τελικά να επανέλθουν στο φυσιολογικό βάρος χωρίς να παρουσιάσουν σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.

Ωστόσο το τραγικό είναι ότι τελικά το 5% των ανηλίκων στο δυτικό κόσμο θα χάσει τελικά τη ζωή του από τις διατροφικές διαταραχές.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλασιάστηκαν τα νέα περιστατικά καρκίνου



Μάστιγα η αρρώστια στην Κύπρο.

Διπλασιάστηκαν τα νέα περιστατικά καρκίνου που καταγράφηκαν στην Κύπρο, την περίοδο 2001- 2010. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο καρκινοπαθών και συγγενών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας «Ελπίζω, Αγωνίζομαι, Ζω» (ΕΛΑΖΩ), τo 2001 υπήρξε αύξηση των νέων περιστατικών καρκίνου κατά 2% και το 2010 τα νέα περιστατικά διπλασιάστηκαν, σημειώνοντας αύξηση 4%.

Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια «Ημέρα Καρκίνου», ο Σύνδεσμος ΕΛΑΖΩ αναφέρει ότι με την έναρξη της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 2013 και τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε Πανεπιστημιακή Σχολή και του Ογκολογικού Τμήματος σε Πανεπιστημιακή Κλινική, αναμένεται να προσφέρονται, πλέον, ολιστικές θεραπείες του καρκίνου, χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να καταφύγουν στο εξωτερικό, επωμιζόμενοι μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αντικαπνιστική εκστρατεία «πάει» θέατρο


Αλλά η ακρίβεια είναι αυτή που «κόβει» το τσιγάρο στους Έλληνες.
Στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μεταφέρεται πλέον η αντικαπνιστική δράση, μέσα από μία παράσταση διάρκειας 10 λεπτών με τίτλο «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει». Ήδη αυτή η παράσταση παρουσιάζεται και στις τρεις σκηνές του ΚΘΒΕ πριν από το κανονικό πρόγραμμα.

Η πρωταγωνίστρια μέσα από την προσωπική της ιστορία ξετυλίγει το κουβάρι της δικής της επιλογής να καπνίζει, ενώ οι θεατές βλέπουν τις συνέπειες και τα στάδια αυτής της επιλογής και ενημερώνονται για τη νόσο των καπνιστών (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια).

Μέσα από την αναδρομή στο παρελθόν η γυναίκα βρίσκει τη δύναμη να ζητήσει βοήθεια προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα και να αποκτήσει ποιότητα ζωής. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και παρουσιάζεται με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas.

«Είναι η πρώτη φορά που επιστρατεύεται η τέχνη για τη διακοπή του καπνίσματος. Το θέατρο είναι ο κύριος παιδαγωγός που μπορεί να περάσει το μήνυμα για τη διακοπή του καπνίσματος. Ένα μήνυμα το οποίο αδυνατεί να το περάσει ο γιατρός, ο οποίος, όταν συνιστά διακοπή του καπνίσματος, στα μάτια του καπνιστή μετατρέπεται σε “μπαμπούλα”. Μία θεατρική παράσταση που θα τη δει ένας μεγάλος αριθμός θεατών θα προσεγγίσει και θα κινητοποιήσει πολύ περισσότερο κόσμο, απ΄ ό,τι οποιαδήποτε απαγορευτική διάταξη κι αν επιβληθεί» επισήμανε η πνευμονολόγος-καθηγήτρια του ΑΠΘ, Παρασκευή Αργυροπούλου Πατάκα.

Η οικονομική κρίση ωθεί στη διακοπή του καπνίσματος

Η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής των τσιγάρων ωθούν τους καπνιστές στη διακοπή του τσιγάρου. Και, όπως τονίζει η κ Πατάκα, η αποτελεσματικότερη αντικαπνιστική καμπάνια είναι η αύξηση της τιμής του τσιγάρου.

«Όσο αυξάνεται η τιμή των τσιγάρων τόσο ελαττώνεται το ποσοστό τον καπνιστών. Σε μια χώρα με κανονικό βιοτικό επίπεδο εάν αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων πάνω από τα 5 ευρώ τότε το ποσοστό των καπνιστών πέφτει κατά 8% στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και κατά 4% στα μεσαία. Το 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές. Αν υπολογίσουμε το 4-8% στο 40% του πληθυσμού καταλαβαίνετε ότι τα μεγέθη είναι μεγάλα» εξήγησε η κ Πατάκα.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι αντικαπνιστικές διατάξεις συμβάλουν στον περιορισμό του καπνίσματος αλλά η οικονομική κρίση, η ανεργία και κατά συνέπεια η έλλειψη χρημάτων συνιστούν παράγοντες που ωθούν περισσότερο τους καπνιστές στη διακοπή του τσιγάρου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν ακούει κανέναν»



Δέκα πρακτικές οδηγίες για παιδιά με διάσπαση προσοχής ή υπερκινητικότητα.

Η φράση ότι το «παιδί δεν ακούει κανέναν», είναι πολύ συχνή. Έχετε σκεφτεί όμως ότι μπορεί να φταίει η δική σας συμπεριφορά και να είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει; Παρουσιάζονται 10 πρακτικές οδηγίες για γονείς που έχουν παιδιά με διάσπαση προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα. Αναφέρονται στην ομαλή καθημερινή αλληλεπίδραση των γονιών με τα παιδιά τους.

1. Τονίστε την καλή συμπεριφορά. Για παράδειγμα αν κάθεται στον καναπέ και περιμένει να ετοιμαστεί το φαγητό αλλά παράλληλα μαλώνει με τον αδερφό του ή κάνει φασαρία μην τονίσετε μόνο το τελευταίο γεγονός. Θυμηθείτε πρώτα να επαινέσετε ότι κάθεται στον καναπέ και περιμένει και μετά ζητήστε του να κάνει και το επιπλέον πχ. ησυχία.

2. Αγνοήστε όσο μπορείτε τις ασήμαντες «κακές» συμπεριφορές. Αν θέλετε να αλλάξετε σημαντικά άσχημες συμπεριφορές πρέπει πρώτα να μπορείτε να προσπερνάτε τις απλά «ενοχλητικές» συμπεριφορές πχ. πειράγματα, λίγο θόρυβο για να δώσετε σημασία σε αυτές που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

3. Ανατροφοδοτήστε το παιδί με στοιχεία για την συμπεριφορά του. Αν βλέπετε ότι ξεκινάει μια συμπεριφορά που θα οδηγήσει στα γνωστά αποτελέσματα σταματήστε και εξηγήστε στο παιδί τι κάνει και τι πρέπει να αλλάξει πχ. βάλε τα πόδια στο πάτωμα όχι στην καρέκλα. Αν δεν γνωρίζει τι πρέπει να αλλάξει θα ανακυκλώνει τον ίδιο «φαύλο κύκλο».

4. Ανατροφοδοτήστε με αυτά τα στοιχεία όσο πιο συχνά μπορείτε. Κάθε φορά θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι στο τι πρέπει να αλλάξει το παιδί. Η απλή οδηγία «συμμορφώσου» δεν βοηθάει.

5. Πάντα τονίζουμε πρώτα την καλή συμπεριφορά και μετά αυτο που δεν μας αρέσει.

6. Αναπτύξτε ρουτίνες. Όπως πχ. συγκεκριμένη ώρα για να σηκωθεί, να φάει, να διαβάσει κτλ. Πρέπει να υπάρχει περιθώριο χρόνου μέχρι να συνηθίσει στην ρουτίνα γιατί το παιδί δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα αυτά στον χρόνο που επιθυμείτε. Οι ιεροτελεστίες βοηθούν για να να αποτυπωθούν περισσότερο βιωματικά στα παιδιά αυτά οι υποχρεώσεις τους πχ. » Στις 9:00 πλένουμε τα δόντια μας και μετά διαβάζουμε το παραμύθι που θες.»

7. Σημειώστε και αναρτήστε μέχρι 3 κανόνες. Μπορείτε να αναρτήσετε σε εμφανές σημείο ένα σημείωμα με 3-4 κανόνες (όχι περισσότερους) που θεωρείτε σημαντικούς. Κάθε φορά που παραβίασε κάποιον μπορείτε όχι μόνο να τον λέτε αλλά και να τον δείχνετε.

8. Προνοήστε για τα προβλήματα. Είναι χρήσιμο να έχετε συγκεκριμένους κανόνες για κάθε μέρος που πρόκειται να πάτε με το παιδί και γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιθανό να διασπαστεί και να υπερδιεγερθεί πχ. Super Markets, εστιατόρια κτλ. Όλα τα μέρη που έχουν έντονη κινητικότητα και πολλαπλά ερεθίσματα βρίσκονται στα «υψηλής επικινδυνότητας μέρη». Είναι λοιπόν χρήσιμο να ξέρει απο πριν τι περιμένετε να μην κάνει. Ανάλογα θα πρέπει να έχει μια επιβράβευση ή ένα κόστος.

9. Λάβετε υπ’ όψιν την ανάγκη που θέλει να ικανοποιήσει. Κάθε φορά που το παιδί κάνει κάτι «ακατάλληλο» πχ, φωνάζει, καταλήγει σε κρίση θυμού κτλ. υπάρχει μια ανάγκη που θέλει να καλύψει, ένα αίτημα αλλά δεν ξέρει να το ζητήσει με τον κατάλληλο τρόπο. Επομένως πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλει και χρειάζεται και μετά να του μάθετε να το ζητάει με τον κατάλληλο τρόπο.

10. Μην παραιτήστε. Πολλές φορές αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο να πρέπει να θυμάσαι να κάνεις όλα αυτά καθε μέρα και να μην πετυχαίνουν κάθε φορά. Για αυτό αναζητήστε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του δικού σας θυμού πχ. πηγαίνετε ένα σύντομο περίπατο όταν η κρίση τελειώσει. Είναι όμως σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στο τι ζητάς και πως το ζητάς για να μην συνεχίζεται η ανακυκλωση των ίδιων προβλημάτων.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ηλικιωμένοι Ευρωπαίοι δεν εμβολιάζονται



Στην ευαισθητοποίηση του κοινού στοχεύει η Ε.Ε.

Μια ομάδα σημαντικών ευρωπαϊκών εταίρων που σχηματίστηκε πρόσφατα με την ονομασία SAATI (Supporting Active Ageing Through Immunisation) ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει την περιορισμένη ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τον κίνδυνο και την επιβάρυνση από τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Υγιούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, η SAATI θα συνεργάζεται με φορείς χάραξης πολιτικής και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να εξετάσει πώς θα μπορούσε ο εμβολιασμός, ως στρατηγική πρόληψης, να αποτελέσει μέρος μιας ηλικιακής προσέγγισης στη πολιτική της υγείας για όλες τις φάσεις της ζωής του ατόμου. Επί του παρόντος, η πολιτική εμβολιασμού δεν είναι ομοιόμορφη και επικεντρώνεται κυρίως στους πολύ νέους, στους πολύ ηλικιωμένους ή σε όσους ανήκουν σε ομάδες κινδύνου.

«Επωφελούμαστε από την εστίαση της ΕΕ στην υγιή γήρανση για να υπογραμμίσουμε την ανάγκη αναθεώρησης των ευρωπαϊκών πολιτικών, πρακτικών και επικοινωνιών γύρω από τον εμβολιασμό των ενηλίκων», δήλωσε ο Καθηγητής Javier Garau, Πρόεδρος της SAATI και πρώην Πρόεδρος της ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases). «Ο εμβολιασμός είναι μια ιδιαιτέρως συναφής στρατηγική υγείας για τους ενηλίκους, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με το πέρασμα των χρόνων και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουμε να προσβληθούμε από σοβαρά νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, που προλαμβάνονται όμως με τον εμβολιασμό.

Επιπλέον, το ευρύ κοινό έχει συνήθως περιορισμένες γνώσεις όσον αφορά τα συμπτώματα και τον αντίκτυπο αυτών των νοσημάτων. Σε αντίθεση με τα βρέφη, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες ή συνεπείς κατευθυντήριες γραμμές για την ανοσοποίηση των ενηλίκων, και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη μείωση των προλαμβανόμενων και μερικές φορές θανατηφόρων ασθενειών.»

Σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο για την πνευμονία, το κόστος εκτιμάται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ για άμεσες και έμμεσες δαπάνες ετησίως. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής, όχι μόνο λόγω της γήρανσης της κοινωνίας της Ευρώπης, αλλά και λόγω των πιέσεων που αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις για καλύτερη διαχείριση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.

«Η ανοσοποίηση δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά είναι ουσιώδους σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Πρέπει να τυποποιήσουμε την ανοσοποίηση ως σημαντικό κομμάτι της υγιούς γήρανσης. Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές εμβολιασμού ενηλίκων θα μείωναν σημαντικά την εμφάνιση των νοσημάτων και την επιβάρυνση ατόμων, εργοδοτών και συστημάτων υγείας», είπε η Βαρόνη Sally Greengross, Chief Executive του International Longevity Centre στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσδιορίσει την υγιή γήρανση ως κοινωνική πρόκληση κοινή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, ανακήρυξε το 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος Υγιούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Το έτος αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος των στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης υγείας για τους ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε να μπορούν να διατηρούν έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μικροπλαστικά» εισβάλλουν στην τροφική αλυσίδα



Eπιστήμονες πήραν δείγματα από 18 παραλίες σε διάφορες χώρες.

Την τροφική αλυσίδα προσβάλλουν μικροσωματίδια πλαστικού που προέρχονται από το πλύσιμο ρούχων, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στις παραλίες καταλήγουν «μικροπλαστικά» από συνθετικά ρούχα, τα οποία, κάθε φορά που πλένονται, απελευθερώνουν μέχρι και 1.900 μικροσκοπικές ίνες ανά ένδυμα.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι πλαστικά, μικρότερα του ενός χιλιοστού, καταναλώνονταν από τα ζώα και εισέρχονταν στην τροφική αλυσίδα.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία».

Σύμφωνα με τον Δρ. Browne, μέλος του αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου Οικολογικής Ανάλυσης, τα «μικροπλαστικά» προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα γιατί, με βάση τα στοιχεία, βρίσκουν τον τρόπο να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα.

«Από τη στιγμή που τα πλαστικά θα καταναλωθούν, μεταφέρονται από το στομάχι των ζώων στο κυκλοφορικό τους σύστημα και στην ουσία τα κύτταρά τους τα αφομοιώνουν», ανέφερε.

Για να διαπιστώσουν πόσο διαδεδομένη είναι η παρουσία των «μικροπλαστικών» στις ακτογραμμές, οι επιστήμονες πήραν δείγματα από 18 παραλίες σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Σιγκαπούρη.

«Όπως διαπιστώσαμε, σε όλο τον κόσμο, δεν υπήρχε δείγμα που να μην περιέχει μικροσωματίδια πλαστικού», δήλωσε ο Δρ. Browne, διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των «μικροπλαστικών» προερχόταν από ύφασμα.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι από τα διάφορα πολυμερή που μόλυναν τις ακτογραμμές, αυτά που κυριαρχούσαν ήταν ο πολυεστέρας, τα ακριλικά και το νάιλον.

Παράλληλα βρήκαν ότι η συγκέντρωση των «μικροπλαστικών» ήταν σαφώς μεγαλύτερη στις αστικές περιοχές.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημείο καμπής για τη μητρότητα η ηλικία των 35 ετών



Ευκολότερη η σύλληψη και λιγότερα προβλήματα σύμφωνα με μελέτη.

Οι γυναίκες που θέλουν να βιώσουν την μητρότητα, καλό είναι να επιδιώξουν να μείνουν έγκυες πριν την ηλικία των 35 ετών αφού τότε η σύλληψη θα είναι ευκολότερη και οι πιθανότητες εμφάνισης προβλήματος υγείας κατά πολύ μικρότερες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που διεξήχθη από φιλανδούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 85% των γυναικών ηλικίας μικρότερης των 35 ετών, θα συλλάβει μέσα σε ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησε την προσπάθεια. Αντίθετα, σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκας το ποσοστό μόλις και φτάνει το 40%.

Επιπλέον, βρέθηκε ότι στις γυναίκες που καθυστερούν να κυοφορήσουν υπάρχει η τάση να αποκτούν περισσότερο βάρος, να καταναλώνουν αλκοόλ καθώς και να καπνίζουν.

Ακόμη και αν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας καταφέρουν να μείνουν έγκυες, οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μισές από τις γυναίκες που χρειάστηκαν πάνω από 2 χρόνια για να συλλάβουν σε σύγκριση με αυτές που τα κατάφεραν σε λιγότερο από 1 χρόνο, παρουσίασαν μια τουλάχιστον αποβολή κατά την κύηση. Τέλος, το 64% από τις γυναίκες αυτές, αντιμετώπισαν προβλήματα πρόωρου τοκετού και γέννησης εμβρύων με προβλήματα υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε άλλο σημείο του εγκεφάλου το κέντρο του λόγου



Ερευνητές έβγαλαν νοκ άουτ τις παραδοσιακές θεωρίες.

Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που αναθεωρεί τα έως τώρα παραδεδεγμένα: το κέντρο του λόγου βρίσκεται σε άλλη εγκεφαλική περιοχή, από αυτήν που πίστευαν ως τώρα οι νευρολόγοι.

Μάλιστα, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν και κάτι άλλο αξιοσημείωτο: το νέο κέντρο του λόγου ουσιαστικά βρίσκεται στο ίδιο σημείο και στους πιθήκους, συνεπώς η καταγωγή της γλώσσας στους πιθήκους και στους ανθρώπους έχει μάλλον πολύ πιο κοινές ρίζες από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζόζεφ Ραουσέκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εντόπισαν μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με την επεξεργασία του λόγου.

Έως τώρα το κέντρο του λόγου εθεωρείτο η λεγόμενη «περιοχή του Βέρνικε», που έχει πάρει το όνομα του γερμανού νευρολόγου του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας σε ένα σημείο στο πίσω μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, πίσω από τον ακουστικό φλοιό, ο οποίος επεξεργάζεται τους ήχους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κέντρο του λόγου στην πραγματικότητα βρίσκεται τρία εκατοστά πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον αριστερό κροταφιαίο λοβό, μπροστά και όχι πίσω από τον ακουστικό φλοιό.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση περιστατικών του καρκίνου του παχέος εντέρου



Ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου υπολογίζεται σε 6% στο γενικό πληθυσμό.

Οι ειδικοί τονίζουν πως όσο νωρίτερα εντοπισθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τόσο πιο εύκολο είναι να καταπολεμηθεί.

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τον τρίτο στις γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής της νόσου υπολογίζεται σε 6% στο γενικό πληθυσμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, όσοι έχουν πολύποδες στο παχύ έντερο, οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου - ορθού.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου διαδραματίζουν η κακής ποιότητας διατροφή και το κάπνισμα. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι 2 από τα 3 περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στη διατροφή, με αποφυγή του καπνίσματος και με φυσική άσκηση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μέλι «ασπίδα» για τον ανθρώπινο οργανισμό



Μεγάλα τα οφέλη του και για την οικονομία.

Ολοένα και μεγαλύτερο κοινό αποκτά η ενασχόληση με την μελισσοκομία σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει και πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν λύσεις στο επαγγελματικό αδιέξοδο.

Το μέλι είναι ευεργετικό τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, όπως όλα δείχνουν.

Οι Έλληνες καταναλώνουν μέλι και είναι ένα προϊόν που αγαπούν. Για την ακρίβεια στη χώρα μας παράγονται 15-17.000 τόνοι και εισάγονται 2500 τόνοι. Από την παραγωγή μας διοχετεύουμε στο εξωτερικό περίπου 500 τόνους.

Το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη φυτών με πλούσια αρώματα και αυτό συντελεί στην παραγωγή ενός αρωματικού μελιού. Για αυτό άλλωστε το ελληνικό μέλι είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο.

Άλλωστε το μέλι δε χρησιμοποιείται μόνο ως τροφή αλλά και ως φάρμακο, αφού λειτουργεί ενισχυτικά στο ανοσοποιητικά σύστημα του ανθρώπου.

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για πολλά ακόμη προϊόντα της μέλισσας, όπως η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και η γύρη.

Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο της μελισσοκομίας, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο 4ο συνέδριο Agrotica, της 24ης διοργάνωσης, που διεξάγεται από τη Helexpo στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 5 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...