Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Για «τεχνικές» ελλείψεις μιλά ο Α. ΛοβέρδοςΠρος επίλυση τα προβλήματα του ΕΚΑΒ
Σε παιχνίδι υπονόμευσης του δημοσίου συστήματος υγείας, απέδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, τις οποίες χαρακτήρισε «τεχνητές», κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα τόνισε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για την τεχνητή έλλειψη υλικών στο Αλεξάνδρας και αύριο το απόγευμα θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε όσους ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ακόμη ως «απόπειρα δημιουργίας σεισμού» στον Ευαγγελισμό και το ΚΑΤ, τα λεγόμενα περί διακοπής των χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών, τονίζοντας ότι ύστερα από έλεγχο που έκανε ο διοικητής της Α΄ΥΠΕ Αττικής, Άρης Μουσιώνης, διαπιστώθηκε ότι οι αποθήκες των συγκεκριμένων νοσοκομείων είναι πλήρεις υλικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τυχόν έλλειψη υλικών στα νοσοκομεία θα οφείλεται είτε σε κακή διαχείριση, είτε σε εμπάργκο των προμηθευτών και όχι στο ότι δεν πληρώθηκαν. Επειδή, όπως είπε, αναμένονται και άλλες απόπειρες υπονόμευσης του συστήματος δημόσιας υγείας, δόθηκε εντολή στο σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας να διενεργούν αμέσως ελέγχους, όταν δέχονται μηνύματα από τους διοικητές των ΥΠΕ, χωρίς να περιμένουν υπουργική εντολή.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη, ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών όλου του πλανήτη σε δαπάνες υγείας, οι οποίες ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, το αντίκρισμά τους σε υπηρεσίες υγείας δεν είναι το καλύτερο.

Υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή αποκτά το ΑΧΕΠΑ

Ένα υπερσύγχρονο εργαλείο ακτινοχειρουργικής για τη θεραπεία του καρκίνου θα αποκτήσει μέχρι τον Οκτώβριο ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Λοβέρδο και τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη. Πρόκειται για έναν ογκοτικό στερεοτακτικό γραμμικό επιταχυντή σώματος - εγκεφάλου, αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα αγοραστεί με χορηγία του ΟΠΑΠ. Το μηχάνημα αυτό που λειτουργεί με ζωντανή εικόνα, εντοπίζει και θεραπεύει χωρίς νυστέρι πολύ μικρές καρκινικές βλάβες, τις οποίες οι συμβατικοί γραμμικοί επιταχυντές των νοσοκομείων δεν μπορούν να εντοπίσουν.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γεώργιος Βέργουλας τόνισε ότι με την προμήθεια αυτού του επιταχυντή αναβαθμίζεται 100% το νοσοκομείο, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί και ασθενείς και από άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ο κ. Λοβέρδος συμπληρώνοντας τον κ. Βέργουλα επισήμανε ότι τα μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες κορυφής για τις οποίες υπάρχει ζήτηση και από ασθενείς του εξωτερικού. Τόνισε ακόμη ότι αυτή η προσφορά υπηρεσιών, η οποία αντιμετωπιζόταν μέχρι τώρα ως μία αγαθοεργία, θα γίνεται πλέον με οργανωμένο τρόπο και οι ασθενείς που έρχονται από το εξωτερικό θα πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας, απευθυνόμενοι στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Προς επίλυση τα προβλήματα του ΕΚΑΒ

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ, ο κ. Λοβέρδος το χαρακτήρισε «ηρωικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που το ελληνικό κράτος δεν το προστάτεψε». Υπογράμμισε ακόμη ότι το πρόβλημα με τις αμοιβές των εργαζομένων του ΕΚΑΒ οφειλόταν σε μία εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και ότι θα λυθεί εντός των ημερών. Ανακοίνωσε ακόμη ότι μετά το Πάσχα θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια 200 ασθενοφόρων, καθώς και ότι το ΕΚΑΒ θα προμηθεύεται πλέον καύσιμα από τον στρατό σε φθηνότερη τιμή που θα είναι απαλλαγμένη από τους φόρους. Όσον αφορά το θέμα του προσωπικού, τόνισε ότι σε όποιες προσλήψεις γίνουν στο σύστημα υγείας, θα δοθεί προτεραιότητα στο ΕΚΑΒ.


Διαβάστε περισσότερα...

Υγιέστατο αγοράκι έφερε στον κόσμο μητέρα με μεταμοσχευμένη καρδιάΠρόκειται για τη μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα

Ένα υγιέστατο αγοράκι, έφερε σήμερα στον κόσμο, μια 38χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς προ επταετίας.

«Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα και από τις σπάνιες στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά. Η ευτυχισμένη μητέρα αποτελεί το πρώτο περιστατικό του οποίου όλη η διαδικασία (μεταμόσχευση καρδιάς, κύηση και τοκετός) έγινε στην Ελλάδα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η 38χρονη γέννησε στις 8 το πρωί, με καισαρική τομή, Το νεογνό έχει βάρος 2.800 γραμμάρια. Η μητέρα υπεβλήθη σε επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς το 2004 με ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας και βαρείας καρδιακής ανεπάρκειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: Αφορά 1 στους 8 ΈλληνεςΕπιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, αφού 1 στους 8 Έλληνες ταλαιπωρείται από κιρσούς, ευρυαγγείες, πρησμένα και βαριά πόδια, σύμφωνα με αποτελέσματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα αρχικού σταδίου Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας η οποία είναι μία χρόνια νόσος, που την αγνοούμε οι περισσότεροι, αν και ταλαιπωρεί το 15% του γενικού πληθυσμού με το 4% να υποφέρει συστηματικά, ενώ το 10% έστω και περιστασιακά.

Επιπρόσθετα, η έρευνα έδειξε ότι τα συμπτώματα αυτά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, αφού το 27% αυτών δήλωσε ότι δεν πηγαίνει σε εκδηλώσεις, το 19% ότι ακυρώνει δραστηριότητες, π.χ. θέατρο, κινηματογράφο και μένει στο σπίτι, πάνω από 9% αποφεύγει να φορά κοντά ρούχα ή σορτς το καλοκαίρι, ενώ το 7% δεν πηγαίνει διακοπές σε ζεστά μέρη το καλοκαίρι.

H έρευνα, που διεξήχθη σε 1.500 άτομα αστικών πόλεων, 18-64 ετών και όλων των χρηματοοικονομικών τάξεων, έδειξε επίσης ότι από αυτά τα συμπτώματα ταλαιπωρούνται περισσότερο οι εργαζόμενοι με περισσότερο από 4 ώρες ορθοστασίας στην εργασία τους, οι παχύσαρκοι, οι γυναίκες και τα άτομα ηλικίας 45+ ετών.

Τα συνήθη ενοχλήματα / συμπτώματα μεταξύ των πασχόντων, είναι κυρίως πόδια που πονάνε (58%), πρησμένα πόδια (37%) ή πόδια με αίσθημα βάρους (25%), ενώ επιπλέον οι συστηματικοί πάσχοντες εμφανίζουν περισσότερο ευρυαγγείες (26%) και κιρσούς (19%).

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι 76% των πασχόντων που τους χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων δήλωσε ότι έμεινε ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής.

Η φαρμακευτική αγωγή για την Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα bio φλαβονοειδή, που βοηθούν στην καλή λειτουργία των φλεβών.

Επιστημονικές μελέτες αλλά και πολύχρονη κλινική εμπειρία έχουν τεκμηριώσει ότι τα φυσικά φλαβονοειδή ή bio-φλαβονοειδή, που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera), το οποίο περιέχεται σε εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το Antistax, όχι μόνο ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και ενδυναμώνουν τις φλέβες. Τα bio-φλαβονοειδή δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της διατροφής. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνουν την ελαστικότητά τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας).

Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η μείωση της εμφάνισης οιδημάτων (πρησμένα πόδια) και ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και πόνο.

Το Vitis vinifera AS 195 είναι το μοναδικό προϊόν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία, το οποίο έχει πρόσφατα εξεταστεί και εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με τεκμηριωμένες τις παραπάνω δράσεις και το καλό προφίλ ασφάλειας.
Είναι επίσης το μοναδικό προϊόν που διατίθεται σε δισκία και σε gel, με τη συνδυασμένη χρήση που εξασφαλίζονται πολύ καλύτερα αποτελέσματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελλείψει υλικών στήνουν πάρτι οι προμηθευτέςΕίχα ένα λόγο να ελπίζω περνώντας την πύλη του ΚΑΤ, Σάββατο του Λαζάρου, ότι τέτοια μέρα υπάρχει η ελπίδα της Ανάστασης. Αλλά η ελπίδα χάθηκε.

Χωρίς χειρουργεία από σήμερα, ούτε καν τα έκτακταΧτυπήθηκε κι αυτό το νοσοκομείο, όπως όλα της χώρας, όσο κι αν καταφεύγει ο υπουργός Υγείας σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς κάνοντας αποκαλύψεις για πρακτικές χρόνων από το εμπάργκο των προμηθευτών. Από την προηγούμενη Πέμπτη (13/4) μέχρι σήμερα, με ανακοίνωση της διοίκησης, το νοσοκομείο εξυπηρετούσε μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Από σήμερα ούτε αυτό μπορεί να κάνει. Αναστέλλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και περιμένει μία λύση στο πρόβλημα με τους προμηθευτές από πλευράς υπουργείου. Αλλιώς, θα επεκτείνει την απόφαση αυτή επ' αόριστον.

Ενα λοιπόν αμιγώς χειρουργικό νοσοκομείο, με 11 αίθουσες χειρουργικές και 24ωρη λειτουργία 365 μέρες το χρόνο, αφού πότε εφημερεύει ως γενικό νοσοκομείο πότε ως ειδικό, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη. Ηδη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους 400 συμπολίτες μας που είναι στη λίστα για χειρουργείο και για λίγες ακόμα... εμφανίσεις θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά.

«Μέχρι πριν από λίγες ημέρες τα νοσοκομεία προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα ανταλλάσσοντας μεταξύ τους υλικά. Σταμάτησε όμως αυτό, τελείωσε», λέει στην «Ε» ο Μιχάλης Κούρτης, πρόεδρος την επιτροπής χειρουργείων στο νοσοκομείο. «Χειρουργεία με τα σημερινά δεδομένα από σήμερα δεν μπορούν να προγραμματιστούν. Δεν φτάνουν ούτε για τα έκτακτα τα υλικά».

Σε μία τέτοια κρίση οι διοικητές θα προσπαθούσαν να προμηθευτούν υλικά από την ελεύθερη αγορά. Ομως αυτό ονομάζεται απευθείας ανάθεση και ο υπουργός γίνεται... έξαλλος με κάτι τέτοια. Προχθές αποκάλυψε ότι τέσσερα νοσοκομεία από τον Οκτώβριο επιδίδονται στην παραπάνω μέθοδο και τώρα ήρθε η ώρα να... τιμωρηθούν. Ή μήπως το είπε για να φύγουν τα μάτια από «Αρεταίειο», «Αιγινήτειο», «Θριάσειο», «Αλεξάνδρα» και «Ωνάσειο» που βγήκαν μπροστά και δήλωσαν ότι καταρρέουν.

«Σε πρόθυρα εγκεφαλικού»

«Κάθε φορά που δημιουργείται μία έλλειψη, ο κανονισμός λειτουργίας των νοσκομείων προβλέπει ότι ψάχνεις και βρίσκεις έναν τρόπο να την καλύψεις. Βγαίνει μια επιτροπή που ορίζει το νοσοκομείο να βρει στην προκειμένη περίπτωση γάντια χειρουργικά», λέει ο Μιχ. Κούρτης.

Νοσηλευτές, γιατροί, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απηυδισμένοι από το μένος των πολιτών, το οποίο δεν μπορεί παρά επάνω τους να ξεσπάσει. Ανάλογα με το τι έχει στην πρώτη γραμμή κάθε νοσοκομείο. Στο ΚΑΤ τα χειρουργεία είναι η πρώτη γραμμή, οπότε οι προϊσταμένες των χειρουργείων δέχονται τα πυρά. «Στα πρόθυρα εγκεφαλικού», όπως είπε μία από αυτές στην «Ε». «Λειτουργούμε ακόμα και σήμερα στο όριο. Εκατό τοις εκατό στο όριο. Κάποια καθόλου μακριά από σήμερα, στιγμή δεν θα μπορούμε να λειτουργούμε, από τις ελλείψεις», πρόσθεσε.

«Εκείνο που ενδιαφέρει το υπουργείο -λέει ο Μιχ. Κούρτης-, το εκάστοτε υπουργείο, είναι να βρίσκει ο ασθενής ανοιχτό νοσοκομείο και ανθρώπους με άσπρες μπλούζες. Αυτό. Το τι θα γίνει από εκεί και πέρα... θα βρει ο γιατρός και ο νοσηλευτής τον τρόπο σού λέει. Τι να κάνει ο γιατρός ή ο νοσηλευτής όμως όταν δεν έχει γάζες και γάντια. Να οδηγήσει ανασφαλώς τον ασθενή στο χειρουργείο»;

Ελλείψεις γιατρών

Το ΚΑΤ με τον τεράστιο χειρουργικό τομέα δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς -εμπάργκο προμηθευτών και μη εμπάργκο- να ανταποκριθεί στη ζήτηση των χρηστών υγείας-επείγοντα και περιστατικά που πρέπει αλλά όχι άμεσα να χειρουργηθούν.

Είναι ένα γενικό νοσοκομείο με 10 ορθοπεδικά τμήματα (!) και 6 μη ορθοπεδικά (αγγειοχειρουργική, θωρακοχειρουργική, γναθοχειρουργική, νευροχειρουργική, και δύο γενικές χειρουργικές). Το έχρισαν γενικό νοσοκομείο, αλλά επειδή δεν ήθελαν να χαλάσουν την υποδομή που είχε ως τραυματολογικό κέντρο πριν το ΕΣΥ κράτησαν και την υποδομή αυτή. Δημιούργησαν και απόλυτα εξειδικευμένα τμήματα που δέχονται περιστατικά από όλη την Ελλάδα. Το 61% των λειτουργιών του είναι χειρουργικές εκεί που σε ένα γενικό νοσοκομείο το ποσοστό είναι 30%.

«Σε λίγο οι ελλείψεις των γιατρών λόγω της συνταξιοδότησης -5 φεύγουν ένας προσλαμβάνεται- θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα», λέει ο Μιχ. Κούρτης: «Προσθέστε σε αυτό και το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικότερα χειρουργείου, που είναι σε λειτουργεία 24 ώρες, κι έχετε την πλήρη εικόνα του τραυματισμένου ΚΑΤ». *


Διαβάστε περισσότερα...

Θετικές οι επιδράσεις της νηστείας στην υγεία


Θετικές είναι οι επιδράσεις της νηστείας στην υγεία, σύμφωνα με την επιδημιολογική παρουσίαση της μελέτης που δημοσίευσε πρόσφατα το περιοδικό «Υγεία και εργασία», που αποτελεί έκδοση του μεταπτυχιακού Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας του Πανεπιστημίου Θράκης.

"Η μελέτη η οποία στηρίχτηκε σε μια παλιότερη που είχε κάνει το Πανεπιστήμιο στα μοναστήρια της Μεσαιωνικής και Λακωνικής Μάνης έδειξε ότι υπάρχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία συγκρίνοντας τις τιμές των δεικτών χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων αλλά και σωματικού βάρους πριν και μετά τη νηστεία σε μοναχούς" ανέφερε στο enet.gr ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι, ισχύει για τους μοναχούς ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό".

Η μελέτη τέθηκε υπόψη και των γιατρών που είναι μοναχές στην Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου στη Μάκρη. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη σχολιάστηκε με ποικίλους τρόπους ενώ εντοπίστηκαν και σφάλματα. Εκείνο όμως που επισημάνθηκε από τις μοναχές είναι ότι "η ορθόδοξη θέση σε αυτά τα ζητήματα της νηστείας δεν είναι απλώς ότι πρέπει να αποφεύγει κανείς κάποια φαγητά αλλά ότι πρέπει να έχει μια συνολική εγκράτεια".
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για συμπληρώματα διατροφήςΕίναι νοθευμένα με την ουσία σιβουτραμίνη

Νοθευμένα με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη είναι τα προϊόντα Li Da capsules (DAI DAI HIUA JIAO NANG) και FRUTA PLANTA/REDUCE WEIGHT, τα οποία διακινούνται παράνομα ως συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους, όπως προέκυψε από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Νορβηγίας και των Ηνωμένων
Πολιτειών αντίστοιχα.

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές, σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχωριστοί είναι οι άνθρωποι, όχι οι Αγώνες…Κάτι παραπάνω από δύο μήνες πριν την έναρξη των Special Olympics και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, όχι μόνο των αγώνων αλλά και της ζωής, κινδυνεύουν από το «Σύνδρομο της Σταχτοπούτας». Όταν τα φώτα χαμηλώσουν και η Φλόγα σβήσει, τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα βρεθούν στο περιθώριο, λόγω της αναλγησίας και το προκλητικό γύρισμα της πλάτης από αυτό που ονομάζουμε οργανωμένη Πολιτεία.

Οι μειωμένες επιχορηγήσεις οδηγούν μαθηματικά σε λουκέτο τα κέντρα φιλοξενίας και εκπαίδευσης και τους γονείς σε απόγνωση. Αιτία, η πολιτική λιτότητας την οποία επιτάσσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει οδηγήσει τους κυβερνώντες στο σημείο να αντιμετωπίζουν τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, ως ακόμη ένα πεδίο που προσφέρεται για περιορισμό του περίφημου ελλείμματος.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδου, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής παραμένουν απλήρωτοι (στα περισσότερα εξ αυτών από 3 έως 6 μήνες), αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αναζητώντας τρόπους κοινοποίησης των προβλημάτων του χώρου. Σε μια εποχή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να διοργανώσει τα Special Olympics, δεκάδες Εργαστήρια για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τα οποία είναι φιλανθρωπικά Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω των τεράστιων περικοπών στις κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το κόστος που συνεπάγονται τέτοιες διοργανώσεις. Όπως μάλιστα αναφέρουν σε δελτία Τύπου φορείς όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ, μόνο το κόστος της τελετής έναρξης των Αγώνων (περίπου 7 εκατ. ευρώ), ισούται με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης ΑμεΑ της Αττικής μεταξύ των ετών 2010-2011.

Κι ενώ οι γονείς είναι έτοιμοι -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- να παρίστανται με μαύρες σημαίες στις σχετικές με τους Αγώνες εκδηλώσεις, αφού καμία κραυγή αγωνίας για το μέλλον των παιδιών τους δεν έχει εισακουσθεί, οι εργαζόμενοι –πολλοί εξ αυτών εθελοντές και συνοδοί ΑμεΑ στα Special Olympics- διεκδικούν τα δεδομένα, χωρίς φυσικά να έχουν τίποτε να χωρίσουν με τη σπουδαία αυτή γιορτή, δείγμα πολιτισμού και ευαισθησίας μιας κοινωνίας, τιμή και ευλογία για όσους έχουν την τύχη να συμμετάσχουν.

Εφόσον λοιπόν δεν αλλάξει κάτι και ακόμη και αυτές οι κουτσουρεμένες επιχορηγήσεις συνεχίσουν να βολοδέρνουν από γραφείο σε γραφείο χωρίς να καταλήγουν στα ταμεία των Κέντρων, λόγω όσων που άφησε η ελληνική εφαρμογή του «Καλλικράτη», το καλοκαίρι θα ζήσουμε καταστάσεις ντροπιαστικές για όλους.

Όταν η Φλόγα σβήσει, τα άτομα που θα μας έχουν κάνει να δακρύσουμε και να συγκινηθούμε, πιθανότατα παίξουν τον τελευταίο τους ρόλο. Θα φωτογραφηθούν ως κομπάρσοι στο πλευρό των ίδιων ανθρώπων, που αφού μιλήσουν με στόμφο και πομπώδη λόγια, στη συνέχεια θα υπογράψουν τη «θανατική καταδίκη», οδηγώντας σε οριστικό λουκέτο τους χώρους φιλοξενίας, εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης των ίδιων ανθρώπων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Κράτος –με βάση το Σύνταγμα- θα πρέπει να αναλάβει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Και αν κρίνουμε από τις συνεχόμενες «επιτυχίες» της κρατικής μηχανής, δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι για το μέλλον κανενός…

Ο όρκος του αθλητού των Special Olympics αναφέρει: «Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω, βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος»! Ακούει κανείς;


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές προς γονείς, νονούς και νονές για τα παιχνίδιαΔιαβάστε τι πρέπει να προσέξετε αν αγοράσετε φέτος παιχνίδια στα βαφτιστήρια.


Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως μας υπενθυμίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Ενόψει Πάσχα λοιπόν καλό θα είναι να έχουν κατα νού τι πρέπει να προσέξουμε:

- Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται, στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.

- Οι φυσικές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες δεν πρέπει να βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

- Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.

- Αντικείμενα, που θα προκαλέσουν τραυματισμούς, δεν πρέπει να μπορούν να εκτοξευθούν, από το παιχνίδι.

- Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες, στο παιχνίδι.

- Οι ηλικίες, που αναφέρονται, επάνω στη συσκευασία, πρέπει να τηρούνται. Ένα παιχνίδι, που θεωρείται, από τον κατασκευαστή του, κατάλληλο, για μια συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.

- Η αγορά του παιχνιδιού πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ένα παιχνίδι πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία του παιδιού, να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει επιδεξιότητες, κοινωνικότητα, πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, για τη δημιουργία της προσωπικότητας ενός παιδιού.

- Ελέγχουμε, αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο, για να γνωρίζουμε την προέλευση του παιχνιδιού.

- Τα παιχνίδια, που αναφέρουν ότι προορίζονται, για παιδιά άνω των τριών 3 ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζουμε, όταν, στο σπίτι, υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.

- Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία, στην ελληνική αγορά, κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών, από PVC, που προορίζονται, για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες, στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται, για παιχνίδια, που απευθύνονται, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

- Ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games) αφού πρώτα το έχουμε επιλέξει γιατί δεν περιέχει βίαιο περιεχόμενο.

- Ελέγχουμε, αν το παιχνίδι, στη συσκευασία του, φέρει την ένδειξη "CE" . Σήμερα, όλα τα παιχνίδια, που κυκλοφορούν, στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη "CE", κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί, προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται, από την κοινοτική νομοθεσία.

- Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως "να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου" και τις εφαρμόζουμε, κατά γράμμα.

- Διαβάζουμε, με προσοχή, τυχόν προειδοποιήσεις, που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε, απόλυτα.

- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, όταν τα παιδιά παίζουν με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι... πληγές του ΕΣΥ

ΔΕΙΤΕ: Φωτορεπορτάζ από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία

ΕΣΥ το μεγαλείο σου! Απίστευτες ουρές, κόσμος που περιμένει στην αναμονή για ώρες μέχρι να εξεταστεί. Μικρά παιδιά που κλαίνε από τον πόνο και περιμένουν τους γιατρούς για να τα εξετάσουν. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Οι αιτίες πολλές και οι ευθύνες για την σημερινή τραγική κατάσταση ακόμη περισσότερες. Αλλά αυτό που έχει σημασία για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία υπάρχουν 85 κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

«Στο ΤΕ νοσηλευτριών οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 458, υπηρετούν 373. Επομένως, έχουμε 85 κενές θέσεις» αναφέρει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Για να τονίσει: «Από τον Δεκέμβρη δεν έχουμε πληρωθεί υπερωρίες, σαββατοκύριακα και νυχτερινά».


Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Λαϊκό νοσοκομείο αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 40 άτομα κάθε βράδυ. Επομένως είναι αδύνατον να κάνει νοσηλεία. Και λόγω της έλλειψης προσωπικού παραμένουν κλειστές 7 από τις 17 συνολικά κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» προσθέτει ο κ. Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Επειδή όμως, μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις -αν όχι και παραπάνω στο θέμα αυτό- δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν. Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.Διαβάστε περισσότερα...

Πως να διαλέξετε το κατάλληλο παιχνίδι για τα παιδιά σας!


Χρήσιμες συμβουλές για το πως να διαλέξουν οι γονείς το πιο κατάλληλο video game στα παιδιά τους.


Μια εβδομάδα απομένει για να γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα και οι περισσότεροι γονείς, θα πάνε στα μαγαζιά για να αγοράσουν κάποιο δώρο για τα παιδιά τους.

Ανάμεσα στις επιλογές δώρων θα είναι ίσως και κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι το οποίο όμως μπορεί να μην κάνει για το παιδί στο οποίο απευθύνεται το δώρο.

Έτσι λοιπόν παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές για το πως μπορεί να διαλέξει κάποιος το σωστό παιχνίδι για κάθε παιδί σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI (Pan European Game Information) το οποίο αποτελεί το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια κι εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Έτσι λοιπόν το σύστημα PEGI μπορεί και κατατάσσει τα παιχνίδια σε 5 ηλικιακές ομάδες οι οποίες αναγράφονται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.

Επίσης ενημερώνει με αντίστοιχα εικονίδια τον καταναλωτή οτι το παιχνίδι που ετοιμάζεται να αγοράσει, περιέχει στοιχεία όπως, ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία.

Το ίδιο ισχύει και για τα online παιχνίδια, με το PEGI Online που το συναντάμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, για να γνωρίζει ο χρήστης από την αρχή οτι το παιχνίδι συγκεκριμένο παιχνίδι, πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών.

Κάθε χρήστης μπορεί από εδώ, να μάθει περισσότερα για το σύστημα PEGI και να ελέγξει το χαρακτηρισμό των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόκεινται στο σύστημα με μια απλή αναζήτηση στην φόρμα που περιλαμβάνεται στην αρχική σελίδα.

Το σύστημα PEGI μέχρι το τέλος του 2010, είχε χαρακτηρίσει 16.143 παιχνίδια, εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά την ηλικιακή κατηγορία 3+, ακολουθώντας με την κατηγορία 12+.

Πάντως είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αγοράζουν στα παιδιά τους το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία τους και ποτέ παιχνίδι που απευθύνεται μεγαλύτερη ενώ καλό θα είναι, να το δοκιμάζουν πρώτα οι ίδιοι ώστε να αποκτήσουν μία δική τους άποψη πριν το δώσουν στο παιδί τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι 5 κλισέ ατάκες χωρισμού και τι πραγματικά σημαίνουν!Πόσες φορές θέλετε να χωρίσετε και ψάχνετε την σωστή ατάκα που να μην την...έχετε ξαναπεί; Πολλές. Όμως τι πραγματικά σημαίνουν οι ατάκες του χωρισμού;


Όλοι ξέρουμε τι ακολουθεί συνήθως μετά τη φράση «Πρέπει να μιλήσουμε». Ο χωρισμός! Μη λυπάστε, οι περισσότερες σχέσεις φτάνουν κάποια στιγμή στο τέλος τους. Ποια λόγια, όμως, ανταλλάζουν τα ζευγάρια κατά το χωρισμό; Βρισιές; Παρακάλια; Δικαιολογίες; Πιο κάτω, συγκεντρώσαμε τις πιο 5 πιο συνηθισμένες ατάκες χωρισμού και τις αποδώσαμε με το πραγματικό τους νόημα. Δείτε τις εδώ!

«Σ’ αγαπώ αλλά δεν είμαι ερωτευμένος/η μαζί σου».

Μετάφραση: Δεν σε βρίσκω πια ελκυστικό και η σκέψη του να κοιμηθώ μαζί σου πλέον με απωθεί. Σε παρακαλώ, μην κλάψεις.

«Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω».

Μετάφραση: Εσύ θέλεις να μείνεις σε αυτή τη σχέση, εγώ όχι.


«Δεν είμαι έτοιμος/η για σχέση αυτή τη στιγμή»

Μετάφραση: Δεν είμαι έτοιμος/η για σχέση με ΣΕΝΑ.«Θέλεις περισσότερα απ’ όσα μπορώ να σου δώσω»

Μετάφραση: Θέλεις περισσότερα απ’ όσα είμαι διατεθειμένος/η να δώσω σε ΣΕΝΑ.


«Νομίζω πρέπει να μείνουμε καλοί φίλοι»

Μετάφραση: Θα ήθελα να συνεχίσουμε να κάνουμε σεξ, αν δεν έχεις αντίρρηση.Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα οι αιτήσεις για την επιδότηση ενοικίου του ΟΕΚ


Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά στα ΚΕΠ. Στα δικαιολογητικά, εκτός από θεωρηµένο από την αρµόδια ΔΟΥ συμβόλαιο µμίσθωσης,
θα ζητούνται και τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη ή νοµέα, αλλά και της κατοικίας που µισθώνεται όπως αριθµός λογαριασµού ΔΕΗ, όροφος ...


Το γενικό εισοδηµατικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραµµα θα είναι µέχρι 12.000 ευρώ, µε αυξηµένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήµατα µέχρι 6.000 ευρώ και από 6.001 ευρώ έως 9.000 ευρώ.

Αυξημένες έως 600 ημέρες, είναι εφέτος οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης που θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι εργατοϋπάλληλοι μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Όλα τα δικαιολογητικά και τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα τα βρείτε λεπτομερώς στα δύο ακόλουθα θέματα: 

Διαβάστε περισσότερα...

Μετά το έμφραγμα... η γυμναστική!
Το «κλειδί» για να επανέλθει πιο γρήγορα ο οργανισμός


Το... «take it easy» δεν ισχύει στην περίπτωση του εμφράγματος, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα, θα πρέπει να ξεκινήσουν γυμναστική μια μόλις βδομάδα μετά το περιστατικό!

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η γυμναστική και όχι η ξεκούραση αμέσως μετά το περιστατικό είναι το «κλειδί» για καλύτερη ζωή και μακροζωία. Πρόκειται για μια έρευνα είκοσι χρόνων, από την οιποία προκύπτει ότι όσοι υπέστησαν έμφραγμα και μετά ξεκίνησαν ένα ελαφρύ πρόγραμμα άσκησης μια βδομάδα μετά, ήταν πιο σταθεροί στην υγεία απ΄αυτούς που άργησαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Δυναμώστε τους μυς σας τρώγονταςΤο μυστικό κρύβεται στο σπανάκι

Ένα πιάτο σπανάκι την ηµέρα εξασφαλίζει πιο δυνατούς και αποδοτικούς µυς, σύµφωνα µε τους ερευνητές του Τµήµατος Φυσιολογίας και Φαρµακολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλµη.

H κατανάλωση 300 γρ. σπανακιού καθηµερινά µειώνει έως και 5% την ποσότητα οξυγόνου που είναι απαραίτητη για την τροφοδοσία και την ενεργοποίηση των µυών κατά τη διάρκεια της άσκησης, µε αποτέλεσµα να απαιτείται λιγότερη ενέργεια για το ίδιο αποτέλεσµα.

Αν και αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ο σίδηρος είναι το ισχυρό συστατικό του σπανακιού, όπως αποκαλύφθηκε τα νιτρικά άλατα είναι αυτά που το καθιστούν «δυνατή» τροφή.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Βρετανοί δοκιμάζουν το εμβόλιο για τον καρκίνο στο πάγκρεας
Μόνο ένας στους τρεις επιζεί από το συγκεκριμένο είδος καρκίνου


Περισσότεροι από 1.000 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας συμμετέχουν στη δοκιμή Telo VAc, σε 53 βρετανικά νοσοκομεία. Ο συγκεκριμένος καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους συνήθεις καρκίνους. Μόνο 3 στους 100 ασθενείς επιζούν 5 χρόνια ή περισσότερο. Τα εμβόλια συνήθως συνδέονται με την πρόληψη των λοιμώξεων, αλλά το συγκεκριμένο αποτελεί μέρος νέας προσέγγισης, που αφορά την προσπάθεια ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να πολεμήσει τον καρκίνο.

Η δοκιμή αφορά τακτικές δόσεις του εμβολίου σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία σε σύγκριση με χημειοθεραπεία μόνο. Το εμβόλιο περιέχει μικρές περιοχές πρωτεΐνης, της τελομεράσης, η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα. Σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την αναγνώριση της τελομεράσης που επικάθεται στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου και η στόχευση του όγκου.

Ο Καθηγητής John Neoptolemos, από το νοσοκομείο Royal Liverpool, που βοηθά στο συντονισμό της δοκιμής, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι πως οι όγκοι είναι έξυπνοι και μπορούν να καταστήσουν ‘προδότες’ που βοηθούν στη φύλαξη του όγκου, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Το εμβόλιο εξουδετερώνει το αποτέλεσμα μασκαρέματος του όγκου.

Ο Peter Johnson, του Cancer Research, δήλωσε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα με την αγωγή κατά του καρκίνου είναι ότι συνήθως πάντα παραμένουν λίγα κακοήθη κύτταρα από τα οποία αναπτύσσεται και πάλι ο καρκίνος. Πρόσθεσε, ότι αν μπορέσουν οι επιστήμονες να προγραμματίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα κύτταρα και να τα αποβάλλει συνολικά ή να τα κρατά υπό έλεγχο, τότε μπορούν να σταματήσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο από το να αναπτυχτεί και πάλι.

Ο παρασκευαστής του εμβολίου, KAEL-GemVax, από τη Νότια Κορέα, σχεδιάζει δοκιμή για τον καρκίνο του πνεύμονα αργότερα το τρέχον έτος, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία. Η φάση III της δοκιμής θα πρέπει να οδηγήσει σε αποτελέσματα σε ένα χρόνο περίπου, που θα δείξουν αν το εμβόλιο έχει θετική επίδραση. Το Cancer Research, υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί θεραπεία αλλά αν έχει αποτέλεσμα, θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή.
Διαβάστε περισσότερα...

Πετάλι αντί βενζίνηςΚερδίζει έδαφος το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης

Εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητα και επιστρέφουν στις… ορθοπεταλιές! Αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος συντήρησης των αυτοκινήτων και βλέποντας την τιμή της βενζίνης να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις μετακίνησης.

«Τον τελευταίο καιρό οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα» δηλώνει στην Espresso της Κυριακής ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων. «Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη είναι πιο οικονομικό, ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον. Επιπλέον είναι πιο εύκολο στο παρκάρισμα και φυσικά βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό πως όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο αυξάνονται οι πωλήσεις», λέει ο επιχειρηματίας.

Αναφορικά με το κόστος απόκτησης ενός καλού ποδηλάτου, το κόστος ξεκινά από τα 300 ευρώ, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να φέρουν για επισκευή το παλιό τους ποδήλατο, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα καινούργιο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» της καρδιάς τα μανταρίνιαΣε σούπερ-τρόφιμο αναδεικνύονται τα ταπεινά μανταρίνια, καθώς μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι προστατεύουν από το έμφραγμα, τον διαβήτη, το εγκεφαλικό αλλά και από την παχυσαρκία!

Όλ’ αυτά οφείλονται στην νομπιλετίνη – την ουσία που προσδίδει στην φλούδα τους το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της και η οποία φαίνεται ότι είναι 10 φορές πιο ισχυρή απ’ ό,τι αντίστοιχη ουσία που υπάρχει στο γκρέιπ φρουτ.

Την σχετική μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα, πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Diabetes», χορήγησαν σε δύο ομάδες ποντικιών διαιτολόγια πλούσια σε λίπη και απλά σάκχαρα, προσθέτοντας όμως στο φαγητό της δεύτερης ομάδας ποσότητα νομπιλετίνης που προερχόταν από μανταρίνια.

Τα ζώα της πρώτης ομάδας πάχυναν πολύ και ανέπτυξαν όλες εκείνες τις διαταραχές που ανοίγουν τον δρόμο για διαβήτη και καρδιοπάθεια: αυξήθηκαν η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδιά τους, ανέβηκε το σάκχαρο και τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα τους, ενώ συσσωρεύτηκε λίπος στο ήπαρ τους.

Τα ζώα της δεύτερης ομάδας, όμως, πάχυναν πολύ λίγο και δεν παρουσίασαν αύξηση στην χοληστερόλη, στο σάκχαρο ή στην ινσουλίνη τους. Επιπλέον, το ήπαρ τους συσσώρευσε πολύ λιγότερο λίπος, ενώ δεν διαταράχθηκε η αντοχή στην ινσουλίνη (είναι δείκτης επαπειλούμενου σακχαρώδους διαβήτη).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρεϊ Χαφ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η ουσία των μανταρινιών προστάτευσε τα ζώα από την παχυσαρκία και – μακροπρόθεσμα – από την αθηροσκλήρωση, δηλαδή από την στένωση των αρτηριών που τελικά οδηγεί στο έμφραγμα ή στο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προγενέστερη μελέτη του δρος Χαφ έχει δείξει ότι ανάλογες ιδιότητες έχει και η ουσία ναρινγενίνη, που προέρχεται από το γκρέιπ φρουτ. Εντούτοις, «η νομπιλετίνη φαίνεται πως είναι 10 φορές πιο ισχυρή», διευκρίνισε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πείραμα εξηγεί γιατί οι ηλικιωμένοι κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς

Ξεκουρδίζοντας το βιολογικό ρολόι

Στους ηλικιωμένους, το βιολογικό ρολόι πάει μερικές ώρες πίσωΣτους ηλικιωμένους, το βιολογικό ρολόι πάει μερικές ώρες πίσωΟυάσινγκτονΚάποια ορμόνη ή άλλη ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα φαίνεται ότι κάνει τους ηλικιωμένους να ξαπλώνουν και να σηκώνονται νωρίς, υποδεικνύει νέα μελέτη. Κύτταρα νέων ανθρώπων που καλλιεργήθηκαν σε ορό αίματος από ηλικιωμένα άτομα άρχισαν να «ξυπνούν» και να «κοιμούνται» σαν να ήταν κι αυτά ηλικιωμένα.

Τα βασικά «γρανάζια» στο βιολογικό ρολόι των θηλαστικών είναι μια σειρά γονιδίων, των οποίων η έκφραση (λειτουργία) αυξομειώνεται περιοδικά στη διάρκεια του 24ωρου. Σε γενικές γραμμές, οι χρονικές στιγμές που κοιμόμαστε και ξυπνάμε συμπίπτουν με την κορύφωση της έκφρασης αυτών των γονιδίων.

Αυτοί οι κιρκαδικοί ρυθμοί, όπως είναι γνωστό επιστημονικά το βιολογικό ρολόι, τείνουν να αλλάζουν με την πάροδο των δεκαετιών. Το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει όμως εν πολλοίς άγνωστο.

Αναζητώντας μια απάντηση, η ομάδα του Στίβεν Μπράουν στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πειραματίστηκε με καλλιεργημένα κύτταρα δέρματος, τα οποία έχουν κι αυτά κιρκαδικούς ρυθμούς. Τα κύτταρα αυτά καλλιεργούνται κανονικά σε ορό από αίμα αγελάδων.

Για τις ανάγκες του πειράματος, οι ερευνητές πήραν δερματικά κύτταρα εικοσάρηδων και τα καλλιέργησαν σε ορό από αίμα εξηντάρηδων. Όπως διαπιστώθηκε, τα «νεαρά» κύτταρα άρχισα να ακολουθούν τους κιρκαδικούς ρυθμούς των ηλικιωμένων.

Το συμπέρασμα είναι ότι κάποια ορμόνη ή άλλη αδιευκρίνιστη ουσία του ορού επηρεάζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς.

«Ένα γονίδιο, του οποίου η έκφραση κορυφωνόταν σε μια συγκεκριμένη ώρα στα κύτταρα από νεαρά άτομα, μπορεί να έφτανε στην κορύφωση δύο ώρες νωρίτερα, παρουσία του ορού από πιο ηλικιωμένα άτομα» εξηγεί ο Δρ Μπράουν στο MyHealthNewsDaily.com.

«Η "συμπεριφορά" των κυττάρων αλλάζει [...] Αυτό που το κύτταρο κάνει κανονικά μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, αρχίζει να γίνεται κάποια άλλη ώρα» προσθέτει.

Ο ερευνητής παραδέχεται πάντως ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι περνούν λιγότερο χρόνο στη λιακάδα των εξωτερικών χώρων, γεγονός που μπορεί να μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που συμμετέχει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού.

Πηγή: http://news.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...