Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Το FBI μπορεί να ενεργοποιεί από απόσταση την κάμερα laptop


Την αποκάλυψη έκανε πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας στην Washington Post.

Η είδηση έπεσε σαν «βόμβα» το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε: «Το FBI έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί από απόσταση την κάμερα οποιουδήποτε laptop, χωρίς να ανάβει το φως που δείχνει ότι γίνεται εγγραφή», δήλωσε ο Marcus Thomas, πρώην επικεφαλής του Operational Technology Division του FBI.

Και η παραπάνω δήλωση δεν έγινε σε κάποιο σκανδαλοθηρικό μέσο της Αμερικής, αλλά στην έγκριτη Washington Post. Και το χειρότερο απ' όλα; Ο Thomas τόνισε ότι αυτή η πρακτική του FBI δεν είναι «νέα τεχνολογία» αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Φυσικά, διευκρίνισε ότι η κατασκοπία μέσω laptop εφαρμόζεται σε περιπτώσεις τρομοκρατικής απειλής και γενικότερα για την προστασία των ΗΠΑ από μεγάλης κλίμακας εγκληματικές ενέργειες, αλλά και πάλι πρόκειται για μια πρακτική που δεν παρέχει σε κανέναν εγγυήσεις για την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας και των προσωπικών του δεδομένων.
Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτο διθέσιο ελικοφόρο σκάφος στην πρώτη του πτήση


Το πειραματικό αεροσκάφος Volocopter VC200 έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον αέρα!

Γερμανική φίρμα ανέπτυξε (και πέταξε πετυχημένα!) μια μεγαλύτερης κλίμακας εκδοχή των περίφημων ηλεκτρικών quadcopters που τηλεκατευθύνουν οι ιδιοκτήτες τους σε υπαίθριους χώρους.

Με τη μεγάλη διαφορά βέβαια ότι το συγκεκριμένο θα είναι σε θέση να μεταφέρει δύο ανθρώπους στους αιθέρες και να πετά για μια ολόκληρη ώρα!

Το νέο μοντέλο λοιπόν της E-volo, αφού ολοκλήρωσε με τιμή τα δοκιμαστικά του και έμεινε στον αέρα για αρκετά λεπτά, σύμφωνα με την εταιρία, είναι καμωμένο από ανθρακονήματα, ενώ διαθέτει 18 ξεχωριστούς κινητήρες και προπέλες, οι οποίοι τροφοδοτούνται από πολλαπλές μπαταρίες (6 μπαταρίες, μία ανά 3 προπέλες).

Αντίθετα λοιπόν με τα παραδοσιακά ελικόπτερα που βασίζονται στη χρήση του κεντρικού ρότορα για ανύψωση και του αντίστοιχου της ουράς για τη αντιστάθμιση της ροπής, το VC200 χρησιμοποιεί πολλαπλές και μικρότερες προπέλες μεταβλητής ώθησης.



Αν θέλεις να κινηθείς προς τα εμπρός, για παράδειγμα, οι πίσω κινητήρες θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση, δίνοντας κλίση στο σκάφος προς τα εμπρός, κινώντας το έτσι προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Η βασική αυτή ιδέα κάνει το VC200 τόσο εύκολο στη χρήση όσο και ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο quadcopter, ενώ η τελική φιλοδοξία είναι να αγγίξει το σκάφος ταχύτητες 100 χλμ/ώρα (54 κόμβους) και υψομετρικό όριο 1.980 μέτρων (6.500 πόδια).

Όσο για τις δυνατότητες ελιγμών, είναι πραγματικά ανεξάντλητες. Αλλά και ο θόρυβος που παράγουν οι ρότορες είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Στα «μπόνους», η απόλυτη σχεδόν έλλειψη κραδασμών στην πτήση του, συγκριτικά πάντα με τα παραδοσιακά ελικόπτερα, αλλά και η οικολογική συνείδηση του ηλεκτρικού σκάφους, με μηδέν ρύπους στην ατμόσφαιρα.



Η E-volo δεν σκέφτεται ακόμα να βάλει το πρωτότυπο σε γραμμή παραγωγής, αλλά το concept και η αποτελεσματική λειτουργία του παραείναι ενθαρρυντικά για ένα πτητικό μέλλον τελείως διαφορετικό από το σημερινό...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε τις 5 ώρες Shopping της γυναίκας του!


Απίστευτο είναι αυτό που συνέβη σε εμπορικό κέντρο στην Κίνα. Ένας 38χρονος πήδηξε από τον τέταρτο όροφο και αυτοκτόνησε επειδή μετά από πέντε ώρεςshopping είπε στην κοπέλα του ότι δεν άντεχε να κουβαλάει άλλες τσάντες με ψώνια και εκείνη επέμεινε. Άρχισε να του φωνάζει, τον αποκάλεσε τσιγκούνη και του είπε ότι του καταστρέφει τα Χριστούγεννα.

Δείτε το βίντεο από το Star





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έντονη αιθαλομίχλη στα Ιωάννινα


Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα και σήμερα στα Ιωάννινα, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, με την αιθαλομίχλη να σκεπάζει την πόλη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην ατμόσφαιρα υπάρχουν 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, αιωρούμενων σωματιδίων, δηλαδή διπλάσια από το επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του καθηγητή Φυσικής Παύλου Κασωμένου. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πιο έντονο, από τις 7 το απόγευμα έως τα ξημερώματα.

Το τσουχτερό κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα, οι Γιαννιώτες να ανάβουν τζάκια και σόμπες όλη την ημέρα. Η άπνοια που επικρατεί στην περιοχή, εγκλωβίζει τον καπνό μέσα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη


Ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό κατασχετήριο για χρέη στο Δημόσιο, βάσει απόφασης του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ τίθεται σε εφαρμογή, με απόφαση του Γιώργου Μαυραγάνη, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός που θα έχει εικόνα των λογαριασμών των ελεγχόμενων.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Τραπεζικών Πληρωμών με το οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα με τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων στις τράπεζες.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος με βάση το οποίο ελεγκτές απο τις Δ.Ο.Υ, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες θα έχουν πλήρη εικόνα εντός 24 ωρών από την αποστολή του αιτήματος στις τράπεζες για τους λογαριασμούς καταθέσεων και τα δάνεια του ελεγχόμενου.

Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες με αυστηρούς όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων. Το νέο σύστημα εκτιμάται οτι θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους αφού θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενημέρωσης των φορολογικών αρχών για την οικονομική κατάσταση του ελεγχόμενου οι οποίες σήμερα ήταν χρονοβόρες.

Παράλληλα, με άλλη απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενεργοποιείται η διαδικασία του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για χρέη προς το δημόσιο. Βάσει της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών από τότε που θα λάβουν το αίτημα των φορολογικών αρχών να ελέγξουν τους λογαριασμούς του ελεγχόμενου και να προχωρήσουν σε κατάσχεση, με βάση τα ποσά των χρεών του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με 2,20 ευρώ κέρδισε 21 εκ. ευρώ στο Eurojackpot!


Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ από τυχερό παιχνίδι στη Σλοβενία.

Ένας τυχερός από την πόλη Γκρόσουπλιε, στην κεντρική Σλοβενία αγόρασε με το ποσό των 2,20 ευρώ δελτίο του παιχνιδιού Eurojackpot και κέρδισε 21,047 εκ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει λάβει ποτέ νικητής τυχερού παιχνιδιού στη Σλοβενία.

Το 2012 νικητής τυχερού παιχνιδιού στη Σλοβενία είχε κερδίσει 5 εκ. ευρώ.

Ο άγνωστος κάτοχος του τυχερού δελτίου πλήρωσε δελτίο με ένα μόνο συνδυασμό αριθμών.

Μέχρι τώρα στην 1η κατηγορία του παιχνιδιού έχουν αναδειχθεί νικητές 12 φορές, έξι φορές στη Γερμανία, δύο στη Φινλανδία και από μία φορά στη Δανία, στη Νορβηγία, στην Ιταλία και τώρα και στη Σλοβενία.

Το μεγαλύτερο πόσο έχει καταβληθεί μέχρι τώρα στη Γερμανία, φέτος το Μάιο και ανήλθε στα 46,074 εκ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις για φορολογικές οφειλές σε χρόνο «dt»


Ταχύτερη από το νέο έτος η κοινοποίηση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων.

Ταχύτερη γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 η διαδικασία κοινοποίησης ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για φορολογικές οφειλές.

Η διαδικασία κοινοποίησης των e- κατασχετηρίων αιτημάτων θα λειτουργήσει για χρονικό διάστημα 15 εργάσιμων ημερών, δοκιμαστικά για το μεταβατικό στάδιο πλήρους εφαρμογής με κοινή συμμετοχή τεσσάρων τουλάχιστον ΔΟΥ και πιστωτικών ιδρυμάτων αντίστοιχα που έχουν ολοκληρώσει την περίοδο δοκιμών με επιτυχία, ενώ από τις αρχές του 2014 οι κατασχέσεις καταθέσεων θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.

Για τη διεκπεραίωση των εντολών ηλεκτρονικής κατάσχεσης δημιουργούνται δύο κόμβοι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και ένας στην εταιρεία Τειρεσίας Α.Ε., η οποία θα διαβιβάζει τα αιτήματα σε όλες τις τράπεζες. Η αρμόδια υπηρεσία φορολογικής διοίκησης θα υποβάλλει μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ κατασχετήριο αίτημα ηλεκτρονικά μέσω μηνυμάτων, προς τον κόμβο της εταιρείας Τειρεσίας, ο οποίος το παραλαμβάνει και το προωθεί αυτόματα, και χωρίς καμία επεξεργασία προς το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο απευθύνεται.

Το πιστωτικό ίδρυμα θα δημιουργεί αμέσως την ηλεκτρονική βεβαίωση παραλαβής του κατασχετηρίου, η οποία θα χρονοσημαίνεται, θα υπογράφεται ψηφιακά και θα κρυπτογραφείται. Το πιστωτικό ίδρυμα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά «δήλωση τρίτου» στον κόμβο του Τειρεσία, ο οποίος θα την προωθεί στον κόμβο της ΓΓΠΣ, απαντώντας έτσι για το αν υπάρχουν λεφτά στους λογαριασμούς του φορολογουμένου για τον οποίο έχει εκδοθεί εντολή κατάσχεσης.

Σε περίπτωση όπου οι τράπεζες υποβάλλουν θετική δήλωση, και εφόσον υφίσταται πιστωτικό υπόλοιπο, θα υποχρεούνται στην απόδοση των κατασχεθέντων ποσών στο Δημόσιο, μέσα σε δέκα ημέρες από την υποβολή της θετικής δήλωσης. Το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να δίνει παράλληλα παραστατικά κίνησης του λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μιας ημέρας μετά από αυτήν.

Το γραφειοκρατικό της υπόθεσης συνίσταται το ότι στην περίπτωση απόδοσης στο Δημόσιο ποσών που υπερκαλύπτουν το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ή σε περίπτωση όπου το χρέος έχει εξοφληθεί, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται στον φορολογούμενο μέσω της Δ.Ο.Υ.

Η άρση της κατάσχεσης, μερικής ή και ολικής καθώς και η συμπληρωματική δήλωση τρίτου δεν εντάσσονται στην ηλεκτρονική διαδικασία, αλλά γίνονται σύμφωνα με την ισχύουσα χειρόγραφη.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρά τα προαναφερόμενα ισχύει πλήρως ο Ν.4161/2013 σύμφωνα με τον οποίο απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό. Το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».



Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο για τους γιατρούς ΕΟΠΥΥ


ΕΣΥ ή ιδιωτικό ιατρείο.

Νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της αποκλειστικής απασχόλησης στον Οργανισμό και του ιδιωτικού ιατρείου προωθεί με διαδικασίες-εξπρές το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», για το θέμα υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων το Σαββατοκύριακο. Από τους 5.765 γιατρούς που υπηρετούν σήμερα θα παραμείνουν 2.821, των οποίων η ειδικότητα είναι συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ρύπανση του αέρα σκοτώνει ακόμα και κάτω από τα όρια ασφαλείας


Τι δείχνει νέα έρευνα.

Παρά τις μεγάλες βελτιώσεις της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η ρύπανση της ατμόσφαιρας παραμένει σημαντικό πρόβλημα, καθώς, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων ακόμα και σε επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το ισχύον όριο ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν έλληνες επιστήμονες, έρχεται να ενισχύσει τις φωνές όσων ζητούν να ισχύσουν και στην ΕΕ τα αυστηρότερα όρια ασφαλείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει θέσει προ ετών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το σοβαρότερο πρόβλημα για την υγεία δημιουργούν τα μικροσκοπικά σωματίδια από τζάκια - ξυλόσομπες, εξατμίσεις οχημάτων και βιομηχανικούς ρύπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρομπ Μπίλεν του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «Lancet», εκτίμησαν ότι για κάθε αύξηση των μικροσκοπικών σωματιδίων διαμέτρου κάτω των δύο εκατομμυριοστών του μέτρου (ΡΜ2,5) κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3), ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των κατοίκων που εκτίθενται στη ρύπανση, αυξάνεται 7% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διαφορά των 5 μg/m3 μπορεί να βρεθεί απλώς ανάμεσα σε μια περιοχή που τη διασχίζει ένας πολυσύχναστος δρόμος και σε μια περιοχή χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και συνέκριναν στοιχεία από 22 ευρωπαϊκές πολυετείς μελέτες (με μέση διάρκεια 14 έτη), οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 367.000 ανθρώπους. Η μέση ετήσια ρύπανση του αέρα (μικροσωματίδια και οξείδια του αζώτου) συσχετίστηκε με τον τόπο διαμονής των ανθρώπων, καθώς επίσης με τον χρόνο και τον τρόπο του θανάτου τους.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, στη διάρκεια των 14 ετών, πέθαναν περίπου 29.000 άτομα. Η ανάλυση έδειξε ότι η μακρόχρονη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και για πρόωρο θάνατο, ακόμα και σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα σημερινά που, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρούνται ασφαλή (μέσο ετήσιο επίπεδο 25 μg/m3 για τα σωματίδια ΡΜ2,5, έναντι ορίου ασφαλείας 10 μg/m3 που έχει θέσει ο ΠΟΥ).

Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος αυξημένης θνησιμότητας λόγω της σωματιδιακής ρύπανσης είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.

Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχαν η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου και οι Ευαγγελία Σαμόλη, Κλέα Κατσουγιάννη, Κωνσταντίνα Δημακοπούλου και Μιχαήλ Κατσούλης από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται εντατικοί φορο-έλεγχοι σε παραγραφόμενες υποθέσεις υψηλού κινδύνου


Ενιαία λίστα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Εντατικούς και λεπτομερειακούς ελέγχους σε υποθέσεις που βρίσκονται κοντά στα όρια της παραγραφής θα διενεργεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μετά από «ανάλυση κινδύνου» σε υποθέσεις που βρίσκονται κοντά στο όριο παραγραφής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημιουργεί μία ενιαία λίστα με σειρά κατάταξης ανάλογα με τη μοριοδότηση «κινδύνου» της κάθε υπόθεσης. Στην κάθε υπόθεση αναγράφεται και η παραγραφόμενη χρήση που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια και η οποία θα ελέγχεται. Από αυτή τη λίστα κάθε ελεγκτής θα πρέπει να ελέγχει και να διεκπεραιώνει 5 υποθέσεις.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης στις περιπτώσεις που ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας διαπιστώσει ότι υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία που ανάγονται σε προηγούμενη ή προηγούμενες ή σε επόμενη ή επόμενες ανέλεγκτες παραγραφόμενες χρήσεις, από τη χρήση που έχει επιλεγεί προς έλεγχο, τότε θα εκδίδει μία ενιαία εντολή ελέγχου για τις χρήσεις αυτές, χωρίς να αφήνει ενδιάμεσες ανέλεγκτες χρήσεις,

Έτσι, αν έχει επιλεγεί για έλεγχο η χρήση 2006 και υπάρχουν στην ίδια υπόθεση επιβαρυντικά στοιχεία για τη χρήση 2003 τότε θα εκδοθεί μία ενιαία εντολή για το διάστημα από 2003 έως και 2006 και θα διενεργηθεί ο έλεγχος για όλες αυτές τις χρήσεις, δηλαδή δεν θα υπάρξει ενδιάμεση ανέλεγκτη χρήση.

Το ίδιο θα ισχύσει αν υπάρχουν στοιχεία για μεθεπόμενη παραγραφόμενη χρήση. Για παράδειγμα αν έχει σταλεί για έλεγχο η χρήση 2004 και υπάρχουν στην ίδια υπόθεση επιβαρυντικά στοιχεία για τη χρήση 2007 τότε θα εκδοθεί μία ενιαία εντολή για το διάστημα από 2004 έως και 2007 και θα διενεργηθεί ο έλεγχος για όλες αυτές τις χρήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά την έκδοση της εντολής και για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου θα αποστέλλεται συστημένη επιστολή προς τον φορολογούμενο με την οποία θα του γνωστοποιείται η έκδοση εντολής ελέγχου με τον αριθμό της εντολής και την ημερομηνία έκδοσής της.

Η επιστολή θα αναφέρει τα εξής.

«Σας γνωστοποιούμε ότι από την υπηρεσία μας έχετε επιλεγεί για τακτικό φορολογικό έλεγχο (εντολή ελέγχου ......../../12/2013).

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 37 του Ν.4141/2013 (ΦΕΚ Α' 81/05-04-2013), οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων, επιβολής φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων παρατείνεται για δύο ακόμα έτη πέραν του χρόνου που ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Π.Δ. 186/1992, εφόσον έχει εκδοθεί η εντολή ελέγχου έως 31.12.2013.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαφυλάξετε τα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησής σας μέχρι το πέρας του ελέγχου και ότι με τις διατάξεις της περίπτωσης θ' της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν.2523/1997, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 5 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Α.Σ. (Ν.4093/2012), ορίζεται ότι η μη διαφύλαξη κάθε βιβλίου ή κατάστασης ή ανά πενήντα (50) φύλλα φορολογικών στοιχείων ή άλλων δικαιολογητικών εγγράφων για όσο χρόνο ορίζεται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., συνιστά αυτοτελή παράβαση και ασκεί ουσιαστική επίδραση στο κύρος των βιβλίων».


Διαβάστε περισσότερα...

«Αυτόματη» η άρση τραπεζικού απορρήτου από τις 12 Δεκεμβρίου


Πλήρη εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε πολίτη μέσω του ΜΤΛ.

Με το «πάτημα ενός κουμπιού» και μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες οι ελεγκτικές αρχές του Δημοσίου θα μπορούν από τις 12 Δεκεμβρίου να έχουν πλήρη εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών.

Το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διαβίβασης αιτημάτων άρσης του τραπεζικού απορρήτου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών και στην άμεση λήψη των σχετικών απαντήσεων.

Η πρόσβαση των δημόσιων αρχών και υπηρεσιών στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών θα πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία δεν θα λειτουργεί απλώς ως μοναδικός κόμβος διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών αυτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και ως αποθετήριο των αιτημάτων και των απαντήσεων (ένα μήνα μετά τη λήψη των πληροφοριών θα διαγράφονται οι επονομαζόμενες «ευαίσθητες πληροφορίες», δηλαδή το περιεχόμενο των απαντήσεων).

Ακόμη, προβλέπεται η πρόσβαση των δημοσίων αρχών και υπηρεσιών όχι μόνο στα βασικά στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και σε επιπλέον στοιχεία, όπως για παράδειγμα στο πρόσημο του λογαριασμού, στο υπόλοιπο και στην ημερομηνία τελευταίας κίνησης του λογαριασμού.

Ως ανώτατος χρόνος διαβίβασης των αποτελεσμάτων έχει ορισθεί η 12η μεσημβρινή της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα υποβολής του αιτήματος.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω ειδικής εφαρμογής, θα λειτουργεί ως μοναδικός κόμβος διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτικών αρχών και των τραπεζών. Αντίστοιχα, ως κόμβος διασύνδεσης των τραπεζών με τη ΓΓΠΣ λειτουργεί η διατραπεζική εταιρεία Τειρεσίας Α.Ε. Μάλιστα, για την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας, όλα τα φορολογικά ή τραπεζικά δεδομένα που ανταλλάσσονται κρυπτογραφούνται, μέσω διαδικασιών ασύμμετρης κρυπτογράφησης.

Για να υποβληθεί ένα αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου, απαραίτητο στοιχείο είναι ο ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου που ελέγχεται. Επιπλέον θα συμπληρώνονται τα στοιχεία του χρήστη- ελεγκτή (ΑΦΜ, όνομα, υπηρεσία όπου ανήκει), στοιχεία υπόθεσης (αριθμός υπόθεσης, νομοθετική διάταξη βάσει της οποίας υποβάλλεται το αίτημα), πρόσθετα στοιχεία Μητρώου που αφορούν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ελέγχεται καθώς και τα στοιχεία έγκρισης του προϊσταμένου.

Με την υποβολή του αιτήματος θα ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να απαντήσουν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, αρχικά αν ο κάτοχος του ΑΦΜ είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος με οποιαδήποτε σχέση. Αν είναι πελάτης, θα παρατίθεται κατάλογος με τα δεδομένα για καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης, για καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό, χορηγητικό, επενδυτικό ή άλλο λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζα.

Πρόσβαση στα αποτελέσματα του ελέγχου, πέρα από τον χρήστη-ελεγκτή, θα έχει και ο προϊστάμενος του χρήστη, ενώ υπεύθυνος διαχείρισης του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών είναι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ηλεκτρονικά Συναλλασσομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαφωνούν Σύγκλητος και καθηγητές του ΑΠΘ


"Ακαδημαϊκά αντιδεοντολογικό" θεωρεί, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα της συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ανακοίνωσή του ο «σύνδεσμος καθηγητών ΑΠΘ», επειδή όπως υποστηρίζει «εμφανίζει τη σύγκλητο του ΑΠΘ, στη διαμάχη μεταξύ πρύτανη και συμβουλίου ΕΚΠΑ, δηλαδή μεταξύ δύο διοικητικών οργάνων του πανεπιστημίου, να παίρνει έμμεση αλλά σαφή θέση υπέρ ου πρώτου».

Υποστηρίζει επίσης, ότι ο χαρακτηρισμός ως «αβάσιμης» της πειθαρχικής δίωξης κατά του πρύτανη του ΕΚΠΑ «κινδυνεύει να αναγνωστεί από την ελληνική κοινωνία ως μια επίσημη θέση συντεχνιακής στήριξης», ενώ εκφράζει τη «ριζική» του αντίρρηση για την πρακτική της συγκλήτου του ΑΠΘ να τοποθετείται «υπέρ ή κατά μιας υπόθεσης που εκκρεμεί προς κρίση στην πειθαρχική ή ποινική διαδικασία» από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι σε τέτοιες υποθέσεις, «οποιαδήποτε παρέμβαση με αποφάσεις, ψηφίσματα, ή άλλου είδους ενέργειες» από άλλα επίσημα θεσμικά όργανα όπως η σύγκλητος, σημαίνει «έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία, που επιβάλλει τους διακριτούς ρόλους των οργάνων της πολιτείας».



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν διακόπτεται η γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα


Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί επισήμως για διακοπή της ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κρήτη, διαβεβαίωσαν σήμερα, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας. Το θέμα προέκυψε μετά την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, που έκανε λόγο για διακοπή της σύνδεσης των Αντικυθήρων με τον Πειραιά και την Κρήτη και ζητούσε την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη.

«Μετά τις Σπέτσες και την Ύδρα που δεν έχουν συμβατικά πλοία, τον Πόρο και τα Μέθανα που δεν εξυπηρετούνται, έρχεται τώρα το τελειωτικό χτύπημα με την αποδρομολόγηση του πλοίου στα Αντικύθηρα -τον τελευταίο "φάρο ζωής και πολιτισμού" της Περιφέρειας Αττικής- με μια αναιτιολόγητη κίνηση που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους πολίτες», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Κατσικάρη.

Στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτήν τη στιγμή το επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο βρίσκεται σε επίσημη ακινησία για την ετήσια επιθεώρησή του έως τις 31/12/2013, όπως ορίζει ο νόμος. Παράλληλα, τόνιζαν, ότι η σύμβασή του για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου δρομολογίου λήγει στις 31/10/2014.

Σημειώνεται ότι για να γίνει διακοπή ενός δρομολογίου και μάλιστα επιδοτούμενου, χρειάζεται πρώτα από όλα σχετική γνωμοδότηση από το νομικό σύμβουλο του υπουργείου, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, με πρόσφατη ερώτησή του στη Βουλή, έχει ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας για το αν σκοπεύει να σταματήσει την επιδότηση της συγκεκριμένης γραμμής Πειραιάς- Κύθηρα- Αντικύθηρα και να προχωρήσει στην πλήρη κατάργησή της. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα αναφέρει πως το γεγονός ότι το σύστημα των επιδοτούμενων γραμμών χρήζει επανεξέτασης, δεν είναι δυνατό να οδηγεί στη λήψη αποφάσεων που υποβαθμίζουν τη ζωή στα νησιά και λειτουργούν ως αντικίνητρο για τη διατήρηση και ενίσχυση της ποιότητας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε αυτά.

Πάντως, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το μεταφορικό έργο της συγκεκριμένης γραμμής, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το ύψος της κρατικής ενίσχυσης. Ανέφεραν ότι το υπάρχον επιδοτούμενο δρομολόγιο είναι μακροχρόνιας σύμβασης, κοστίζει ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ, έχει πολύ χαμηλή επιβατική κίνηση από τον Πειραιά και αποτελεί περίπου το 8% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Τόνισαν επίσης ότι το ίδιο δρομολόγιο για τα νησιά αυτά, καλύπτεται ήδη σε πολύ λιγότερη ώρα από τη Νεάπολη Λακωνίας από ό,τι από τον Πειραιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ βλέπει νέες περικοπές συντάξεων


Ανατρέπεται η οριακή ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από το 2015 και μετά, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, είναι χρονιά κρίσιμη, γιατί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ δεν υπάρχουν κεφάλαια, για να το στηρίξουν.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, όπως μετέδωσε το MEGA, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες περικοπές συντάξεων, το 2015 και μετά.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φοροδιαφυγή από μαγαζιά-φαντάσματα


Χαριστική βολή για τους εμπόρους του κέντρου της Αθήνας.

Καταρρέει η ελληνική βιοτεχνία, αφού πλέον η μάχη με τα μαγαζιά φαντάσματα στο κέντρο της Αθήνας φαντάζει άνιση.

Πολλοί είναι οι βιοτέχνες και οι έμποροι ενδυμάτων στο κέντρο της πόλης που είτε έκλεισαν τα μαγαζιά τους είτε αναγκάστηκαν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές τους, αφού τα μαγαζιά-φαντάσματα στη λεγόμενη Τσάιναταουν γιατί όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Alpha «εμείς πρέπει να πληρώνουμε πολλούς φόρους, ενώ οι άλλοι δεν πληρώνουν τίποτα».





Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση-σοκ για το εισόδημα των Ελλήνων


Μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων στην Ελλάδα κατά 6,2% και στην Κύπρο κατά 8,5% για το 2013, προβλέπει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI) της Γερμανίας, το οποίο εκτιμά, ότι οι μειώσεις θα αφορούν στους μισθούς στα 12 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου, εξαιτίας κυρίως των μειώσεων στους μισθούς στον δημόσιο τομέα και στην μείωση του κατώτατου μισθού, οι εργαζόμενοι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα υποστούν τις δραστικότερες μειώσεις στο εισόδημά τους, αλλά υποχώρηση θα υπάρξει πιθανότατα και στην Ολλανδία, την Βρετανία και την Ιρλανδία.

Η Γερμανία, όπως επισημαίνει το WSI, ανήκει στις λίγες χώρες, όπου οι εργαζόμενοι έχουν αύξηση των πραγματικών μισθών τους. Σημειώνεται ωστόσο, ότι λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθών την περίοδο 2001-2009 κατά 6,2%, η αύξηση της τάξης του 2,8% που παρατηρείται από το 2010 και εφεξής δεν έχει αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερις χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης για νέους ανέργους


Την επέκταση του προγράμματος επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών και του αντίστοιχου προγράμματος για τον τουριστικό κλάδο, προβλέπει απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση των δράσεων του υπουργείου: «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέου έως 29 ετών» και «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στο κλάδο τουρισμού».

Σκοπός είναι η δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εξαρτημένης και πλήρους απασχόλησης από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι νέοι μέχρι 29 ετών που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου στην αγορά εργασίας», ενώ ωφελούνται και όσοι έχουν ήδη προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση.

Οι δικαιούχες επιχειρήσεις επιχορηγούνται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ωφελούμενων, κάτω των 25 ετών, ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Επίσης, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα απασχόλησης ωφελούμενων, άνω των 25 ετών, ανέρχεται στα 18 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Τα ποσά επιχορήγησης καλύπτουν τμήμα του μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 6 μήνες.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να προσλάβουν ή έχουν ήδη προσλάβει με σχέση εξαρτημένης σχέσης τους ωφελουμένους του προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας».

Με δημόσια πρόσκληση που εκδίδεται με απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΔ, προσδιορίζεται η ημερομηνία έναρξης της υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε μείωση προσωπικού, κατά την πρακτική άσκηση των ωφελουμένων και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Το ίδιο ισχύει και για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ημερομηνία πρόσληψης, μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Επισημαίνεται ότι, ως μείωση προσωπικού, θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών, κυρίως, κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

Δεν θεωρείται μείωση η οικιοθελής αποχώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προϋπάρχον προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί, τότε θα επιστρέφει στον Οργανισμό εντόκως το ποσό επιχορήγησης που αναλογεί στις μειωμένες θέσεις.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσον αφορά στο επιχορηγούμενο και προϋπάρχον προσωπικό, δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής, κλπ.

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται:

- Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας (από την πρωτογενή αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, έως την τελική διάθεση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά, πχ ιχθυοπωλεία).

- Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του άνθρακα (πχ εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία).

- Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων (φυτικών και ζωικών), οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους και η επιχορήγηση μετακυλύει στους παραγωγούς, άμεσα ή έμμεσα [οι δραστηριότητες στη γεωργική εκμετάλλευση (φυτικό και ζωικό κεφάλαιο), οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προετοιμασθεί το προϊόν για την πρώτη πώληση (πχ συγκομιδή, κοπή και αλώνισμα των σιτηρών, συσκευασία των αυγών)].

- Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.

- Οι επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση παλαιάς κρατικής ενίσχυσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγωγή άνευ εξετάσεων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ για τα υιοθετηθέντα τέκνα της Βουλής


Πρόκειται για τέκνα πεσόντων στρατιωτικών και στελεχών σωμάτων ασφαλείας.

Τα υιοθετηθέντα από τη Βουλή ανήλικα τέκνα εισάγονται σε όποια σχολή ή τμήμα επιθυμούν καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. Ωφελούμενα είναι τα ανήλικα τέκνα στρατιωτικών ή στελεχών των σωμάτων ασφαλείας πεσόντων κατά την ώρα του καθήκοντος που έχουν υιοθετηθεί από τη Βουλή.

Το πιο πάνω αναφέρεται σε έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στις γραμματείες των ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και το περιεχόμενό του παρουσιάζεται ακολούθως:

Σας γνωρίζουμε ότι ι με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν.3763/2009 (ΦΕΚ 80 τ. Α’), όπως αυτό συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 29 του άρθρου 39 του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 τ. όλα τα υιοθετηθέντα από την Βουλή των Ελλήνων ανήλικα τέκνα στρατιωτικών ή στελεχών των σωμάτων ασφαλείας πεσόντων κατά την ώρα του καθήκοντος, εισάγονται σε Σχολή ή Τμήμα προτίμησής τους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.

Όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη συγκεκριμένη διαδικασία, μπορούν να προσέλθουν την περίοδο εγγραφών στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος που επιθυμούν να εγγραφούν υποβάλλοντας τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση-Δήλωση επιθυμίας εγγραφής
2. Επικυρωμένο αντίγραφο απολυτηρίου
3. Επικυρωμένο αντίγραφο ταυτότητας
4. Αποδεικτικό από τη Βουλή των Ελλήνων που να πιστοποιεί ότι ο ενδιαφερόμενος ανήκει στα υιοθετηθέντα από τη Βουλή των Ελλήνων ανήλικα τέκνα στρατιωτικών ή στελεχών των σωμάτων ασφαλείας πεσόντων κατά την ώρα του καθήκοντος και
5. Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι α) δεν είναι εγγεγραμμένος σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή β) είναι εγγεγραμμένος σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και θα προσκομίσει τη βεβαίωση διαγραφής από την εν λόγω σχολή προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής.

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο



Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στη ΔΕΗ


Επανασύνδεση της παροχής ρεύματος, καθώς και σημαντική μείωση των μηνιαίων δόσεων του χρέους, πέτυχε με παρέμβασή του στη ΔΕΗ ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από διαμαρτυρία καταναλωτή, ο οποίος βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, λόγω μακροχρόνιας αδυναμίας και σοβαρής θωρακικής νόσου που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης διαμαρτυρήθηκε στην ανεξάρτητη Αρχή, για την «οριστική διακοπή έκδοσης λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και την καταγγελία του συμβολαίου οικιακής χρήσης από τη ΔΕΗ ΑΕ, εξαιτίας συσσωρευμένων οφειλών».

Ο μακροχρόνια άνεργος υπέβαλε αίτηση στη ΔΕΗ, προκειμένου να του χορηγηθεί δυνατότητα εξόφλησης του λογαριασμού ύψους 5.310 ευρώ, σε περισσότερες άτοκες δόσεις, εύλογου ύψους και ανάλογου των εισοδημάτων του.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΠΗΕ), η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ευάλωτων Οικιακών Καταναλωτών μπορεί να γίνεται τμηματικά και άτοκα, σε μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του ευάλωτου οικιακού καταναλωτή. Παράλληλα, προβλέπεται η απαγόρευση αποσύνδεσης ευάλωτων καταναλωτών από το δίκτυο για καθορισμένα χρονικά διαστήματα του έτους, όπως οι χειμερινοί μήνες (Νοέμβριος-Μάρτιος) και οι θερινοί (Ιούλιος και Αύγουστος), ενώ απαγορεύεται πλήρως η αποσύνδεση ευάλωτων καταναλωτών που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο αναφερόμενος.

Η ΔΕΗ ΑΕ απέρριψε το αίτημα για ευνοϊκότερη ρύθμιση της οφειλής, λόγω προηγούμενης παραβίασης του μετρητή. Συγκεκριμένα, πρότεινε διακανονισμό που περιελάμβανε προκαταβολή 20% του οφειλόμενου ποσού (1.030 ευρώ) και καταβολή του υπολοίπου σε έξι μηνιαίες ισόποσες δόσεις (688 ευρώ).

Περαιτέρω, ενημέρωσε την ανεξάρτητη Αρχή ότι η αρχική διακοπή πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2011, αλλά η παροχή εμφάνισε καταναλώσεις, γεγονός που καταδεικνύει αυθαίρετη επανασύνδεση του ρεύματος. Για τον λόγο αυτόν η εταιρία πραγματοποίησε, μέσω συνεργείου, διακοπή της ηλεκτροδότησης, εξωτερικώς.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής πληρούσε τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και ένταξης στο μητρώο ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, επισήμανε την υποχρέωση προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών που προβλέπει ο νέος ΚΠΗΕ και ζήτησε την άμεση επανηλεκτροδότηση της κατοικίας του.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η ΔΕΗ ΑΕ αποδέχτηκε το γεγονός της πλήρους οικονομικής αδυναμίας του ενδιαφερόμενου, προέβη άμεσα στην επανασύνδεση της παροχής, κατόπιν ένταξής του στο ΚΟΤ και στο μητρώο ευάλωτων καταναλωτών.

Τέλος, πρότεινε νέο διακανονισμό εξόφλησης οφειλής, με μετατροπή των αρχικών έξι μηνιαίων δόσεων των 688 ευρώ σε εικοσιτέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 221,25 ευρώ, χωρίς προκαταβολή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν internet σε τρόλεϊ και λεωφορεία


Δωρεάν παροχή ασύρματου internet (Wi-Fi) σε τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία ξεκινά άμεσα ο ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ). Το μέτρο ξεκινά πιλοτικά από τη γραμμή 6 των τρόλεϊ και τη λεωφορειακή γραμμή 302. Στους επιβάτες δίνεται η δυνατότητα Wi Fi σύνδεσης με ταχύτητα έως και 4G, όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση, στα σημεία της διαδρομής που υπάρχει δίκτυο.

Στόχος της ΟΣΥ το επόμενο διάστημα είναι να επεκταθεί στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό λεωφορείων και τρόλεϊ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα δοθεί - Ποιοι το δικαιούνται


Επίδομα εορτών Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Δώρο καταβάλλεται στους δικαιούχους την 21η Δεκεμβρίου.

Το επίδομα είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Το Δώρο καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, στην μεν περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ής Απριλίου, στη δε περίπτωση του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Το επίδομα των Χριστουγέννων είναι ποσό ίσο με τα 2/25 του μηνιαίου μισθού (ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής), για κάθε δεκαεννιά (19) ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης.

Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.

Για τον υπολογισμό του επιδόματος των Χριστουγέννων συνυπολογίζεται:

- Ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.

- Οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Οι μισθωτοί που απουσίασαν λόγω ασθένειας δικαιούνται να υπολογίσουν ολόκληρο τον χρόνο ασθένειάς τους, αφαιρώντας μόνο τις ημέρες για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθένειας από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία «ημέρα υποχρεωτικής αργίας» κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές» και προβλέπεται:

Στις επιχειρήσεις που την ημέρα εκείνη δεν θα λειτουργήσουν καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν:

α) Αν αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό: i) προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιού τους και το οφειλόμενο κατά τη συγκεκριμένη ημέρα μισθό τους, ίσο με τόσα ωρομίσθια όσα είναι και οι ώρες απασχόλησης εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί κυριακάτικης αργίας και λειτουργούν εκτάκτως και ii) μόνο προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί κυριακάτικης αργίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προστασία πρώτης κατοικίας των ευάλωτων ομάδων στην Κύπρο


Το κράτος θα αγοράζει την πρώτη κατοικία ενώ δανειολήπτες θα παραμένουν στην οικία.

Την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που έχουν συνάψει δάνειο μέχρι 200.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας, προωθεί η κυβέρνηση.

Λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε την επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το σχετικό προσχέδιο απόφασης, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Το προσχέδιο, το οποίο τυγχάνει επεξεργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνει πρόνοια σύμφωνα με την οποία το κράτος θα αγοράζει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Οι δανειολήπτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην κατοικία τους καταβάλλοντας αρχικώς ένα συμβολικό ποσό, ενώ με προσιτούς όρους και προϋποθέσεις θα μπορούν πλέον να αποπληρώσουν το δάνειό τους προς το κράτος, σε μεγάλο χρονικό διάστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν είναι λύση να πληρώνουν οι δήμοι τους κομμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ»


Αντίδραση από την «Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων».

«Δεν είναι λύση να πληρώνουν οι δήμοι τους κομμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ», επισήμαναν οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, και Ιωαννιτών, Φίλιππος Φίλιος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ως «Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων».

«Τι πάει να πει να πληρώνουν οι Δήμοι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ», αναρωτήθηκε ο κ. Καμίνης, ο οποίος κατήγγειλε φαινόμενα δημαγωγίας και λαϊκισμού, γύρω από το θέμα των πολιτών που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κάλεσε τους δημάρχους που είπαν ότι θα πληρώσουν λογαριασμούς να εξηγήσουν πώς θα το κάνουν και σημείωσε ότι οι Τράπεζες έχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και από εκεί μπορούν να βγουν συμπεράσματα αν κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή όχι.

Με αφορμή το θάνατο της μαθήτριας από μαγκάλι στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα και σε άλλα νοικοκυριά που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι σαφώς υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση, αλλά πρόσθεσε: «Εγώ δεν βλέπω σπίτια να λαμπαδιάζουν κάθε μέρα». Όσο για την περίπτωση της μαθήτριας που πέθανε από μαγκάλι παρατήρησε ότι με τη μητέρα της έμεναν «παράνομα» και φοβήθηκαν να ζητήσουν βοήθεια.

Ο κ. Σκοτινιώτης είπε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει δαπάνες των Δήμων για λογαριασμούς πολιτών και ο κ. Φίλιος ότι η κυβέρνηση θα επανασυνδέσει απλώς το ηλεκτρικό ρεύμα στις οικογένειες που έχει διακοπεί, για τις μέρες των Χριστουγέννων και δεν προβαίνει σε κάποια ρύθμιση για τη διευκόλυνση εξόφλησης των εν λόγω λογαριασμών.

Οι πέντε δήμαρχοι επισήμαναν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται την τοπική αυτοδιοίκηση όταν τα βρίσκει δύσκολα. Ο κ. Καμίνης είπε ότι ο Δήμος Αθηναίων και ο κάθε Δήμος εφαρμόζουν τη δική τους κοινωνική πολιτική για να μπορούν οι πολίτες να στέκονται στα πόδια τους και για την «Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων» είπε ότι έχει πολιτικό περιεχόμενο. Το κράτος παραμένει «συγκεντρωτικό» παρά τις διακηρύξεις περί μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο κ. Μπουτάρης. Ο κ. Δημαράς είπε ότι οι δήμαρχοι πρέπει να περιορίσουν τις γκρίνιες, να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, να βρουν διέξοδο και να μπουν οι Δήμοι σε τροχιά ανάπτυξης. «Η ανασυγκρότηση ή θα γίνει με την τοπική αυτοδιοίκηση σε ρόλο πρωταγωνιστή ή αλλιώς δεν θα γίνει», σημείωσε ο κ. Σκοτινιώτης. Ο κ. Φίλιος τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στους πολίτες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ακόμα και για θέματα που δεν έχει θεσμική κάλυψη για να μπορέσει να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι κάθε δημοκράτης πρέπει να σταθεί αποφασιστικά απέναντί της και επανέλαβε ότι δεν δέχεται «συσσίτια».

Οι πέντε δήμαρχοι εξέφρασαν τη βούλησή τους να συμβάλουν δημιουργικά στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, που υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή, στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη», όπου παρουσίασαν τις εξής προτάσεις:

-Απευθείας σύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδότησης.

-Ρύθμιση με διαφάνεια του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα.

-Δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για την εγκατάσταση και τη λειτουργία επιχειρήσεων στα όρια των Δήμων.

-Αποφασιστική μείωση των αρμοδιοτήτων και δραστική μείωση των συναρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους σε θέματα διαχείρισης των βασικών υποδομών των πόλεων.

-Πραγματική αποκέντρωση και πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα υπουργεία να περιοριστούν σε επιτελικό ρόλο.

-Αποφασιστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό της ανάπτυξης και στη λειτουργία των υποδομών.

Η επόμενη (τρίτη) συνάντηση των πέντε δημάρχων θα γίνει στις 5-6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ματαιώθηκε η Εθνική Εβδομάδα Προφυλακτικών


Συντηρητικές οργανώσεις έκριναν ότι θα προωθούσε την επιπόλαιη σεξουαλική συμπεριφορά.

Μία εκστρατεία για τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών στην Ινδονησία ματαιώθηκε καθώς συντηρητικές οργανώσεις έκριναν ότι θα προωθούσε την επιπόλαιη σεξουαλική συμπεριφορά, σύμφωνα με το BBC.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Εθνική Εβδομάδα Προφυλακτικών –ένα ετήσιο πρόγραμμα σχεδιασμένο για να ενημερώσει για τον κίνδυνο από τον ιό HIV και το Aids–, ματαιώθηκε φέτος ύστερα από τις διαμαρτυρίες φοιτητών που ανήκουν σε ισλαμική οργάνωση, οι οποίοι έκαψαν προφυλακτικά έξω από το υπουργείο Υγείας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Jakarta Post.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, Το πρόγραμμα –μία κοινή προσπάθεια της ινδονησιακής Επιτροπής Πρόληψης του Aids και της κατασκευάστριας εταιρείας προφυλακτικών DKT Indonesia– διοργανωνόταν τα τελευταία έξι χρόνια.

Αυτή τη χρονιά όμως, κάποιες οργανώσεις προσβλήθηκαν από την εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας αναρτήθηκε «χυδαία» φωτογραφία σε λεωφορεία της ινδονήσιας καλλιτέχνιδος Τζούλια Πέρεζ ως «πρέσβειρας των προφυλακτικών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Antara.

Η φωτογραφία αποσύρθηκε εξαιτίας της λαϊκής κατακραυγής, όπως είπε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Jakarta Globe, ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις θεωρούν την Εβδομάδα Προφυλακτικών μία «ύπουλη εκστρατεία που συγχωρεί και ενθαρρύνει το προγαμιαίο σεξ».



Διαβάστε περισσότερα...

Νιόπαντροι πραγματοποίησαν το όνειρό τους...


Δολοφόνησαν μαζί έναν άγνωστο.

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι στην Πενσιλβάνια δολοφόνησε έναν άγνωστο, τον οποίο η σύζυγος είχε γνωρίσει μέσα από διαφήμιση για γνωριμίες στο διαδίκτυο και του είχε ζητήσει να συναντηθούν, στραγγαλίζοντάς τον και μαχαιρώνοντάς τον επανειλημμένως, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το ζευγάρι –ο Ελίτ και η Μιράντα Μπάρμπουρ– «απλώς ήθελαν να δολοφονήσουν κάποιον μαζί», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σάνμπερι, ο Μπραντ Χέιρ.
Ο Ελίτ Μπάρμπουρ, 22 ετών, κρύφτηκε κάτω από μία κουβέρτα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε η 18χρονη σύζυγός του Μιράντα που σταμάτησε για να επιβιβάσει τον άγνωστο, αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας.

Όταν η Μιράντα έδωσε το σύνθημα, ο Ελίτ στραγγάλισε τον 42χρονο Τρόι Λαφεράρα με ένα καλώδιο ενώ εκείνη τον μαχαίρωσε 20 φορές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη συνέχεια πέταξαν το πτώμα του σε ένα σοκάκι, όπου το ανακάλυψε η αστυνομία την επόμενη ημέρα.
Έπειτα, το ζευγάρι αγόρασε πετσέτες και χλωρίνη για να καθαρίσει το αυτοκίνητο από τα αίματα και πήγε για… φαγητό.

Συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση χωρίς εγγύηση, ενώ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για επίθεση και ανθρωποκτονία.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς


Αναφορές στα θέματα που πρέπει να ανοίξουν με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τα φαινόμενα γενικευμένης απαξίας του πολιτικού κόσμου και λαϊκισμού κατά βουλευτών, στηλίτευσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

«Δεν είμαστε περήφανοι όταν βλέπουμε ότι συνάδελφοί μας, που βρέθηκαν σε δημόσια αξιώματα, εκμεταλλεύτηκαν την καλή πίστη του κοινωνικού συνόλου για ίδιον όφελος. Αλλά αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ για όσους χαρακτηρίζουν απαραίτητο να γίνει η παρούσα Βουλή προαναθεωρητική, ο κ. Μεϊμαράκης δεν δίστασε να παρατηρήσει ότι «η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν είναι πανάκεια, υπάρχουν και διατάξεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν ζητήματα» και «αν αυτή είναι να καταλήξει όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2008, που "κάηκε", καλύτερα να μην γίνει».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Βουλής, υψώνοντας ασπίδα προστασίας για τους βουλευτές που βάλλονται μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης του πολιτικού κόσμου, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι με την Αναθεώρηση του 2002, «ξεπεράσαμε το θέμα της ατιμωρησίας των πολιτικών ως προς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη δωροδοκία που δεν παραγράφονται. Παραγράφεται μόνο η απιστία, που είναι περισσότερο θέμα πολιτικής στάσης και είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί νομικά, αλλά και πάλι, με την αναθεώρηση του 2002, υπήρξε επιμήκυνση». Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητηθεί και αν θα πρέπει ο υπουργός να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. «Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και το αν τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται ή όχι από τον πολίτη και το αν ο υπουργός μπορεί να είναι και βουλευτής ή όχι και τη σύγχυση αρμοδιοτήτων με την εκτελεστική εξουσία σε ένα καθαρά πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα στην Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε, επίσης, ότι σήμερα το πόθεν έσχες των βουλευτών είναι το μόνο που στην ουσία ελέγχεται και δημοσιοποιείται και όσοι σήμερα βρίσκονται στη φυλακή ή καλούνται για εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης, οφείλεται στον έλεγχο του πόθεν έσχες τους. Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε μάλιστα ότι και αυτοί που σήμερα κάνουν έλεγχο στους πολιτικούς θα πρέπει πρώτοι αυτοί να είναι καθαροί στην κοινωνία και να είναι γνωστά και τα δικά τους πόθεν έσχες. «Δεν μπορεί οι βουλευτές να περνάνε συνεχώς από τα τηλεδικεία και αυτοί που κάνουν τα τηλεδικεία να μην ελέγχονται» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Προηγουμένως, τον λόγο είχε πάρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι ίσως ήρθε η ώρα να μπουν στον δημόσιο διάλογο ζητήματα που είναι καθοριστικά για τη διαφάνεια, όπως η κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας και γενικότερα των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να περιοριστεί η αναπόφευκτη διακίνηση μεγάλων ποσών του πολιτικού χρήματος. Είπε, επίσης, ότι πρέπει στον δημόσιο διάλογο να μπει και το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, που αποτέλεσε την ιερή αγελάδα της προστασίας του πολιτικού συστήματος. «Σήμερα, είναι η ευκαιρία να αλλάξουν πολλά στο πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «το κορυφαίο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα δώσει τη δυνατότητα να δούμε ζητήματα θεσμικής ατέλειας της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία να βάλει τάξη στα δικά της θέματα».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε προαναθεωρητική Βουλή και πρέπει να υπάρξει θεσμική αλλαγή σε θεσμούς και αξίες που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση». Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην επικείμενη αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με κατεύθυνση τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση και τον ουσιαστικό έλεγχο από ανεξάρτητο Σώμα.

Η ημερίδα «Παγκόσμια μέρα κατά της Διαφθοράς» έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη Γενική Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς θα στηριχθεί σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στα μέτρα ενίσχυσης της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης των υπαλλήλων, στην ενίσχυση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στη λειτουργική ενίσχυση της Διαύγειας και την απλούστευση των διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. «Κάθε περιττή υπογραφή είναι, εν δυνάμει, μια εστία διαφθοράς» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε διάλογο η μη ανάγκη επικύρωσης δημοσίων εγγράφων (σ.σ. μόνο από τα ΚΕΠ, γίνονται ετησίως 4 εκατομμύρια επικυρώσεις εγγράφων).

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για τη διαφάνεια στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σ.σ. παρατηρητήριο οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πλήρη διαφάνεια στους προϋπολογισμούς). Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενεργοποίηση του θεσμού του ελεγκτή νομιμότητας και στην καθιέρωση του Μητρώου όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα οικονομικά τους στοιχεία (μισθοί, δαπάνες κλπ). Ο κ. Μιχελάκης ενημέρωσε, επίσης, ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του διπλογραφικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επέκταση της υποχρέωσης υποβολής πόθεν έσχες και σε άλλες κατηγορίες αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας χαρακτήρισε το ζήτημα του ελέγχου των υπεράκτιων (off shore) εταιρειών ως ένα από τα σημαντικότερα, σημειώνοντας ότι όσο ο έλεγχός τους καθυστερεί, ο κόσμος δεν θα αντέξει την αδιαφορία.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μπακούρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σχολίασε, ωστόσο, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν έχουν τολμήσει συστράτευση στα θέματα της διαφάνειας, ώστε να εμπνεύσουν και ένα όραμα στην κοινωνία.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάσταση στο ΕΚΠΑ μετά τη διαθεσιμότητα των διοικητικών


Οι γραμματείες των τμημάτων χάνουν το 67% του προσωπικού.

Αντικειμενικά αδύνατη είναι η επαναλειτουργία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά τη διαθεσιμότητα 399 διοικητικών και την αργία άλλων 172 υπαλλήλων. Το παραπάνω υποστηρίζει η απεργιακή επιτροπή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου η οποία σε δελτία τύπου της έχει παραθέσει αριθμητικά στοιχεία για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Πιο αναλυτικά:

- 36 υπηρεσίες του ΕΚΠΑ χάνουν όλο το προσωπικό τους,
- 11 υπηρεσίες χάνουν από 75% και πάνω του προσωπικού τους
- 42 υπηρεσίες χάνουν από 50-75% του προσωπικού τους
- 43 υπηρεσίες μένουν χωρίς προϊστάμενο

Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λειτουργίες των Τμημάτων, ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%.

- Η Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής, μένει με 4 εργαζόμενους.
- Οι Γραμματείες των Τμημάτων Ισπανικής Γλώσσας & Φιλολογίας και Πληροφορικής μένουν χωρίς προσωπικό
- Οι Γραμματείες Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Φαρμακευτικής, Χημείας και Βιολογίας μένουν με έναν εργαζόμενο.

Χωρίς εργαζόμενους μένει το πρόγραμμα Erasmus (υποτροφίες και δράσεις), επηρεάζοντας και τη μετάβαση φοιτητών στο εξωτερικό και την εισροή φοιτητών από το εξωτερικό (έχει δημοσιευθεί σχετικό Δελτίο Τύπου με αναλυτικά στοιχεία στον Τύπο από την Απεργιακή Επιτροπή).



Διαβάστε περισσότερα...

Τοξικομανής σε κατάσταση αμόκ απείλησε το προσωπικό στο νοσοκομείο Ζακύνθου


Προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Τοξικομανής, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ, μπήκε αργά το βράδυ στον χώρο του νοσοκομείου Ζακύνθου και προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ενώ επιτέθηκε και κατά του προσωπικού.

Το γεγονός καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου των Εργαζομένων Ευάγγελο Τσώλα, ο οποίος έκανε γνωστό πως θα γίνει καταγγελία και στην αστυνομία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Τσώλας, ο άνδρας, που προφανώς δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του, προκάλεσε μεγάλη ζημιά σε ένα από τα αυτοκίνητα του προσωπικού που ήταν σταθμευμένο έξω από το νοσοκομείο. Στην συνέχεια έσπασε μια τζαμαρία στο εσωτερικό του κτιρίου, μπήκε μέσα στην αίθουσα της αιμοδοσίας, άνοιξε τις ντουλάπες, πήρε μια κουβέρτα και ξάπλωσε σε ένα από τα κρεβάτια. Λίγο πριν, κρατώντας ένα κομμάτι από τα σπασμένα γυαλιά της τζαμαρίας, κυνηγούσε το προσωπικό του νοσοκομείου που βρισκόταν εκείνη την ώρα στον χώρο.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς η φύλαξη που γινόταν από ιδιωτική εταιρεία διακόπηκε, αφού δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για αυτή την υπηρεσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές του Δήμου Θεσσαλονίκης


Τα δωρεάν μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο 14ο, 15ο και 18ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα «Εθελοντικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων» θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο 15ο, 14ο και 18ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

«Για την παραχώρηση των χώρων των πιο πάνω σχολείων έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση την οποία και παραθέτουμε
Την παραχώρηση χώρων των παρακάτω σχολείων:

1. 15ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης
2. 14ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης
3. 18ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης

για την υλοποίηση του προγράμματος «Εθελοντική Ενισχυτική ∆ιδασκαλία για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του ∆ήµου» του τµήµατος Προγραμμάτων και ∆ια Βίου Μάθησης του ∆ήµου Θεσσαλονίκης µε την προϋπόθεση να ορισθεί υπεύθυνος για το άνοιγµα και το κλείσιµο του σχολείου.»
Το πρόγραμμα των μαθημάτων

Ήδη η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, που υλοποιεί το Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Δ/νσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου στα παρακάτω Σχολεία:

1. 14ο ΓΕΛ (Θεμ.Σοφούλη - Παπανδρέου 1), για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.
2. 15ο ΓΕΛ (Καρόλου Ντήλ 24), για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.
3. 18ο ΓΕΛ (Παπάφη 130 α), για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει την Τρίτη η προθεσμία για τις 10.000 θέσεις στο ΕΑΠ


Η ηλεκτρονική κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου.

Αύριο, 10 Δεκεμβρίου, λήγει η προθεσμία των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Υπενθυμίζουμε ότι για φέτος ο αριθμός των παρεχομένων θέσεων του ΕΑΠ ανέρχεται στις 4.890 θέσεις για φοιτητές προπτυχιακών προγραμμάτων και στις 5.110 θέσεις για φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων θέσεων ανέρχεται στις 10.000.

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την άντληση των απαραίτητων πληροφοριών και οδηγιών για την υποβολή αίτησης θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Γραφεία του ΕΑΠ στην Πάτρα (Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα Πατρών), Δευτέρα έως Παρασκευή από 9.00 πμ έως και 19.00 πμ και να τηλεφωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: 2610 367317, 367327,367336,367355,367600.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν συνολικά μια και μόνο αίτηση. Εάν υποβληθεί αίτηση στη γενική κατηγορία δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση στην κατηγορία ΑΜΕΑ ή ΤΕΙ και αντίστροφα. Σε περίπτωση υποβολής περισσοτέρων της μίας αιτήσεων, είτε στην ίδια κατηγορία είτε σε διαφορετική, ο υποψήφιος θα διαγράφεται οριστικά από τους πίνακες υποψηφίων.

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 10.00 πμ, στα γραφεία του ΕΑΠ στην Πάτρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν με δική τους ευθύνη τα αποτελέσματα της κλήρωσης στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ. Επιπλέον τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα και στον τύπο. Υπενθυμίζεται ότι προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους στις 31/12/2013.

Για όσους έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους μπορούν να ελέγξουν αν έχει υποβληθεί με την επιλογή «έλεγχος υποβολής αίτησης».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέταξε 200.000 ευρώ


Μία κούτα με 200.000 ευρώ έμεινε στα αζήτητα κατά την διάρκεια ανακαίνισης τραπεζικού καταστήματος στο Ναύπλιο.

Δείτε το βίντεο από το Star:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκησε τον καρκίνο, κέρδισε τη ζωή


«Δεν είναι τίποτα να πεθαίνεις, αλλά είναι τρομακτικό να μη ζεις».

Το 2002, στα 14 χρόνια του, διαγνώστηκε με καρκίνο. Σήμερα, απολύτως υγιής πλέον, ο φωτογράφος Στέλιος Παπαρδέλας γυρίζει τον κόσμο με λεωφορεία της γραμμής και με τη φωτογραφική του μηχανή. «Δεν είναι τίποτα να πεθαίνεις, αλλά είναι τρομακτικό να μη ζεις», δηλώνει.

Ο Στέλιος Παπαρδέλας βραβεύτηκε πρόσφατα, μαζί με άλλους νέους ανθρώπους από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τη μάχη που έδωσαν -αλλά και κέρδισαν- με τον καρκίνο και δη στην πιο τρυφερή τους ηλικία.



Στην εκδήλωση ο Στέλιος Παπαρδέλας ανέφερε ότι η επέτειος της ΕΛΠΙΔΑΣ είναι πλέον και δική του επέτειος, καθώς στις 16/10/2002 είχε διαγνωστεί με καρκίνο. «Ήταν άραγε μια ευκαιρία να βρω δεύτερη οικογένεια;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει ότι στέλνει με την παρουσία του ένα ηχηρό μήνυμα σε όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται: «η αρρώστια περνάει, τα καλύτερα έρχονται, αυτό να σκέφτεστε» συμβούλεψε.

Τώρα και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου παρουσιάζει στην γκαλερί Blank της Αθήνας την πρώτη του προσωπική φωτογραφική έκθεση.

Ο ίδιος λέει για τα ταξίδια του:

«Το πρώτο μου ταξίδι, εκτός Ευρώπης, ήταν στην Ουγκάντα. Ένας νέος, «σκονισμένος» κόσμος ανοιγόταν μπροστά μου. Κάθε δέκα μέτρα σταματούσα και κοίταζα εκστασιασμένος. Κάθισα δύο ολόκληρους μήνες στη χώρα, βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες.

Μετά από εκείνο το ταξίδι μού άνοιξε την όρεξη για ακόμα περισσότερες περιπέτειες. Έκανα το γύρο της Λατινικής Αμερικής, διασχίζοντας τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή, το Περού, τη Βολιβία, την Κολομβία… Μετά πήρε σειρά η Ασία: επί μήνες τριγύριζα στο Λάος, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, την Ταϋλάνδη… Κάθε χιλιόμετρο και μια νέα εικόνα, μια νέα εμπειρία. Και πάνω απ' όλα ένα νέο «μάθημα ζωής».

Με μια με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, ο νεαρός Έλληνας φωτογράφος έχει κάνει τον κόσμο μια γειτονιά, πραγματοποιώντας ταξιδιωτική φωτογράφιση και φωτογραφία του δρόμου (street photography) για λογαριασμό ανεξάρτητων πρακτορείων, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά δεν θα το άλλαζα ποτέ. Μέσα από δύσκολες καταστάσεις έρχονται υπέροχες εμπειρίες και κατά συνέπεια φωτογραφίες» λέει και συμπληρώνει:

«Όταν βρίσκομαι πλέον σε ένα λεωφορείο μπαίνω αυτόματα σε ένα πανέμορφο κόσμο σκέψεων, με μονή επαφή με το περιβάλλον την θέα από το παράθυρο. Νομίζω ότι είναι ο τρόπος που βρήκα για να διαλογίζομαι».

Για εκείνο το πρώτο, το καθοριστικό, ταξίδι στην Αφρική λέει ο φωτογράφος:

«Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη ζεστασιά των ανθρώπων, το γέλιο τους, το κόκκινο και το πορτοκαλί της Αφρικής. Ένα θα σας πω: Όταν ήρθε η ώρα να φύγω ήμουν πάνω σε ένα μηχανάκι-ταξί (Boda Boda) με ένα βαρύ backpack στην πλάτη που με τραβούσε πίσω διασχίζοντας 40 χιλιόμετρα για να φτάσω στο αεροδρόμιο. Έκλαιγα σαν να άφηνα το σπίτι και την οικογένεια μου για πάντα. Τα ίδια συναισθήματα όπου και να πήγα. Το ίδιο δέσιμο, ο ίδιος ενθουσιασμός για όλες τις χώρες, και τις 27, που έχω ταξιδέψει μέχρι σήμερα».

Δείγματα από τη δουλειά του Στυλιανού Παπαρδέλα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του.



Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα με δύο ανήλικα χωρίς θέρμανση και τροφή


Στα όρια της εξαθλίωσης ζει μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα ορφανά στην Ξάνθη, η οποία βρέθηκε χωρίς θέρμανση και αντιμετωπίζοντας προβλήματα ακόμη και για την εξεύρεση τροφής.

Πρόκειται για μια χήρα, που λάμβανε σύνταξη χηρείας η οποία πλέον έχει κουτσουρευτεί πλήρως με την ίδια να αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Χωρίς να μπορεί να βρει άλλη διέξοδο και υπό τον φόβο επιδείνωσης της κατάστασης ζήτησε βοήθεια από την Εκκλησία. Αρχικά βρέθηκε ένας πολίτης που προσέφερε έναν τόνο ξύλα, καλύπτοντας ένα μέρος των αναγκών για τη θέρμανση της οικογένειας, ωστόσο η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί.

Πολίτες που έγιναν κοινωνοί του προβλήματος, απευθύνουν έκκληση σε όσους μπορούν να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν για την ενίσχυση της οικογένειας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...