Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η πιο ασφαλής από τις γνωστές δίαιτες


Ερευνητές μελέτησαν τις πιο δημοφιλείς για να καταλήξουν σε συμπέρασμα.

Ερευνητές στις ΗΠΑ εξέτασαν τις πιο δημοφιλείς δίαιτες όπως τη Ducan, τη DASH και την Atkins για να καταλήξουν ποια μπορεί να θεωρηθεί η πιο ασφαλής.

Οι πιο ασφαλείς δίαιτες θεωρούνται όσες παρέχουν ικανό αριθμό θερμίδων και περιλαμβάνουν πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο χωρίς την πέτσα του, γαλοπούλα, ψάρι άπαχο, μοσχάρι), άπαχα γαλακτοκομικά και καλά λιπαρά.

Η πιο ασφαλής δίαιτα τελικά ανακηρύχτηκε η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) και έχει φτιαχτεί για να βοηθήσει όσους πάσχουν από υπέρταση και είναι εγκεκριμένη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η συγκεκριμένη δίαιτα δανείζεται στοιχεία από τη μεσογειακή διατροφή και υπόσχεται να μειώσει την υπέρταση μέσα σε δύο εβδομάδες.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κέρδισε το λαχείο, έχασε τη ζωή του!


Νέα τροπή στην υπόθεση του θανάτου ενός «υπερτυχερού».

Κέρδισε ένα εκατομμύριο ευρώ στο λαχείο, αλλά έχασε τη ζωή του! Ο 46χρονος Ινδός Ουρόχ Καν βρέθηκε νεκρός μόλις μία ημέρα μετά την παραλαβή μέρους του χρηματικού ποσού που κέρδισε.

Η υπόθεση παίρνει νέα τροπή και ερευνάται ξανά από την αστυνομία, καθώς από τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν αποδεικνύεται ότι ο άτυχος άνδρας δηλητηριάστηκε, καθώς στο αίμα του βρέθηκε ποσότητα... κυανίου!

Αρχικά ο θάνατός του είχε αποδοθεί σε ανακοπή καρδιάς. Ωστόσο, αρκετές ημέρες μετά, ένα μέλος της οικογένειάς του, ήρθε σε επαφή με τον ιατροδικαστή και του ζήτησε επανεξέταση.

Έτσι έγιναν οι τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες έδειξαν ότι στο αίμα του θύματος υπήρχε δηλητήριο.

Όπως λένε άνθρωποι που τον γνώριζαν, ο 46χρονος ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων και σκόπευε να χαρίσει μέρος των χρημάτων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχουν λεφτά ούτε για τα φάρμακα της κόρης τους


Μια οικογένεια σε απόγνωση.

Το δικό της δράμα περνά μια οικογένεια στην Θήβα. Οι γονείς είναι άνεργοι χωρίς κανένα εισόδημα ενώ το 11χρονο κοριτσάκι τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Όπως καταγγέλλει ο πατέρας, περιμένει 8 μήνες για να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει την σύνταξη που δικαιούται η κόρη του. Αυτή την περίοδο πάντως δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε να φάρμακά της.

Δείτε τι δήλωσε ο ίδιος στο Star Κεντρικής Ελλάδας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύουν την κατάθλιψη τα διαιτητικά αναψυκτικά


Αντίθετα η κατανάλωση καφέ τη μειώνει.

Η κατανάλωση αναψυκτικών, ιδίως διαιτητικών, που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες, ενώ αντίθετα η κατανάλωση καφέ με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ακόμα και η κατανάλωση διαιτητικών φρουτοχυμών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο Χονγκλέι Τσεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι «τα διαιτητικά αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι καταναλώνονται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σημαντικές φυσικές -και πιθανώς σημαντικές ψυχικές- επιπτώσεις στην υγεία».

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 264.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 71 ετών για μια περίοδο δέκα ετών και συσχέτισαν το είδος των ποτών που κατανάλωναν, με τις ιατρικές διαγνώσεις για κατάθλιψη (συνολικά 11.311 άτομα).

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα κουτιά ή ποτήρια οποιουδήποτε είδους αναψυκτικών μέσα στην ημέρα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη διαγνωσμένη από γιατρό, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για όσους προτιμούσαν να πίνουν διαιτητικά (31%) παρά κανονικά αναψυκτικά (22%).

Ακόμα κι όσοι έπιναν πολλούς διαιτητικούς φρουτοχυμούς με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (τέσσερις ή περισσότερους καθημερινά), είχαν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου διαιτητικούς φρουτοχυμούς.

Όμως όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν περίπου 10% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο περιορισμός ή η διακοπή κατανάλωσης των διαιτητικών αναψυκτικών ή η αντικατάστασή τους με καφέ μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο στην μείωση του κινδύνου της κατάθλιψης», δήλωσε ο Τσεν, αν και, όπως είπε, χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα. Τόνισε, επίσης, ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους, που έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί.

Η μελέτη διαπίστωσε τη συσχέτιση ανάμεσα στα αναψυκτικά ή τους φρουτοχυμούς διαίτης και την κατάθλιψη και δεν αποδεικνύει ότι όντως τα συγκεκριμένα ποτά διαταράσσουν τον ψυχισμό κάποιου. Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές, ότι κάποιοι άλλοι παράγοντες (π,χ. οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, έκτακτα περιστατικά κ.α.) να ευθύνονται για την κατάθλιψη.

Πάντως τα νέα ευρήματα συμφωνούν με κάποιες προηγούμενες μελέτες που είχαν βρει επίσης μια σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και στην εμφάνιση κατάθλιψης. Ακόμα, επιβεβαιώνεται μια μελέτη του 2011 που είχε βρει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στην μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Από την άλλη, άλλοι ειδικοί εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους αν όντως τα διαιτητικά ποτά αυξάνουν την κατάθλιψη και κατά πόσο τα ευρήματα ισχύουν για όλες τις ηλικίες και για όλες τις χώρες, πέρα από τις ΗΠΑ. Γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη έχουν ελεγχθεί από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες Αρχές και έχουν χαρακτηρισθεί ασφαλείς για τη χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά. Οι ουσίες αυτές αντικαθιστούν τη ζάχαρη που έχει πολλές θερμίδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Παχυσαρκία και διαταραχές διάθεσης


Πώς σχετίζεται η κατάθλιψη με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Ο μηχανισμός της όρεξης είναι μια λειτουργία που ρυθμίζεται και που έχει ως σκοπό της τη διατήρηση της ενεργειακής ομοιοστασίας και του σωματικού βάρους.

Η ποσότητα της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας εξαρτάται από δύο, κυρίως, παράγοντες: το μέγεθος του γεύματος και τον ημερήσιο αριθμό των γευμάτων. Η ρύθμιση της όρεξης γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, στον υποθάλαμο μέσω πολύπλοκων νευροχημικών διεργασιών.

Το αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών είναι η εμφάνιση α) του βιολογικού αισθήματος της πείνας -η αναζήτηση δηλαδή και η κατανάλωση τροφής, β) του κορεσμού -η καταστολή της πείνας και η διακοπή της λήψης τροφής και γ) του διαστήματος μεταξύ του κορεσμού και επανεμφάνισης της πείνας.

Το αίσθημα του κορεσμού στον άνθρωπο είναι ένα βιολογικό φαινόμενο, ενώ η έναρξη του γεύματος και η πείνα δεν ρυθμίζονται από ορμονικά ή νευρικά μηνύματα.

Η έναρξη του γεύματος επηρεάζεται από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, όπως η γεύση, η όψη, η οσμή της τροφής και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η παχυσαρκία έχει παγκοσμίως αυξηθεί κατακόρυφα και έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες.

Η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παχύσαρκων ατόμων.

Αναζητώντας τα αίτια της παχυσαρκίας, η πιο ολοκληρωμένη επιστημονική τοποθέτηση κατατάσσει την παχυσαρκία στις ασθένειες με πολυπαραγοντική αιτιολογία.

Όσον αφορά τους ψυχολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και ιδιαίτερα τη σχέση των διαταραχών διάθεσης (και κυρίως της κατάθλιψης), αν και τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν συχνά κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές δυσκολίες, στη διεθνή βιβλιογραφία δεν γίνεται σαφές αν η παχυσαρκία προκαλεί αυτές τις συνέπειες ή αν αυτές οι ψυχολογικές μεταβλητές συμμετέχουν στην εμφάνιση ή και στη διατήρηση της παχυσαρκίας, ή τέλος αν η σχέση είναι σύνθετη και περιλαμβάνει ένα ευρύτερο σύνολο μεταβλητών.

Τα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού-ή αλλιώς επεισόδια υπερφαγίας, μια συμπεριφορά που συνδέεται τόσο με την παχυσαρκία όσο και με άλλες διαταραχές, όπως είναι η νευρική βουλιμία, φαίνεται να αποτελούν κάποιες φορές συμπτώματα κατάθλιψης. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε με άτομα που είχαν προβλήματα υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, βρήκε ότι το 51% είχε ιστορικό μείζονος κατάθλιψης.

Επιπλέον, η παχυσαρκία από μια ψυχολογική σκοπιά, αντιμετωπίζεται ως έλλειψη δεξιοτήτων, η οποία οδηγεί στην επιλογή του υπερβολικού φαγητού και της ελάχιστης φυσικής δραστηριότητας. Η αλήθεια είναι ότι η αρνητική εικόνα για το σώμα επηρεάζει δυσμενώς την ψυχολογική διάθεση και την αυταξία περισσότερων ανθρώπων. Μεγάλες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν γενικά μεγαλύτερη συναισθηματική κόπωση, ενώ συσχετίζουν άμεσα την κακή εικόνα που έχουν για το σώμα τους με το περιττά κιλά τους.

Ως εκ τούτου, εισέρχονται σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής αυτοπεποίθησης που οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού (γνωστό και ως comfort food), που με τη σειρά του οδηγεί σε καταθλιπτικά συναισθήματα κ.ο.κ.

Η συνύπαρξη –ή αλλιώς συννοσηρότητα δύο καταστάσεων, της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας, μεγεθύνει το κάθε ένα από τα δύο προβλήματα κάνοντας την αντιμετώπισή τους ακόμα πιο δύσκολη

- Παρατηρήστε και καταγράψτε τις διατροφικές σας συνήθεις, το είδος και την ποσότητα του φαγητού. Παρατηρήστε το χρόνο και τις συνθήκες που εκδηλώνεται η υπερφαγία σας και εντοπίστε αν και πώς σχετίζεται με αρνητικά συναισθήματα και ψυχοπιεστικές συνθήκες.

- Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού, ώστε να εντοπίσετε τις αιτίες της παχυσαρκίας σας και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Θυμηθείτε πως κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη και μην αρκείστε στις διάφορες, σκόρπιες «γνώμες» που ακούτε εδώ και εκεί.

- Σημειώστε ότι ενώ η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συχνά μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, η απώλεια βάρους ποτέ δεν ολοκληρώνεται, εάν εξακολουθεί να σας βαραίνει το άγχος και τα υπόλοιπα δυσφορικά συναισθήματα. Προσανατολιστείτε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα για την απώλεια βάρους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές για υγεία και ευεξία


Προϊόντα διατροφής που συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Οι τροφές και οι ουσίες που περιέχουν μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Διαβάστε για τη δράση ορισμένων τροφών στην υγεία και την ευεξία και πόσο συχνά πρέπει να τις καταναλώνουμε...

Προστατέψετε το δέρμα σας μ’ ένα φλιτζάνι φράουλες: Έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αρκεί να σκεφτείτε ότι ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, το όποιο προσφέρει στο δέρμα σφριγηλότητα και ελαστικότητά, προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση και προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες του ηλίου.

Καταναλώνετε 1 φλιτζάνι φράουλες (5-8 φράουλες) την ημέρα για να δείχνει το δέρμα σας πιο νεανικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μειώστε τον πόνο των μυών με κεράσια (ή φυσικό χυμό κερασιού): Τα κεράσια περιέχουν μια ουσία που λέγεται «ellagic acid», ουσία που λειτουργεί ως ένα πολύ ισχυρό αντιφλεγμονώδες για όσους υποφέρουν από πόνους των μυών. Μόνο ένα φλιτζάνι κεράσια ή καθαρό χυμό κερασιών είναι συνήθως αρκετό για να ανακουφιστείτε.

Σπανάκι για καλύτερη όραση: Το σπανάκι περιέχει τη χρωστική ουσία λουτεΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται στο κεντρικό μέρος του ματιού, επιτρέποντας μόνο περιφερειακή όραση. Το σπανάκι μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βραστό ή μαγειρεμένο.

Μερικές ιδέες για να αυξήσετε την κατανάλωση σπανακιού στη διατροφή σας είναι να χρησιμοποιήσετε σπανάκι αντί για μαρούλι στο σάντουιτς σας, να το προσθέσετε σε σαλάτες, στην ομελέτα, σε σούπες και στα λαζάνια.

Νιφάδες βρώμης για καλή κυκλοφορία του αίματος: Η βρώμη περιέχει το αμινοξύ αργινίνη, πρόδρομος ένωση που απαιτείται για το σώμα σας να παράγει μονοξείδιο του αζώτου, μια χημική ουσία που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας.

Ένα φλιτζάνι με δημητριακά βρώμης συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος σε όλα τα μέρη του σώματος. Καλύτερη ροή του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερόλης καθώς και αυξημένη λίμπιντο.

Προσπαθήστε να τρώτε ένα φλιτζάνι βρώμη για πρωινό μερικές φορές κάθε εβδομάδα.

Εξαφανίστε την κακή αναπνοή με κανέλα: Η κανέλα, σκοτώνει τα βακτήρια που αναπτύσσονται στη γλώσσα σας και στο πίσω μέρος του στόματός σας, συμβάλλοντας στις δυσάρεστες οσμές.

Πασπαλίστε με κανέλα το γιαούρτι ή τα δημητριακά σας καθημερινά.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης για τους υπέρβαρους μετά από εγκεφαλικό


Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι πεθαίνουν λιγότερο συχνά και παθαίνουν λιγότερες αναπηρίες μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη για πρώτη φορά έρχεται να δείξει ότι το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας» ισχύει -εκτός από άλλες χρόνιες παθήσεις (καρδιά, διαβήτης κ.α.)- και στην περίπτωση των εγκεφαλικών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βόλφραμ Ντένερ του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό "European Heart Journal", αφού μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 1.500 εγκεφαλικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με βάρος μικρότερο του κανονικού είναι αυτοί που υφίστανται τη μεγαλύτερη ζημιά από ένα εγκεφαλικό και κινδυνεύουν περισσότερο να αποβεί θανατηφόρο για αυτούς.

Σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, ο κίνδυνος θανάτου για τους υπέρβαρους μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μικρότερος κατά 14% κατά μέσο όρο, ενώ για τους παχύσαρκους οι πιθανότητες θανάτου είναι μικρότερες κατά 24% έως 45%.

Υπέρβαρα είναι τα άτομα με δείκτη σωματικής μάζας 25 έως 30, ενώ παχύσαρκα όσα έχουν δείκτη πάνω από 30. Φυσιολογικό είναι το βάρος κάποιου, όταν ο δείκτης του βρίσκεται μεταξύ 18,5 και 25. Ο δείκτης υπολογίζεται αν διαιρέσει κανείς το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους (π.χ. 75 δια 1,65Χ1,65).

Οι Γερμανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ναι μεν κατά μέσο όρο οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά έχουν καλύτερη έκβαση ενός εγκεφαλικού, όμως σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν τέτοιο καρδιαγγειακό επεισόδιο λόγω του πάχους τους, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως ότι τα ευρήματά τους έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις έως τώρα συστάσεις των γιατρών σε όλο τον κόσμο, προς όσους έπαθαν εγκεφαλικό, να χάσουν οπωσδήποτε βάρος.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν ποντίκια σε σχολείο του Βόλου!


Κλειστά παρέμεινε χθες και θα παραμείνει και μεθαύριο, Δευτέρα, το σχολικό συγκρότημα, όπου στεγάζονται το 23ο Νηπιαγωγείο και το αντίστοιχο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, με απόφαση του δημάρχου, Πάνου Σκοτινιώτη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες μυοκτονίας και καθαρισμού των χώρων, έπειτα από εμφάνιση τρωκτικών.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την επιστροφή στα σχολεία, μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων, διαπιστώθηκε ότι είχαν εμφανιστεί ποντίκια, με αποτέλεσμα να υπάρξει ιδιαίτερη ανησυχία για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Έτσι, με απόφαση του δημάρχου, τα σχολεία έκλεισαν από χθες προκειμένου, μέχρι και την Δευτέρα, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μυοκτονίας και απολύμανσης των χώρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα γίνει χαμός με τις αποδείξεις


Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το αντίτιμο των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν, εάν δεν πάρουν απόδειξη πληρωμής.

Όπως ορίζει η συγκεκριμένη διάταξη, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)», ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν ενημερώνεται με τον τρόπο αυτό, για τους παραβάτες καταστηματάρχες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων. Αν, μάλιστα, δεν εκδίδουν τα απαιτούμενα παραστατικά, η φορολογική παράβαση θα βεβαιώνεται στη Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σχολίασε στο τούιτερ: "Ο κλέψας του κλέψαντος"



Τα άρθρα της αγορανομικής διάταξης

«Άρθρο 1
Μη έκδοση νομίμων παραστατικών - Δικαιώματα καταναλωτή

1. Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις.

2. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων αναρτούν πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT - INVOICE)».

3. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναγράφουν σε εμφανές σημείο του τηρούμενου τιμοκαταλόγου, με κεφαλαία γράμματα, ιδίου μεγέθους με τις τιμολογούμενες υπηρεσίες, την ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και εφόσον ο
τιμοκατάλογος τηρείται και στην αγγλική γλώσσα και την ένδειξη: «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT - INVOICE)». Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, με την ως άνω ένδειξη να αναγράφεται σε εμφανές σημείο του τιμοκαταλόγου με κεφαλαία γράμματα, ίδιου μεγέθους με τη γραμματοσειρά των προσφερόμενων ειδών.
Άρθρο 3
Κυρώσεις

1. Για τους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1 της παρούσας, εφόσον δεν αναρτάται η προβλεπόμενη πινακίδα ή δεν περιλαμβάνεται η απαιτούμενη ένδειξη στον τιμοκατάλογο οι παραβάτες τιμωρούνται, πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136/1946,επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 1.000 Ευρώ.

2. Για τους παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση του νόμιμου παραστατικού στοιχείου, εφαρμόζεται το άρθρου 47 του ν.2065/1992 σύμφωνα με το οποίο τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 2 της παρούσας, εξαιρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 1, τιμωρούνται και διώκονται κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 136/1946 όπως ισχύει. Ειδικά για τους παραβάτες της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας ,πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136/1946 όπως ισχύει, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 Ευρώ.»



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο δημιουργικοί όσοι... χαζεύουν στο γραφείο


Τι αποκάλυψαν πειράματα ερευνητών από το Λανκασάιρ.

Όσοι συνηθίζουν να κοιτούν το κενό στις συναντήσεις του γραφείου, να ονειροπολούν στις συσκέψεις ή απλά να χαζεύουν όταν κάνουν μια βαρετή δουλειά φαίνεται ότι τελικά κάνουν καλό στη δημιουργικότητά τους, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δυο πειράματα βάσει των οποίων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ονειροπολούν εν ώρα εργασίας τονώνουν τη δημιουργικότητά τους κάτι που μπορεί να φανεί ωφέλιμο και για την δουλειά.

Στην πρώτη έρευνα οι ψυχολόγοι ζήτησαν από 40 ενήλικες να κάνουν μια βαρετή δουλειά: να αντιγράφουν νούμερα από έναν τηλεφωνικό κατάλογο για δεκαπέντε λεπτά. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό. Τους ζήτησαν να βρουν διαφορετικούς τρόπους χρήσης για ένα ζευγάρι πλαστικές κούπες. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που προηγουμένως είχαν ασχοληθεί με τη βαρετή αντιγραφή, ήταν πιο εφευρετικοί συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου των 40 ατόμων που τους ζητήθηκε απευθείας να σκεφτούν διαφορετικές χρήσεις για τις κούπες.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα ζητώντας αυτή τη φορά από 30 άτομα να αντιγράψουν αριθμούς, από άλλα 30 να τους διαβάσουν (ακόμη πιο βαρετό) και από τα τριάντα της ομάδας ελέγχου να μην κάνουν κάτι. Για μια ακόμη φορά διαπίστωσαν ότι τα άτομα της ομάδας ελέγχου μετά επέδειξαν τη μικρότερη δημιουργικότητα, αλλά μεταξύ των άλλων δυο ομάδων εκείνοι που έκαναν το πολύ πιο βαρετό έργο της ανάγνωσης ήταν πιο δημιουργικοί από εκείνους που αντέγραφαν.

Το ερώτημα βέβαια που καλούνται να απαντήσουν οι ερευνητές είναι αν εκείνοι που βαριούνται και ονειροπολούν στην εργασία τους τελικά γίνονται πιο δημιουργικοί σε άλλους τομείς της δουλειάς τους ή απλά πάνε σπίτι και γράφουν μυθιστορήματα;


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές αποκατέστησαν την όραση σε ποντικούς


Με εγχύσεις κυττάρων φωτοϋποδοχέων στον οφθαλμό.

Ποντικοί με ολική τύφλωση εμφάνισαν αποκατάσταση της όρασης με εγχύσεις κυττάρων φωτοϋποδοχέων στον οφθαλμό, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα στην Οξφόρδη, ανακοίνωσε ότι οι έρευνές της μοιάζουν με τις αγωγές που θα χρειάζονταν άνθρωποι με εκφυλιστική νόσο των οφθαλμών. Παρόμοιες δοκιμές ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με ποντικούς που είναι τυφλοί τη νύχτα.

Ειδικοί δήλωσαν ότι ο τομέας εξελίσσεται γρήγορα αλλά υπάρχουν ακόμα ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα της όρασης που αποκαταστάθηκε.

Ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια σταδιακά χάνουν τα κύτταρα αίσθησης του φωτός από τον αμφιβληστροειδή και μπορεί να τυφλωθούν. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ποντικούς με παντελή έλλειψη κυττάρων φωτοϋποδοχέων στον αμφιβληστροειδή.

Οι ποντικοί δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ φωτός και σκότους. Οι ερευνητές ενέχυσαν πρόδρομα κύτταρα που θα αναπτύσσονταν σε βάση του αμφιβληστροειδούς μέσα στον οφθαλμό. 2 εβδομάδες μετά τις εγχύσεις είχε δημιουργηθεί αμφιβληστροειδής, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Ο καθηγητής Robert MacLaren, δήλωσε ότι αναδημιούργησε όλη τη δομή, που βασικά είναι η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί να πάρουμε ένα εντελώς τυφλό ποντίκι, να τοποθετήσουμε τα κύτταρα εντός και να αναδημιουργήουμε τη στρώση που είναι ευαίσθητη στο φως.

Προηγούμενες έρευνες πέτυχαν παρόμοια αποτελέσματα με ποντικούς που είχαν ελαφρώς εκφυλισμένο αμφιβληστροειδή. Ο καθηγητής MacLaren δήλωσε ότι είναι σαν να αποκαθιστάς μια ολόκληρη οθόνη υπολογιστή παρά ατομικά pixels.

Οι ποντικοί εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί αν τράπηκαν σε φυγή με την έκθεση σε φωτεινή περιοχή, αν οι ίριδές τους συστέλλονταν στο φως, ενώ υποβλήθηκαν σε απεικονισιτκή μέθοδο εγκεφάλου για να διαπιστωθεί αν οπτικές πληροφορίες επεξεργάζονταν από τον εγκέφαλο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου


Σε ισχύ τίθενται όλες οι ανατροπές του νέου φορολογικού που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και φόρο από το πρώτο ευρώ για την φορολόγηση των ενοικίων, κατάργηση των σχεδόν όλων φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται:

• Νέα κλίμακα φορολόγησης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Έτσι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% και τα εισοδήματα από 25.001 έως 42.000 ευρώ με συντελεστή 32%. Ο ανώτατος συντελεστής για τα εισοδήματα από 42.001 ευρώ και πάνω ανέρχεται σε 42%.

• Καταργούνται σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές. Διατηρείται αλλά είναι «ψαλιδισμένη» η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Επίσης παραμένουν οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

• Με δύο κλιμάκια και από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αναλυτικότερα τα εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα φορολογηθούν με φορολογικό συντελεστή 26% και από 50.001 ευρώ και πάνω με 33%.

• Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ το χρόνο στα 650 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ.

• Από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται και τα ενοίκια. Έτσι για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει στο 10% και από 12.001 και πάνω στο 33%. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια δηλαδή συνολικά 35.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.150 ευρώ με το νέο σύστημα και τον συντελεστή θα κληθεί να καταβάλει μόλις 900 ευρώ.

• Αλλάζει το σύστημα συλλογής αποδείξεων. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν θα επιβάλλεται φορολογικό «πέναλτι» 22%.

Αναλυτικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 42.000 ευρώ (σ.σ. από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι επιτηδευματίες) θα δικαιούνται έκπτωση φόρου μόνο εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις δαπανών που θα αναλογούν τουλάχιστον στο 25% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Για όσους το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ, θα απαιτούνται αποδείξεις 10.500 ευρώ, αντί έως 15.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

• Το πολυτεκνικό επίδομα μειώνεται από 528 ευρώ το έτος ανά παιδί σε 450 ευρώ ανά παιδί με μηνιαία ενίσχυση επιπλέον 40 ή 50 ευρώ για κάθε τέκνο. Στο σύνολο τα χρήματα που εισπράττουν οι οικογένειες αυξάνονται εξαιτίας της μηνιαίας ενίσχυσης αλλά υπάρχουν σημαντικές απώλειες από την κατάργηση του αφορολόγητου για τα τέκνα.

• Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών θα φορολογούνται με συντελεστή 26%. Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

• Ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1-1-2013 και μετά.

• Αυξάνεται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, κάτι που ισχύει από 1-1-2013.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δοκιμάζεται νέο φάρμακο για τη διπολική διαταραχή


Δρα όπως το λίθιο αλλά χωρίς τις παρενέργειές του.

Φάρμακο για τη διπολική διαταραχή που δρα όπως το λίθιο αλλά χωρίς τις παρενέργειές του ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές, σε δοκιμές που πραγματοποίησαν σε ποντικούς.

Επιστήμονες δηλώνουν ότι το φάρμακο, ebselen μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί εναλλακτική επιλογή στις πολυπόθητες καλύτερες αγωγές ασθενών με διπολική διαταραχή, καθώς ήδη είναι γνωστό ότι είναι ασφαλές.

Αν το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού και να λάβει άδεια για την αγωγή της διπολικής διαταραχής θα μπορούσε να μειώσει τις δυσάρεστες παρενέργειες της αύξησης βάρους, της δίψας και της πιθανής βλάβης στα νεφρά από τα οποία κινδυνεύουν ασθενείς όταν λαμβάνουν λίθιο.

Το Ebselen είναι πειραματικό φάρμακο που έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους για άλλες παθήσεις και δεν έχει προβληματικές παρενέργειες όπως το λίθιο, δήλωσε ο Grant Churchill, του Oxford University.

Η διπολική διαταραχή επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως και όσοι την εμφανίζουν έχουν διάθεση που κυμαίνεται από το ένα άκρο στο άλλο και εμφανίζουν περιόδους κατάθλιψης και μανίας που διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή περισσότερο. Οι φάσεις ανόδου και καθόδου συχνά είναι τόσο ακραίες που συχνά παρεμβάλλονται με την καθημερινότητα και την εργασία.

Ο Churchill δήλωσε ότι σε δοκιμές η ομάδα του ανακάλυψε ότι ποντικοί που με μικρές δόσεις αμφεταμινών εμφάνισαν μανία μπόρεσαν να ησυχάσουν πάλι με το ebselen. Πρόσθεσε ότι στους ποντικούς το ebselen δρα σαν το λίθιο. Πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει επειγόντως να διαπιστωθεί αν δρα σαν το λίθιο, σε ανθρώπους.

60 χρόνια μετά την ανακάλυψή του το λίθιο παραμένει η πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη αγωγή.
Ωστόσο είναι πολύ τοξικό και οι παρενέργειες σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι σταματούν τη λήψη του φαρμάκου και υποτροπιάζουν σε επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.

Οι Churchill και Sridhar Vasudevan ανέτρεξαν σε βιβλιοθήκη (U.S. National Institutes of Health Clinical Collection) υπαρχόντων φαρμάκων που θεωρούνται ασφαλή αλλά δεν έχουν τον παρόντα χρόνο αποδεδειγμένη χρήση. Εξέτασαν τη βιβλιοθήκη για φάρμακα που μπλοκάρουν ένα ένζυμο που είναι σημαντικό για την επιτυχία του λιθίου και ανακάλυψαν ότι το ebselen μιμείται πιθανώς το λίθιο.

Ο Vasudevan δήλωσε ότι είναι ένα από τα πρώτα λίγα παραδείγματα του επαναπροσδιορισμού του στόχου φαρμάκων, όπου μια νέα χρήση έχει ανακαλυφθεί για ένα υπάρχον φάρμακο.

Το Ebselen είναι αντιοξειδωτικό, που αρχικά αναπτύχθηκε μέχρι κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου, από την εταιρεία Daiichi Sankyo, για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά που ποτέ δεν κυκλοφόρησε και είναι τώρα εκτός πατέντας.

Ο Vasudevan δήλωσε ότι η έρευνά του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Communications», έδειξε ότι το ebselen είχε την ίδια ή παρόμοια δράση με το λίθιο στον εγκέφαλο ποντικών μπλοκάροντας το ίδιο ένζυμο.

Οι ερευνητές ξεκινούν τώρα μικρή δοκιμή σε υγιείς ανθρώπους, εθελοντές, για να εξετάσουν την επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία. Αν φανεί ότι το ebselen έχει παρόμοια επίδραση με το λίθιο σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε δοκιμή δευτέρου σταδίου σε ασθενείς με διπολική διαταραχή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο «πατέρας του DNA» ψάχνει θεραπείες του καρκίνου


Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εμποδίζουν τη δράση χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών.

Παρά την ηλικία του, ο «πατέρας του DNA» δεν έχει εγκαταλείψει τα ερευνητικά εργαστήρια. Ο Τζέημς Γουότσον που έγινε διάσημος όταν το 1953 ανακάλυψε τη διπλή έλικα του μορίου του DNA, εργάζεται εδώ και χρόνια στην αναζήτηση λύσεων για θεραπεία του καρκίνου.

Πρόσφατα, ο διακεκριμένος επιστήμονας δημοσίευσε μια νέα καινοτομική υπόθεση για τη θεραπεία των καρκίνων τελικού σταδίου. Σύμφωνα με τη θεωρία του, τα πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο σώμα των καρκινοπαθών, εμποδίζουν τη θεραπευτική δράση των χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών. Ας σημειωθεί ότι ο φαινόμενο επιτείνει η τακτική λήψη πολυβιταμινών, που περιέχουν τέτοιες ουσίες.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Γουότσον χαρακτήρισε τη νέα θεωρία του, σαν μία «από τα πιο σημαντικά έργα του μετά τη διπλή έλικα».

Τα διατροφικά συμπληρώματα, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, εδώ και καιρό έχουν αποτελέσει πεδίο επιστημονικής αντιπαράθεσης, όσον αφορά στη χρησιμότητά τους στη μάχη κατά του καρκίνου. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτές οι ουσίες παρέχουν μια μέτρια αντικαρκινική προστασία.

Όμως ο Τζ. Γουότσον πιστεύει ότι αυτά τα χάπια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Υποστηρίζει ότι στους υγιείς οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες όντως βοηθούν, επειδή καταστρέφουν τα επιβλαβή μόρια των λεγόμενων «ελεύθερων ριζών», που κάνουν ζημιά στο DNA και διάφορες ζωτικές πρωτεΐνες.

Όμως, πολλές αντικαρκινικές θεραπείες χρειάζονται αυτές τις «ελεύθερες ρίζες» για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει, κατά τον Γουότσον, ότι στην περίπτωση ιδίως του προχωρημένου μεταστατικού καρκίνου η προσθήκη αντιοξειδωτικών στον οργανισμό λειτουργεί σαν μπούμερανγκ και εν μέρει ακυρώνει την αντικαρκινική δράση των χημικών φαρμάκων και των ακτίνων.

Ο αμερικανός νομπελίστας παροτρύνει άλλους επιστήμονες να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ορθότητα της θεωρίας του. «Η ώρα έχει φθάσει για να θέσουμε σοβαρά το ερώτημα κατά πόσο η χρήση αντιοξειδωτικών πιθανότατα προκαλεί τον καρκίνο, παρά τον εμποδίζει», τονίζει. «Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών, ο καρκίνος τελικού σταδίου θα είναι εξίσου ανίατος σε δέκα χρόνια, όπως είναι σήμερα».

Ο εκπρόσωπος της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρίας της Βρετανίας Στιβ Γουίλιαμσον συμφώνησε με το νομπελίστα ερευνητή, σημειώνοντας ότι «οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, δεν πρέπει να παίρνουν αντιοξειδωτικά».


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκεφαλικό επεισόδιο και φυσικοθεραπεία


Δεν στοχεύει στη θεραπεία των νεκρών νευρικών κυττάρων.

Όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Η βλάβη του εγκεφάλου που ακολουθεί ονομάζεται εγκεφαλικό.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα. Η σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από την έκταση και τον εντοπισμό της καταστροφής των νευρικών κυττάρων.

Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ελέγχουν διαφορετικές λειτουργίες κι έτσι τα συμπτώματα εξαρτώνται από την περιοχή η οποία θα υποστεί τη βλάβη. Ακόμα και ένα ελαφρύ εγκεφαλικό μπορεί να είναι καταστροφικό, εάν επηρεάσει ένα κρίσιμο σημείο του εγκεφάλου.

Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου διαταράσσεται αιφνίδια η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου

- Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που καταλήγει στον εγκέφαλο αποφραχθεί ξαφνικά και σταματήσει η ροή του αίματος.

- Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Αυτό συμβαίνει όταν αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο υποστεί ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται, όταν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που φτάνουν στον εγκέφαλο, δημιουργούνται ανευρύσματα τα οποία είτε μετά απο κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι ή κάποια έντονη συναισθηματική φόρτιση, παθαίνουν ρήξη, με αποτέλεσμα η αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο όμως προκαλείται από απόφραξη αρτηριών, συνήθως απο κάποιο θρόμβο με αποτέλεσμα την διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Με τον ίδιο τρόπο προκαλείται και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Όταν γίνει αιφνιδίως απόφραξη μιας εκ των καρωτιδικών αρτηριών, τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλέον και πεθαίνουν αν δεν αποκατασταθεί σύντομα η παροχή αίματος. Τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι πολύ ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου. Αν γίνει απόφραξη μιας μεγάλης αρτηρίας, θα προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη σε σύγκριση με μια μικρότερη αρτηρία.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία η οποία συνήθως επηρεάζει δραματικά την κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ασθενούς. Η ξαφνική αλλαγή στις ικανότητες και δραστηριότητες του ατόμου επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τον ίδιο τον ασθενή αλλά και το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Ο βασικός στόχος της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η βελτίωση των κινητικών δυσλειτουργιών των ασθενών με σκοπό την ανεξαρτησία τους και την επανένταξη τους στο οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Τα προβλήματα που συνήθως παρουσιάζονται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι τα εξής:

-Ημιπληγία η οποία μπορεί να είναι σε όλη την πλευρά ή μόνο στο πόδι ή το χέρι. Η αδυναμία ή παράλυση παρατηρείται στο αντίθετο τμήμα του σώματος από ότι είναι η βλάβη στον εγκέφαλο. Δηλαδή αν η βλάβη είναι στο αριστερό τμήμα του εγκεφάλου η παράλυση ή πάρεση εμφανίζεται στο δεξί τμήμα του σώματος.

-Σπαστικότητα, μυϊκή δυσκαμψία και επώδυνους μυϊκούς σπασμούς.

-Διαταραχές στην ισορροπία και την νευρομυική συναρμογή.

-Προβλήματα έκφρασης και κατανόησης του γραπτού και προφορικού λόγου.

-Άγνοια για την ύπαρξη του άλλου μισού του σώματος του.

-Πόνος.

-Προβλήματα μνήμης, σκέψης, προσοχής και εκμάθησης.

-Διαταραχές ούρησης και αφόδευσης.

-Κόπωση.

-Δυσκολία στον έλεγχο των συναισθημάτων.

-Κατάθλιψη.

-Δυσκολίες στην αυτοεξυπηρέτηση.

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση ενός ημιπληγικού ασθενούς μπορεί να χωριστεί σε δυο στάδια το αρχικό και το στάδιο της σχετικής ανάρρωσης.

Οι στόχοι και οι παρεμβάσεις της φυσικοθεραπείας σε αυτά τα δύο σταδία είναι διαφορετικοί ενώ μερικές φυσιοθεραπευτικές παρεμβάσεις του αρχικού σταδίου να μπορεί συνεχισθούν και στο επόμενο στάδιο αν τις έχει ανάγκη ο ασθενής.

Πρέπει να τονισθεί ότι η φυσικοθεραπεία δεν στοχεύει στην θεραπεία των νεκρών νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου αλλά στην διόρθωση όσο είναι δυνατόν των νευρομιυκών λειτουργιών του ασθενούς εκπαιδεύοντας άλλα τμήματα του εγκεφάλου και δραστηριοποίηση ικανοτήτων οι οποίες βρίσκονταν σε αχρηστία.

Η πορεία της αποκατάστασης ενός ασθενούς με εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Η παρούσα περιγραφή για την φυσικοθεραπεία στα εγκεφαλικά επεισόδια είναι γενική και δεν μπορεί να εμβαθύνει περισσότερο την φυσιοθεραπευτική προσέγγιση γιατί κάθε ασθενής ύστερα από σωστή φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση πρέπει να ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι ντομάτας φιλικό με την καρδιά


Μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών.

Ένα χάπι που περιέχει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, βασικό συστατικό της ντομάτας, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και στην προστασία του εσωτερικού τους τοιχώματος, του ενδοθηλίου.

Η λήψη του συγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής αντιστοιχεί στην κατανάλωση σχεδόν τριών κιλών ντομάτας και οι σχεδιαστές του είναι αισιόδοξοι για την ευεργετική του δράση στο καρδιακό σύστημα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται ακόμη πολύ περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ότι η λήψη του εν λόγω χαπιού συμβάλλει στην μείωση του ποσοστού των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα μια πρώτης μικρής έρευνας σε 36 καρδιοπαθείς και 36 υγιείς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 χρόνια φάνηκε ότι η λήψη του χαπιού αυξάνει την ελαστικότητα των αγγείων κατά 50%, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την κατάσταση του ενδοθηλίου.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Cambridge και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το τακτικό ζύγισμα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές


Επιζήμια στην ψυχολογία του ατόμου η συχνή χρήση της ζυγαριάς.

Το τακτικό ζύγισμα αποτελεί μια ευρέως διαδομένη τακτική για την απώλεια και τη διατήρηση του βάρους.

Συγκεκριμένα φαίνεται να βοηθάει στη μεγαλύτερη απώλεια ή τη μικρότερη επαναπρόσληψη κιλών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και η λογική στην οποία βασίζεται γίνεται εύκολα αντιληπτή: η συνεχής ανατροφοδότηση του ατόμου, του δίνει τη δυνατότητα να αξιολογεί καθημερινά την πρόοδό του και να κάνει προσαρμογές στη διατροφή και τη φυσική του δραστηριότητα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στο στόχο του.

Παρόλ’ αυτά, οι συμπεριφορές που προκαλούν αυξημένη προσοχή στο σώμα, έχουν κατηγορηθεί πως μπορεί να συντελέσουν στην ανάπτυξη ψυχοπαθολογικών καταστάσεων -ιδιαιτέρως στις γυναίκες- με τρανταχτά παραδείγματα τις διαταραχές λήψης τροφής και την κατάθλιψη. Σε αυτό το πεδίο κινούνται και οι ενστάσεις επιστημόνων για το ψυχολογικό αντίκτυπο του τακτικού ζυγίσματος, που αλλιώς αναφέρεται και ως αυτοπαρακολούθηση βάρους.

Έρευνες έχουν δείξει, πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο στην ψυχολογία του ατόμου, ιδίως όταν ο στόχος του βάρους δεν επιτυγχάνεται, και μάλιστα πιθανώς να συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης μη υγιών μεθόδων ρύθμισης του βάρους. Επιπλέον, έχει συσχετιστεί με μειωμένη αυτοπεποίθηση, άγχος και δυσαρέσκεια για το σώμα στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες φαίνεται να σχετίζεται με βελτίωση της φυσικής κατάστασης και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εικόνα σώματος.

Ωστόσο δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα! Στους άνδρες η ερμηνεία δεν είναι όσο απλή φαίνεται, δεδομένου πως εκείνοι που ασχολούνται με τη βελτίωση της φυσική τους κατάστασης -τη βελτίωση, δηλαδή, της εικόνας σώματός τους- μοιάζουν στις συμπεριφορές τους με τις γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Κατά κάποιον τρόπο, οι γυναίκες αντιλαμβάνονται το βάρος τους ως συνιστώσα της ελκυστικότητας τους και μέρος του αυτο-προσδιορισμού τους, ενώ οι άνδρες αντιλαμβάνονται ως συνιστώσα αυτής τη φυσική τους κατάσταση. Έτσι η ζύγιση μπορεί να αποτελεί το εργαλείο μέτρησης της επίτευξης του στόχου τους.

Ειδικότερα στην εφηβεία η καθημερινή ζύγιση κρίνεται ιδιαίτερα επιβαρυντική, δεδομένου πως η συμπεριφορά αυτή έχει συνδεθεί ισχυρά με τσιμπολόγημα και ανορθόδοξες μεθόδους ελέγχου του βάρους. Συνεπώς, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα το τακτικό ζύγισμα δε συστήνεται.

Έτσι, παρά το γεγονός πως ο αρχικός σκοπός της ζύγισης είναι η υγεία του ατόμου, η υπερβάλλουσα ενασχόληση με το σώμα, που αναπόφευκτα συμβαίνει όταν υπάρχει τακτική επαφή με τα νούμερα της ζυγαριάς, αποτελεί αρνητική συνέπεια, και σε πολλές περιπτώσεις αντένδειξη.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, η τακτική αυτοπαρακολούθηση του βάρους ενδεχομένως να είναι αμφιλεγόμενο εργαλείο διαχείρισης του βάρους, που πρέπει να διαχειριζόμαστε με προσοχή. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η επίδρασή της διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Το σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ο αριθμός της ζυγαριάς δεν καθορίζει την ευτυχία. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η υγιής σχέση με το φαγητό μαζί με την αγάπη και το σεβασμό προς το σώμα μας. Άλλωστε, η μοναδικότητα κάθε ανθρώπου και τα θετικά του στοιχεία είναι ανεξάρτητα από την ένδειξη της ζυγαριάς.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αίτια και τα συμπτώματα της πνευμονίας


Τι πρέπει να κάνετε και πώς θεραπεύεται.

Αυξημένα περιστατικά πνευμονίας καταγράφουν τα γραφεία κίνησης των νοσοκομείων, καθώς η επέλαση του χειμώνα και των ιώσεων με γριπώδη συνδρομή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα Χριστούγεννα κι έπειτα. Ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται σωστά ευνοεί τη διασπορά λοιμώξεων του αναπνευστικού που, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πνευμονία.

Τι είναι πνευμονία

Πνευμονία είναι μια φλεγμονή των πνευμόνων η οποία οδηγεί σε παραγωγή υγρού το οποίο καταλαμβάνει τις κυψελίδες, δηλαδή το τελικό άκρο των σωληνοειδών σχηματισμών των υπεύθυνων για την είσοδο και την έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες.

Πόσο συχνή είναι η πνευμονία

Η ακριβής συχνότητα της πνευμονίας δεν μπορεί να υπολογιστεί γιατί δεν ανήκει στα νοσήματα που δηλώνονται υποχρεωτικώς. Σε γενικές γραμμές, όμως υπολογίζεται ό,τι κυμαίνεται μεταξύ 2-15 περιπτώσεων ανά 1000 κατοίκους, ανά έτος.

Ποια είναι τα αίτια της πνευμονίας

Τα αίτια της πνευμονίας είναι κάποια βακτήρια και ιοί που προσβάλλουν τον πνεύμονα και προκαλούν αυτή τη φλεγμονή. Η μεγάλη ηλικία, η παρουσία και άλλων αναπνευστικών παθήσεων, το κάπνισμα καθώς και η κακή γενική κατάσταση καθιστούν τον άνθρωπο ιδιαίτερα ευπαθή σε αυτά τα βακτήρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πνευμονίας

Τα τυπικά συμπτώματα της πνευμονίας είναι ο υψηλός πυρετός ο οποίος συνοδεύεται και από τρόμο ολόκληρου του σώματος, ο πόνος στα πλευρά και ο βήχας με έντονη απόχρεμψη, η οποία μπορεί να περιέχει και αίμα. Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της τυπικής πνευμονίας είναι η αιφνίδια εγκατάσταση αυτών των συμπτωμάτων. Υπάρχει όμως και η άτυπη πνευμονία κατά την οποία οι ενοχλήσεις δεν είναι τόσο χαρακτηριστικές. Σε αυτήν έχουμε βραδεία εγκατάσταση των συμπτωμάτων, με μέτριο πυρετό χωρίς τρόμο, ο βήχας είναι ξηρός και υπάρχει πόνος στους μύες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της πνευμονίας

Οι επιπλοκές της πνευμονίας μπορεί να αφορούν μόνο στον πνεύμονα ή και σε πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Οι τοπικές επιπλοκές είναι η πλευριτική συλλογή, δηλαδή η συλλογή υγρού ή πύου γύρω από τους πνεύμονες, και το απόστημα, το οποίο είναι ένας σάκος με στοιχεία φλεγμονής: κύτταρα και πύον εντός του πνεύμονα. Από τις επιπλοκές που σχετίζονται με πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος ιδιαίτερα σημαντική είναι η μηνιγγίτιδα.

Πώς ο γιατρός θα διαγνώσει την πνευμονία

Πέρα από τα συμπτώματα που θα αναφέρετε στο γιατρό σας, ο ίδιος θα υποψιαστεί την πνευμονία από την ακρόαση με στηθοσκόπιο των πνευμόνων σας. Κατόπιν,θα βοηθηθεί από τις εξής εργαστηριακές εξετάσεις:

- Γενική αίματος που φαίνονται αυξημένα τα λευκά αιμοσφαίρια.

- Καλλιέργεια αίματος για την αναγνώριση του υπεύθυνου βακτηρίου.

- Καλλιέργεια πτυέλων,για τον ίδιο λόγο.

- Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ακτινογραφία θώρακος που φαίνεται η μεταβολή της «εικόνας» του πνεύμονα εξαιτίας αυτής της φλεγμονής.

Πώς θεραπεύεται η πνευμονία

Στην πρώτη γραμμή για την θεραπεία της πνευμονίας είναι τα αντιβιοτικά. Ανακουφιστικό ρόλο παίζουν άλλα φάρμακα όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, αποχρεμπικά. Ιδιαίτερα σημαντική για την υποχώρηση της πνευμονίας είναι η ανάπαυση του ασθενούς και η ενυδάτωσή του.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Το Aids "θερίζει" στην Ελλάδα»


Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η διάδοση του ιού, λέει το Bloomberg.

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η διάδοση του Aids στην Ελλάδα, όπου πλέον καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Το πρακτορείο περιγράφει μία ζοφερή εικόνα όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο καθώς το ιατρικό σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί ενώ οι σχετικοί οργανισμοί βλέπουν τα κονδύλια τους να μειώνονται διαρκώς και έτσι δεν μπορούν να βοηθήσουν.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα υπό τις χειρότερες συνθήκες» δήλωσε η κ. Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Εάν δεν πάρουμε περισσότερα χρήματα, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όσα κάναμε τον προηγούμενο χρόνο».

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «μέσα σε δύο χρόνια 35πλασιάστηκαν οι μολύνσεις από τον ιό HIV, εξέλιξη που ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε ένα καταπονημένο ιατρικό σύστημα που πασχίζει να πολεμήσει ταυτόχρονα ξεσπάσματα ελονοσίας και τον ιό του Δυτικού Νείλου».

«Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό HIV σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα είχε τα περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το 2011».

Τα νέα κρούσματα σε ναρκομανείς υπερδιπλασιάστηκαν στα 487 στα τέλη Οκτωβρίου από 206 τον Οκτώβριο του 2011 και μόλις 14 το 2010. Όπως αναφέρει και η κα. Μαλλιώρη, στους δρόμους της Αθήνας οι ναρκομανείς στρέφονται από το σνιφάρισμα κοκαϊνης στην ένεση μεταμφεταμίνης που στοιχίζει πολύ λιγότερο. Εάν σε αυτή την τάση προστεθούν οι μολυσμένες σύριγγες όπως και η αύξηση της πορνείας τότε αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα αποκτά τρομακτικές διαστάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξηγήθηκε το «μυστήριο» των μουλιασμένων δαχτύλων


Νέα θεωρία ερμηνεύει γιατί σχηματίζονται αυλακώσεις στην επιδερμίδα.

Όταν τα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών βρίσκονται παρατεταμένα σε υγρό περιβάλλον, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι μουλιάζουν. Δηλαδή, η επιδερμίδα μαλακώνει και σχηματίζονται αυλακώσεις.

Αυτό το συνηθισμένο φαινόμενο μπορεί να φαντάζει απλοϊκό, και όμως παρέμενε ανεξήγητο μέχρι πρόσφατα.

Την εξήγηση στο «μυστήριο» φαίνεται να δίνει μια νέα θεωρία που ανέπτυξαν ερευνητές, με επικεφαλής τον εξελικτικό βιολόγο Τομ Σμούλντερς και όπως πιστεύουν, ανάγεται στο εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η δημιουργία των αυλακώσεων μας βοηθά να πιάνουμε καλύτερα τα βρεγμένα αντικείμενα ή να περπατάμε με γυμνά πόδια μέσα στο νερό. Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι το νευρικό σύστημα ελέγχει τη σταδιακή δημιουργία αυτών των ρυτίδων, κάτι που όπως εξυπηρετεί ένα πανάρχαιο εξελικτικό σκοπό: να πιάνουμε καλύτερα μια υγρή επιφάνεια.

Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, το χαρακτηριστικό επικράτησε σταδιακά μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής, επειδή προσέδιδε αυξημένες δυνατότητες προσαρμογής και επιβίωσης των προγόνων μας στο περιβάλλον τους.

Προκειμένου να αποδείξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με 20 εθελοντές οι οποίοι κλήθηκαν να σηκώσουν κομμάτια μαρμάρου και άλλα βαριά αντικείμενα, τόσο με στεγνά χέρια, όσο και με χέρια μουλιασμένα στο νερό επί 30 λεπτά. Όπως αποδείχτηκε, και οι 20 εθελοντές σήκωσαν κατά μέσο όρο 12% πιο γρήγορα τα διάφορα βάρη με τα ρυτιδιασμένα από το μούλιασμα χέρια τους.

«Αποδείξαμε ότι τα ρυτιδιασμένα δάχτυλα γραπώνουν καλύτερα σε υγρές συνθήκες», δήλωσε ο Σμούλντερς, με τον ίδιο τρόπο που ένα πέλμα ειδικού ελαστικού για τη βροχή «πιάνει» καλύτερα στο δρόμο από ένα συμβατικό ελαστικό. Ο ίδιος πιστεύει ότι το χαρακτηριστικό αυτό ήταν χρήσιμο στους προϊστορικούς ανθρώπους προκειμένου να συλλέγουν τροφή από τη βρεγμένη βλάστηση ή μέσα από τα ποταμάκια, καθώς επίσης να βαδίζουν ξυπόλυτοι ταχύτερα και ασφαλέστερα μέσα στη βροχή.

Παραμένει βέβαια το ερώτημα γιατί οι άνθρωποι να μην έχουν μόνιμα ρυτιδιασμένο δέρμα στα άκρα τους. Κατά τον βρετανό βιολόγο, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε την ευαισθησία της αφής σε στεγνές συνθήκες.



Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερη αιθαλομίχλη, λιγότεροι θάνατοι ανδρών


Νέα μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις της μείωσης στην ανδρική θνησιμότητα.

Η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αυστραλο-καναδική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα συμπέρανε ότι η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και είναι η πρώτη φορά που εκτιμώνται οι επιπτώσεις στη θνησιμότητα από τη μείωση της καύσης ξύλων και άλλης βιομάζας για τη θέρμανση ή το μαγείρεμα στα σπίτια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Φέι Τζόνστον του πανεπιστημίου της Τασμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», συμπέραναν ότι οι θάνατοι ανδρών από κάθε πιθανή αιτία (ιδίως όμως από καρδιαγγειακή ή αναπνευστική) θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, αν επιτυγχανόταν μια μείωση στον καπνό που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από το κάψιμο των ξύλων και των συναφών υλικών.

Παρόλο που έχουν γίνει πολλές μελέτες για τις συνέπειες της ρύπανσης του αέρα στην υγεία των ανθρώπων, σχεδόν καμία μελέτη δεν είχε ως τώρα αναφέρει μειώσεις στη θνησιμότητα από παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί η περιβαλλοντική ρύπανση λόγω της καύσης βιομάζας.

Το 2001, σε μια περιοχή στη νήσο Τασμανία, νότια της Αυστραλίας, είχαν ληφθεί μια σειρά από μέτρα με στόχο να μειωθεί η ρύπανση από την καύση ξύλων και να προτιμηθεί η χρήση ηλεκτρισμού, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ-ΜΠΕ. Η συνέπεια ήταν να υποχωρήσει δραστικά η χρήση ξύλων στα σπίτια από το 66% στο 30% των νοικοκυριών. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια μειώθηκε σημαντικά κατά 40% περίπου, από τα 44 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στα 27 μικρογραμμάρια.

Οι Αυστραλοί και Καναδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από εκείνη την περίπτωση για να αξιολογήσουν κατά πόσο υπήρξαν μέσα τα επόμενα χρόνια αξιοσημείωτες αλλαγές στη θνησιμότητα, κυρίως από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές αιτίες. Κάνοντας συγκρίσεις με άλλα μέρη στην Τασμανία, όπου δεν είχαν ληφθεί ανάλογα μέτρα περιορισμού της καύσης ξύλων, συμπέραναν ότι υπήρξε αισθητή μείωση των θανάτων, ιδίως στον ανδρικό πληθυσμό, από τη στιγμή που ο αέρας είχε καθαρίσει σημαντικά.

Έτσι, μεταξύ των ετών 1994-2001 (όταν γινόταν εκτεταμένη χρήση των ξύλων στα σπίτια) και 2001-2007 (όταν πια η καύση είχε μειωθεί δραστικά), διαπιστώθηκε μείωση 11,4% στους θανάτους των ανδρών από οποιαδήποτε αιτία, μείωση 17,9% στους θανάτους από καρδιαγγειακή αιτία και μείωση 22,8% στη θνησιμότητα από αναπνευστικά προβλήματα.

Οι συγκρίσεις των μετρήσεων για τους χειμερινούς μήνες (Ιούνιο έως Αύγουστο στο νότιο ημισφαίριο), όταν η χρήση των ξύλων από τα νοικοκυριά ήταν πολύ πιο συχνή για να ζεσταθούν, έδειξαν ότι, μετά από τις παρεμβάσεις υπέρ του ηλεκτρικού ρεύματος, οι μειώσεις της θνησιμότητα ήσαν ακόμα μεγαλύτερες: 20% για τις καρδιαγγειακές αιτίες και 28% για τις αναπνευστικές.

Στο σύνολο του πληθυσμού (μαζί άνδρες και γυναίκες), οι αντίστοιχες μειώσεις των θανάτων ήσαν 2,7% (από κάθε αιτία), 4,9% (καρδιαγγειακά) και 8,5% (αναπνευστικά).

Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η μελέτη «αναδεικνύει τα σημαντικά δυνητικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από παρεμβάσεις που θα μειώνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω της καύσης βιομάζας».

Διαβάστε περισσότερα...

Εξέταση σάλιου βελτιώνει τη θεραπεία του άσθματος


Νέα δεδομένα από το χώρο της εξατομικευμένης ιατρικής.

Ένα απλό τεστ στο σάλιο μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των παιδιών με σοβαρό άσθμα τα οποία λαμβάνουν αγωγή η οποία δεν δρα όπως αναμένεται προκειμένου να την αλλάξουν. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Science πρόκειται για ένα DNA τεστ στο σάλιο του παιδιού που αποκαλύπτει το σχήμα των β-2 υποδοχέων και το κατά πόσο το βρογχοδιασταλτικό σαλμετερόλη θα προσδεθεί σε αυτούς.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Brighton and Sussex και από το Πανεπιστήμιο του Dundee εξηγούν ότι ο λόγος που ορισμένα παιδιά δεν ανταποκρίνονται στη σαλμετερόλη οφείλεται σε συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γενετικό τους κώδικα.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 31 παιδιά με άσθμα τα οποία έφεραν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σαλμετερόλη και σε άλλα 31 παιδιά που επίσης, έφεραν τη μετάλλαξη, χορήγησαν ένα άλλο βρογχοδιασταλτικό τη μοντελουκάστη.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμά τους ήταν ότι η σαλμετερόλη είτε δεν έδρασε, είτε έδρασε πολύ περιορισμένα στα παιδιά που την έλαβαν, εν αντιθέσει με την μοντελουκάστη. Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Somnath Mukhopadhyay δήλωσε ότι «για πρώτη φορά δείξαμε ότι η εξατομικευμένη ιατρική μπορεί να φανεί αποτελεσματική στο πεδίο του παιδικού άσθματος».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εμμηνόπαυση δυσκολεύει τη μνήμη


Πρόκειται για μια φυσιολογική και παροδική αλλαγή.

Οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μνήμη μπορεί να είναι έντονες τον πρώτο χρόνο μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause.

Οι γνώμες των ερευνητών γενικότερα διίστανται όσον αφορά στις νοητικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πραγματικές και στατιστικά σημαντικές διαφορές προς το χειρότερο όσον αφορά στην αντιληπτική ικανότητα των γυναικών.

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με την ερευνήτρια Miriam Weber επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος νευρολογίας στο πανεπιστήμιο του Rochester οφείλονται στις μεγάλες αυξομειώσεις των οιστρογόνων τα επίπεδα των οποίων μειώνονται στην εμμηνόπαυση μεν, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό οι διακυμάνσεις τους είναι μεγάλες και έντονες.

Καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να εναρμονιστεί με τα νέα επίπεδα των ορμονών οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μειώνονται οι νοητικές επιδόσεις των γυναικών.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 117 γυναίκες που βρίσκονταν σε τρεις διαφορετικές φάσεις: είτε είχαν μόλις αρχίσει να παρατηρούν αλλαγές στον κύκλο τους, είτε ο χρόνος ανάμεσα στις περιόδους τους είχε ήδη αυξηθεί ή μειωθεί, είτε είχε περάσει ένας χρόνος από την τελευταία τους περίοδο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες της τελευταίας ομάδας είχαν τη χειρότερη απόδοση στα τεστ μνήμης, λεκτικής απόδοσης και κινητικών δεξιοτήτων.

Ωστόσο, η Dr Weber επισημαίνει ότι πρόκειται για φυσιολογικές και παροδικές αλλαγές, ενώ η ίδια σκοπεύει να διερευνήσει σε επόμενη έρευνα πώς επηρεάζεται μακροπρόθεσμα μνήμη και η σκέψη σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση για περισσότερο από ένα χρόνο.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλεργίες στα τρόφιμα


Με ποιά συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί η αντίδραση.

Η τροφική αλλεργία ορίζεται ως μια ατομική δυσμενής αντίδραση του οργανισμού στις πρωτεΐνες της τροφής, μέσω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση (εκούσια ή μη) ενός αλλεργιογόνου τροφίμου.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε την εμφάνιση αντικειμενικών και σταθερά αναπαραγόμενων συμπτωμάτων. Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ένα οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, αλλά οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ρυθμίζουν την εκδήλωση της τροφικής αλλεργίας.

Οι πραγματικές τροφικές αλλεργίες διαιρούνται στις άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας και στις καθυστερημένες αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Στις άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα μετά την κατανάλωση του «ένοχου» τροφίμου και συχνά είναι αρκετά σοβαρές, ενώ στις καθυστερημένες αντιδράσεις υπερευαισθησίας η έναρξη των συμπτωμάτων γίνεται έως 24 ώρες ή και περισσότερο μετά την κατανάλωση του αλλεργιογόνου τροφίμου.

Η τροφική αλλεργία συχνά συγχέεται εσφαλμένα με την τροφική δυσανεξία. Οι τροφικές δυσανεξίες είναι μη φυσιολογικές αντιδράσεις στα τρόφιμα ή σε συστατικά των τροφίμων χωρίς τη μεσολάβηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι τροφικών δυσανεξιών.

Ο συνηθέστερος τύπος είναι οι μεταβολικές τροφικές διαταραχές, δηλαδή δυσμενείς αντιδράσεις σε ένα τρόφιμο ή σε ένα συστατικό των τροφίμων, αποτέλεσμα ενός ελαττώματος του μεταβολισμού αυτών (δυσανεξία στη λακτόζη) ή της επίδρασης αυτών σε φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού (φαβισμός).

Οι τοξικές αντιδράσεις μπορούν να μιμηθούν τις τροφικές αλλεργίες, ενώ τυπικά οφείλονται σε τοξικούς ρυπαντές ή φαρμακολογικές ουσίες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τα περισσότερα υγιή άτομα όταν χορηγούνται σε κατάλληλες δόσεις.

Υπάρχει επίσης μια σύγχυση των τροφικών αλλεργιών με τις τροφικές αποστροφές, με τη διαφορά ότι οι τελευταίες δεν αναπαράγονται όταν το άτομο καταναλώνει το τρόφιμο χωρίς να το γνωρίζει. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηριάσεων από τρόφιμα (κυρίως από χαλασμένο τόνο και σκουμπρί και από τυριά όπως το ελβετικό), με παρόμοια συμπτώματα με την τροφική αλλεργία.

Περίπου το 1,8%-4% των ενηλίκων, κυρίως γυναίκες, πάσχει από κάποια τροφική αλλεργία. Όσον αφορά στα παιδιά, η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών (περίπου 6%) παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, ενώ μετά τα 10 πρώτα έτη η συχνότητα μειώνεται.

Το 80-85% των μικρών παιδιών με αλλεργία στο γάλα, στο αβγό και στο σιτάρι και το 20% περίπου των παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια φαίνεται ότι ξεπερνούν την αλλεργία στα πρώτα 5-10 χρόνια ζωής, ενώ το 35% των παιδιών αναπτύσσουν τροφικές αλλεργίες σε άλλα τρόφιμα.

Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται κυρίως από οκτώ τρόφιμα: το αγελαδινό γάλα, το αυγό, τη σόγια, τα φιστίκια, τα καρύδια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Στα μικρά παιδιά οι πιο κοινές αιτίες τροφικής αλλεργίας είναι το αγελαδινό γάλα (2,5%) και το αυγό (1,3%).

Οι ενήλικοι είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αλλεργίες στα οστρακοειδή (2%), τα φιστίκια (0,6%), τους ξηρούς καρπούς (0,5%), και τα ψάρια (0,4%). Αλλεργικές αντιδράσεις στα φρούτα και τα λαχανικά είναι κοινές αλλά, συνήθως, όχι σοβαρές. Τα τρόφιμα που συχνότερα εμπλέκονται είναι φρούτα, όπως το ροδάκινο και το ακτινίδιο, ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, και λαχανικά, όπως η ντομάτα και το κολοκύθι.

Η πλειοψηφία των αλλεργικών αντιδράσεων στα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με αλλεργίες στη γύρη και κυρίως στη γύρη της σημύδας. Άτομα αλλεργικά στη γύρη της σημύδας είναι πιθανό να αναπτύξουν αλλεργικά συμπτώματα μετά από κατανάλωση καρότου, μήλου, φουντουκιών και ακτινιδίου, ενώ άτομα αλλεργικά στο γρασίδι μετά από κατανάλωση ντομάτας.

Οι τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις είναι υπεύθυνες για μια ποικιλία συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν το δέρμα, τη γαστρεντερική και την αναπνευστική οδό. Ωστόσο, χρόνια συμπτώματα είναι λιγότερο πιθανό να αποδοθούν αποκλειστικά σε μια τροφική αλλεργία.

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα είναι ο κνησμός του στόματος, το οίδημα των χειλιών ή της γλώσσας, ο κνησμός ή η αίσθηση στεγανότητας του λαιμού, η ναυτία, το κοιλιακό άλγος, ο έμετος και η διάρροια. Στα δερματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο γενικευμένος κνησμός, ένα ερυθηματώδες εξάνθημα, η κνίδωση και το αγγειοοίδημα (διόγκωση των βλεννογόνων, όπως τα χείλη, η γλώσσα κι ο λάρυγγας).

Αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να είναι ο περιοφθαλμικός κνησμός, το ερύθημα του επιπεφυκότα και η δακρύρροια, ο ρινικός κνησμός και συμφόρηση, η ρινόρροια, το φτέρνισμα, το οίδημα του λάρυγγα δηλαδή συριγμός, κοφτός βήχας, βραχνάδα και αίσθηση σφιξίματος και το άσθμα. Περιστασιακά, προκαλούνται σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, που μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Ασθενείς με τροφικές αλλεργίες σχετιζόμενες με τη γύρη έχουν ήπια συμπτώματα της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, όπως ο κνησμός των χειλιών, της γλώσσας και του λαιμού και, περιστασιακά, πρήξιμο των χειλιών και της γλώσσας.

Οι αλλεργικοί ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν καρδιαγγειακά συμπτώματα (όπως υπόταση και καρδιακή δυσρυθμία).

Τέλος, υπάρχει στους ενήλικες η σχετιζόμενη με τα τρόφιμα αναφυλαξία, που πυροδοτείται από την άσκηση –σε αυτήν την περίπτωση το τρόφιμο προκαλεί αναφυλαξία μόνον εάν η κατανάλωση του ακολουθείται χρονικά από άσκηση (μέσα σε 2-4 ώρες).

Όσον αφορά στα συμπτώματα των τροφικών δυσανεξιών, σε άτομα που πάσχουν από φαβισμό (μεταβολική διαταραχή που εκδηλώνεται μετά από κατανάλωση φάβας, κυρίως από κουκιά), η κατανάλωση κουκιών προκαλεί αιμόλυση.

Σε άτομα με δυσανεξία στους υδατάνθρακες (λακτόζη, φρουκτόζη), η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στον «ένοχο» υδατάνθρακα προκαλεί μετεωρισμό και ναυτία, ενώ σε άτομα με δυσανεξία στα πρόσθετα τροφίμων παρατηρούνται διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, δερματικά και γαστρεντερικά συμπτώματα.

Γενικά συμπτώματα των τροφικών δυσανεξιών είναι η κνίδωση και τα οιδήματα, ο ερεθισμός του στομάχου ή του εντέρου, οι πονοκέφαλοι, η κόπωση ενώ στα παιδιά προκαλείται νευρική συμπεριφορά και διαταραγμένος ύπνος, παλινδρόμηση και έκζεμα με φαγούρα.

Η ομοιότητα των συμπτωμάτων των τροφικών αλλεργιών και των τροφικών δυσανεξιών μεταξύ τους αλλά και με άλλες παθήσεις και διαταραχές σχετιζόμενες ή μη με τα τρόφιμα καθιστά απαραίτητη την ιατρική γνωμάτευση σε περίπτωση υποψίας τροφικής αλλεργίας ή δυσανεξίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τουλάχιστον 700 βακτήρια περιέχονται στο μητρικό γάλα


Νέοι δρόμοι ανοίγονται για το σχεδιασμό στρατηγικών παιδικής διατροφής.
Ισπανοί ερευνητές ακολούθησαν το χάρτη μικροχλωρίδας στο μητρικό γάλα, το οποίο είναι η κύρια πηγή θρέψης στα νεογνά. Η έρευνα αποκάλυψε μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλία από αυτή που πίστευαν ότι υπάρχει προηγουμένως: Περισσότερα από 700 είδη.

Το μητρικό γάλα είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν πώς η μικροβιακή χλωρίδα θα αναπτυχθεί στο νεογνό. Ωστόσο η σύνθεση και ο βιολογικός ρόλος των συγκεκριμένων βακτηρίων στα νεογνά παραμένει άγνωστος.

Ομάδα Ισπανών επιστημόνων χρησιμοποιεί τεχνική βασισμένη στη συγκεντρωτική ανάγνωση του DNA για τον εντοπισμό της ομάδας βακτηρίων που περιέχονται στο μητρικό γάλα, που ονομάζεται μικροβίωμα.

Χάρις στην έρευνά τους, τώρα μπορούν να καθοριστούν μεταβλητές πριν και μετά τον τοκετό που επηρεάζουν τον μικροβιακό πλούτο του γάλακτος.

Το πρωτόγαλα είναι η πρώτη έκκριση των μαστικών αδένων μετά τον τοκετό. Σε ορισμένα δείγματα του υγρού, ανακαλύφτηκαν περισσότερα από 700 είδη αυτών των μικροοργανισμών που είναι περισσότερα από αυτά που ανέμεναν αρχικά οι ειδικοί. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Η ερευνήτρια María Carmen Collado, του Agrochemistry και ο Alex Mira, του Higher Public Health Research Centre, δήλωσαν ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν τέτοια ποικιλία χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική ανάγνωσης του DNA σε δείγματα πρωτογάλακτος και μητρικού γάλατος. Το δεύτερο συλλέχτηκε μετά από 1 και 6 μήνες θηλασμού.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το γάλα των υπέρβαρων μητέρων ή όσων αυξάνουν το βάρος τους περισσότερο από όσο συνιστάται στην εγκυμοσύνη περιέχει μικρότερη ποικιλία ειδών.

Το είδος του τοκετού επίσης επηρεάζει το μικροβίωμα στο μητρικό γάλα. Αυτό μητέρων που υποβλήθηκαν σε καισαρική είναι διαφορετικό και όχι τόσο πλούσιο σε μικροοργανισμούς όσο αυτό των μητέρων που γέννησαν φυσιολογικά. Ωστόσο όταν η καισαρική δεν είναι προγραμματισμένη η σύνθεση του γάλακτος είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτή μητέρων που γέννησαν φυσιολογικά.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ορμονική κατάσταση της μητέρας την περίοδο του τοκετού παίζει επίσης ρόλο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έλλειψη σημαδιών στρες όπως και ορμονικών σινιάλων που είναι συγκεκριμένα στον τοκετό θα μπορούσε να επηρεάσει τη μικροβιακή σύνθεση και ποικιλία του μητρικού γάλακτος.

Δεδομένου ότι τα βακτήρια που περιέχονται στο μητρικό γάλα αποτελούν μια από τις αρχικές περιστάσεις επαφής με μικροοργανισμούς που αποικούν το πεπτικό του νεογνού, οι ερευνητές εργάζονται τώρα να διαπιστώσουν αν ο ρόλος τους είναι μεταβολικός ή ανοσοποιητικός.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα άνοιξαν νέους δρόμους για το σχεδιασμό στρατηγικών παιδικής διατροφής που βελτιώνουν την υγεία.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν γίνεται ο ένας να πετάει και ο άλλος να μαζεύει»


Δε νοείται καθαριότητα από μια πλευρά, δήλωσε ο Μπουτάρης
.
Ύστερα από μια ταραχώδη πορεία, υπογράφηκε η συμφωνία ανάθεσης παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης μεταξύ του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και του νόμιμου εκπρόσωπου της ανάδοχης εταιρίας.

Η εταιρία πήρε την ανάθεση κατόπιν διεξαγωγής δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού αντί συνολικού ποσού 1.886.163, 20 ευρώ. Η συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών έχει διάρκεια δώδεκα μήνες, με τη δυνατότητα μονομερούς (από το Δήμο Θεσσαλονίκης) παράτασης για ένα τρίμηνο μετά από τη λήξη αυτής.

«Μέσα στο επόμενο διάστημα 3-4 μηνών, όταν θα αρχίσει η παράδοση των υπό επισκευή αυτοκινήτων, η καθαριότητα της πόλης γυρίζει σελίδα. Με το νέο εξοπλισμό, θα μπει πρόγραμμα για την ανακύκλωση και την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά και πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συμμετοχή των πολιτών στην καθαριότητα της πόλης είναι απαραίτητη. Δεν γίνεται ο ένας να πετάει και ο άλλος να μαζεύει. Καθαριότητα από μια πλευρά δεν νοείται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανατροπές στη λίστα της Εφορίας για τις αποδείξεις


Ποιες πρέπει να συγκεντρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

«Παγίδες» κρύβει φέτος το μέτρο των αποδείξεων που μπορεί να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι αυτό γιατί στη νέα «λίστα» της Εφορίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα για το ποιες αποδείξεις «περνάνε» και ποιες όχι.

Όπως αναφέρει το Έθνος, «άχρηστες» θα είναι φέτος οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η εφορία.

Επίσης, δεν θα «μετράνε» οι αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Πλέον μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, οι πρόσθετες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες. Επίσης, όσοι κάνουν ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να κρατούν τις αποδείξεις και να τις προσθέτουν σε αυτές που συλλέγουν εντός των συνόρων.

Με τη νέα ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου, μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δαπάνες για αγορές αγαθών και για παροχή υπηρεσιών το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.

Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει πλέον για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ προερχόμενα όμως μόνο από μισθωτές υπηρεσίες. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, προβλέπεται πλέον υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιερά... Εξέταση για δίπλωμα οδήγησης


Αυστηρότερες και ακριβότερες οι εξετάσεις από 19 Ιανουαρίου.

Τα πάνω κάτω έρχονται από τις 19 Ιανουαρίου στην έκδοση και ισχύ πάσης φύσεως διπλωμάτων οδήγησης με το Π.Δ. 51/2013, που εναρμονίζει τη σχετική νομοθεσία της χώρας μας με αντίστοιχη Κοινοτική Οδηγία.

Έτσι, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης γίνονται αυστηρότερες και ακριβότερες, αλλάζουν οι κατηγορίες με τη δημιουργία νέων και μειώνεται ο χρόνος ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης.

Επιπλέον, αυξάνονται τα υποχρεωτικά μαθήματα πρακτικής οδήγησης και από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα θεωρίας, ενώ θεσπίζεται η ανανέωση του διπλώματος κάθε 15 χρόνια. Παράλληλα, οι υποψήφιοι δικυκλιστές που θα εξετάζονται για δίπλωμα υποχρεώνονται να φορούν ειδικό ρουχισμό προστασίας (ειδική φόρμα, επιγονατίδες κ.λ.π.).

Για τα επαγγελματικά διπλώματα εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωσή τους ανά πενταετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία για όλους.

Οι παλιές άδειες καθώς και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου, θα συνεχίσουν να ισχύουν, είτε μέχρι ο κάτοχός τους να συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών είτε μέχρι το 2033.

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που λήγουν είτε στη 15ετία είτε μετά το 65ο έτος της ηλικίας του κατόχου θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις και εάν εντοπίζεται πρόβλημα θα παραπέμπονται σε δευτεροβάθμιες επιτροπές. Ωστόσο, δεν θα υποβάλλονται ξανά σε θεωρητικές ή πρακτικές εξετάσεις.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δεδομένα για την ψωρίαση κατά πλάκας


Τι δείχνουν οι πρόσφατες μελέτες.

Μια σειρά δεδομένων που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 21ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), στην Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία, έδειξαν ότι η ουστεκινουμάμπη είναι αποτελεσματική, καλά ανεκτή και ότι βελτίωσε την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα από τη διάρκειας 52 εβδομάδων μελέτη TRANSIT έδειξαν ότι η ουστεκινουμάμπη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και καλά ανεκτή σε ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν ανεπαρκή ανταπόκριση στη μεθοτρεξάτη, και ότι η ουστεκινουμάμπη βελτίωσε σημαντικά τις εκβάσεις όσον αφορά στην ποιότητα ζωής σε ασθενείς οι οποίοι μετέβησαν από τη μεθοτρεξάτη, ανεξάρτητα από τη στρατηγική μετάβασης.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης PHOENIX 2 έδειξαν ότι επιτεύχθηκαν υψηλά επίπεδα κλινικών ανταποκρίσεων που διατηρήθηκαν για έως και πέντε έτη συνεχούς θεραπείας με ουστεκινουμάμπη.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, μια ολοκληρωμένη ανάλυση δεδομένων ασφάλειας από τέσσερις τυχαιοποιημένες-ελεγχόμενες μελέτες που αντιστοιχούν σε περίπου 9.000 ανθρωποέτη (PY) παρακολούθησης έδειξαν ότι γενικά, δεν παρατηρήθηκε δοσοεξάρτηση ή αθροιστική τοξικότητα όσον αφορά στο σύνολο των ανεπιθύμητων ενεργειών αλλά και επιμέρους ανεπιθύμητες ενέργειες ειδικού ενδιαφέροντος, παρά την αυξανόμενη διάρκεια έκθεσης στην ουστεκινουμάμπη έως και τα πέντε έτη συνεχόμενης θεραπείας.

Επιπλέον, δεδομένα από το ετήσιο απόσπασμα της βάσης δεδομένων του Μητρώου PSOLAR (τελευταία φορά πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2011, αντιστοιχώντας σε συνολικά 13.733 ανθρωποέτη) κατέγραψαν ποσοστά κακοηθειών (εξαιρουμένων των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος), λοιμώξεων και μειζόνων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων (MACE) σε ασθενείς επιλέξιμους για συστηματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων της ουστεκινουμάμπης και της ινφλιξιμάμπης. Δεν προέκυψαν νέα στοιχεία για την ασφάλεια της ουστεκινουμάμπης και της ινφλιξιμάμπης στην ανάλυση αυτή.

Η ουστεκινουμάμπη στοχεύει την ιντερλευκίνη-12 (IL-12) και την ιντερλευκίνη-23 (IL-23), φυσικές πρωτεΐνες οι οποίες είναι σημαντικές για τη ρύθμιση των ανοσοαποκρίσεων και θεωρούνται ότι συνδέονται με ανοσο-διαμεσολαβούμενα φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η ψωρίαση κατά πλάκας.

Ο Καθ. Jörg Prinz, από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία, δήλωσε ότι «Τα πορίσματα αυτών των μελετών είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν το ευνοϊκό προφίλ όφελους-κινδύνου της ουστεκινουμάμπης με έως πέντε έτη θεραπείας. Το σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών συμφωνούν με την πραγματική μέχρι σήμερα εμπειρία μας. Τα πορίσματα αυτά προάγουν περαιτέρω τις γνώσεις μας για τους βιολογικούς παράγοντες, όχι μόνο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, στην ασφάλεια και στην ανοχή, αλλά και στη συνδεόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής».

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, ανοσο-διαμεσολαβούμενη φλεγμονώδης νόσος, η οποία είναι εξαιρετικά εμφανής στον ασθενή, είναι όμως ανίατη. Συχνά είναι πολύ επώδυνη και συνδέεται με πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη. Υπάρχει πλέον ομολογουμένως ανάγκη για βελτιωμένα θεραπευτικά πρότυπα για κάθε ασθενή που ζει με την ψωρίαση σήμερα στην Ευρώπη.

Για να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας Ειδικών στην Υγειονομική Περίθαλψη στην Ψωρίαση πρόσφατα παρουσίασε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο (Λευκή Βίβλος) για τη βελτίωση των προτύπων της υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς, ιδίως όσον αφορά στην πρόσβαση στη σωστή στοχευμένη θεραπεία, η οποία είναι κατάλληλη για τη σοβαρότητα της ασθένειάς τους.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή η πρόληψη της άνοιας με γνωστά αντιϋπερτασικά


Η υπέρταση ως παράγοντας κινδύνου για την άνοια.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας νέας μελέτης για την πρόληψη της άνοιας θέτουν στους επιστήμονες ένα σοβαρό προβληματισμό: Μπορούν άραγε οι «βήτα-αναστολείς»- κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων- να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας;

Η προβληματισμός προέκυψε έπειτα από μελέτη σε ηλικιωμένους άνδρες, η οποία έδειξε ότι όσοι έπαιρναν βήτα-αναστολείς είχαν λιγότερες εγκεφαλικές αλλοιώσεις οι οποίες συνήθως συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πίεση του αίματος σε μεσήλικες αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση άνοιας.

Ο συγγραφέας της μελέτης Lon White από το Pacific Health Research and Education Institute στη Χονολουλού, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της μελέτης «συναρπαστικά», ειδικά καθώς οι βήτα-αναστολείς αποτελούν μια κοινή θεραπεία για την υψηλή πίεση του αίματος. «Με τον αριθμό των ατόμων με άνοια να αυξάνεται δραματικά, είναι όλο και πιο σημαντικό να προσδιοριστούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν την ασθένεια», λέει ο White.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, 610 από τους άνδρες είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και οι 350 από αυτούς ακολουθούσαν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Όσοι ακολουθούσαν θεραπεία με βήτα- αναστολείς, βρέθηκε- στα νεκροτομικά ευρήματα- ότι είχαν λιγότερες ανωμαλίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με άνοια, από ό, τι εκείνοι που δεν έπαιρναν κάποια θεραπεία, ή έπαιρναν άλλα φάρμακα για την υπέρταση.

Ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που εξέτασε τα αποτελέσματα της μελέτης, επεσήμανε, πάντως, ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ξεκάθαρα εάν οι βήτα-αναστολείς συμβάλλουν στη μείωση των βλαβών του εγκεφάλου και υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες που να αποδεικνύουν την προληπτική δράση των εν λόγω αντιυπερτασικών φαρμάκων ενάντια στην άνοια.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι δείχνει η αιμορραγία των ούλων


Βασική αιτία η συσσώρευση πλάκας και πέτρας.

Συχνά παρατηρούμε τα ούλα μας να ματώνουν στο βούρτσισμα. Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κινδυνεύουμε ή ήδη πάσχουμε από κάποια νόσο των ούλων όπως η τυπική ουλίτιδα ή, όταν πια το πρόβλημα έχει προχωρήσει, η περιοδοντίτιδα(τοπική η γενικευμένη).

Μια μικρή αιμορραγία κατά το βούρτσισμα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει εάν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο ανά εξάμηνο για τον καθιερωμένο οδοντιατρικό καθαρισμό και έλεγχο. Επίσης, δε θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να βουρτσίσουμε την περιοχή που μάτωνε, καθώς πρέπει να απομακρυνθούν τα μικρόβια της πλάκας που ευθύνονται για τη φλεγμονή και την αιμορραγία.

Έτσι, τονίζεται ότι η βασική αιτία της αιμορραγίας είναι η συσσώρευση πλάκας και πέτρας από κακή στοματική υγιεινή.

Παρόλα αυτά, επίμονη αιμορραγία των ούλων η οποία δεν υποχωρεί μετά από οδοντιατρικό καθαρισμό και τήρηση προγράμματος σωστής στοματικής υγιεινής στο σπίτι, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερες παθήσεις, όπως αιματολογικές διαταραχές, διαταραχές του ανοσοποιητικού, λευχαιμία κτλ.

Έτσι, όταν η εικόνα της αιμορραγίας είναι έντονη και εμμένουσα, τότε κρίνεται απαραίτητος ο αιματολογικός και γενικότερος έλεγχος. Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά οι πιο πιθανές αιτίες αιμορραγίας των ούλων:

- Κακή τεχνική βουρτσίσματος
- Τραυματισμός των ούλων με τη χρήση οδοντικού νήματος
- Λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων
- Συστηματική λήψη ασπιρίνης ή salospir
- Κακή διατροφή
- Έλλειψη βιταμίνης Κ
- Περίοδοι stress
- Ορμονικές διαταραχές
- Φλεγμονές που ξεκινούν από τα δόντια
- Κακότεχνες εμφράξεις ή γέφυρες
- Συνωστισμός δοντιών/ορθοδοντικές ανωμαλίες
-Επιθετικές μορφές ουλίτιδας με έντονες εξάρσεις
- Ξηροστομία

Γενικά, πάντως, το βούρτσισμα έπειτα από κάθε γεύμα, η χρήση οδοντικού νήματος και γενικά μέσων μεσοδοντίου καθαρισμού, μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με αποφυγή του καπνίσματος και αφετέρου τακτικός (ανά 6μηνο) οδοντιατρικός καθαρισμός αποτελούν την καλύτερη πρόληψη για τις αιμορραγίες των ούλων.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινό γενετικό υπόβαθρο για την επιληψία και τις ημικρανίες


Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν γονίδια που προκαλούν τόσο επιληπτικές κρίσεις όσο και αλλεπάλληλες ημικρανίες. Μια νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι ένα οικογενειακό ιστορικό επιληψιών αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρών πονοκεφάλων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι επιληπτικοί έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να παθαίνουν ημικρανίες, αλλά δεν ήταν σαφές κατά πόσο αυτό οφειλόταν σε κοινό γενετικό υπόβαθρο - μια αιτιολογία που φαίνεται να ενισχύει τελικά η νέα έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μέλοντι Γουινάουερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επιληψίας «Epilepsia», σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 500 οικογενειών από διάφορες χώρες, που περιλάμβαναν στους κόλπους τους δύο ή περισσότερα μέλη με επιληψία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μπόρεσαν έτσι να διαπιστώσουν ότι οι άνθρωποι με τρεις ή περισσότερους στενούς συγγενείς με επιληψία έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να παθαίνουν ημικρανίες (με αύρα). Η ημικρανία με αύρα είναι μια σοβαρή μορφή πονοκεφάλου, που συνοδεύεται από λάμψεις, προσωρινή απώλεια όρασης, διαταραχή του λόγου και άλλα συμπτώματα.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει μια ισχυρή (κοινή) γενετική βάση για την ημικρανία και την επιληψία, επειδή η συχνότητα ημικρανιών αυξάνεται μόνο στους ανθρώπους που έχουν στενούς (και όχι μακρινούς) συγγενείς με επιληψία», δήλωσε η Γουινάουερ.

Η καλύτερη κατανόηση των γενετικών δεσμών ανάμεσα στην επιληψία και άλλες παθήσεις, όπως η ημικρανία, ελπίζεται ότι μελλοντικά θα βοηθήσει στην βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία αυτών των διαταραχών που συνυπάρχουν σε ένα άνθρωπο, ιδίως αν εντοπιστούν συγκεκριμένα γονίδια, οπότε η φαρμακευτική αγωγή θα γίνει πιο στοχευμένη.


Διαβάστε περισσότερα...