Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Πιο δημιουργικοί όσοι... χαζεύουν στο γραφείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αποκάλυψαν πειράματα ερευνητών από το Λανκασάιρ.

Όσοι συνηθίζουν να κοιτούν το κενό στις συναντήσεις του γραφείου, να ονειροπολούν στις συσκέψεις ή απλά να χαζεύουν όταν κάνουν μια βαρετή δουλειά φαίνεται ότι τελικά κάνουν καλό στη δημιουργικότητά τους, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δυο πειράματα βάσει των οποίων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ονειροπολούν εν ώρα εργασίας τονώνουν τη δημιουργικότητά τους κάτι που μπορεί να φανεί ωφέλιμο και για την δουλειά.

Στην πρώτη έρευνα οι ψυχολόγοι ζήτησαν από 40 ενήλικες να κάνουν μια βαρετή δουλειά: να αντιγράφουν νούμερα από έναν τηλεφωνικό κατάλογο για δεκαπέντε λεπτά. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό. Τους ζήτησαν να βρουν διαφορετικούς τρόπους χρήσης για ένα ζευγάρι πλαστικές κούπες. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που προηγουμένως είχαν ασχοληθεί με τη βαρετή αντιγραφή, ήταν πιο εφευρετικοί συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου των 40 ατόμων που τους ζητήθηκε απευθείας να σκεφτούν διαφορετικές χρήσεις για τις κούπες.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα ζητώντας αυτή τη φορά από 30 άτομα να αντιγράψουν αριθμούς, από άλλα 30 να τους διαβάσουν (ακόμη πιο βαρετό) και από τα τριάντα της ομάδας ελέγχου να μην κάνουν κάτι. Για μια ακόμη φορά διαπίστωσαν ότι τα άτομα της ομάδας ελέγχου μετά επέδειξαν τη μικρότερη δημιουργικότητα, αλλά μεταξύ των άλλων δυο ομάδων εκείνοι που έκαναν το πολύ πιο βαρετό έργο της ανάγνωσης ήταν πιο δημιουργικοί από εκείνους που αντέγραφαν.

Το ερώτημα βέβαια που καλούνται να απαντήσουν οι ερευνητές είναι αν εκείνοι που βαριούνται και ονειροπολούν στην εργασία τους τελικά γίνονται πιο δημιουργικοί σε άλλους τομείς της δουλειάς τους ή απλά πάνε σπίτι και γράφουν μυθιστορήματα;


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.