Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Φιλανθρωπικό «Μουντιάλ» για την Ελλάδα


Ποδοσφαιρικό τουρνουά στην Αγγλία με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων.

Ένα ιδιότυπο ποδοσφαιρικό ραντεβού με παίκτες – σπουδαστές από ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνουν στο Λιντς της Αγγλίας, Έλληνες φοιτητές. Ο σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, καθώς τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας μας.

Την ιδέα των φοιτητών ήρθε να στηρίξει το μη κερδοσκοπικό σωματείο Δεσμός. Το ποδοσφαιρικό τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Λιντς. Η επιτυχία της διοργάνωσης έχει ήδη διαφανεί, καθώς ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 28 ομάδες με 7 ποδοσφαιριστές η κάθε μία, καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό για το συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σκοπό. Ο αριθμός των ομάδων καθημερινά αυξάνεται.

«Στην Αγγλία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων που θέλει και μπορεί να βοηθήσει αλλά δεν ξέρει πώς... Δεν υπήρχε κάποιος να τους συμβουλέψει, να τους κατευθύνει και να τους οργανώσει. Ο Δεσμός τα έκανε όλα αυτά. Έφερε σε επαφή τους ενδιαφερομένους και τους ξεσήκωσε. Έτσι, καταφέραμε να έχουμε δεκάδες εθελοντές και σχεδόν 200 παίκτες από διάφορες χώρες.

Είναι αξιοσημείωτο πως έχουμε συμμετοχή από κάθε γωνιά του πλανήτη καθώς έχουν σχηματιστεί ποδοσφαιρικές ομάδες με παίκτες από το Κατάρ, την Κίνα, την Τανζανία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, την Αγγλία και φυσικά την Κύπρο και την Ελλάδα. Όλοι θα βοηθήσουν και μάλιστα κάνοντας αυτό που τους αρέσει: παίζοντας ποδόσφαιρο», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Δεσμού και φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Λιντς, Κυριάκος Κυριακόπουλος.

«Το ίδιο πρόθυμοι να βοηθήσουν είναι και οι εθελοντές που θα αξιοποιηθούν ως διαιτητές, φωτογράφοι, στην υποδοχή των παικτών κ.α.» συμπληρώνει ενώ εξηγεί πως «τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα μετατραπούν από τον Δεσμό είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε σε πετρέλαιο για κάποιο ελληνικό φιλανθρωπικό ίδρυμα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογο τουρνουά διοργανώνει ο Δεσμός και στη Θεσσαλονίκη. Στόχος η συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας, ειδών προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, φάρμακων και φαρμακευτικού υλικού για ιδρύματα της πόλης.

Πρόκειται για το «1st Football Charity Drive» μαζί με το «ΣαςΠάμεΜπάλα», που διοργανώνεται από 1 έως 15 Φεβρουαρίου στα γηπεδάκια Shooters 5χ5 mini football club, στην περιοχή της Πυλαίας. Οι ποδοσφαιριστές που θα λάβουν μέρος, καλούνται να έχουν μαζί τους ορισμένα από τα παραπάνω είδη αγαθών. Αυτά, για κάποιους μπορεί να είναι το ελάχιστο... Για κάποιους άλλους, όμως, είναι άκρως απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα σ' αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Όλα τα προϊόντα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε διάφορα ιδρύματα όπως είναι η Praksis, το κέντρο προστασίας ανηλίκων Ο Φάρος του Κόσμου, το ορφανοτροφείο θηλέων Θεσσαλονίκης Η Μέλισσα, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, η Πνοή Ελπίδας.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Στοπ στην εκτέλεση παραπεμπτικών


Δεν θα εκτελούν επί πιστώσει παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όλοι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από την 1η Φεβρουαρίου, καθώς ξεκινούν επίσχεση εργασίας απέναντι στον Οργανισμό, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση των οφειλομένων.

Οι πάροχοι υγείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΙΦΠΦΥ), ζητούν, μεταξύ άλλων, ισότιμη μεταχείριση ως προς τους χρόνους εξόφλησης με άλλους παρόχους υγείας, άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2012 και χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των οφειλομένων των ετών 2009, 2010 και 2011 έως τις 28/2/2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Πότε λήγει η προθεσμία για τους ημιυπαίθριους


Κατόπιν μεγάλου αριθμού ερωτήσεων πολιτών σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία για τις ρυθμίσεις των ημιυπαίθριων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία διευκρινίζεται ότι οι ημερομηνίες που αφορούν στον Ν.3843/2010 έχουν μετατεθεί με νομοθετική ρύθμιση για τις 31 Μαΐου του 2013.

Σημειώνεται, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ήταν η 31η Ιανουαρίου 2013, ωστόσο η τετράμηνη παράταση ισχύει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία και αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ στο άμεσα προσεχές διάστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα συστήματα αυτόνομου φρεναρίσματος των αυτοκινητοβιομηχανιών


Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν.

Τα αυτοκίνητα απέκτησαν νοημοσύνη και σε κρίσιμες καταστάσεις, όταν ο οδηγός δεν αντιδρά, «αποφασίζουν» να αναλάβουν δράση προκειμένου να σώσουν μια κατάσταση.

Τα συστήματα αυτόνομου φρεναρίσματος έχοντας περάσει πολλά στάδια δοκιμών, αποτελούν πλέον εξοπλισμό ακόμη στην κατηγορία των μίνι αυτοκινήτων. Έρευνες έδειξαν πως το 90% των ατυχημάτων προκαλούνται από οδηγούς που είναι αφηρημένοι ή για κάποιο λόγο δεν έχουν το βλέμμα τους στο δρόμο. Σε αυτές τις έρευνες βασίστηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξελίσσοντας συστήματα που αναβαθμίζουν την ενεργητική ασφάλεια.

Πώς λειτουργεί;
Τα περισσότερα συστήματα χρησιμοποιούν αισθητήρες τοποθετημένους στο εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου (στη μάσκα ή στο παρμπρίζ). Πιο σπάνιες –λόγω κόστους- είναι οι περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται μικροκάμερες. Η αρχή λειτουργίας των συστημάτων είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Το σύστημα παρακολουθεί την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και αν διαπιστώσει ότι αυτή μειώνεται με γρήγορο ρυθμό δίνει εντολή να επέμβουν τα φρένα. Τα συγκεκριμένα συστήματα χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες. Αυτά που ανιχνεύουν την απόσταση από άλλα οχήματα κι αυτά που ανιχνεύουν και την ύπαρξη πεζών.

Σε τι χρησιμεύουν;
Τα συστήματα αυτόνομου φρεναρίσματος, όπως και όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τον οδηγό, αφού αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος για τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Η ύπαρξή τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούν σε κάθε περίπτωση να αποτρέψουν μια σύγκρουση. Σκοπός τους είναι να μειώσουν τις πιθανότητες ή τις συνέπειες. Σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε., αν το σύστημα καθιερωθεί σε όλα τα αυτοκίνητα παραγωγής, μέχρι το 2020, οι θάνατοι από τροχαία θα μειωθούν έως και 50%. Μεγάλη προτεραιότητα έχει δοθεί στην προστασία των πεζών και εκεί θα επικεντρωθούν οι έρευνες τα επόμενα χρόνια.

City Safety (Volvo)
Στο σύστημα της Volvo, η οποία είναι και ο εφευρέτης αυτής της εφαρμογής, o χώρος ανίχνευσης γύρω από το αυτοκίνητο είναι 120 μέτρα για οχήματα που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και 65 μέτρα για ακινητοποιημένα. Λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα και χρησιμοποιεί laser. Αν ανιχνεύσει ότι επίκειται σύγκρουση τα φρένα προφορτίζονται, ώστε να δράσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Αν ο οδηγός δεν φρενάρει, το σύστημα επεμβαίνει αυτόματα στα φρένα για να μετριαστούν τα αποτελέσματά της σύγκρουσης. Αν η διαφορά ταχύτητας από το προπορευόμενο όχημα είναι μικρότερη από 15 χλμ./ώρα, μπορεί να αποφευχθεί εντελώς η σύγκρουση.

Collision Mitigation Brake System (Honda)
Το CMBS προειδοποιεί τον οδηγό για επικείμενη σύγκρουση σε κάθε είδους συνθήκες. Λειτουργεί με ταχύτητα πάνω από 15 χλμ./ώρα και ανιχνεύει άλλα οχήματα ή αντικείμενα που είναι σταματημένα ή κινούνται κατά μήκος του δρόμου και σε απόσταση 100 μέτρων.

Emergency Brake Assist (Mercedes-Benz)
Το σύστημα της Mercedes-Benz διαθέτει συνδυασμό αισθητήρα και κάμερας. Ο αισθητήρας εντοπίζει τους πιθανούς κινδύνους, αλλά τα στοιχεία που προκύπτουν «διασταυρώνονται» με τα δεδομένα που μεταφέρουν οι κάμερες, οι οποίες προσφέρουν πιο σαφείς εικόνες και είναι σε θέση να ταυτοποιήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια αντικείμενα και ανθρώπους. Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες έως 70 χλμ./ώρα.

Active City Stop (Ford)
Το ανανεωμένο Fiesta διαθέτει το σύστημα Active City Stop. Χρησιμοποιεί αισθητήρα ανίχνευσης αντικειμένων και απόστασης που σαρώνει το δρόμο μπροστά 50 φορές το δευτερόλεπτο για την αποφυγή συγκρούσεων με ταχύτητες μέχρι 15 χλμ./ώρα και μείωση της σφοδρότητάς τους με ταχύτητες μέχρι 30 χλμ./ώρα.

City Emergency Brake (VW)
Το σύστημα παρακολουθεί το χώρο εμπρός από το αυτοκίνητο σε απόσταση μέχρι 10 μέτρων και προειδοποιεί τον οδηγό, με ηχητικό και οπτικό σήμα για τον κίνδυνο πρόσκρουσης. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει, τον προειδοποιεί με ένα στιγμιαίο φρενάρισμα και αν χρειαστεί, σε τελικό στάδιο, φρενάρει το αυτοκίνητο μειώνοντας έτσι τις συνέπειες μιας σύγκρουσης. Λειτουργεί με ταχύτητα έως 30 χλμ./ώρα.

Smart City Break Support (Mazda)
Λειτουργεί σε ταχύτητες 4 έως 30 χλμ./ώρα. Μέσω αισθητήρα στο παρμπρίζ, υπολογίζει την απόσταση από άλλο αυτοκίνητο ή εμπόδιο και, αν ο οδηγός δεν αντιδράσει, επεμβαίνει στα φρένα. Στο σύστημα περιλαμβάνεται και μια λειτουργία ελεγχόμενης επιτάχυνσης που υπάρχει μόνο στα μοντέλα με αυτόματο κιβώτιο. Όταν ο οδηγός επιταχύνει απότομα την ώρα που το SCBS έχει εντοπίσει μπροστά του ένα εμπόδιο, το σύστημα τον προειδοποιεί ηχητικά και με ένδειξη στο ταμπλό. Την ίδια στιγμή αμβλύνεται η απόδοση του κινητήρα για να σταματήσει η ανεπιθύμητη επιτάχυνση.


Πηγή: http://www.autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν περίθαλψη σε ανασφάλιστους


Στο νεοσύστατο «Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά».

Δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε ανασφάλιστους πολίτες, παρέχει το νεοσύστατο «Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά» που θα στεγάζεται πλέον, ύστερα και από έγκριση του δήμου Κορυδαλλού, στο κτίριο των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Οι εθελοντές γιατροί θα παράσχουν υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες ολόκληρης της Περιφέρειας Πειραιά.

Το «Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά» παρέχει σε ανασφάλιστους συμπολίτες δωρεάν ιατρική και οδοντιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη, φάρμακα, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, καθώς επίσης και κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη.

Λειτουργεί καθημερινά 9:30-20:30, σε χώρους που παραχώρησε η Δημοτική Αρχή του Κορυδαλλού στην οδό Ξενοφώντος 5 και Πελοπίδα, 3ος όροφος, Πλατεία Μέμου, Κορυδαλλός.

Οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τις παραπάνω υπηρεσίες μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία στο τηλέφωνο: 2104960790.


Διαβάστε περισσότερα...

Σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων εγκαινιάζουν δήμοι της χώρας


Θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες με ένα συμβολικό αντίτιμο.

Πλήθος πολιτών χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στην πόλη και σύντομα οι οπαδοί της συνήθειας αυτής θα γίνουν περισσότεροι, καθώς σε πέντε δήμους της Αττικής και δεκατρείς σε όλη τη χώρα θα γίνει διαθέσιμο σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων.

Σταθμοί ενοικίασης, υπάρχουν σε διάφορες πόλεις του κόσμου και τώρα ανάλογους σταθμούς θα αποκτήσουν οι δήμοι Αμαρουσίου, Μοσχάτου- Ταύρου, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Νέας Σμύρνης και Μαραθώνα. Στα σημεία αυτά οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα με συμβολικό αντίτιμο να ενοικιάζουν ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα και αφού το χρησιμοποιήσουν να το επιστρέψουν ξανά στους σταθμούς.

Συστήματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων θα τοποθετηθούν επίσης στους δήμους Αιγιαλείας, Ακτίου- Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Δίου- Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Συκυωνίων.

Οι χρήστες θα εγγράφονται ως συνδρομητές και με τη χρήση μαγνητικής ή πιστωτικής κάρτας ή απλά κωδικών που θα έχουν λάβει μέσω διαδικτύου θα ταυτοποιούνται στους σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων και θα «ξεκλειδώνουν» ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα. Σε αρκετές περιπτώσεις δήμων η πρώτη μισή ή μία ώρα χρήσης θα είναι δωρεάν, ενώ θα υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές.

Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων λειτουργεί ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Από το ΑΠΘ είναι πολύ θετικά τα μηνύματα και ήδη στους πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει 1.000 εγγεγραμμένους φοιτητές», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Χάρης Σιακαντάρης, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης σε μία από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εγκατάσταση των συστημάτων σε δήμους και στο ΑΠΘ.

«Αν το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί καλά, τότε αλλάζει η πόλη. Είναι ένα φτηνό μέσο συγκοινωνίας που επιφέρει αλλαγές στην ψυχολογία, περιβαλλοντική βελτίωση και θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Στο Παρίσι υπολογίζεται ότι με τη χρήση των ποδηλάτων μειώνονται κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο οι δαπάνες υγείας» προσθέτει.

Στο Μαρούσι η λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων θα ξεκινήσει πιλοτικά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, ενώ θα δημιουργηθούν έξι σταθμοί εξυπηρέτησης, από όπου θα ενοικιάζονται 70 ποδήλατα. Αυτοί θα βρίσκονται στις στάσεις ΗΣΑΠ Μαρούσι και Νερατζιώτισσα, στις πλατείες Ηρώων και Αγίας Λαύρας, στο δημαρχείο Αμαρουσίου και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Τρεις σταθμοί με 40 ποδήλατα θα λειτουργήσουν στο δήμο Νέας Σμύρνης.

Στο δήμο Μοσχάτου- Ταύρου οι δημότες και οι επισκέπτες θα έχουν μέσα στον Φεβρουάριο πρόσβαση σε 60 ποδήλατα, τα οποία θα προμηθεύονται από πέντε σταθμούς ενοικίασης: τρεις στο Μοσχάτο (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, σταθμός ΗΣΑΠ Μοσχάτο και συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αγίου Κωνσταντίνου) και δύο στον Ταύρο (σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρος και πλατεία Ατταλείας).

Στο δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων θα γίνει σε ένα μήνα. Στόχος είναι, σύμφωνα με το δήμαρχο Λουκά Τζανή, η σύνδεση με τον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, αλλά και με πέντε ακόμα κεντρικά σημεία. Θα διατεθούν 70 ποδήλατα, τα οποία ελπίζει ο δήμαρχος ότι θα δημιουργήσουν την κοινωνική αναγκαιότητα ώστε να ακολουθήσει και η κατασκευή των ποδηλατόδρομων.

Τέσσερις σταθμοί εξυπηρέτησης στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα με 50 ποδήλατα θα τοποθετηθούν από το δήμο Μαραθώνα και υπολογίζεται να λειτουργήσουν πιλοτικά μέσα στο Φεβρουάριο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Εκπληκτική» η ανάρρωση της Μαλάλα Γιουσουφζάι


Θα υποβληθεί σε νέα επέμβαση για την αποκατάσταση της ακοής της.

Η Μαλάλα Γιουσουφζάι, η νεαρή πακιστανή μαθήτρια που τραυματίστηκε από σφαίρες όταν δέχθηκε επίθεση από τους Ταλιμπάν, σημειώνει «εκπληκτική ανάρρωση» και θα υποβληθεί σε νέα επέμβαση, για αισθητική αποκατάσταση του κρανίου, αλλά και της ακοής της, «σε λιγότερο από δέκα ημέρες», δήλωσε σήμερα ο Ντέιβ Ρόσερ, επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας όπου παρακολουθείται η κατάστασή της.

Η Μαλάλα, 15 ετών, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ από τα μέσα Οκτωβρίου. Πήρε εξιτήριο στις 3 Ιανουαρίου για να συνεχίσει την αποκατάστασή της στην προσωρινή κατοικία της οικογένειάς της στο Γουέστ Μίντλαντς.

«Η ανάρρωσή της είναι εκπληκτική και αυτό αποδεικνύει τη δύναμη και την επιθυμία της να θεραπευτεί», δήλωσε ο Ρόσερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το κορίτσι θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για ανάπλαση του κρανίου, γνωστοποίησε. Η Μάλαλα είναι εντελώς κωφή από το αριστερό της αφτί, καθώς η σφαίρα που την τραυμάτισε στο κρανίο κατέστρεψε το τύμπανό της και τα οστά που χρησιμεύουν για την ακοή, εξήγησε ο Ρόσερ.

Γι' αυτό θα ακολουθήσει μια δεύτερη επέμβαση, ώστε να τοποθετηθεί μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που θα της επιτρέψει να ακούει ήχους, πρόσθεσε ο γιατρός, επισημαίνοντας ότι για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της νεαρής μαθήτριας ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη «15 με 18 μήνες».

Η Μαλάλα δέχθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012 στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν επίθεση από τους Ταλιμπάν, διότι μαχόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.



Διαβάστε περισσότερα...

"Κόψαμε το φαγητό των παιδιών"


Την αρχική παγωμάρα και την αίσθηση αδικίας, διαδέχονται η στενοχώρια, η ντροπή και η σκληρή αυτοκριτική. Πρόκειται για τα βασικά στάδια στην ψυχολογία του ανθρώπου που χάνει τη δουλειά του, κατάσταση που, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, παρομοιάζεται με το πένθος.

Η ψυχολόγος Έλια Κωνσταντακάτου συστήνει ψυχραιμία επισημαίνοντας ότι "ο άνεργος έχει να αντιμετωπίσει δύο πράγματα: τον εαυτό του και τον κοινωνικό περίγυρο. Στην αρχή θα νιώσει θύμα και θα βρίσκεται σε σοκ και σταδιακά θα αρχίσει να ντρέπεται και να κατηγορεί τον εαυτό του"¨.

Ο Κώστας, μηχανικός αυτοκινήτων, και η σύζυγός του, Εύη, εκπαιδευτικός, είναι γονείς τριών παιδιών. Πρώτος ο Κώστας έχασε τη δουλειά του και έπειτα η Εύη. "Μειώσαμε ακόμα και το φαγητό από τα παιδιά μας" λένε. Η 26χρονη Χριστίνα, απόφοιτη της Φιλοσοφικής με μεταπτυχιακό Γλωσσολογίας, ημιαπασχολείται σε καφετέρεια. "Δεν μπορώ να φύγω στο εξωτερικό, γιατί η μαμά μου είναι άρρωστη. Όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, τον κρύβω" περιγράφει.

Σε απόγνωση ο 60χρονος Χρήστος, συνταξιούχος, οδηγός της ΕΘΕΛ, ζεσταίνεται με μία σόμπα στο σπίτι του στο Πέραμα: "Δεν έχω χρήματα ούτε για φαγητό. Ο κρεοπώλης δεν κάνει άλλη πίστωση" λέει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μήνυμα του Ιερώνυμου κατά του ρατσισμού


Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στην Πολυτεχνειούπολη, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος στο μήνυμα του, ανέφερε ότι , η χριστιανική Αγάπη είναι ασυμβίβαστη προς τον εθνοφυλετισμό, τον ρατσισμό και προς κάθε πράξη ωμής βίας.

Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκε ο πρύτανης κ. Σίμος Σιμόπουλος μαζί με δύο Αντιπρυτάνεις και την Σύγκλητο του Ε.Μ.Π.

Στην Λειτουργία έψαλε χορός από νέους φοιτητές του Πολυτεχνείου, ενώ δεκάδες νέοι παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί μια αίθουσα στον υπόγειο χώρο όπου εκεί μεταδόθηκε τηλεοπτικά η Θεία Λειτουργία.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα των Τριών Ιεραρχών, αναδεικνύοντας και την κοινή τους διδασκαλία με βάση την ελεημοσύνη και την αγάπη προς τον πλησίον.

Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχιεπιστκόπου

«Αγαπητά μου παιδιά, Ζούμε σε έναν κόσμο από τον οποίο συχνά απουσιάζει η αγάπη: «Αγάπη, ποὖναι η Εκκλησιά σου/ βαρέθηκα πια στα μετόχια», αναφωνεί σ’ ένα ποίημά του ο Γιώργος Σεφέρης, εκφράζοντας την αγωνία του ανθρώπου για την πραγματική Αγάπη και όχι για τις απομιμήσεις της.

Η Αγάπη δεν είναι πολυτέλεια αλλά θεμελιώδης ανάγκη. Χωρίς ένα σπόρο έστω από αυτή την Αγάπη, αυτή την καθαρά ευαγγελική Αγάπη που δεν υπάρχει στην αρχαία ηθική, από αυτή την Αγάπη για όλα και για όλους, για τους συγγενείς μας και για τους ξένους, για αυτούς που μας έχουν ελεήσει και για αυτούς που μας έχουν αδικήσει, ακόμη και για τους εχθρούς, η κοινωνία γίνεται ασφυκτική και η εκπαίδευση ανούσια και επιφανειακή.

Η Αγάπη στηρίζει, συχνά με αθόρυβο και αδιόρατο τρόπο, την εκπαίδευση και την κοινωνία ως αόρατο μεν αλλά συνάμα ακλόνητο θεμέλιό της. Και ένα σχολείο που δεν θα διδάσκει την Αγάπη σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, σε όλους αδιακρίτως τους μαθητές του ανεξαρτήτως πατρώας πίστεως, δεν θα είναι ένα σχολείο «εκσυγχρονιστικό και προοδευτικό», όπως πολύ νομίζουν, αλλά ένα σχολείο ανάπηρο και προβληματικό.

Θα είναι ένα σχολείο που δεν θα μπορεί να αρθεί στο ύψος της αποστολής του. Διότι η μεγάλη αποστολή και ευθύνη του σχολείου δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στην παροχή πληροφοριών, κατά το πρότυπο του τεχνολογικού ανθρώπου της εποχής μας, αλλά πρέπει να επικεντρώνεται προπαντός στην καλλιέργεια της ψυχής των παιδιών.

Μόνο όποιος δεν πιστεύει στην αξία του σχολείου το θεωρεί υποκατάστατο του διαδικτύου και της τηλεόρασης.

Μαζί με τη γνώση και την αγάπη για τα μεγάλα κείμενα της ανθρωπότητας, το σχολείο οφείλει να μεταγγίσει στα παιδιά τις θεμελιώδεις αρετές της αλληλεγγύης, του ελέους και της φιλανθρωπίας. Υπ’ αυτή την έννοια η μελέτη και διδασκαλία της Αγίας Γραφής στο μάθημα των θρησκευτικών μπορεί να είναι πυλώνας ενός σχολείου που, εκτός από τη γνώση, θέλει να διδάξει στην εποχή μας και την ανθρωπιά.

Άνθρωπος χωρίς αγάπη για τον συνάνθρωπό του είναι καθώς λέει ο Απόστολος Παύλος, «κύμβαλο αλαλάζον».

Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια που κατανόησαν και βίωσαν οι Τρεις Ιεράρχες, Μέγας Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ανεκτικοί και πράοι, σοφοί και ανοιχτοί απέναντι στη «σοφία των εθνών» και των επιστημών, γνώριζαν όμως συνάμα βαθιά μέσα τους ότι όλη η σοφία του κόσμου δεν είναι παρά μωρία συγκρινόμενη με έναν κόκκο καλοσύνης, με μια ελάχιστη πράξη πραγματικής αγάπης και ελέους απέναντι στον άρρωστο και πονεμένο αδελφό μας.

Και οφείλουμε να πούμε, αδελφοί μου, ότι η Αγάπη αυτή για τον Θεό και τον άλλο άνθρωπο που φτάνει ως τη θυσία, η αληθινή χριστιανική Αγάπη είναι ασυμβίβαστη προς κάθε μορφή μισαλλοδοξίας, εθνοφυλετισμού και ρατσισμού και προς κάθε πράξη ωμής βίας, όπως αυτές που βλέπουμε, αλίμονο, να αναδύονται στη σημερινή κατακερματισμένη και ασθενούσα κοινωνία μας.

Το ανεξάντλητο φιλανθρωπικό έργο των Τριών Ιεραρχών, σχολεία, πτωχοκομεία, ορφανοτροφεία γηροκομεία, μιλάει το ίδιο και ρίχνει μέσα στους αιώνες τα θεμέλια για αυτό που σήμερα αποκαλούμε ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας και που, στην εποχή μας, απειλείται από την κυριαρχία του χρήματος και των Αγορών.

Πρέπει να καταλάβουμε όπως το κατάλαβε ο σπουδαίος Ευρωπαίος φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ότι τα θεμέλια του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού και του κράτους πρόνοιας είναι χριστιανικά και ότι χωρίς τις χριστιανικές αξίες και σημασίες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν θα γίνουν πιο σύγχρονες, όπως ορισμένοι νομίζουν, αλλά πιο ανελέητες και άδικες και επιτρέψτε μου να πω, πιο μισαλλόδοξες και πιο βάρβαρες.[1]

Το Ευαγγέλιο αιμοδοτεί μυστικά τις δημοκρατικές μας αξίες και την ανθρωπιά της κοινωνίας μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η σύγχρονη δημοκρατία γεννήθηκε μέσα στη χριστιανική Ευρώπη, η δημοκρατία γεννήθηκε μέσα στην Εκκλησία. Αυτό έχουμε χρέος να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας.

Η εντολή να περπατάμε στα βήματα του Χριστού και να δίνουμε τη μαρτυρία Του, δεν είναι αδελφοί μου μια εύκολη, αλλά μια εξαιρετική δύσκολη υπόθεση. Πολλές φορές συνεπάγεται ένα μοναχικό και ανηφορικό δρόμο.

Οι Τρεις Ιεράρχες κατάλαβαν το μεγάλο μυστικό αυτής της δύσκολης και ανηφορικής πορείας, το μυστικό της Αγάπης, κάτι που αν το καταλάβουμε και εμείς, μπορεί και η δική μας ζωή να γίνει πιο αληθινή και ουσιαστική. Η αγάπη προς τον Θεό, λέει ο Μέγας Βασίλειος, ενώ είναι μία απλή αρετή, έχει τη δύναμη να πραγματοποιεί και να συμπεριλαμβάνει κάθε άλλη εντολή, διότι, «εάν με αγαπάτε, λέει ο Κύριος, θα τηρήσετε τις εντολές μου» (Κατά Ιωάννη 14,15).[2]
Είθε ο Χριστός να μας βοηθάει να τηρούμε τις εντολές Του απέναντι στους συνανθρώπους μας και έτσι να Τον αγαπάμε, όπως όρισε Εκείνος.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φυσικοθεραπευτές για 24 ώρες


Σε απεργία κατέρχονται και οι φυσικοθεραπευτές.
Τη στήριξη τους στην Πανυγειονομική απεργία αύριο Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, αποφάσισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, με τη συμμετοχή του κλάδου στην συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Σύνταγμα.

Μεταξύ των όσων διεκδικούν είναι, επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος και αποπληρωμή των δεδουλευμένων προηγούμενων ετών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές συνεισφέρει στην ενυδάτωση


Επιστημονικά δεδομένα ανατρέπουν τους μύθους του παρελθόντος.

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση καφέ προκαλεί διούρηση και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του οργανισμού… Καιρός όμως να επαναπροσδιορίσετε, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών έρχονται να ανατρέψουν τους μύθους του παρελθόντος και να αναδείξουν το ακριβώς αντίθετο.

Με άλλα λόγια ο καφές, όχι μόνο δεν μας αφυδατώνει, αλλά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωσή μας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, τα οποία αναφέρουν στην επίσημη θέση τους ότι όλα τα ροφήματα και ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων και των καφεϊνούχων όπως ο στιγμιαίος ή ο ελληνικός καφές, συνεισφέρουν στην καθημερινή μας ενυδάτωση.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), στις συστάσεις που αφορούν την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού αναφέρει πως τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά.

Παρότι πράγματι η καφεΐνη μπορεί να εκδηλώσει ήπια διουρητική δράση βραχυπρόθεσμα, ο οργανισμός λειτουργεί αντιρροπιστικά και εξισορροπεί τις απώλειες υγρών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης να μην επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωση του οργανισμού μας συνολικά. Εξάλλου, η δόση καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ είναι μικρή για να εμφανίσει τέτοιου είδους επίδραση στον οργανισμό. Αντιθέτως, επειδή ο καφές αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από νερό, προσμετρά στην καθημερινή μας πρόσληψη υγρών.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο διαρκεί συνήθως ο βήχας


Τι διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Η απάντηση των περισσότερων γιατρών σε αυτή την ερώτηση είναι πάνω-κάτω 18 ημέρες. Οι περισσότεροι βέβαια από μας αρχίζουμε να ενοχλούμαστε ιδιαίτερα από έναν βήχα κάπου μεταξύ της 5ης και της 9ης ημέρας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. Ρώτησαν 500 ενήλικες και παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι ζητάνε από το γιατρό αντιβίωση μετά από μια εβδομάδα βήχα, έτσι όταν κάπου στις 10 ημέρες αρχίζουν να νιώθουν λίγο καλύτερα το αποδίδουν στην αντιβίωση και όχι στην φυσική εξέλιξη ενός βήχα, ότι δηλαδή ούτως η άλλως θα έκανε τον κύκλο του και θα υποχωρούσε.

Έτσι οδηγούνται σε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και ως επακόλουθο έχει την ανθεκτικότητα κατόπιν απέναντι σε αυτά. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο βήχας είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό από μια απλή λοίμωξη.

Βήχας που συνοδεύεται από:

- Καφέ πτύελα ή αίμα
- Πυρετό
- Ρίγη
- Πόνο το σώμα
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πρόβλημα στην κατάποση
- Ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων

Προσεκτικοί επίσης πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από παθήσεις του αναπνευστικού ή άσθμα. Ένας βήχας όμως που επιμένει μετά από ένα κρύωμα, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή πυρετός μπορεί να κρατήσει και 3 εβδομάδες.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

WHILL: Νέα λύση αυτονομίας


Αλλάζει όσα ξέραμε για τα αναπηρικά αμαξίδια...


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Διαβάστε περισσότερα...

Ιδρύεται το κοινωνικό φαρμακείο


Αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνο συνεργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων για τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε άπορους, υπεγράφη χθες στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Έτσι θα προσφέρονται ποιοτικά ελληνικά φάρμακα σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα περίθαλψης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος , ως πρόεδρος της Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης ζήτησε να υπάρχει άμεση συνεργασία, για να αντιμετωπιστεί κάθε δυσκολία, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την χθεσινή ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η συμφωνία, κατόπιν συζητήσεων που είχαν γίνει με την Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων.

Από την πλευρά της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων ο κ. Δ. Δέμος δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Εκκλησίας σε κάθε ανάγκη, ιδιαίτερα σ΄ αυτή την κρίσιμη οικονομικά συγκυρία.

Το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο αναμένεται να λειτουργήσει στο Χαλάνδρι, στις αρχές Μαρτίου, για τους ανασφάλιστους και εμπερίστατους πολίτες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Και πάλι καθυστερήσεις στα προνοιακά επιδόματα - Αιδώς!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30.01.2013
Τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση βρίσκονται για πολλοστή φορά επί ξύλου κρεμάμενοι, αφού τα προνοιακά επιδόματα που έπρεπε να τους έχουν καταβληθεί από τις 21 Ιανουαρίου 2013, ουδείς γνωρίζει πότε θα καταβληθούν.

Είναι αδιανόητο να δημιουργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναστάτωση σε αυτούς τους πολίτες που ανήκουν στα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.

Επιτέλους πρέπει να γίνει αντιληπτό από μέρους της Πολιτείας ότι οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων δεν έχουν πρόσθετους πόρους για να καλύψουν ακόμα και τις πιο βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Με επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών η ΕΣΑμεΑ ζητά εδώ και τώρα τη δημόσια δέσμευσή του ότι τα προνοιακά επιδόματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους εντός των επόμενων ημερών.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)


Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τσακίζουν την αναπηρική οικογένεια


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.01.2013
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και το σύνολο των πολιτών με αναπηρία και οι οικογένειές τους στη χώρα ζητούν εδώ και τώρα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Για να μην υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι αναπηρίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,
Για να αποκατασταθεί η αδικία που έχουν υποστεί στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους στο δημόσιο τομέα από τις μειώσεις των μισθών τους,
Για την προστασία των εισοδημάτων του συνόλου των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Οι εργαζόμενοι με αναπηρία και οι γονείς/κηδεμόνες/σύζυγοι ατόμων με βαριές αναπηρίες έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί στους μισθούς τους από την έναρξή της οικονομικής κρίσης έως και σήμερα. Ειδικά οι εργαζόμενοι με αναπηρία και οι εργαζόμενοι που στην έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Οι συνταξιούχοι με αναπηρία είτε λαμβάνουν συντάξεις γήρατος (δικαιούχοι των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ν. 612/77) είτε αναπηρίας και συνταξιούχοι γονείς, κηδεμόνες, σύζυγοι ατόμων με αναπηρία του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε δεινή θέση, αφού στο νόμο Κύρωσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου δεν συμπεριλήφθηκε ουδεμία ρύθμιση εξαίρεσής τους τόσο από τις επώδυνες μειώσεις που επιβλήθηκαν στις συντάξεις όσο και από το μέτρο της κατάργησης των δώρων εορτών και αδείας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. απαιτεί να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ζητά να οριστεί συνάντηση που θα συζητηθούν οι προτάσεις της που θα προστατέψουν τους φτωχότερους των φτωχών.

Η αναπηρική οικογένεια αγωνίζεται ενωμένη και βρίσκεται σε αναμονή για την τήρηση των δεσμεύσεων σας.

Η επιστολή με της προτάσεις επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 132 KB)


Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάσχεση ακινήτου για κλήσεις του Δήμου Πειραιά



Αναγνώστρια του enikos.gr και κάτοικος Πειραιά καταγγέλλει τις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά θεωρώντας απαράδεκτο να ζητούν την κατάσχεση του διαμερίσματός της για κλήσεις που συνολικά φτάνουν στα 821ευρώ.

Οι κλήσεις αφορούν στο χρονικό διάστημα 1999-2001. Η καταγγέλουσα έχει κάνει ήδη ρύθμιση για το χρέος της προς το Δήμο Πειραιά, ωστόσο, όπως θα διαβάσετε στην επιστολή της, λέει ότι είναι απαράδεκτο στην εποχή που ζούμε κάποια μυαλά να σκαρφίζονται τρόπους για να ταλαιπωρούν και να κατάσχουν περιουσίες για 800 ευρώ.

Δείτε την έκθεση κατάσχεσης που επιδόθηκε στην καταγγέλουσα και διαβάστε την επιστολή της στο enikos.gr







Διαβάστε περισσότερα...

Μεξικό: Κλείδωσαν 8χρονη ΑμεΑ σε κλουβί


Η Σίντι Πατριάρκιας, 33 ετών, και ο φίλος της συνελήφθησαν όταν η αστυνομία ανακάλυψε το κοριτσάκι απομονωμένο στο κλουβί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Νταν Τρουχίγιο. Όπως δήλωσε, αστυνομικοί έσπευσαν στην περιοχή όπου βρισκόταν το τροχόσπιτο, μετά από πληροφορίες που έδωσε ο εν διαστάσει σύζυγος της γυναίκας στις αρχές. Η αστυνομικοί βρήκαν το κοριτσάκι κλειδωμένο μέσα σε ένα κλουβί, το οποίο είχε τοποθετηθεί στην κρεβατοκάμαρα του τροχόσπιτου.

Το κλουβί, το οποίο είχε κατασκευαστεί από τον σύντροφο της γυναίκας, διέθετε δύο λουκέτα, ενώ στο εσωτερικό του βρισκόταν ένα μικρό στρώμα. Όπως ανέφερε ο Τρουχίγιο, η μητέρα αντιμετώπιζε ήδη κατηγορίες για κακοποίηση ανηλίκου από αμέλεια. Η Πατριάρκιας αφέθηκε, χθες, ελεύθερη με εγγύηση.

Το 8χρονο κοριτσάκι εισήχθη στο νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, αλλά, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν βρέθηκαν στοιχεία σωματικής κακοποίησης. Όπως ανακοίνωσαν οι ιατροί, το κοριτσάκι πάσχει από μικροκεφαλία, μια κατάσταση όπου η περίμετρος της κεφαλής είναι μικρότερη από το κανονικό.

Ο Τρουχίγιο δήλωσε ότι οι αστυνομικοί υπεύθυνοι για την υπόθεση δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα το λόγο για τον οποίο το κοριτσάκι βρισκόταν κλειδωμένο στο κλουβί.



Διαβάστε περισσότερα...

Απειλούν με κατασχέσεις


Περίπου ένα εκατομμύριο μικροοφειλέτες του δημοσίου αναμένεται να λάβουν εντός των ημερών επιστολές, με τις οποίες θα καλούνται εντός ολιγοήμερης προθεσμίας να εξοφλήσουν άμεσα ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το δημόσιο, υπό την απειλή κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Οι παραλήπτες των επιστολών θα είναι φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο ποσά μέχρι 3000 ευρώ, από φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς επίσης και από πρόστιμα πάσης φύσεως (ακόμη και για παραβάσεις του ΚΟΚ), τα οποία έχουν σταλεί κι έχουν βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος από το πρώτο ευρώ στα ακίνητα;


Στο τραπέζι επανήλθε η πρόταση καθιέρωσης ενιαίου φόρου ακινήτων χωρίς αφορολόγητο όριο μέσω του οποίου θα βγουν από τις τσέπες των ιδιοκτητών σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων, αγροτεμαχίων και οικοπέδων εντός και εκτός σχεδίου 2 δισ. ευρώ το 2013 και από 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2014 και μετά.

Οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με το υπουργείο Οικονομικών για τον προσδιορισμό του νέου φόρου είχαν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με δύο σενάρια στο τραπέζι: αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ. Το ενδεχόμενο φόρου από το πρώτο ευρώ είχε βγει από το κάδρο των πιθανών επιλογών.

Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη -όσον αφορά την οριστικοποίηση του φόρου- υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, το σενάριο του μηδενικού αφορολογήτου επανήλθε στο τραπέζι.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προκρίνουν την εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών σε βάρος όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και επιμένουν σε αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Οι εισηγήσεις που έχουν υποβάλει αφορούν την καθιέρωση 8-10 συντελεστών, οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5% ή 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5-4 εκατ. ευρώ.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, από την άλλη πλευρά, έχουν άλλη άποψη. Μηδενικό αφορολόγητο ώστε να διαχυθεί ο φόρος σε περισσότερους και να προκύψουν μικρότερες επιβαρύνσεις. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι εξαιρούνται από τον ΦΑΠ (τον οποίο θα αντικαταστήσει ο ενιαίος φόρος από κοινού με το χαράτσι, το οποίο θεωρητικά ήταν έκτακτος φόρος) θα καλούνται να βάζουν το χέρι στην τσέπη κάθε χρόνο, ακόμα κι αν έχουν μία γκαρσονιέρα.

Η καθιέρωση ή μη αφορολόγητου ορίου είναι ένα από τα αγκάθια για την οριστικοποίηση του φόρου, αλλά όχι το μοναδικό.

Διαφορετικές απόψεις καταγράφονται και στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, όπου έχουν ανακύψει και τεχνικές δυσκολίες προσδιορισμού της αντικειμενικής τους αξίας χωρίς να προκύπτουν τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι διαφορές αυτές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν σε νέα συνάντηση των Αντώνη Παναγόπουλου από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Ιωαννίδη από τη ΔΗΜΑΡ με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη την προσεχή Παρασκευή.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα παραπεμφθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανό κρούσμα φυματίωσης σε κέντρο κράτησης


Ανάστατοι είναι κάτοικοι, αστυνομικοί και φορείς της Ξάνθης με την είδηση ότι εντοπίστηκε πιθανό κρούσμα φυματίωσης σε φρουρό στο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους Ξάνθης, αστυνομικός που υπηρετεί ως φρουρός στο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών, στις εγκαταστάσεις της πρώην Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης, βρισκόταν σε απομόνωση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης με πιθανή διάγνωση φυματίωσης. Μάλιστα, μεταφέρθηκε στην Καβάλα για περαιτέρω εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός 40 ημερών.

«Η Συνδικαλιστική κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης», αναφέρουν οι ένστολοι μέσω ανακοίνωσης, «από τον Αύγουστο, όταν κάποιοι αποφάσισαν οι σχολές μας να γίνουν ‘φυλακές’ πέραν των αντιρρήσεων που γνωστοποίησε με διάφορα έγγραφα, είχε επισημάνει και τον κίνδυνο λόγω των υγειονομικών ελλείψεων (Αριθμ.Πρωτ 753/08-08-2012) να εκτεθούν οι συνάδελφοι μας σε διάφορες ασθένειες. Δυστυχώς πέντε μήνες μετά (που θα έπρεπε να είχαν βελτιωθεί οι συνθήκες υγιεινής) επαληθευτήκαμε».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια ταμεία ενοποιούνται


Τέλος στις πελατειακές σχέσεις, στις εξαιρέσεις και στα ειδικά καθεστώτα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης με την ουσιαστική ενοποίηση 90 φορέων στα υφιστάμενα 6 ταμεία κύριας ασφάλισης. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής συντονισμού έργου για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ και ΕΤΑΑ έως το τέλος του 2013 οπότε θα κατατεθεί και η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται αναπόφευκτο, καθώς θα υπάρξει αναπροσαρμογή τους ανάλογα με την βιωσιμότητα των ταμείων αλλά και τις καταβληθείσες εισφορές. Άγνωστο παραμένει επίσης τι θα γίνει με την περιουσία και τα αποθεματικά των ταμείων που θα ενοποιηθούν.

«Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου εναρμόνισης, αναμένεται να επιφέρει σημαντικά και μετρήσιμα, διοικητικά και οικονομικά, οφέλη για όλους. Εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού - που θα διατεθεί για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων - διαφάνεια και κατάρτιση υγιών προϋπολογισμών. Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, μέσω ενιαίου και απλοποιημένου τρόπου είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα επικεντρωθεί στην είσπραξη 10 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου θα συμβάλει και η εφορία σ’ αυτό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

- Η Επιτροπή Συντονισμού θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και Επιστημονική Γραμματεία, θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία έξι τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης.

- Θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, παρουσιάζοντας κάθε φορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ώστε με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους τα τελικά παραδοτέα να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο νομοθέτημα.

Αναγκαίες θεωρεί τις παρεμβάσεις και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος με την εφαρμογή ενιαίων όρων για όλους τους ασφαλισμένους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «παγκόσμιο φαινόμενο» τη λειτουργία 90 κλάδων κύριας ασφάλισης.

Οι επικουρικές

Εν τω μεταξύ, νέες δυσμενείς μεταβολές στις επικουρικές συντάξεις, προδιαγράφει η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Από την ένταξη στο ΕΤΕΑ εξαιρέθηκαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, -το ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ) και το ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ).

Ανοικτό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης:
-Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ). -Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ). -Χημικών (ΤΕΑΧ). -Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ). -Τραπεζοϋπαλλήλων (ETAT).


Πηγή:http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια "σημαδεμένη γενιά"


"Σημαδεμένη γενιά" είναι οι μακροχρόνια άνεργοι νέοι, σύμφωνα με στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος αναφέρει ότι η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 στην ΕΕ αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2007 και 2011, ξεπερνώντας το 9%.

Μάλιστα, σε Ισπανία και Ελλάδα, τα ποσοστά είναι αποκαρδιωτικά. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 50%, εάν μετρηθεί ως ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Ωστόσο, το ποσοστό δεν άλλαξε στην Ολλανδία, ενώ έπεσε κατά 2% στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Εργασίας στο Λονδίνο, Γερμανία, Ολλανδία και Δανία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση που πρέπει να επιλύσουν οι κυβερνήσεις με κάθε διαθέσιμο μέσο, τονίζει ο αναπληρωτής διευθυντής εργασίας του ΟΟΣΑ Στέφανο Σκαρπέτα. 

"Είμαι βασικά έκπληκτος που σε κάποιες χώρες όπου η ανεργία των νέων είναι 50% ή περισσότερο, δεν υπάρχουν περισσότερες κοινωνικές εντάσεις", υπογράμμισε.
Ο Σκαρπέτα είπε ότι είναι πιο προβληματισμένος για την μακροχρόνια ανεργία, που αποσυνδέει τους νέους από την αγορά εργασίας.

Στην Ιταλία, σημείωσε, 10% των νέων έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες εύρεσης εργασίας διότι δεν βλέπουν προοπτική.

"Απλά δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας διότι πολλοί εξ αυτών πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν δουλειές για αυτούς", τόνισε. 

Σημειώνεται ότι μετά από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης και επιστροφής της ύφεσης το 2012, η ανεργία φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ 20ετίας, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου, δείχνοντας παράλληλα μεγάλες διαφορές μεταξύ Βορά και Νότου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα εκφοβισμού το 32% των Ελλήνων μαθητών


Να σπάσουν τη σιωπή τους οι μαθητές που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού και να μιλήσουν ανοιχτά γι' αυτά που βιώνουν είναι ο στόχος ευρωπαϊκής καμπάνιας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας και παρουσίασε το Χαμόγελο του Παιδιού, θύματα bullying έχουν πέσει, κατά δήλωσή τους, 32% των Ελλήνων μαθητών, ενώ 30,2% έχουν υπάρξει δράστες σχολικού εκφοβισμού.

Η συνηθέστερη μορφή του είναι η χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων, τα σπρωξίματα, τα χτυπήματα, τα πειράγματα για την εξωτερική εμφάνιση, η ανάρτηση εξευτελιστικών φωτογραφιών στο ίντερνετ κα ιη διάδοσή τους μέσω κινητού.

Δράστες είναι συνήθως αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας. Θύματα, κυρίως παιδιά με άνεργους γονείς ή με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Επίσης, μαθητές που έχουν κακές σχέσεις με τους γονείς τους ή παρουσιάζουν κακές σχολικές επιδόσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξενιτεύονται και οι γιατροί


Απόφοιτοι ιατρικών σχολών που αναζητούν θέση εξειδίκευσης αλλά και νέοι ειδικευμένοι γιατροί αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξόδου από τη χώρα, την ώρα που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στενάζουν από ελλείψεις και κάποιοι ασθενείς επιλέγουν για ποια ασθένειά τους θα λάβουν θεραπεία και για ποια... όχι.

Ο περιορισμός του 1 προς 10 στις προσλήψεις στο δημόσιο άγγιξε και τα νοσοκομεία στα οποία -όπως κατήγγειλε χθες το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών)- λείπουν παραπάνω από 6.000 γιατροί και 22.000 προσωπικό, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νοσηλευτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ. Πατούλης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποφασίσει να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδος μόνο από τον ΙΣΑ 4.000 νέοι γιατροί εκ των οποίων το 62% είναι ειδικευμένοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζεύουν τηγανέλαιο στην Κατερίνη


Διανέμουν τρόφιμα και συλλέγουν το προϊόν.

«Δεν πετάμε το τηγανέλαιο», λένε στην ανακοίνωσή τους οι εθελοντές της ομάδας δράσης Πιερίας και γι’ αυτό ζητούν από τους πολίτες να το συγκεντρώσουν και να το μοιράσουν στη διανομή τροφίμων «Χωρίς Μεσάζοντες» που θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου στην Κατερίνη και θα αρχίσει στις 09:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 12:30.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, κατά τη διάρκεια της διανομής, θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να παραδώσουν προς ανακύκλωση τα τηγανέλαια που έχουν συγκεντρωθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Μουσικές... διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα


Στους δρόμους βγαίνουν οι μαθητές των μουσικών σχολείων.

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα μαθητές από τα μουσικά σχολεία της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε 42 μουσικά σχολεία της χώρας.

Στην Αθήνα συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και στο υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται καθώς η μεγάλη μείωση των δαπανών έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες λόγω των ελλείψεων σε καθηγητές, κυρίως μουσικών ειδικοτήτων.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εγκρίνει την πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών, χωρίς ωστόσο, όπως υπολογίζεται να μπορούν να καλυφθούν όλα τα κενά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασθενείς νηστικοί και παγωμένοι


Τον κίνδυνο οι ασθενείς του νοσοκομείου Ιεράπετρας να μείνουν παγωμένοι και νηστικοί επεσήμανε σε δηλώσεις του σήμερα ο διοικητής του νοσοκομείου.
Ο κ. Μαρκόπουλος εξήγησε ότι λόγω της συγχώνευσης του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν υφίσταται ΑΦΜ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει προμήθεια πετρελαίου! Το... πολύτιμο υγρό καύσιμο υπάρχει διαθέσιμο μόνο για τις γεννήτριες, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Και δεν είναι μόνο το πετρέλαιο. Ο διοικητής του νοσοκομείου επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο για τους ίδιους λόγους, να μην γίνει και προμήθεια τροφίμων για τη σίτιση των ασθενών.
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας πραγματοποιούν ακόμη μία διαμαρτυρία σήμερα στις 11:30 το πρωί, έξω από την είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: ΑμεΑ ζουν σε άθλιες συνθήκες


Στο πάτωμα με ένα χαλί και μια κουβέρτα ζουν τα έξι μέλη της οικογένειας που το σπίτι τους, στην Παλιά Πόλη, πλημμύρισε από την έντονη βροχή της Πέμπτης, στην Ξάνθη.

Η οικογένεια έλειπε την ώρα της νεροποντής και με την επιστροφή τους διαπίστωσαν την απόλυτη καταστροφή, από έπιπλα και ρούχα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, με τον πατέρα της οικογένειας να αναφέρει ότι μέσα σε λίγη ώρα έμειναν στο έλεος του Θεού. Πλέον ζουν σε άθλια κατάσταση αφού δεν έμεινε κάτι όρθιο από την οικοσκευή τους και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο δήμο.


Η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι ήδη πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Ξάνθης επιθεώρησαν το σπίτι, το οποίο βρήκαν πλημμυρισμένο με τα ρούχα τους να κολυμπάνε, και υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν. «Αυτή τη στιγμή μένω με τα παιδιά μου στο πάτωμα, 6 άτομα με ένα χαλί και μια κουβέρτα» δηλώνει χαρακτηριστικά. Έχει πέσει και τμήμα της σκεπής, ενώ τα παιδιά εδώ και μέρες δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

«Έχουμε 4 παιδιά, το ένα με νοητική υστέρηση, βρήκαμε το σπίτι μας κατεστραμμένο με ένα μέτρο νερό, χωρίς να έχει μείνει τίποτε όρθιο, σβήσαμε από το πρόσωπο της γης» αναφέρει ο ιδιοκτήτης, εμφανώς καταβεβλημένος από την καταστροφή. Τα νερά δεν είχαν διέξοδο, στη συγκεκριμένη περιοχή της Παλιάς Πόλης και έτσι κατέληξαν στο σπίτι, το οποίο καταστράφηκε, ενώ η οικογένεια ζητά, να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ραβασάκια» και κατασχέσεις σε ένα εκατομμύριο μικροοφειλέτες


Το Taxis στέλνει ειδοποιητήρια για χρέη κάτω των 3.000 ευρώ.

Περίπου 1.000.000 μικροοφειλέτες του Δημοσίου αναμένεται να λάβουν εντός ημερών συστημένες επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες θα καλούνται εντός ολιγοήμερης προθεσμίας να εξοφλήσουν άμεσα ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο, υπό την απειλή κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», πρόκειται για οφειλές έως 3.000 ευρώ, από φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς επίσης και από πρόστιμα πάσης φύσεως - ακόμη και για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα οποία έχουν σταλεί και βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Πρόκειται για ποσά, σχετικά μικρά, για τα οποία οι ΔΟΥ δεν έχουν στείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Πολλές μάλιστα από τις οφειλές αυτές είναι παλιές, έχουν παραμείνει δηλαδή ανεξόφλητες για πολύ μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικού ύψους προσαυξήσεις, εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να προσέλθουν στις ΔΟΥ εντός της προθεσμίας που θα αναγράφεται στα ειδοποιητήρια, για να εξοφλήσουν τα χρέη τους είτε με εφάπαξ καταβολή του ποσού είτε με «τμηματική καταβολή», προκειμένου να πληρώσουν με έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων.

Εφόσον τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και να προχωρήσουν στην πώληση περιουσιακών στοιχείων τους, ενώ θα αποφύγουν την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που προβλέπουν τα εξής:

- Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Μισθοί, συντάξεις, ημερομίσθια, εφάπαξ παροχές, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούνται να εισπράξουν οι οφειλέτες του Δημοσίου από τρίτους, θα κατάσχονται εν μέρει ή εν όλω από τις αρμόδιες ΔΟΥ, για την εξόφληση των οφειλών. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνον εφόσον το ύψος του ποσού αυτού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

- Για τα ημερομίσθια προβλέπεται η δυνατότητα παρακράτησης ποσού έως και 20%, ενώ από τα εφάπαξ η Εφορία έχει δικαίωμα κατάσχεσης έως και του 50%. Κατασχέσεις εισοδημάτων και εσόδων επιτρέπονται ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές, κάτω των 300 ευρώ.

- Η διαδικασία των κατασχέσεων προβλέπει την έκδοση κατασχετήριων εγγράφων και την αποστολή τους στους «τρίτους», δηλαδή τους εργοδότες που καταβάλλουν του μισθούς ή τα ημερομίσθια, στα ασφαλιστικά Ταμεία που καταβάλλουν τις συντάξεις, στους φορείς που πληρώνουν τις επιδοτήσεις, στους ενοικιαστές που πληρώνουν τα ενοίκια και λοιπά. Σημειώνεται δε, πως τα κατασχετήρια δεν κοινοποιούνται στους οφειλέτες, αλλά οι παραλήπτες τους οφείλουν να παρακρατήσουν τα υπό κατάσχεση ποσά, από τα χρήματα που υποχρεούνται να καταβάλουν στους οφειλέτες του Δημοσίου και να τα αποδίδουν εντός 8 ημερών στις αρμόδιες ΔΟΥ..

- Κατασχέσεις ποσών από καταθέσεις των οφειλετών στις Τράπεζες. Οι αρμόδιες ΔΟΥ θα ζητούν από τις Τράπεζες στις οποίες έχουν ανοίξει λογαριασμούς οι οφειλέτες του Δημοσίου την παρακράτηση ποσών από τις καταθέσεις αυτές και την άμεση απόδοσή τους στο Δημόσιο.

- Κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη αναψυχής, αντικείμενα που ανήκουν στους οφειλέτες.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ιερό» το δικαίωμα επικοινωνίας με τα εγγόνια


Απόφαση του Άρειου Πάγου για ενδοοικογενειακή διένεξη.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν δικαίωμα επικοινωνίας με τα εγγόνια τους, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος, καθώς τον απασχόλησε μια ιδιόρρυθμη ενδοοικογενειακή υπόθεση.

Κατ' αρχάς, οι αρεοπαγίτες αφού ερμήνευσαν τις διατάξεις του άρθρου 1520 του Αστικού Κώδικα που αναφέρουν ότι οι γονείς δεν έχουν δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία των τέκνων με τους ανιόντες συγγενείς, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας με τον Ν. 2101/1992), «άναψαν το πράσινο φως» στη γιαγιά και τον παππού να έχουν επικοινωνία με τα δύο ανήλικα εγγονάκια τους.

Ειδικότερα, ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, αλλά ο γάμος τους λύθηκε αμετάκλητα το 2003 με δικαστική απόφαση.

Κατά τη διάρκεια της διάστασης υπέγραψαν ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο η μητέρα ανέλαβε την επιμέλεια των παιδιών και ορίστηκε ότι θα διαμένουν μαζί της στο πατρικό της σπίτι (γονέων της μητέρας των ανηλίκων) στην Πολιτεία, όπου είχαν και δικό τους δωμάτιο, ενώ ο πατέρας τους θα μπορούσε ελεύθερα να επικοινωνεί με τις δύο κόρες του.

Όμως, τον Αύγουστο του 2004, η μητέρα των δύο κοριτσιών απεβίωσε και την επιμέλεια των παιδιών ανέλαβε ο πατέρας. Έκτοτε τα δύο παιδιά διέμεναν στο σπίτι του πατέρα τους στο Κεφαλάρι.

Το 2007, ο πατέρας τους παντρεύεται για δεύτερη φορά, την αλλοδαπή που φρόντιζε ως οικιακή βοηθός τα παιδιά όσο διαρκούσε η έγγαμη συμβίωσή του με τη μητέρα τους που απεβίωσε (πρώτη του γυναίκα).

Μετά το δεύτερο γάμο όλη η νέα πλέον οικογένεια μετακόμισε στη Δροσιά, μαζί με τη νέα οικιακή βοηθό, η οποία ήταν η μητέρα της νέας συζύγου του πατέρα των δύο παιδιών.

Επί 18 μήνες, μετά το θάνατο της μητέρας των δύο κοριτσιών, οι σχέσεις της οικογένειας του παππού τους (από την πλευρά της μητέρας τους) και του πατέρα τους ήταν αρμονικές.

Στη συνέχεια, ο πατέρας των κοριτσιών άρχισε σταδιακά να προβάλλει εμπόδια στην επικοινωνία του παππού και της γιαγιάς με τα εγγόνια τους, επικαλούμενος το φορτωμένο πρόγραμμά τους στο σχολείο και ότι η παραμονή τους στο σπίτι επιβάρυνε την ψυχολογική τους κατάσταση, καθώς τους θύμιζε τη μητέρα τους.

Πλέον αυτών, ο πατέρας τους δεν είχε στο νέο σπίτι σταθερή τηλεφωνική σύνδεση, παρά μόνο προσωπικό κινητό τηλέφωνο, κάτι που δυσχέραινε την επικοινωνία του παππού και της γιαγιάς με τα εγγόνια τους.

Κατόπιν επιμονής του παππού και της γιαγιάς κατόρθωσαν να δουν τα εγγόνια τους σε δημόσιο χώρο για λίγες ώρες δύο φορές μέσα σε ένα εξάμηνο.

Όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, η γιαγιά δεν ήταν μεγαλύτερη των 60 ετών και ο παππούς περίπου 65 ετών, καλλιεργημένοι, μορφωμένοι, ζουν σε υγιές και ευχάριστο περιβάλλον, χαίρουν εκτιμήσεως και υπεραγαπούν τις δύο εγγονές τους.

Σύμφωνα με έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, τα δύο ανήλικα κορίτσια έχουν αγκιστρωθεί στον πατέρα τους μετά το θάνατο της μητέρας τους, ενώ από την προσωπική επικοινωνία των δικαστών με τα δύο παιδιά διαπιστώθηκε ότι είναι ευχαριστημένα με τη νέα οικογένειά τους και τους δίνει χαρά η ύπαρξη του μικρού ετεροθαλούς αδελφού τους, τον οποίο υπεραγαπούν και ασχολούνται μαζί του.

Οι δύο ανήλικες εκδήλωσαν άρνηση να επικοινωνήσουν με τους γονείς της μητέρας τους γιατί τους μιλούσαν άσχημα και τις παραμελούσαν, ενώ δεν συνέδεσαν την άρνησή τους αυτή με τις μνήμες της μητέρας τους.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η άρνηση των ανηλίκων είναι προφανές ότι προέρχεται, κατά ένα μέρος, από την καθοδήγηση του πατέρα τους και της νέας συζύγου του και από το φόβο ότι ίσως η επικοινωνία αυτή ανατρέψει το ρυθμό της ζωής τους.

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας δήλωσε στην κοινωνική λειτουργό ότι δεν έχει αντίρρηση στην επικοινωνία των παιδιών του με τους γονείς της πρώην συζύγου του, αλλά δεν έδωσε εξήγηση γιατί μετά το θάνατο της συζύγου του αρχικά είχαν επαφή με τον παππού και την γιαγιά και μετά αυτή σταμάτησε.

Τελικά, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση του Εφετείου που έκρινε ότι δεν είναι επιζήμια η επικοινωνία-επαφή των δύο ανηλίκων με τον παππού και τη γιαγιά, αφού είναι ψυχικά υγιείς, με ηθικές αρχές και η μεταξύ τους επικοινωνία θα βοηθούσε να μην κοπούν οι δεσμοί αίματος, όπως επίσης θα βοηθούσε να επανασυνδεθούν με το οικογενειακό περιβάλλον της μητέρας τους και τους στενούς συγγενείς της και να μην είναι αγκιστρωμένες μόνο στο συγγενικό περιβάλλον του πατέρα τους. Αυτό οπωσδήποτε θα βοηθήσει στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη σ' ένα υγιές περιβάλλον, που θα τους προσφέρει στοργή και φροντίδα, προσέθεσαν οι δικαστές.

Η αποκοπή τους με το γνώριμο περιβάλλον της πατρικής οικογένειας της μητέρας τους θα ήταν αντίθετη προς το συμφέρον τους και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό τους, σημειώνεται στη δικαστική απόφαση.

Κατόπιν αυτών, το δικαστήριο ρύθμισε την επικοινωνία των δύο εγγονών με τον παππού και τη γιαγιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο «Αθηνά» για ΑΕΙ-ΤΕΙ


Ένα υπέρ-πανεπιστήμιο και δύο ΑΕΙ μένουν στην Αθήνα.

Καταλυτικές αλλαγές στη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» για τη συνένωση πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. 

Το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας φιλοδοξεί η ομοσπονδιοποίηση να γίνει στα πρότυπα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που έχει στην εποπτεία του σημαντικό αριθμό Ανωτάτων Σχολών.

Σαρωτικές αλλαγές σε χιλιάδες διδάσκοντες και φοιτητές φέρνει το σχέδιο καθώς προωθείται «ομοσπονδιοποίηση» Ιδρυμάτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των υποδομών, σύμφωνα με το «Έθνος».

Κωδικοποιημένα οι αλλαγές που προβλέπονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι:
- Μειώνονται σε 3 από 7 τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Αθήνα
- Συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Δημιουργείται ένα υπερπανεπιστήμιο το οποίο θα συντονίζει το Πειραιώς, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο
- Θα δημιουργηθεί ένα υπερ-ΤΕΙ το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
- Αμφιθέατρα και εργαστήρια θα χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι φορείς κινδυνεύουν με μαχαίρι στη χρηματοδότηση


Θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Πλήθος φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι αντιμέτωποι με κυρώσεις καθώς δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τους προϋπολογισμούς τους παρά το ότι η καταληκτική προθεσμία που τους είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών εκπνέει αύριο 31 Ιανουαρίου 2013.

Σημειώνεται με το Ν. 4111/2013 όλα τα νομικά πρόσωπα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να έχουν εγκρίνει τον προϋπολογισμό κάθε έτους μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους, στο οποίο αναφέρεται ο προϋπολογισμός.

Σε περίπτωση μη έγκρισης του προϋπολογισμού, εκτός εάν αυτό οφείλεται σε αποχρώντες αντικειμενικούς λόγους που γνωστοποιούνται αμελλητί στον υπουργό Οικονομικών και αναγνωρίζονται ως τέτοιοι με απόφασή του, καμία δαπάνη, πλην των πληρωμών συντάξεων, αποδοχών προσωπικού και απόδοσης των επ' αυτών κρατήσεων, δεν θεωρείται νόμιμη.

Το μητρώο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης περιλαμβάνει περίπου 1660 φορείς, εκ των οποίων 42 Ταμεία, 134 Νοσοκομεία, 325 ΟΤΑ Α' βαθμού, 13 ΟΤΑ Β' βαθμού, 677 Νομικά πρόσωπα Δήμων και 469 Νομικά Πρόσωπα της Κεντρική Κυβέρνησης. Πολλοί από τους φορείς αυτούς δεν έχουν ακόμη καταρτίσει τους προϋπολογισμούς τους και δεν έχουν αποστείλει στα υπουργεία από τα οποία εποπτεύονται τους αντίστοιχους τριμηνιαίους στόχους, κυρίως διότι αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στο νέο σύστημα ή δεν έχουν επαρκή στελέχωση για να καταρτίσουν προϋπολογισμό.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν τις καθυστερήσεις αυτές αναμενόμενες και σημειώνουν πως τα όποια προβλήματα θα ξεπερασθούν εντός του Φεβρουαρίου. Όπως υπογραμμίζουν πολλά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ έχουν λάβει από το νόμο περιθώριο να υποβάλλουν το σχετικό πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου του 2013.

Υπενθυμίζεται πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει αυστηρές εντολές στις διοικήσεις των φορέων να παρακολουθούν αδιαλείπτως την εξέλιξη των προϋπολογισμών τους και σε περίπτωση αποκλίσεων να προβαίνουν έγκαιρα σε διορθωτικές ενέργειες, ώστε να μην αυξάνουν τις υποχρεώσεις τους και να μη δημιουργούν ελλείμματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ατελείωτες ουρές στις τράπεζες


Πληρώνονται σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ.

Διπλά θα πρέπει να το σκεφτεί, όποιος θέλει να επισκεφθεί τραπεζικό υποκατάστημα.

Αμέτρητες ουρές συναντώνται σε όλες τις τράπεζες από το πρωί.

Ο λόγος είναι η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αφού βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου μήνα του 2013 και οι συνταξιούχοι έχουν κατακλύσει τα καταστήματα για να εισπράξουν από το γκισέ.

Καταβάλλεται επίσης το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, που επίσης ενδιαφέρει αρκετό κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Νικήστε» τις ιώσεις


Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιος είναι επιρρεπής στις ιώσεις; Σχεδόν όλοι. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο όταν ζείτε ή εργάζεστε και κινείστε σε πολυσύχναστα μέρη.

Μάλιστα τα παιδιά μεταδίδουν γρήγορα το κρυολόγημα στους δασκάλους τους. Δείτε πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε.

Γιατί κρυολογούμε;

Οι ιοί που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα μεταλλάσσονται διαρκώς. Και κάθε αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον-υγρασία, ξηρότητα, θερμοκρασία, συχνότητα μολύνσεων- μεταβάλλει τις πιθανότητες μετάδοσης.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα;

Με το να έχετε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που «κινείται» τόσο γρήγορα και τόσο ικανά όσο οι ιοί του κρυολογήματος - με το να ανανεώνεται και να αναγεννάται διαρκώς για να καταπολεμά τις νέες προκλήσεις.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

Κινηθείτε: Οι άνθρωποι που περπατάνε μία ώρα και πλέον κάθε μέρα παρουσιάζουν το μισό αριθμό κρυολογημάτων. Επιπλέον, η έντασή τους φαίνεται να μειώνεται στο μισό. Σε αυτές τις μελέτες, η συνολική μείωση στην ενδεχόμενη βλάβη από το κρυολόγημα ήταν 75%.

Πώς περιορίζει η σωματική δραστηριότητα τα κρυολογήματα; Το σώμα είναι μια γιγάντια, ψυχολογικά εξελιγμένη μονάδα επεξεργασίας πληροφοριών. Το πώς βοηθά τον επαναπρογραμματισμό ενός τέτοιου σύνθετου συστήματος η άσκηση μπορούμε μόνο να το μαντέψουμε.

Φαίνεται ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αυξάνει άμεσα τη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων και, μέσω της αυξημένης ροής αίματος, μεταφέρει αυτά τα κύτταρα στα μέρη όπου είναι πιο χρήσιμα.

Επίσης, η άσκηση εκθέτει τους ανθρώπους σε διαφορετικούς πληθυσμούς ιών του κρυολογήματος – δίνοντας έτσι στον οργανισμό τη δυνατότητα να τους καταπολεμήσει σε καλύτερες συνθήκες.

Κοιμηθείτε καλά: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια σχετικά μικρή έλλειψη ύπνου μας καθιστά πιο επιρρεπής σε κρυολογήματα και άλλες μολύνσεις. Γιατί η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την αναγέννηση του ανοσοποιητικού;

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας μάθησης πραγματοποιείται στη διάρκεια του ύπνου και όχι μόνο η γνώση που κατανοούμε συνειδητά.

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται επίσης πληροφορίες σχετικά με το ανοσοποιητικό όσο ξεκουράζεσαι, τις μεταβάλλει και τις συνοψίζει. Τέλος, ο ύπνος επιτρέπει στα κύτταρα να αναγεννηθούν και να ανασχηματιστούν.

Μείνετε μακριά από τον καπνό και το αλκοόλ: Ο καπνός κάνει τρομακτικά πράγματα στο ανοσοποιητικό αρκεί να δείτε τα ποσοστά καρκίνου. Φράσσει τα ιγμόρεια, που στη συνέχεια μπορεί να μετατραπούν σε περιοχές ανάπτυξης ιών.

Οι μικρές δόσεις αλκοόλ ωφελούν το ανοσοποιητικό θετικά σε κάποια θέματα, αλλά δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τα κρυολογήματα.

Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι: Όλοι μας έχουμε διαφορετικούς χρόνους σχετικής επιρρέπειας στους ιούς μέσα στο 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική δραστηριότητα, το φαγητό, η κίνηση, η ξεκούραση σε καθορισμένες ώρες- βοηθούν συνολικά το ανοσοποιητικό.

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας: Πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε α) πριν και μετά τα γεύματα, β) μετά τη χειραψία ή αφού έχετε αγγίξει κάποιο παιδί και γ) όταν ξυπνάτε και πριν πάτε για ύπνο. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαπούνι με βάση το οινόπνευμα.

Τα νοσοκομεία προτιμούν αυτήν την εκδοχή, γιατί είναι πιο γρήγορη και σκοτώνει μεγαλύτερες ομάδες βακτηρίων και ιών.

Όμως, α) τα καθαριστικά με οινόπνευμα ή άλλα χημικά μπορεί να κάνουν πιο ανθεκτικά κάποια παθογενή βακτήρια, β) επιβαρύνετε το περιβάλλον με περισσότερα χημικά και γ) το πλύσιμο με ζεστό νερό και απλό σαπούνι αρκεί και είναι πολύ πιο ευχάριστο, ειδικά όταν ετοιμάζεστε για το γεύμα σας.

Βγείτε έξω στο ύπαιθρο και πάρτε μαζί σας και τα παιδιά σας: Στα παιδιά η μεταγενέστερη εμφάνιση άσθματος και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων μειώνεται με τη μεγαλύτερη έκθεση στη φύση και τους αναρίθμητους ιούς της.

Η κηπουρική σάς επιτρέπει να βλέπετε τα φυτά σας να μεγαλώνουν, σας εμπλέκει σε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που ενισχύει το ανοσοποιητικό, σας βγάζει έξω στη φύση, κάτι που βελτιώνει τη διάθεση, και μπορεί να αυξήσει την επιθυμία των παιδιών για πιο φυσικές τροφές, που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Καταναλώνετε τροφές όπως τις δίνει η φύση, κυρίως φρούτα, λαχανικά και βότανα: Η κατανάλωση περισσότερων ειδών μαναβικής και η μεταφορά τους στο έντερο μάλλον αλλάζει τους πληθυσμούς ιών και βακτηρίων έτσι ώστε να αποτρέπονται τα κρυολογήματα.

Παρέχουν επίσης απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να επηρεάζουν άμεσα, μέσω των μικροRNA, την ανοσοποιητική λειτουργία.

Κοινωνικοποιηθείτε: Οι άνθρωποι με ισχυρά κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως κρυολογούν λιγότερο, εικάζεται επειδή έτσι μειώνεται η αντίδρασή τους στο στρες. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, η ανοσία ενός φίλου μπορεί να γίνει και δική σας.

Τα βακτήρια θα είναι πάντα παρόντα, στον αέρα, στο χώμα, στα δάχτυλά σας. Αυτό που σώζει εσάς κι ολόκληρη την ανθρωπότητα από τις πανδημίες είναι ένα δραστήριο, γρήγορο και ευέλικτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ζώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με το σωστό φαγητό και την επαρκή δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικοποίηση- μπορείτε να κάνετε πιο δυνατό και αποτελεσματικό αυτό το σύστημα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες καπνίστριες


Τα ποσοστά θνησιμότητας πλησιάζουν αυτά των αντρών
.
Οι γυναίκες καπνίστριες είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων στην εποχή μας από ό,τι ήταν πριν από λίγες δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι διαχρονικά η συνήθεια του τσιγάρου γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τον γυναικείο πληθυσμό.

Η συνέπεια είναι ότι πλέον τα ποσοστά θανάτων των γυναικών πλησιάζουν τα αντίστοιχα των ανδρών καπνιστών. «Οι γυναίκες που καπνίζουν σαν άνδρες, πεθαίνουν και σαν άνδρες», γράφουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες και επισημαίνουν ότι τα λεγόμενα «ελαφρά» τσιγάρα με τις ανάλογες ετικέτες στη μάρκα τους (όπως light, mild κλπ) έχουν αποτύχει να εμποδίσουν την αύξηση του κινδύνου θανάτου μεταξύ των γυναικών, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Μάικλ Θαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν στοιχεία από 2,2 ενήλικες άνω των 55 ετών.

Όπως αναφέρουν, σήμερα πλέον οι γυναίκες ξεκινούν το κάπνισμα πιο νωρίς στη ζωή τους και καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές τους για θανατηφόρο καρκίνο.

Στη δεκαετία του ’60, οι γυναίκες ήταν 2,7 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν. Στη δεκαετία του ’80, η πιθανότητα αυτή ήταν μεγαλύτερη κατά 12,6 φορές, ενώ στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η πιθανότητα είναι πια μεγαλύτερη κατά 25,7 φορές, υπάρχει δηλαδή μια δραματική αύξηση του κινδύνου κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Επειδή ο καρκίνος των πνευμόνων είναι συνήθως μια αργή νόσος, που χρειάζεται χρόνια έως ότου εξελιχθεί, συχνά οι αλλαγές στις καπνιστικές συνήθειες έχουν μια σημαντική χρονική υστέρηση αρκετών ετών μέχρι να εκδηλωθούν στα ποσοστά θνησιμότητας. Στη δεκαετία του ’60, όλο και περισσότερες γυναίκες άρχιζαν να καπνίζουν από την εφηβεία τους, κάτι που οι άνδρες έκαναν ήδη από τη δεκαετία του ’30.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων εμφανίζει μια στασιμότητα μεταξύ των ανδρών μετά τη δεκαετία του ’80, ενώ των γυναικών αυξάνει σταδιακά, σχεδόν εξισώνοντας τα δύο φύλα. Αντίθετα, ο κίνδυνος θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αυξάνει διαχρονικά τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτό, κατά τους ερευνητές, είναι ότι ο αραιωμένος καπνός των λεγόμενων «ελαφρών» τσιγάρων -που συχνά καπνίζουν πια και οι άνδρες- έχει μικρότερο pH, με συνέπεια να εισπνέεται πιο εύκολα πολύ βαθιά στους πνεύμονες.

Το ευχάριστο είναι ότι αν μια γυναίκα κόψει το τσιγάρο σε οποιαδήποτε ηλικία, μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια σχετική με το κάπνισμα, αν και η ωφέλεια είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση που η απόφαση για σταμάτημα του καπνίσματος ληφθεί πριν τα 30.

Μια άλλη περσινή έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που καπνίζουν όλη τους τη ζωή, πεθαίνουν κατά μέσο όρο μια δεκαετία νωρίτερα σε σχέση με αυτές που ποτέ δεν το άρχισαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα απαραίτητα λιπαρά για την υγεία μας


Τα οφέλη από την κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων.

Τα ω3 λιπαρά οξέα, μαζί με τα ω6 και τα ω9, αποτελούν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), τα οποία είναι υπεύθυνα για τις λειτουργίες των βιολογικών μεμβρανών και συγχρόνως, αποτελούν πρόδρομες ουσίες των ρυθμιστικών λιπιδίων του κυτταρικού μεταβολισμού.

Το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκο οξύ (DHA) αποτελούν, λοιπόν, τα ω3 λιπαρά οξέα της διατροφής μας, άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό μας, καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει το σώμα μας, οπότε χρειάζεται να καταναλώσουμε τροφές που τα περιέχουν.

Ποια, όμως, είναι τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων; Έρευνες αποδεικνύουν πως τα ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθυστερούν την εκδήλωση της νόσου Alzheimer και αυξάνουν την ικανότητα μάθησης και συγκέντρωσης στην παιδική ηλικία. Ακόμα, μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα φαίνεται να προστατεύει από παθήσεις των ματιών που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία, δρα ενάντια στο άσθμα, τη ψωρίαση, τα εγκαύματα, την ελκώδη κολίτιδα και άλλα φλεγμονώδη- αυτοάνοσα νοσήματα, συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων και μειώνει τον πόνο σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, τα ω3 συμβάλλουν στην αύξηση του ασβεστίου στο αίμα, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της οστεοπόρωσης και προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου.

Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και ίσως, να δρουν θετικά σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια και διπολική κατάθλιψη. Τέλος, η κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων επιδρά κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους, θετικά ευτυχώς, καθώς μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε ω3, αυξάνεται η αίσθηση της πληρότητας.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, όλα τα καλά που μας χαρίζουν τα ω3 λιπαρά οξέα, ας μάθουμε και σε ποιες τροφές βρίσκονται! Τα ω3 θα τα βρούμε στα ψάρια, κυρίως στην αντσούγια, το γαύρο, τη σαρδέλλα, το σκουμπρί, τη ρέγκα, τον τόνο, το σολομό, τον κολιό και την πέστροφα. Επίσης, τα λάδια και κυρίως το λινέλαιο και το σογιέλαιο είναι πλούσια σε ω3. Ακόμη, καταναλώνοντας καρύδια, φουντούκια, βρώμη, σιτάρι, λιναρόσπορο, φασόλια, ρεβίθια, σόγια, γλιστρίδα, σπανάκι, μπρόκολο, κάστανα και εμπλουτισμένα με ω3 λιπαρά μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και αυγά, μπορούμε να προσλάβουμε τα απαραίτητα αυτά λιπαρά καθημερινά.

Πόσα ω3 λιπαρά οξέα χρειαζόμαστε καθημερινά; Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η πρόσληψη 250 mg την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι, αρκετά συχνά όσπρια, καθημερινά σαλάτες και ξηρούς καρπούς με μέτρο. Όσον αφορά τα ψάρια, καλό θα ήταν να επιλέγουμε ψάρια «ανοιχτής» θαλάσσης (διότι αυτά τρέφονται με φυτοπλαγκτόν, οπότε θα μας παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ω3 λιπαρών), να μην τα τηγανίζουμε, αλλά να τα ψήνουμε ή να τα βράζουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες και για λίγη ώρα, αλλιώς καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των ω3.

Επωφεληθείτε, λοιπόν, από μια διατροφή, που έχει βάση τη Μεσογειακή Πυραμίδα και την συχνή κατανάλωση ψαριών και όχι μόνο, και αφήστε τα ω3 λιπαρά οξέα να κάνουν το θαύμα τους!


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία προληπτικής ιατρικής σε μαθητές


Από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου στη Μάνη.

Εκστρατεία προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης στα δημοτικά σχολεία και το γυμνάσιο ανατολικής Μάνης διοργανώνει το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», με έδρα το νοσοκομείο Παίδων «Π.& Α. Κυριακού», από τις 29 Ιανουαρίου ως τις 2 Φεβρουαρίου.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστηρίζουμε τη ζωή». Εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές από το νοσοκομείο Παίδων και ιατροί των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων θα βρίσκονται στην ανατολική Μάνη, για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις όλου του παιδικού πληθυσμού και, πέραν αυτών, θα εμβολιαστούν τα παιδιά που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες που αφορούν στην πρόληψη και την ψυχική υγεία, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, εφήβους και τους γονείς τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη σύμπραξη του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, καθώς και του δήμου Ανατολικής Μάνης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ψυχολογική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας


Η λανθασμένη στάση των γονιών μπορεί να εντείνει το πρόβλημα.

Η παιδική παχυσαρκία εμφανίζεται στις σημερινές δυτικές κοινωνίες με όλο και αυξανόμενα ποσοστά, με τη χώρα μας να κατέχει δυστυχώς τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του ερευνητικού ινστιτούτου UMHRI.

Ενώ, εκ πρώτης όψεως, η παιδική παχυσαρκία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην ανθυγιεινή διατροφή ενός γενικότερα μη σωστά δομημένου προγράμματος διατροφής, που συχνά συναντάται στην ελληνική οικογένεια, έχει σημασία να κατανοήσουμε την ψυχολογική διάσταση του φαινομένου αυτού, που θα μας βοηθήσει στην πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του.

Η ερώτηση «γιατί το παιδί είναι υπέρβαρο;» είναι σωστή για να ξεκινήσει κανείς, μιας και η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί από μόνη της ως σύμπτωμα που κατ’ επέκταση προκαλεί δευτερογενείς ψυχολογικές επιπτώσεις.

Όπως στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά, η κατάποση τροφής συχνά συνδέεται με μια ψυχολογική ανάγκη για «γέμισμα» ή αναπλήρωση (κάτι ανάλογο του καπνίσματος), που προσδίδει ένα αίσθημα «παρηγοριάς» ή επιβράβευσης. Συχνά νιώθουμε την ανάγκη να φάμε, όχι γιατί πραγματικά πεινάμε, αλλά γιατί μέσω του φαγητού νιώθουμε μια ικανοποίηση που καλύπτει κάποιες άλλες ψυχολογικές ανάγκες.

Οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν στην υπερφαγία σχετίζονται με αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης, με το αίσθημα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, με το στρες, καθώς και με το συναίσθημα της «βαριεστιμάρας» και του αντίστοιχου «κενού» που βιώνεται.

Εν συνεχεία, η κακή αυτο-εικόνα και η κακή αίσθηση σώματος, σε συνδυασμό με τον κοινωνικό στιγματισμό, οδηγούν σε συναισθήματα ενοχών και περαιτέρω μείωση της αυτοεκτίμησης, που ενισχύουν εκ νέου την «απαγορευμένη συμπεριφορά», δηλαδή την κατάποση τροφής, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο κοινωνικός στιγματισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος μεταξύ των παιδιών, καθώς συχνά ένα υπέρβαρο παιδί περιθωριοποιείται στο σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες ή γίνεται αντικείμενο περιφρόνησης και «κοροϊδίας», που το απομονώνουν και το «κλείνουν» ακόμα περισσότερο.

Ο ρόλος των γονιών

Επίσης, η στάση των ίδιων των γονέων προς το παιδί, επηρεάζει αρνητικά τόσο την αυτοεκτίμηση όσο και αυξάνει την τάση για υπερφαγία.

Έτσι, αν για παράδειγμα ένας γονιός νιώθει ντροπή, οίκτο ή αηδία που το παιδί του είναι υπέρβαρο, μπορεί άθελά του να του μεταφέρει αυτά τα συναισθήματα αποστροφής και απαξίωσης, κάτι που γίνεται συχνά με την κριτική ή με τη βίαιη απαγόρευση των «κακών» τροφών από το σπίτι, ή ακόμα χειρότερα όταν η απαγόρευση επιβάλλεται μόνο στο συγκεκριμένο παιδί (και όχι π.χ. στα αδέλφια του ή στα άλλα μέλη της οικογένειας).

Επομένως, το σωστό πρόγραμμα διατροφής για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, πρέπει να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τη σωστή αντιμετώπιση και στάση που τρέφουμε προς το παιδί.

Οι γονείς πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, ώστε κατ’ αρχήν να εντοπίσουν πότε και υπό ποιες συνθήκες το παιδί τους καταφεύγει στην τροφή ή πότε άρχισε να παίρνει συστηματικά βάρος. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να τους βοηθήσουν στην περαιτέρω διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών της υπερφαγίας.

Μήπως το παιδί περνάει μια στρεσογόνο φάση στη ζωή του (για παράδειγμα τσακωμοί, διαζύγιο, θάνατος, γέννηση νέου παιδιού στην οικογένεια); Μήπως πιέζεται από αυξημένες προσδοκίες γονιών και δασκάλων, και έτσι η τροφή αποτελεί επιβράβευση σε ένα κοπιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων; Μήπως μένει πολλές ώρες μόνο του, χωρίς την ποιοτική συναισθηματική επαφή των γονιών του; Μήπως το παιδί μας βιώνει κάτι άλλο, που δεν το γνωρίζουμε;

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο ψυχολόγος

Ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους γονείς, τόσο να αντιληφθούν τους βαθύτερους λόγους που οδηγούν το παιδί στην υπερφαγία, όσο και στο δουν καλύτερα το δικό τους ρόλο στο όλο θέμα και στο πώς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί.

Η δυναμική των σχέσεων κάθε οικογένειας, της σχέσης παιδιού-γονιού, όπως και κάθε παιδί και κάθε γονιός, είναι μοναδικά, και θα χρειαστεί να στρέψουμε το βλέμμα με σεβασμό και ενδιαφέρον στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Βεβαίως, η αποδοχή και η αγάπη παραμένουν πάντοτε η ουσιαστικότερη θεραπεία που μπορεί να προσφερθεί στο παιδί. Αποδεχτείτε το, ζήστε κοντά του, γνωρίστε το, ακούστε το, χαϊδέψτε το στη ζεστή αγκαλιά σας, δώστε του χώρο μέσα σας!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...