Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ποιοι φορείς κινδυνεύουν με μαχαίρι στη χρηματοδότηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Πλήθος φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι αντιμέτωποι με κυρώσεις καθώς δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τους προϋπολογισμούς τους παρά το ότι η καταληκτική προθεσμία που τους είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών εκπνέει αύριο 31 Ιανουαρίου 2013.

Σημειώνεται με το Ν. 4111/2013 όλα τα νομικά πρόσωπα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να έχουν εγκρίνει τον προϋπολογισμό κάθε έτους μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους, στο οποίο αναφέρεται ο προϋπολογισμός.

Σε περίπτωση μη έγκρισης του προϋπολογισμού, εκτός εάν αυτό οφείλεται σε αποχρώντες αντικειμενικούς λόγους που γνωστοποιούνται αμελλητί στον υπουργό Οικονομικών και αναγνωρίζονται ως τέτοιοι με απόφασή του, καμία δαπάνη, πλην των πληρωμών συντάξεων, αποδοχών προσωπικού και απόδοσης των επ' αυτών κρατήσεων, δεν θεωρείται νόμιμη.

Το μητρώο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης περιλαμβάνει περίπου 1660 φορείς, εκ των οποίων 42 Ταμεία, 134 Νοσοκομεία, 325 ΟΤΑ Α' βαθμού, 13 ΟΤΑ Β' βαθμού, 677 Νομικά πρόσωπα Δήμων και 469 Νομικά Πρόσωπα της Κεντρική Κυβέρνησης. Πολλοί από τους φορείς αυτούς δεν έχουν ακόμη καταρτίσει τους προϋπολογισμούς τους και δεν έχουν αποστείλει στα υπουργεία από τα οποία εποπτεύονται τους αντίστοιχους τριμηνιαίους στόχους, κυρίως διότι αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στο νέο σύστημα ή δεν έχουν επαρκή στελέχωση για να καταρτίσουν προϋπολογισμό.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν τις καθυστερήσεις αυτές αναμενόμενες και σημειώνουν πως τα όποια προβλήματα θα ξεπερασθούν εντός του Φεβρουαρίου. Όπως υπογραμμίζουν πολλά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ έχουν λάβει από το νόμο περιθώριο να υποβάλλουν το σχετικό πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου του 2013.

Υπενθυμίζεται πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει αυστηρές εντολές στις διοικήσεις των φορέων να παρακολουθούν αδιαλείπτως την εξέλιξη των προϋπολογισμών τους και σε περίπτωση αποκλίσεων να προβαίνουν έγκαιρα σε διορθωτικές ενέργειες, ώστε να μην αυξάνουν τις υποχρεώσεις τους και να μη δημιουργούν ελλείμματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.