Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο καφές συνεισφέρει στην ενυδάτωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστημονικά δεδομένα ανατρέπουν τους μύθους του παρελθόντος.

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση καφέ προκαλεί διούρηση και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του οργανισμού… Καιρός όμως να επαναπροσδιορίσετε, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών έρχονται να ανατρέψουν τους μύθους του παρελθόντος και να αναδείξουν το ακριβώς αντίθετο.

Με άλλα λόγια ο καφές, όχι μόνο δεν μας αφυδατώνει, αλλά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωσή μας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, τα οποία αναφέρουν στην επίσημη θέση τους ότι όλα τα ροφήματα και ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων και των καφεϊνούχων όπως ο στιγμιαίος ή ο ελληνικός καφές, συνεισφέρουν στην καθημερινή μας ενυδάτωση.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), στις συστάσεις που αφορούν την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού αναφέρει πως τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά.

Παρότι πράγματι η καφεΐνη μπορεί να εκδηλώσει ήπια διουρητική δράση βραχυπρόθεσμα, ο οργανισμός λειτουργεί αντιρροπιστικά και εξισορροπεί τις απώλειες υγρών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης να μην επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωση του οργανισμού μας συνολικά. Εξάλλου, η δόση καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ είναι μικρή για να εμφανίσει τέτοιου είδους επίδραση στον οργανισμό. Αντιθέτως, επειδή ο καφές αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από νερό, προσμετρά στην καθημερινή μας πρόσληψη υγρών.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.