Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Παρέλαση σχολικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Το κίτρινο κονβόι στην Αθήνα ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως. Στην πορεία προς το υπουργείο Εργασίας συμμετείχαν περισσότερα από 30 σχολικά λεωφορεία ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Στα λεωφορεία επέβαιναν ιδιοκτήτες και γονείς που αγωνιούν ότι τα παιδιά τους θα βρεθούν εκτός παιδικών αν το κράτος δεν καταβάλει άμεσα τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Ίδιες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε το βίντεο από το Star




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες και τα Όσκαρ: 72 χρόνια ιστορίας


Καθώς η 88η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ πλησιάζει, το ellines.com κάνει μια μικρή αναδρομή στις στιγμές που Έλληνες είχαν την τιμή να προταθούν για ένα χρυσό αγαλματίδιο ή ακόμα καλύτερα είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν το Όσκαρ! Η βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου θα είναι όπως κάθε χρόνο εντυπωσιακή και ελπίζουμε ένα τουλάχιστον αγαλματίδιο να καταλήξει σε ελληνικά χέρια, καθώς ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του Mad Max, Γιώργος Μιλιώτης είναι υποψήφιος.

Κάντε μαζί μας την αναδρομή στα Όσκαρ:

Κατίνα Παξινού



Κατά τη διάρκεια της 16ης Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, το 1944, που πραγματοποιήθηκε στο κινέζικο θέατρο Grauman, στο Λος Άντζελες, η σπουδαία ηθοποιός Κατίνα Παξινού γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που τιμάται με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Πιλάρ στην αμερικάνικη ταινία «Για ποιον κτυπά η καμπάνα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Είναι η πρώτη φορά που οι νικητές των Β’ Ρόλων παίρνουν ως έπαθλο, το γνωστό πλέον, αγαλματίδιο και όχι τιμητική πλακέτα. Για την ίδια ερμηνεία η Κατίνα Παξινού απέσπασε και τη Χρυσή Σφαίρα.

Μάνος Χατζιδάκις – Μελίνα Μερκούρη – Ντένη Βαχλιώτη



Ο αυτοεξόριστος Ζιλ Ντασέν το 1960 σκηνοθέτησε τη θρυλική ταινία «Ποτέ την Κυριακή» με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και την ενδυματολόγο τη Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ για τα κοστούμια. Η ταινία ήταν υποψήφια στα Βραβεία της Ακαδημίας το 1960 για 5 Όσκαρ: Καλύτερου Σκηνοθέτη, Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερων Κοστουμιών και Καλύτερης Μουσικής. Τελικά απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής όμως δεν βρέθηκε κανείς εκεί για να παραλάβει το αγαλματίδιο. Η Ακαδημία έστειλε το αγαλματίδιο στον Χατζιδάκι, ωστόσο, χάθηκε στη Γιουγκοσλαβία και μετά την επιμονή των δημοσιογράφων ο συνθέτης δέχεται να φωτογραφηθεί κρατώντας το αγαλματίδιο της Κατίνας Παξινού.

Μιχάλης Κακογιάννης



Το 1962 ο Μιχάλης Κακογιάννης με την ταινία Ηλέκτρα θα βρεθεί για πρώτη φορά στα Όσκαρ διεκδικώντας το βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας». Δεν θα καταφέρει να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο καθώς θα χάσει από τη γαλλική ταινία «Sundays and Cybete», όμως δύο χρόνια αργότερα, η ταινία του «Αλέξης Ζορμπάς» θα αποσπάσει τρία βραβεία: Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Λίλα Κέντροβα, Καλύτερης Σκηνογραφίας με τον Βασίλη Φωτόπουλο, Φωτογραφίας με τον Γουόλτερ Λάσσαλι. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για βραβεία: Α’ Ανδρικού Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Καλύτερης Ταινίας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1978, στην 50η Απονομή των Βραβείων, ο Μιχάλης Κακογιάννης είναι και πάλι υποψήφιος με την ταινία «Ιφιγένεια», χάνοντας ωστόσο από τη γαλλική «Madame Rosa».

Βασίλης Γεωργιάδης



Οι ταινίες του σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη, «Τα Κόκκινα Φανάρια» και «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1963 και το 1965 αντίστοιχα. Δεν απέσπασε καμία από τις δύο το αγαλματίδιο καθώς στην πρώτη περίπτωση απονεμήθηκε στο συγκλονιστικό «8 ½» του Φελλίνι και στη δεύτερη στο «Shop on the Main Street» από την Τσεχοσλοβακία.

Πέτρος Βλάχος



Ο Πέτρος Βλάχος ήταν ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ανθρώπους στη βιομηχανία του κινηματογράφου, σχεδόν ολόκήρη τη ζωή του. Δεν είναι τυχαία που έχει κερδίσει 5 τιμητικά Όσκαρ, το 1961, το 1965, το 1993, το 1994 και το 1995 (χρονιά κατά την οποία το μοιράστηκε με τον γιο του, Πολ Βλάχο).

Κώστας Γαβράς



Η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ» που πραγματεύεται τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη βρέθηκε στην 42η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ, το 1970, ως επιλογή της Αλγερίας βέβαια, όχι της Ελλάδας. Εκτός από το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το «Ζ» απέσπασε και το Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ. Το 1982 ο Κώστας Γαβράς κερδίζει το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία Ο Αγνοούμενος.

Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ



Η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ κερδίζει το Oscar Ενδυματολογίας για την ταινία «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Robert Redford, το 1974.

Βαγγέλης Παπαθανασίου



Το 1982, ο μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», μουσική που έκτοτε έχει συνδεθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χριστίνα Λαζαρίδη



Στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους, η Χριστίνα Λαζαρίδη βρίσκεται υποψήφια για Όσκαρ αν και τελικά δεν καταφέρνει να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Ελία Καζάν



Ο Ελία Καζάν κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Gentleman’ s Agreement» με τον Γκρέγκορι Πεκ και κάποια χρόνια αργότερα το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «On the waterfront» για την οποία και ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου. Το 1963 ήταν υποψήφιος για Oscar στις κατηγορίες καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου για το «America, America».

Νικόλας Καζάν



Ο γιος του Ελία Καζάν, ο Νικόλας, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία «Reversal of Future».

Ολυμπία Δουκάκη



Η Ολυμπία Δουκάκη για την ερμηνεία της στην ταινία «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού» απέσπασε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Γιώργος Τσακίρης



Το 1962 ο Γιώργος Τσακίρης κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «West Side Story» και έγινε ο πρώτος ηθοποιός που απέσπασε Όσκαρ για έναν χορευτικό ρόλο.

Τέλης Σαβάλας



Ο Τέλης Σαβάλας ήταν υποψήφιος για Όσκαρ το 1963 για την ταινία «Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ»

Φαίδων Παπαμιχαήλ



Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Φωτογραφίας για την ταινία «Nebraska» του επίσης ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν. Η ταινία «Nebraska» ήταν συνολικά υποψήφια για 6 Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Δύο χρόνια νωρίτερα, η ταινία του Πέιν «Απόγονοι» ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίοy και A’ Ανδρικού Ρόλου. Κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου Σεναρίου.

Αλεξάντερ Πέιν



Ο Πέιν είναι δύο φορές νικητής του βραβείου Όσκαρ για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο και τρεις φορές υποψήφιος για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη. Έχει λάβει το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία Πλαγίως (2004) και Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Οι Απόγονοι (2011)

Γιώργος Λάνθιμος



Ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου που έφερε τον ελληνικό κινηματογράφο ξανά στο προσκήνιο και προέτρεψε το κινηματογραφικό κοινό να δει τις ελληνικές παραγωγές με άλλη ματιά, ήταν υποψήφιος στα Βραβεία Όσκαρ που διοργανώθηκαν το 2011. Δεν αποσπά το Όσκαρ καθώς η δανέζικη ταινία «In a Better World» έκλεψε τις εντυπώσεις.

Κρις Σάραντον



Ο Κρις Σάραντον με την ερμηνεία του στην ταινία «Σκυλίσια Μέρα» βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Τζον Κασαβέτης



Ο Τζον Κασαβέτης ήταν τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ και μάλιστα σε διαφορετικές κατηγορίες. Το 1968 διεκδικεί το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «The Dirty Dozen», το 1969 το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «Face» και το 1975 το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «A woman under the Influence».

Ντιν Ταβουλάρης



Ο Ντιν Ταβουλάρης προτάθηκε πέντε φορές για Όσκαρ αλλά απέσπασε μόνο το ένα, αυτό της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για την ταινία «Νονός 2».

Νία Βαρντάλος



Η Νία Βαρντάλος με το επιτυχημένο εισπρακτικά «My Big Fat Greek Wedding» διεκδίκησε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Αλεξάντερ Ντεσπλά



Ο Αλεξάντερ Ντεσπλά ήταν πέρσι υποψήφιος για το Όσκαρ Μουσικής Επένδυσης και μάλιστα για δύο διαφορετικές ταινίες, για το «Imitation Game» και για το «Grand Budapest Hotel» και ήταν η χρονιά του καθώς κράτησε το χρυσό αγαλματάκι για την ταινία Grand Budapest Hotel. Κατά το παρελθόν διεκδίκησε το Όσκαρ Μουσικής Επένδυσης, χωρίς να τα καταφέρει, για το «The Queen», την «Απίστευτη ιστορία του Μπεντζαμιν Μπάτον», το «Fantastic Mr. Fox», τον «Λόγο του Βασιλιά», το «Άργκο» και τη «Philomena».

Λούι Ψυχογιός



Ο Λούι Ψυχογιός κέρδισε Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για το «The Cove».

Γιώργος Μηλιώτης



Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης έχει κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για το Happy Feet ενώ είχε υποψηφιότητες και για τα Babe και Lorenzo’s Oil. Στα φετινά Όσκαρ η ταινία του Mad Max: O Δρόμος Της Οργής έχει 10 υποψηφιότητες.

Αντώνης Καταγκάς



Η συμμετοχή του στην παραγωγή της ταινίας «12 χρόνια σκλάβος» μαζί με τον Steve McQueen, τον Brad Pitt και τον Jeremy Kleiner του χάρισε ένα χρυσό αγαλματάκι. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ ως καλύτερη ταινία για το 2014. Ο διάσημος παραγωγός, έχει συμμετάσχει στην παραγωγή περισσοτέρων από 30 ταινιών τα τελευταία 12 χρόνια.

Nikolaj Arcel



Ο Nikolaj Arcel είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Η ταινία του, «A Royal Affair», ήταν ανάμεσα τις υποψηφιότητες για Όσκαρ στην κατηγορία των ξενόγλωσσων ταινιών το 2013 και κέρδισε 2 βραβεία στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Ελισάβετ Γιάννη – Γεωργίου



Η Ελισάβετ Γιάννη – Γεωργίου το 2015 ήταν υποψήφια για Όσκαρ από κοινού με τον David White στην κατηγορία Makeup and Hairstyling, για τη δουλειά τους στην ταινία Guardians of the Galaxy.

Μαρία Ζαφειροπούλου



Η Mary Zophres είναι αναμφισβήτητα μία από τις δημοφιλέστερες και πιο ταλαντούχες ενδυματολόγους του Χόλιγουντ. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όπως o Στίβεν Σπίλμπεργκ. Επίσης, οι αδελφοί Κοέν τα τελευταία δέκα χρόνια δεν την αποχωρίζονται και εκείνη παραλίγο να τους χαρίσει ένα βραβείο Όσκαρ Ενδυματολογίας για την ταινία «True Grit».


Πηγή: http://www.ellines.com
Διαβάστε περισσότερα...

Το συγκινητικό πείραμα με την ανήλικη νύφη


Ένας 65χρονος ποζάρει με την 12χρονη σύζυγό του στη μέση της Times Square για τις ανάγκες της γαμήλιας φωτογράφησης.

Εκείνος δεν σταματάει να χαμογελάει, ενώ το μικρό κορίτσι κοιτάζει ανέκφραστη το πάτωμα.

Μια περαστική ρωτάει το κορίτσι: «Πού είναι η μαμά σου»;

Aλλά το κορίτσι δεν απαντά και τότε ο 65χρονος λέει πως η μητέρα της είναι σπίτι.

Στη συνέχεια η γυναίκα είπε: «Μα είναι πολύ μικρή».

Και ο ηλικιωμένος της απάντησε: «Nαι είναι αρκετά μικρή αλλά οι γονείς της μου έδωσαν την άδεια».

Στην πραγματικότητα τόσο ο 65χρονος όσο και η 12χρονη υποδύονται τους νεόνυμφους για τις ανάγκες ενός κοινωνικού πειράματος που σκοπό έχει να αναδείξει την αντίδραση του κόσμου απέναντι στον γάμο των ανηλίκων.

Δείτε το βίντεο με το κοινωνικό πείραμα εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

15χρονη κοιτούσε το κινητό της και την χτύπησε αυτοκίνητο


Στο συγκλονιστικό βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ένα αυτοκίνητο να χτυπά μια 15χρονη κοπέλα και να την πετά στον δρόμο σαν κουρέλι.

Πρόκειται για την Έμιλι Άρμιταζ από τις Ηνωμένες Πολιτείες , μια μαθήτρια γυμνασίου, η οποία με το που αποβιβάστηκε από το σχολικό λεωφορείο, χτυπήθηκε από ένα διερχόμενο όχημα.

Η κοπέλα σώθηκε από θαύμα, καθώς παρά τη σφοδρή σύγκρουση δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Η ίδια παραδέχθηκε πως το ατύχημα συνέβη επειδή η προσοχή της είχε αποσπαστεί από το κινητό της τηλέφωνο.

Σήμερα η Έμιλι συμμετέχει σε καμπάνιες και ενημερώνει τον κόσμο για τους κινδύνους που κρύβει η άσφαλτος.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 9 Μαρτίου θα συμμετάσχει η ΑΔΕΔΥ


Ζητά την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού.

Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη, 9 Μαρτίου, ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε σύσκεψη που είχε με κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις των φορέων, για να εξετάσει το ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά «την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου» και εξαγγέλλει συνέχιση του αγώνα, μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει την απόσυρσή του.

«Κοινή ήταν η βούληση, για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, με στόχο να αποσυρθεί αυτό το τερατούργημα, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης, εκτιμώντας ότι ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί.

Ο κ. Καλομοίρης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αποφασίσαμε να στηρίξουμε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, στις 9 Μαρτίου, με βάση και τη σχετική πρόταση της ΓΣΕΕ. Παραμένει στο τραπέζι η πρότασή μας για κοινή απεργιακή παλλαϊκή κινητοποίηση με γενική απεργία. Θα συζητηθεί αύριο στην Εκτελεστική Επιτροπή ο τελικός προσδιορισμός της ημερομηνίας. Σε κάθε περίπτωση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο για ψήφιση. Αυτό το νομοσχέδιο κατεδαφίζει τελείως την κοινωνική ασφάλιση, δεν θα περάσει. Αυτή είναι η βούληση των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων. Η κυβέρνηση καλείται να το αποσύρει, προκειμένου να υπάρξει μια άλλη πολιτική. Αυτό εμείς ζητάμε. Μία πολιτική που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τα ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα όλων των πολιτών».

Από την πλευρά του, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Παντελής Βαϊνάς, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η σύσκεψη δεν ήταν παραγωγική. «Η ΑΔΕΔΥ, όπως και ο κόσμος της εργασίας, οφείλει, αυτήν τη στιγμή, να συμπορευτεί σε αυτήν την κρίσιμη φάση με τον αγώνα που δίνουν οι αγρότες και όλες οι άλλες επαγγελματικές ομάδες, με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, κόντρα στη λογική της ΓΣΕΕ, που ουσιαστικά πετάει τη μπάλα έξω για ακόμη μία φορά. Αποκλιμακώνει, μετά την επιτυχημένη απεργία στις 4 Φεβρουαρίου, και μιλάει γενικά και αόριστα για μία απεργία στην κατάθεση και για ένα απλό συλλαλητήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαϊνάς, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι, αυτήν τη στιγμή, πρέπει να πάμε άμεσα σε μία κλιμάκωση με 48ωρη απεργία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο. Πρέπει να πάμε σε έναν αγώνα ρήξης να μην κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο, να μην τολμήσουν να το φέρουν στη Βουλή και με όλες τις άλλες δράσεις που συνεπάγεται μία τέτοια στόχευση».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ικανοποίηση για τη συμφωνία για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου


Υπογράφηκε χθες στη Ρώμη από ΔΕΠΑ, Edison και Gaxprom.

Ως άκρως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν χθες στην Ρώμη, οι εταιρείες ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom για την ανάπτυξη αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών, προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Ο στόχος που συνομολογήθηκε στην Ρώμη επιβεβαιώνει πλήρως την πολιτική του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προέβη προκειμένου η ελληνική πλευρά να μπορεί να τον υποστηρίξει εγκαίρως, με επάρκεια και σοβαρότητα», αναφέρει το ΥΠΕΝ. «Η εναλλακτική οδός μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Το μνημόνιο συναντίληψης ενδυναμώνει την προοπτική αυτού του σχεδίου, το οποίο πηγάζει από πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και αποτυπώνει τις απόλυτα θετικές εκτιμήσεις για τις δυνατότητες πραγματοποίησής του».

Το υπουργείο σημειώνει τέλος ότι το έργο συνάδει με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, ως αναγκαιότητα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Google ενισχύει με 27 εκατ. ευρώ 128 ψηφιακά μέσα ενημέρωσης


Στην Ελλάδα συνολικά θα δοθούν περίπου 879.000 ευρώ.

Η Google ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει, με 27 εκατ. ευρώ, 128 ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη φάση χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο της νέας «Πρωτοβουλίας Ψηφιακών Ειδήσεων» (Digital News Initiative-DNI).

Την ανακοίνωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Σουντάρ Πιντσάι σε ομιλία του στο Παρίσι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο είναι ανάμεσα στους 128, λόγω της πολύγλωσσης διαδραστικής πλατφόρμας γραφικών που θα αναπτύξει για τους χρήστες της ιστοσελίδας και της κινητής εφαρμογής του.

Όπως είπε ο Πιντσάι, υπήρξε ένας «τεράστιος αριθμός αιτήσεων», ενώ ανέφερε ότι ο επόμενος «γύρος» ενισχύσεων θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι.

Τη μερίδα του λέοντος (4,9 εκατ. ευρώ) πήραν μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα συνολικά θα δοθούν περίπου 879.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Google έχει ανακοινώσει ότι η πρωτοβουλία της, που ξεκίνησε πέρυσι τον Απρίλιο, συνολικά θα διαθέσει 150 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών και προγραμμάτων στο πεδίο της ψηφιακής ενημέρωσης και της καινοτομικής δημοσιογραφίας. Οι ενισχύσεις δίνονται σε μέσα ενημέρωσης κάθε μεγέθους, από νεοφυή έως παραδοσιακά και καθιερωμένα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα ημιτελικά του Dubai Tennis Championships και ο Κύργιος


Ο Νικ Κύργιος κέρδισε για δεύτερη φορά μέσα σε 5 μέρες τον Tomas Berdych χωρίς να χάσει σετ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Dubai Tennis Championships. Αυτή ήταν η πρώτη πρόκριση του 20χρονου σε ημιτελικό διοργάνωσης της σειράς ATP World Tour 500, καθώς και η 8η διαδοχική νίκη του στο tour!

Στα ημιτελικά του Dubai Tennis Championships και ο Κύργιος

Ο Κύργιος συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του. Λίγες μέρες μετά από την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου στη Γαλλία, ο 20χρονος Ελληνοαυστραλός προκρίθηκε στον σημαντικότερο ημιτελικό της καριέρας του, στο Dubai Tennis Championships.

Στον πρώτο προημιτελικό του Ντουμπάι, ο Κύργιος επιβλήθηκε του Tomas Berdych με 6-4, 6-4. Κέρδισε τον Τσέχο, Νο7 στην παγκόσμια κατάταξη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες - και μάλιστα χωρίς να χάσει σετ. Επίσης αυτή ήταν η 3η του Top10 νίκη στην τελευταία εβδομάδα.

Ο Κύργιος χρειάστηκε να επιστρέψει από το 0-40 και να σώσει 4 συνολικά break points στο πρώτο game της αναμέτρησης, αλλά κράτησε το σερβίς του και συνέχισε το καλό του ξεκίνημα με ένα break. Προηγήθηκε με 3-1 και λίγο έλειψε να φτάσει σε double break, αφού είχε προηγηθεί με 0-30 στο 5ο game (3-1) και είχε δύο χαμένα break points στο 7ο game (4-2).

Ο Berdych είχε τη δική του ευκαιρία για να επιστρέψει στο σετ στο 8o game, αλλά ο Κύργιος για άλλη μια φορά είχε μεγάλα σερβίς όταν χρειάστηκε και επέστρεψε από το 4-3, 0-30 για να κάνει το 5-3 με 4 διαδοχικούς κερδισμένους πόντους. Στο 10ο game, o 20χρονος έχασε τρια διαδοχικά set points από το 5-4, 40-0, αλλά δημιούργησε 4η ευκαιρία και τελικά ολοκλήρωσε το σετ στο σερβίς του.

Στο 2ο σετ οι δύο παίκτες κρατούσαν τα σερβίς τους μέχρι και το 9ο game, όταν ο Κύργιος αύξησε την πίεσή του και δημιούργησε δύο break points. Ο Berdych έσβησε το πρώτο με έναν απίθανο forehand winner από πολύ δύσκολη θέση, αλλά όχι και το δεύτερο, με τον Ελληνοαυστραλό τενίστα να κάνει το κρίσιμο break και να παίρνει το πρώτο του προβάδισμα στο σετ σε πολύ κρίσιμο σημείο, για το 5-4.

Στη συνέχεια ο Νικ επέστρεψε στο court για να σερβίρει για την πρόκριση και τα κατάφερε, ολοκληρώνοντας τον θρίαμβό του με τον 10ο άσο του στην αναμέτρηση. Ο ταλαντούχος τενίστας από την Καμπέρα, πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό 2ο σετ από το σερβίς, αφού έχασε μόνο 4 πόντους (20/24), δεν αντιμετώπισε κανένα break point και πέτυχε σε αυτό τους 7 από τους 10 άσους του.

Αυτή ήταν η 2η νίκη του Κύργιου με αντίπαλο τον Berdych μέσα σε λίγες μέρες, καθώς θυμίζουμε τον είχε κερδίσει και στα ημιτελικά του Open 13 στη Μασσαλία το περασμένο Σάββατο. Οι δυο παίκτες έχουν συναντηθεί 3 φορές στο tour, όλες φέτος, με τον Κύργιο να έχει το προβάδισμα πια στο head-2-head με 2-1.

Ο Κύργιος έφτασε τις 8 διαδοχικές νίκες στο tour, λίγες ημέρες μετά από την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου στη Μασσαλία, και θα περιμένει την αναμέτρηση του Stan Wawrinka με τον Philipp Kohlschreiber, για να μάθει τον αντίπαλό του στα ημιτελικά του Dubai Tennis Championships.

Με την παρουσία του στα ημιτελικά της διοργάνωσης της σειράς ATP World Tour 500, o Κύργιος "σφράγισε" και την επιστροφή του στο Top30 της παγκόσμιας κατάταξης. Το career high του είναι το Νο25 και μπορεί να φτάσει στο Νο26 τη Δευτέρα, ή ακόμα ψηλότερα αν προκριθεί στον τελικό του Ντουμπάι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιστώνονται απόψε οι συντάξεις ΙΚΑ και Δημοσίου


Από απόψε το βράδυ θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου οι συντάξεις Μαρτίου.

Την 1η Μαρτίου θα πιστωθούν οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς με καθυστέρηση, την Τρίτη.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο μέτωπο δικηγόρων - κυβέρνησης


Κόντρα για το νέο θεσμό επίλυσης ασφαλιστικών διαφορών.

Για επιχειρούμενες μεθοδεύσεις, στο μέτρο που υπονομεύουν τα δικαιώματα των διαδίκων και το Κράτος Δικαίου κάνουν λόγο οι δικηγόροι αναφερόμενοι στην πρόθεσή της κυβέρνησης να ιδρύσει νέο θεσμό διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στο πλαίσιο επίλυσης των ασφαλιστικών διαφορών.

Σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει πως «δεν μπορούν να γίνουν δεκτές» τέτοιες μεθοδεύσεις λέγοντας χαρακτηριστικά.

«Δια των πρωτοβουλιών αυτών επιχειρείται η παράκαμψη της συνήθους δικαιοδοτικής διαδικασίας, και των εχεγγύων που αυτή παρέχει» . Επιπλέον υπογραμμίζει πως «η επίλυση ασφαλιστικών διαφορών δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μεθοδεύσεων που αντίκεινται στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας και στερούν τον φυσικό δικαστή από τους πολίτες (παθόντες).

Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας τα μέρη υποστηρίζονται και εκπροσωπούνται από δικηγόρο και η τελική εκτίμηση, αξιολόγηση και επίλυση της διαφοράς γίνεται αποκλειστικά από το φυσικό δικαστή».

Αφορμή για να ανοίξει το νέο μέτωπο δικηγόρων - κυβέρνησης στάθηκε πρόσφατη τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει νέο θεσμό διαβούλευσης.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση των διαφορών με εναγόμενες ασφαλιστικές εταιρείες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας σώματος πραγματογνωμόνων καθώς και εξειδικευμένων «Ασφαλιστικών Δικαστηρίων», αμφότερα με αδιευκρίνιστη, όπως λένε οι δικηγόροι, σύνθεση και αρμοδιότητες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκκρεμούν υποθέσεις Ελλήνων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο


Στοιχεία στην κυπριακή Βουλή.

Αναλυτική ενημέρωση για το έργο της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα (ΕΑΠ) από την τουρκική εισβολή του 1974 και της περιόδου 1963-67 στην Κύπρο έκανε στην αρμόδια Επιτροπή της κυπριακής Βουλής ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην (ΕΑΠ), Νέστορας Νέστορος.

Εκκρεμούν υποθέσεις Ελλήνων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση οι αγνοούμενοι από την Ελλάδα διαχωρίζονται ως εξής: (α) Έλληνες αγνοούμενοι της περιόδου 1963-67 (4), β) Έλληνες αγνοούμενοι που υπηρετούσαν στην Εθνική φρουρά το 1974 (13), γ) Έλληνες αγνοούμενοι, που υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ (59). Σύνολο 77 πρόσωπα. Επιπρόσθετα, άλλα τέσσερα πρόσωπα βρίσκονται στην κατηγορία «126», από τους οποίους δύο υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ και άλλοι δύο στην Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Νέστορος μίλησε με βάση σημείωμα, το οποίο κατέθεσε στα πρακτικά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Μέχρι τώρα ταυτοποιήθηκαν 15 αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής και 2 αγνοούμενοι της περιόδου 1963-64. Ειδικότερα «13 ταυτοποιήθηκαν με το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και 4 ταυτοποιήθηκαν με το πρόγραμμα της ΕΑΠ, δηλαδή δύο αγνοούμενοι του 1974 και δύο της περιόδου 1963-64. Επίσης, μέσω του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας ταυτοποιήθηκε ένας αγνοούμενος από την κατηγορία των «126» (σ.σ: Πρόκειται για πρόσωπα που δεν συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο αγνοουμένων της ΕΑΠ). Με βάση τα στοιχεία εκκρεμούν υποθέσεις 60 αγνοουμένων του 1974 και ενός της περιόδου 1963-64. Επιπλέον, εξετάστηκαν οι εκκρεμότητες σχετικά με την παραχώρηση γενετικού υλικού από τις οικογένειες/συγγενείς των εξ Ελλάδος αγνοουμένων, γεγονός που θα βοηθήσει την διαδικασία των ταυτοποιήσεων.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλπουρτζή, τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ελιγμοί της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου προσπαθεί να υποβαθμίσει το αποκλειστικά ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων συνδέοντας το με τις πολιτικές εξελίξεις».

Επεσήμανε ότι «είναι ανεπίτρεπτο να ασκείται ψυχολογική πίεση σε συγγενείς να παραλαμβάνουν, όπως σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο θραύσματα οστών». Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν αμφισβητεί την ταυτοποίηση οστών του πατέρα της, Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος το 1974 ως διοικητής της 181 ΜΠΠ έπεσε ηρωικά μαχόμενος, αλλά ζητά να γίνουν νέες έρευνες, με την ελπίδα, να βρεθούν περισσότερα οστά.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, δήλωσε ότι πάνω από 300 αγνοούμενοι χάθηκαν στην Τουρκία και για τον εντοπισμό τους πρέπει να ανοίξουν τα τουρκικά αρχεία και ομαδικοί τάφοι. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία με την Επιτροπή των διαφόρων υπηρεσιών, που κατέχουν στοιχεία, καθώς, όπως είπε, μόνο ο πολίτες έδωσαν πληροφορίες μέχρι σήμερα.

Η ΕΑΠ συστάθηκε το 1981, αλλά χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να ξεκινήσει ανασκαφές και εκταφές και στις δύο πλευρές του νησιού. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία, αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι της Δικανικής Ανθρωπολογικής Ομάδας της Αργεντινής (EAAF) ήρθαν με σκοπό να συντονίσουν και να εκπαιδεύσουν τη δικοινοτική ομάδα Κύπριων επιστημόνων που θα πραγματοποιούσε τις εκταφές και τις ανθρωπολογικές αναλύσεις. Επίσης δημιουργήθηκε το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή της Λευκωσίας.

Από το 2008, η Δικοινοτική Δικανική Ομάδα της ΔΕΑ διενεργεί εκταφές αυτόνομα (μέχρι και 8 ομάδες στα βόρεια και 2 ομάδες στα νότια). Οι δικανικοί επιστήμονες της Δικανικής Ανθρωπολογικής Ομάδας της Αργεντινής συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα της ΔΕΑ για σκοπούς ποιοτικού ελέγχου. Η ΕΑΠ είναι τριμελής και, εκτός από τον κ. Νέστορος, τα άλλα δύο μέλη είναι η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Πολ Αρνί.

Για τις εργασίες της ΕΑΠ ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος Νέστορας Νέστορος έδωσε την εξής εικόνα:

-Διεξάγονται ανασκαφές σε εννέα σημεία, εφτά στις κατεχόμενες περιοχές και δύο στις ελεύθερες. Συγκεκριμένα, ανασκαφές διεξάγονται στις περιοχές: Μια Μηλιά, Κιουμουρτζιού, Αγ. Γεώργιος Κερύνειας, Καραβάς, Επηχώ, Λειβάδια Καρπασίας, Βουνό, και στις ελεύθερες περιοχές στον Πωμό της Πάφου και Στρόβολο , στην Λευκωσία.

- Δύο από τους χώρους στα κατεχόμενα εντάσσονται στην κατηγορία των στρατιωτικών ζωνών (Μια Μηλιά, Άγιος Γεώργιος Κερύνειας) Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί οστά σε δύο θέσεις (Καραβάς, Κιουμουρτζιού).

Στο ανθρωπολογικό εργαστήριο:

α) Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 472 Ελληνοκύπριοι (Ε/Κ) αγνοούμενοι και 78 Τουρκοκύπριοι(Τ/Κ) του 1974, καθώς και 9 Ε/Κ και 71Τ/Κ της περιόδου 1963-67.

β) Σκελετικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε 289 χώρους, όπου έγιναν ανασκαφές από τη ΔΕΑ. Σχετικά με Ε/Κ αγνοούμενους έχουν εντοπιστεί οστά σε 247 θέσεις, τα οποία αντιστοιχούν σε ελάχιστο αριθμό 815 ατόμων. Όσον αφορά Τ/Κ αγνοούμενους έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα οστά σε 42 θέσεις, τα οποία αντιστοιχούν σε ελάχιστο αριθμό 275 ατόμων.

γ) Σε 711 χώρους, όπου διενεργήθηκαν ανασκαφές δεν εντοπίστηκαν ευρήματα σχετικά με το έργο της ΔΕΑ. Σε 548 χώρους οι ανασκαφές αφορούσαν τον εντοπισμό Ε/Κ αγνοουμένων και σε 163 οι ανασκαφές αφορούσαν τον εντοπισμό Τ/Κ αγνοουμένων.

δ) Στο παρόν στάδιο βρίσκονται σε εξέλιξη ανθρωπολογικές ή γενετικές αναλύσεις σχετικά με 132 υποθέσεις Ε/Κ αγνοουμένων και 33 υποθέσεις Τ/Κ αγνοουμένων. Επιπλέον, στο χώρο φύλαξης του ανθρωπολογικού εργαστηρίου βρίσκονται οστά που αντιστοιχούν σε ένα ελάχιστο αριθμό ατόμων 70 Ε/Κ και 91Τ/Κ αγνοουμένων.

ε) Για 80 υποθέσεις Ε/Κ και 3 υποθέσεις Τ/Κ αγνοούμενων οι ανθρωπολογικές και γενετικές αναλύσεις έχουν διεκπεραιωθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά εκκρεμούν οι ταυτοποιήσεις. Το γεγονός αυτό αφορά περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει επιτυχής ταύτιση με την Τράπεζα γενετικού υλικού, περιπτώσεις όπου προκύπτει ανεπαρκές γενετικό υλικό από τα οστά και περιπτώσεις όπου απαιτείται νέα συμπληρωματική ανασκαφή.

Στρατιωτικές ζώνες

Έχει γίνει προγραμματισμός για ανασκαφή 30 πιθανών χώρων ταφής σε στρατιωτικές ζώνες για τα επόμενα τρία χρονιά, δηλαδή για τα έτη 2016-2018, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται να διερευνούνται 10 χώροι ανά έτος. Επιπλέον, παραχωρήθηκε άδεια για άλλα 4 πιθανά σημεία ταφής για το 2019, τα οποία ζητήθηκαν εγγράφως από τη ΕΑΠ μετά την παραχώρηση άδειας από τον τουρκικό στρατό στις 5 Νοεμβρίου 2015. Όπως προαναφέρθηκε έχουν ξεκινήσει ανασκαφές στα δύο πρώτα σημεία από τα 30. Η παραχώρηση της άδειας τέθηκε σε ισχύ στις 28.01.2016.

Επανεξέταση εγγράφων που κατατέθηκαν στη ΕΑΠ

Σε πρώτο στάδιο έγινε η αποδελτίωση των εγγράφων που κατατέθηκαν από το 2006 και εντοπίστηκαν τα έγγραφα, τα οποία θεωρήθηκε ότι χρήζουν επανεξέτασης. Κατά τη διαδικασία της αποδελτίωσης των εγγράφων έγινε η χαρτογράφηση των πληροφοριών που κατατίθενται και επιπλέον μελετήθηκαν οι αρχαιολογικές αναφορές σε χώρους όπου έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές από την ΕΑΠ για να επιβεβαιωθεί η επαρκής διερεύνηση της πληροφορίας. Επιπλέον, αποφασίστηκαν περαιτέρω ενέργειες για όσα έγγραφα παρουσίαζαν εκκρεμότητες και ανατέθηκε η διεκπεραίωσή τους σε λειτουργούς του γραφείου.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, αποφασίστηκε ότι για σκοπούς διαχείρισης των υποθέσεων των αγνοουμένων, θα ήταν βοηθητικός ο διαχωρισμός τους σε κατηγορίες ανάλογα με τα κυριότερα χαρακτηριστικά τα οποία παρουσιάζουν. Δημιουργήθηκαν για τον λόγο αυτό οκτώ κατηγορίες, οι οποίες επεξηγούνται παρακάτω.

α) Σκόπιμη μετακίνηση: Υπό τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται υποθέσεις όπου κατά την αρχαιολογική ανασκαφή του χώρου ταφής υπήρξαν τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την σκόπιμη μετακίνηση οστών. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι ο εντοπισμός μεμονωμένων ή και θραυσματικών οστών κατά την ανασκαφή.

β) Πιθανός χώρος προς ανασκαφή: Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν υποθέσεις για τις οποίες είναι πιθανόν να υπάρχει σχετικός χώρος ταφής είτε λόγω ονομαστικής αναφοράς στον αγνοούμενο κατά την υπόδειξη του χώρου, είτε λόγω σύμπτωσης ανάμεσα στην περιοχή εξαφάνισης και στην περιοχή όπου έχει υποδειχτεί κάποιος πιθανός χώρος ταφής. Πρέπει να σημειωθεί ο υποθετικός χαρακτήρας του παραπάνω συσχετισμού. Αναφέρεται ως παράδειγμα ότι στη Μια Μηλιά υπάρχουν πιθανοί χώροι ταφής, όπου αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να εντοπιστούν οστά που αντιστοιχούν σε 30+ άτομα, ενώ στην περιοχή αγνοούνται ακόμη 50+ άτομα.

γ) Πιθανός χώρος ταφής σε περιοχή με οικοδομική ανάπτυξη: Η κατηγορία αυτή σχετίζεται με υποθέσεις όπου λόγω της οικοδομικής ανάπτυξης της περιοχής είναι πιθανόν ο χώρος ταφής να βρίσκεται κάτω από κτήρια. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν μαρτυρίες ότι στον χώρο ταφής, όπως αναφέρεται από μάρτυρες, έχει ανεγερθεί κτίριο, ενώ σε άλλες, όπου κατά τις μαρτυρίες δεν υποδεικνύεται το ακριβές σημείο ταφής, θεωρείται πολύ πιθανό να έχει επηρεαστεί λόγω της οικοδομικής ανάπτυξης.

δ) Πιθανή περισυλλογή: Αφορά υποθέσεις όπου σύμφωνα με μαρτυρίες Ε/Κ εγκλωβισμένων, αλλά επίσης και δημοσιεύματα και βιβλία έχουν πραγματοποιηθεί οργανωμένες περισυλλογές πτωμάτων από τον τουρκικό στρατό και ακολούθως έγιναν μαζικές ταφές.

ε) Πιθανή ταυτοποίηση: Αφορά υποθέσεις για τις οποίες έχει διενεργηθεί σχετική ανασκαφή και είναι πιθανόν να έχει εντοπιστεί ο αγνοούμενος, χωρίς να έχουν προκύψει ακόμη τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων.

Κατηγορία «126» και πεσόντες

Μέσω της Επιτροπής έχουν ταυτοποιηθεί 32 αγνοούμενοι από την κατηγορία των «126» και 77 πεσόντες. Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί 22 αγνοούμενοι της κατηγορίας «126» και 135 πεσόντες μέσω του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνολικά απομένουν προς ταυτοποίηση 72 άτομα της κατηγορίας των «126» και 486 άτομα από την ομάδα των πεσόντων. Οι δύο αυτές κατηγορίες δεν συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο αγνοουμένων της ΕΑΠ και ως εκ τούτου η Επιτροπή δεν μπορεί να διεξάγει οργανωμένες ανασκαφές για αυτά τα πρόσωπα.

Εξάλλου ο κ. Νέστορος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι μετέβη με συνεργάτες του στην περιοχή Άσσιας-Αφάνειας και εξέτασαν τον χώρο τον οποίο υπέδειξε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης», μετά από πληροφορίες Τουρκοκύπριου πολίτη, για την ύπαρξη ομαδικού τάφου. Ο κ. Νέστορος είπε ότι θα υποβάλει έγγραφο στην ΕΑΠ, με το οποίο θα ζητείται η περίληψη του χώρου στους χώρους προς ανασκαφή. Πρόκειται, όπως είπε, για αλσύλλιο σε χώρο απέναντι από στρατόπεδο, περιφραγμένο, μήκους περίπου 370 μέτρων και πλάτους 160 μέτρων, που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον αρχικό χώρο ταφής. Εξήγησε ότι θα μελετηθούν τα τοπογραφικά σχέδια με Ασσιώτες, σε σχέση με το πώς ήταν προγενέστερα ο χώρος. Ο κ. Νέστορος είπε πως ο χώρος δεν περιλαμβάνεται στους 30 στρατιωτικούς χώρους στους οποίους θα διενεργηθούν έρευνες, προσθέτοντας ότι για το χώρο υπήρχαν πληροφορίες από τα τέλη του 2014 που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστες. Ανέφερε ότι πρέπει να συνδυαστούν οι πληροφορίες που υπήρξαν με τις νεότερες πληροφορίες, πριν την όποια ανασκαφή.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι ο βαθμός επιτυχίας των εκταφών είναι 18% με 20%, προσθέτοντας πως «αν δεν αυξηθούν οι εκταφές και ο βαθμός επιτυχίας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ύπαρξη της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα». Παράλληλα ο κ. Φωτίου και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χρυσόστομος Σταύρου είπαν ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες και η υπηρεσία αγνοουμένων είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να στρέψει την προσοχή του Συμβουλίου Υπουργών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση της Άγκυρας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στη 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων μέχρι στιγμής εκκρεμεί ο εντοπισμός 1.400 αγνοουμένων και με τις μετακινήσεις τάφων που έγιναν είναι απαραίτητο να ανοίξουν τα στρατιωτικά αρχεία της Τουρκίας.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά εξέφρασε λύπη για την παράδοση λανθασμένων οστών στους συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων. Προσέθεσε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών πρέπει να αναδειχθεί η μετακίνηση οστών καθώς αποτελεί διπλό έγκλημα. Επίσης, σημείωσε ότι τα τρία χρόνια για εκταφές στις στρατιωτικές περιοχές είναι μακρύς χρόνος, προσθέτοντας ότι αφού δόθηκε η άδεια θα πρέπει να σμικρυνθεί ο χρόνος των ερευνών.

Η κ. Κουκουμά διαβεβαίωσε ότι «ουδεμία υπόθεση θα κλείσει αν δεν συμπληρωθούν όλα τα οστά εκάστου αγνοουμένου».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες στο Ηράκλειο για τον εντοπισμό 86χρονου


Έχουν χαθεί τα ίχνη του εδώ και 5 ημέρες.

Άκαρπες παραμένουν για πέμπτη ημέρα οι έρευνες που συνεχίζονται στην περιοχή του Κρουσώνα Ηρακλείου για τον εντοπισμό ενός 86χρονου που έχει εξαφανισθεί από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Κλιμάκια της ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , της αστυνομίας αλλά και κάτοικοι του Κρουσώνα συνεχίζουν να τον αναζητούν στην ευρύτερη περιοχή χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής .


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης η Μαρία Παπασπύρου


Ορκίστηκε σήμερα ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Νέα Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης είναι η εφέτης Μαρία Παπασπύρου, με πλούσια εμπειρία στη διοίκηση από την θητεία της ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, η οποία ορκίστηκε σήμερα ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής ευχήθηκε στην κ. Παπασπύρου να επιτελέσει τα καθήκοντά της με τρόπο που «πραγματικά να εμπεδώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης, της σωστής αξιολόγησης στον πολίτη, χωρίς να παρέχεται σε κανέναν το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι υπάρχουν διαθέσεις μεροληψιών». Εξέφρασε την εμπιστοσύνη τόσο τη δική του όσο και των συνεργατών του στο πρόσωπο της, λέγοντας ότι «θα φέρει εις πέρας αυτό το πολύ δύσκολο έργο, διότι η θητεία της στο Δικαστικό Σώμα, το ήθος, το ύφος της, η εργατικότητά της εγγυώνται ότι η προσπάθειά της θα είναι γόνιμη και δημιουργική». Κλείνοντας δήλωσε ότι φιλοδοξία είναι «να προσδώσουμε στον δημόσιο χώρο διαφάνεια και λειτουργία που να προσδίδει στον πολίτη σχέσεις αξιοπιστίας».

Ανταπαντώντας η νέα γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ευχαρίστησε τον υπουργό για την πρόταση του προς το υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση του για την τοποθέτηση της σ' αυτή την νευραλγική θέση.

Η Μαρία Παπασπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τον Πόρο.

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1976 ξεκίνησε να δικηγορεί. Επτά χρόνια αργότερα (1983) εισήλθε στο δικαστικό κλάδο και διορίστηκε πάρεδρος των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων.

Το 1985 προήχθη σε πρωτοδίκη, το 1998 σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 2004 σε εφέτη και με τον βαθμό αυτό, τον Μάιο του 2008, αποχώρησε από το δικαστικό σώμα για προσωπικούς λόγους.

Από το 1991 έως και το 1995 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως ανακρίτρια και χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν την Δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία.

Την τριετία 2011-2014 διετέλεσε Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, στη διάρκεια της οποίας ασχολήθηκε με θέματα που αφορούσαν στην έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των περιφερειακών αρχών και στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2149410/nea-geniki-epitheoritria-dimosias-diikisis-i-maria-papaspirouhttp://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα έξι πιο σημαντικά πράγματα για τα Facebook Reactions


Βασικές συμβουλές για να τα χειρίζεστε.

Τα νέα reactions στο Facebook έφτασαν και τώρα πλέον οι χρήστες μπορούν εκτός από like να κάνουν διάφορες άλλες εκφράσεις όπως για παράδειγμα «Χαχα» ή «Λυπάμαι». Πρόκειται για τα νέα συναισθήματα, όπως τα αναφέρει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο τα οποία μπορούν να εκφράσουν οι χρήστες.

Δείτε έξι βασικά πράγματα που ισχύουν για τα νέα Facebook Reactions:

1. Πώς να τα βρείτε



Αν δεν έχετε καταλάβει ακόμα πώς μπαίνουν, δεν πειράζει καθώς δεν είναι δύσκολο. Αν είστε από υπολογιστή πηγαίνετε το βελάκι από το ποντίκι πάνω από το «Μου αρέσει» και θα σας τα εμφανίσει ώστε να διαλέξετε. Αν είστε από κινητό κρατήστε παρατεταμένο το πλήκτρο στο «Μου αρέσει» και θα σας τα εμφανίσει. Η εφαρμογή πιθανόν σε κάποιες συσκευές να μην έχει αναβαθμιστεί και να μην μπορείτε να τα δείτε ακόμη αλλά θα γίνει σύντομα.

2. Δεν μπορείτε να επιλέξετε παραπάνω από ένα reaction σε μια δημοσίευση



Προς το παρόν αν θέλετε να εκφράσετε δύο συναισθήματα για μια δημοσίευση δεν γίνεται. Αν δηλαδή σε μια φωτογραφία που βλέπετε ταιριάζει και το «wow» και το «love» πρέπει να διαλέξετε ένα από τα δύο.

3. Μπορείτε να κάνετε «undo»



Λειτουργεί όπως ακριβώς το Like. Αν το μετανιώσετε ή το πατήσετε κατά λάθος και θέλετε να το αλλάξετε μπορείτε να το αναιρέσετε απλώς πατώντας πάλι το κουμπί του «Μου αρέσει».

4. Το Facebook σας δείχνει τις τρεις πιο δημοφιλείς «αντιδράσεις»



Μπορεί να βλέπετε κάτω από κάθε δημοσίευση τρεις «αντιδράσεις» αλλά αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε το ίδιο για όλες τις δημοσιεύσεις. Είναι τα πιο δημοφιλή reactions που έχει συγκεντρώσει η κάθε δημοσίευση.

5. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιος έχει κάνει ποια αντίδραση



Κάτω από τη δημοσίευσή σας, φαίνεται το σύνολο των αντιδράσεων που σας έχουν κάνει αλλά πατώντας πάνω σε αυτές μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιος έχει κάνει τι. Βέβαια θα σας πάρει λίγο καιρό να θυμάστε τι αντιπροσωπεύει η κάθε φατσούλα.
6. Πώς επηρεάζει το News Feed σας

Προς το παρόν τα reactions επηρεάζουν όπως ακριβώς τα likes το news feed σας και ποιες ενημερώσεις θα βλέπετε. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μάλλον θα αλλάξει και πιθανόν να βλέπει κάποιος ενημερώσεις με περισσότερες αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που ο ίδιος ο χρήστης χρησιμοποιεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπαλτάς: Είμαστε έτοιμοι για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους


«H καθιέρωσή του θα συμβάλλει και στην αύξηση των πόρων που εισπράττονται από το κράτος».

Τη πεποίθηση ότι «θα είμαστε έτοιμοι για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους», εξέφρασε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπαλτάς, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12», με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, η καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα συμβάλλει και στην αύξηση των πόρων που εισπράττονται από το κράτος, ενώ έκανε γνωστό ότι η εξορθολόγηση στις τιμές των εισιτηρίων θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, όπως η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη.

«Αυξήσαμε τις τιμές σε αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, κάποια εισιτήρια που ήταν δραματικά χαμηλά και προσπαθούμε με έναν ήπιο τρόπο σχετικά να το γενικεύσουμε και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ροτόντα» είπε ο κ. Μπαλτάς.

Με την ευκαιρία παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της 2ης Συνόδου υπουργών Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Μπαλτάς είπε ότι η συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του έγινε σε πολύ καλό κλίμα και εκδηλώθηκε η επιθυμία για συνεργασία και από τις δύο πλευρές. «Δηλώνουμε τη διάθεσή μας να συνεργαστούμε, δεν έχουν άλλου τύπου διεκδικήσεις σε τέτοιου είδους θέματα» είπε και πρόσθεσε ότι η λογική που διέπει τις συναντήσεις μεταξύ υπουργών πολιτισμού βοηθάει πάρα πολύ και στη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που απευθύνεται σε νέους δημιουργούς, οι οποίοι -όπως επισήμανε- μπορούν να ζητήσουν χρηματοδοτήσεις και να αναπτύξουν ομάδες θεατρικές, μουσικής, χορού, εικαστικές, κλπ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...