Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πουλί έσπασε το τζάμι του πιλοτηρίου!


Τρομακτικές στιγμές έζησε ο πιλότος στον αέρα - Δείτε το βίντεο.

Την τρομακτική στιγμή κατά την οποία ένα πουλί χτυπάει και σπάει το τζάμι του αεροπλάνου κατέγραψε η κάμερα που βρίσκεται στο πιλοτήριο του μικρού αεροσκάφους.

Ο πιλότος διατήρησε την ψυχραιμία του και παρά το σοκ κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος.

Όπως είπε ο πιλότος, την ώρα του ατυχήματος πετούσε με περίπου 170 μίλια την ώρα και αναγκάστηκε να σκύψει προκειμένου να αποφύγει τον δυνατό αέρα που έμπαινε, ενώ συνέχιζε να πιλοτάρει.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έξυπνο» κινητό τηλέφωνο αξίας μόλις 25 δολαρίων σχεδιάζει η Mozilla


Στόχος της εταιρείας να κατακτήσει τις αγορές των αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη.

Η εταιρεία Mozilla παρουσίασε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο αξίας μόλις 25 δολαρίων με στόχο να κατακτήσει τις αγορές των αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με το BBC.

Η εταιρεία, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή από την απήχηση του διαδικτυακού περιηγητή Firefox, έχει συνάψει συνεργασία με την κινεζική Spreadtrum προκειμένου να κατασκευάσει το νέο τηλέφωνο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η συσκευή δεν θα είναι το ίδιο ισχυρή από πλευράς δυνατοτήτων και ταχύτητας με τα ακριβά smartphones, ωστόσο θα «τρέχει» εφαρμογές και θα παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

«Οι συγκεκριμένες φτηνές λύσεις θα προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλο και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κινέζικη εταιρεία Spreadtrum.

Από την πλευρά της, η Mozilla υποστήριξε ότι το νέο «έξυπνο» τηλέφωνο «επαναπροσδιορίζει» την αγορά των smartphones παγκοσμίως.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ΝΕΡΙΤ ψάχνει γενικούς διευθυντές


Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. απευθύνει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση τεσσάρων θέσεων Γενικών Διευθυντών και συγκεκριμένα:


  • Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (Διαχείρισης),
  • Περιεχομένου,
  • Ανάπτυξης και Τεχνολογίας
  • Περιφερειακού και Τοπικού Περιεχομένου με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο Ghostbuster, Χάρολντ Ράμις


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών άφησε ο διάσημος ηθοποιός,σκηνοθέτης και σεναριογράφος Χάρολντ Ράμις. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Ghostbusters» και «Μέρα της Μαρμότας».



Ο Ράμις έπασχε για πολλά χρόνια από μία σπάνια ασθένεια η οποία έχει ως βασικό σύμπτωμα την διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων. Η πιο γνωστή ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το «Ανάλυσέ το» με τους Ρόμπερτ ντε Νίρο και Μπίλι Κρίσταλ.

«Η δημιουργικότητα, το πάθος, η ευφυΐα, το χιούμορ και το πνεύμα του θα λείψει σε όλους όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν», ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της.



Διαβάστε περισσότερα...

«Φτιάχνουμε ομάδες-χτίζουμε φιλίες»


Το μήνυμα χριστιανών και μουσουλμάνων μαθητών.

Μοιράζονται κοινά όνειρα και ελπίδες για το μέλλον. Τι κι αν έχουν διαφορετική θρησκεία- είναι χριστιανοί και μουσουλμάνοι; Είναι έφηβοι, στο ξεκίνημα της ζωής τους, που ζουν σ' έναν τόπο πολυπολιτισμικό, μια περιοχή που δίνει - καθημερινά - το παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης και τη δυνατότητα στους νέους να οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο.

Μαθητές και μαθήτριες των γυμνασίων Σμίνθης και Νέου Ολβίου Ξάνθης συμμετείχαν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και απέδειξαν πως, ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία και κουλτούρα μπορούν να συνεργαστούν για να «κυνηγήσουν» τα όνειρά τους, αυτά που αναδεικνύονται και διαμορφώνονται μέσα από τα βιώματά τους.

Συνολικά 44 μαθητές και μαθήτριες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι (32 από το γυμνάσιο Σμίνθης και 12 από το γυμνάσιο Ν. Ολβίου), έμαθαν, μέσα από βιωματικές δράσεις, την αξία της συνεργασίας, που, αν και αρκετές φορές είναι δύσκολη, τελικά αποδίδει τα προσδοκώμενα και επιθυμητά αποτελέσματα.

Πέρασαν από «δοκιμασίες» -έπρεπε να στήσουν «γέφυρες», να... σκοράρουν στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας δεμένοι με έναν συμμαθητή ή μια συμμαθήτριά τους- κι έμαθαν την αξία της συνεργασίας, ενίσχυσαν περισσότερο τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και στο τέλος, δημιούργησαν μια ταινία, περιγράφοντας τις «περιπέτειές» τους.

Χρειάστηκαν γυρίσματα διάρκειας 32 ωρών για να «γεννηθεί» η ταινία, με τίτλο «Φτιάχνουμε ομάδες- χτίζουμε φιλίες». Έναν τίτλο αντιπροσωπευτικό σε κάθε του λέξη ως προς τη σημασίας που έχει, τελικά, η συνεργασία ιδίως σε τοπικές κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικότητα και πολυπολιτισμικότητα.

Η ταινία όπως και οι υπόλοιπες δράσεις, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Prosociality Sport Club-Prosociality for Integration and Multiculturalism.

Η ταινία παρουσιάζει τις κοινές βιωματικές εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα συμμετέχοντα σχολεία, καθώς και τις εμπειρίες των μαθητών κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος ήταν η προαγωγή των οικουμενικών ανθρώπινων αξιών, όπως η κοινωνικοποίηση, η αλληλεπίδραση, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ενότητα και ο σεβασμός.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώθηκαν βιωματικές δράσεις σε κάθε σχολείο, με στόχο και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτο-εικόνας του κάθε μαθητή, «τι σημαίνει να μπαίνω στη θέση του άλλου», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Κίτσου, υπεύθυνη του συντονισμού προγράμματος και παραγωγής υλικού στη Θράκη.

Στο πρόγραμμα, που διήρκεσε δύο χρόνια (έληξε τον Δεκέμβριο του 2013), συμμετείχαν έξι ευρωπαϊκές χώρες και εταίρος συμμετοχής από την Ελλάδα ήταν τα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή.

Από τους εταίρους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κάθε ένας ήταν υπεύθυνος για μια συγκεκριμένη ομάδα που είναι ευάλωτη σε κοινωνικό αποκλεισμό, εξήγησε η επιστημονική υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής Άννα Ζωάκου. «Εμείς (είχαμε) ως ομάδα στόχο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης» σημείωσε.

«Είχαμε να "παλέψουμε" το να μάθουμε να δουλεύουμε σε ομάδες και στα δικά μας σχολεία. Μαθαίνουμε τον σεβασμό στον άλλο. Δουλέψαμε βιωματικές δραστηριότητες, πολλές από αυτές τις μετασχηματίσαμε για τις δικές μας ανάγκες, με την αυτοαντίληψη και την ανάπτυξη της θετικής εικόνας για τον εαυτό μας- ή το πώς βλέπω τα θετικά από τον συμμαθητή μου ή τι είναι αυτό που με στεναχωρεί από τον άλλο, να μπαίνω στη θέση του άλλου» είπε η κ. Κίτσου.

Αφού, λοιπόν, οργανώθηκαν οι βιωματικές δράσεις, πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση, με τη συμμετοχή των μαθητών και των δύο σχολείων. Αυτή η συνάντηση αποτελούσε και το σύνολο των δραστηριοτήτων -ακόμη και αθλητικών- διότι, όπως είπε η κ. Κίτσου, «πιστεύουμε ότι μέσα από τον αθλητισμό μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες».

Ο ενθουσιασμός των μαθητών και των μαθητριών, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στην ταινία που δημιούργησαν. Κατάφεραν να «βγουν» λίγο πιο έξω από τα «στενά όρια» των μικρών κοινωνιών και να ανοίξουν ένα παράθυρο στον κόσμο...



Διαβάστε περισσότερα...

Ο 6χρονος είχε τύχη βουνό


Από τύχη γλύτωσε ένα εξάχρονο αγόρι, από την Κίνα, που ήταν μόνο του στο σπίτι και έπεσε από το παράθυρο του πέμπτου ορόφου, καθώς γλύτωσε την πτώση αφού σφήνωσε στα κάγκελα. Οι γείτονες αμέσως αντιλήφθηκαν το περιστατικό και ειδοποίησαν τους άντρες της πυροσβεστικής, οι οποίοι απεγκλώβισαν με ασφάλεια το 6χρονο αγόρι, έχοντας για "ενθύμιο" λίγες μόνο μελανιές.

Δείτε το βίντεο του Mega




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εποχικότητα στον τουρισμό στο συνέδριο IMIC


H 10η διοργάνωση πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 26-27 Φεβρουαρίου.
«Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: Από τη θεωρία στην πράξη» είναι το θέμα του 10ου συνεδρίου IMIC, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στις 26-27 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Athens Ledra Hotel της Λεωφόρου Συγγρού.

Στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλει στις προσπάθειες για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ανάλογα με τις δυνατότητες και τη δυναμική κάθε περιοχής. Όπως κάθε χρόνο στο συνέδριο IMIC συμμετέχουν ομιλητές με εμπειρία, καινοτόμες ιδέες, ειδικοί με γνώση και αγάπη για το αντικείμενό τους και τον τουρισμό.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας συνολικά (περιβάλλον, κλίμα, νησιά και ακτές, πολιτισμός, γαστρονομία, φυσικό κάλλος κλπ) καθιστούν εφικτή την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου σύγχρονων μορφών τουρισμού. Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δυνατή η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος από τον μαζικό τουρισμό του “ήλιου και της θάλασσας» με αποτέλεσμα η τουριστική περίοδος να εξελίσσεται κάθε χρόνο στα ίδια περιορισμένα χρονικά πλαίσια.

Στο IMIC 2014, μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και workshops θα αναλυθούν τα καίρια θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου επιτυχούς αντιμετώπισης της εποχικότητας στον τουρισμό. Θα υποδειχθούν επίσης πρακτικοί τρόποι, άμεσα εφαρμόσιμοι ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και να δημιουργηθούν προϊόντα που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

H Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε ειδική ενότητα την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, στις 12.00, αμέσως μετά την έναρξη και τις κεντρικές ομιλίες, θα παρουσιάσει την Πρωτοβουλία της «2014 Έτος Πολιτισμού στο Νότιο Αιγαίο». Συντονίστρια της ενότητας θα είναι η δημοσιογράφος του newsbeast.gr, Βίκη Βαμιεδάκη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου πατώντας εδώ

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα των: Υπουργείο Τουρισμού, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δήμος Αθηναίων, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (EOT), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Αθήνας (ACVB).



Διαβάστε περισσότερα...

«Κίνδυνος απαξίωσης όλων των ΜΚΟ μέσω μιας γενικευτικής ρητορικής»


Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας «δεν λαμβάνει χρήματα από κυβερνήσεις».

Τον κίνδυνο απαξίωσης όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέσω μιας γενικευτικής ρητορικής για τις ελληνικές ΜΚΟ, υπογραμμίζει σε δημόσια δήλωσή του το ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Αμνηστίας».

«Σε μια κοινωνία όπου θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα συρρικνώνονται καταιγιστικά, όπου γιγαντώνεται η κρατική και η ρατσιστική βία, αυξάνονται οι διακρίσεις εναντίον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και καταστέλλεται η διαμαρτυρία και η διεκδίκηση, είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας η υπεράσπιση της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης από όλους και όλες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως υπογραμμίζεται, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας δεν λαμβάνει χρήματα από κυβερνήσεις ή διακυβερνητικούς οργανισμούς, ενώ οι οικονομικοί πόροι του προέρχονται από συνδρομές και δωρεές.



Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωποι με ψεύτικη ταυτότητα που ξεγέλασαν τους πάντες


Πέντε ιστορίες από τολμηρούς απατεώνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, πολλοί άνθρωποι άλλαζαν τις ταυτότητές τους προκειμένου να γίνουν «κάποιοι άλλοι». Κάποιες φορές αυτό γινόταν για να αποφευχθούν μερικές συνέπειες της «προηγούμενης ζωής τους», ενώ σε άλλες περιπτώσεις επειδή ήθελαν να γίνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν ήδη.

Δείτε παρακάτω μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσίευμα του mentalfloss.com θέλησαν για τους δικούς τους λόγους να… αλλάξουν ταυτότητα:

1. Esther Reed



Το 1999 η 20χρονη Brooke Henson εξαφανίστηκε από το πατρικό της σπίτι στην περιοχή Travelers Rest της Νότιας Καρολίνας. Τα ίχνη της χάθηκαν εντελώς.

Την ίδια χρονιά, η 22χρονη Esther Reed έφευγε από το σπίτι της στην Ουάσινγκτον με σκοπό να μη μπορέσει να την εντοπίσει ποτέ ξανά κανείς. Η νεαρή γυναίκα διέφυγε αφότου ομολόγησε την ενοχή της για την κλοπή του βιβλιαρίου επιταγών της αδερφής της.

Η Reed άλλαξε το όνομά της σε Natalie Fisher, αργότερα έγινε Natalie Bowman και μάλιστα γράφτηκε και σε ένα πρόγραμμα του Χάρβαρντ (Harvard Extension School), όπου συμμετείχε στην ομάδα debate.

Αφότου έφυγε από το Χάρβαρντ, ερευνήθηκε από τον αμερικανικό στρατό όταν προσπάθησε να πάρει ένα πιστοποιητικό από τη σχολή Assault School. Αυτή ήταν και η τελευταία «εμφάνιση» της Natalie Bowman.

Η Reed πήρε στη συνέχεια την «ταυτότητα» της Brooke Henson, η οποία εξακολουθούσε να αγνοείται. Γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Columbia με αυτό το όνομα το 2004. Δύο χρόνια μετά ένας υπάλληλος ανακάλυψε ότι επρόκειτο για μια αγνοούμενη. Όταν της ζήτησαν να κάνει εξετάσεις DNA η Reed κατάφερε για άλλη μια φορά να διαφύγει. Πήγε στο Σικάγο όπου άλλαξε μια άλλη μια φορά το όνομά της σε Jennifer Myers.

Ο Jon Campbell, ο ντετέκτιβ που είχε αναλάβει την υπόθεση της Henson, πίστευε ότι η αγνοούμενη κοπέλα είχε δολοφονηθεί, όμως το πτώμα της δεν είχε βρεθεί ποτέ.

Έτσι, αποφάσισε να κυνηγήσει την ψεύτικη Brooke Henson. Μιλώντας με όσους γνώριζαν την Bowman/Henson, ο Campbell ανακάλυψε ότι μάλλον ήταν η Esther Reed από το Seattle.

Η οικογένειά της εξεπλάγη όταν άκουσαν τα νέα από τον αστυνομικό, καθώς πίστευαν ότι η Esther είχε πέσει θύμα του δολοφόνου Green River Killer λίγο μετά την εξαφάνισή της.

Το όνομα της Reed μπήκε στη λίστα των «πιο καταζητούμενων ανθρώπων» των μυστικών υπηρεσιών, για κλοπή ταυτότητας και απάτη με φοιτητικά δάνεια αξίας 100.000 δολαρίων.

Εντοπίστηκε τελικά στο Σικάγο το 2008 κατά τη διάρκεια ελέγχου της αστυνομίας για μια άσχετη υπόθεση δολοφονίας. Όταν οι αστυνομικοί της ζήτησαν ταυτότητα, εκείνη παρουσίασε μια ψεύτικη άδεια και τελικά ομολόγησε ότι ήταν η Esther Reed.

Καταδικάστηκε σε 4ετή φυλάκιση σε ομοσπονδιακή φυλακή.

2. George Psalmanazar



Δε γνωρίζουμε πολλά για τον πραγματικό George Psalmanazar, όμως πιστεύεται ότι είχε γεννηθεί στη Γαλλία κάπου ανάμεσα στο 1679 και το 1684 με κάποιο άλλο όνομα.

Προκειμένου να ταξιδέψει τζάμπα μέχρι τη Ρώμη, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια ψεύτικη ταυτότητα ενός ιρλανδού προσκυνητή. Κάτι που όμως δεν του βγήκε...

Έτσι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κάτι πιο εξωτικό: έγινε… Ιάπωνας. Άλλαξε τη συμπεριφορά του, ακολουθώντας περίεργες παραδόσεις για τις οποίες είχε διαβάσει, και οι οποίες είχαν μικρή σχέση με την πραγματικότητα, όπως να κοιμάται σε καρέκλα και να τρώει ωμό κρέας. Καθώς ταξίδευε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων, τελικά άλλαξε ταυτότητα ξανά και έλεγε ότι ήταν από τη Formosa (τη σημερινή Ταϊβάν).

Εμπνεύστηκε μια γλώσσα που δε γνώριζε κανείς και κορόιδευε τους πάντες. Στη συνέχεια πήρε το όνομα George Psalmanazar στο Λονδίνο, όπου έγινε ιδιαίτερα διάσημος.

Το 1704 δημοσίευσε ένα βιβλίο για τη Formosa, την ιστορία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις της χώρας αυτής… όλα μέσα από τη φαντασία του.

Ορισμένοι αμφισβήτησαν τα όσα έγραφε και δύο χρόνια μετά ο ίδιος παραδέχτηκε την απάτη.

3. Prince Mike Romanoff



Ο Herschel Geguzin γεννήθηκε στη Λιθουανία, και τελικά έγινε γνωστός ως Prince Michael Alexandrovitch Dmitry Obolensky Romanoff.

Χάρη στα πολλά του ταξίδια, τις φιλίες και τις… στενές επαφές με το νόμο, είχε αποκομίσει αρκετές εμπειρίες για να ξεγελάει τους πλούσιους Αμερικανούς.

Πολλοί είχαν καταλάβει την απάτη του, ωστόσο δεν τους ενδιέφερε γιατί ήταν πολύ διασκεδαστικός.

Ο Romanov έγινε θρύλος και άνοιξε τελικά ένα εστιατόριο στο Μπέβερλι Χιλς, όπου τον επισκέπτονταν πολλοί διάσημοι φίλοι του, οι οποίοι μάλιστα επένδυσαν και στις επιχειρήσεις τους.

Όλοι άλλωστε ήθελαν να λένε ότι γνώριζαν κάποιον… πρίγκιπα!

4. Šćepan Mali



Το 1767 ένας αγρότης από τα Βαλκάνια κατάφερε να πείσει τις Αρχές του Μαυροβουνίου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ότι ήταν ο τσάρος Πέτρος Γ΄ της Ρωσίας, ο οποίος όμως είχε δολοφονηθεί το 1762.

Ο Šćepan Mali εκμεταλλεύτηκε τις φήμες που ήθελαν τον τσάρο να έχει διαφύγει από τη Ρωσία και να έχει καταλήξει στο Μαυροβούνιο. Ο ίδιος ήταν καινούριος στην πόλη, οπότε… σκέφτηκε να δοκιμάσει το κόλπο.

Έγινε ηγέτης του Μαυροβουνίου το 1768. Μάλιστα, υπό τις εντολές του η χώρα κατάφερε να απωθήσει τον οθωμανικό στρατό, κάτι που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις φήμες για την… πραγματική του ταυτότητα.

Ο ρώσος διπλωμάτης Prince Geogriy Dolgorukov, που γνώριζε ότι ήταν απατεώνας, πήγε στο Μαυροβούνιο για να αποκαταστήσει την αλήθεια, ακόμη και με τη βία αν χρειαζόταν. Όταν ωστόσο άρχισε να γίνεται γνωστό ότι ο Šćepan είχε καταφέρει να ενώσει τις διαφορετικές εθνοτικές φυλές του Μαυροβουνίου… σιώπησε.

Ο Šćepan αργότερα παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ο τσάρος, όμως οι Μαυροβούνιοι τον σέβονταν πια τόσο πολύ που άρχισαν να τον αποκαλούν Tsar Šćepan I.

5. Lori Kennedy Ruff



Όταν η Lori Ruff πέθανε το 2010, ο σύζυγός της Blake αποφάσισε να ανοίξει ένα κουτί που φύλασσε εκείνη. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι η γυναίκα του επί 7 χρόνια, δεν ήταν αυτή που νόμιζε.

Η Lori του είχε πει ότι οι γονείς της είχαν πεθάνει και πως οι φωτογραφίες από τα παιδικά της χρόνια είχαν καταστραφεί.

Ο Blake Ruff και η Lori Kennedy παντρεύτηκαν το 2003 και απέκτησαν μια κόρη το 2008.

Η Lori δεν ήθελε ποτέ να έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια του άντρα της και οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν στο ζευγάρι τους οδήγησαν σε διαζύγιο το 2010.

Την παραμονή των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της, που είχε παρκάρει έξω από το πατρικό του άντρα της.

Μέσα στο κουτί υπήρχαν έγγραφα που έλεγαν ότι η Lori είχε αλλάξει το όνομά της από Becky Sue Turner το 1988.
Όμως, ύστερα από έρευνα, ο άντρας της διαπίστωσε ότι η Becky Sue Turner είχε πεθάνει στην ηλικία των 2 ετών και η ταυτότητά της είχε κλαπεί στο Αϊντάχο.

Η οικογένεια Blake προσπάθησε να μάθει περισσότερα για το παρελθόν της πραγματικής Lori, όμως δεν κατάφεραν να βγάλουν άκρη. Τα πάντα τους οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα, γενετικό υλικό ή πληροφορίες για τη γυναίκα που έγινε Becky Sue Turner το 1988.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις


Την περαιτέρω αξιοποίηση του outsourcing προτείνει ο Σύνδεσμος.

Την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα εργασιών που σήμερα γίνονται από το Δημόσιο, δηλαδή την περαιτέρω αξιοποίηση του λεγόμενου outsourcing, προτείνει ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος σε συνάντηση με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Στόχος του Σχεδίου είναι η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η οποία, σύμφωνα με το ΣΕΒ, πρέπει να επικεντρωθεί σε πέντε τομείς: Αδειοδότηση, Χωροταξία, Φορολογία, Ταχύτητα Απονομής Δικαιοσύνης, Συστήματα Κρατικού Ελέγχου & Εποπτείας.

Το σχέδιο που προτείνει ο ΣΕΒ περιλαμβάνει αλλαγές σε οκτώ άξονες, οι οποίοι έχουν ως εξής:

1. Επικέντρωση των πόρων της Δημόσιας Διοίκησης (κοινοτικών και εθνικών) στη μεταρρύθμιση των πέντε συγκεκριμένων τομέων.

2. Αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός (όπου απαιτείται) των αρμοδιοτήτων και των σχέσεων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης για τους παραπάνω τομείς.

3. Ριζική αναδιοργάνωση του μοντέλου παροχής δημόσιων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης της εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) για την παροχή υπηρεσιών και προμηθειών στον δημόσιο τομέα, με σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο σύναψης συμβάσεων και δεσμευτικά πρωτόκολλα παροχής των υπηρεσιών και διασφάλισης του περιεχομένου της συνεργασίας.

4. Αναδιοργάνωση του συστήματος Δημόσιων Διαβουλεύσεων μεταξύ δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματικής κοινότητας. Προσαρμογή της διαβούλευσης ανάλογα με το αντικείμενο της νομοθέτησης, τις απαιτήσεις σε γνώση και εξειδίκευση, το μέγεθος των επιπτώσεων, κλπ και ανάδειξη της στοχευμένης διαβούλευσης σε βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της νομοθέτησης.

5. Εγκαθίδρυση νέου συστήματος και διαδικασιών για την έγκυρη ανάλυση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα και τον ανταγωνισμό των βασικών μέτρων που λαμβάνονται με νομοθετήματα ή διοικητικές πράξεις.

6. Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης με έμφαση στην ανάπτυξη διευθυντικών στελεχών με εξειδίκευση σε θέματα επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας, διεθνών αγορών, επενδύσεων, καινοτομίας καθώς και σε θέματα που άπτονται βασικών παραγωγικών τομέων της οικονομίας όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, κλπ, σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.

7. Δημιουργία αυτοτελούς επιτελικού μηχανισμού για την τεχνοκρατική υποστήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας. Επιλογή Συμβούλων Αξιολόγησης στους παραπάνω τομείς, από χώρες με σύγχρονα συστήματα διοίκησης, με αναφορά στον πρωθυπουργό.

8. Ευρύ επικοινωνιακό πρόγραμμα για την προστιθέμενη αξία της διασφάλισης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, στη βάση διεθνών benchmarking.

Σύμφωνα με την πρόταση, η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί και ο οριζόντιος συντονισμός για την υλοποίησή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Η αστυνομία έδειρε κωφάλαλο άνδρα επειδή προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τη νοηματική


Τον έδειραν, του έκαναν ηλεκτροσόκ και τον συνέβαλαν ενώ αυτός προσπαθούσε να επικοινωνήσει.

Ένας κωφάλαλος άνδρας μήνυσε αστυνομικό τμήμα της Νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι αστυνομικοί τον έδειραν, του έκαναν ηλεκτροσόκ και τον συνέλαβαν χωρίς κανένα λόγο, ενώ αυτός προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί τους με τη νοηματική γλώσσα.

Η περιπέτεια του Meister ξεκίνησε ένα βράδυ του Φεβρουαρίου, όταν έπαιρνε τα πράγματα του από ένα σπίτι από το οποίο είχε μόλις μετακομίσει. Δύο αστυνομικοί που είχαν ενημερωθεί για ύποπτη συμπεριφορά από τους γείτονες, τον πλησίασαν και του ζήτησαν να βγει έξω από τον κήπο προς το μέρος τους. Αυτός χρησιμοποιώντας τη νοηματική προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι έχει άδεια για να πάρει τα πράγματα από το σπίτι, αλλά όταν πλησίασε τους αστυνομικούς τον άρπαξαν από τους καρπούς και τον γύρισαν ανάποδα. Μη μπορώντας να επικοινωνήσει μαζί τους πήδηξε πάλι πίσω στον κήπο και ξεκίνησε ξανά να χρησιμοποιεί τη νοηματική. Τότε άρχισαν τα πράγματα να γίνονται βίαια.

Σύμφωνα με τον Meister οι αστυνομικοί τον κόλλησαν στον τοίχο. Ο ένας τον έπιασε με κεφαλοκλείδωμα και του έριξε δύο γονατιές στο στομάχι. Ο άλλος αστυνομικός τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο επανειλημμένως και στη συνέχεια του έκαναν και ηλεκτροσόκ. Κάπου εκεί ο κωφάλαλος άνδρας λιποθύμησε και οι αστυνομικοί του έβαλαν χειροπέδες και τον συνέλαβαν. Το αστυνομικό τμήμα του Hawthorne αν και απέσυρε τις κατηγορίες, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι οι αστυνομικοί του είναι εκπαιδευμένοι ώστε να χειρίζονται καταστάσεις με ανθρώπους που μιλούν άλλη γλώσσα ή έχουν προβλήματα ακοής και ομιλίας και ότι αυτή δεν ήταν μια περίπτωση που η αστυνομία κακομεταχειρίστηκε έναν πολίτη, αλλά μια περίπτωση που ένας "άνδρας 100 κιλών, πρώην παίκτης του ράγκπι, αντιστεκόταν με μανία τη σύλληψη και πάλευε με ένστολους αστυνομικούς".





Πηγή: http://www.lifo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φαινόμενο του... Μιχάλη


Ένα ατύχημα του στέρησε το δεξί πόδι. Τρεις μήνες μετά έτρεξε σε αγώνες με τεχνητό μέλος. Και έναν χρόνο αργότερα ο Μιχάλης Σεΐτης έγινε το φαινόμενο, που λάμπει στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.



Η ζωή του Μιχάλη Σεΐτη ξεκίνησε στα… κουλουάρ. Πέντε χρονών είχε την πρώτη του επαφή με τους στίβους και τίποτα δεν ήταν αρκετό για να τον τραβήξει μακριά απ’ αυτούς.

Στα 16 του χρόνια ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας Παίδων στα 400 μέτρα εμπόδια, αγώνισμα που συνέχισε για τα δέκα επόμενα χρόνια.

Μέχρι τα ξημερώματα μιας καλοκαιρινής βραδιάς του 2013 που η ζωή του άλλαξε. Ένα ατύχημα με μηχανή έγινε η αιτία να χάσει το δεξί του πόδι. Όμως όχι μόνο δεν έχασε όλα όσα τον κρατούσαν κοντά στον αθλητισμό, αλλά το πάθος του πολλαπλασιάστηκε. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η επιμονή του, όταν τρεις μήνες μετά την προσθήκη τεχνητού μέλους έλαβε μέρος σε τοπικούς αιγαιοπελαγίτικους αγώνες.

Και έναν χρόνο περίπου μετά πρωταγωνιστεί σε διεθνές μίτινγκ στο Ντουμπάι. Ο Ροδίτης αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα στους αγώνες για άτομα με αναπηρία που διεξάγονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το απόγευμα της Δευτέρας (23/2).



Ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξη μνημόνευσε το «φαινόμενο της πεταλούδας» γι’ αυτό που του συνέβη, αφού η μηχανή που οδηγούσε εκείνη τη μέρα βρέθηκε τυχαία στην κατοχή του, καθώς το αυτοκίνητό του ήταν στο συνεργείο, ενώ λίγο πριν είχε αφήσει σε φίλο του μηχανάκι μικρότερου κυβισμού που χρησιμοποιούσε.

Η… πεταλούδα όμως φαίνεται πως του χάρισε τα φτερά της, αφού «πέταξε» με χρόνο 24.62 και εξασφάλισε την παρουσία του στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει στην Ουαλία το ερχόμενο καλοκαίρι, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του Παραολυμπιακούς αγώνες του 2016.



Διαβάστε περισσότερα...

Με 2 μόνιμους εκπαιδευτικούς λειτουργεί η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή


Μέσω της κινητικότητας αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα.

Σημαντικά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο βουλευτής κ. Ψύρρας σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η σχολή λειτουργεί εδώ και 103 χρόνια και σε αυτή φοιτούν 100 σπουδαστές στις ειδικότητες των αγροτικών μηχανημάτων και της ζωοτεχνίας. Η Σχολή διαθέτει αγρόκτημα και επιπλέον λειτουργεί οικοτροφείο που παρέχει δωρεάν στέγαση και διατροφή. Τα προβλήματα της σχολής σύμφωνα με τον ερωτώντα βουλευτή εντοπίζονται στη συντήρηση και την αναπαλαίωση των κτιρίων αλλά και στην έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ο κ. Ψύρρας ανέφερε ότι στη σχολή διδάσκουν αρκετοί ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ενώ ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών διαρκώς και μειώνεται. Το 1990 η Σχολή είχε τριάντα μόνιμους υπαλλήλους, το 2013 μόνο τέσσερις και το 2014 λόγω των συνταξιοδοτήσεων θα υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Ο βουλευτής πρότεινε, ως λύση, την μετακίνηση από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθηγητών που πλεονάζουν σε ειδικότητες όπως γεωπόνοι, χημικοί, τεχνολόγοι. Στην πρότασή του αυτή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν θετικός και ανέφερε ότι με την κινητικότητα είναι ένας καλός τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει γεωτεχνικούς είτε από τους δήμους είτε από το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα ο κ . Τσαυτάρης ανέφερε

«Να, λοιπόν, που βλέπουμε το να συρρικνωθεί κάτι στο Υπουργείο Παιδείας, γιατί ο αριθμός τους δεν χρειάζεται σε αυτά τα νούμερα και να έρθουν σε εμάς, όπως θα έρθουν και από τους δήμους γεωτεχνικοί είτε από το Υπουργείο Παιδείας -ακριβώς αυτές τις ειδικότητες περιμένουμε- όπως ακριβώς και εμείς δώσαμε στην κινητικότητα ανθρώπους. Είχαμε, για παράδειγμα, τέσσερις γεωτρυπανιστές από τα έργα της Κωπαΐδας που μας ζήτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και που τώρα κάνουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες και κινήθηκαν από εδώ, εκεί. Με το ίδιο σκεπτικό θα κινηθούν ανάποδα άνθρωποι από ένα άλλο Υπουργείο, όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας ή το Εσωτερικών και τους δήμους, γιατί εκεί χρειάζονται περισσότερο. Επομένως, όλα αυτά θα γίνουν. Πιστεύω ότι η δημοσίευση προχθές του νόμου, θα μας ανοίξει τα χέρια τουλάχιστον να πάρουμε γρήγορα μερικούς ανθρώπους -ιδιαίτερα επιστήμονες- που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή».

Επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετήθηκε και στο κτιριακό πρόβλημα της σχολής αναφέροντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί έργα συντήρησης σε 10 κτίρια και αναζητούνται χρήματα και για τα υπόλοιπα. Μεταξύ των άλλων τόνισε ότι το Υπουργείο θα υποστηρίξει τη Σχολή ενώ επισήμανε ότι το τμήμα των γεωργικών μηχανημάτων είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων είναι λαμπρό και σίγουρο αφού στα ψεκαστικά μηχανήματα θα απαιτείται πιστοποίηση που θα την έχουν οι απόφοιτοι της εν λόγω Σχολής.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία


Υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων έως 6 Μαρτίου.

Σύμφωνα με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίστηκαν οι όροι της επιδότησης, οι προϋποθέσεις , τα δικαιολογητικά των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς και η τηρούμενη διαδικασία για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται αντικείμενο και στόχος τους προγράμματος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν εποχικά, κατά τη χειμερινή περίοδο και συγκεκριμένα από την 1-11- 2013 έως τις 28-2-2014.

Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 6 Μαρτίου του 2014. Σε περίπτωση που μια ξενοδοχειακή επιχείρηση ζητά να επιχορηγηθεί για περισσότερες από μια ξενοδοχειακές μονάδες, πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάθε ξενοδοχειακή μονάδα

Πλαίσιο ένταξης – Χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 8 του Ν. 1545/1985 (ΦΕΚ 91/Α/20-05-1985), σύμφωνα με το οποίο ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιχορηγεί ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, εφόσον συνεχίζουν την απασχόληση των -εποχικών- εργαζομένων τους και κατά την περίοδο περιορισμού ή αναστολής της δραστηριότητάς τους.

Η κάλυψη της δαπάνης θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ έτους 2014 με αριθμό λογαριασμού 2493 για τον οποίο θα προβλεφθεί ποσό ύψους 600.000,00 € για ολόκληρο το έτος.

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η συνολική ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης.

Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο ορίων μεμονωμένων κοινοποιήσεων αθροίζονται και οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχειρηματική μονάδα στο σύνολο της. Οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις, θεωρείται ότι ανήκουν στην ίδια επιχειρηματική μονάδα, υπό την έννοια που αναφέρεται στην ενοποιημένη Ανακοίνωση της Επιτροπής περί Δικαιοδοσίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.139/2004 του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων.

Συνδεδεμένες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που διατηρούν μεταξύ τους μια από τις παρακάτω σχέσεις:

α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης

β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου του καταστατικού της τελευταίας

γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει κυριαρχική επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της αυτής της τελευταίας

δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που διατηρούν μια από τις εν λόγω σχέσεις μέσω ενός φυσικού προσώπου ή ομάδας φυσικών προσώπων και ενεργούν από κοινού θεωρούνται επίσης συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις θεωρείται ότι ανήκουν στην ίδια επιχειρηματική μονάδα, υπό την έννοια που αναφέρεται στην ενοποιημένη Ανακοίνωση της Επιτροπής περί Δικαιοδοσίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων.

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Στο πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να υπαχθούν οι κάθε μορφής ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α) Λειτουργούν εκτός της περιφέρειας της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης,

Β) έχουν άδεια λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. σε ισχύ, και

Γ) Είναι εποχιακές, είχαν διακόψει δηλαδή τις εργασίες τους τουλάχιστον για δύο έτη, κατά την προηγούμενη πενταετία (2008-2012), και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου μέχρι 28η Φεβρουαρίου, εκτός εαν μετείχαν σε ένα τουλάχιστον από τα προηγούμενα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας για τη χειμερινή περίοδο ή είναι νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (άρχισαν δηλαδή να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά), οπότε θα πρέπει να διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο έτος (2012) πριν την 10η Νοεμβρίου.

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Νοεμβρίου 2012 και μετά, δεν επιχορηγούνται.

Δ) Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για τους οποίους θα ζητήσουν να επιχορηγηθούν, να δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματος της επιμήκυνσης.

Εξαιρέσεις

Στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπαχθεί ξενοδοχειακή επιχείρηση για το προσωπικό της, το οποίο πριν την 1η Νοεμβρίου 2013 είχε συνεχόμενη δωδεκάμηνη απασχόληση στην ίδια ή / και σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Διαδικασία Υπαγωγής

5.1 Η ενδιαφερόμενη ξενοδοχειακή επιχείρηση οφείλει να υποβάλει εντός 30 ημέρων από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλει μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η ξενοδοχειακή μονάδα επιλέγοντας από τη σχετική στήλη στο ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση που μια ξενοδοχειακή επιχείρηση (π.χ. Ανώνυμη Εταιρεία) διατηρεί σε λειτουργία περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες, θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστά ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής για κάθε μία ξενοδοχειακή μονάδα που ζητάει να επιχορηγηθεί.

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα αναφέρει τα βασικά στοιχεία της ξενοδοχειακής επιχείρησης (επωνυμία, διεύθυνση, τηλέφωνο, νόμιμο εκπρόσωπο, μετοχική σύνθεση κτλ) και της ξενοδοχειακής μονάδας για την οποία ζητάει επιχορήγηση, την ημερομηνία που άρχισε να λειτουργεί η μονάδα, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2013, τη χρονική διάρκεια της επιμήκυνσης των εργασιών της και τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολήσει κατά τη διάρκεια της επιμήκυνσης.

Επιπλέον, η ενδιαφερόμενη ξενοδοχειακή επιχείρηση οφείλει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση βάσει του προτύπου που είναι αναρτημένο στην ως άνω ιστοσελίδα ότι:

1) Οι εργαζόμενοι που θα απασχολήσει κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης δεν ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της, ότι δηλαδή δεν εργάστηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες των δύο ετών της προηγούμενης πενταετίας (2008-2012) που διέκοψε τις εργασίες, εκτός αν ήταν ενταγμένοι σε προηγούμενο πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για την χειμερινή περίοδος.

2) Η ενίσχυση ήσσονος σημασίας, βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ.1998/2006 της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης ΕΚ, που πρόκειται να λάβει η επιχείρηση από το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, αθροιζόμενη με άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχει λάβει η επιχείρηση (καθώς και οι τυχόν συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις) κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και το τρέχον έτος δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

3) Ότι δεν είναι προβληματική (Μια εταιρεία μπορεί να θεωρείται προβληματική, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν οι συνήθεις ενδείξεις μιας προβληματικής επιχείρησης όπως αύξηση των ζημιών, μείωση του κύκλου εργασιών, διόγκωση των αποθεμάτων, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, φθίνουσα ταμειακή ροή, αυξανόμενη δανειοληψία, αύξηση των οικονομικών επιβαρύνσεων καθώς και εξασθένιση ή εξαφάνιση της αξίας του καθαρού ενεργητικού. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, η επιχείρηση μπορεί να έχει ήδη κηρυχθεί σε πτώχευση ή να αποτελεί αντικείμενο συλλογικής πτωχευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει).

4) Ότι δεν εκκρεμεί εις βάρος της ανάκτηση παλαιάς κρατικής ενίσχυσης.

5) Ότι ασκεί οικονομική δραστηριότητα.

5.2 Μετά την αποδοχή της ηλεκτρονικής αίτησης από το σύστημα υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων του Οργανισμού, για την οποία ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο δικαιούχος, οφείλει εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών να προσκομίσει στην Υπηρεσία (ΚΠΑ 2):

Α) αντίγραφο της ανωτέρω αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης στις οποίες θα έχει τεθεί η υπογραφή του νόμιμου εκπρόσωπου και η σφραγίδα της επιχείρησης.

Β) αντίγραφο του πρόσφατου καταστατικού ή έναρξης επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ. (όπου δεν υπάρχει καταστατικό λόγω της νομικής μορφής της επιχείρησης).

Γ) Άδεια του Ε.Ο.Τ. η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ.

Δ) Βεβαίωση του Ε.Ο.Τ. ότι έχει διακόψει τις εργασίες της η ξενοδοχειακή μονάδα για δύο τουλάχιστον από τα πέντε τελευταία έτη και ποια ακριβώς προκειμένου να διαπιστωθεί η εποχική λειτουργία της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Στην ανωτέρω βεβαίωση πρέπει επίσης να αναγράφεται και η χρονική στιγμή έναρξης λειτουργίας της ξενοδοχειακή μονάδας.

Επισημαίνεται ότι η βεβαίωση αυτή δεν είναι απαραίτητη για τις ξενοδοχειακές μονάδες των επιχειρήσεων τα ξενοδοχεία που έχουν υπαχθεί σε ένα τουλάχιστον παρόμοιο πρόγραμμα προηγούμενου έτους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αρκεί να αναφερθεί στην αίτηση επιχορήγησης ο αριθμός της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την επιχορήγησή του εν λόγω ξενοδοχείου σε προηγούμενο έτος.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας ταυτόχρονα με την παραλαβή των ανωτέρω θα προβαίνει στην έκδοση της εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης εντός 10 ημερών από την παραλαβή τους.
Χρονικό διάστημα επιμήκυνσης

Το χρονικό διάστημα λειτουργίας της επιχείρησης και διατήρησης των θέσεων εργασίας για το οποίο μπορούν να επιχορηγηθούν οι διατηρούμενες θέσεις ορίζεται από την 1η Νοεμβρίου 2013, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες και σε καμία περίπτωση την 28η Φεβρουαρίου 2014.

Ποσό επιχορήγησης και όροι του προγράμματος

7.1 Οι ημέρες επιχορήγησης της ξενοδοχειακής επιχείρησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων τακτικής ανεργίας που δικαιούται ο ξενοδοχοϋπάλληλος κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματος επιμήκυνσης της λειτουργίας της ξενοδοχειακής επιχείρησης και αφαιρούνται από την επιδότηση της τακτικής ανεργίας που δικαιούται ο ξενοδοχοϋπάλληλος.

Το ποσό της επιχορήγησης κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης είναι ίσο με το ημερήσιο επίδομα τακτικής ανεργίας, που δικαιούται ο ξενοδοχοϋπάλληλος για κάθε ημέρα ασφάλισης του, με ανώτερο όριο τις 25 ημέρες ανά μήνα και τις 100 ημέρες για όλο το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, εφόσον κατοχυρώνει δικαίωμα επιδότησης και μέχρι τον αριθμό των ημερών επιδότησης που αυτός δικαιούται.

Η διάρκεια της επιδότησης τακτικής ανεργίας που δικαιούται σε κάθε περίπτωση ο ξενοδοχοϋπάλληλος κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματος της επιμήκυνσης, υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.1545/85, όπως ισχύει, και ειδικότερα μετά τις τροποποιήσεις που επέφεραν η παρ.1 του αρθρ.39 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α/01-07-2011) και το άρθρ.26 του ν.4203/2012 (ΦΕΚ 235/Α/01-11-2013).

Η επιχορήγηση, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τις ημέρες επιδότησης που θα είχε κατοχυρώσει ως δικαίωμα ο ξενοδοχοϋπάλληλος κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματος της επιμήκυνσης.

Στην περίπτωση που ο επιχορηγούμενος ξενοδοχοϋπάλληλος (ωφελούμενος) έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης σε ένα μήνα της επιμήκυνσης, θα καταχωρηθούν στη σχετική αναλυτική κατάσταση των εργαζομένων μόνο 25 για το μήνα αυτό, χωρίς οι υπόλοιπες να καταχωρηθούν στον ίδιο ή στον επόμενο μήνα.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο ξενοδοχοϋπάλληλος δεν δικαιούται να λάβει επιδότηση τακτικής ανεργίας κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του αρθρ.6 του ν.1545/1985, όπως ισχύει, κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματος της επιμήκυνσης, τότε η ξενοδοχειακή επιχείρηση (δικαιούχος) δεν μπορεί να επιχορηγηθεί στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος για το συγκεκριμένο υπάλληλο.

7.2 Ο ξενοδοχοϋπάλληλος, μετά τη λήξη της επιμήκυνσης και αφού σταματήσει να απασχολείται στην ξενοδοχειακή επιχείρηση, δύναται να λάβει τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που δικαιούνταν κατά την έναρξη της επιμήκυνσης μειωμένα κατά τις ημέρες ασφάλισης που πραγματοποίησε κατά το χρονικό διάστημα επιμήκυνσης της λειτουργίας της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Η επιδότηση του ξενοδοχοϋπαλλήλου δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιχορήγηση της επιχείρησης, η οποία μπορεί να επιχορηγηθεί και στην περίπτωση που ο ξενοδοχοϋπάλληλος δεν ασκήσει για οποιοδήποτε λόγο, μετά τη λήξη της επιμήκυνσης, το δικαίωμα που είχε για επιδότηση κατά την έναρξή της.

7.3 Η δικαιούχος ξενοδοχειακή επιχείρηση, κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, μπορεί να προβεί σε αντικατάσταση του εργαζόμενου, που είτε δεν θα αποδεχθεί να απασχοληθεί σε αυτήν ή θα σταματήσει για οποιοδήποτε λόγο την εργασία του κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, με άνεργο ξενοδοχοϋπάλληλο άλλης ξενοδοχειακής μονάδας της ίδιας ξενοδοχειακής επιχείρησης ή από άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση και να επιχορηγηθεί για αυτόν, εφόσον όμως ο άνεργος ξενοδοχοϋπάλληλος δικαιούταν να λάβει επιδότηση τακτικής ανεργίας κατά το χρονικό διάστημα έναρξης της επιμήκυνσης.

7.4 Η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) διενεργεί, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επιτόπιο και διοικητικό έλεγχο λειτουργίας της ξενοδοχειακής επιχείρησης κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των εργασιών της και συντάσσει σχετική έκθεση ελέγχου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι όροι του προγράμματος θα προβαίνει σε απόφαση ανάκλησης της υπαγωγής.

Διαδικασία για την καταβολή της επιχορήγησης

Υποβολή αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης

Η επιχορηγούμενη δικαιούχος ξενοδοχειακή επιχείρηση υποβάλει εντός 60 ημερών μετά τη λήξη του τελευταίου μήνα της επιμήκυνσης στο ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ που ανήκει η ξενοδοχειακή μονάδα, την αίτηση καταβολής επιχορήγησης επισυνάπτοντας τα εξής δικαιολογητικά:

α) Αναλυτική κατάσταση των -εποχικών- ξενοδοχουπαλλήλων που απασχόλησαν, με τον αριθμό των ημερών ασφάλισης για καθένα τους, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της επιμήκυνσης.

Πιο συγκεκριμένα η κατάσταση - πίνακας αποτελείται από 9 στήλες, οι οποίες είναι οι εξής:

1η στήλη: αύξων αριθμός
2η στήλη: Επώνυμο ξενοδοχοϋπαλλήλου
3η στήλη: Όνομα ξενοδοχοϋπαλλήλου
4η στήλη: Αριθμός μητρώου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
5η στήλη (συμπληρώνεται από την Υπηρεσία): Ημέρες ασφάλισης κατά το τελευταίο (πριν από το χρονικό διάστημα έναρξης της επιμήκυνσης) 12μηνο, 14μηνο ή διετία.
6η στήλη (συμπληρώνεται από την Υπηρεσία): Ημέρες επιδότησης που δικαιούται ο ξενοδοχοϋπάλληλος κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματος της επιμήκυνσης
7η στήλη (συμπληρώνεται από την Υπηρεσία): Ημέρες ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης (ημέρες επιχορήγησης της ξενοδοχειακής επιχείρησης)
8η στήλη: -τυχόν- Παρατηρήσεις
9η στήλη : στήλη της υπεύθυνης δήλωσης με τις υπογραφές των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση ή παραστατικά σύμφωνα με τα οποία θα αποδεικνύεται η πληρωμή αυτών.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν οι υπογραφές των εργαζομένων, είναι δυνατόν να υποβληθούν τα παραστατικά πληρωμής των εργαζομένων (υπογεγραμμένες μισθοδοτικές καταστάσεις, αντίγραφα λογαριασμών μισθοδοσίας κλπ).

β) Αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, συνοδευμένες με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή.

γ) Γραμμάτια είσπραξης ή βεβαίωση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών για το επιχορηγούμενο προσωπικό στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

- Αντίγραφα των γραμματίων κατάθεσης (αν η καταβολή έγινε σε Τράπεζα) ή των προσωρινών γραμματίων είσπραξης (αν η καταβολή έγινε π.χ. σε Υποκ/μα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), που αντιστοιχούν στις μηνιαίες εισφορές, τις οποίες είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλει για τους μήνες που αναφέρονται στην τρέχουσα τριμηνιαία χρονική περίοδο.)

- Σε περίπτωση που επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγής για την απόδοση των ασφαλιστικών τους εισφορών (π.χ. Internet Banking, Phone Banking) τότε θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο συναλλαγής πληρωμής όπου αναγράφεται η ένδειξη «ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ», «ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΗ», «ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ» και Υπεύθυνη δήλωση ότι τα αναγραφόμενα είναι ακριβή και αληθή.

Εάν η Υπηρεσία κρίνει ότι τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδείκνυται να τα διασταυρώσει και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης.

Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς, για να είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης θα πρέπει η ρύθμιση να έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός δύο (μηνών) από τη λήξη κάθε τριμήνου απασχόλησης και στην απόφαση ρύθμισης να συμπεριλαμβάνεται το κρίσιμο χρονικό διάστημα για το οποίο ζητά να επιχορηγηθεί η επιχείρηση και εφόσον οι δόσεις καταβάλλονται κανονικά. Σε περίπτωση που η ρύθμιση δεν είναι ενήμερη, η αξίωση για καταβολή της επιχορήγησης θα απορρίπτεται, με την έκδοση απόφασης παραγραφής από τον Προϊστάμενο του ΚΠΑ2.

Εάν η Υπηρεσία κρίνει ότι τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδείκνυται να τα διασταυρώσει και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης.

δ) Κατάσταση προσωπικού και ωρών εργασίας θεωρημένη από το Σ.Ε.Π.Ε.

ε) Βεβαίωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, όπου απαιτείται. Σύμφωνα με τις με αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/10067/2007 και ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.1.1/2407/26-01-2009 ΚΥΑ τα παραπάνω δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία.

Ο δικαιούχος (ξενοδοχειακή επιχείρηση) υποβάλει στο κατά τόπο αρμόδιο για την επιδότηση του ξενοδοχοϋπαλλήλου γραφείο ασφάλισης του ΚΠΑ2 την ανωτέρω αναλυτική κατάσταση των εργαζομένων με συμπληρωμένες τις στήλες 1η έως 4η μαζί με τη «βεβαίωση εργοδότη» ή με τα ασφαλιστικά βιβλιάρια των εργαζομένων της τελευταίας διετίας.

Ο αρμόδιος υπάλληλος του ΚΠΑ2 συμπληρώνει τις στήλες 5η έως 6η βάσει της «βεβαίωσης εργοδότη» ή των ασφαλιστικών βιβλιαρίων, στα οποία σημειώνει το χρονικό διάστημα που έχει αιτηθεί για να επιχορηγηθεί η ξενοδοχειακή επιχείρηση λόγω επιμήκυνσης και κατόπιν τα επιστρέφει στον δικαιούχο (ξενοδοχειακή επιχείρηση).

Κατόπιν το γραφείο ασφάλισης, αφού έχει ελέγξει ποιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι δικαιούνται επιδότηση τακτικής ανεργίας κατά την έναρξη της επιμήκυνσης, διαβιβάζει άμεσα τη συμπληρωμένη κατάσταση των εργαζομένων στο αρμόδιο για την επιχορήγηση της ξενοδοχειακής επιχείρησης γραφείο απασχόλησης του ΚΠΑ2. Το γραφείο απασχόλησης που είναι αρμόδιο για την επιχορήγηση της ξενοδοχειακής επιχείρησης συμπληρώνει την 7η στήλη, βάσει της «βεβαίωσης εργοδότη» με τις ημέρες ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης την οποία προσκομίζει ο δικαιούχος (ξενοδοχειακή επιχείρηση).

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ένας ξενοδοχοϋπάλληλος δεν δικαιούται επίδομα τακτικής ανεργίας κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματος της επιμήκυνσης, η ξενοδοχειακή επιχείρηση (δικαιούχος) δεν μπορεί να επιχορηγηθεί για τον συγκεκριμένο ξενοδοχοϋπάλληλο. Επίσης στην περίπτωση που κανένας από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, για τους οποίους η ξενοδοχειακή επιχείρηση έχει αιτηθεί την επιχορήγηση, δεν δικαιούται επίδομα τακτικής ανεργίας κατά την έναρξη του χρονικού διαστήματος της επιμήκυνσης, τότε η ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν μπορεί να επιχορηγηθεί στα πλαίσιο του παρόντος προγράμματος.

Σημειώνεται επίσης ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης ή και των απαραίτητων δικαιολογητικών για καταβολή της επιχορήγησης, που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο, πέραν της προθεσμίας των 60 ημερών από τη λήξη του τελευταίου μήνα της επιμήκυνσης, τότε η αξίωση για καταβολή της επιχορήγησης, θα παραγράφεται μετά από σχετική απόφαση του Προϊσταμένου του ΚΠΑ2.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά τριάντα (30) ημέρες, ύστερα από απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας

Καταβολή της επιχορήγησης

Η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) ύστερα και από το σχετικό έλεγχο των ημερών ασφάλισης του επιχορηγούμενου προσωπικού μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, συμπληρώνει την κατάσταση των εργαζομένων υπολογίζοντας και το ποσό της επιχορήγησης.

Στη συνέχεια διαβιβάζει την σχετική αίτηση επιχορήγησης μαζί με την κατάσταση των εργαζομένων στη Δ/νση Απασχόλησης της Διοίκησης του ΟΑΕΔ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ εξουσιοδοτείται να εξετάσει μετά από σχετική εισήγηση της Δ/νσης Απασχόλησης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 8 του Ν.1545/1985 και η σχετική Απόφαση, τις αιτήσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και να διατυπώσει γνώμη στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την έκδοση Υ.Α. και την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την πληρωμή των επιχειρήσεων.

Κατόπιν της κοινοποίησης της σχετικής Υ.Α. στο αρμόδιο για την πληρωμή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ΚΠΑ2, η δικαιούχος ξενοδοχειακή επιχείρηση καλείται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο (τηλεφωνικώς, με fax , με email, εγγράφως ή/και με επιτόπιο έλεγχο όπου και όταν απαιτείται) να προσέλθει στο ΚΠΑ2 σε τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην επιχείρηση και να προβεί στην έκδοση τιμολογίου με το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσό επιχορήγησης, σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ.3 του Π.Δ. 186/1992 ΚΒΣ.

Σε περίπτωση που ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης δεν ανταποκριθεί και δεν προσέλθει στην Υπηρεσία, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (3 μήνες) τότε το ποσό θα παραγράφεται μετά από σχετική απόφαση του Προϊσταμένου του ΚΠΑ2.

Επιδότηση ανεργίας ξενοδοχοϋπαλλήλου

Το γραφείο ασφάλισης του ΚΠΑ2 που είναι αρμόδιο για την επιδότηση του ξενοδοχοϋπαλλήλου, εξετάζει με βάση την προαναφερθείσα σημείωση στη «βεβαίωση εργοδότη» του ξενοδοχοϋπαλλήλου, αν απασχολήθηκε κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης και σε καταφατική περίπτωση θα του καταβάλει τα επιδόματα ανεργίας σύμφωνα με τον παραπάνω υπολογισμό (ημερήσια επιδόματα που θα δικαιούνταν κατά την έναρξη της επιμήκυνσης μειωμένα κατά τον αριθμό των ημερών εργασίας/ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν σε αυτήν και για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η δικαιούχος ξενοδοχειακή επιχείρηση). Επιπλέον θα γνωστοποιήσει τη σχετική απόφαση στο αρμόδιο για την επιχορήγηση της επιχείρησης γραφείο απασχόλησης, που τη διατηρεί στο φάκελο της επιχορήγησής της, αφού θα σημειώσει τον αριθμό της στην κατάσταση εργαζομένων που θα διαβιβάσει, κατά τα παραπάνω στη Δ/νση Απασχόλησης της Διοίκησης του ΟΑΕΔ.

Αν δεν υπάρχει σημείωση του αρμόδιου για την επιχορήγηση της επιχείρησης γραφείου απασχόλησης επάνω στις «βεβαιώσεις εργοδότη» σχετική με την αίτησή της για επιχορήγηση, θα πρέπει το αρμόδιο για την επιδότηση του ξενοδοχοϋπαλλήλου γραφείο ασφάλισης, πριν εκδόσει απόφαση, να επικοινωνήσει με το αρμόδιο για την επιχορήγηση της επιχείρησης γραφείο απασχόλησης, για να εξακριβώσει αν αυτός έχει ζητήσει επιδότηση. Στη συνέχεια θα εκδώσει, με σχετική αναφορά της επικοινωνίας αυτής, την απόφαση για την επιδότηση του ξενοδοχοϋπαλλήλου την οποία θα γνωστοποιήσει και στο αρμόδιο για την επιχορήγηση της ξενοδοχειακής επιχείρησης γραφείο απασχόλησης.

Η γνωστοποίηση εξασφαλίζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα καταβληθούν δύο επιχορηγήσεις/επιδοτήσεις (στην επιχείρηση και στον ξενοδοχοϋπάλληλο αντίστοιχα) για τις ίδιες ημέρες ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης.

Το αρμόδιο γραφείο απασχόλησης για την επιχορήγηση της ξενοδοχειακής επιχείρησης, οφείλει να διατηρεί φάκελο με τα στοιχεία της επιχορήγησης όπως φωτοτυπία της «βεβαίωσης εργοδότη» των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τις ημέρες ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, αποφάσεις σχετικά με την επιδότηση των εργαζομένων, υπεύθυνες δηλώσεις των δικαιούχων (ξενοδοχειακών επιχειρήσεων) κλπ, από όπου θα προκύπτει ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση μπορεί να επιχορηγηθεί για τις ημέρες ασφάλισης που έχουν καταχωρηθεί στην 7η στήλη και ότι για αυτές δεν επιδοτήθηκαν οι εργαζόμενοι.

Επίλυση διαφορών

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των εργοδοτών και των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), θα επιλύεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ.

Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης.

Με ευθύνη των Προϊσταμένων να λάβουν γνώση όλοι οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών του Οργανισμού προς τις οποίες απευθύνεται η παρούσα εγκύκλιος.



Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις


Οι αιτήσεις κατατίθενται από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 14 Μαρτίου.

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 14 Μαρτίου θα πρέπει οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με την κατηγορία του 5% να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους σε μια από τις επταμελείς επιτροπές που έχουν συσταθεί σε μια από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές που έχουν συσταθεί σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία προκειμένου να αποκτήσουν το πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησής τους.

Οι υποψήφιοι καταθέτουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση

β) Ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο οι οποίες φέρουν σφραγίδα από: i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή iii) Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Αναπληρωτή Καθηγητή και

γ) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

Στην εγκύκλιο του Υπουργείου μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρία τουλάχιστον 80%) (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΟΣ: 02), με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία 67% (παράρτημα: κωδικός:30) και οι πάσχοντες από διάφορα συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα-νοσήματα που εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% (κωδικός:68) εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών χρειάζεται να καταθέσουν εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών και πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας.

Όσοι από τους ανωτέρω υποψηφίους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση προς τα ΚΕΠΑ για έκδοση πιστοποιητικού αναπηρίας, αλλά δεν το έχουν αποκτήσει ακόμα, θα υποβάλουν στις επταμελείς επιτροπές των Νοσοκομείων εμπρόθεσμη αίτηση με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Ταυτόχρονα αντί για το πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας καταθέτουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει αίτηση προς τα ΚΕΠΑ (σημειώνοντας τον αριθ. Πρωτ.αίτησης) και ότι θα προσκομίσουν το πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας αμέσως μόλις το αποκτήσουν.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που έχουν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές, κατά τα έτη 2010,2011,2012,2013 δεν χρειάζεται να αποκτήσουν νέο πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης. Εξαιρούνται αποκλειστικά και μόνο οι υποψήφιο όπου τα πιστοποιητικά τους αναγράφουν τους κωδικούς 53 και 58 οι οποίοι και θα πρέπει να προσέλθουν εκ νέου σε μια από τις επταμελείς επιτροπές των Νοσοκομείων, εφόσον επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με την ειδική κατηγορία το Σεπτέμβριο του 2014.

Από το σχολικό έτος 2014-15 οι αιτήσεις προς τις επταμελείς επιτροπές θα κατατίθενται μέσα στο μήνα Νοέμβριο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγρότες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 θα τηρούν στοιχεία


Την απόφαση υπέγραψε ο Χάρης Θεοχάρης.

Να τηρούν στοιχεία υποχρεούνται από 1.1.2014 οι αγρότες που πέρυσι είχαν ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ ή εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ.

Την απόφαση για τον τρόπο προσδιορισμού τού ακαθάριστου εισοδήματος των αγροτών υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με την οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αγρότες που πληρούν ένα από τα κριτήρια αυτά και δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση, ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Όπως διευκρινίζεται, στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προηγούμενης από αυτήν διαχειριστικής περιόδου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Να επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης στην Ε.Ε.»


Στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας, με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος διεθνούς αξιολόγησης των ικανοτήτων των ενηλίκων (PIAAC: Έρευνα ΕΕ-ΟΟΣΑ) και του προγράμματος διεθνούς αξιολόγησης μαθητών (PISA: Έρευνα ΟΟΣΑ), εξετάζει, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι το σημερινό Συμβούλιο καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ανεπάρκειας δεξιοτήτων, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καινοτόμο εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι αυτοί που έχουν πληγεί σκληρότερα από την κρίση είναι οι νέοι, οι οποίοι καταγράφουν και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ανεργία χτυπά και εκείνους που έχουν χαμηλές δεξιότητες. «Ένας στους πέντε εργαζομένους στην ΕΕ σήμερα έχει χαμηλές δεξιότητες. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση πρέπει να επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην ΕΕ», δήλωσε ο Κ. Αρβανιτόπουλος.

Το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσει τα συμπεράσματα, σχετικά με μια αποτελεσματική και καινοτόμο εκπαίδευση και κατάρτιση, ως επένδυση στις δεξιότητες.

Εξάλλου, η ελληνική Προεδρία αναμένεται να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση, σχετικά με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγωγή υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών


Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις υποβάλλονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 358/2014 το οποίο καθορίζει τις προϋποθέσεις καθώς και τις διαδικασίες που προβλέπονται για την εισαγωγή των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι εν λόγω υποψήφιοι διεκδικούν το 5% των θέσεων. Όπως αναφέρει το άρθρο 1 δικαιούχοι συμμετοχής είναι οι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου Λυκείου ή εξατάξιου ή επτατάξιου ή οκτατάξιου Γυμνασίου ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου της ημεδαπής ή αλλοδαπής, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, όπως αυτές αναφέρονται στην παράγραφο 1 του αρ. 35 του Ν. 3794/2009 (Α΄ 156) όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ. 24 του άρθρου 39 του Ν. 4186/2013 (Α΄ 193) και την παρ. 2 του άρθρου έκτου του Ν. 4218/2013 (Α΄ 268) και όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

Ακολούθως παρουσιάζονται από το news.gr χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο υποβολής αιτήσεων, τον τρόπο βαθμολόγησης κ.α.

Χρόνος διενέργειας ειδικών εξετάσεων

Οι ειδικές εξετάσεις για τη διαπίστωση των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, για το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών διενεργούνται μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Χρόνος υποβολής αιτήσεων

Οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην Γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, εκάστου έτους.

Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, όπως αυτά καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου, υποβάλλονται από τον υποψήφιο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του στη Γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών και είναι τα εξής:

α) αίτηση συμμετοχής (έντυπο χορηγείται από την Γραμματεία),

β) τίτλος σπουδών,

γ) δύο μικρές φωτογραφίες, τύπου αστυνομικής ταυτότητας του υποψηφίου,

δ) πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης από τις επταμελείς επιτροπές έκδοσης πιστοποιητικών διαπίστωσης πάθησης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχουν συσταθεί σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, όπως αυτές ορίζονται κάθε φορά με Υπουργική Απόφαση,

ε) επικυρωμένο αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Με την υποβολή των δικαιολογητικών συμμετοχής ελέγχονται τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου σύμφωνα με την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο που επιδεικνύει στη Γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος στερείται για οποιονδήποτε λόγο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, επιδεικνύει πιστοποιητικό του Δήμου ή της Κοινότητας που φέρει επικυρωμένη φωτογραφία του.

Σε κάθε υποψήφιο παραδίνεται πριν από τις εξετάσεις «Δελτίο ταυτότητας υποψηφίου».

Καθορισμός προγράμματος εξετάσεων

Το λεπτομερές πρόγραμμα, η διάρκεια των εξετάσεων και οι υποχρεωτικές δοκιμασίες των υποψηφίων καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Εξετάσεων και γνωστοποιούνται το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων με δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Εισιτήριες δοκιμασίες

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στο Α΄ έτος σπουδών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών εκτελούν ένα (1) έως δύο (2) εικαστικά έργα, από εκμαγείο ή εκ φυσικού προτύπου και προσκομίζουν φάκελο με σχετική εργασία, μέχρι κατ’ ανώτερο όριο 15 έργα την τελευταία ημέρα των εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι που είναι τυφλοί και με μειωμένη οπτική οξύτητα σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, πρέπει να παραδώσουν απτικά έργα από διάφορα υλικά.

Η Επιτροπή Εξετάσεων ορίζει τον τρόπο, τον τόπο και την διαδικασία διενέργειας των εξετάσεων.

Τα φύλλα χαρτιού, τα χαρτόνια, οι πινακίδες καθώς και όλα τα απαιτούμενα υλικά προσκομίζονται από τους υποψηφίους. Από το σύνολο των έργων που εκτελεί κάθε υποψήφιος επιλέγει και παραδίδει στον επιτηρητή τα έργα του προς βαθμολόγηση.

Έλεγχος προσέλευσης των υποψηφίων και τοποθέτησή τους

Κάθε υποψήφιος είναι υποχρεωμένος να είναι παρών κατά την έναρξη των εξετάσεων. Σε περίπτωση δικαιολογημένης απουσίας του υποψηφίου λόγω ασθένειας, μπορεί να παρατείνεται η διάρκεια των εξετάσεων για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα ίσο με τις ημέρες απουσίας. Σε κάθε υποψήφιο αντιστοιχεί μια θέση.

Αλλαγή θέσεων μεταξύ των υποψηφίων επιτρέπεται μέσα στην ίδια αίθουσα μόνο μετά από κοινή συμφωνία και έγκριση του Επιτηρητή. Κατά την είσοδο των εξεταζόμενων στις προκαθορισμένες αίθουσες ελέγχεται από τους επιτηρητές η ταυτότητα των εξεταζόμενων σύμφωνα με το «Δελτίο Ταυτότητας Υποψηφίων» και καταγράφεται η παρουσία κάθε υποψηφίου.

Διεξαγωγή εξετάσεων

Ο υποψήφιος παραδίδει στον Επιτηρητή τα προς βαθμολόγηση έργα του καθώς και μικρό αδιαφανή φάκελο στον οποίο περιέχεται κάρτα με τα στοιχεία του και τον αριθμό των έργων του.

Στη συνέχεια ο Επιτηρητής παρουσία του υποψηφίου ελέγχει τα στοιχεία του υποψηφίου, κλείνει και τους δυο φακέλους, επικολλά τον μικρό στο μεγαλύτερο και τους μονογράφει. Αφού τελειώσουν οι δοκιμασίες ο Επιτηρητής συντάσσει πρακτικό στο οποίο αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εξετάσεις, τις ανωμαλίες που τυχόν σημειώθηκαν και τις τυχόν κυρώσεις που επιβλήθηκαν.

Πειθαρχία διαγωνιζομένων

Ο υποψήφιος έχει υποχρέωση αξιοπρεπούς και κόσμιας συμπεριφοράς και πιστής τήρησης των υποδείξεων και των συστάσεων των Επιτηρητών. Όποιος συνεργάζεται με οποιονδήποτε τρόπο με άλλο άτομο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ή συμπεριφέρεται απρεπώς στους Επιτηρητές ή αρνείται να συμμορφωθεί με τις συστάσεις τους, και με τη διαγωγή του διαταράσσει την καλή λειτουργία και τάξη των εξετάσεων, αποβάλλεται από την αίθουσα και αποκλείεται από τις εξετάσεις με απόφαση της Επιτροπής Εξετάσεων.

Πάνω στο έργο του υποψηφίου που αποκλείεται σύμφωνα με τα ανωτέρω από τις εξετάσεις σημειώνεται από την Επιτροπή Εξετάσεων η αιτία του αποκλεισμού και ο βαθμός μηδέν (0).

Βαθμολόγηση των έργων

Κάθε μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων βαθμολογεί με ένα ακέραιο αριθμό το σύνολο των έργων των υποψηφίων, σε κλίμακα από 1 έως 10, με άριστα το βαθμό δέκα (10) και βάση το βαθμό πέντε (5).

Μετά το τέλος της βαθμολόγησης και της εξαγωγής του γενικού βαθμού όλων των υποψηφίων η Επιτροπή Εξετάσεων καταρτίζει τον πίνακα με τη βαθμολογία όλων των εξετασθέντων.

Γενικός βαθμός του υποψηφίου είναι το άθροισμα των βαθμών που συγκέντρωσε από τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων, διαιρούμενο διά του αριθμού των μελών αυτής. Ο υποψήφιος για να κριθεί για εισαγωγή πρέπει να έχει συγκεντρώσει γενικό βαθμό τουλάχιστον πέντε (5).

Η εισαγωγή γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας και μέχρι την κάλυψη του καθορισμένου αριθμού, που είναι σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.. Οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει γενικό βαθμό ίσο με εκείνον του τελευταίου εισαγόμενου, εισάγονται ως υπεράριθμοι.

Επανεξέταση, αναβαθμολόγηση ή χορήγηση φωτοαντιγράφων ή φωτογραφιών των έργων του υποψηφίου δεν επιτρέπεται και η αξιολόγηση τους αφήνεται στην αντικειμενική και δίκαιη κρίση των μελών της Επιτροπής Εξετάσεων.

Έκδοση αποτελεσμάτων, πρόσκληση και διαδικασία εγγραφής

Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ανακοινώνει τα αποτελέσματα στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καλώντας τους επιτυχόντες να προσέλθουν στη Γραμματεία για εγγραφή εντός της προθεσμίας επτά (7) ημερών από την επόμενη της δημοσίευσης.

Εκείνοι που δεν μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα εγγραφής τους μέσα στην προθεσμία που έχει ορισθεί για το έτος αυτό λόγω αποδεδειγμένου ανυπέρβλητου κωλύματος, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής τους μόνο κατά το επόμενο έτος και μέσα στην προθεσμία που ορίζεται για το έτος αυτό.

Τα έργα των αποτυχόντων υποψηφίων παραμένουν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ένα εξάμηνο από την έκδοση των αποτελεσμάτων και ύστερα καταστρέφονται αφού συνταχθεί σχετική πράξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια την Τετάρτη


Και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας έχει κηρύξει, για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), με αφορμή την παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 το πρωί, και πορεία προς τη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 11 το πρωί, με συγκεντρώσεις και παραστάσεις στα διοικητικά κέντρα των λιμανιών. Στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της διοίκησης.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει, παρά τη μεγάλη αντίδραση των συνδικάτων, των κοινωνικών φορέων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την προσπάθεια εκποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών, χρησιμοποιώντας το ΤΑΙΠΕΔ για να αποσιωπήσει τις πολιτικές ευθύνες που επωμίζεται από το έγκλημα που επιχειρεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της αναπτυξιακής προοπτικής και του κοινωνικού ρόλου που επιτελούν τα Λιμάνια» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο εργασιομανής άντρας κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη


Πώς οι ώρες εργασίας επηρεάζουν ένα αντρόγυνο.
Το «κλειδί» ενός ευτυχισμένου γάμου κρύβεται πίσω από τις ώρες που περνά μαζί το ζευγάρι.

Ξεχάστε όσα γνωρίζατε, ακούσατε, σας είπε η γιαγιά, η μαμά και η καλύτερή σας φίλη!

Όσο λιγότερες είναι οι ώρες που περνά μαζί ένα αντρόγυνο, τόσο καλύτερα!

Μάλιστα, αν ένας άντρας θέλει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της συζύγου του, τότε θα πρέπει να περνά όσο περισσότερες ώρες μπορεί στο γραφείο του.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν ότι όσο περισσότερες υπερωρίες κάνει κάποιος, τόσο πιο υγιής είναι. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες συζύγους, αυτές επωφελούνται περισσότερο όταν ο άντρας τους εργάζεται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα.

Ο κλήρος πέφτει στους άντρες λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Social Forces και την οποία επικαλείται η Daily Mail, και αυτό γιατί όταν οι γυναίκες εργάζονται πολλές ώρες επηρεάζεται αρνητικά η υγεία των αντρών που μένουν στο σπίτι, εξαιτίας του φόρτου των οικιακών εργασιών που οφείλουν να αναλάβουν.

Αυτό, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, σημαίνει ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να ασκηθούν.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ θέλουν να ανακαλύψουν τις επιδράσεις που είχε στην οικογενειακή ζωή η μεγαλύτερη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα σε ό,τι αφορά τον εργασιακό τομέα, από την εποχή της δεκαετίας του ’70.

Οι ειδικοί μελέτησαν τις σχέσεις σχεδόν 4.000 μεσήλικων ανδρών και γυναικών το διάστημα 1979-2004.

Πιο υγιείς ήταν οι γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι εργάζονταν πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ τα «χαμηλότερα σκορ» σημείωσαν οι άντρες των οποίων οι γυναίκες δούλευαν 41-49 ώρες την εβδομάδα.

«Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα που φέρνει ένας άντρας στο σπίτι, ως αποτέλεσμα των ωρών εργασίας του, τόσο πιο “προστατευτικά” δρα για την υγεία της γυναίκας του» αναφέρει η έρευνα.

«Σε αντίθεση, οι άντρες των οποίων οι γυναίκες εργάζονται πολλές ώρες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν χρόνο για να γυμναστούν και να κάνουν ασκήσεις όπως τρέξιμο, κολύμβηση ή ποδήλατο».

Οι συγγραφείς της μελέτης, από τα πανεπιστήμια του Τέξας και της Ιντιάνα, ανέφεραν ακόμη ότι οι γυναίκες σύζυγοι, των οποίων οι άντρες δουλεύουν πολλές ώρες έχουν περισσότερα χρήματα για να πληρώνουν οικιακές βοηθούς, κάτι που τους επιτρέπει να ξεκλέβουν χρόνο για να γυμνάζονται. Αυτό δεν ισχύει τόσο στην αντίστροφη περίπτωση, κι αυτό γιατί τα εισοδήματα των εργαζόμενων γυναικών μπορεί να μην είναι το ίδιο υψηλά με αυτά των αντρών, με αποτέλεσμα μια οικιακή βοηθός να θεωρείται «πολυτέλεια».

«Η συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει την πραγματική αξία της εργασίας που ρίχνουν οι γυναίκες παραδοσιακά. Οι οικιακές εργασίες είναι μια πολύ απαιτητική, δύσκολη και χρονοβόρα δουλειά» ανέφερε η οργάνωση Mothers At Home Matter στην εφημερίδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για την ανεύρεση 155 κενών οργανικών θέσεων


Με εγκύκλιο που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να ενημερωθεί για την εύρεση 155 κενών οργανικών θέσεων που αναζητούνται για τους επιτυχόντες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, καθώς οι προσλήψεις ατόμων κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου αναστέλλονται έως και τις 31/12/2016, σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, στο πλαίσιο της προστασίας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 4210/2013, βάσει των οποίων η τοποθέτηση των επιτυχόντων που διορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2643/98 δύναται να πραγματοποιηθεί σε κενές θέσεις άλλων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου στους νομούς που αυτοί έχουν τοποθετηθεί, εκδόθηκε σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία τοποθέτησής τους σε κενές θέσεις άλλων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο απέστειλε πίνακα με τον αριθμό των κλάδων ή των ειδικοτήτων στους οποίους αναζητούνται κενές θέσεις, ενώ διευκρινίζεται ότι τα προσόντα διορισμού προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα 50/2014, ενώ εάν από τον οργανισμό της υπηρεσίας τίθενται πρόσθετα προσόντα για τον διορισμό σε κλάδο ή ειδικότητα, αυτά αναγράφονται στον πίνακα (π.χ. εμπειρία, άδεια άσκησης επαγγέλματος, άριστη γνώση ξένης γλώσσας) και θα πρέπει να αναφερθούν στο σχετικό απαντητικό έγγραφο.

Επισημαίνεται ότι οι φορείς οι οποίοι έχουν κενές θέσεις τις οποίες θα τις διαθέσουν, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν θα πρέπει να τις προκηρύξουν προς πλήρωση με άλλο τρόπο (διορισμός, μετάταξη κ.λπ.) μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού των εν λόγω επιτυχόντων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηροποιούνται οι ποινές για δωροδοκία


Για διαβούλευση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με το επίμαχο νομοσχέδιο αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και επέρχονται τροποποιήσεις σε πλειάδα διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την δωροληψία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων που αφορούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, μέλη της κυβέρνησης, δημάρχους κ.λ.π.

Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την δωροληψία δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνει το νομοσχέδιο και όσους εργάζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη, προβλέπεται η προστασία σε όσους μάρτυρες συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων και οι μάρτυρες αυτοί χαρακτηρίζονται ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές άνω των πέντε ετών (κάθειρξη) και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 150.000 ευρώ.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...