Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Με 2 μόνιμους εκπαιδευτικούς λειτουργεί η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέσω της κινητικότητας αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα.

Σημαντικά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο βουλευτής κ. Ψύρρας σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η σχολή λειτουργεί εδώ και 103 χρόνια και σε αυτή φοιτούν 100 σπουδαστές στις ειδικότητες των αγροτικών μηχανημάτων και της ζωοτεχνίας. Η Σχολή διαθέτει αγρόκτημα και επιπλέον λειτουργεί οικοτροφείο που παρέχει δωρεάν στέγαση και διατροφή. Τα προβλήματα της σχολής σύμφωνα με τον ερωτώντα βουλευτή εντοπίζονται στη συντήρηση και την αναπαλαίωση των κτιρίων αλλά και στην έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ο κ. Ψύρρας ανέφερε ότι στη σχολή διδάσκουν αρκετοί ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ενώ ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών διαρκώς και μειώνεται. Το 1990 η Σχολή είχε τριάντα μόνιμους υπαλλήλους, το 2013 μόνο τέσσερις και το 2014 λόγω των συνταξιοδοτήσεων θα υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Ο βουλευτής πρότεινε, ως λύση, την μετακίνηση από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθηγητών που πλεονάζουν σε ειδικότητες όπως γεωπόνοι, χημικοί, τεχνολόγοι. Στην πρότασή του αυτή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν θετικός και ανέφερε ότι με την κινητικότητα είναι ένας καλός τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει γεωτεχνικούς είτε από τους δήμους είτε από το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα ο κ . Τσαυτάρης ανέφερε

«Να, λοιπόν, που βλέπουμε το να συρρικνωθεί κάτι στο Υπουργείο Παιδείας, γιατί ο αριθμός τους δεν χρειάζεται σε αυτά τα νούμερα και να έρθουν σε εμάς, όπως θα έρθουν και από τους δήμους γεωτεχνικοί είτε από το Υπουργείο Παιδείας -ακριβώς αυτές τις ειδικότητες περιμένουμε- όπως ακριβώς και εμείς δώσαμε στην κινητικότητα ανθρώπους. Είχαμε, για παράδειγμα, τέσσερις γεωτρυπανιστές από τα έργα της Κωπαΐδας που μας ζήτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και που τώρα κάνουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες και κινήθηκαν από εδώ, εκεί. Με το ίδιο σκεπτικό θα κινηθούν ανάποδα άνθρωποι από ένα άλλο Υπουργείο, όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας ή το Εσωτερικών και τους δήμους, γιατί εκεί χρειάζονται περισσότερο. Επομένως, όλα αυτά θα γίνουν. Πιστεύω ότι η δημοσίευση προχθές του νόμου, θα μας ανοίξει τα χέρια τουλάχιστον να πάρουμε γρήγορα μερικούς ανθρώπους -ιδιαίτερα επιστήμονες- που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή».

Επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετήθηκε και στο κτιριακό πρόβλημα της σχολής αναφέροντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί έργα συντήρησης σε 10 κτίρια και αναζητούνται χρήματα και για τα υπόλοιπα. Μεταξύ των άλλων τόνισε ότι το Υπουργείο θα υποστηρίξει τη Σχολή ενώ επισήμανε ότι το τμήμα των γεωργικών μηχανημάτων είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων είναι λαμπρό και σίγουρο αφού στα ψεκαστικά μηχανήματα θα απαιτείται πιστοποίηση που θα την έχουν οι απόφοιτοι της εν λόγω Σχολής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.