Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

12.500 συνταξιούχοι «φαντάσματα»


Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν για τους συνταξιούχους «φαντάσματα» στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, αναζητούνται 12.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στην απογραφή.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 3.000 οι περιπτώσεις νεκρών ασφαλισμένων στους οποίους καταβαλλόταν κάθε μήνα κανονικότατα η σύνταξη.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα


Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία, θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη (20 Νοεμβρίου), συζητήθηκε στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας Οικονομικών και Ανάπτυξης του Κινήματος.

Επιπλέον, στη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γραμματέα της Κ.Ο., Γιάννη Μανιάτη, οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους εισηγητές, Θάνο Μωραΐτη και Φίλιππο Σαχινίδη, για το Eurogroup και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.


Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει η προθεσμία για τους συνταξιούχους


Την ερχόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για όσους συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν έχουν προσκομίσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ για την συμπλήρωσή τους.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΕΕ υπενθυμίζει ότι η έλλειψη ΑΜΚΑ και ΑΦΜ διαπιστώνεται από το τελευταίο Ενημερωτικό Σημείωμα που απεστάλη και αφορά το γ΄ τρίμηνο του 2012.

Υποχρεωμένοι να προσέλθουν στα γραφεία του ΟΑΕΕ είναι ΜΟΝΟ οι συνταξιούχοι για τους οποίους στα στοιχεία Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), που τυπώνονται στο πάνω και δεξιά τμήμα του Σημειώματος, δεν υπάρχει εγγεγραμμένος αριθμός.

Κατά την προσέλευσή τους στα γραφεία του ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

2. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ, (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

Η συγκεκριμένη υποχρέωση αφορά μόνο συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που δεν εμφανίζουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στα μητρώα του Οργανισμού και είναι ανεξάρτητη από την απογραφή, στην οποία αφορά όλους τους συνταξιούχους και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Ο ΟΑΕΕ έχει ανακοινώσει ότι για τους συνταξιούχους που δεν θα δηλώσουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης.


Διαβάστε περισσότερα...

Την ίδια ημερομηνία όλες οι συντάξεις


Η καταβολή των συντάξεων όλων των ταμείων θα γίνεται την ίδια ημερομηνία κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο ή το αργότερο από τον Ιανουάριο. Αυτή είναι η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο ΣΚΑΪ.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση υποβολής αίτησης στα επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΠΕ



Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού των ΜΜΕ σε θέματα εξωστρέφειας».

Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 η ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής για τα επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΠΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού των ΜΜΕ σε θέματα εξωστρέφειας».

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ ΑΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού των ΜΜΕ σε θέματα εξωστρέφειας» που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), θα υλοποιήσει τέσσερα επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης, διάρκειας 40 ωρών έκαστο, για εργαζομένους σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τα οποία θα διεξαχθούν στην Αθήνα (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΠΕ- Μαρίνου Αντύπα 86 -88, 163 46 Ηλιούπολη), Πάτρα, Τρίπολη και Μυτιλήνη.

Τα προγράμματα κατάρτισης έχουν ως αντικείμενο το Διεθνές Εμπόριο και τις Εξαγωγές στην πράξη, την υλοποίηση των οποίων θα αναλάβουν εκπαιδευτές από τον χώρο του διεθνούς εμπορίου, του marketing, της προώθησης των εξαγωγών, της συσκευασίας και της διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα κατάρτισης θα ανακοινωθεί λίγο πριν την έναρξή του, θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα περιλαμβάνει 20 ώρες εβδομαδιαίως (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή απόγευμα τέσσερις ώρες, Σάββατο οκτώ ώρες).



Διαβάστε περισσότερα...

Κρατάμε τα καθαρά χαρτονομίσματα, ξεφορτωνόμαστε τα φθαρμένα!


Το χρήμα συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία του καταναλωτή.
Την τάση να φυλάνε τα καθαρά και καλοδιατηρημένα χαρτονομίσματα και να... ξεφορτώνονται τα παλιά και φθαρμένα έχουν οι καταναλωτές σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα.

Οι καθηγητές Φαμπρίτσιο Ντι Μούρο και Θίοντορ Νοουζγόρθι του πανεπιστημίου Γκελφ του Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό καταναλωτικών ερευνών «Journal of Consumer Research», σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, διαπίστωσαν ότι όσο πιο πρόσφατα έχει βγει ένα χαρτονόμισμα από το νομισματοκοπείο, τόσο πιθανότερο είναι να καθυστερεί ο κάτοχός του να το δώσει για να κάνει κάποια αγορά.

Σύμφωνα με τους καθηγητές στους περισσότερους καταναλωτές δεν τους αρέσει ενδόμυχα να αγγίζουν πράγματα που άλλοι έχουν πιάσει αμέτρητες φορές. Αυτό το αίσθημα μεγιστοποιείται όταν το χαρτονόμισμα είναι βρώμικο και στραπατσαρισμένο, οπότε το πρώτο πράγμα που σκέπτονται είναι το «πασάρουν» σε κάποιον άλλο.

Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν μέσα από πειράματα που έκαναν οι ερευνητές με εθελοντές, στους οποίους δόθηκαν διαφόρων ειδών χαρτονομίσματα. Μεταξύ άλλων, φάνηκε η προτίμηση των καταναλωτών να δίνουν ένα μεγάλο φθαρμένο χαρτονόμισμα ακόμα και για να πληρώσουν μικροποσά, μόνο και μόνο για να το ξεφορτωθούν, ενώ είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ακριβώς το αναγκαίο ποσό σε μικρότερης αξίας καινούρια χαρτονομίσματα ή σε κέρματα.

Αντίθετα, όταν οι καταναλωτές ένιωθαν ότι κάποιος τους παρακολουθούσε και γενικά αισθάνονταν κάποια κοινωνική πίεση, τότε πλήρωναν με «ολόφρεσκα» χαρτονομίσματα, προφανώς για να μην εκτεθούν με τα βρώμικα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ επηρεάζει τη νοημοσύνη του εμβρύου


Ακόμα και η μικρή κατανάλωση μπορεί να την επηρεάσει.
Οι έγκυες γυναίκες που πίνουν έστω και λίγες ποσότητες αλκοόλ, όπως ένα έως δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, διακινδυνεύουν να επιφέρουν τη μείωση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Αν και η επίπτωση του αλκοόλ δεν φαίνεται να είναι μεγάλη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν, με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, τα άτομα χαμηλότερης νοημοσύνης γενικά βρίσκονται σε κοινωνικά δυσμενέστερη θέση, έχουν χειρότερη υγεία και τείνουν να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, με επικεφαλής το δρα Ρον Γκρέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, συσχέτισαν το δείκτη νοημοσύνης 4.167 παιδιών με το αν και πόσο αλκοόλ έπιναν οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη τους.

Το αλκοόλ, όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα από τα τσιγάρα, περνάει εύκολα μέσω του πλακούντα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του παιδιού, βάζοντας το τελευταίο σε κίνδυνο. Η μελέτη έδειξε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ, (ένα με έξι ποτά την εβδομάδα) επιδρά στην εξυπνάδα του παιδιού.

Προηγούμενες μελέτες πάνω στο θέμα δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδό της, το κάπνισμα, τη διατροφή της κ.α.

Η νέα μελέτη απέκλεισε τους άλλους παράγοντες εστιάζοντας στις αλλαγές λόγω του αλκοόλ σε γονίδια (των παιδιών και των μητέρων τους) που εμπλέκονται στη νοημοσύνη και δεν επηρεάζονται από κοινωνικές παραμέτρους, τον τρόπο ζωής κλπ. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τέσσερις γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι αφορούν γονίδια που μεταβολίζουν το αλκοόλ, συσχετίζονται στενά με το επίπεδο νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των οκτώ ετών.

Κατά μέσο όρο, ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού ήταν περίπου δύο μονάδες (1,8) μικρότερος για κάθε μια γενετική μετάλλαξη που είχε. Αντίθετα, τα παιδιά των εγκύων που δεν είχαν πιει καθόλου αλκοόλ, δεν εμφάνιζαν ανάλογη μείωση της νοημοσύνης στην ηλικία των οκτώ ετών.

Αν και δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος πέρα από κάθε αμφιβολία, οι βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η έρευνά τους δείχνει πως είναι η έκθεση στο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη αυτή που ευθύνεται για την κατοπινή μείωση της νοημοσύνης των παιδιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν τις δωρεάν μετακινήσεις των φαντάρων


Θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Θύματα της κρίσης θα είναι και οι Έλληνες φαντάροι, καθώς έρχονται περικοπές στις δωρεάν μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίζεται σε μία η κατάσταση επιβίβασης, από δύο που ήταν μέχρι τώρα, για τους στρατιώτες και κόβεται το δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο.

Το αποτέλεσμα είναι να μπορούν να πάρουν άδεια μόνο όσοι μπορούν να επωμιστούν τα έξοδα της μετακίνησης τους.

Το σχέδιο περικοπής των καταστάσεων επιβίβασης είχε έρθει στο προσκήνιο και το 2010, αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε αποσύρθηκε.



Διαβάστε περισσότερα...

Με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια η φορολογία στα ακίνητα


Τι αναφέρει το υπ. Οικονομικών.
Με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα και με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, θα προχωρήσει η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας των ακινήτων, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, σχετικής με την πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο της οικοδομής. Η βουλευτής επικαλείται κλαδική μελέτη της ICAP, που δείχνει ότι η συνεχής πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας συμπαρασύρει και τον κλάδο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Όπως ειδικότερα αναφέρει η βουλευτής, τα ειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, την περίοδο 2006- 2008, είχαν συνεχόμενη άνοδο του τζίρου τους, σε ποσοστό 10% ετησίως.

Από το 2009, όμως, η εικόνα αλλάζει και, έως το 2011, η μέση ετήσια πτώση είναι 13%. Το 2011, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 38%, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατά 18%. Η βουλευτής είχε απευθύνει την ερώτησή της στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ενημερωθεί πώς θα αντιμετωπίσει η πολιτεία την υπάρχουσα δυσμενή πραγματικότητα.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών θυμίζει ότι, με το νόμο 3986/2011, οι δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από 17 Δεκεμβρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2013, για αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος (απαλλαγή από το πόθεν έσχες), εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου δωρεάς/γονικής παροχής.

Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει, εξάλλου, ως προς τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, ότι με τις διατάξεις του νόμου 3842/2010, καταργήθηκε ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές, ως προς τις αγορές αστικών ακινήτων, έχουν μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή σε 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της αξίας του ακινήτου και σε 10% για το πέραν του ποσού αυτού τμήμα της (από 9% και 11% αντιστοίχως που ήταν προηγουμένως).


Διαβάστε περισσότερα...

Κύμα αντιδράσεων για το «Δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη»


Ακραίο χαρακτηρίζουν το μέτρο οι κλάδοι εστίασης.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κλάδο εστίασης η ρύθμιση «Δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη», που προβλέπει ότι οι καταναλωτές που δεν θα παίρνουν την απόδειξη λιανικής, θα μπορούν να αποχωρούν από το κατάστημα, χωρίς να πληρώνουν τον λογαριασμό.

«Η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνεται στους νέους κανόνες διακίνησης εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιος Σκορδάς. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά η ρύθμιση δεν ισχύει ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο, που αφορά στην υποχρέωση αναγραφής αυτής της δυνατότητας και στους τιμοκαταλόγους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι του κλάδου της μαζικής εστίασης εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για τη νέα διάταξη, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ακραίο, απαράδεκτο, παράνομο και καταχρηστικό και ζητούν υπεύθυνες εξαγγελίες, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία. Όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ διαβλέπουν και έντονες αντιπαραθέσεις και ασυνεννοησία με τους καταναλωτές.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκορδάς σχολιάζει ότι, με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο επιδιώκει να μειώσει τη φοροδιαφυγή, δίνοντας ένα «όπλο» στα χέρια των καταναλωτών. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός, το μέτρο της μη πληρωμής του λογαριασμού, εάν δεν έχει εκδοθεί εγκαίρως η απόδειξη πληρωμής, δεν ισχύει ακόμη σε λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι η αυτοδικία

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που είναι παράνομη πράξη, δεν λύνεται με τη νομιμοποίηση μίας άλλης παράνομης πράξης, της αυτοδικίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη νομιμοποίηση της λογικής «χωρίς απόδειξη, δεν πληρώνω», δεν εμπεδώνεται η φορολογική συνείδηση, αλλά αντίθετα ενισχύεται η λογική του «δεν πληρώνω», που ιδιαίτερα επικίνδυνη σήμερα.

Το μεγάλο διακύβευμα, όπως τονίζει, είναι η έξοδος από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και η αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων ετών και όχι η ενίσχυση πράξεων και λογικών, που μας πηγαίνουν ολοταχώς προς τα πίσω.

«Η απόφαση του υπουργείου για μη πληρωμή του λογαριασμού, σε περίπτωση που δεν συνοδεύεται με απόδειξη, αποδεικνύει έμπρακτα την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει την αγορά και, έτσι, λαμβάνει αποφάσεις, που το γελοιοποιούν και το καθιστούν ανεύθυνο, κατοχυρώνοντας με νομοθετική ρύθμιση το αυτονόητο, δηλαδή, την υποχρεωτική έκδοση απόδειξης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουράσης, υπεύθυνος εστιατορίου στο Χαλάνδρι.

«Με αυτό το μέτρο, ενισχύεται η αυτοδικία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών-Αττικής, Γιώργος Κουτρουλιάς. «Την καθαρή αδυναμία του κράτους να διασφαλίσει έσοδα, καλούνται να την καλύψουν οι πελάτες, εφόσον τους εκχωρείται η αρμοδιότητα της κοινωνικής αστυνόμευσης και θα μπορεί πλέον ο πελάτης να «τιμωρήσει» τον επιχειρηματία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιθανότητα δυσλειτουργίας της αγοράς

Διενέξεις, πιθανά έκτροπα και παρεξηγήσεις, εκτιμούν οι εκπρόσωποι του κλάδου ότι θα εκδηλωθούν στην αγορά με τη νέα ρύθμιση «Δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη».

«Το μέτρο, που πρόκειται να ενταχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στους νέους κανόνες διακίνησης εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πρόκειται να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που αναμένεται ότι θα λύσει», επισημαίνει ο κ. Κουτρουλιάς. Κατά την άποψή του, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν φαινόμενα με πελάτες που σκίζουν ή κρύβουν τις αποδείξεις, προκειμένου να μην καταβάλουν αντίτιμο.

«Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα έχει παρενέργειες, εφόσον θα υπάρξουν πελάτες, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, που θα κάθονται στο κατάστημα για περισσότερο από μία με δύο ώρες και στο τέλος, άσχετα από το γεγονός ότι ο σερβιτόρος θα έχει πάει την απόδειξη, εκείνοι θα έχουν τη δυνατότητα να ισχυρίζονται ότι ουδέποτε τους δόθηκε η απόδειξη και θα θεωρούν κέρασμα τα προϊόντα που κατανάλωσαν ή τις υπηρεσίες που έλαβαν και θα φεύγουν, χωρίς βέβαια να πληρώσουν το λογαριασμό», εκτιμά ο κ. Κουτρουλιάς. Υπογραμμίζει δε ότι το πιθανότερο είναι να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, δεδομένου ότι στον χώρο της μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας πρώτα παρέχεται η υπηρεσία και στο τέλος πραγματοποιείται η πληρωμή.

Σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές θέτει τους επιχειρηματίες το νέο μέτρο, όπως εξηγεί ο κ. Κουράσης. «Η αστυνόμευση της αγοράς από τον καταναλωτή και η προτροπή του σε αυτοδικία είναι ανεφάρμοστη και επικίνδυνη, γιατί μόνο προβλήματα θα φέρει στις σχέσεις των καταναλωτών και των επαγγελματιών, καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς», δηλώνει ο κ. Κουράσης, τονίζοντας ότι ευκαιριακά επιτήδειοι θα εκμεταλλευθούν έντεχνα τον νόμο, για να κερδίσουν και οι αντιδικίες θα αυξηθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον άφησαν δύο μέρες με μολύβι καρφωμένο στο χέρι του


Το όνομά του δεν ήταν στη λίστα με τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Ο 13χρονος Robbie Appleby-Socket από το Doncaster έμεινε δύο μέρες με ένα μολύβι καρφωμένο στο χέρι του, επειδή οι γιατροί ξέχασαν να τον εγγράψουν στη λίστα με τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Ο νεαρός μαθητής έπαιζε με τους φίλους όταν ξαφνικά το μολύβι καρφώθηκε στο χέρι του σε βάθος μεγαλύτερο από 10 εκατοστά. Η τρομαγμένη μητέρα του τον μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, απ’ όπου την ενημέρωσαν ότι την επόμενη ημέρα θα γινόταν το χειρουργείο.

Το επόμενο πρωί όμως μητέρα και γιος διαπίστωσαν ότι το όνομα του Robbie δεν ήταν στη λίστα με τα προγραμματισμένα χειρουργεία και οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι έπρεπε να κλείσουν άλλο ραντεβού.



Η απελπισμένη μητέρα πήγε το παιδί της σε άλλο νοσοκομείο στο West Yorkshire σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την περιοχή τους, όπου οι γιατροί έβαλαν τον Robbie αμέσως στο χειρουργείο. Τον κράτησαν μάλιστα μέσα δύο νύχτες, χορηγώντας του αντιβιοτικά για να αποτρέψουν την εμφάνιση μόλυνσης.

«Ο μικρός ήταν πολύ τρομαγμένος και το μολύβι προεξείχε από το χέρι του, όμως το προσωπικό στο νοσοκομείο Doncaster Royal Infirmary δε φάνηκε να ενδιαφέρεται καθόλου. Του έβαλαν απλά έναν επίδεσμο και μας είπαν να πάμε ξανά άλλη μέρα. Εγώ φοβόμουν πολύ ότι αν χτυπούσε το χέρι του το μολύβι θα έμπαινε ακόμη πιο βαθιά και ίσως του προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά. Η συμπεριφορά τους ήταν ανεπίτρεπτη. Θα μπορούσε να χάσει το χέρι του από μια μόλυνση. Όταν ανέφερα τι έγινε στους γιατρούς του άλλου νοσοκομείου έμειναν με το στόμα ανοιχτό» είπε η μητέρα του.



Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου εξέδωσε μια ανακοίνωση ζητώντας συγνώμη από την οικογένεια του 13χρονου για την ταλαιπωρία, δικαιολογώντας τη συμπεριφορά του προσωπικού τονίζοντας ότι προέκυψαν πολλά έκτακτα περιστατικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο βαριά τρίδυμα του κόσμου



Και τα τρία μαζί ζυγίζουν 9,343 κιλά!

Η Brittany Deen από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια στις 8 Νοεμβρίου έφερε στον κόσμο τρία υγιέστατα αγοράκια. Τα αδερφάκια ζυγίζουν μαζί 9,343 κιλά και θέτουν υποψηφιότητα για μια θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες για τα πιο βαριά τρίδυμα του κόσμου!

Πρώτος γεννήθηκε ο Sidney ζυγίζοντας 3,538 κιλά. Ακολούθησε ο Elliott με 3,311 κιλά και τελευταίος γεννήθηκε ο Jenson ο οποίος ζύγιζε μόλις 2,494 κιλά!

Η σύλληψή τους έγινε με φυσιολογικό τρόπο και η 32 μητέρα δήλωσε στην εφημερίδα Sacramento Bee: «Είναι τρομακτικό που από τη μια στιγμή στην άλλη μαθαίνεις ότι θα γίνεις γονιός τριδύμων. Ακούς για διάφορες επιπλοκές, όμως ελπίζω η δική μου θετική εμπειρία να βοηθήσει κι άλλες μαμάδες να μη φοβούνται. Φρόντιζα πολύ τη διατροφή μου. Έπρεπε να τρώω για τέσσερις ανθρώπους και κατανάλωνα καθημερινά 6.000 θερμίδες. Έτρωγα αρκετά αυγά κάθε μέρα και γεύματα κάθε δύο ώρες».









Διαβάστε περισσότερα...

«Θα αυτοκτονούσα αλλά σκέφτομαι το παιδί μου»


Σε αδιέξοδο 40χρονος πατέρας.
Έτοιμος να δώσει τέλος στη ζωή του δηλώνει ο κ. Μ Β. Το μόνο που τον «κρατάει» είναι οι υποχρεώσεις του απέναντι στο ανήλικο παιδί του.

Πέφτοντας θύμα μια σειράς ατυχών γεγονότων που ήταν μοιραία για την κατάσταση της υγείας του, σήμερα δε διαθέτει εισόδημα ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο ίδιος ζητά την οικονομική ή όποια άλλη ενίσχυση από τους συμπολίτες του.

Μιλώντας στο Cretalive, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του και ξέσπασε: «Θα αυτοκτονούσα αλλά σκέφτομαι το παιδί μου! Πίνουμε νερό από τη βρύση, είμαι 40 χρονών και δε μπορώ να προσφέρω τίποτα».

Ο ίδιος προτρέπει όποιον θέλει και έχει την δυνατότητα να βοηθήσει την οικογένεια του και μάλιστα για να αποδείξει ότι, πραγματικά, υποφέρει από προβλήματα υγείας, είναι διατεθειμένος να επιδείξει τις ιατρικές γνωματεύσεις.

Τη φαρμακευτική του αγωγή την λαμβάνει με κούριερ από την Θεσσαλονίκη, ενώ το ενοίκιο του σπιτιού είναι ο φόβος που τον στοιχειώνει.

Από το οικογενειακό του περιβάλλον δε λαμβάνει καμία βοήθεια καθώς η μητέρα του πάσχει από άνοια.

Η ιστορία του

Ένα τροχαίο το 1985 τον ανάγκασε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζει επεισόδια επιληψίας. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και να υποβληθεί και σε δεύτερη επέμβαση.

Οι επεμβάσεις αυτές άφησαν τα «σημάδια» τους στην καθημερινότητα του όπως διάφορα κινητικά προβλήματα που τον εμποδίζουν να δουλέψει. Οι γιατροί του, του εξηγούν πως σύντομα απαιτείται να υποβληθεί και σε άλλες επεμβάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε το Taxisnet για τα τέλη κυκλοφορίας


Ξεκίνησε για πρώτη φορά η ηλεκτρονική διάθεση.
Σε λειτουργία τέθηκε πριν από λίγη ώρα η εφαρμογή του Taxisnet για τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν να βρίσκουν τα τέλη στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, gsis.gr, είτε βάζοντας τον κωδικό τους στο Taxisnet, είτε τον ΑΦΜ τους.

Στη συνέχεια θα μπορούν να τα τυπώνουν και η πληρωμή τους θα γίνεται σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω της υπηρεσίας web banking.


Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο Άλεξ Άλβες


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 37 ετών άφησε ο άλλοτε άσος της Καβάλας Άλεξ Άλβες. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, με σπουδαία καριέρα στην Χέρτα Βερολίνου, νικήθηκε από την λευχαιμία.

Ο Άλβες αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια αυτό το σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών που δώρισε ένας εκ των αδερφών του, αλλά η επέμβαση αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία.
Έτσι, σε ηλικία 37 ετών άφησε την τελευταία πνοή στο νοσοκομείο «Αμαράλ Κρβάλιο» της πόλης Ζαουό στο Σάο Πάουλο.

Ο Άλβες αν και δεν φόρεσε ποτέ την φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, έγινε γνωστός φορώντας τις φανέλες των Βιτόρια και Παλμέιρας με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1994, ενώ με την Κρουζέιρο κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες το 1997.

Στη συνέχεια μετακόμισε στην Χέρτα Βερολίνου για τέσσερα χρόνια στην οποία ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, ενώ την σεζόν 2008-09 ήταν κάτοικος Καβάλας με την οποία αγωνίστηκε 24 φορές σημειώνοντας έξι γκολ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνας τραγουδιστής σε κλινική στη Γερμανία παλεύει για τη ζωή του!


Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το χειρουργείο του νεαρού τραγουδιστή-διασκεδαστή στη Γερμανία. Ο Γιώργος Δασκαλάκης περιμένει πρωτίστως και σύμφωνα με τον γιατρό του, να καθαρίσει πλήρως ο οισοφάγος από τα αιματώματα και τις πληγές που έχουν προέλθει από τραγικά ιατρικά λάθη του παρελθόντος και κατόπιν να χειρουργηθεί.

Ο γιατρός του Uwe Jörg Hesse-από τους κορυφαίους στην Ευρώπη-δέχτηκε πριν λίγες μέρες τον τραγουδιστή στην Κλινική του στη Νυρεμβέργη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η θεραπεία πέρα από το πρακτικό κομμάτι-την αποκατάσταση δηλαδή των στενώσεων που προκλήθηκαν από παλιότερες επεμβάσεις για την αφαίρεση του θόλου του στομαχιού, τις συνεχείς παλινδρομήσεις και τη σωστή και όχι ανάποδη ροή των οξέων-απαιτεί και ψυχολογική στήριξη.

Σε αυτό το κομμάτι ο γιατρός του πρότεινε να έχει δίπλα του θετικούς ανθρώπους αλλά και να είναι δημιουργικός στη δουλειά του
. Είναι χαρακτηριστικό πώς 150ml νερού κάνουν μία περίπου ώρα να περάσουν στο έντερο με αποτέλεσμα ο Γιώργος καθημερινά να καλείται να αντιμετωπίζει ισχυρούς πόνους. Η ζωή του νεαρού τραγουδιστή κινδυνεύει από μέρα σε μέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα κληθεί το επόμενο διάστημα να κάνει Roux-Y bypass. Πρόκειται για γαστροπεξία. Μια επέμβαση που χαρακτηρίζεται από τον Γιατρό πολύ επικίνδυνη με δεδομένο το υπάρχον ιστορικό.

Ο Γιώργος παρά τους κινδύνους αντιμετωπίζει την κατάσταση με αισιοδοξία, ετοιμάζεται για τη μεγάλη πρεμιέρα του στο Chorus Live στη Κηφισιά και τονίζει σε φίλους και γνωστούς πώς θα τα καταφέρει! Άλλωστε το παλεύει εδώ και έξι χρόνια μακριά από φώτα και κάμερες. Δεν είναι τυχαίο ότι σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο του τραγούδι. Αγωνιστής και μάγκας!




Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκησαν τον καρκίνο του προστάτη


Αναίμακτη νίκη ενάντια στον καρκίνο του προστάτη επιτυγχάνεται στα νοσοκομεία της χώρας μας, χάρη σε μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο που επιφέρει πλήρη ίαση βάζοντας τέλος στο νυστέρι του χειρουργείου.

Η επαναστατική ανακάλυψη στον τομέα της θεραπείας δίνει χαμόγελα αισιοδοξίας σε εκατομμύρια άντρες που έχουν προσβληθεί από την επάρατη νόσο, καθώς τα αποτελέσματα εφαρμογής της δείχνουν ότι επιφέρει καίριο χτύπημα στα καρκινικά κύτταρα επιτυγχάνοντας πλήρη θεραπεία στο συγκλονιστικό ποσοστό του 98% στα πρώιμα στάδια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν κατά 80% οι Έλληνες μετανάστες


Βαλίτσες για Γερμανία ετοιμάζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαθίστανται στη χώρα της Μέρκελ αυξήθηκε κατά 80% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012.

Τουλάχιστον 501.000 είναι οι αλλοδαποί που μετανάστευσαν στη χώρα όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012-αύξηση 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη


Έως τις 26 Νοεμβρίου θα έχουν την δυνατότητα να απογραφούν 12.788 δικαιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων του ΙΚΑ, οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος. Σημειώνεται ότι οι συντάξεις αυτές έχουν πάψει να καταβάλλονται, εξοικονομώντας σε μηνιαία βάση 900.167 ευρώ.

Αναλυτικότερα, χωρίς φυσική απογραφή παραμένουν 8.389 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, 6.852 περιπτώσεις επικουρικών, εκ των οποίων 3.300 περιπτώσεις λαμβάνουν και κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, 59 περιπτώσεις κύριων συντάξεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας (ΤΑΠΙΛΤ) και 788 περιπτώσεις κύριων συντάξεων του Τομέα Ασθενείας Προσωπικού ΟΤΕ, (ΤΑΠ-ΟΤΕ).

Από τις 27 Νοεμβρίου, η απογραφή θα διενεργείται στο υποκατάστημα αλλά η σύνταξη θα καταβάλλεται μόνο μέσω της τράπεζας, η οποία θα ενημερώνεται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα αρχίσουν να ερευνώνται διοικητικά μία προς μία οι εναπομείνασες υποθέσεις μη καταγραφής και αν απαιτηθεί και μέσω ένδικων μέσων.

Κατά την προηγούμενη απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 2011, δεν προσήλθαν για να απογραφούν 3.542 συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Οι έλεγχοι του Ιδρύματος απέδειξαν ότι από τις συντάξεις αυτές, 2.819 συντάξεις καταβάλλονταν σε θανόντες.

Δώρο Χριστουγέννων

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη αναμένεται να καταβληθεί για τελευταία φορά το δώρο «Χριστουγέννων» στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κι όχι μαζί με την σύνταξη Δεκεμβρίου, η καταβολή της οποίας θα γίνει από τις 22 Νοεμβρίου.

ΟΓΑ

Στο τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η καταγραφή φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων και δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταγραφούν άμεσα (στα ΕΛ.ΤΑ. ή στην Τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης ή επιδόματος) διότι δεν θα δοθεί παράταση λόγω δεσμευτικών ημερομηνιών τεχνικής ολοκλήρωσης της απογραφής. Σε όσους δεν καταγραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης/ επιδόματος από το μήνα Ιανουάριο 2013.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει ότι σημαντικός αριθμός συνταξιούχων/επιδοματούχων του Οργανισμού δεν έχει μέχρι σήμερα δηλώσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα όλοι οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων να ελέγξουν στην επιστολή που τους έχει αποσταλεί από τον ΟΓΑ αν ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ τους είναι σωστά συμπληρωμένοι, για την καταγραφή φυσικής παρουσίας.

Σημειώνεται ότι αν δεν αναγράφονται σωστά ή δεν είναι συμπληρωμένοι ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ θα πρέπει να προσέλθουν έως τις 26 Νοεμβρίου στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την επιστολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δηλώσουν τον σωστό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Σε διαφορετική περίπτωση από τον μήνα Ιανουάριο του 2013 θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης/επιδόματος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά για το εφάπαξ


Στην ουρά για την απονομή εφάπαξ βρίσκονται 62.000 ασφαλισμένοι του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, καθώς αναμένουν ακόμη και ως 30 μήνες για τη χορήγησης της αποζημίωσης.

Η νέα μείωση στις εφάπαξ αποζημιώσεις η οποία φθάνει έως και το 83% έχει οδηγήσει σε απελπισία τους δικαιούχους, οι οποίοι προσέρχονται καθημερινά κατά εκατοντάδες στα ΤΠΔΥ και ΤΑΥΤΕΚΩ για να ενημερωθούν. Μόνον στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 58.000 αιτήσεις για το εφάπαξ.

Σημειώνεται πως με το νέο Μνημόνιο στους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία από 1/8/2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα πρόνοιας.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μπάζει" η διαθεσιμότητα


Έκδηλη είναι η ανησυχία συνεργατών του Πρωθυπουργού για την εφαρμογή του νόμου για την «διαθεσιμότητα» των δημοσίων υπαλλήλων. Χαρακτηρίζουν το μέτρο αυτό ως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης Σαμαρά.«Προσπαθήσαμε αρκετά ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις όπως επιτακτικά ζητούσε η τρόικα. Η διαθεσιμότητα πρέπει να πετύχει διότι πλέον υπάρχει και η ρήτρα» τόνιζαν συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, οι ανησυχίες και οι ενστάσεις ακόμα και εργατολόγων που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ είναι έντονες.

Οι φόβοι τους κυρίως έγκεινται στους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα ποια θα είναι.
«Στους 2.000 που απομακρύνονται υπάρχουν οριζόντιες προσεγγίσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι άδικες» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. Αναφέρονται στους επίορκους που απομακρύνονται καθώς υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις και σε εκείνους που οι υποθέσεις τους ακόμα εκκρεμούν είτε στα πειθαρχικά συμβούλια είτε στην δικαιοσύνη.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός που υπάρχει αφορά το μεγάλο κύμα εξόδου από το δημόσιο καθώς μέσα στο 2013 θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί περίπου 25.000 εργαζόμενοι.

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν

• Οι 25.000 εργαζόμενοι θα απομακρυνθούν σε τέσσερα στάδια. Το πρώτο κύμα θα είναι τον Φεβρουάριο και θα αφορά περίπου 6.250 υπαλλήλους.

• Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τα κριτήρια αξιολόγησης

• Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος μηχανισμός αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

• Τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν σε χρόνους.... δημοσίου. Με αποτέλεσμα να στοιβάζονται υποθέσεις

• Φόβοι για προσφυγές στην δικαιοσύνη απ' όσους μπήκαν σε διαθεσιμότητα χωρίς να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Επίσης, τι θα γίνει με όσες υποθέσεις βρίσκονται ήδη στην δικαιοσύνη και οι εργαζόμενοι δικαιωθούν

• Στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο εκτός ότι θα πρέπει να τους επαναπροσλάβει, θα τους επιστρέψει τους μισθούς και ενδέχεται να πληρώσει και ηθική βλάβη

Ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά θα αποχωρήσουν συνολικά από το δημόσιο 50.000 υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης.

Στο συρτάρι το νομοσχέδιο για τα λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς

Από τις 11 Οκτωβρίου έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αναφέρεται στις συγχωνεύσεις και τα «λουκέτα» σε 20 δημόσιους οργανισμούς. Ωστόσο, ο Αντ. Μανιτάκης δεν το έχει καταθέσει ακόμα στην βουλή. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άμεσα θα πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η κατάργηση ή συγχώνευση περίπου 200 οργανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα καθώς έχει δημοσιευτεί πλέον και η εγκύκλιος για την διαθεσιμότητα η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τί θα γίνει με τους υπάλληλους που οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονταν κλείνουν.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Γυρίζουν" τα σχολικά φροντιστήρια


Επιστρέφει το σχολικό φροντιστήριο, τα μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας, που είχαν ατονίσει τα τελευταία χρόνια, με στόχο την ανακούφιση των οικογενειών που το τελευταίο διάστημα δυσκολεύονται να πληρώσουν -μεταξύ πολλών άλλων εξόδων- τα φροντιστήρια των παιδιών τους.

Με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ενεργοποιείται ξανά η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη. Ο θεσμός αφορά όλα τα λύκεια (γενικά και επαγγελματικά) όλης της χώρας, θα λειτουργήσει με ολιγομελή τμήματα από 5 ως 20 μαθητές και θα καλύπτει όλη την περίοδο προετοιμασίας των μαθητών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρβανιτόπουλος: Ρύθμιση για μετεγγραφές φοιτητών


Θα υπάρξει ρύθμιση για μετεγγραφές φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά κριτήρια, αλλά και το κριτήριο της κατάταξης (ήτοι, σε ποια θέση μπήκαν στη σχολή τους), είπε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στον Antenna.

Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα των κριτηρίων με στοιχεία του 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερη γλώσσα τα Ελληνικά στην Αυστραλία


Η Ελληνική γλώσσα μπαίνει δυναμικά στα σχολεία της Αυστραλίας καθώς θα συμπεριλαμβάνεται ως δεύτερη γλώσσα και όχι ως διδασκόμενη μόνο σε μαθητές ελληνικής καταγωγής.

Η απόφαση της Επιτροπής Διαμόρφωσης του Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών της Αυστραλίας (ACARA) χαιρετίστηκε με θέρμη από την ομογενή Ομοσπονδιακή βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού.

Κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε ο Συντονιστή Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης, Βασίλειος Γκόκας που συντόνιζε την παρέμβαση της ομογένειας και ο οποίος τόνισε στην Επιτροπή ACARA ότι: «Η διδασκαλία των Γλωσσών, όπως τονίζεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, είναι ένας από τους βασικούς τομείς μάθησης και βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μαθητών».



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: "Δεν διαθέτουν εμβόλια για τους ανασφάλιστους"



Κανένα εμβόλιο για τους ανασφάλιστους πολίτες δεν διαθέτουν τα Δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Δημοτικά πολυιατρεία. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες μεταξύ των οποίων είναι χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο εμβολιασμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μετά τις δηλώσεις της Υφυπουργού περί διάθεσης εμβολίων σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας της χώρας και σε όλους τους Δήμους, προέβη σε δειγματοληπτική έρευνα για να διαπιστωθεί τελικά ότι υπάρχει παντελής έλλειψη εμβολίων. «Όπως ενημερωθήκαμε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ερωτηματικά προκαλεί η εμμονή της Υφυπουργού Υγείας να παραπλανεί την κοινή γνώμη ισχυριζόμενη την επάρκεια εμβολίων για ανασφάλιστους πολίτες σε δήμους, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ενώ ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, δήμαρχοι, Κέντρα Υγείας και πολίτες καταγγέλλουν την έλλειψη εμβολίων .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την Υφυπουργό να μας προσδιορίσει συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις δημοτικές δομές που διαθέτουν εμβόλια για ανασφάλιστους. Επίσης, αναμένουμε όπως μας ενημερώσει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη δημόσια Υγεία.

Η δημόσια Υγεία αποτελεί σοβαρή υπόθεση και δεν προσφέρεται για ευκαιριακή επικοινωνιακή πολιτική.

Αν δε μας απαντήσει άμεσα, η εν λόγω επιστολή θα αποσταλεί προς τους αρχηγούς των κομμάτων για τη σχετική τους ενημέρωση» καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος 10% ως 45% στο εφάπαξ


Μεγάλες επιβαρύνσεις και για τους εκμισθωτές ακινήτων.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία την οποία εκμισθώνουν, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να έχει κλειδώσει η φορολόγηση του εφάπαξ μέχρι και 45%.

Η ρύθμιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών καταργεί την φοροαπαλλαγή που ισχύει σήμερα για το εφάπαξ και επιβάλλει φόρο με συντελεστές από 10% έως και 45%.

Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις το εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται σε δημοσίους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία με παραίτηση θα φορολογείται με κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης που θα προβλέπει συντελεστές φόρου:

• 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εφάπαξ.
• 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ του εφάπαξ, δηλαδή για το τμήμα της παροχής από τις 12.001 ευρώ μέχρι τις 60.000 ευρώ.
• 45% για το πέραν των 60.000 ευρώ τμήμα του εφάπαξ.

Στην αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων εξετάζεται να επιβάλλεται φόρος 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ και 45% για το τμήμα των εισοδημάτων που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή διάκριση για Έλληνα ερευνητή



Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας βραβεύτηκε ο Γ. Γαρίνης.

Από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης νέων ερευνητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO) βραβεύτηκε ο Γιώργος Γαρίνης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Ο Γ. Γαρίνης πήρε βραβείο για την ερευνητική του πρόταση με θέμα «Ο ρόλος των γενετικών βλαβών στην ανάπτυξη και στις ασθένειες». Το εν λόγω βραβείο (EMBO Young Investigator Αward) απευθύνεται σε νέους ερευνητές με σκοπό τόσο την περαιτέρω δημοσιότητα και χρηματοδότηση της ερευνητικής τους προσπάθειας, όσο και τη δικτύωση του εργαστηρίου τους με άλλα ερευνητικά κέντρα αριστείας.

Από την θέσπιση αυτών των βραβείων το 2000, συνολικά επτά επιστήμονες ελληνικών Ιδρυμάτων έχουν βραβευτεί, από τους οποίους οι τέσσερις του ΙΤΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Γενετικής Αστάθειας Θηλαστικών του δρος Γαρίνη, η οποία χρηματοδοτήθηκε για τρία έτη, αποσκοπεί στο να διαλευκάνει το ρόλο της σταδιακής συσσώρευσης των γενετικών βλαβών στη γήρανση. Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη καταπολέμηση των ασθενειών που εμφανίζονται συχνότερα στη τρίτη ηλικία, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Συνολικά, από 160 υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν, το ΕΜΒΟ επέλεξε 22 ερευνητές από 12 χώρες. Πρόκειται για επιστήμονες κάτω των 42 ετών που έχουν δημιουργήσει το πρώτο τους εργαστήριο κατά την τελευταία τετραετία. Ο καθένας θα λάβει 15.000 ευρώ ετησίως επί τρία χρόνια. Η προθεσμία για τον επόμενο κύκλο υποβολής αιτήσεων λήγει την 1η Απριλίου 2013. Για περισσότερες πληροφορίες οι νέοι ερευνητές μπορούν να απευθυνθούν στη διεύθυνση: www.embo.org/programmes/yip.html.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν δέχονται άλλους τρόφιμους τα ιδρύματα της Μητρόπολης


Εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας.
Στην αναστολή εισαγωγών τροφίμων στο Ιωακείμειο Γηροκομείο και το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας για την περίθαλψή τους, προχώρησε σήμερα η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως.

Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος, η συνεχιζόμενη μείωση των συντάξεων και η μη καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ των χρημάτων των συμβάσεων των τροφίμων, οδηγεί στη μείωση των μισθών των εργαζομένων και στη σταδιακή μείωση του αριθμού των τροφίμων των δύο Ιδρυμάτων της Μητρόπολης.

Πρόσθεσε δε πως τα Διοικητικά Συμβούλια πήραν αυτή την απόφαση, καθώς τα οφειλόμενα ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία των τροφίμων, εδώ και δέκα μήνες δεν έχουν αποδοθεί στα Ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον κ. Άνθιμο, η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως απεγνωσμένα προχώρησε σε εκποιήσεις ακινήτων και επιβολή έκτακτων εισφορών των Ναών της πόλης, που βοήθησαν στην λειτουργία των Ιδρυμάτων από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα.

«Η απόφαση αυτή αποβλέπει στην διατήρηση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους τροφίμους και στην διαφύλαξη των 90 θέσεων εργασίας» κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρανος ομογενών του Σικάγου για ενίσχυση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου



Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου.

Έρανο ετοιμάζουν οι Αρκάδες ομογενείς του Σικάγου, προκειμένου να ενισχυθεί με ιατρικό υλικό το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα, επισημαίνουν οι ομογενείς, έχει υποφέρει από την οικονομική κρίση, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την ελληνική ιατρική κοινότητα της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Έτσι, υπό τη διεύθυνση της δρ Δήμητρας Τσατσούλη, οργανώνεται έρανος, ώστε με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να αγοραστεί ιατρικός εξοπλισμός για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Ο έρανος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής δεν θα παραμείνει αδρανής και δεν πρόκειται να αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες των ομογενών που συνέδραμαν καθοριστικά για να γίνει αυτό το νοσοκομείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση σε ασθενή και πέθανε



Δεν επενέβησαν παρότι παρουσίασε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Σάλο έχει προκαλέσει ο θάνατος της 31χρονης Σαβίτα Χαλαπαναβάρ από την Ινδία στα τέλη Οκτωβρίου σε ιρλανδικό νοσοκομείο διότι -όπως κατήγγειλε ο σύζυγός της- το ιατρικό προσωπικό αρνήθηκε να της κάνει άμβλωση παρόλο που υπήρχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της.

Ερωτηθείς από βουλευτές, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το συμβάν προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα δύο ερευνών για τις συνθήκες θανάτου της νεαρής γυναίκας, η οποία βρισκόταν στην 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της όταν διακομίστηκε στις 21 Οκτωβρίου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκάλογουεϊ με δυνατούς πόνους στην πλάτη.

Αφού οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι έχει αρχίσει να αποβάλει, ζήτησε πολλές φορές να της κάνουν άμβλωση, αναφέρει ο σύζυγός της Παβίν στην ιρλανδική εφημερίδα The Irish Times.

«Όταν ένας γιατρός ήρθε να την δει τη Δευτέρα το πρωί, η Σαβίτα ήταν πολύ στενοχωρημένη, αλλά είχε αποδεχθεί το γεγονός ότι έχανε το μωρό της. Ζήτησε να διακοπεί η εγκυμοσύνη της, αν δεν μπορούσαν να σώσουν το μωρό», σημείωσε ο Παβίν.

«Ο γιατρός απάντησε: 'για όσο διάστημα το έμβρυο έχει καρδιακό παλμό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε'», κατήγγειλε ο σύζυγος της γυναίκας.

«Την Τρίτη το πρωί έγινε ξανά η ίδια συζήτηση. Ο γιατρός είπε ότι αυτός είναι ο νόμος και ότι (η Ιρλανδία) είναι μια χώρα Καθολικών».

Η νεαρή γυναίκα απάντησε ότι δεν είναι «ούτε Καθολική, ούτε Ιρλανδή, αλλά της είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε», πρόσθεσε ο Παρβίν.

Το μεσημέρι της Τετάρτης σταμάτησε η καρδιά του εμβρύου και τότε οι γιατροί έκαναν απόξεση στην Σαβίτα, η οποία οδηγήθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου πέθανε από σηψαιμία τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον σύζυγό της.

Η διεύθυνση του νοσοκομείου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, γιατί πρέπει πρώτα να πάρει την άδεια της οικογένειάς της που είναι ακόμη στην Ινδία για την κηδεία της.

Η άμβλωση απαγορεύεται στην Ιρλανδία εκτός από τις περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, σύμφωνα με απόφαση του 1992 του Ανώτατου Δικαστηρίου. Παρόλα αυτά δεν έχει ψηφιστεί κανένας νόμος που να επιβάλει την εφαρμογή της απόφασης αυτής. Η κυβέρνηση Κένι έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να θεσπίσει έναν τέτοιο νόμο στη διάρκεια της θητείας της.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι την άνοιξη το πλαίσιο για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση Εξωτερικού


Ο εξορθολογισμός των δαπανών στο επίκεντρο.
Εξορθολογισμός των δαπανών, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και δημιουργία φορέων προώθησης του ελληνικού πολιτισμού θα είναι οι τρεις πυλώνες για το νοικοκύρεμα της ελληνικής Παιδείας στο εξωτερικό. Τα χαρτιά του για το μείζον αυτό ζήτημα άνοιξε χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ο υπουργός Παιδείας, Kωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αποδέκτης ενός ιδιαίτερα γόνιμου διαλόγου με τα μέλη της Επιτροπής, στην οποία συγκλίνουσα φωνή υπήρξε η επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης της Παιδείας και τερματισμού των στρεβλώσεων.

«Μέχρι την άνοιξη θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει οριστικά και θα αναπροσαρμόζει συνολικά το μείζον ζήτημα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης του Εξωτερικού» ανακοίνωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς η διατήρηση των δεσμών του Ελληνισμού με τη μητέρα Ελλάδα κατείχε και κατέχει πρωτεύοντα ρόλο.

Η κατεύθυνση θα είναι σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρθηκε, αυτή του νόμου 4027/11, διορθώνοντας όμως κάποια μειονεκτήματα που δημιούργησαν ένταση και ανησυχία στην ομογένεια, όπως οι βίαιες προσαρμογές με την αναστολή των εγγραφών στα αμιγή ελληνικά Λύκεια της Γερμανίας χωρίς μεταβατικό στάδιο, οι οποίες ανατράπηκαν με τροποποίηση νόμου το περασμένο καλοκαίρι.

Επιδίωξή μας είναι, τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, να στηρίξουμε την ελληνική διασπορά να διατηρήσει και σε επίπεδο τρίτης γενιάς την ελληνική της ταυτότητα και τους άρρηκτους δεσμούς με την πατρίδα, αλλά και να αναδείξουμε τον δυναμισμό του Έλληνα, καθιστώντας τον συνδιαμορφωτή της νέας εξωστρεφούς προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα μας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων επικριτικότερος για την παλαιότερη ισχύουσα κατάσταση, «πολλά λεφτά με χείριστη Παιδεία», ήταν ο Ανδρέας Ψυχάρης, ο υπουργός είπε ότι για το 2013 προβλέπονται πως θα δαπανηθούν 30 εκατομμύρια ευρώ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού, περίπου τα μισά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι ο εξορθολογισμός των αναγκών μπορεί να γίνει εφαλτήριο για παραγωγική ανάπτυξη.

Ειδική αναφορά έγινε και για τα Κέντρα Λόγου και τη σύνδεσή τους με τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών. Ειδικά για αυτές τις τελευταίες, όπως σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, έχει δρομολογηθεί μία καταλογογράφηση, ώστε να μπορούν να συνδεθούν όλες μεταξύ τους και με την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση τέθηκε και το θέμα των νέων αναγκών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό που δημιουργεί η νέα ροή μετανάστευσης των νέων Ελλήνων, οι οποίοι αναζητούν με τα παιδιά τους μια καλύτερη τύχη εκτός Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα για τη διάθεση των τελών κυκλοφορίας


Οι δικαιούχοι θα τα βρίσκουν στο διαδίκτυο.
Ξεκινάει για πρώτη φορά φέτος η ηλεκτρονική διάθεση των τελών κυκλοφορίας.

Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν να βρίσκουν τα τέλη στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε βάζοντας τον κωδικό τους στο Taxisnet, είτε τον ΑΦΜ τους. Στη συνέχεια θα μπορούν να τα τυπώνουν και η πληρωμή τους θα γίνεται σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω της υπηρεσίας web banking.

Από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων θα εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013:

• Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε.: 22 ευρώ
• Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε.: 55 ευρώ
• Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε.: 120 ευρώ
• Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε.: 135 ευρώ
• Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε: 240 ευρώ
• Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε.: 265 ευρώ
• Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε.: 300 ευρώ
• Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε.: 660 ευρώ
• Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε.: 880 ευρώ
• Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε.: 1100 ευρώ
• Από 4001 κ.ε. και άνω: 1320 ευρώ

Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμμάρια εκπομπών σε ευρώ για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

• 0 – 100 (γρ./χλμ.): 0 ευρώ
• 101 – 120 (γρ./χλμ.): 0,90 ευρώ
• 121 – 140 (γρ./χλμ.): 1,10 ευρώ
• 141 – 160 (γρ./χλμ.): 1,70 ευρώ
• 161 – 180 (γρ./χλμ.): 2,25 ευρώ
• 181 – 200 (γρ./χλμ.): 2,55 ευρώ
• 201 – 250 (γρ./χλμ.): 2,80 ευρώ
• Άνω των 251 (γρ./χλμ.): 3,40 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελίες για το Ταμείο Παρακαταθηκών στην ΕΚΠΟΙΖΩ



Να περιλάβει και τα τιτλοποιημένα δάνεια στις ρυθμίσεις του ζητά η Ένωση.

Καταγγελίες για παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) έχει λάβει η Ένωση Καταναλωτών-Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ υποστηρίζει ότι «το ΤΠΔ αρνείται διακανονισμούς σε δάνεια, που έχει τιτλοποιήσει, χωρίς να ενημερώσει τον οφειλέτη, ενώ «βαφτίζει» στεγαστικά διάφορα δάνεια, για να μην διακόψει την παρακράτηση».

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν δώσει εντολή στην υπηρεσία τους να παρακρατεί από το μισθό τους και να αποδίδει ποσό αντίστοιχο των μηνιαίων δόσεων προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το ΤΠΔ, μπορούν, με αίτησή τους, να ανακαλέσουν την εντολή αυτή. Μόνο για τα στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας από το ΤΠΔ προβλέπεται δικαίωμα του ιδρύματος να παρακρατεί μέχρι τα 3/10 του μισθού, μετά και τις νέες τροποποιήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταναλωτική οργάνωση.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει εδώ και καιρό αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και διανέμει στα γραφεία της (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα) σχετικό υπόδειγμα ανάκλησης της εκχώρησης, την οποία έχουν συμπληρώσει εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως επισημαίνει, το ΤΠΔ, όμως, απαντά ότι και τα ανεξασφάλιστα δάνεια μικροεπισκευών και τα επισκευαστικά δάνεια θεωρούνται ως στεγαστικά απόκτησης πρώτης κατοικίας, επομένως εξαιρούνται από την ανάκληση της εκχώρησης.

Παράλληλα, η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει καταγγελίες από δανειολήπτες ότι το ΤΠΔ αρνείται να ρυθμίσει τα στεγαστικά τους δάνεια, επειδή αυτά έχουν τιτλοποιηθεί, καθώς, σύμφωνα, με αποφάσεις του ΔΣ του ιδρύματος, τα τιτλοποιημένα δάνεια δεν υπάγονται σε καθεστώς ρύθμισης, παρά μόνο κατ' εξαίρεση.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι τo ΤΠΔ σε επιστολές του παραδέχεται μάλιστα ότι δεν ενημέρωσε τους δανειολήπτες για την τιτλοποίηση, επειδή τάχα δεν επηρεάζονται οι όροι των συμβάσεων, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.

«Πράγματι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ΤΠΔ έχει τη δυνατότητα να εκχωρεί τις απαιτήσεις από στεγαστικά δάνεια σε τρίτους, χωρίς να επηρεάζεται το δικαίωμα της παρακράτησης από τη μισθοδοσία, σύμφωνα, όμως, με τις διατάξεις για την εκχώρηση, έχει υποχρέωση να αναγγείλει την τιτλοποίηση στον οφειλέτη, αλλιώς δεν έχει υπόσταση. Επιπλέον, καμία νομιμοποίηση δεν έχει το ΔΣ του ΤΠΔ να αποφασίζει την εξαίρεση των συγκεκριμένων δανείων από τις ρυθμίσεις, εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους δανειολήπτες, που αφήνει να ζουν ακόμα και με μερικές δεκάδες ευρώ μηνιαίως, κατά παράβαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ισότητα», επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Κατόπιν των παραπάνω, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους αρμόδιους φορείς:

-Να ελέγξουν τις παραπάνω παραβάσεις του ΤΠΔ και να επιβάλουν κυρώσεις.
-Να το υποχρεώσουν να περιλάβει και τα τιτλοποιημένα δάνεια στις ρυθμίσεις του και να επισπεύσει τις διαδικασίες ρύθμισης όλων των δανείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας



Έρευνα για τις σχέσεις απασχόλησης την περίοδο της κρίσης.

Τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, σχετικά με τη μεταβολή των όρων απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, τη ανασφάλεια στην εργασία, καθώς και τη συμμετοχή στα συνδικάτα, ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος.

Η έρευνα εστιάζει σε αλλαγές που έχουν συντελεστεί την περίοδο εφαρμογής των Μνημονίων Ι και ΙΙ. Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα -όπως ανακοινώθηκε- βασίζονται στην επεξεργασία των πρώτων 3.500 ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του Μνημονίου ΙΙΙ.

Αναφορικά με τους όρους απασχόλησης η έρευνα διαπιστώνει σημαντική αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των επιχειρησιακών σωματείων. Από τους εργαζόμενους που αμείβονται βάσει επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, το 50% έχει υποστεί μεταβολή των όρων απασχόλησής του έπειτα από συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου (το 47% έχει υποστεί μείωση μισθού και το 20% μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης).

Οι λόγοι που επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας για τις αλλαγές αυτές, είναι η μείωση κερδών στο 60% των περιπτώσεων και η απειλή για απολύσεις στο 28% των περιπτώσεων.

Η μερική απασχόληση, που όπως αναφέρεται στην έρευνα, αποτελεί μια από τις βασικές εκφράσεις της ευελιξίας, υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008 που ξεκινά η οικονομική κρίση.

Έτσι, ενώ το 2008 ήταν 7,9% επί της συνολικής απασχόλησης, το 2012 διαμορφώνεται στο 18%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να συντελείται στον τελευταίο χρόνο, καθώς από 9% ανήλθε στο 18%.

Όσον αφορά στην ανασφάλεια στην εργασία, καταγράφεται ένα μεγάλο ποσοστό απασχολούμενων που νοιώθουν ανασφάλεια, καθώς σχεδόν ένας στους δύο απασχολούμενους (48%) αισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει την εργασία του.

Σχετικά με τη συμμετοχή στα συνδικάτα, παρατηρείται αύξηση των συνδικαλιζόμενων από 24% το 2008, σε 26% το 2012, αλλά η δύναμη των συνδικάτων σε απόλυτους αριθμούς μειώνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της μείωσης της μισθωτής απασχόλησης.

Τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χάνουν περίπου 90.000 από τα μέλη τους, ή 12,7% της συνολικής τους δύναμης.
Ο συνολικός αριθμός των συνδικαλιζόμενων υπολογίζεται σε 623.000 εργαζόμενους, έναντι 714.000 που ήταν το 2008.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους επίκουρους καθηγητές Γεώργιο Ανδρουλάκη και Γεώργιο Οικονομάκη και τους υποψήφιους διδάκτορες Ιωάννη Ζησιμόπουλο και Γεώργιο Καρολίδη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έντονη η αντίδραση της ΠΝΟ στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης


Ζητά «άμεση αποκατάσταση της αδικίας».
Την «άμεση αποκατάσταση της αδικίας», σε βάρος των ελλήνων ναυτεργατών, ζητεί με ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ναυτεργατών κατά δύο χρόνια.

Το θέμα κατήγγειλε χθες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ (ένα από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ) Αντώνης Νταλακογιώργος, υπογραμμίζοντας, ότι παρά το γεγονός πως υπήρχε κυβερνητική δέσμευση για εξαίρεση των ναυτεργατών, στο νόμο 4093 όπως αυτός δημοσιεύτηκε στις 12/11/2012 στο ΦΕΚ 222 Α στην υποπαράγραφο ΙΑ4, έχει απαλειφθεί πλέον η εξαίρεση για τους ναυτικούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά δύο χρόνια.

«Η αύξηση αυτή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην δυνατότητα των συναδέλφων μας για την εξεύρεση εργασίας αλλά θα λειτουργήσει και ως αντικίνητρο για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.

«Η αύξηση των ορίων ηλικίας των ναυτεργατών, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος και την αυξανόμενη ανεργία στον κλάδο, αποκλείει ουσιαστικά από τη σύνταξη χιλιάδες ναυτεργάτες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει, ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι πλέον υπόλογη, απέναντί τους».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με επιτόκιο 4,2% θα επιστρέφονται οι αχρεωστήτως καταβληθέντες φόροι



Διορθώνεται μια αδικία για τους φορορογούμενους.

Με επιτόκιο 4,2% θα επιστρέφει το Δημόσιο φόρους και πρόστιμα που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως.

Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα που αναφέρεται στην έντοκη επιστροφή φόρων και προστίμων που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως αναπροσαρμόζει στο 4,24% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας βάσει του οποίου υπολογίζονται οι τόκοι για τα αχρεωστήτως αποδιδόμενα ποσά.

Σημειώνεται πως το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε προ μηνών αντισυνταγματική διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας, που προέβλεπε την μερική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων και η οποία περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τις έντοκες αξιώσεις των πολιτών για τη μακρόχρονη και παράνομη απώλεια των χρημάτων τους.

Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση (ν. 2120/93) προέβλεπε ότι σε περίπτωση δικαστικής ακύρωσης φόρων, δασμών, προστίμων κ.λπ., τα χρήματα επιστρέφονται στους πολίτες με τόκους που αρχίζουν, όμως, να μετρούν τουλάχιστον επτά μήνες μετά την κοινοποίηση στο Δημόσιο της εφετειακής (οριστικής) δικαστικής απόφασης.

Έτσι, ο φορολογούμενος έπρεπε να πάρει μειωμένα τα χρήματά του, χάνοντας τόκους 7 ετών ή και πολύ περισσότερο εάν η έκδοση δευτεροβάθμιας - εφετειακής απόφασης καθυστερούσε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζεται κλιμακωτή φορολόγηση από 10% έως 45% σε ενοίκια και εφάπαξ



Νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας.

Νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας έχει προγραμματισθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά αναμένετε να εξετάσουν θέματα σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος, αλλά και τη φορολογία κεφαλαίου για τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες οι απόψεις πλέον συγκλίνουν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυβερνητικοί εταίροι εξετάζουν κλιμακωτή φορολόγηση από 10% έως 45% τόσο σε ενοίκια όσο και στο εφάπαξ.

Στην αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων εξετάζεται να επιβάλλεται φόρος 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ και 45% για το τμήμα των εισοδημάτων που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.

Στην φορολόγηση του εφάπαξ θα επιβάλλεται φόρος 10% στα πρώτα 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 και 45% για το τμήμα του εφάπαξ που ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν άμεσα οι μετατάξεις-μεταφορές δημοσίων υπηλλήλων



Στόχος η αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

O Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, μετά την κοινοποίηση της σχετικής εγκυκλίου και με σκοπό να υλοποιηθεί άμεσα το νέο πλαίσιο Κινητικότητας του υπουργείου απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του ώστε να καταθέσουν αιτήματα ως προς τις ανάγκες φορέων και υπηρεσιών σε προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των μετατάξεων και μεταφορών, τονίζοντας παράλληλα ότι για την αντιμετώπιση άμεσων και επιτακτικών αναγκών προβλέπεται και η προσωρινή τοποθέτηση προσωπικού σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα του δημοσίου τομέα.

Ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε τη σημασία της ταχείας υποβολής των αιτημάτων για την άμεση κάλυψη των αναγκών και την τοποθέτηση υπαλλήλων σε νέες θέσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα τις ανάγκες σε προσωπικό ΔΕ Διοικητικού σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη. Τέλος, σημείωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλιπούς στελέχωσης, καθώς και στις υπηρεσίες που ισχύει πάγωμα προσλήψεων.

Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος ανθρωπίνου δυναμικού με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Στόχος η αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού με τον αποτελεσματικότερο τρόπο
O Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, μετά την κοινοποίηση της σχετικής εγκυκλίου και με σκοπό να υλοποιηθεί άμεσα το νέο πλαίσιο Κινητικότητας του υπουργείου απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του ώστε να καταθέσουν αιτήματα ως προς τις ανάγκες φορέων και υπηρεσιών σε προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των μετατάξεων και μεταφορών, τονίζοντας παράλληλα ότι για την αντιμετώπιση άμεσων και επιτακτικών αναγκών προβλέπεται και η προσωρινή τοποθέτηση προσωπικού σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα του δημοσίου τομέα.

Ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε τη σημασία της ταχείας υποβολής των αιτημάτων για την άμεση κάλυψη των αναγκών και την τοποθέτηση υπαλλήλων σε νέες θέσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα τις ανάγκες σε προσωπικό ΔΕ Διοικητικού σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη. Τέλος, σημείωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλιπούς στελέχωσης, καθώς και στις υπηρεσίες που ισχύει πάγωμα προσλήψεων.

Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος ανθρωπίνου δυναμικού με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.



Διαβάστε περισσότερα...