Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Με επιτόκιο 4,2% θα επιστρέφονται οι αχρεωστήτως καταβληθέντες φόροι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Διορθώνεται μια αδικία για τους φορορογούμενους.

Με επιτόκιο 4,2% θα επιστρέφει το Δημόσιο φόρους και πρόστιμα που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως.

Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα που αναφέρεται στην έντοκη επιστροφή φόρων και προστίμων που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως αναπροσαρμόζει στο 4,24% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας βάσει του οποίου υπολογίζονται οι τόκοι για τα αχρεωστήτως αποδιδόμενα ποσά.

Σημειώνεται πως το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε προ μηνών αντισυνταγματική διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας, που προέβλεπε την μερική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων και η οποία περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τις έντοκες αξιώσεις των πολιτών για τη μακρόχρονη και παράνομη απώλεια των χρημάτων τους.

Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση (ν. 2120/93) προέβλεπε ότι σε περίπτωση δικαστικής ακύρωσης φόρων, δασμών, προστίμων κ.λπ., τα χρήματα επιστρέφονται στους πολίτες με τόκους που αρχίζουν, όμως, να μετρούν τουλάχιστον επτά μήνες μετά την κοινοποίηση στο Δημόσιο της εφετειακής (οριστικής) δικαστικής απόφασης.

Έτσι, ο φορολογούμενος έπρεπε να πάρει μειωμένα τα χρήματά του, χάνοντας τόκους 7 ετών ή και πολύ περισσότερο εάν η έκδοση δευτεροβάθμιας - εφετειακής απόφασης καθυστερούσε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.