Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

"Μπάζει" η διαθεσιμότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκδηλη είναι η ανησυχία συνεργατών του Πρωθυπουργού για την εφαρμογή του νόμου για την «διαθεσιμότητα» των δημοσίων υπαλλήλων. Χαρακτηρίζουν το μέτρο αυτό ως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης Σαμαρά.«Προσπαθήσαμε αρκετά ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις όπως επιτακτικά ζητούσε η τρόικα. Η διαθεσιμότητα πρέπει να πετύχει διότι πλέον υπάρχει και η ρήτρα» τόνιζαν συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, οι ανησυχίες και οι ενστάσεις ακόμα και εργατολόγων που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ είναι έντονες.

Οι φόβοι τους κυρίως έγκεινται στους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα ποια θα είναι.
«Στους 2.000 που απομακρύνονται υπάρχουν οριζόντιες προσεγγίσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι άδικες» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. Αναφέρονται στους επίορκους που απομακρύνονται καθώς υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις και σε εκείνους που οι υποθέσεις τους ακόμα εκκρεμούν είτε στα πειθαρχικά συμβούλια είτε στην δικαιοσύνη.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός που υπάρχει αφορά το μεγάλο κύμα εξόδου από το δημόσιο καθώς μέσα στο 2013 θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί περίπου 25.000 εργαζόμενοι.

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν

• Οι 25.000 εργαζόμενοι θα απομακρυνθούν σε τέσσερα στάδια. Το πρώτο κύμα θα είναι τον Φεβρουάριο και θα αφορά περίπου 6.250 υπαλλήλους.

• Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τα κριτήρια αξιολόγησης

• Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος μηχανισμός αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

• Τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν σε χρόνους.... δημοσίου. Με αποτέλεσμα να στοιβάζονται υποθέσεις

• Φόβοι για προσφυγές στην δικαιοσύνη απ' όσους μπήκαν σε διαθεσιμότητα χωρίς να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Επίσης, τι θα γίνει με όσες υποθέσεις βρίσκονται ήδη στην δικαιοσύνη και οι εργαζόμενοι δικαιωθούν

• Στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο εκτός ότι θα πρέπει να τους επαναπροσλάβει, θα τους επιστρέψει τους μισθούς και ενδέχεται να πληρώσει και ηθική βλάβη

Ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά θα αποχωρήσουν συνολικά από το δημόσιο 50.000 υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης.

Στο συρτάρι το νομοσχέδιο για τα λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς

Από τις 11 Οκτωβρίου έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αναφέρεται στις συγχωνεύσεις και τα «λουκέτα» σε 20 δημόσιους οργανισμούς. Ωστόσο, ο Αντ. Μανιτάκης δεν το έχει καταθέσει ακόμα στην βουλή. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άμεσα θα πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η κατάργηση ή συγχώνευση περίπου 200 οργανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα καθώς έχει δημοσιευτεί πλέον και η εγκύκλιος για την διαθεσιμότητα η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τί θα γίνει με τους υπάλληλους που οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονταν κλείνουν.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.