Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια η φορολογία στα ακίνητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αναφέρει το υπ. Οικονομικών.
Με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα και με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, θα προχωρήσει η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας των ακινήτων, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, σχετικής με την πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο της οικοδομής. Η βουλευτής επικαλείται κλαδική μελέτη της ICAP, που δείχνει ότι η συνεχής πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας συμπαρασύρει και τον κλάδο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Όπως ειδικότερα αναφέρει η βουλευτής, τα ειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, την περίοδο 2006- 2008, είχαν συνεχόμενη άνοδο του τζίρου τους, σε ποσοστό 10% ετησίως.

Από το 2009, όμως, η εικόνα αλλάζει και, έως το 2011, η μέση ετήσια πτώση είναι 13%. Το 2011, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 38%, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατά 18%. Η βουλευτής είχε απευθύνει την ερώτησή της στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ενημερωθεί πώς θα αντιμετωπίσει η πολιτεία την υπάρχουσα δυσμενή πραγματικότητα.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών θυμίζει ότι, με το νόμο 3986/2011, οι δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από 17 Δεκεμβρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2013, για αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος (απαλλαγή από το πόθεν έσχες), εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου δωρεάς/γονικής παροχής.

Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει, εξάλλου, ως προς τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, ότι με τις διατάξεις του νόμου 3842/2010, καταργήθηκε ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές, ως προς τις αγορές αστικών ακινήτων, έχουν μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή σε 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της αξίας του ακινήτου και σε 10% για το πέραν του ποσού αυτού τμήμα της (από 9% και 11% αντιστοίχως που ήταν προηγουμένως).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.