Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Γιατί η γρίπη «ρίχνει» περισσότερο κάποιους ανθρώπους



Απαντήσεις δίνει η παραλλαγή του γονιδίου IFITM3.

Μια συγκεκριμένη γονιδιακή ποικιλομορφία, η οποία εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο σοβαρά από τη γρίπη σε σχέση με άλλους, ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Όσοι άνθρωποι διαθέτουν σε μικρότερο βαθμό αυτή την παραλλαγή του εν λόγω γονιδίου, κινδυνεύουν ακόμα και να πεθάνουν από τη γρίπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Κέλαμ του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger, ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου IFITM3 είναι πολύ πιο συχνή στους ανθρώπους που καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω γρίπης, από ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό που περνάει τη γρίπη πιο ελαφρά.

Κανονικά το γονίδιο ελέγχει μια πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από τους ιούς, όμως μια σπάνια μετάλλαξη του, η οποία μειώνει σημαντικά την παρουσία της εν λόγω πρωτεΐνης, κάνει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού πιο ευάλωτα στον ιό της γρίπης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι έχουν αυτή την παραλλαγή του γονιδίου, θα έπρεπε να εμβολιάζονται για τη γρίπη, όπως οι άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι επιστήμονες έψαξαν στις γενετικές βάσεις δεδομένων και βρήκαν ότι η επικίνδυνη παραλλαγή του γονιδίου υπάρχει περίπου σε έναν άνθρωπο στους 400, ενώ μεταξύ όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία λόγω γρίπης, το ποσοστό όσων έχουν τη γενετική ποικιλομορφία, αυξάνει κατακόρυφα σε έναν στους 20.

Όταν το γονίδιο IFITM3 υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό, τότε παρεμποδίζεται η εξάπλωση του ιού της γρίπης στους πνεύμονες, όταν όμως το επίπεδο του γονιδίου είναι μικρότερο, τότε η μόλυνση εξαπλώνεται πιο εύκολα. Οι δοκιμές με πειραματόζωα από τα οποία είχε αφαιρεθεί τελείως το εν λόγω γονίδιο, έδειξαν ότι αυτά τα ποντίκια αρρώστησαν πολύ πιο σοβαρά. Η απώλεια αυτού και μόνο του γονιδίου αποδείχτηκε ότι επιδείνωνε σοβαρά την μόλυνση των πειραματόζωων από τον ιό και η γρίπη και οδηγούσε ακόμα και στον θάνατό τους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα και εκτίμησαν ότι αυτό το γονίδιο είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τη διαφορετική αντίδραση των ανθρώπων στη γρίπη, γιατί δηλαδή άλλοι έχουν μικρότερες αντιστάσεις απέναντι στον ιό και άλλοι μεγαλύτερες. Όπως έδειξε και η πρόσφατη πανδημία της γρίπης των χοίρων από τον ιό Η1Ν1 την περίοδο 2009-2010, οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ήπια μόνο συμπτώματα όπως βήχα και φτάρνισμα, ενώ μερικοί (ακόμα και, κατά τα άλλα, υγιείς νέοι) αντιμετώπισαν θανάσιμο κίνδυνο ή πέθαναν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα με μειωμένη παρουσία του γονιδίου IFITM3 κινδυνεύουν περισσότερο σε μια μελλοντική πανδημία γρίπης.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μονάδα για τους καρκινοπαθείς του «Παπανικολάου»



Θα εξυπηρετεί καθημερινά 60 ασθενείς.

Σε μία νέα ανεξάρτητη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας θα μπορούν να υποβάλλονται στις χημειοθεραπείες τους οι καρκινοπαθείς που μέχρι τώρα νοσηλεύονταν σε διάφορα τα τμήματα του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας διαθέτει 20 κλίνες, αλλά θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 60 ασθενείς ημερησίως, ανάλογα με τη διάρκεια της χημειοθεραπείας που ακολουθεί ο καθένας.

«Η νοσηλεία θα είναι αξιοπρεπέστερη και οι καρκινοπαθείς θα κάνουν τη θεραπεία τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους άλλους ασθενείς. Επίσης λόγω της ενιαίας διάθεσης των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων θα κάνουμε μεγαλύτερη οικονομία» είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του «Παπανικολάου» Γιώργος Καλτσίδης

Αναφερόμενος στα οικονομικά του νοσοκομείου ο κ Καλτσίδης τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα χρέη των ταμείων για βεβαιωμένα νοσήλια, τα οποία υπάρχουν πριν τη ενοποίηση τους σε ΕΟΠΠΥ και ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που δυσχεραίνει την κάλυψη των υποχρεώσεων του νοσοκομείου απέναντι στους προμηθευτές φαρμάκων.


Διαβάστε περισσότερα...

«Φίλοι» της καρδιάς οι σταφίδες και η σόγια



Μειώνουν την υψηλή πίεση.

Η κατανάλωση σταφίδων και σόγιας φαίνεται να αποτρέπει την υπέρταση και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες.

Οι μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνουν ότι μία χούφτα σταφίδες τρεις φορές τη μέρα βοήθησε τους ανθρώπους με σχετικά ψηλή αρτηριακή πίεση, να την μειώσουν μετά από μερικές εβδομάδες. Είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που μέτρησε τα οφέλη των σταφίδων στην πίεση.

Σε σχέση με τα άτομα που έτρωγαν άλλα σνακ, όπως μπισκότα, όσοι έτρωγαν σταφίδες, εμφάνισαν σημαντική πτώση στην πίεση του αίματός τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ρίχνοντας μέσα σε τρεις μήνες έως 7% τον μεγαλύτερο αριθμό που μετρά τη συστολική πίεση.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι σταφίδες έχουν αυτή την ευεργετική δράση, εκτιμούν όμως ότι αυτή οφείλεται στο υψηλό επίπεδο καλίου που περιέχουν, μία ουσία που είναι γνωστό ότι μειώνει την πίεση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Χάρολντ Μπέις, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών στον Μεταβολισμό και την Αθηροσκλήρωση της Λουϊσβίλ.

Ακόμα οι σταφίδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ίνες, που δρουν προστατευτικά στη βιοχημεία των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντάς τα να είναι λιγότερο σκληρά, γεγονός που, με τη σειρά του, ρίχνει την πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα. Μια φούχτα περιλαμβάνει περίπου 60 σταφίδες και περιέχει ένα γραμμάριο ινών και γύρω στα 210 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) καλίου.

Μία δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη Σαφίγια Ρίτσαρντσον του Ιατρικού Κολεγίου του πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφών όπως η σόγια, το τόφου, τα φιστίκια και το πράσινο τσάι, που όλες περιέχουν ισοφλαβόνες, βοήθησαν στη μείωση της πίεσης σε πάνω από 5.100 άτομα ηλικίας 18-30 ετών. Όσοι κατανάλωναν καθημερινά περίπου 2,5 ή περισσότερα mg ισοφλαβονών, ενός βασικού συστατικού όλων των παραπάνω τροφών, είχαν σημαντικά μικρότερη συστολική πίεση (κατά μέσο όρο 5,5 mmHg χαμηλότερη) σε σχέση με όσους κατανάλωναν κάτω από 0,33 mg ισοφλαβονών τη μέρα.

Ένα ποτήρι γάλακτος από σόγια περιέχει περίπου 22 mg ισοφλαβονών, ενώ 100 γραμμάρια σόγιας περιέχουν περίπου 130 mg ισοφλαβονών, δηλαδή πολλαπλάσιες από τις αναγκαίες ποσότητες για να υπάρξει ευεργετικό αποτέλεσμα στην πίεση του αίματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σόγια μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ελαφρώς αυξημένη πίεση, να μην επιδεινώσουν την κατάστασή τους και να αποφύγουν έτσι να πάρουν αντιυπερτασικά φάρμακα.

Η σόγια και οι ισοφλαβόνες που περιέχει, δρουν αυξάνοντας το επίπεδο των ενζύμων, τα οποία βοηθούν στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί με μικρότερη πίεση στα τοιχώματα των αγγείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αγάπη και τα ναρκωτικά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο



Και στις δύο περιπτώσεις εντοπίζονται μεγάλα επίπεδα εθισμού.

Ακούγεται συχνά ότι η αγάπη είναι σαν ναρκωτικό. Σύμφωνα με επιστήμονες, το ερωτικό ειδύλλιο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με εκείνο των παράνομων ουσιών. Και στις δύο περιπτώσεις, πυροδοτείται μια συγκεκριμένη αντίδραση στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου.

«Όταν είμαστε ερωτευμένοι, αισθανόμαστε τόσο ευτυχία όσο και ανησυχία», επισήμανε η νευρολόγος, Λούσι Μπράουν του Πανεπιστημίου Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης.

Η καθηγήτρια Μπράουν τονίζει ότι το τμήμα ανταμοιβής του εγκεφάλου –ή κέντρο ευχαρίστησης– είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, καθώς αυτό οδηγεί τον άνθρωπο στην ανάγκη να κάνει σεξ.

«Η έντονα παθιασμένη αγάπη χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν ένα άτομο έχει εθιστεί στα ναρκωτικά», δήλωσε ο Άρθουρ Άρον, ψυχολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης .

Οι ερευνητές μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου δέκα γυναικών και επτά ανδρών που ισχυρίστηκαν ότι είναι βαθιά ερωτευμένοι. Η διάρκεια των ερωτικών τους σχέσεων κυμαινόταν από ένα μήνα μέχρι δύο χρόνια.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τις φωτογραφίες του αγαπημένου τους προσώπου, καθώς και φωτογραφίες ατόμων που έμοιαζαν μ’ αυτό.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ρομαντική αγάπη είναι ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος. Επιπλέον, όταν οι ερωτευμένοι κοιτούσαν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, τότε ενεργοποιούνταν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπως εκείνα της συμπάθειας και της ευχαρίστησης.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν βρίσκονται σε μια σχέση, η παθιασμένη αγάπη καταλήγει στην έντονη προσκόλληση, ένα είδος εθισμού στο έτερον τους ήμισυ », τονίζει ο καθηγητής Άρον.

Αυτός ο ισχυρός δεσμός επιτρέπει στα ζευγάρια να μένουν για αρκετό καιρό μαζί και να αναπτύσσουν οικογένεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης στην Ελλάδα



Στο σημείο μηδέν επιστρέφει η θεραπεία της νόσου.

Στο σημείο «μηδέν» επιστρέφει η θεραπευτική αντιμετώπιση της φυματίωσης, λόγω της εμφάνισης της πολυανθεκτικής μορφής της νόσου, η οποία αντιστέκεται στα φάρμακα, καθιστώντας δύσκολη την εκρίζωσή της.

Παρότι τα κρούσματα της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη χώρα μας είναι ελάχιστα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας ασθενής που θα προβληθεί από αυτή τη μορφή της νόσου θα μολύνει 1-2 άτομα το μήνα και 15-20 το χρόνο.

Μία πτυχή του προβλήματος στη Βόρεια Ελλάδα αποκάλυψαν στο ΑΜΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (στις 24 Μαρτίου), ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρος, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη εξοπλισμού αλλά και συντονισμού καθιστά αδύνατη τη διάγνωση της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη περιοχή.

Εξάλλου, μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα δίνει το γεγονός ότι η περιοχή του Έβρου αποτελεί πύλη εισόδου λαθρομεταναστών, οι οποίοι μεταφέρουν τη φυματίωση στη χώρα μας.

Το μοναδικό κέντρο στο οποίο μπορεί να γίνει διάγνωση της ανθεκτικής και της πολυανθεκτικής φυματίωσης και ο εντοπισμός των φαρμάκων στα οποία είναι ανθεκτικά τα στελέχη της νόσου βρίσκεται στην Αθήνα.

«Παρότι έχουμε ζητήσει πολλές φορές και από το υπουργείο Υγείας και από την αρμόδια ΥΠΕ την προμήθεια του εξοπλισμού, που κοστίζει γύρω στις 50.000 ευρώ, για να γίνεται η διάγνωση της νόσου στο νοσοκομείο Παπανικολάου, δεν πήραμε καμία απάντηση» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ένα άτομο για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έχει προσβληθεί από πολυανθεκτική φυματίωση θα πρέπει να μείνει 10 μέρες απομονωμένο σε θάλαμο νοσοκομείου μέχρι να έρθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από την Αθήνα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να απομονωθούν και οι γύρω θάλαμοι για να μη προσβληθούν οι άλλοι ασθενείς, δημιουργώντας ένα επιπλέον κόστος.

Οι λόγοι εμφάνισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης
Η εξήγηση που δίνει για την εμφάνιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης ο καθηγητής πνευμονολoγίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρος είναι η εξής: η αντιμετώπιση της φυματίωσης γίνεται με τη λήψη 3-4 φαρμάκων καθημερινά για μία περίοδο 6-12 μηνών. Επειδή οι ασθενείς δε συνεργάζονται και δεν παίρνουν κανονικά όλα τους τα φάρμακα, το μυκοβακτήριο της φυματίωσης αναπτύσσει αντοχή στα φάρμακα.

«Το άτομο που θα προσβληθεί από πολυανθεκτική φυματίωση θα τη διασπείρει γιατί δεν υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπισή της. Η μόνη αντιμετώπιση σε αυτή τη περίπτωση είναι ο εγκλεισμός σε ίδρυμα και η εκτομή της βλάβης και αυτό μας γυρίζει στο σημείο ‘μηδέν’ όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου» προσθέτει ο κ. Μπούρος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μόνο μία μορφή φυματίωσης αντιθεκτικής στα φάρμακα. Υπάρχει μορφή της νόσου ανθεκτική σε ένα φάρμακο και υπάρχει μορφή που είναι ανθεκτική σε 2-3 φάρμακα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των περιστατικών φυματίωσης ανθεκτικής σε δύο φάρμακα ανέρχεται σε 5-10 ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με τον κ. Ζαρογουλίδη.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το 2011 στο νοσοκομείο Παπανικολάου νοσηλεύτηκαν 67 περιστατικά, εκ των οποίων τα 27 ήταν πολυανθεκτικά. Αυτό, όμως, δεν δίνει την πραγματική εικόνα του προβλήματος, γιατί το Παπανικολάου είναι εξειδικευμένο κέντρο και οι ασθενείς είναι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. «Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό, είναι ποιοτικό, διότι ένας ασθενής με πολυανθεκτική φυματίωση θα μολύνει και άλλους» επισημαίνει ο κ. Ζαρογουλίδης.

«Δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων φυματίωσης στη χώρα μας. Πέρσι, μέσω των νομιάτρων και του ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώθηκαν 600 κρούσματα. Με δεδομένο ότι δηλώνεται ένα στα τρία κρούσματα ο αριθμό στους στη χώρα μας πρέπει να ξεπερνά τα 1500» αναφέρει ο κ. Μπούρος, ο οποίος είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Φυματίωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι τεράστιο στον Έβρο εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο διότι αυτοί οι άνθρωποι από το Πακιστάν και το Σουδάν μεταφέρουν τη φυματίωση στη χώρα μας. Εδώ χρειάζεται συντονισμός , πρόγραμμα επιτήρησης και λήψης φαρμακευτικής αγωγής. Δυστυχώς, στο διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος και δεν διατίθενται πόροι για την καταπολέμηση της φυματίωσης. Θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική αντιμετώπισης της νόσου» καταλήγει ο κ. Μπούρος.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής



Τι δείχνει νέα έρευνα.

Η εγκυμοσύνη και οι ορμονικές μεταβολές που συνεχίζονται δώδεκα εβδομάδες μετά τη γέννα αυξάνουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μία γυναίκα να πάθει καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Παρότι η πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ χαμηλή- μόλις μία σε 16.000 γέννες- είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με γυναίκες της ίδιας ηλικίας που δεν εγκυμονούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξαγορά χρόνων εργασίας από όσους βρέθηκαν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών



Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αναγνώριση χρόνου συνταξιοδότησης εμπεριέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του σχεδίου νόμου οι εξαιρεθέντες από τον νέο πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων μπορούν να εξαγοράσουν το χρόνο πραγματικής απασχόλησής τους κατά το διάστημα από 1-1-2012 έως 31-12-2015, προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης.

Ο εν λόγω εργαζόμενος πρέπει να έχει 3.600 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ εκ των οποίων οι 1.000 την τελευταία 13ετία πριν από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους υπαχθέντες για πρώτη φορά σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης έως 31.12.1992 ή 3.375 για τους ασφαλισμένους από 1.1.1993 και εφεξής.

Η εξαγορά του παραπάνω χρόνου που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1.200 ημέρες ασφάλισης , γίνεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κάθε μήνα με ποσοστό εισφοράς 3,60% στους δε φορείς επικουρικής ασφάλισης με ποσοστό εισφοράς 2% επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ίσχυε την 31.12.2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα στη Δραπετσώνα



Σύντομα θα γίνουν και στο Κερατσίνι.

Δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα, κάθε απόγευμα, σε 50 παιδιά της Δραπετσώνας, προσφέρουν εννέα καθηγητές σε μια προσπάθεια να δώσουν χαρά και αισιοδοξία σε μαθητές και μαθήτριες, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να πληρώσουν ιδιωτικά φροντιστήρια.

Τα μαθήματα γίνονται στο δεύτερο λύκειο Δραπετσώνας, ενώ ο κάθε εκπαιδευτικός προσφέρει εβδομαδιαίως μάθημα 2 με 4 ώρες.

Ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν εθελοντική εργασία περιλαμβάνεται ένας άνεργος και ένας συνταξιούχος, ενώ ένας ακόμα συνάδελφός τους, έρχεται κάθε απόγευμα από τον Άγιο Δημήτριο.

Σύντομα θα γίνουν φροντιστηριακά μαθήματα και σε μαθητές σε σχολείο του Κερατσινίου. Παράλληλα, με πρωτοβουλία των εννέα εθελοντών καθηγητών και τη συμμετοχή και άλλων φορέων, συγκεντρώνονται τρόφιμα κάθε εβδομάδα, τα οποία προσφέρονται σε 40 οικογένειες του δήμου, που έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.

Το κοινωνικό φροντιστήριο δημιουργήθηκε από την Ακαδημία της Ελευθερίας του Πνεύματος, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου Δραπετσώνας, Δημήτρη Κύρου και υλοποιείται με την ανιδιοτελή προσφορά και συμμετοχή εθελοντών καθηγητών, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα φορολογηθούν τα έσοδα από ενοίκια



Την Πέμπτη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

«Υβριδικό» τρόπο για τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια εξετάζουν τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στη συζήτηση για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά θα «κλειδώσουν» σε νέα συνεδρίαση των εκπροσωπών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μεθαύριο Πέμπτη.

Πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι να ισχύσει αυτοτελής φορολόγηση των εσόδων από μισθώματα με συντελεστές 20% -25%. Ωστόσο, η πρόταση αυτή θα έπληττε ιδιαίτερα όσους έχουν εισόδημα μόνο από μισθώματα, καθώς θα φορολογούνταν με ενιαίο συντελεστή 20% συν συμπληρωματικό φόρο 3%,ενώ θα κατέβαλλαν εισφορά αλληλεγγύης 1 - 4% και θα προκατέβαλλαν το 55% του φόρου.

Ωστόσο, τα κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή θεωρούν πως αυτό θα ήταν άδικο για μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων. Για τον λόγο αυτό προτάθηκε ένας υβριδικός τρόπος φορολόγησης. Δηλαδή, όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα από ακίνητα να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20%, ενώ όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα από μισθώματα να φορολογηθούν στην κλίμακα.

Ουσιαστικά η πρόταση αυτή ομοιάζει με εκείνη της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία έχει ζητήσει ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των μισθωμάτων να είναι στο 20%, χωρίς όμως να καταργούνται οι κατώτερες βαθμίδες της φορολογικής κλίμακας εισοδήματος των χαμηλών εισοδημάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΠΣ Χάρης Θεοχάρης ανέλαβε να επεξεργασθεί τα στοιχεία και να καθορίσει το εισοδηματικό όριο άνω του οποίου θα εφαρμόζεται η αυτοτελής φορολόγηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Η διγλωσσία υποχρεώνει τον εγκέφαλο να «γυμνάζεται»



Οι εγκέφαλοι δίγλωσσων παιδιών εγκλιματίζονται συντομότερα σε αλλαγές
.
Η ικανότητα να μιλάμε περισσότερες από μία γλώσσα μπορεί να έχει ποικίλες ευεργετικές συνέπειες στον εγκέφαλό μας, βελτιώνοντας γνωστικές ικανότητες, άσχετες με τη γλώσσα, και συντελώντας στην άμυνα του οργανισμού κατά ασθενειών όπως η γεροντική άνοια.

Αυτή η νέα αντίληψη περί πολυγλωσσίας έρχεται να αναιρέσει την κατανόηση που είχαμε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, οπότε η γνώση έστω και δεύτερης γλώσσας θεωρούνταν παρεμβολή στις γνωστικές λειτουργίες ενός παιδιού και εμπόδιο την ακαδημαϊκή και πνευματική του πρόοδο.

Η δεύτερη γλώσσα όντως λειτουργεί ως παρεμβολή, καθώς τα δύο γλωσσικά συστήματα είναι «ενεργά» ταυτόχρονα ενόσω μιλάμε, έστω κι αν χρησιμοποιούμε μόνον μία γλώσσα. Πρόσφατες μελέτες όμως υποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα η διγλωσσία περισσότερο βοηθά παρά υποσκάπτει την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς υποχρεώνει τον εγκέφαλο να «γυμνάζεται» προκειμένου να επιλύσει αυτή την εσωτερική σύγκρουση.

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2004, δίγλωσσα παιδιά προσχολικής ηλικίας αποδείχθηκαν ικανότερα στην επίλυση προβλημάτων προσαρμοστικής λογικής από μονόγλωσσους συνομηλίκους τους. Τα συμπεράσματα άλλων, παρόμοιων μελετών, δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι δίγλωσσων ή πολύγλωσσων παιδιών έχουν την ικανότητα να εγκλιματίζονται συντομότερα σε αλλαγές και να εκτελούν ταχύτερα και καλύτερα διάφορες σύνθετες λειτουργίες, όπως ο προσχεδιασμός και η επίλυση προβλημάτων.

Μέχρι πρόσφατα, υποθέταμε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δίγλωσσων οφείλονταν στην ικανότητά τους να απομονώνουν δεδομένα λόγω της εξάσκησής τους στο να μπλοκάρουν τη δεύτερη γλώσσα. Τελευταία όμως, οι εντυπωσιακές επιδόσεις δίγλωσσων σε ασκήσεις που δεν απαιτούν τέτοια παρεμπόδιση έχουν σημάνει μία στροφή στην εκτίμηση των επιστημόνων, που πλέον αποδίδουν σε δίγλωσσους ανώτερη ικανότητα παρακολούθησης του περιβάλλοντός τους, προσόν που απορρέει από την ανάγκη να «παρακολουθούν» τη συχνή αλλαγή γλώσσας που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με μία μελέτη που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υπερήλικες με μετρημένα ανεπτυγμένη διγλωσσία αποδείχθηκαν καλύτερα ανθιστάμενοι σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια, συγκριτικά με ηλικιωμένους με υποδεέστερη κατανόηση δεύτερης γλώσσας, μειώνοντας την πιθανότητα να νοσήσουν και καθυστερώντας την εμφάνιση της πάθησης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα 51 του ακόμα περιμένει το πρώτο φιλί...

Στα 51 του ακόμα περιμένει το πρώτο φιλί...

Σκληρές φωτογραφίες από τον άνδρα που είναι καλυμμένος με όγκους.

Σπάνια βγαίνει έξω την ημέρα γιατί φοβάται μην τρομάξει τους υπόλοιπους ανθρώπους. Δεν κοιτάζει τον εαυτό τους στον καθρέφτη γιατί και ο ίδιος τρομάζει με την όψη του. Ο Lauw Tjoan Eng από την Ινδονησία είναι καταδικασμένος να ζει με τη μοναξιά του γιατί φοβάται το τι θα σκεφτούν οι άλλοι άνθρωποι όταν τον δουν. Βγαίνει έξω κυρίως τη νύχτα και μάλιστα τις περισσότερες φορές με το πρόσωπό του καλυμμένο.


Οι όγκοι άρχισαν να εμφανίζονται στο πρόσωπό του όταν ήταν πέντε χρονών. Πλέον καλύπτουν όλο το κεφάλι και το πρόσωπό του.

«Δεν έχω ούτε μία φωτογραφία μου από την εποχή που οι όγκοι πρωτοεμφανίζονταν γιατί τους μισούσα. Με συγχύζει και μόνο να κοιτάζομαι στον καθρέφτη, η αντανάκλασή μου είναι φρικτή και προσπαθώ να το αποφεύγω», λέει.



«Ζω μόνος μου, οι αδελφές μου μένουν μακριά κι έτσι νιώθω πολλή μοναξιά. Δεν έχω δουλειά γιατί κανείς δεν με προσλαμβάνει και ζω με χρήματα που μου στέλνουν οι αδελφές μου. Όταν κυκλοφορώ κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άνθρωποι με κοιτάζουν παράξενα, με έχουν γελοιοποιήσει για την όψη μου. Αλλά δεν με ξέρουν γι’ αυτό δεν μπορούν να με κρίνουν. Δεν έχω σύζυγο και παιδιά, δεν έχω ποτέ βρεθεί κοντά σε γυναίκα… Ελπίζω μία μέρα να βρεθεί θεραπεία και να βρω μία γυναίκα με την οποία θα είμαι χαρούμενος, θα την παντρευτώ και θα έχω μία κανονική ζωή όπως όλοι», εύχεται ο 51χρονος.



Διαβάστε περισσότερα...

H έντονη γυμναστική μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης



Ειδικά στις γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

Οι γυναίκες φυσιολογικού βάρους που θέλουν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να κάνουν μέτρια αερόβια άσκηση, έως 30 λεπτά τη μέρα, και να μην το παρακάνουν με πολύ έντονη σωματική άσκηση, όπως γρήγορο τρέξιμο, ποδήλατο, αεροβική γυμναστική ή κολύμπι, γιατί αυτή η υπερδραστηριότητα μειώνει τις πιθανότητες γονιμότητας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών και δανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστώνης Λορίν Γουάιζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας Fertility and Sterility, τονίζουν ότι η σωματική άσκηση παραμένει πάντα ένα συν για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν γυναίκες, μετατρέπεται όμως σε μείον, όταν η άσκηση γίνεται πολύ έντονη – εκτός και η γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Η μελέτη έδειξε ότι για τις γυναίκες με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό, η έντονη άσκηση δεν καθυστερεί την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν χιλιάδες περιπτώσεις γυναικών ηλικίας 18 έως 40 ετών (καμία δεν είχε καταφύγει σε μέθοδο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης) και συσχέτισαν το βαθμό και το είδος σωματικής άσκησης με τη γονιμότητα. Όπως διαπιστώθηκε, η μέτρια σωματική άσκηση αυξάνει ελαφρά το ποσοστό γονιμότητας (πιο νωρίς η εγκυμοσύνη) σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως βάρους.

Η πιο εντατική άσκηση, αντίθετα, μειώνει τη γονιμότητα (πιο αργά η εγκυμοσύνη), αλλά αυτό ισχύει μόνο για τις γυναίκες κανονικού βάρους και όχι για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες, που δεν επηρεάζονται αρνητικά.

Η Γουάιζ ανέφερε ότι όσες γυναίκες -ιδίως αν είναι αθλήτριες- θέλουν άμεσα να μείνουν έγκυες, καλά θα έκαναν να προτιμούν πιο ήπιες μορφές άσκησης όπως το γρήγορο περπάτημα, το χαλαρό ποδήλατο, το γκολφ και η κηπουρική, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουν τους μαραθώνιους.

Προηγούμενες έρευνες μεταξύ αθλητριών έχουν δείξει ότι η έντονη άσκηση διαταράσσει (ή ακόμα και εξαφανίζει) τον μηνιαίο κύκλο της περιόδου, οδηγώντας σε έλλειψη ωορρηξίας. Αλλά ακόμα κι όταν ένα ωάριο έχει ήδη γονιμοποιηθεί, η πολλή άσκηση δυσκολεύει την προσκόλλησή του στο τοίχωμα της μήτρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται στα μαθηματικά...



Μαθησιακές δυσκολίες προκαλεί η δυσαριθμισία.

Μία ειδική μαθησιακή δυσκολία που τα τελευταία κυρίως χρόνια έχει γίνει αντικείμενο μελέτης των νευροεπιστημονικών ερευνών είναι η δυσαριθμησία. Πρόκειται για μία νευρογνωστική διαταραχή με γενετική βάση που εμφανίζεται στα παιδιά ως δυσκολία στην κατανόηση των μαθηματικών εννοιών, στην ανάγνωση και στη γραφή των μαθηματικών συμβόλων και αριθμών και στην πρακτική υλοποίηση και εκτέλεση των μαθηματικών πράξεων.

Αν και η δυσλεξία είναι η πιο γνωστή ειδική μαθησιακή δυσκολία, που αφορά παιδιά με δυσκολίες στην ανάγνωση και στο γραπτό λόγο, η δυσαριθμησία είναι εξίσου σημαντική δυσκολία και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να γίνεται κατάλληλη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην αριθμητική. Άλλωστε ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών με δυσλεξία - περίπου 4 στα 10 παιδιά - παρουσιάζουν παράλληλα και δυσαριθμησία.

Οι κυριότερες ενδείξεις που μας κατευθύνουν στο να αξιολογήσουμε μία μαθησιακή δυσκολία ενός παιδιού ως δυσαριθμησία είναι οι εξής:

• δυσκολία στην ανάγνωση και στη γραφή των αριθμών
• παραλείψεις αριθμών, αντιστροφές ή αντικατάσταση ενός αριθμού με κάποιον άλλον αριθμό
• δυσκολία τοποθέτησης των αριθμών στη σωστή σειρά (προβλήματα σειροθέτησης)
• εκτέλεση των μαθηματικών πράξεων με χρησιμοποίηση των δαχτύλων για το μέτρημα των αριθμών (ακόμη και σε ηλικία άνω των 8 ετών)
• δυσκολία στην εκτέλεση της πρόσθεσης, της αφαίρεσης, του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης είτε γραπτώς είτε νοερώς
• συνεχής παράλειψη των κρατουμένων στις μαθηματικές πράξεις
• δυσκολία στην κατανόηση προμαθηματικών εννοιών (το παιδί δεν μπορεί να διαχωρίσει εύκολα το μεγάλο από το μικρό, τα πολλά από τα λίγα)
• δυσκολία, ενδεχομένως στην κατανόηση των μαθημάτων της γεωμετρίας και της τριγωνομετρίας
• προβλήματα προσανατολισμού στο χώρο και δυσκολία ανάγνωσης των χαρτών
• αδυναμία αίσθησης του χρόνου (το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει γεγονότα που είτε έχουν γίνει στο παρελθόν είτε πρόκειται να γίνουν στο μέλλον)
• δυσκολία εκμάθησης της ώρας
• δυσκολία, ενδεχομένως, στην εκμάθηση των μουσικών συμβόλων
• δυσκολία στην ενασχόληση με επιτραπέζια παιχνίδια που βασίζονται σε μία λογική σειρά (το παιδί μπορεί να μη θυμάται πότε είναι η σειρά του να παίξει ή να μη μπορεί θυμηθεί το σκορ των παικτών)
• τέλος, δυσκολίες στις συναλλαγές και στη διαχείριση των χρημάτων στην καθημερινή ζωή

Όσο νωρίτερα γίνει η αξιολόγηση και η εξατομικευμένη ειδική διδασκαλία (κατά προτίμηση στην αρχή της σχολικής ζωής) τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια βελτίωσης της μαθησιακής προόδου του παιδιού. Κύριος στόχος είναι το παιδί να μάθει τα μαθηματικά σύμβολα, να κατανοήσει τις μαθηματικές έννοιες και να μπορέσει να επεξεργαστεί και να συγκρίνει τα ποσοτικά μεγέθη. Η απόκτηση όλων αυτών των μαθησιακών ικανοτήτων είναι βασικής σημασίας και για την ενήλικη ζωή του επιτρέποντάς του να λειτουργήσει ικανοποιητικά στο σύγχρονο και απαιτητικό εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον του.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να συμπληρώσετε τη φορολογική σας δήλωση



Οδηγίες για να αποφύγετε τα λάθη.

Οδηγίες αποφυγής λαθών παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποφύγουν τα εξής λάθη:

Τα πλέον συνηθισμένα σφάλματα ανά πίνακα είναι:


ΠΙΝΑΚΑΣ 1


Στον πίνακα 1 γράφονται τα στοιχεία του φορολογουμένου και σε περίπτωση εγγάμων και της συζύγου του. Επίσης, γράφονται προαιρετικά και τα στοιχεία του εκπροσώπου του φορολογουμένου. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού, η αναγραφή των στοιχείων του εκπροσώπου του είναι υποχρεωτική.

α. Σε περίπτωση εγγάμων πρέπει να συμπληρώνεται απαραίτητα το τετραγωνίδιο με την ένδειξη « ΑΦΜ συζύγου» και ΑΦΜ της συζύγου. Σε καμιά περίπτωση, προκειμένου για έγγαμη, δεν θα αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.

Σε 32.313 δηλώσεις έχει συμπληρωθεί η ένδειξη έγγαμος και δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου.

Επίσης, σε 13.949 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν τη σύζυγο και δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου.

Ο εν διαστάσει υπόχρεος (πρώην σύζυγος) πρέπει να διαγράψει από τον πίνακα αυτόν τα στοιχεία και τον Α.Φ.Μ της πρώην συζύγου του.

Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν.

Έχει παρατηρηθεί σε 9.870 δηλώσεις ενώ η δήλωση υποβάλλεται από υπόχρεη γυναίκα έχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν τη σύζυγο.

Πριν από την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους πρώην συζύγους λόγω της διάστασης πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή από αυτούς δήλωσης διακοπής των σχέσεων στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΑΥΟ 1027411/842/ΔΜ 26.2.98 «Περί Α.Φ.Μ».

β. Στην ένδειξη Α.Φ.Μ εκπροσώπου συμπληρώνεται ο Α.ΦΜ. του εκπροσώπου (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή, αντικλήτου κ.τ.λ) εφόσον βέβαια αναγράφονται τα στοιχεία του εκπροσώπου στο σώμα της δήλωσης.

Όταν στη δήλωση είναι συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου (προαιρετικά ή υποχρεωτικά) πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ δήλωσης σχέσεων φορολογουμένου με τα στοιχεία του εκπροσώπου, σύμφωνα με την προαναφερόμενη Α.Υ.Ο της Διεύθυνσης Μητρώου «περί Α.Φ.Μ».

Παρατηρήθηκε ότι σε 9.887 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2011 υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου, χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

Επίσης σε 7.513 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2011 δεν είχε διαγραφεί ο Α.Φ.Μ. της πρώην συζύγου, στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων λόγω διάστασης των συζύγων.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2


Ο πίνακας αυτός παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή εκκαθάριση της δήλωσης. Επομένως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωσή του.

α. Αν ο υπόχρεος έχει απαντήσει «ΝΑΙ» στην ερώτηση 18 του πίνακα αυτού «Είστε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου» εκτός από τον πίνακα 4Α «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», πρέπει να έχει συμπληρωθεί το «ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των Ναυτικών.

Υπενθυμίζεται ότι, το «Δελτίο» αυτό συμπληρώνεται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, και από την αρμόδια ΔΟΥ σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης σε υλική μορφή.

β. Αν ο υπόχρεος έχει απαντήσει «ΝΑΙ» στην ερώτηση 6 του πίνακα αυτού «Υποβάλλεται η δήλωση από κληρονόμο του φορολογουμένου που απεβίωσε, πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ δήλωση σχέσεων μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.

Σε 13.619 δηλώσεις έχει καταχωρηθεί ημερομηνία θανάτου στο Μητρώο και η δήλωση υποβάλλεται χωρίς την ένδειξη του αποβιώσαντα (κωδ. 331) ή αντίστροφα υπάρχει η ένδειξη αποβιώσαντα (κωδ. 331) χωρίς σχέση κληρονόμου στο Μητρώο.

Επίσης, σε 21.477 δηλώσεις έχει συμπληρωθεί η ένδειξη που αφορά συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο χωρίς εισόδημα από συντάξεις.

ΠΙΝΑΚΑΣ 4Γ


Στον πίνακα 4Γ γράφονται εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα.

Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 401-402, 413-414, πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 425-426

Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 501-502, 511-512,πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 517-518.

ΠΙΝΑΚΑΣ 5


Στον πίνακα αυτό γράφονται τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογουμένου.

Στην περίπτωση 1 του πίνακα αυτού γράφονται οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Οι δαπάνες της ως άνω περίπτωσης προσδιορίζονται με βάση την κατοχή ή χρήση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου, της συζύγου του και των τέκνων τους που συνοικούν και τους βαρύνουν.

Στην υποπερίπτωση (α) αναγράφονται στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για ιδιοκατοικημένη ή μισθούμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία και έως δύο δευτερεύουσες κατοικίες.

Στους Κ.Α 211-212, 218-219 και 225-226 συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση η επιφάνεια των κύριων και των βοηθητικών χώρων.

Σε 18.271 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2011 δεν είχε συμπληρωθεί η επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών ενώ είχαν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).

Επίσης έχουν παρατηρηθεί τα εξής:

Σε 78.005 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί που αφορούν στην κύρια και στις δευτερεύουσες κατοικίες εκτός από τους κωδικούς των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Όταν η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, ο φορολογούμενος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Σε 74.570 δηλώσεις δεν μεταφέρονται τα στοιχεία της μισθωμένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης.

Σε 32.186 δηλώσεις δεν έχουν συμπληρωθεί οι μήνες ιδιοκατοίκησης της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών.

Σε 25.859 δηλώσεις δεν συμφωνούν τα m2 της μισθωμένης κύριας κατοικίας που συμπληρώνονται στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης με τα m2 του πίνακα δαπάνης ενοικίου.

Στις υποπεριπτώσεις (γ και δ) σε 53.009 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και σε 5.897 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί μέτρα μήκους σκάφους χωρίς αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.

Επίσης στους κωδικούς αυτούς πρέπει να γραφεί το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε το 2011 για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε με εξαίρεση τα ποσά δανείων που χορηγήθηκαν προς εταιρίες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες των οποίων ο υπόχρεος είναι μέλος ή μέτοχος.

Αν ο υπόχρεος δεν προσθέσει μόνος του τους τόκους υπερημερίας, έχει υποχρέωση να τους προσθέσει η ΔΟΥ στους Κ.Α.323-324 της δήλωσης.

Παρατηρήθηκε ότι σε 40.152 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Στους κωδικούς 727-728 συμπληρώνονται τα ποσά των τόκων και τα ποσά της αποπληρωμής του κεφαλαίου.

ΠΙΝΑΚΑΣ 7


Στον πίνακα 7 δηλώνονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο.

Στην ένδειξη 8 αναγράφονται οι τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Για τις συμβάσεις στεγαστικών δανείων υπάρχει ανώτατο όριο δανείου 200.000 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμπληρώνονται για τα δάνεια αυτά και οι κωδικοί 069-070 αντίστοιχα, για το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους .

Σε 7.227 δηλώσεις οικον. έτους 2011 ενώ είχαν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των τόκων για συμβάσεις δανείων, δεν συμπληρώθηκαν οι κωδικοί 069-070 με τα συνολικά ποσά των δανείων.

ΠΙΝΑΚΑΣ 8


Στον πίνακα 8 δηλώνονται τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν ή προκαταβλήθηκαν στο όνομα του φορολογουμένου κατά τη διάρκεια του έτους 2011.

Ειδικά διευκρινίζεται ότι, αν έχει δηλωθεί από τον υπόχρεο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις κτλ.) σε μια ή περισσότερες από τις περιπτώσεις 1,2,3 και 4 του πίνακα 4Α του εντύπου Ε1, δηλαδή στους:
Κ.Α. 301-302, Κ.Α. 303-304, Κ.Α. 321-322, και Κ.Α. 317-318, αφού προστεθούν τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα αυτά, το σχετικό σύνολο γράφεται στους Κ.Α.313-314. Μετά, αφού προστεθούν τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν στα ίδια ως άνω εισοδήματα, το σύνολο που θα προκύψει γράφεται στους Κ.Α.315-316.

ΠΡΟΣΟΧΗ: η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%.

Ακόμα διευκρινίζεται ότι, οι Κ.Α 603-604, 605-606 συμπληρώνονται εφόσον στους σχετικούς πίνακες της δήλωσης 4Γ και 4Δ έχουν δηλωθεί εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο προκαταβληθείς ή ο παρακρατηθείς φόρος στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

Επίσης σε 16.859 δηλώσεις του οικ. έτους 2011 δεν υπήρχε η σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Ακόμα παρατηρήθηκε ότι οι παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόροι από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα ήταν μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων εισοδημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στο ΤΕΙ Ηρακλείου

Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στο ΤΕΙ Ηρακλείου

Την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου.
Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, στο χώρο του ΤΕΙ Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο Αμφιθέατρο Σμυρνάκη και ώρες από 10:00 έως 17:00.

Πρόκειται για τη συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται εδώ και δύο χρόνια στο ΤΕΙ Ηρακλείου και η οποία πραγματικά έχει στεφθεί από επιτυχία, με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό αιμοδοτών να χαρίζουν το πολύτιμο δώρο ζωής.

Διοργανωτές: Σύλλογος «Αιματοκρήτης»-Όλοι οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΤΕΙ Ηρακλείου (ΣΔΟ-ΣΤΕΦ-ΣΤΕΓ-ΣΕΥΠ), η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Ηρακλείου και η φοιτητική ομάδα Α.Τ.Α.Χ.Τ.ΟΙ.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν ελπίδες για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια



Μάθετε πώς λειτουργούν τα νεφρά.

Διαβήτης, υπέρταση, κληρονομικά νοσήματα, κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων και ουσιών είναι οι παράγοντες κινδύνου.

«Μου είπαν ότι χρειάζεται να κάνω αιμοκάθαρση. Είμαι πενήντα πέντε ετών. Χρόνιος καπνιστής και κάποτε χρήστης ουσιών. Δεν κατάλαβα το πώς έφτασα έως εδώ. Μπορείτε να με βοηθήσετε να μάθω για την πάθησή μου για να μπορέσω να την αντιμετωπίσω καλύτερα;» γράφει ο κ. Ανδρέας Καπετάνιος.

Ως γνωστόν, ο διαβήτης, η υπέρταση και τα κληρονομικά νοσήματα είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας. Επίσης, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων και ουσιών. Η προοδευτική επιδείνωση της νόσου καταλήγει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η μεταμόσχευση νεφρού είναι για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών η μόνη ελπίδα σωτηρίας. Όμως, επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, οι νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

ΑΓΝΟΙΑ

Η δυσλειτουργία των νεφρών συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ήπια νεφρική ανεπάρκεια δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση που εξελίσσεται σιωπηρά. Αυτό δεν επιτρέπει στους πάσχοντες να ανακαλύψουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να λάβουν έγκαιρα μέτρα προστασίας, ώστε να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας. Ο μόνος τρόπος για να ενημερωθεί κάποιος για την καλή ή την κακή λειτουργία των νεφρών του είναι να ζητήσει ιατρική συμβουλή και να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος, ούρων και υπερηχογράφημα νεφρών.

Σε νεφρική ανεπάρκεια μπορούν να οδηγήσουν και ορισμένα κληρονομικά νοσήματα, όπως τα πολυκυστικά νεφρά και η κυστική μυελική νόσος. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας θα πρέπει να εξετάζονται συστηματικά από τον γιατρό τους.

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΕΦΡΑ


Για να κατανοήσουμε τα παραπάνω είναι χρήσιμο να ξέρουμε πώς λειτουργούν τα νεφρά: ο ρόλος των νεφρών στη λειτουργία του οργανισμού είναι η απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών και υγρών μέσω των ούρων, αλλά και η ρύθμιση των σωματικών υγρών και της αρτηριακής πίεσης, μέσω της ορμόνης ερυθροποιητίνης που παράγουν. Επίσης, βοηθούν στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, δηλαδή προφυλάσσουν από αναιμία και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων ουσιών όπως το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.

«Οταν είναι κανείς σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, στο αίμα μαζεύονται καθημερινά άχρηστες και βλαβερές ουσίες (ουρία, κρεατινίνη, κ.ά) και νερό, τις οποίες οι νεφροί πλέον δεν μπορούν να απομακρύνουν από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα δεν παράγονται από αυτούς χρήσιμες ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, όπως η ερυθροποιητίνη (βοηθά στην παραγωγή αίματος), η βιταμίνη D (βοηθά στα κόκαλα να ασβεστοποιούνται και να είναι ανθεκτικά στα κατάγματα) κ.ά.» σημειώνει ο κ. Κώστας Μαυροματίδης, διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής.

Σύμφωνα με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η διαδικασία της αιμοκάθαρσης είναι αρκετά κουραστική για τους ασθενείς, αφού αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο νοσοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα για τέσσερις και πλέον ώρες. Ομως όταν η λειτουργία των νεφρών περιορίζεται στο 10% -νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου- τότε απαιτείται υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας.

Με την αιμοκάθαρση μεταφέρονται άχρηστες ουσίες που παράγονται καθημερινά στον οργανισμό των νεφροπαθών διαμέσου φίλτρων και φεύγουν από το σώμα, ενώ παράλληλα χρήσιμες ουσίες περνούν από το διάλυμα της κάθαρσης προς τον νεφροπαθή.

Οι φλέβες του αρρώστου που έχει τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την επιβίωσή του. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι αυτές είναι ισάξιες με τα μάτια του, αφού από την ύπαρξή τους θα εξαρτηθεί το πόσο θα ζήσει με τεχνητό νεφρό. Αρα θα πρέπει οι ίδιοι, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με τους νεφροπαθείς να σέβονται τις φλέβες τους, να τις προσέχουν και να τις προφυλάσσουν από κάθε περιττό τσίμπημα ή άλλου είδους βλάβη.

Υπάρχουν δύο ειδών νεφρικές ανεπάρκειες. Στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια, που μπορεί να συμβεί από κάποιο τραυματισμό, τα νεφρά μπορεί να σταματήσουν να δουλεύουν για λίγο και μετά να επανέλθουν μερικώς ή ολικώς. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια αναπτυσσόμενη κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά καταστρέφονται ανεπανόρθωτα μέσα σε μια μακρά χρονική περίοδο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Πολλά μπορούν να προληφθούν αν δώσουμε σημασία στα πρώτα συμπτώματα:

- Αδυναμία, υπνηλία, εύκολη κούραση.
- Μειωμένη όρεξη και περίεργη γεύση του φαγητού.
- Φαγούρα.
- Μείωση της ποσότητας των ούρων ή ανάγκη για ούρηση τη νύχτα.
- Ναυτία και εμετοί.
- Χρωμάτωση και ευκολότερη δημιουργία μωλώπων.
- Μειωμένη σεξουαλική λειτουργία.
- Ανώμαλη συσσώρευση υγρών στα πόδια και στους αστραγάλους.
- Δυσκολία στην αναπνοή.
- Πόνοι στο στήθος.
- Κράμπες και σπασμοί.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ


Οπως εξηγούν οι νεφρολόγοι, η μη καλή ρύθμιση του σακχάρου μακροχρόνια επηρεάζει τη δομή όλων των αγγείων του σώματος, περιλαμβανομένων και των αγγείων των νεφρών. Επίσης, όταν η πίεση δεν είναι καλά ρυθμισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα νεφρά, όπως και σε άλλα ζωτικά όργανα. Γι’ αυτό λάβετε μέτρα προφύλαξης:

- Τακτικός έλεγχος -τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο- των ούρων για λεύκωμα.
- Τακτικός έλεγχος για ουρία και κρεατινίνη αίματος
- Αποφυγή λήψης αναλγητικών και άλλων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
- Διακοπή καπνίσματος.
- Περιορισμός κατανάλωσης αλατιού (2-3 κουταλάκια του καφέ ημερησίως).
- Ιδανικό σωματικό βάρος.
- Υγιεινή διατροφή.
- Συχνή άσκηση.

ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ: Δοκιμάζονται φορητή συσκευή και νέο φάρμακο


Λύτρωση για εκατοντάδες χιλιάδες νεφροπαθείς σε όλον τον κόσμο αναμένεται να αποτελέσει η υπόσχεση της νανοτεχνολογίας ότι τα επόμενα χρόνια μια συσκευή, που ήδη δοκιμάζεται σε ασθενείς, σε μέγεθος μικρής τσάντας θα επιτρέπει αιμοκάθαρση, ενώ ο ασθενής εκτελεί τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Η μέθοδος ξεκίνησε από τη γειτονική Ιταλία και ήδη δοκιμάζεται σε διάφορα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Δεν είμαστε ίσως πολύ μακριά από τη στιγμή που οι νεφροπαθείς θα κάνουν αιμοκάθαρση, ενώ θα βαδίζουν ή θα ασκούν το επάγγελμά τους χάρη σε μικροσκοπικές, βιοσυμβατές, φορητές, συνεχούς λειτουργίας συσκευές που θα προσομοιάζουν σε φυσιολογικό νεφρό» δηλώνει ο δρ. Χρήστος Ιατρού.

Τέρμα στην ανάγκη για αιμοκάθαρση αναμένεται να βάλει και ένα νέο φάρμακο που θα περιορίσει την ανάγκη μεταμόσχευσης. Το νέο φάρμακο, που παρασκευάστηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, του νοσοκομείου St Vincents και του Ινστιτούτου Bio21, έχει τη δυνατότητα, όπως ανακοινώθηκε, να εμποδίζει την ανάπτυξης της ίνωσης (fibrosis) που πλήττει ανεπανόρθωτα ανθρώπινα όργανα με αποτέλεσμα να προκαλούνται θάνατοι από καρδιακές παθήσεις, ανεπάρκεια νεφρών, πνευμονικά προβλήματα και προβλήματα στο συκώτι.

Η νέα ανακάλυψη, η οποία ονομάστηκε FT-11, ουσιαστικά αποτελεί παγκοσμίως το πρώτο φάρμακο κατά της ίνωσης και έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το νέο φάρμακο εκτός του ότι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, δεν έχει και παρενέργειες. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτό το φάρμακο, μόνο στον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του θα κάνει πωλήσεις άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο βελονισμός μετριάζει το πόνο των αντικαρκινικών φαρμάκων



Διαπιστώθηκε αύξηση κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια των ασθενών.

Όπλο κατά των παρενεργειών των αντικαρκινικών φαρμάκων, ειδικά του πόνου στα πόδια, φαίνεται να είναι ο βελονισμός. Μικρής κλίμακας έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που έκαναν βελονισμό ανέφεραν υποχώρηση του πόνου που τους προκαλούσαν τα φάρμακα, ενώ με ειδικές μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκαν και τα νευρικά σήματα στα πόδια τους, γεγονός που δείχνει ένα βαθμό αποκατάστασης.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Acupuncture in Medicine», πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από το Αμβούργο της Γερμανίας σε ασθενείς που ακολουθούσαν θεραπεία με μια ευρεία γκάμα αντικαρκινικών φαρμάκων.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν εκδηλώσει μια από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, την περιφερική νευροπάθεια, η οποία προκαλεί βλάβες στα νεύρα στις πατούσες και στις γάμπες, με αποτέλεσμα δυσκολία στη βάδιση.

Έξι από τους ασθενείς υποβλήθηκαν σε δέκα συνεδρίες βελονισμού σε διάρκεια τριών μηνών και οι μετρήσεις από αυτούς συγκρίθηκαν με εκείνες από πέντε ασθενείς που δεν είχαν κάνει βελονισμό.

Η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, υπάρχουν στοιχεία ότι αυξήθηκε μετά τον βελονισμό, ωστόσο συμπληρώνουν ότι για να επιβεβαιωθεί αυτή η παρατήρησή τους θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές με την μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού



Τι πρέπει να προσέχουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το αλάτι και τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες του από ό,τι θα έπρεπε.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν μερικές τροφές που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και επίσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Για να δούμε ποια είναι τα 9 τρόφιμα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση και τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού…

Τα πατατάκια



Τα μακαρόνια



Το Τυρί



Τα σάντουιτς



Οι σούπες



Το κοτόπουλο



Η πίτσα



Τα αλλαντικά



Το ψωμί




Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε το ροχαλητό με το μαξιλάρι - ρομπότ



Γυρίζει το κεφάλι του ατόμου που ροχαλίζει.

Ρομποτικό αρκουδάκι που γυρίζει το κεφάλι εκείνου που ροχαλίζει ώστε όχι μόνο να σταματήσει, αλλά και να ανοίξουν οι αεραγωγοί του δημιούργησαν Ιάπωνες επιστήμονες δίνοντας τη δική τους λύση στο ροχαλητό, που είναι επικίνδυνο όχι μόνος για τις σχέσεις, αλλά και για την υγεία.

Ο Τζουκουσούι Καν (Βαθύς Υπνος) λειτουργεί ως μαξιλάρι κι έχει ενσωματωμένο μικρόφωνο, ώστε μόλις ανιχνευτεί δυνατό ροχαλητό, αμέσως ένα πόδι του φτάνει μέχρι το κεφάλι του κοιμισμένου για να το γυρίσει απαλά στο πλάι. Η κίνηση αυτή βοηθάει τους πάσχοντες από άπνοια να μισοξυπνήσουν ώστε να αλλάξουν θέση και να πάρουν αναπνοή. Το νέο ρομπότ, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Σαλόνι Ρομποτικής στην Ιαπωνία, στοχεύει κυρίως σε άτομα στα οποία μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα εξαιτίας της δυσκολίας στην αναπνοή.

Η συσκευή συνοδεύεται από θήκη όπου μπαίνει το χέρι εκείνου που ροχαλίζει. Διαθέτει αισθητήρα ο οποίος ενεργοποιείται όταν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα πέφτουν.

Στέλνει σήμα στο αρκουδάκι-μαξιλάρι, ώστε να κινήσει το κεφάλι του χρήστη. Το αρκουδάκι δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στην αγορά.




Διαβάστε περισσότερα...

Από κατάθλιψη κινδυνεύουν οι μοναχικοί άνθρωποι



Αυξήθηκε η αγορά αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο έως 80% να πάθουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους έχουν οικογένεια, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας, με επικεφαλής τη Λάουρα Πούλκι-Ράμπακ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό BioMed Central, σύμφωνα με το BBC, ερεύνησαν τη χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε 3.500 άτομα με μέση ηλικία 45 ετών και συμπέραναν ότι η μοναξιά φέρνει κατάθλιψη, είτε λόγω των πιο άσχημων συνθηκών στέγασης (αφορά κυρίως τις γυναίκες), είτε λόγω έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης (ιδίως για τους άνδρες), είτε άλλων αιτίων.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τα νοικοκυριά του ενός ατόμου έχουν αυξηθεί σημαντικά στις δυτικές χώρες κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με συνέπεια σε αρκετές χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, περίπου ο ένας στους τρεις ανθρώπους να ζει πια μόνος.

Οι φινλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, αγόρασαν 80% περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη, σε σχέση με όσους ζούσαν με οικογένεια. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ψυχική υγεία των μοναχικών ατόμων μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ζωή σε μία οικογένεια και γενικότερα μαζί με άλλους ανθρώπους προσφέρει συνήθως συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα κοινωνικής ένταξης, καθώς και άλλα ψυχικά οφέλη που μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη οι μοναχικοί άνθρωποι να βρουν διεξόδους προκειμένου να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, αντί να εξαρτιούνται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη σκλήρυνση κατά πλάκας



Διακρίνετε τα συμπτώματα και δράστε κατάλληλα.

Σοκ και μεγάλη αμηχανία προκαλεί στο άκουσμά της η σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί η αιτιολογία τής ασθένειας να είναι άγνωστη, όμως οι γιατροί σήμερα έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Η πρόγνωση για τα πρώτα στάδια είναι πάρα πολύ ευνοϊκή και, αν αντιμετωπιστεί η ασθένεια με ψυχραιμία, η εξέλιξη είναι κατά κανόνα ευχάριστη, λέει ο δρ Δημήτρης Κουντούρης, νευρολόγος-ψυχίατρος.

«Τα τελευταία εκατό χρόνια αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα της νευρολογίας σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Χιλιάδες εργατοώρες έχουν ξοδευτεί από όλους τους μεγάλους και επώνυμους νευρολόγους όλων των εθνικοτήτων για τα αίτια και τη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Παρ’ όλα αυτά, αίτιο και θεραπεία παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι. Ωστόσο, η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σήμερα με τα τεχνικά μέσα που έχουμε (νευροφυσιολογία, μαγνητική τομογραφία, βιοχημικές εξετάσεις κ.λπ.) είναι εύκολη» προσθέτει.

Μας μπερδεύουν τα συμπτώματα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή νευρολογική ασθένεια που προσβάλλει περίπου 80.000 ανθρώπους στη Βρετανία και 250.000 στις Η.Π.Α. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και να μπερδεύουν τόσο τους ασθενείς όσο και τον γιατρό τους.

Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στον γιατρό αυτά τα αόρατα ή υποκειμενικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα την κούραση, τις διαταραχές της όρασης (διπλοψία) και της αίσθησης (αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών, όπως μούδιασμα). Στην αρχή μπορεί και να μη μας δώσουν μεγάλη σημασία χαρακτηρίζοντάς μας «νευρωτικούς» ή «υποχόνδριους».

Τα συμπτώματα προκαλούνται από την απομυελίνωση, με άλλα λόγια από τις «ουλές» που εμφανίζονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μερικά συμπτώματα, εκτός από τα παραπάνω, είναι κοινά σε πολλούς ασθενείς: α) αδυναμία ή ανικανότητα ενός άκρου, β) ζάλη ή αστάθεια, γ) ανάγκη για συχνή ή βιαστική ενούρηση.

Ο ρόλος της μυελίνης

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Κάθε νεύρο μπορεί να παρομοιαστεί με ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Το εσωτερικό μέρος του νεύρου, ο άξονας, είναι φτιαγμένος από ένα είδος ιστού που επιτρέπει την επικοινωνία και μεταφέρει τα μηνύματα ή τις διεγέρσεις σε όλο το σώμα -όπως ακριβώς τα σύρματα του καλωδίου.

Ο άξονας κάθε νεύρου καλύπτεται από ένα στρώμα μιας παχιάς ουσίας, της μυελίνης, όπως ακριβώς και το πλαστικό επικάλυμμα του καλωδίου. Η μυελίνη βοηθάει στη μεταφορά των μηνυμάτων από νεύρο σε νεύρο, αλλά και μονώνει και προστατεύει το νεύρο.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας μέρος της μυελίνης των νεύρων προσβάλλεται και ερεθίζεται. Οταν ο ερεθισμός υποχωρήσει μπορεί και να μην αφήσει καμία ουλή. Συνήθως εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 25 και μέχρι των 40. Σπανιότερα εμφανίζεται στην ηλικία των 12 και μετά τα 50.

Η σκλήρυνση αντιμετωπίζεται στο σύνολό της με στεροειδή που δίνονται όταν υπάρχει φλεγμονή και τα συμπτώματα είναι οξέα. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση των διαφορετικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα μυοχαλαρωτικά για τις κράμπες και τους σπασμούς ή αναλγητικά που δίνονται όταν ο πόνος είναι ένα από τα συμπτώματα.

Πολλοί ασθενείς δοκιμάζουν εναλλακτικές μορφές θεραπείας, όπως φυσιοθεραπεία που παίζει σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ωστόσο, η ζωή μας δεν τελειώνει με τη σκλήρυνση. Ο χρυσός κανόνας είναι να ακολουθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο μια υγιεινή ζωή. Αυτό θα εμποδίσει άλλες αρρώστιες και έτσι θα είμαστε πιο δυνατοί να τα βγάλουμε πέρα με τη σκλήρυνση.

«Κακός σύμβουλος», ανεργία και άγχος

Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται απώλεια της εγκεφαλικής μάζας σε όλους τους ανθρώπους, όμως στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αυτή η διαδικασία επιταχύνεται, επηρεάζοντας τις πνευματικές δυνάμεις των ασθενών.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η ανεργία και το άγχος αποτελούν εκλυτικό αλλά όχι και αιτιολογικό παράγοντα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και των αυτοάνοσων νοσημάτων, επεσήμαναν ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ Νίκος Γρηγοριάδης και ο καθηγητής νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο «εφιάλτης» των νέων



Αντιμετωπίστε το πρόβλημα της ακμής.

Η ακμή είναι αναμφισβήτητα ένας από τους εφιάλτες των εφήβων και όχι μόνο. Το πρόσωπο γεμίζει με σπυριά με πύον τα οποία τα οποία πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς και η απαλλαγή από αυτά είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
Πολλές φορές οι ίδιοι οι ασθενείς ευθύνονται για την επιδείνωση του προβλήματος αφού στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ακμή κάνουν λάθη που χειροτερεύουν την κατάσταση.

Τα συνηθέστερα μέτρα που οδηγούν σε επιπρόσθετα προβλήματα είναι:

Α. Υπέρμετρη χρήση ενυδατικών προϊόντων με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα σπασίματα και η ερυθρότητα του δέρματος

Β. Πολύ συχνό πλύσιμο και τρίψιμο του προσώπου με σαπούνια που τις περισσότερες φορές περιέχουν ερεθιστικές ουσίες.

Γ. «Σπάσιμο» των σπυριών με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης αλλά και η πιθανότητα μόνιμων σημαδιών στο δέρμα.

Δ. Χρήση καλλυντικών που μπορεί να προσφέρουν προσωρινή «κάλυψη» του προβλήματος αλλά στην πραγματικότητα το επιδεινώνουν λόγω των λιπαρών συστατικών που περιέχουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει ο ασθενής την ακμή είναι να απευθυνθεί στον γιατρό και να τηρήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του. Ο δερματολόγος θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή η οποία σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου ζωής (υγιεινή διατροφή, καλός ύπνος, σωματική άσκηση, αποφυγή stress) θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπύρα για να αποφύγετε το... στρες



Η καλοκαιρινή παγωμένη απόλαυση είναι ευεργετική.

Η μπυρα, και ιδιαίτερα η μπύρα χωρίς αλκοόλ, βρέθηκε πρόσφατα ότι βοηθά στη μείωση του στρες. Αυτό οφείλεται σε ένα συστατικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της, τον λυκίσκο. Ο λυκίσκος ή αλλιώς ζυθοβότανο (humulus lupulus ή hop) χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία -είναι το συστατικό που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση και πικράδα στην μπίρα.

Ο λυκίσκος, εκτός από τη βιομηχανία της μπύρας, είναι γνωστός και στη βιομηχανία των φαρμάκων, αφού χρησιμοποιείται το θηλυκό λουλούδι που παράγει αυτό το φυτό για την παραγωγή φαρμάκων, και ιδιαίτερα ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Η ιστορία του λυκίσκου δεν είναι πολύ παλιά, όπως άλλα βότανα. Αν και η χρήση του στη ζυθοποιΐα ήταν γνωστή από τα ρωμαϊκά χρόνια, η εξάπλωσή του παρεμποδίστηκε μέχρι τον 17ο αιώνα, γιατί θεωρείτο ως «άγριο ζιζάνιο που θα κατέστρεφε τη γεύση του ποτού και θα έβαζε σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων».

Μετά την εισαγωγή του λυκίσκου στη ζυθοποιία, το ποτό που παρασκευαζόταν με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τη χρησιμοποίηση φυτών όπως το χρυσάνθεμο ή ο κισσός ήταν γνωστό ως ale, ενώ σ’ αυτό που παραγόταν από λυκίσκο δόθηκε το γερμανικό όνομα bier (μπίρα).

Τα άνθη του λυκίσκου είναι φημισμένα για τις υπνωτικές και ηρεμιστικές τους ιδιότητες. Εκτός, από την κατανάλωση της μπίρας (κατά προτίμηση χωρίς αλκοόλ), μπορεί κάποιος να πάρει τις ευεργετικές ιδιότητες του λυκίσκου είτε λαμβάνοντας τα άνθη του ως τσάι είτε πάνω σε μαξιλάρι εμποτισμένο με λυκίσκο. Τα πτητικά έλαια που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου από ένα μαξιλάρι εμποτισμένο με λυκίσκο επιδρούν κατευθείαν στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού κέντρου. Έρευνες έδειξαν ότι αποστάγματα λυκίσκου χαλαρώνουν τους μαλακούς μύες, ιδίως αυτούς του πεπτικού σωλήνα.

Για τον λόγο αυτό, ο λυκίσκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα βότανα για τη καταπολέμηση διάφορων παθήσεων, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS), η νόσος του Crohn και η νεύρωση του στομάχου. Η ιδιότητα του λυκίσκου να χαλαρώνει και να καταπραΰνει συμπληρώνεται από την αντιβακτηριδιακή του δράση που μπορεί να μειώσει διάφορες σωματικές φλεγμονές. Έτσι, μπορεί να απαλύνει λοιμώξεις του άνω πεπτικού σωλήνα, κάτι που ίσως παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση έλκους του στομαχιού και του δωδεκαδάκτυλου.

Επίσης, ο λυκίσκος περιέχει πολυφαινόλες (τανίνες) και το αμινοξύ ασπαραγίνη, που κάνει το φυτό να επιδρά θετικά στη θεραπεία πετρών στα νεφρά, στη χολή και στην ουροδόχο κύστη. Αυτές οι ουσίες κάνουν τον λυκίσκο διουρητικό.

Ο λυκίσκος βρέθηκε να βοηθά στη θεραπεία του ίκτερου, νευραλγίες, ρευματοπάθειες, πονόδοντο και δυσπεψία.

Ο λυκίσκος πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο και προσοχή και μόνο με την καθοδήγηση του γιατρού, διότι περιέχει οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες). Η εκτεταμένη χρήση του από γυναίκες (ακόμα και αν μάζευαν μόνο τα λουλούδια του λυκίσκου και δεν τον κατανάλωναν) μπορεί να εμφανίσει διαταραχές ή και πλήρη διακοπή της εμμηνορρυσίας. Στους άνδρες, τα οιστρογόνα που περιέχει το φυτό έχει αναφροδισιακή (μείωση στη σεξουαλική επιθυμία και στύση) επίδραση.

Όσο πιο πολύ οι επιστήμονες μελετούν τον λυκίσκο, τόσο πιο πολλές ιδιότητες βρίσκουν. Εκτός, από τη χρήση του στην παραγωγή της μπύρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής για να μπορεί ο κάθε ένας να παίρνει τις ευεργετικές ιδιότητες του λυκίσκου.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...