Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η απάντηση ενός 11χρονου στο ραβασάκι της συμμαθήτριάς του


Διαφόρων ειδών σχόλια έχει προκαλέσει η απάντηση ενός 11χρονου αγοριού στο ραβασάκι που έλαβε από μία συμμαθήτριά του.

Η ερώτηση του κοριτσιού ήταν απλή: Σου αρέσω; Και για να του το κάνει ευκολότερο, από κάτω υπήρχαν δυο απαντήσεις "ναι" ή "όχι".

Ο 11χρονος όμως είχε περισσότερα να πει... "Δεν ξέρω. Δεν γνωρίζω τον εαυτό μου ακόμη. Επιπλέον βιώνω πολύ άγχος στο σπίτι μου επομένως δε μπορώ να σου πω. Υ.Γ: Δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου μέχρι τα 18".




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο γιος τιμώρησε τον καχύποπτο πατέρα


Να εκδικηθεί τον πατέρα του αποφάσισε ένας νεαρός όταν κατάλαβε ότι αυτός ανοίγει την ταχυδρομική του αλληλογραφία. Όπως φαίνεται και στο βίντεο ο πατέρας ανοίγει ένα δέμα το οποίο προορίζεται για τον γιό του και μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς όταν το άνοιξε γέμισε με κομφετί και γκλίττερ.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε πάλι το Taxisnet για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ


Άνοιξε η εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Παράλληλα ενδεχομένως και εντός της ημέρας να αναρτηθούν στο TAXIS τα νέα εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κάνει τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έως 30 Δεκεμβρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός από πυρά αστυνομικού γνωστός σέρφερ


Ο κόσμος του σέρφινγκ θρηνεί τον θάνατο του γνωστού Βραζιλιάνου σούπερ σταρ του αθλήματος, Ρικάρντο ντος Σάντος, ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του από έναν αστυνομικό, που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.



Σοκαρισμένος είναι ο κόσμος του σέρφινγκ από την είδηση του θανάτου του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ, Ρικάρντο Ντος Σάντος.

Σύμφωνα με την Independent, ο 24χρονος πρωταθλητής του σερφ πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του, από έναν αστυνομικό που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Ο Ρικάρντο Ντος Σάντος τραυματίστηκε θανάσιμα έξω από το σπίτι του στην πόλη Φλοριανόπολις, μετά από έναν καυγά μεταξύ ενός αστυνομικού και του αδερφού του.

Ο αστυνομικός, ονόματι Λούις Μπρεντάνο, όπως αναφέρει και η βραζιλιάνικη ειδησεογραφική ιστοσελίδα GL Globo, έχει προσαχθεί στις Αρχές ως ύποπτος για τη δολοφονία, αλλά μέχρι στιγμής δεν του έχουν αποδοθεί κατηγορίες.



Ο Μπρεντάνο υποστήριξε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα, ενώ ανέφερε ότι απειλήθηκε με μαχαίρι από το θύμα. Τα βραζιλιάνικα μέσα, όμως, αναφέρουν ότι στον τόπο του εγκλήματος δεν βρέθηκε κανένα όπλο.

Ο Βραζιλιάνος σέρφερ υποβλήθηκε σε 4 χειρουργικές επεμβάσεις, μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε στα τραύματά του την επόμενη ημέρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook βάζει τέλος στις παραπλανητικές ειδήσεις


Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις παραπλανητικές ειδήσεις και τις απάτες, η Facebook αποφάσισε να δώσει στους χρήστες την δυνατότητα να αναφέρουν ότι πρόκειται για λανθασμένη είδηση από τις επιλογές που εμφανίζονται σε κάθε post επάνω δεξιά.



Με αυτόν τον τρόπο θα μειώνεται η “διανομή” της συγκεκριμένης ανάρτησης στα News Feed των χρηστών, ενώ αν μαζέψει αρκετές αναφορές δεν θα εμφανίζεται καθόλου. Ωστόσο, η Facebook ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προχωρά σε διαγραφή της ανάρτησης.

Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούν να πετάξουν τη «σαβούρα» από το κοινωνικό δίκτυο και κυρίως να χτυπήσουν ιστοσελίδες ή Facebook Pages που συνηθίζουν να αναρτούν ψευδείς ειδήσεις. Στην περίπτωση που αναρωτιέστε τι θα γίνουν οι χιουμοριστικές ιστοσελίδες, η Facebook έχει παρατηρήσει ότι το κοινό δεν έχει την τάση να αναφέρει υλικό που είναι κατά βάση αστείο. Για να δούμε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρα της Αγκαλιάς


Κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου έχουμε έναν καλό λόγο για να αγκαλιαζόμαστε καθώς είναι η Ημέρα της Αγκαλιάς.

Είναι μία καλή ευκαιρία λοιπόν για να γίνουμε πιο τρυφεροί και να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε αυτούς που αγαπάμε αλλά και σε όσους το έχουν ανάγκη.

Μη ξεχνάμε άλλωστε πως έρευνες κάνουν λόγο για ευεργετικές ιδιότητες της αγκαλιάς τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το σαλιγκάρι… δολοφόνος


Ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι που ενδημεί στις τροπικές περιοχές του πλανήτη και συχνάζει στους κοραλλιογενείς υφάλους ευθύνεται για το θάνατο δεκάδων κολυμβητών και ψαράδων. Μόνο η διαθέσιμη βιβλιογραφία περιέχει αναφορές για περίπου 30 θανάτους τους τελευταίους τρεις αιώνες.



Βέβαια οι κώνοι τσιμπούν τους ανθρώπους ως κίνηση αυτοάμυνας όπως κάνουν και οι μέλισσες.

Το αρπακτικό σαλιγκάρι με την επιστημονική ονομασία Conus geographus κυνηγά τα θηράματά του, συνήθως μαλάκια, σκουλήκια, ακόμα και μικρά ψάρια, με δύο τρόπους: απελευθερώνοντας τοξίνες στο νερό και εκτοξεύοντας σαν καμάκι ένα δηλητηριώδες δόντι στη σάρκα του θηράματος.

Η νέα μελέτη με επικεφαλής τον Μπαλντομέρο Ολιβέρα από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Γιούτα εστίασε στο γονιδίωμα του σαλιγκαριού και εντόπισε αλληλουχίες που έμοιαζαν με το γονίδιο της ινσουλίνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σαλιγκάρι παράγει μια ασυνήθιστη μορφή της ορμόνης, αποτελούμενη από λιγότερα αμινοξέα. Στις εργαστηριακές δοκιμές, ένα μια συνθετική εκδοχή της ασυνήθιστης ινσουλίνης χορηγήθηκε σε ψάρια-ζέβρες ρίχνοντας απότομα τα επίπεδα σακχάρου. Ακόμα κι όταν απλώς απελευθερώθηκε στο νερό, σχεδόν παρέλυσε τις προνύμφες ψαριών.

«Είναι μια μοναδική μορφή ινσουλίνης. Είναι κοντύτερη από οποιαδήποτε άλλη ινσουλίνη έχει περιγραφεί στα ζώα» αναφέρει ο Ολιβέρα.«Την βρήκαμε στο δηλητήριο σε μεγάλες ποσότητες» προσθέτει. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κώνος ο γεωγράφος δεν αποκλείεται να μπορεί να εξολοθρεύει ολόκληρα κοπάδια μικρών ψαριών προκαλώντας τους υπογλυκαιμικό σοκ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Αντίστοιχες τακτικές ακολουθεί ο συγγενής κώνος με την επιστημονική ονομασία Conus tulipa.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Παραμένουν αδιόριστοι οι επιτυχόντες


Αδιόριστοι παραμένουν εδώ και ένα χρόνο οι 33 επιτυχόντες του διαγωνισμού δοκίμων δικαστικών πληρεξουσίων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χάσουν τις θέσεις τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ίδιο το ΝΣΚ, οι κενές οργανικές θέσεις που πρέπει να στελεχωθούν αριθμούν ακριβώς τις 33 οπότε γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τον μη διορισμό τους. Παράλληλα, ο πίνακας των επιτυχόντων ισχύει για έναν χρόνο από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στην προκειμένη λήγει στις 27/02/2015, ενώ το ΝΣΚ εξαιρείται από την αναστολή προσλήψεων στο δημόσιο τομέα κατά την προεκλογική περίοδο.

Σε παρέμβαση της για το παραπάνω ζήτημα, η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) έχει ζητήσει τον άμεσο διορισμό τους αναφέροντας πως "η τυχόν διεξαγωγή νέας διαδικασίας με το ίδιο αντικείμενο, χωρίς την προηγούμενη εξάντληση του ανωτέρω πίνακα επιτυχόντων, θα συνιστούσε παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων, προκειμένου – για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά – οι επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού να παρακαμφθούν σκόπιμα και, με τη λήξη ισχύος του πίνακα επιτυχόντων, να απολέσουν τις θέσεις τους".

Παρόλο που στο ΝΣΚ δεν γνωρίζουν εάν θα γίνει νέος διαγωνισμός, αρκετοί από τους επιτυχόντες εκφράζουν την έντονη τους ανησυχία για το εάν θα διοριστούν. Παράλληλα, όπως λένε, η διενέργεια νέου διαγωνισμού στο εγγύς μέλλον θα συνιστά για το Δημόσιο μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, τουλάχιστον ενός έτους, με πιθανές δικαστικές εμπλοκές λόγω παρακάμψεως του προηγουμένου πίνακα επιτυχόντων. Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, που είχε προκηρύξει και τον διαγωνισμό, δεν έχει μέχρι σήμερα απορροφήσει τους 33 επιτυχόντες ούτε έχει παρατείνει την ισχύ του πίνακα παρόλο που προβλέπεται νομοθετικά και παρότι υπάρχουν οι αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις και αντίστοιχα αιτήματα από το ίδιο το Σώμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ ζητούν οι έμποροι


Την αποποινικοποίηση οφειλών ασφαλισμένων προς το ταμείο επικαλούμενη και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και των λοιπών αρχηγών κομμάτων ζητά με επιστολή της προς τον ΟΑΕΕ η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ ζητά να συζητηθεί άμεσα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ η πλήρης άρση της ποινικοποίησης των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών προς το ταμείο και να προχωρήσει η αναστολή των διώξεων καθώς και να διατηρήσει ενεργά μόνο τα αστικά μέτρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις οφειλές των λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κλπ) προς τα δικά τους ταμεία.

Ακολουθεί η επιστολή:

Κυρία Διοικήτρια,

Ως γνωστόν, η ΕΣΕΕ και ο εμπορικός κόσμος της χώρας εδώ και χρόνια ζητούν με επιτακτικό τρόπο την αποποινικοποίηση των οφειλών για ίδιες εισφορές των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ. Είναι πλέον ζήτημα έννομου πολιτισμού, να καταργηθεί επιτέλους αυτό το επαχθές μέτρο, να πηγαίνει ένας έμπορος στην φυλακή επειδή έχει προς το ταμείο οφειλές, που –ούτως ή άλλως- αφήνουν τον ίδιο και την οικογένειά του, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπενθυμίζουμε εδώ το αναχρονιστικό και άδικο νομικό πλαίσιο που αφορά στην ποινική καταδίωξη των οφειλετών του ΟΑΕΕ:

Θεσπίστηκε με τον Αναγκαστικό Νόμο 86/1967, ο οποίος στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 αναφέρει:

«1. Όστις υπέχων νόμιμονυποχρέωσιν καταβολής των βαρυνουσών αυτόν τον ίδιον ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών), ασχέτως ποσού, προς τους εις το Υπουργείον Εργασίας υπαγομένους πάσης φύσεως Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Ασφαλίσεως ή ειδικούς Λογαριασμούς, δεν καταβάλλει ταύτας εντός μηνός, αφ' ης αύται κατέστησαν απαιτηταί, προς τους ως άνω Οργανισμούς, τιμωρείται δια φυλακίσεως τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματικής ποινής τουλάχιστον 10 χιλιάδων δραχμών.

2. Όστις παρακρατών ασφαλιστικάς εισφοράς των παρ' αυτώ εργαζομένων επί σκοπώ αποδόσεως εις τους κατά την παρ. 1 Οργανισμούς δεν καταβάλλει ή δεν αποδίδει ταύτας προς τους ανωτέρω Οργανισμούς εντός μηνός αφ' ης κατέστησαν απαιτηταί τιμωρείται επί υπεξαιρέσει δια φυλακίσεως τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματικής ποινής τουλάχιστον 10 χιλιάδων δραχμών.»

Η μέγιστη διάρκεια φυλάκισης για τα πλημμελήματα είναι 5 έτη, οπότε θεωρητικά, το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει στον υπόχρεο οφειλέτη ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 έτη.

Το άρθρο 1 του ΑΝ 86/1967 «υιοθετήθηκε» τελικά από τον ΟΑΕΕ (παράγραφος 1 άρθρου 16 του Προεδρικού Διατάγματος 258/2005), ως εξής:

«1. Οι απαιτήσεις του Ο.Α.Ε.Ε., από πάσης φύσεως καθυστερούμενες εισφορές, πρόσθετα τέλη και ειδικές προσαυξήσεις, εισπράττονται κατά τη διαδικασία του νόμου περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων. (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύει κάθε φορά. Τίτλους για τη βεβαίωση και την αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων του Οργανισμού αποτελούν οι Πράξεις Επιβολής Εισφορών και Προσθέτων Τελών (Π.Ε.Ε.Π.Τ.), που συντάσσονται από τα αρμόδια προς τούτο όργανα του. Το ποσό των ΠΕΕΠΤ δεν αναπροσαρμόζεται και εξοφλείται με τις προβλεπόμενες κάθε φορά προσαυξήσεις.

Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει και στις ενέργειες, που προβλέπονται και από τον αναγκαστικό νόμο 86/1967 (136 Α'), όπως ισχύει κάθε φορά.»

Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι η κρίση ξεκίνησε το 2009, είναι πολλοί πλέον οι έμποροι που έχουν ασφαλιστικές οφειλές και –εκτός από τα όρια της φτώχειας που ήδη έχουν χτυπήσει την πόρτα τους- επικρεμάται επιπλέον επάνω από το κεφάλι τους και η «δαμόκλειος σπάθη» της ποινικής δίωξης και της φυλάκισης.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, 19 τρέχοντος, για πρώτη φορά, ακούσαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τη ρητή δέσμευση ότι αυτό το αναχρονιστικό αυτό πλαίσιο επιτέλους θα καταργηθεί. Η δέσμευση αυτή επαναλήφθηκε και από άλλους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τρόπο ώστε να συνιστά πλέον κοινή γραμμή μετά τις εκλογές, όποια και αν είναι η Κυβέρνηση. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού και των λοιπών αρχηγών κομμάτων θέτει για πρώτη φορά υψηλά στην πολιτική ατζέντα ένα ζήτημα μέγιστης ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τον μικρομεσαίο έμπορο και επαγγελματία που έχει χτυπηθεί από την κρίση και την ύφεση.

Κατά συνέπεια, ζητούμε να συζητήσει άμεσα το Διοικητικό σας Συμβούλιο την πλήρη άρση της ποινικοποίησης των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ, να προχωρήσει στην αναστολή των διώξεων ενόψει των εξελίξεων και να διατηρήσει ενεργά μόνο τα αστικά μέτρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις οφειλές των λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κλπ.) προς τα δικά τους ταμεία.

Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκρισή σας, καθώς το αίτημά μας δεν αποτελεί πλέον μόνο επιταγή της κοινωνίας αλλά και γενική παραδοχή του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος
Βασίλης Κορκίδης


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραυματίστηκε πυροσβέστης με αλυσοπρίονο


Ένα πυροσβέστης τραυματίστηκε σήμερα στην προσπάθειά του να κόψει ένα δέντρο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όλα συνέβησαν, σύμφωνα με το cretalive.gr, σήμερα το πρωί, όταν κλιμάκιο πυροσβεστών προσπαθούσαν να κόψουν ένα δέντρο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και συνέβη το ατύχημα.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος πυροσβέστης που κρατούσε το αλυσοπρίονο, τραυματίστηκε στον παράμεσο του δεξιού χεριού όταν το εργαλείο του έφυγε από το χέρι. Αμέσως διεκομίσθη εντός του νοσοκομείου για τις πρώτες βοήθειες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο η ρήτρα μονιμότητας


Απόφαση του ΣτΕ που μιλάει για συνταγματική ενέργεια έχει στα χέρια του ο Άρειος Πάγος.

Το «καυτό» θέμα της κατάργησης της «ρήτρας μονιμότητας», σε ορισμένες επιχειρήσεις, από το μνημόνιο ΙΙ καλείται να κρίνει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχοντας ήδη στα… χέρια της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κάνει λόγο για νόμιμη και συνταγματική ενέργεια.

Το θέμα έφτασε στον ¨Αρειο Πάγο μετά από προσφυγή έξι απολυμένων των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε αναβάλει την συζήτηση για την «ρήτρας μονιμότητας» δηλαδή τους όρους που περιλαμβάνονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή κανονισμούς ορισμένων επιχειρήσεων οι οποίοι προέβλεπαν αυξημένη προστασία των μισθωτών από την απόλυση σε σχέση με την (μειωμένη) προστασία που γενικώς παρέχεται έναντι των απολύσεων από την εργατική νομοθεσία καθώς εκκρεμούσε η επίλυση του ίδιου νομικού ζητήματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Μάλιστα για το λόγο αυτό οι αρεοπαγίτες δέχτηκαν τα πυρά του καθηγητή του Εργατικού Δικαίου στην Νομική Σχολή Αθηνών Δημήτρη Τραυλού-Τζανετάτου .

Η Ολομέλεια του ΣτΕ στο μεταξύ έκρινε ότι η έκδοση της 6/28.2.2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές. Απόφαση την οποία επικαλέστηκε και η μειοψηφία των αρεοπαγιτών διαφωνώντας για την παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για λόγους γενικότερου ενδιαφέροντος.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις σε 7.273 αγρότες αύριο από τον ΕΛΓΑ


Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 11.542.165 ευρώ.

Αποζημιώσεις ύψους 11.542.165 ευρώ, θα καταβάλει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 7.273 αγρότες για ζημιές που υπέστησαν στη φυτική τους παραγωγή ή στο ζωικό κεφάλαιο.

Ειδικότερα, τα 10.888.786 ευρώ αφορούν κυρίως εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, πατάτες, σιτηρά, σανοδοτικά φυτά, μαστίχα και καλοκαιρινές αροτραίες καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια για το έτος 2014, ενώ τα 653.378 ευρώ αφορούν ενισχύσεις για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου από ζημιές στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΚΟΕ «Ετήσιο 2011» και «Πυρκαγιές 2012».



Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμή πριν τις εκλογές για τους αναπληρωτές


Αναμένεται μέχρι αύριο να καταβληθεί το έναντι Ιανουαρίου.

Μέχρι αύριο θα έχει καταβληθεί η μισθοδοσία Ιανουαρίου (έναντι Ιανουαρίου) των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας.

Τον προηγούμενο μήνα οι εκπαιδευτικοί πληρώθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου λόγω Χριστουγέννων ενώ για τον Ιανουάριο, όπως δήλωσαν στελέχη του Υπουργείου στο news.gr, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, πριν δηλαδή από τις εκλογές.

Η καταβολή της μισθοδοσίας αυτές τις μέρες θα δώσει «ανάσα» σε πολλούς αναπληρωτές που θα μετακινηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής διάκριση για το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο


Ομάδα μαθητών του ήρθε δεύτερη στο διαγωνισμό «Zero Robotics 2014».

Ομάδα μαθητών από το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό «Zero Robotics 2014» καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, σε συμμαχία με δύο αμερικανικές μαθητικές ομάδες.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι κλήθηκαν να αναλάβουν τον έλεγχο μικροσκοπικών δορυφόρων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με στόχο τη λήψη των καλύτερων εικόνων ενός εικονικού αστεροειδούς.

Οι φιναλίστ που συμμετείχαν σε αυτό το παιχνίδι ρομποτικής, μεταξύ των οποίων ήταν η ελληνική ομάδα, έπρεπε να γράψουν αλγόριθμους που έλεγχαν τα ρομπότ Spheres- Synchronised Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites (στα ελληνικά «Σφαίρες»).

Οι Σφαίρες είναι δορυφόροι μεγέθους μπάλας του βόλεϊ που αιωρούνται στον Σταθμό, χρησιμοποιώντας 12 ακροφύσια, τα οποία κινούνται με συμπιεσμένο αέριο. Αυτά τα αυτόνομα ρομπότ έχουν τη δική τους ισχύ και πρόωση, αλλά πρέπει να προγραμματιστούν εκ των προτέρων για το πώς θα κινηθούν.

Για πέμπτη χρονιά (κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή στον διαγωνισμό), πάνω από 140 Ευρωπαίοι ενώθηκαν με ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη Ρωσία, γράφοντας κώδικα λογισμικού για την καλύτερη δυνατή απεικόνιση του αστεροειδούς, κάνοντας παράλληλα ελιγμούς για να αποφύγουν μία επικίνδυνη εικονική ηλιακή έκλαμψη.

Οι Ευρωπαίοι και Ρώσοι φιναλίστ συναντήθηκαν στο Τεχνικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA) στην Ολλανδία (ESTEC), ενώ οι ομάδες των ΗΠΑ και του Μεξικού συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Διεθνής διάκριση για το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο

Από τον Σταθμό, η αστροναύτης της ESA Σαμάνθα Κριστοφορέτι, ο αστροναύτης της NASA Μπουτς Γουίλμορ και η Ρωσίδα κοσμοναύτης Γελένα Σέροβα, επέβλεπαν τη ρομποτική «μάχη». Ο αστροναύτης της ESA Πάολο Νέσπολι και η συνάδελφός του Κάντι Κόλμαν της NASA ήταν επίσης παρόντες, στο ESTEC και στο MIT αντίστοιχα, εμψυχώνοντας τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

Το πρώτο βραβείο κατέκτησε η συμμαχία «LakeElevenVadars» που συμπεριλάμβανε τους «Cora's Eleven» από την Ιταλία. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα από την Ελλάδα «Ζάννειο Stardust» που συμμετείχε για πρώτη φορά. Σε συνεργασία με μαθητικές ομάδες από δύο σχολεία των ΗΠΑ (Bacon από το σχολείο Charlottesville High School της Βιρτζίνια και BRRobotics από το σχολείο Lawrenceville School του Νιου Τζέρσι), έχασαν στον τελικό με απειροελάχιστη διαφορά.

Το «Zanneio Stardust» είναι η ομάδα του Ομίλου Αριστείας SIMA Club του Ζάννειου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά, με υπεύθυνους καθηγητές τους μαθηματικούς Παντελή Μπουμπούλη και Σωτήρη Τσαντίλα. Αποτελείται από τους μαθητές Αληφραγκή Ειρήνη, Γιαννούτσο Ανδρέα, Ζαχαρόπουλο Χρήστο, Καλαϊτζιάν Φαίδρα, Καλκαντζάκο Κωνσταντίνο, Κανδεράκη Παναγιώτα, Καραμπίλα Κατερίνα, Μελισσουργάκη Νίκο, Μυροφορίδη Πέτρο- Ιωάννη, Νάκα Γεώργιο, Σκλαβούνο Δημήτρη, Σκουλουδάκη Άννα, Σπύρου Αλέξανδρο, Στεβή Μπάμπη, Τοπαλίδη Ιάσωνα, Τσιβάκη Γιώργο- Αλέξανδρο,Τσιμερέκη Κωνσταντίνο και Τσούμα Φώτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ μετανάστευσης στη Γερμανία


Στους 32.660 οι νέοι έλληνες μετανάστες το 2013.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε το 2013 το κύμα της μετανάστευσης προς τη Γερμανία. Ενώ το 2012 εγκαταστάθηκαν στη χώρα 1,08 εκατομμύρια μετανάστες, το 2013 ο αριθμός τους ανήλθε σε 1,23 εκατομμύρια. «Ένας τόσο μεγάλος αριθμός κατεγράφη τελευταία φορά το 1993», αναφέρεται στη νέα έκθεση για τη μετανάστευση, σύμφωνα με την Passauer Neue Presse. Την ίδια χρονιά, το 2013, εγκατέλειψαν τη Γερμανία 800.000 περίπου άνθρωποι. Κατά συνέπεια προκύπτει στο πεδίο της μετανάστευσης ένα «συν» 430.000 περίπου ανθρώπων.

Οι περισσότεροι μετανάστες προήλθαν, όπως και τις περασμένες χρονιές, από την Πολωνία. Από τη γειτονική χώρα εγκαταστάθηκαν το 2013 στη Γερμανία 197.000 άνθρωποι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 7 % σε σχέση με το 2012. Την ίδια χρονιά όμως 125.400 άτομα εγκατέλειψαν τη Γερμανία με κατεύθυνση την Πολωνία.

Στους 32.660 οι νέοι έλληνες μετανάστες

Σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μεταναστών από τη Ρουμανία (139.000) και τη Βουλγαρία (61.000), ενώ σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται ο αριθμός των μεταναστών από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Το 2013 ο αριθμός των νέων ελλήνων μεταναστών εμφανίστηκε ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το 2012, υποχωρώντας από τις 32.660 στις 32.088. Το ίδιο διάστημα περίπου 13.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη Γερμανία, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1990 έως τα τέλη του 2013 περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν στη Γερμανία αίτηση χορήγησης ασύλου. Το 39 % των αιτούντων άσυλο προέρχονταν από τις χώρες της Ευρώπης ενώ το 38,8 % από την Ασία.

Από τους συνολικά 80,6 εκατομμύρια κατοίκους της Γερμανίας το 2013, τα 16 εκατομμύρια είχαν μεταναστευτική βιογραφία.


Διαβάστε περισσότερα...

Κύκλωμα προσέφερε «α λα καρτ» περισσότερες από 400 γυναίκες


Εξαρθρώθηκε δίκτυο μαστροπείας ανηλίκων στην Ισπανία.

Ένα δίκτυο μαστροπείας που προσέφερε «α λα καρτ» περισσότερες από 400 γυναίκες, μεταξύ αυτών και ανήλικες εξαρθρώθηκε στην Ισπανία. Συνολικά 29 άνθρωποι συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι μαστροποί «στρατολογούσαν νεαρές 14 με 17 ετών από ένα κολέγιο, από κλαμπ στη Μούρθια (στη νότια Ισπανία) ή μέσω μικρών αγγελιών στο διαδίκτυο με τις οποίες τις καλούσαν να εκδοθούν σε διαμερίσματα ή στο σπίτι τους», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στη διάρκεια της επιχείρησης δώδεκα ανήλικες μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν και να σωθούν, διευκρινίζεται.

Μεταξύ των 29 συλληφθέντων είναι «τρία ανώτερα στελέχη του δικτύου και πελάτες (...) που ζητούσαν συγκεκριμένα ανήλικες».

Το δίκτυο είχε δημιουργήσει ένα φωτογραφικό άλμπουμ μέσω του οποίου προσέφερε «α λα καρτ» περισσότερες από 400 Ισπανίδες και γυναίκες άλλων εθνικοτήτων, μεταξύ αυτών και ανήλικες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά την εξαφάνιση τον Σεπτέμβριο του 2014 μιας ανήλικης 17 ετών από τον Ισημερινό. Οι γονείς της είχαν δηλώσει στην αστυνομία ότι η κόρη τους είχε αρχίσει να ξοδεύει πολλά χρήματα χωρίς εξήγηση, λίγο πριν εξαφανιστεί.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν την ανήλικη σε ένα διαμέρισμα όπου ζούσε ένα ζευγάρι και άλλες ανήλικες τις οποίες εκμεταλλεύονταν οι ιδιοκτήτες του κτιρίου.

Τρεις γυναίκες διηύθυναν το δίκτυο αυτό με τη βοήθεια των συντρόφων δύο εξ αυτών και κάθε μία διέθετε ένα διαμέρισμα στο οποίο εξέδιδε νεαρές κοπέλες. Επικοινωνούσαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ή μηνυμάτων.

Για να βρουν κοπέλες αξιοποιούσαν ιδίως αγγελίες που αναρτούσαν ανήλικες οι οποίες ζητούσαν εργασία ως σερβιτόρες, νταντάδες ή οικιακές βοηθοί, για να τους προτείνουν να γίνουν μασέζ.

Για να ξεγελάσουν τους γονείς ή τους δασκάλους των κοριτσιών, οι εγκέφαλοι του δικτύου έλεγαν ότι τις θέλουν για να κρατούν τα παιδιά τους. Οδηγοί μετέφεραν τα θύματα στα σπίτια των πελατών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πού ψηφίζετε και πόσους σταυρούς θα βάλετε την Κυριακή των εκλογών


Όλες οι χρηστικές πληροφορίες και το ντόμινο της αυτοδυναμίας.

Λίγες μέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αυτοδυναμία του πρώτου, το ποιος θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή και με τον συνολικό αριθμό των κομμάτων να δίνουν και να παίρνουν.

Οι χρηστικές πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

Μπροστά από την κάλπη την Κυριακή θα βρεθούν 9.808.760 ψηφοφόροι που θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 19.733 εκλογικά τμήματα εκ των οποίων τα 574 είναι τμήματα ετεροδημοτών. Να σημειωθεί ότι ως ετεροδημότες, στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν μόνον όσοι είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα και αν έχει λήξει εφόσον πρόκειται για ελληνικό διαβατήριο) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, οι ψηφοφόροι μπορούν να λάβουν έντυπη βεβαίωση εκλογικού δικαιώματος. Σε περίπτωση διπλοεγγραφής -υπάρχει η επισήμανση Δ στον εκλογικό κατάλογο- ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ίδια μέρα σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας. Οι εκλογείς που δεν θα βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους -αλλά είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας- έχουν τη δυνατότητα έως το τέλος της εκλογικής διαδικασίας να απευθυνθούν στον δήμο τους και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στην εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών επισημαίνεται ότι στους παραλειφθέντες εκλογείς δεν περιλαμβάνονται οι γεννηθέντες το έτος 1997, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Αν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας διαπιστωθεί έλλειψη εντύπων ψηφοδελτίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί λευκό ψηφοδέλτιο το οποίο συμπληρώνεται από τον ίδιο τον εκλογέα ως προς την αναγραφή του ονόματος του συνδυασμού της επιλογής του. Τυχόν συμπλήρωσή του από την εφορευτική επιτροπή συνιστά παραβίαση των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm, οι εκλογείς μπορούν να μάθουν τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος, στο οποίο ψηφίζουν.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν εάν θα ψηφίσουν σαν ετεροδημότες.

Αλλαγές στην κατανομή των εδρών και των «σταυρών»

Πέραν των παραπάνω η γενική απογραφή του 2011 προκαλεί και σημαντικές αλλαγές στην κατανομή των εδρών και κατ επέκταση αύξηση ή μείωση των «σταυρών« που έχουν δικαίωμα να βάλουν οι ψηφοφόροι. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα σημειωθούν οι ακόλουθες αλλαγές σε μια σειρά νομών, οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο σε μια σειρά βουλευτών, κυρίως της απερχόμενης κυβέρνησης:

Αττικής: Οι βουλευτές αυξάνονται από 12 σε 15.

Α’ Αθηνών: Οι βουλευτές μειώνονται από 17 γίνονται 14.

Β’ Αθηνών: Οι εκλεγόμενοι στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας γίνονται 44 από 42.

Από μία έδρα κερδίζουν οι

Α’ Πειραιά (6 από 5),

Θεσπρωτία (2 από 1),

Μαγνησία (6 από 5) και

Κυκλάδες (4 από 3)

Απώλεια μιας έδρας θα έχουν οι

Σέρρες (6 από 7),

Τρίκαλα (4 από 5),

Καρδίτσα (4 από 5),

Αχαΐα (8 από 9),

Αιτωλοακαρνανία (7 από 8) και

Βοιωτία (3 από 4).

Οι ψηφοφόροι περιφερειών με 1 έως 3 έδρες έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν «σταυρό« προτίμησης, δύο «σταυρούς« στις περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 βουλευτές, 3 «σταυρούς« για περιφέρειες με 8-12 βουλευτές και τέσσερις «σταυρούς« σε περιφέρειες που εκλέγουν από 13 και άνω βουλευτές.

Οι συνδυασμοί που βγάζουν αυτοδυναμία

Πέραν πάντως από τις οδηγίες προς τους ψηφοφόρους το ερώτημα που κυριαρχεί στα προεκλογικά πηγαδάκια είναι αν το πρώτο κόμμα θα είναι αυτοδύναμο ή όχι.

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων εμφανίζουν σταθερά στην κορυφή της κούρσας τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, προαναγγέλλουν το απόλυτο ντέρμπι για την τρίτη θέση, με «το Ποτάμι», την «Χρυσή Αυγή», το «ΚΚΕ» να εναλλάσσονται στο βάθρο που θα δώσει την τελευταία διερευνητική εντολή. Την ίδια ώρα, οι περισσότερες εταιρίες δημοσκοπήσεων αποφεύγουν να κάνουν αναγωγή των αναποφάσιστων οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό κοντά στο 10% με αποτέλεσμα αρκετοί στην κυβέρνηση να υποστηρίζουν ότι η κάλπη μπορεί να ανατρέψει τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει αλλά κυρίως από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στην πράξη, το σύστημα λειτουργεί ως εξής: όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών τόσο χαμηλώνει το όριο της αυτοδυναμίας.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι 250 έδρες (οι 50 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα) θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το απίθανο σενάριο τα εκτός βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4%. Από εκεί και πέρα για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός βουλής κόμματα το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

Ειδικότερα, με:

- 5% εκτός Βουλής η αυτοδυναμία κατοχυρώνεται με 38,5%
- 7% εκτός Βουλής η αυτοδυναμία κατεβαίνει στο 38%
- 8% το πρώτο κόμμα θα πάρει 151 έδρες με ποσοστό 37,2%
- Από 8,5% έως 9,5% το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 37%
- Από 10% έως 10,5% η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με 36,5%
- Εάν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν από 11% η αυτοδυναμία πέφτει στο 36%
- Με 12% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,6% για την αυτοδυναμία
- Με 13% διαμορφώνεται στο 35,2%
- Με 14% στο 34,8%
- Ενώ με ποσοστό 15% στα εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 34,4%



Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιξε ρώσικη ρουλέτα μόνος του και… σκοτώθηκε


Με την τύχη του αποφάσισε να παίξει ένας 20χρονος από τη Χιλή.

Ένας 20χρονος από τη Χιλή τίναξε τα μυαλά του στον αέρα, όταν αποπειράθηκε να… παίξει μόνος του ρώσικη ρουλέτα.



Ο νεαρός Bryan Javier Aguilera Soto αποφάσισε να παίξει με την τύχη του και την ίδια του τη ζωή, με ένα περίστροφο Taurus .38. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο 20χρονος Χιλιανός επισκέφθηκε ένα φίλο το στην πόλη Coquimbo και του πρότεινε να δοκιμάσουν την τύχη τους στο επικίνδυνο αυτό «παιχνίδι».

Ο φίλος του αρνήθηκε την… περίεργη αυτή πρόταση και βγήκε έξω από το σπίτι. Μερικά λεπτά αργότερα άκουσε έναν πυροβολισμό. Ο 20χρονος είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών μερικές ώρες μετά ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Ο θάνατος του νεαρού συνέβη μερικές ημέρες μετά αφότου ο αρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή, εξέδωσε ανακοίνωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατοχή όπλων στα σπίτια, ειδικά όταν μπορεί να πέσουν στα χέρια νέων ανθρώπων. Ο ίδιος είχε ζητήσει από τους πολίτες της περιοχής να παραδώσουν τα όπλα τους ανώνυμα και χωρίς νομικές συνέπειες.

Το όπλο που σκότωσε το νεαρό Χιλιανό είχε κλαπεί από ένα γείτονά του, ο οποίος το κατείχε νόμιμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγή στα δικαιολογητικά του στεγαστικού επιδόματος


Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Μια τροποποίηση είχαμε στα δικαιολογητικά του φοιτητικού-στεγαστικού επιδόματος σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν οι Υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα αντικαταστάθηκε το υπό στοιχείο (10) δικαιολογητικό της ενότητας Β του αρθ. 2 αυτής, ως εξής:

«10. Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (κατοικίας) που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του φοιτητή, στην οποία πόλη οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και το Ν. Αττικής ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 2α του άρθρου 10 του Ν. 3220/2004. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης διαμονής και απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ίδιο διάστημα. Δε θεωρείται μίσθωση η διαμονή σε φοιτητική εστία ή οικοτροφείο.».

Η ανωτέρω τροποποίηση εφαρμόζεται και ισχύει για συμβάσεις μισθώσεως ακινήτων που συνάφθηκαν ή τροποποιήθηκαν από την 1.1.2014 και εξής ή έχουν μεν συναφθεί προγενέστερα πλην όμως δεν έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Να σημειώσουμε ότι πριν από την απόφαση οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να προσκομίσουν:

Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του φοιτητή, στην οποία πόλη οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και το Ν. Αττικής ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 2α του άρθρου 10 του ν. 3220/2004. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης διαμονής και απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ίδιο διάστημα. Δε θεωρείται μίσθωση η διαμονή σε φοιτητική εστία ή οικοτροφείο.

Προθεσμία υποβολής αίτησης

Για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών, δεν τίθεται προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης , όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος οποτεδήποτε μέχρι την παραγραφή της κατά του Δημοσίου απαίτησής του, προσκομίζοντας το απαιτούμενο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο ζητείται η εισοδηματική ενίσχυση (εισοδήματα προηγούμενου έτους).

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος ακαδ. έτους 2014-2015, μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, όταν θα έχουν στη διάθεσή τους το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2015 (εισοδήματα 2014)».



Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης σε 21.000 δικαιούχους


Συνεχίζεται η εξέταση των δικαιολογητικών που κατατίθενται.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ νέα πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης, έτους 2014, σε περισσότερους από 21.000 δικαιούχους ως προκαταβολή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συνεχίζεται η εξέταση των δικαιολογητικών που καταθέτουν οι δικαιούχοι και η διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων ώστε να ακολουθήσουν νέες συμπληρωματικές πληρωμές το επόμενο διάστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Γίνε το μάτι ενός τυφλού


Η τεχνολογία στην υπηρεσία όσων δεν βλέπουν με το «Be my eyes».

Η εφαρμογή «Be my eyes», που είναι διαθέσιμη μόνο για συσκευές της Apple, έρχεται για να βοηθήσει, με απλό τρόπο, τυφλά άτομα να «δουν».

Το «Be My Eyes» ξεκίνησε από τη Δανία και επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλες χώρες, κυρίως λόγω της απήχησής του στους χρήστες.

Ο χρήστης κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του και επιλέγει, αρχικά, αν είναι άτομο με πρόβλημα όρασης ή αν θέλει να γίνει εθελοντής. Η επαφή ανάμεσα στον τυφλό και τον βοηθό του γίνεται μέσω βιντεοκλήσης όταν το άτομο που δεν βλέπει ζητά βοήθεια. Του δείχνει, λοιπόν, ένα αντικείμενο ή μια επιγραφή που θέλει να αναγνωρίσει και ο εθελοντής του λέει αυτό που βλέπει.

Δείτε πώς λειτουργεί η εφαρμογή:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριμελής επιτροπή παραλαβής για τα Αναλυτικά Προγράμματα


Καταγγελία της ΟΛΜΕ και απάντηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ με αφορμή την απόφαση του τελευταίου να προχωρήσει εσπευσμένως, όπως γράφει η ΟΛΜΕ, στο να παραλάβει και να εγκρίνει τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα για το «Νέο Λύκειο» (που θεσμοθέτησε το 2013) πριν την ημερομηνία των εκλογών, παρακάμπτοντας τις ειδικές Επιτροπές που είχαν συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό σε κάθε αντικείμενο/μάθημα και συστήνοντας, παρά τις αντιδράσεις των Επιτροπών και παραβιάζοντας τον αρχικό σχεδιασμό, μια ενιαία τριμελή επιτροπή παραλαβής για όλα τα μαθήματα.

Η ΟΛΜΕ παραθέτει και μια απόφαση που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς της. Σύμφωνα με αυτήν στις 13 Ιανουαρίου «Το Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα, αποφασίζει τη συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής παραλαβής παραδοτέων στο πλαίσιο των Υποέργων 1, 6, 9, 10 και 12 της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο πρόγραμμα σπουδών» με κωδικό ΟΠΣ 295450.

Πριν τη συγκρότηση της νέας επιτροπή είχε γίνει άλλη συνεδρίαση στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με την οποία είχε τεθεί το ακόλουθο ζήτημα.

«Οι Επιτροπές Παραλαβής παραδοτέων στο πλαίσιο των Υποέργων 1, 6, 9, 10 και 12 της Πράξης με τίτλο «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο πρόγραμμα σπουδών» με κωδικό ΟΠΣ 295450, δεν έχουν συγκροτηθεί με τη διαδικασία που περιγράφεται στην ενότητα Δ4-01 του εγχειριδίου διαδικασιών διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων του Ι.Ε.Π. ως ακολούθως: «όταν το φυσικό αντικείμενο του έργου κριθεί από το Δ.Σ. ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Γραφείων Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α΄ και Β’, τότε η συγκρότηση των εν λόγω επιτροπών πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα προαναφερόμενα Γραφεία του Ι.Ε.Π.

Παρακαλώ όπως κρίνετε αν το φυσικό αντικείμενο των εν λόγω Υποέργων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Γραφείων Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α και Β του Ι.Ε.Π. και, ως εκ τούτου, αν πρέπει να γίνει επανασυγκρότηση των εν λόγω Επιτροπών Παραλαβής σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία, προκειμένου να είναι επιλέξιμες οι προβλεπόμενες σχετικές δαπάνες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να τηρηθούν οι όροι του Οδηγού Διαχείρισης, ώστε να είναι επιλέξιμες οι προβλεπόμενες σχετικές δαπάνες, ομόφωνα, αποφασίζει να ανακαλέσει τις Πράξεις με αρ. πρωτ. Ανάρτησης στη Διαύγεια 13415/26-11-2014 και 13416/26-11-2014, με τις οποίες ορίστηκαν οι Επιτροπές Παραλαβής παραδοτέων στο πλαίσιο των Υποέργων 1, 6, 9, 10 και 12 της Πράξης με τίτλο «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο πρόγραμμα σπουδών» με κωδικό ΟΠΣ 295450. Επίσης, να ενημερωθεί ο … προκειμένου να καταθέσει, σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους… πρόταση για συγκρότηση ολιγομελούς Επιτροπής, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, η οποία θα προχωρήσει στην παραλαβή των παραδοτέων στο πλαίσιο των Υποέργων 1, 6, 9, 10 και 12 της προαναφερόμενης Πράξης και θα εισηγηθεί για την πιστοποίησή τους στο Δ.Σ., δηλαδή, με το Πρακτικό της η Επιτροπή βεβαιώνει την ποσοτική παραλαβή των παραδοτέων ανά γνωστικό αντικείμενο και βαθμίδα εκπαίδευσης».

Η ΟΛΜΕ υποστηρίζει πως παράγοντες της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ παραβλέποντας τον αυστηρά υπηρεσιακό χαρακτήρα που έχει μια κυβέρνηση κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου και παραβιάζοντας κάθε ηθική και πολιτική δεοντολογία, επιδιώκουν να δημιουργήσουν με αυταρχικό τρόπο «τετελεσμένα» σε μια σειρά σοβαρών εκκρεμών ζητημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεσμεύοντας έτσι και στο μέλλον την εκπαιδευτική πολιτική σε αντιπαιδαγωγικές κατευθύνσεις.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι , πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια βιαστική και αβασάνιστη διαδικασία για την ποιότητα των Αναλυτικών Προγραμμάτων, κακοποιείται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου, με τους καθ’ ύλην αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς, όπως είναι οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών και οι επιστημονικές ενώσεις, να τίθενται για μια ακόμα φορά στο περιθώριο.

Ο υπουργός Παιδείας πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι είναι υπηρεσιακός υπουργός μιας απερχόμενης κυβέρνησης και οφείλει να θέσει τέρμα σε κάθε σχετική διαδικασία που επιδιώκει είτε για να δημιουργήσει τετελεσμένα είτε να εξασφαλίσει την «τακτοποίηση ημετέρων».

Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε στο newsbeast.gr ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε δεν έχει το επιστημονικό κύρος να ελέγξει τα Αναλυτικά Προγράμματα καθώς δεν πρόκειται για επιτροπές κατά μάθημα οι οποίες καταργήθηκαν.

«Τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών πρέπει να δημοσιευτούν να τα δει η εκπαιδευτική κοινότητα να υπάρξει διαβούλευση επάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κοτσιφάκης.

Στα όσα καταγγέλλει η ΟΛΜΕ το ΙΕΠ έδωσε απάντηση στο τέλος της οποίας τονίζει ότι μη τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος της ως άνω Πράξης θα έχει ως συνέπεια:

α) να μην υπάρχει το αναγκαίο διδακτικό υλικό για τη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου για την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016 και

β) τη ματαίωση όλης της Πράξης «Νέο Σχολείο-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» που, πέραν των άλλων, οδηγεί σε καταλογισμό του συνόλου των δαπανών για παραδοτέα που έχουν ολοκληρωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ΙΕΠ αναφέρει ότι «οι διαδικασίες για την εκπόνηση και την αξιολόγηση των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών του Γενικού Λυκείου ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2014 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Νέο Σχολείο - Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» ολοκληρώθηκαν εντός του καθορισμένου χρόνου από εξωτερικούς συνεργάτες -που ορίστηκαν με διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας- τα νέα προγράμματα Γενικού Λυκείου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν στο Ι.Ε.Π. (από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και 5 Ιανουαρίου 2015) οι Εισηγήσεις ποιοτικής παραλαβής (πρακτικά ποιοτικής επάρκειας και παιδαγωγικής καταλληλότητας) από τις προβλεπόμενες Επιτροπές Αξιολόγησης. Ακολούθησε η ποσοτική παραλαβή των παραδοτέων από Επιτροπή, που συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την ποσοτική παραλαβή του συγκεκριμένου έργου που της ανατέθηκε.

Να σημειωθεί ότι από το χρονοδιάγραμμα της Πράξης προβλεπόταν να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου: η έγκριση των Προγραμμάτων Σπουδών από το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., η προώθηση για την έγκρισή τους από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Το ΙΕΠ υπογραμμίζει ότι όλα τα ανωτέρω όφειλαν να έχουν ολοκληρωθεί εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, επειδή έπεται διεθνής διαγωνισμός για τη συγγραφή όλων των βιβλίων και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου, ο οποίος απαιτεί τουλάχιστον οκτώ (08) μήνες για την ολοκλήρωσή του, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος συγγραφής από εξωτερικούς αναδόχους. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τα βιβλία αυτά πρέπει να παραδοθούν στο Ι.Ε.Π., να αξιολογηθούν και στη συνέχεια να εγκριθούν και να αποπληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 31-12-2015. Επιπλέον, πρέπει έγκαιρα να παραχθεί, να εκτυπωθεί και να σταλεί στα σχολεία το αναγκαίο διδακτικό υλικό για τη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016.



Διαβάστε περισσότερα...

Το «φάουλ» της Περιστέρη και τι λέει το Υπουργείο Πολιτισμού για την Αμφίπολη - Νέος κύκλος σεναρίων



Το «φάουλ» της Περιστέρη στην Αμφίπολη



Η απουσία αρχαιολογικών δεδομένων.
Σε φάση αμφισβήτησης μπαίνουν τα δεδομένα από την Αμφίπολη μετά την ανακοίνωση ότι στον τάφο βρέθηκαν 550 οστά και πέντε νεκροί...

Όλοι περιμένουν τα αρχαιολογικά και ανασκαφικά δεδομένα.

«Μέχρι τώρα μας έλεγαν για έναν σκελετό, που βρέθηκε εντός και εκτός του κυβωτιόσχημου τάφου και ψάχναμε να δούμε σε ποιον ανήκει. Μαθαίνουμε ξαφνικά ότι βρέθηκαν 550 οστά και ανήκουν σε πέντε νεκρούς. Αμφισβητώ πλέον τα ανασκαφικά δεδομένα. Πού βρέθηκαν αυτά τα οστά; Γιατί δεν μπορεί να έχουμε έναν κυβωτιόσχημο τάφο με πέντε νεκρούς μέσα. Πιστεύω ότι αρχίζουμε και το χάνουμε το θέμα», μας λέει ο κ. Τιβέριος στην εφημερίδα Έθνος.

Επιπλέον ο καθηγητής και ακαδημαϊκός σημειώνει με νόημα, ότι «είναι τραγικό να μιλάνε το τελευταίο διάστημα όλοι για τα αρχαιολογικά ευρήματα ωσάν να είναι ειδικοί. Αν εγώ μπω στο χειρουργείο ως γιατρός, ο ασθενής θα πεθάνει κι εσείς θα με πείτε κομπογιαννίτη. Εγώ τι πρέπει να πω για όλους αυτούς;».

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και η Κατερίνα Περιστέρη. Από το υπουργείο Πολιτισμού διακινούσαν την πληροφορία ότι στον τάφο είναι η Ολυμπιάδα, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία από ειδικούς.

«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη - ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας"» ήταν τα πρώτα λόγια της κ. Περιστέρη κατά την παρουσίαση στο υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη του Νομεβρίου, ενώ κατά τις ανασκαφές είχε μιλήσει για μεγάλο Στρατηγό.

Η καθηγήτρια κ. Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη από την πλευρά της ζήτησε τα αρχαιολογικά δεδομένα, καθώς αυτά λείπουν. «Δεν μπορώ να σας πω τίποτε διότι λείπουν τα αρχαιολογικά δεδομένα. Οι ανασκαφείς είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στοιχεία ως προς τους σκελετούς, πού βρέθηκε ο καθένας. Ηταν λίγο ανακατεμένα τα πράγματα. Στο ανασκαφικό ημερολόγιο πρέπει να γράφουν, να σχεδιάζουν, να φωτογραφίζουν, να γνωρίζουμε πού βρέθηκε τι. Αλλιώς θα λέμε σαχλαμάρες. Αρνούμαι να εμπλακώ σε υποθέσεις που βασίζονται σε ελλιπή δεδομένα» είπε στην «Καθημερινή».

Εξέχων αρχαιολόγος παρατηρεί κι αυτός στην εφημερίδα ότι «υπάρχει ακολουθία απόψεων που προσκρούει στο γεγονός της μη απόδοσης των στοιχείων. Δεν έχουμε σαφή τεκμηρίωση με δημοσιοποιημένη στρωματογραφία» και τονίζει πως «η στρωματογραφία είναι η χειρουργική των αρχαιολόγων που “χειρουργούν” το σώμα της γης για να μην καταστρέψουν το μνημείο». Ο ίδιος σημειώνει πως η καύση του ανδρός ίσως δώσει νέα στοιχεία και θεωρεί σίγουρο ότι «η χρήση του τάφου πρέπει να είχε μεγάλη διάρκεια, ίσως πάνω από μια γενιά».

-------------------


Υπουργείο Πολιτισμού: Οι νεκροί στην Αμφίπολη είναι πέντε




Τα 550 οστά που βρέθηκαν «θρυμματισμένα και ακέραια» ανήκουν όλα στα 5 άτομα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε απάντηση στα δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις, που έχουν παρουσιαστεί στον Τύπο για το οστεολογικό υλικό του Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά στην Αμφίπολη, οι κυρίες Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε τη μελέτη, διευκρινίζουν τα εξής:

1) Τα 550 οστά που βρέθηκαν « θρυμματισμένα και ακέραια», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, ανήκουν όλα στα 5 άτομα.

2) Η μελέτη και η καταγραφή των 550 οστών έχει ολοκληρωθεί.

3) Τα 157 από τα 550 οστά που έχουν καταγραφεί και αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ στις 19.01.2015, είναι διαγνωστικά. Πρόκειται, δηλαδή, για οστά, τα οποία, αφού ανατάχθηκαν, ολοκληρώθηκε η προσωρινή συγκόλληση θραυσμένων τμημάτων τους, προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ποιo μέρος των σκελετών προέρχονται, σε ποια ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος και επιπλέον αποδόθηκαν με ασφάλεια στα 5 άτομα που έχουν εντοπιστεί χώρο 4 του ταφικού μνημείου.

4) Τα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων, καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία ανήκουν με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3. Τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση στην επίχωση του χώρου 4, αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου. Η διασπορά των οστών ξεκινούσε από βάθος 6,30 μ. από την κορυφή του θαλάμου του χώρου 4 και συνεχιζόταν μέχρι το βάθος των 8,90 μ., κοντά στο δάπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, «η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση» και συμπληρώνουμε, τυμβωρυχία. Το κάθε διαγνωστικό επομένως οστό έπρεπε να αποδοθεί σε καθένα από τα πέντε άτομα που με ασφάλεια αναγνωρίστηκαν στο χώρο 4. Ο αριθμός, επομένως, των νεκρών δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

5) Η ερευνητική ομάδα έχει πολύχρονη εμπειρία στην καταγραφή ομαδικών ταφών, αλλά και σκελετικών συνόλων διάσπαρτων οστών, σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα, τα οποία αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση που έχει κατατεθεί στο ΥΠΠΟΑ.



-------------------

Νέος κύκλος σεναρίων για τον αριθμό των νεκρών στην Αμφίπολη

Νέος κύκλος σεναρίων ξεκινάει με την Αμφίπολη και τον αριθμό των νεκρών που ήταν ενταφιασμένοι στο μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά. Έλληνες αρχαιολόγοι και επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα, καθώς κανένα στοιχείο δεν επιβεβαιώνει τον ενταφιασμό της στο μνημείο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει ότι τα 550 οστά που βρέθηκαν «θρυμματισμένα και ακέραια» ανήκουν όλα στα 5 άτομα.

Δείτε το βίντεο από την ΝΕΡΙΤ




Διαβάστε περισσότερα...

Στην τελική ευθεία η συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για τη φοροδιαφυγή


Στην τελική ευθεία είναι η υπογραφή της συμφωνίας κατά της φοροδιαφυγής μεταξύ της Ελλάδας και της πανίσχυρης αμερικανικής εφορίας IRS.

H διακυβερνητική συμφωνία προβλέπει αμοιβαιότητα στην ανταλλαγή στοιχείων όσον αφορά τις καταθέσεις. Εν ολίγοις, οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να ζητούν από τους Αμερικανούς στοιχεία για τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ και οι αμερικανικές για τις καταθέσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ. Π. Νικολούδης θα μπορεί να ζητήσει από τράπεζες σε κάθε αμερικανική πολιτεία στοιχεία Ελλήνων υπηκόων με λογαριασμούς στις ΗΠΑ, όχι μόνο εάν υπάρχουν υποψίες για "ξέπλυμα" χρήματος από εγκληματικές ενέργειες, αλλά ακόμα κι αν... απλώς φοροδιαφεύγουν.

Σημειώνεται ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βουλγαρία, έχουν υπογράψει συμφωνίες βάσει των οποίων δίνουν στοιχεία στις ΗΠΑ, αλλά δεν παίρνουν από αυτές. Η αμοιβαιότητα στην ανταλλαγή στοιχείων έγινε δυνατή χάρη στην εξασφάλιση από την ελληνική πλευρά της εμπιστευτικότητας στην επεξεργασία των δεδομένων. Αυτό κατέστη εφικτό στην επεξεργασία του σχετικού πλαισίου από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Μετά την υπογραφή η συμφωνία θα χρειαστεί να κυρωθεί με νόμο που θα περάσει από την ελληνική Βουλή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4 τρόποι για τέλεια ηχομόνωση στο σπίτι σας


Μένετε σε σημείο που έχει πολύ κίνηση; Μήπως το σπίτι σας βρίσκεται πάνω σε λεωφόρο; Ή μήπως έχετε κάποιο παιδάκι που λατρεύει την hard rock μουσική; Όσο βολικό κι να είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται το σπίτι σας κι όσο και αν αγαπάτε το παιδάκι σας, υπάρχουν στιγμές που θέλετε την ησυχία σας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για τέλεια ηχομόνωση στο σπίτι σας χωρίς να ξοδευτείτε.

Βάλτε σιλικόνη: Αν σκεφτείτε πως ο ήχος κινείται σαν το νερό μέσα στο σπίτι σας, αυτό σημαίνει πως πρέπει να βρείτε τρόπους να σταματήσετε την κίνησή του. Για να το πετύχετε αυτό αγοράστε μία κόλλα σιλικόνης που είναι ειδική για αυτή τη δουλειά. Αυτή η «κόλλα», η οποία έχει μορφή σχεδόν όμοια με αυτή της κοινής σιλικόνης, μπορεί να τοποθετηθεί σε κενά του σπιτιού σας από τα οποία μπορεί να περνάει ο ήχος απ' έξω προς τα μέσα αλλά και από δωμάτιο σε δωμάτιο. Με τη βοήθειά της αποτρέπεται η μετάδοση του ήχου σε ποσοστό έως και 90% ενώ είναι εξαιρετικά οικονομική.

Χρησιμοποιήστε χαλιά και μοκέτες: Τα χαλιά, οι μοκέτες και οι κουρτίνες μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στη μείωση των θορύβων. Αν έχετε ένα «θορυβώδες» δωμάτιο (όπως για παράδειγμα το δωμάτιο ενός μικρού παιδιού το οποίο σίγουρα θα κάνει φασαρία αλλά και ενός παιδιού που αγαπάει τη μουσική με αποτέλεσμα να βάζει το ραδιόφωνο στη διαπασών σε καθημερινή βάση) το οποίο είναι γυμνό, τότε καλό θα είναι να του βάλετε μοκέτα ή χαλί. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του θορύβου ενώ ταυτόχρονα θα ζεστάνει και τον χώρο του.

Αλλάξτε πόρτες: Αν το σπίτι σας έχει λεπτές, ελαφριές πόρτες, τότε οι εξωτερικοί ήχοι θα περνούν πολύ εύκολα από μέσα τους. Για να ηρεμήσετε λιγάκι αντικαταστήστε τις πόρτες σας με πιο βαριές και στέρεες τις οποίες μπορείτε να βρείτε σε αρμόδια καταστήματα. Εναλλακτικά μπορείτε και σε αυτές να κρεμάσετε ένα μοντέρνο χαλί ή μοκέτα για να ανακόψετε την επέλαση των θορύβων.

Προσθέστε μία στρώση γυψοσανίδας: Η γυψοσανίδα είναι ένα «πυκνό» υλικό το οποίο σταματάει τους θορύβους. Για το λόγο αυτό αποτελεί το τέλειο υλικό για ηχομόνωση. Δε χρειάζεται να περάσετε με γυψοσανίδα όλο το σπίτι σας. Επικεντρωθείτε στα σημεία που έχουν τον περισσότερο θόρυβο (όπως είναι τα παιδικά δωμάτια) ή τα δωμάτια στα οποία θέλετε να έχετε την ησυχία σας (όπως είναι τα υπνοδωμάτια αλλά και το γραφείο του σπιτιού σας). Για να βάλετε γυψοσανίδα καλό είναι να φωνάξετε κάποιον ειδικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο… Σπίντι Γκονζάλες του δρόμου


Βάφει το οδόστρωμα με απίστευτη ταχύτητα – Δείτε το βίντεο.

Ο Σπίντι Γκονζάλες, ένα ταχύτατο καρτούν, εθεάθη σε δρόμο της Ιταλίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος του δήμου, έγινε διάσημος στο διαδίκτυο για τον τρόπο του να βάφει τις σημάνσεις του οδοστρώματος: ανεβασμένος επάνω στο ειδικό μηχάνημα, πατάει γκάζι και κάνει τη δουλειά του με απίστευτη ταχύτητα αλλά και ακρίβεια.

Το βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί, έχει γίνει viral…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Περικοπές γιατί οι Αυστραλοί θα ζουν μέχρι τα 150!»


Απίστευτη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών πιέζει τη γερουσία να εγκρίνει τον φετινό προϋπολογισμό με ένα νέο επιχείρημα: Το προσδόκιμο ηλικίας των Αυστραλών που γεννιούνται σήμερα θα ανέλθει στα 150 χρόνια!

«Έτσι» λέει ο κ. Τζο Χόκι «είναι αδύνατο να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας και το συνταξιοδοτικό σύστημα».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Χόκι, με πρώτο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν, έσπευσαν να χλευάσουν τις δηλώσεις του κ. Χόκι. Κάποιοι επιστήμονες όμως υποστήριξαν πως ο ισχυρισμός του δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Πίτερ Σμιθ, το 1910 ο μέσος όρος ζωής για τις γυναίκες στην Αυστραλία ήταν 59 χρόνια και για τους άνδρες 55.

«Ένα αγόρι που γεννήθηκε το 2010 εκτιμάται ότι θα ζήσει 80 χρόνια και ένα κορίτσι 84 χρόνια. Άρα οι άνθρωποι ζουν ολοένα και περισσότερα χρόνια» είπε ο κ. Σμιθ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τράκαρε με 320 χλμ και έκανε «συντρίμμια» τη Lamborghini


Σε μια άμορφη μάζα από παλιοσίδερα μετέτρεψε την πολυτελή Lamborghini του ένας οδηγός στην Ουγγαρία, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου ενώ κινούταν με ταχύτητα 320 χλμ την ώρα.



Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μυστήριο με τα 400 "ορφανά" οστά στην Αμφίπολη


Τα εξειδικευμένα εργαστήρια εξέτασης ADNA (αρχαίο DNA) του Μάντσεστερ ή της Κοπεγχάγης μπορούν να λύσουν σε σημαντικό βαθμό το μυστήριο με τους πέντε, ίσως και περισσότερους, νεκρούς της Αμφίπολης. Μικρά δείγματα από οστά ή θραύσματα οστών μπορούν να δώσουν απαντήσεις για πιθανή συγγένεια των νεκρών που ετάφησαν στον τύμβο Καστά.

«Πρέπει να ξεπεραστεί η δυστοκία του υπουργείου Πολιτισμού και να προχωρήσει την εξέταση αρχαίο DNA, τόσο για τα οστά που βρέθηκαν στις δύο χρυσές λάρνακες στον τάφο ΙΙ της Βεργίνας όσο και τώρα στην Αμφίπολη. Μόνο αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει τις συγγένειες μεταξύ των νεκρών και να δώσει απτά αποτελέσματα», λέει στο «Έθνος» ο διαπρεπής ανθρωπολόγος Θόδωρος Αντίκας.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από το Έθνος:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μαμά συγγνώμη, πυροβόλησα τον Κόρμπιν»


Οι λεπτομέρειες του τραγικού θανάτου ενός μωρού 9 μηνών που πυροβολήθηκε από το 5χρονο αδελφάκι του, προκαλούν ανατριχίλα.

Η μητέρα των παιδιών, η 26χρονη Αλέξις λέει ότι και η ίδια είχε μεγαλώσει σε ένα σπίτι με όπλα και ήξερε ότι γι αυτό το λόγο πρέπει να είναι πάντα άδεια από σφαίρες.

Η ίδια στην απολογία της αφηγήθηκε όσα συνέβησαν την τραγική ημέρα στο σπίτι της στο Μιζούρι των ΗΠΑ.





«Μόλις είχα βάλει τον Κόρμπιν για ύπνο και είχα αφήσει τα άλλα παιδιά να βλέπουν παιδικά όταν άκουσα ένα παράξενο θόρυβο από το κάτω πάτωμα. “Συγγνώμη μαμά, πυροβόλησα τον Κόρμπιν”, μου είπε ο 5χρονος γιος μου» λέει η Αλέξις.

Λίγα λεπτά αργότερα, το μωρό ξεψύχησε.

Το περιστατικό συνέβη στο σπίτι του παππού τους, στο Μιζούρι. «Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει και πώς βρέθηκε εκεί ένα γεμάτο όπλο» λέει η μητέρα. Το όπλο, έναν περίστροφο μάγκνουμ 22 χιλιοστών, ανήκει στον πατέρα της και παππού των παιδιών που προφανώς το ξέχασε γεμάτο.

Ο πατέρας της πήγαινε συχνά για κυνήγι και πάντα είχαν πολλά όπλα στο σπίτι, αλλά η Αλέξις υποστηρίζει ότι οι κανόνες ασφαλείας ήταν απαράβατοι.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς άφησε έτσι το όπλο» λέει.

Ο πατέρας της πάλι δεν θυμάται να άφησε το όπλο σε κοινή θέα και μάλιστα γεμάτο. Υποστηρίζει ότι εκείνος είχε το πιστόλι καλά φυλαγμένο και όχι στο δωμάτιο που βρίσκονταν τα παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

19χρονη τεμάχισε τη μητέρα της και την έκρυψε σε βαλίτσα


Καμία μεταμέλεια δεν δείχνει για τη δολοφονία και τον τεμαχισμό της μητέρας της η 19χρονη Χέδερ Μακ από το Σικάγο που βοήθησε τον 21χρονο φίλο της που φέρεται να είναι ο δολοφόνος, να εξαφανίσει τα ίχνη.



Η Χέδερ βρισκόταν στο Μπαλί μαζί με τη μητέρα της και το αγόρι της για διακοπές. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η μητέρα της νευρίασε που ο 21χρονος Τόμι Σέφερ έμενε σε δωμάτιο που έπρεπε να πληρώσει η ίδια και διαπληκτίστηκε τόσο με την κόρη της όσο και με το σύντροφό της. Η Γουέις Μακ φέρεται να έβρισε άσχημα και να πρόσβαλλε τον 21χρονο με ρατσιστικά σχόλια καθώς η ίδια ήταν λευκή. Ο Σέφερ είναι αφροαμερικανός, όπως ήταν και ο πατέρας της Χέδερ, ο διάσημος συνθέτης της τζαζ Τζέιμς Λ. Μακ ο οποίος πέθανε το 2006.

Έξαλλος ο Σέφερ χτύπησε τη Μακ με οργή στο κεφάλι χρησιμοποιώντας μία σιδερένια φρουτιέρα, ενώ κάμερες από το λόμπι του ξενοδοχείου τους έδειχναν λίγο νωρίτερα να τσακώνονται. Στη συνέχεια, η 19χρονη κατηγορείται ότι τον βοήθησε να τεμαχίσει τη μητέρα της και να την βάλουν σε μια βαλίτσα για να κρύψουν το πτώμα της.

Το πτώμα της Γουέις Μακ βρέθηκε τον περασμένο Αύγουστο τεμαχισμένο μέσα σε μια βαλίτσα έξω από ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Ινδονησία.

Σήμερα η 19χρονη είναι 7 μηνών έγκυος και δεν δείχνει ούτε μετανιωμένη αλλά ούτε κι ανήσυχη για την ποινή που θα της επιβληθεί.

Την περασμένη Πέμπτη έπαιζε παιχνίδια, όπως κρυφτό, και γελούσε αμέριμνη με τις συγκρατούμενές της λίγο πριν φτάσει για την πρώτη της ακρόαση στο δικαστήριο του Μπαλί ενώ όταν είδε τον τον 21χρονο σύντροφό της πριν από την ακρόαση του έστελνε φιλιά και χάιδευε τη φουσκωμένη της κοιλιά.

«Νιώθω θλίψη, μου λείπει. Έχει περάσει πολύς καιρός» δήλωσε η μητροκτόνος στη Daily Mail αλλά την ίδια ώρα δείχνει πλήρη αδιαφορία για τη διεξαγωγή της δίκης που μπορεί να της κοστίσει ακόμα και τη ζωή της.

Δείτε τις φωτογραφίες


 















Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...