Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αυτό είναι το σαλιγκάρι… δολοφόνος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι που ενδημεί στις τροπικές περιοχές του πλανήτη και συχνάζει στους κοραλλιογενείς υφάλους ευθύνεται για το θάνατο δεκάδων κολυμβητών και ψαράδων. Μόνο η διαθέσιμη βιβλιογραφία περιέχει αναφορές για περίπου 30 θανάτους τους τελευταίους τρεις αιώνες.



Βέβαια οι κώνοι τσιμπούν τους ανθρώπους ως κίνηση αυτοάμυνας όπως κάνουν και οι μέλισσες.

Το αρπακτικό σαλιγκάρι με την επιστημονική ονομασία Conus geographus κυνηγά τα θηράματά του, συνήθως μαλάκια, σκουλήκια, ακόμα και μικρά ψάρια, με δύο τρόπους: απελευθερώνοντας τοξίνες στο νερό και εκτοξεύοντας σαν καμάκι ένα δηλητηριώδες δόντι στη σάρκα του θηράματος.

Η νέα μελέτη με επικεφαλής τον Μπαλντομέρο Ολιβέρα από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Γιούτα εστίασε στο γονιδίωμα του σαλιγκαριού και εντόπισε αλληλουχίες που έμοιαζαν με το γονίδιο της ινσουλίνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σαλιγκάρι παράγει μια ασυνήθιστη μορφή της ορμόνης, αποτελούμενη από λιγότερα αμινοξέα. Στις εργαστηριακές δοκιμές, ένα μια συνθετική εκδοχή της ασυνήθιστης ινσουλίνης χορηγήθηκε σε ψάρια-ζέβρες ρίχνοντας απότομα τα επίπεδα σακχάρου. Ακόμα κι όταν απλώς απελευθερώθηκε στο νερό, σχεδόν παρέλυσε τις προνύμφες ψαριών.

«Είναι μια μοναδική μορφή ινσουλίνης. Είναι κοντύτερη από οποιαδήποτε άλλη ινσουλίνη έχει περιγραφεί στα ζώα» αναφέρει ο Ολιβέρα.«Την βρήκαμε στο δηλητήριο σε μεγάλες ποσότητες» προσθέτει. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κώνος ο γεωγράφος δεν αποκλείεται να μπορεί να εξολοθρεύει ολόκληρα κοπάδια μικρών ψαριών προκαλώντας τους υπογλυκαιμικό σοκ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Αντίστοιχες τακτικές ακολουθεί ο συγγενής κώνος με την επιστημονική ονομασία Conus tulipa.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.