Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Συνεχίζει να πνίγεται στα σκουπίδια η Τρίπολη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εδώ και μία εβδομάδα.

Μια εβδομάδα έχει περάσει αφότου η Τρίπολη κηρύχτηκε εκ νέου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των σκουπιδιών, που για περίπου ένα μήνα βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και δεν έχει ξεκινήσει η αποκομιδή.

Τα σκουπίδια συνεχίζουν να στοιβάζονται δημιουργώντας μικρές χωματερές και εκείνο που παρατηρείται, είναι να προσπαθεί η δημοτική αρχή να απομακρύνει τα ανακυκλώσιμα για να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων και να «συσκευάζει»' σε μεγάλες σακούλες και πιο σκληρούς σάκους τα απορρίμματα που βρίσκονται στον δρόμο για να μην σκορπίζονται, αφού οι σακούλες σκίζονται και απλώνουν τα σκουπίδια.

Η κατάσταση σε πολλά σημεία από την συσσώρευση των απορριμμάτων είναι προβληματική και εγκυμονεί πράγματι κινδύνους για την δημόσια υγεία, αφού σκουπίδια βρίσκονται κοντά σε σχολεία, στον περίβολο του Παναρκαδικού νοσοκομείου και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Αυτό υπογραμμίζεται και στην απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου που κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναφέροντας ότι, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και έχει λάβει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης.

Επί της ουσίας τα σκουπίδια δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την πόλη, γιατί δεν υπάρχει χώρος προκειμένου να διατεθούν, παρά τις προσπάθειες του δήμου να βρει χώρο εναπόθεσης ακόμα και εκτός Πελοποννήσου.

Σήμερα στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας συζητείται ο διεθνής διαγωνισμός της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, προτεινόμενες αλλαγές στο σχέδιο της σύμβασης σύμπραξης, οριστικοποίηση συμβατικών εγγράφων που απαιτούνται για την υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης κι έγκριση αποτελεσμάτων διαγωνισμού, καθώς και εξουσιοδότηση του περιφερειάρχη για να υπογράψει την σύμβαση.

Στο ζήτημα αυτό αντιδρούν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν εκπρόσωποί τους στην οικονομική επιτροπή και ζητούν να αναβληθεί το θέμα, πρώτον γιατί δεν έχουν στην εισήγηση όλα τα συνημμένα έγγραφα που θα έπρεπε και μάλιστα αναφέρουν ότι η εισήγηση τους δόθηκε δύο μέρες πριν την συνεδρίαση, χωρίς να τηρηθεί το πενθήμερο προετοιμασίας. Και, δεύτερον επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρό έργο για το οποίο έχουν εκφράσει διαφωνίες και ενστάσεις για τον τρόπο χειρισμού από την περιφερειακή αρχή, ζητούν το θέμα να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο και όχι στην οικονομική επιτροπή. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που διεξάγεται σε πολύ υψηλούς τόνους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.