Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Διεθνής διάκριση για το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ομάδα μαθητών του ήρθε δεύτερη στο διαγωνισμό «Zero Robotics 2014».

Ομάδα μαθητών από το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό «Zero Robotics 2014» καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, σε συμμαχία με δύο αμερικανικές μαθητικές ομάδες.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι κλήθηκαν να αναλάβουν τον έλεγχο μικροσκοπικών δορυφόρων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με στόχο τη λήψη των καλύτερων εικόνων ενός εικονικού αστεροειδούς.

Οι φιναλίστ που συμμετείχαν σε αυτό το παιχνίδι ρομποτικής, μεταξύ των οποίων ήταν η ελληνική ομάδα, έπρεπε να γράψουν αλγόριθμους που έλεγχαν τα ρομπότ Spheres- Synchronised Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites (στα ελληνικά «Σφαίρες»).

Οι Σφαίρες είναι δορυφόροι μεγέθους μπάλας του βόλεϊ που αιωρούνται στον Σταθμό, χρησιμοποιώντας 12 ακροφύσια, τα οποία κινούνται με συμπιεσμένο αέριο. Αυτά τα αυτόνομα ρομπότ έχουν τη δική τους ισχύ και πρόωση, αλλά πρέπει να προγραμματιστούν εκ των προτέρων για το πώς θα κινηθούν.

Για πέμπτη χρονιά (κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή στον διαγωνισμό), πάνω από 140 Ευρωπαίοι ενώθηκαν με ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη Ρωσία, γράφοντας κώδικα λογισμικού για την καλύτερη δυνατή απεικόνιση του αστεροειδούς, κάνοντας παράλληλα ελιγμούς για να αποφύγουν μία επικίνδυνη εικονική ηλιακή έκλαμψη.

Οι Ευρωπαίοι και Ρώσοι φιναλίστ συναντήθηκαν στο Τεχνικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA) στην Ολλανδία (ESTEC), ενώ οι ομάδες των ΗΠΑ και του Μεξικού συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Διεθνής διάκριση για το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο

Από τον Σταθμό, η αστροναύτης της ESA Σαμάνθα Κριστοφορέτι, ο αστροναύτης της NASA Μπουτς Γουίλμορ και η Ρωσίδα κοσμοναύτης Γελένα Σέροβα, επέβλεπαν τη ρομποτική «μάχη». Ο αστροναύτης της ESA Πάολο Νέσπολι και η συνάδελφός του Κάντι Κόλμαν της NASA ήταν επίσης παρόντες, στο ESTEC και στο MIT αντίστοιχα, εμψυχώνοντας τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

Το πρώτο βραβείο κατέκτησε η συμμαχία «LakeElevenVadars» που συμπεριλάμβανε τους «Cora's Eleven» από την Ιταλία. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα από την Ελλάδα «Ζάννειο Stardust» που συμμετείχε για πρώτη φορά. Σε συνεργασία με μαθητικές ομάδες από δύο σχολεία των ΗΠΑ (Bacon από το σχολείο Charlottesville High School της Βιρτζίνια και BRRobotics από το σχολείο Lawrenceville School του Νιου Τζέρσι), έχασαν στον τελικό με απειροελάχιστη διαφορά.

Το «Zanneio Stardust» είναι η ομάδα του Ομίλου Αριστείας SIMA Club του Ζάννειου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά, με υπεύθυνους καθηγητές τους μαθηματικούς Παντελή Μπουμπούλη και Σωτήρη Τσαντίλα. Αποτελείται από τους μαθητές Αληφραγκή Ειρήνη, Γιαννούτσο Ανδρέα, Ζαχαρόπουλο Χρήστο, Καλαϊτζιάν Φαίδρα, Καλκαντζάκο Κωνσταντίνο, Κανδεράκη Παναγιώτα, Καραμπίλα Κατερίνα, Μελισσουργάκη Νίκο, Μυροφορίδη Πέτρο- Ιωάννη, Νάκα Γεώργιο, Σκλαβούνο Δημήτρη, Σκουλουδάκη Άννα, Σπύρου Αλέξανδρο, Στεβή Μπάμπη, Τοπαλίδη Ιάσωνα, Τσιβάκη Γιώργο- Αλέξανδρο,Τσιμερέκη Κωνσταντίνο και Τσούμα Φώτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.