Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Στη φυλακή αστυνομικοί για το θανάσιμο ξυλοδαρμό διαδηλωτή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει» είπαν οι συγγενείς του νεκρού στην Τουρκία.

Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδικάστηκαν σήμερα στη Τουρκία δύο αστυνομικοί που κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός 19χρονου διαδηλωτή κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Σε τρεις καταστηματάρχες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στον ξυλοδαρμό του Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης έξι ετών και οκτώ μηνών και σ' έναν τέταρτο ποινή φυλάκισης τριών ετών και τεσσάρων μηνών. Δύο άλλοι αστυνομικοί που κατηγορούνταν στην υπόθεση αυτή αθωώθηκαν.

Η ετυμηγορία προκάλεσε την οργή συγγενών του θύματος. «Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει!», φώναξαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Είναι μια κωμωδία, η ετυμηγορία που ανακοινώθηκε είναι πολύ επιεικής, δεν έγινε δεκτή η προμελέτη», τόνισε ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας, ο Ομέρ Καβιλί.

Ο Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ υπέκυψε από τα χτυπήματα τεσσάρων αστυνομικών με πολιτικά και τεσσάρων καταστηματαρχών οπλισμένων με ρόπαλα του μπέιζμπολ, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης στις 2 Ιουνίου 2013 στο Εσκισεχίρ, δυτικά της Άγκυρας. Ο νέος υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και απεβίωσε στις 10 Ιουλίου 2013 αφού έμεινε 38 ημέρες σε κώμα.

Η υπόθεση έγινε σύμβολο της καταστολής που ασκήθηκε από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των εκατομμυρίων Τούρκων που αψήφησαν την εξουσία του κατά την εξέγερση αυτή, η οποία ήταν πρωτοφανής από το 2003 που ανέλαβε την εξουσία. Αρχίζοντας από την κινητοποίηση λίγων οικολόγων κατά της καταστροφής ενός πάρκου κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, το κίνημα σύντομα επεκτάθηκε στο σύνολο της χώρας και μετατράπηκε επί τρεις εβδομάδες σε μια βίαιη αμφισβήτηση της εξουσίας του Ερντογάν, που κατηγορείται για «αυταρχικές και ισλαμιστικές παρεκκλίσεις».

Κατά τις διαδηλώσεις αυτές τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 8.000 τραυματίσθηκαν, ενώ έγιναν χιλιάδες συλλήψεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.