Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Επιστρέφουν στην εργασια τους οι 10 συμβασιούχοι του Νοσοκομείου Ρίου


Δικαιώθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους οι δέκα συμβασιούχοι που είχαν δικαιωθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών και εργάζονταν στο Νοσοκομείο Ρίου αποφάσισε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση μετά την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει η Διοίκηση του Νοσοκομείου ζητώντας την αναστολή της απόφασης.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο είχε αποφασίσει στις 15 Φεβρουαρίου πως οι εργαζόμενοι είχαν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και έπρεπε να μονιμοποιηθούν. Ωστόσο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου ζήτησε την αναίρεσή της προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο καθώς έχασε την προθεσμία για υποβολή έφεσης.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δεδομένα για το διαβήτη τύπου 2


Οι επιστήμονες βρήκαν μία ορμόνη που ενισχύει την έκκριση της ινσουλίνης
.
Οι διαβητικοί ίσως μπορέσουν σύντομα να απαλλαγούν από τις ενέσεις ινσουλίνης, εφόσον η φαρμακοβιομηχανία αναπτύξει ένα φάρμακο, που θα χρειάζεται να παίρνουν μόνο μία φορά τον χρόνο.

Οι επιστήμονες βρήκαν μία ορμόνη που ενισχύει την έκκριση της ινσουλίνης και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μία ελπίδα για τη μείωση ή ακόμα και τη διακοπή των ενέσεων ινσουλίνης στους διαβητικούς τύπου 2. Η ορμόνη αυτή λέγεται μπετατροφίνη και δίνει ελπίδες για μία επαναστατική θεραπεία στον διαβήτη τύπου 2, που ευνοείται από την αύξηση του βάρους και που γίνεται όλο και πιο συχνή στις μέρες μας. Μάλιστα, στα ποντίκια φάνηκε ότι η εν λόγω ορμόνη αύξησε τα Βήτα κύτταρα του παγκρέατος κατά 30 φορές.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard πιστεύουν ότι η ορμόνη μπετατροφίνη θα μπορούσε να σταματήσει την περαιτέρω εξέλιξη της ασθένειας. Μάλιστα οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ασθενείς, αντί να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης τρεις φορές την ημέρα, θα παίρνουν την εν λόγω ορμόνη μία φορά τη βδομάδα, τον μήνα, ή στην καλύτερη περίπτωση τον χρόνο.

Στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας, και συγκεκριμένα τα Βήτα κύτταρά του, δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης, που είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον μεταβολισμό της γλυκόζης του οργανισμού.

Καταρχάς, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με δίαιτα και άσκηση αλλά συχνά η υγεία των πασχόντων επιβαρύνεται καθώς μεγαλώνουν και χρειάζονται φάρμακα ή/και ενέσεις ινσουλίνης επειδή σιγά σιγά το πάγκρεας παράγει όλο και λιγότερη ινσουλίνη. Έτσι, ψάχνοντας οι επιστήμονες να βρουν μία λύση για να δώσουν μία ώθηση στο πάγκρεας ώστε να παράγει περισσότερη ινσουλίνη οδηγήθηκαν σε αυτήν την ορμόνη που την ονόμασαν μπετατροφίνη.

Ο καθηγητής Doug Melton είπε ότι η ανακάλυψη τον ενθουσίασε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Και εξήγησε: «Η ιδέα μας είναι σχετικά απλή. Θα παρέχουμε στους διαβητικούς την εν λόγω ορμόνη και αυτή θα αυξάνει τα Βήτα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη και έτσι θα ανακόπτεται και η πορεία του διαβήτη τους». Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη ενδιαφερθεί και περιμένουμε ότι η ορμόνη θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε περίπου 3 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια μέχρι να αποδειχτεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική ώστε να κυκλοφορήσει στην αγορά.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεατρική παράσταση για να βοηθήσουν το συμμαθητή τους


Ο 17χρονος Γρηγόρης έμεινε παράλυτος - Μαθήματα ανθρωπιάς από τους φίλους του.

Οι συμμαθητές του 17χρονου Γ. Π. ο οποίος έμεινε παράλυτος κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο κεφάλι του, συνεχίζουν να δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Μετά τα 4.500 ευρώ που συγκέντρωσαν και έδωσαν στην οικογένεια του Γρηγόρη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον οικονομικό Γολγοθά τους τώρα κάνουν μία νέα προσπάθεια για να βοηθήσουν το συμμαθητή τους.

Ετοιμάζουν θεατρική παράσταση προκειμένου να την ανεβάσουν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με ένα εισιτήριο μικρού κόστους αποσκοπώντας στο να συγκεντρώσουν χρήματα και να στηρίξουν ακόμα περισσότερο την ανάρρωση του Γρηγόρη.

Στο μεταξύ οι θεράποντες γιατροί στον Ευαγγελισμό που παρακολουθούν τον Γρηγόρη έκριναν ότι ο 17χρονος πρέπει να μεταφερθεί πρωτίστως σε Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράλυσή του στην αριστερή πλευρά και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην αφαίρεση του αιμαγγειώματος από το κεφάλι του.


Πηγή: http://www.lesvosnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκοιμήθηκε και ξέχασε τα παιδιά της στη μπανιέρα


Όταν ξύπνησε ήταν πολύ αργά.

Ένα μωρό 10 μηνών και ο μεγαλύτερος αδερφός του ηλικίας 2 ετών βρέθηκαν νεκρά μέσα στο μπάνιο του σπιτιού τους, όταν η μητέρα τους τα άφησε μέσα στο ντους και… έπεσε για ύπνο για 10 ολόκληρες ώρες!

Η 22χρονη μητέρα τους Miranda Hebble από το Περθ της Αυστραλίας, άφησε τους γιους της Lochlan και Malachi Stevens μέσα στη μπανιέρα και έκλεισε για λίγο τα μάτια της. Ήταν όμως τόσο εξαντλημένη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, που γρήγορα αποκοιμήθηκε βαριά.

Όταν ξύπνησε αναζήτησε τα παιδιά της και τα βρήκε νεκρά στο μπάνιο. Ο μικρός Malachi επέπλεε μελανιασμένος στο νερό, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός του ήταν πεσμένος στο πάτωμα και είχε αίματα στο στόμα του, ένα χτύπημα στο μέτωπο και ένα σημάδι στο στομάχι.



Σύμφωνα με το αυστραλιανό Associated Press η μητέρα τους τα πρόσεχε μόνη της, με τη βοήθεια του συζύγου της, όταν εκείνος δεν ήταν στη δουλειά. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η νεαρή μητέρα ήθελε να κάνει μπάνιο στα παιδιά της, όμως χρειάστηκε να βγει από το δωμάτιο για να πάρει κάτι. Έκλεισε την πόρτα πίσω της και… επέστρεψε 10 ώρες μετά, έχοντας αποκοιμηθεί σε διπλανό δωμάτιο.



Η Miranda και ο σύζυγός της χώρισαν. Η δίκη για την υπόθεση αυτή συνεχίζεται.






Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 4.090 συμβασιούχων στους ΟΤΑ


Μειωμένος ο αριθμός κατά 387 θέσεις σε σχέση με το 2012.

Σε 4.090 άτομα ανέρχεται ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού για το 2013, για συμβάσεις μίσθωσης έργου και ορισμένου χρόνου, κατόπιν έγκρισης από την ΠΥΣ 33/2006, όπως καθορίζεται από την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με το 2012 κατά 387 θέσεις σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης, στην περίπτωση που ο αριθμός των προσλήψεων δεν επαρκεί για να καλύψει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων πηγών συγχρηματοδότησης, να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού ώστε να είναι δυνατή η υλοποίησή τους, με στόχο την άρτια λειτουργία ιδίως των κοινωνικών δομών αλλά και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφη η απόφαση για τα διατροφικά επιδόματα


Το συνολικό ποσό φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή των διατροφικών επιδομάτων του Απριλίου, συνολικού ποσού 4.509.950,91 ευρώ.

Η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους, που είναι περισσότεροι από 14.700, θα γίνει άμεσα από τις Περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπέγραψε την απόφαση για καταβολή συνολικού ποσού 7.419.421,20 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των Περιφερειών.



Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα για την ανεργία


Πρόγραμμα επιδότησης του μισθολογικού κόστους έως και 30% για την πρόσληψη ανέργων από 30 έως 55 ετών σε επιχειρήσεις εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης επιδιώκει την εξασφάλιση επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους με στόχο την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας για οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η απορρόφηση ανέργων ηλικίας 55 έως 65 ετών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε κοινωνικές δράσεις και νοσοκομεία εντός του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, αυτή η ηλικιακή ομάδα αδυνατεί να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ολοκληρώσει τον εργασιακό της βίο.

Παράλληλα προωθείται η επιδότηση έως και του 30% του μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις από 30 έως 55 ετών. Η δράση αυτή θα έχει εξάμηνη διάρκεια και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το φθινόπωρο.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει στη διάθεση της 2,9 δισ. ευρώ συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, προκειμένου να υλοποιήσει δράσεις με στόχο την ενίσχυση ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων.

Συνολικά 715.000 άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΕΠΑΝΑΔ, ενώ αναμένεται να δοθούν επιπρόσθετα από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισεκατομμύριο σε ενίσχυση επιχειρήσεων, για να στηριχθεί η απασχόληση.
Παράλληλα στη μάχη κατά την ανεργίας προωθούνται οι εξής δράσεις:

-Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 7.000 άνεργους νέους έως 29 ετών µε προϋπολογισµό 174,9 εκατ. ευρώ.

-Προώθηση καινοτοµικής επιχειρηµατικότητας νέων και συµβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηµατιών για 7.000 άνεργους µέχρι 35 ετών µε προϋπολογισµό 91 εκατ. ευρώ.

-Επιχειρηµατικότητα στην ύπαιθρο για άνεργους έως 35 ετών µε προϋπολογισµό 12,7 εκατ. ευρώ.

-Εθνικό ∆ίκτυο Αµεσης Κοινωνικής Παρέµβασης µε την παροχή ολοκληρωµένων υπηρεσιών σε αστέγους και άτοµα που απειλούνται από φτώχεια για 1.200 άνεργους έως 30 ετών.

-Προγράµµατα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισµό για 3.200 νέους έως 30 ετών.

-Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων για 2.500 ανέργων πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων µέχρι 35 ετών.

-Πιλοτική δράση για την υποστήριξη νέων για τη δηµιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για 500 άνεργους ηλικίας 18 έως 29 ετών.

-Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης για 500 άνεργους ερευνητές και τεχνικό προσωπικό έως 35 ετών.

-Πρακτική άσκηση τριτοβάθµιας εκπαίδευσης για 20.500 φοιτητές πανεπιστηµίων.

-Πρακτική άσκηση τριτοβάθµιας εκπαίδευσης για 10.000 φοιτητές ΤΕΙ.

-Πρακτική άσκηση δηµοσίων & ιδιωτικών ΙΕΚ αρχικής επαγγελµατικής κατάρτισης για 9.200 απόφοιτους.

-Πρακτική άσκηση ΕΠΑΣ µαθητείας - ΟΑΕ∆ για 770 µαθητές - σπουδαστές των επαγγελµατικών σχολών του ΟΑΕ∆.

-Πρακτική άσκηση 6.000 πρωτοετών σπουδαστών των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού.

-Πρόγραµµα µαθητείας 8.500 αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης.

-Γραφεία ∆ιασύνδεσης Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης για 97.700 φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστηµίων.

-Γραφεία ∆ιασύνδεσης Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης για 66.000 φοιτητές και απόφοιτους TEI.

-Μονάδες Καινοτοµίας & Επιχειρηµατικότητας για 45.500 φοιτητές πανεπιστηµίων.

-Μονάδες Καινοτοµίας & Επιχειρηµατικότητας για 17.900 φοιτητές των TEI.

-Ενίσχυση επιχειρηµατικότητας νέων για 1.600 άνεργους νέους από 18 έως 35 ετών που επιθυµούν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.

-Ολοκληρωµένη παρέµβαση για τη στήριξη της απασχόλησης 1.500 γυναικών από 18 έως 35 ετών που επιθυµούν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ανοικτές παραμένουν και δράσεις του ΟΑΕΔ

-Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων, πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έως 35 ετών.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας από 55 έως 64 ετών.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, 5.000 ανέργων ηλικίας από 16 έως 24 ετών, νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης.

-Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.

-Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών, με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΤΕΙ- ΣΕΛΕΤΕ.

-Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ).


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όποιος ξέρει, ας βοηθήσει...


Αναγνώστης του enikos.gr, αναζητεί πληροφορίες για τροχαίο που έγινε στην παραλιακή τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και το οποίο έστειλε έναν άνθρωπο στην εντατική.


- Το τροχαίο συνέβη την Παρασκευή 26/04 ξημερώματα, μεταξύ 00:30 και 01:00.

- Συνέβη στην κόμβο Ποσειδώνος και Αλίμου.

- Μια μηχανή που εμπλέκεται είναι ένα V-STROM 1000 χρώματος ανθρακί του οποίου ο αναβάτης βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ από την Παρασκευή.

Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε ας επικοινωνήσει με την τροχαία Καλλιθέας που διενεργεί προανάκριση.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπηρεσίες αποκατάστασης: Αναζητώντας τον (νέο) σχεδιαστικό ρεαλισμό...


Οι αφόρητα πιεστικές δημοσιονομικές συνθήκες και η παντελής αδυναμία να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ) που αποτελεί το στρατηγικό σημείο αναφοράς των υπηρεσιών αποκατάστασης στην χώρα μας, μοιάζουν να απειλούν τον ρόλο και χαρακτήρα του ΕΚΑ με ... ανεπανόρθωτες βλάβες. Η δημοσιονομική δυσκολία των καιρών αντιμετωπίζεται κυβερνητικά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ήτοι διά της μεθόδου της αναβλητικότητας που διαρκώς προσθέτει “αδιέξοδα στα αδιέξοδα” καθιστώντας εύλογο τον ισχυρισμό περί συνειδητής απαξίωσης ή κατάρρευσης του Κέντρου. Σε εποχές δηλητηριώδους κυριαρχίας των ισχυρισμών όπως είναι η τρέχουσα νεοελληνική, η ανωτέρω συνταγή (της αναβλητικότητας) είναι η χειρότερη δυνατή, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σωρεία φοβικών αποφάσεων ταγμένων να αναιρεθούν από την πραγματικότητα σε χρόνο (πρακτικά) μηδέν. Μέσω αυτής της συνταγής οι ισχυρισμοί μετασχηματίζονται σε βεβαιότητες, περιορίζοντας ασφυκτικά τις πιθανότητες για ρεαλιστικές – βιώσιμες λύσεις, προϊόντα ορθολογικού σχεδιασμού. Διότι σε θέματα όπως αυτό του (ρόλου και χαρακτήρα του) ΕΚΑ, ο ορθολογικός σχεδιασμός και οι λύσεις προϋποθέτουν στοιχειωδώς αξιόπιστο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ας καταγράψουμε την σημερινή “αδιέξοδη” κατάσταση του Κέντρου όπως αυτή αποτυπώνεται σε ανοιχτή επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Περιεκτικά: Τελειώνει ο Απρίλιος του 2013, αισίως φτάνουμε στο Πάσχα, και ακόμα δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΕΚΑ για το 2012. Αποτέλεσμα: Λειτουργική ασφυξία. Πειστήριο: Σύμφωνα με την Εκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης αλλά και την επείγουσα επιστολή του τμήματος διαχείρισης-αποθήκης τροφίμων με θέμα “Σοβαρές ελλείψεις στο διαιτολόγιο ασθενών” διαπιστώνεται η αδυναμία του ΕΚΑ να σιτίσει ακόμα και με βασικά είδη διατροφής τους περιθαλπόμενους του!

Ας παρακολουθήσουμε και τα κρίσιμα “στιγμιότυπα” που προηγούνται της τωρινής ακραίας αδυναμίας (μας τα προβάλλει η επιστολή της ΕΟΚΑ) και διασχίζουν την τελευταία τριετία: Το πάλαι ποτέ Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (Ε.Ι.Α.Α), με τις διατάξεις του άρθρου 8, παρ. 17, του ν. 3868/2010, μετονομάστηκε σε Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) και μετατράπηκε από Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με το δεύτερο εδάφιο της ιδίας παραγράφου δόθηκε εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά από πρόταση των Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, για τη ρύθμιση των αναγκαίων οργανωτικών θεμάτων και ζητημάτωνπροσωπικού. Τον Ιούλιο του έτους 2011, ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος, προτού εκδοθεί το προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα και ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης του ΕΚΑ. από το σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. προχώρησε με την απόφασή Υ4α/οικ. 84627/ΦΕΚ1681ΤΒ΄/28-7-2011 στη διασύνδεση του με το Γενικό Νοσοκομεία Αθηνών ΓΝΑ ¨ΚΑΤ¨. Αυτή η διασύνδεση (του ΕΚΑ με το ΓΝΑ΄΄ΚΑΤ΄΄) παραμένει μέχρι σήμερα μη συμβατή δεδομένου ότι το οργανόγραμμα λειτουργίας του ΕΚΑ εξακολουθεί να είναι οργανόγραμμα οργανισμού πρόνοιας, έχοντας ως νομοτελειακό αποτέλεσμα την μη έγκριση του προϋπολογισμού για το έτος 2012 και όλα τα ακραία συμπτώματα που προαναφέρθηκαν. Επικουρικά: Εδώ και έναν (τουλάχιστον) χρόνο, “δίνουν και παίρνουν” οι δεσμεύσεις των αρμοδίων τουΥπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κατάθεση τροπολογίας στην βουλή μέσω της οποίας θα τροποποιηθεί η παρ. 17 του άρθρου 8 του ν. 3868/10 και θα δοθεί η δυνατότητα έκδοσης του οργανισμού λειτουργίας του Ε.Κ.Α. με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με Π.Δ. Οι δεσμεύσεις όμως εξακολουθούν πεισματικά ανεκπλήρωτες τροφοδοτώντας την δηλητηριώδη καχυποψία για ... εσκεμμένη καταστροφή του μοναδικού στρατηγικού χαρακτήρα δημόσιου Κέντρου Αποκατάστασης της χώρας.

Η νεοελληνική πολιτική παθογένεια των ανέξοδων δεσμεύσεων που είναι ταγμένες στην επόμενη στροφή του χρόνου να διαψευστούν είναι καταστροφική. Είναι από μόνη της ικανή να καταστρέψει το ΕΚΑ μιάς και νομιμοποιεί τους κοινωνικούς εταίρους να ... διαγνώσκουν πονηρά σενάρια (π.χ. εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και άλλα συναφή) και/ή να ασκούνται σε πόλεμο χαρακωμάτων αξιώνοντας εφ’ όλης της ύλης όσα “δικαιωματικά” τους ανήκουν την ίδια στιγμή που “το ταμείο είναι μείον”. Με μιά κουβέντα, η παθογένεια των ανέξοδων δεσμεύσεων καταστρέφει τις πιθανότητες ρεαλιστικών συναινετικών λύσεων με αξιολόγηση και αξιοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων, διότι εξωθεί τους (φυσικούς) κοινωνικούς εταίρους στα χαρακώματα. Με περίσσειο δε θράσος κατόπιν (η διατύπωση ενέχει τον χαρακτήρα πρόβλεψης) τους χρεώνει έλλειψη ρεαλισμού και γνώσης των δεδομένων, παραγνωρίζοντας προκλητικά τον δικό της (εξωθητικό) ρόλο σε αυτό...

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Στην πραγματικότητα, οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν με φόβο στα όρια του πανικού το ακραίο δημοσιονομικό πρόβλημα. Οι προτεραιότητες τους είναι μονοδιάστατες, εξαντλούνται στην κάλυψη των άμεσων δημοσιονομικών στόχων πάση θυσία, οποιαδήποτε διαχείριση θέματος παραπέμπει σε σχεδιασμό νέας πολιτικής παραπέμπεται στα υπόψη. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα του ΕΚΑ, κερδίζουν τυπικά χρόνο επί της ουσίας χάνοντας χρόνο. Αποδέχονται στην θεωρία το (φαντασιακό βάσει των σημερινών δυνατοτήτων) περίγραμμα λύσης που διεκδικούν οι αναπηρικοί φορείς, υπονομεύοντας αθέλητα στην πράξη τις δυνατότητες ρεαλιστικών λύσεων που απαιτούν εμπνευσμένο επανασχεδιασμό. Εξυπηρετούνται από την σχεδιαστική ανεπάρκεια και τα ελλείμματα ρεαλισμού που χαρακτηρίζουν τα διεκδικούμενα – προτεινόμενα, ώστε να προσπεράσουν καθεαυτό το πρόβλημα και την ανάγκη σχεδιασμού νέων πολιτικών για την διαχείρισή του. Οχι επειδή δεν θέλουν λύσεις, όχι επειδή θέλουν να υπηρετήσουν ... άνομα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά επειδή απλώς δεν τους ενδιαφέρει. Και δεν τους ενδιαφέρει επειδή απλώς αγνοούν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες ρεαλιστικές λύσεις – προϊόντα επεξεργασμένου σχεδιασμού, πέραν των φαντασιακών ρητορικού χαρακτήρα διεκδικήσεων (περί άμεσης οργάνωσης ενός δικτύου αποκατάστασης που θα καλύπτει τις ανάγκες για αποκατάσταση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες της χώρας) τις οποίες εξωθούνται να υιοθετούν οι διεκδικητές κοινωνικοί εταίροι.

Ακόμα και εάν γίνουν αποδεκτά τα ... θεσμικού χαρακτήρα αιτήματα που αφορούν το ΕΚΑ, δίχως τον απαραίτητο επανασχεδιασμό μιάς εξωστρεφούς διαδικασίας υποστήριξης δικτύου υπηρεσιών αποκατάστασης στην χώρα (που επενδύει στην δημιουργία πόρων και δεν βασίζεται στην επένδυση ανύπαρκτων πόρων) τα πάντα θα καταλήξουν μιά (ακόμα) μαύρη “τρύπα στο νερό”. Λίγος εξουσιαστικός χρόνος (ακόμα) θα έχει κερδηθεί – αναφέρομαι στις τυπικές ζητωκραυγές περί δικαίωσης των διεκδικήσεων των θεσμικών διεκδικητών – πολύ περισσότερος όμως πολιτικός χρόνος θα χει χαθεί για την πραγματική ρεαλιστική διεκδίκηση βιώσιμων δικτύων αποκατάστασης που “πατάνε” σε στέρεο έδαφος. Και ο δεύτερος (πολιτικός) χρόνος είναι πλέον υπερπολύτιμος.

Το κρίσιμο εναπομείναν ερώτημα: Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις, προϊόντα επεξεργασμένου σχεδιασμού, που μπορούν να υποστηρίξουν βιώσιμο δίκτυο υπηρεσιών αποκατάστασης στην χώρα με στρατηγικό τον ρόλο του ΕΚΑ στη συγκεκριμένη κατεύθυνση; Απάντηση: Βεβαίως και υπάρχουν, κανένα πολιτικό “πρόβλημα” δεν είναι άλυτο όταν τίθεται με τα αληθινά (ρεαλιστικά) δεδομένα του. Αλλωστε, αν δεν υπήρχαν ρεαλιστικές λύσεις ουδέν νόημα θα υπήρχε για να γραφούν όλα τα προηγούμενα, θα ταν παντελώς άχρηστα, ανόητα και κενά περιεχομένου. Επί του περιεχομένου της λύσης και των προδιαγραφών της (αξιόπιστο – συναινετικό κοινωνικό συμβόλαιο, πιλοτική εφαρμογή με σχεδιασμένη εμπλοκή πρωτοπόρων κοινωνικών εταίρων, προοδευτική πολιτική καθοδήγηση και διαρκής στήριξη) ας μας επιτραπεί να αναφερθούμε αναλυτικά λίαν προσεχώς. Στο παρόν κείμενο, ορίσαμε με μάλλον γενικευμένο (ομολογώ) τρόπο την αναγκαιότητά της.


Διαβάστε περισσότερα...

Εβδομάδα ενημέρωσης για τις ρευματικές παθήσεις


Με βασικό θέμα ‘Ενδυνάμωση Ασθενών” και επιλεγέν σύνθημα - μήνυμα “Δύναμη σου, η γνώση σου”, πραγματοποιείται από 11 – 18 Μαΐου η φετινή Εβδομάδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τις ρευματικές παθήσεις. Το όλο πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο δραστήριος Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου, οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας στο σύνολό τους έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργού υγείας Πέτρου Πετρίδη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

*Σάββατο 11 Μαΐου, ώρες: 09:30 – 13:30, Χώρος: Hilton Park Λευκωσίας. Βιωματικό Εργαστήρι με θέμα: «Ζώντας με Λύκο μια Καλή, Ποιοτική και Δημιουργική Ζωή». Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι 8.5.2013 στο 22428285.

*Σάββατο 11 Μαΐου, ώρες: 09:30 – 13:30, Χώρος: Κεντρικά Γραφεία Αντιρευματικού Συνδέσμου Λευκωσία. Διαδραστικό Εργαστήρι για άτομα με Ινομυαλγία και για τα άτομα του άμεσου οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος τους. Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι: 8.5.2013 στο 22428285.

*Κυριακή 12 Μαΐου, ώρες 08:00–12:00, Χώρος: Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας. Ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών και ο Cosmos – Rheuma + (Σύνδεσμος Επαγγελματιών Υγείας και Αποκατάστασης Ρευματολογικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων Κύπρου), διοργανώνουν Φιλανθρωπικό Σκοπευτικό Αγώνα.

*Δευτέρα 13 Μαΐου, ώρες:11:00-12:00, Χώρος: Κεντρικά Γραφεία της Universal Life, Διεύθυνση: Λεωφ. Διγενή Ακρίτα 85, Universal Tower Λευκωσία. Δημοσιογραφική Διάσκεψη Διοικητικού Συμβουλίου Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου και της Εθνικής Επιτροπής για τις Ρευματικές Παθήσεις

*Τρίτη 14 Μαΐου, ώρες:10:00-13:00, Χώρος: Κεντρική Είσοδος Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ενημέρωση κοινού για την Οστεοαρθρίτιδας από την Ομάδα Ατόμων με Οστεοαρθρίτιδα, Ιατρούς και Επαγγελματίες Υγείας.

*Τετάρτη 15 Μαΐου, ώρα: 19:00, Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Δήμου Λατσιών. «Μυοσκελετικές Παθήσεις στο Χώρο Εργασίας» Ομιλητής: Κώστας Ιουλιανός, Φυσιοθεραπευτής – Thera-Band Instructor, Μέλος Εθνικής Επιτροπής για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, Αντιπρόεδρος Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, Πρόεδρος του Cosmos Reuma+. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Έντιμος Υπουργός Υγείας Δρ Πέτρος Πετρίδης. Διοργανωτές: • Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου • Δήμος Λατσιών • Ανοικτό Σχολείο Δήμου Λατσιών.

*Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, ώρες: 16:30-18:00, Χώρος: Κεντρικά Γραφεία Αντιρευματικού Συνδέσμου Λευκωσία. Εργαστήριο για τα άτομα με Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτιδα «Γνωρίζοντας την Πάθηση μου». Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι 10.5.2013 στο 22428285.

*Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, ώρα: 19:30, Χώρος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Λάρνακα που βρίσκεται στην Λεωφόρο Μακαρίου στον πρώτο όροφο.(έναντι Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας). Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής Μελών Επαρχίας Λάρνακας, υπό την αιγίδα του Δήμαρχου Λάρνακας κύριο Αντρέα Λουρουτζιάτη. Διάρκεια έκθεσης: 17 μέχρι 24 Μαΐου 2-13, καθημερινά από τις 9:00-13:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλ επικοινωνίας: 24361085.

*Σάββατο 18 Μαΐου 2013 Η εθνική Επιτροπή Ρευματικών Παθήσεων διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Ενδυνάμωση των Ασθενών» με την συμμετοχή ασθενών, επαγγελματιών υγείας και λειτουργών υγείας.

Καθ’ όλη την Εβδομάδα θα γίνεται έντονη εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού μέσω των ΜΜΕ. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εκδηλώσεις γίνονται με τη στήριξη της Ρευματολογικής Εταιρίας Κύπρου και της Εθνικής Επιτροπής Ρευματικών Παθήσεων του Υπουργείου Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόωρη έξοδος για άντρες από τα 52 με πλήρη σύνταξη


Προνόμιο και των ανδρών είναι η πρόωρη σύνταξη, έστω και σε περιορισμένο βαθμό συγκριτικά με τις γυναίκες. Μια μεγάλη κατηγορία των εργαζομένων εξασφαλίζει μέσα από διατάξεις που "χτίστηκαν" για χρόνια στην ασφαλιστική νομοθεσία και κυρίως μέσα από τις λεγόμενες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων δικαίωμα για έξοδο στη σύνταξη σε ηλικίες 52 έως 60 ετών.

Οι διατάξεις για την πρόωρη σύνταξη των ανδρών αφορούν σε οκτώ βασικές κατηγορίες εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, σε ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών, καθώς και στο ΙΚΑ (χήροι πατέρες με ανήλικο).

Δείτε αναλυτικά (πατήστε πάνω για μεγέθυνση).




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερο φέτος το αρνί


Χαμηλότερη κατά 9,42% είναι η τιμή του αρνιού το Πάσχα του 2013 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2012. Η έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών παρουσιάζει τα αποτελέσματα αρχικής έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα το Πάσχα 2013. Η έκθεση βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από αλυσίδες καταστημάτων οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα Σουπερμάρκετ) και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης και ειδικά για το νωπό ελληνικό αρνί την Μεγάλη Εβδομάδα 2013 (29 Απριλίου – 4 Μαΐου) η τιμή υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερη κατά 9,42% σε σχέση με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2012 (σχήμα 1). Συγκεκριμένα η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6,30 ευρώ το κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα και εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα 5,50 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σουπερμάρκετ κατά 9,42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λίγο μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι με την μέση τιμή να διαμορφώνεται κάτω από 7,43 € το κιλό με ποσοστιαία μεταβολή 13,24%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζει το Μεγάλο Σάββατο.

Επίσης οι τωρινές τιμές δεν περιλαμβάνουν προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που ήδη πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση εκτιμώμενη επίδραση στην τιμή του αρνιού από τις προσφορές με τη μορφή επιπλέον εκπτώσεων, δωροεπιταγών και επιστροφής χρημάτων για επόμενες αγορές είναι επιπλέον 10% περίπου.

Με βάση τα ανανεωμένα στοιχεία των τιμοληψιών του ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2013 υπολογίζεται στα 39,89€ μειωμένο κατά 7,74% σε σχέση με το 2012 (μείωση 3,35€) και κατά 15,46% σε σχέση με το 2011 (μείωση 7,29€). Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν το ξύδι (-37%), το πασχαλινό τσουρέκι (-19%) και το κατσίκι (-13%).
Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και το 2013, για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Το εύρος τιμών υπολογίζεται σε πάνω από 40% με το ελάχιστο καλάθι να ξεκινάει από 30,21 €. Το ελάχιστο καλάθι είναι επίσης μειωμένο κατά 8,54% σε σχέση με το 2012, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς είναι σαφές ότι ο καταναλωτής στρέφεται σε επιλογές χαμηλότερης τιμής τα τελευταία χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για γονιμότητα μετά τον καρκίνο


Αυστραλοί επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν ότι δύο συγκεκριμένες πρωτεΐνες ευθύνονται για το θάνατο των πρώιμων ωοκυττάρων στις ωοθήκες. Η παρεμπόδιση τους μάλιστα, βρέθηκε να οδηγεί στην επιβίωση των κυττάρων μετά από την έκθεση τους σε ακτινοθεραπεία. Το παραπάνω εύρημα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της αναπαραγωγικής ικανότητας των γυναικών που υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία και χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένα ενθαρρυντικό σημείο εκκίνησης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Η επίδραση της χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ωοκύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα ωοθυλάκια, από τα οποία προέρχονται τα ωάρια της γυναίκας. Κάθε γυναίκα γεννιέται με συγκεκριμένο αριθμό αρχέγονων ωοθυλακίων τα οποία δεν μπορούν να ανανεωθούν, με αποτέλεσμα η επίπτωση της χημειοθεραπείας σε αυτά να είναι καταστροφική και μη αναστρέψιμη.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όταν το DNA των κυττάρων καταστρέφεται από τη χημειοθεραπεία, ή την ακτινοθεραπεία, δύο πρωτεΐνες, η Puma και η Noxa, προκαλούν το θάνατο τους, με αποτέλεσμα πολλές ασθενείς να χάνουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Ο μικρός αριθμός των ωοκυττάρων μπορεί επίσης να οδηγήσει μια γυναίκα σε πρώιμη εμμηνόπαυση.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;

Όταν οι ερευνητές τροποποίησαν τα ωοκύτταρα έτσι ώστε να μην έχουν την πρωτεΐνη Puma, παρατήρησαν ότι αυτά κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την έκθεση τους σε ακτινοθεραπεία. Στην αρχή υπήρχε η ανησυχία ότι τα ωοκύτταρα με κατεστραμμένο DNA θα έπρεπε να πεθάνουν ώστε να αποφευχθεί η γέννηση μη φυσιολογικών απογόνων. Προς μεγάλη τους έκπληξη όμως, τα τροποποιημένα κύτταρα όχι μόνο επιβίωσαν μετά την έκθεση τους σε ακτινοβολία, αλλά κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη βλάβη που είχε υποστεί το DNA τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να γονιμοποιηθούν και να δώσουν υγιείς απογόνους. Όταν τα ωοκύτταρα τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να μην έχουν ούτε την πρωτεΐνη Noxa ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η προστασία τους από την έκθεση σε ακτινοβολία.

Τα ευρήματα λοιπόν ανοίγουν το δρόμο για το σχεδιασμό φαρμάκων που θα αναστέλλουν τη λειτουργία της Puma με στόχο την επιβίωση των ωοκυττάρων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ή ακτινοβολία και τη διατήρηση της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

Η εφαρμογή των ανακαλύψεων σε περιστατικά πρώιμης εμμηνόπαυσης.

Παράλληλα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη τους μπορεί να κάνει εφικτή την επιβράδυνση της απώλειας των ωοκυττάρων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της πρώιμης εμμηνόπαυσης.

Πολλές νέες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου ανησυχούν για την πιθανή απώλεια της γονιμότητας τους. Αν και δεν αφορά όλες τις γυναίκες που λαμβάνουν χημειοθεραπεία , ή ακτινοβολία, οι πιθανότητες της επιτυχούς διατήρησης της αναπαραγωγικής τους ικανότητας είναι περιορισμένες και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθούν.

Τα παραπάνω ευρήματα, αν και ιδιαίτερα αισιόδοξα, απέχουν από την εφαρμογή τους στην κλινική πρακτική. Δεν παύουν ωστόσο να συνιστούν ένα σημαντικό ξεκίνημα που ενθαρρύνει την προσπάθεια των ειδικών να βρουν τρόπους για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής ικανότητας μετά τον καρκίνο.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

17χρονη Ελληνίδα νικήτρια σε διεθνή διαγωνισμό κόμιξ της NASA


Η Αντζέλικα-Μαρία Μέρου από το Άργος, είναι ανάμεσα στους νικητές διεθνούς διαγωνισμού κόμιξ που διοργάνωσε η NASA. Η 17χρονη Ελληνίδα δημιούργησε έναν άνθρωπο-ρομπότ το οποίο πρόκειται να εξερευνήσει διάφορους «φιλικούς» πλανήτες με τελικό προορισμό τον Άρη. Αυτή είναι η ιστορία του κόμικ που βρέθηκε ανάμεσα στους νικητές του διαγωνισμού που διοργανώνει η NASA “Humans in Space – Youth Art Competition” με θέμα «Πώς ο άνθρωπος μπορεί να εξερευνήσει το Διάστημα, με ποιες τεχνολογίες και τι θα βρει;». Η Αντζέλικα-Μαρία από μικρή έδειξε το ταλέντο της στο σχέδιο, το οποίο και αγαπά, άλλωστε και οι γονείς της έχουν καλλιτεχνικές θα λέγαμε ανησυχίες, καθώς η μητέρα της είναι μουσικός ενώ ο πατέρας της πολιτικός μηχανικός. Έτσι όταν η μητέρα της είδε την ανακοίνωση για τον διαγωνισμό δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη και η νεαρή μαθήτρια δήλωσε συμμετοχή. «Πριν καν αρχίσω να σχεδιάζω, είδα ντοκιμαντέρ για το Διάστημα, διάβασα βιβλία, μπήκα στο internet, κυρίως όμως με βοήθησαν οι πηγές της ίδιας της NASA» δήλωσε στα Νέα και συνέχισε «Η ιδέα στην πραγματικότητα ήρθε από ένα από τα επιτεύγματα της ίδιας της NASA, ένα ρομπότ με κάποια εξωτερικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, το R2.» Η Αντζέλικα-Μαρία δεν βλέπει τα κόμιξ ως χόμπι, αλλά επιθυμεί στο μέλλον να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χώρο και όνειρό της είναι να εργαστεί σε κάποια μεγάλη εταιρεία όπως η Marvel ή Disney. Η 17χρονη είναι η μόνη Ελληνίδα που συμμετείχε στον διαγωνισμό και διακρίθηκε ανάμεσα σε 2.076 παιδιά από 52 χώρες.




Πηγή: http://www.ellines.com
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν οι γονείς του 3χρονου παιδιού


Εντοπίστηκαν οι γονείς του 3χρονου παιδιού που εντοπίστηκε να περιφέρεται για ώρες μόνο του στο πάρκο Θεοτοκόπουλου χτες το βράδυ.

Το παιδάκι βρήκαν περαστικοί να περιφέρεται μόνο του στο πάρκο ενώ δεν υπήρχε γύρω κανείς από τους γονείς του.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία που μετέφερε το παιδάκι στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου μέχρι οι γονείς του να το αναζητήσουν και να δώσουν κάποιο σημείο ζωής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γονείς του παιδιού Αλβανικής καταγωγής φοβήθηκαν να καλέσουν την αστυνομία, παρότι αναζητούσαν για ώρες το παιδάκι.

Τελικά η μητέρα του παιδιού εντοπίστηκε, ωστόσο συνελήφθη καθώς όπως διαπιστώθηκε βρισκόταν παράνομα στη χώρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή πινακίδων - διπλωμάτων λόγω Πάσχα


Με Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, επιστρέφονται από αύριο οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων για την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στην αστυνομία μέχρι και σήμερα.

Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

1) Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος

2) Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης

3) Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη

4) Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων

Για την επιστροφή των στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί το προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» η Μαριάννα Ζαχαριάδη


Νικήθηκε από τον καρκίνο η Μαριάννα Ζαχαριάδη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 23 ετών.

Μετά από δυο χρόνια μάχης με τον καρκίνο, η Μαριάννα Ζαχαριάδη νικήθηκε από την επάρατη νόσο…

Η 23χρονη Κύπρια πρωταθλήτρια έπασχε από το λέμφωμα Χότσκινς από το 2011 και το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας άφησε την τελευταία της πνοή στο Αττικό Νοσοκομείο όπου και νοσηλευόταν (τις τελευταίες ημέρες είχε πέσει σε κώμα).


Μέχρι να καταβληθεί από την ασθένειά της, που την ανάγκασε να σταματήσει την ενασχόλησή της με το επί κοντώ, είχε καταφέρει να σημειώσει επιτυχίες στην καριέρα της, με αποκορύφωμα την δεύτερη θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα, όπου και πέτυχε νέο παγκύπριο ρεκόρ με επίδοση 4,45μ.


Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: «Το δικαστήριο ξοδεύει την περιουσία μου»


Βρετανός κατηγορεί υπηρεσία για ασφυκτικό έλεγχο παρά τη θέλησή του.

Οι αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας ενός ειδικού δικαστηρίου που έχει επιφορτιστεί με τη λήψη αποφάσεων για ανθρώπους που αδυνατούν να το πράξουν, διχάζουν τη βρετανική κοινωνία.

Ο λόγος για το Court of Protection που συστάθηκε το 2005 και αποστολή έχει τη λήψη αποφάσεων προς όφελος ανθρώπων ηλικιωμένων, ψυχικά ασθενών ή εν γένει οποιουδήποτε που κρίνεται ότι δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Κριτική στον τρόπο που λειτουργεί άσκησε ο βουλευτής John Hemming, ο οποίος μίλησε για αποφάσεις στα όρια της νομιμότητας. Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα αποκαλύπτουν περιπτώσεις όπου λαμβάνονται αποφάσεις, ενάντια στη θέληση του ενδιαφερόμενου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της DailyMail, το ειδικό δικαστήριο διαχειρίζεται περιουσίες 16.000 ανθρώπων, συνολικής αξίας 2 δισ. λιρών, ήτοι περίπου 2,37 δισ. ευρώ, και αποδίδει στους κατόχους ένα μέρος μόνο των τόκων.

Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο κατηγορείται ότι τα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα σε λογαριασμό κρατικής τράπεζας με χαμηλότερο επιτόκιο, απ’ ό,τι θα είχαν σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Δεδομένου και του πληθωρισμού στη χώρα, κάτι τέτοιο οδηγεί στην απομείωση των περιουσιών των ανθρώπων.

Μεταξύ των κατηγόρων του Court of Protection βρίσκεται και ο Neil Barker. Ο 36χρονος άντρας ζει μαζί με τη φίλη του Valeria Carli σε ένα προάστιο του Λονδίνου. Πριν από 10 χρόνια είχε ένα σοβαρό ατύχημα με μοτοσυκλέτα από το οποίο παρουσίασε εγκεφαλικές βλάβες. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει θεραπευτεί και μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, κάτι που όμως το δικαστήριο που διαχειρίζεται την περιουσία του αρνείται.

«Είναι ιδιαίτερα αγχωτικό να σου λέει το κράτος ότι δεν είμαι ικανός να λάβω αποφάσεις για τα δικά μου χρήματα, ειδικά όταν αυτό είναι ψευδές και έχω ανακτήσει την υγεία μου», περιγράφει. «Μετά το ατύχημα έλαβα αποζημίωση 1,8 εκατ. λιρών από την ασφαλιστική εταιρεία. Πολλά από αυτά ξοδεύονται με τον καιρό από το Court of Protection και αδυνατώ να το σταματήσω».




Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις για χρέη προς τα Ταμεία


Μεγαλύτερες διευκολύνσεις για χαμηλότερα ποσά αλλά με παροχή «εγγυήσεων».

Την κατάσχεση των καταθέσεων όλων όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον το ποσό των «χρηματικών τους διαθεσίμων» επαρκεί για να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους, προβλέπει διάταξη που εντάχθηκε χθες το βράδυ στο πολυνομοσχέδιο, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα χιλιάδες επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» οι προσθήκες προβλέπουν πως για χρέη προς τα Ταμεία άνω των 5.000 ευρώ, οι οφειλέτες, προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της δόσης, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους, αλλά «περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημά τους, τα χρηματικά διαθέσιμά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους».

Στη ρύθμιση των 12 δόσεων εντάσσονται τα χρέη άνω των 50.000 ευρώ, αντί των 150.000 ευρώ, που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, και τα χρέη άνω των 75.000 ευρώ (αντί των 300.000 ευρώ) εντάσσονται στη ρύθμιση των 48 δόσεων.

Όμως θα πρέπει, επιπλέον των παραπάνω στοιχείων, να υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση της οφειλής με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, ενώ η οικονομική δυσπραγία του να ανταποκριθεί στην εξόφληση της οφειλής του θα αποδεικνύεται με πιστοποιητικό ανεξάρτητου εκτιμητή (π.χ. δικηγόρου, ή ορκωτού λογιστή), προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Ωστόσο, προβλέπεται πως «στην περίπτωση ύπαρξης επαρκών χρηματικών διαθεσίμων, η οφειλή δεν υπάγεται στη ρύθμιση και γίνεται άμεσα απαιτητή».

Δηλαδή όσοι έχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα (θα αποδεικνύεται μέσω στοιχείων των τραπεζών), δεν θα εντάσσονται στη ρύθμιση και θα υποχρεώνονται να εξοφλούν άμεσα τις οφειλές τους από τις καταθέσεις τους, είτε οικειοθελώς είτε με κατάσχεση του ποσού.

Για παράδειγμα, επιχείρηση που οφείλει εισφορές ύψους 80.000 ευρώ και έχει ταμειακά διαθέσιμα 100.000 ευρώ, κατάσχεται το ποσό των 80.000 ευρώ!



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου


Από τις 3 το μεσημέρι ως το πρωί της Μ. Τρίτης.

Κλειστή μετά τις 3 το μεσημέρι μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας θα είναι η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη, επειδή δεν εφημερεύει παιδίατρος στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου.

Η κλινική θα κλείσει και τα παιδιά που νοσηλεύονται είτε θα πάρουν εξιτήριο είτε θα μεταφερθούν σε άλλα Νοσοκομεία.

Το πρωινό παιδιατρικό ιατρείο μέχρι τις 3 το μεσημέρι θα λειτουργεί κανονικά.

Την πρωτομαγιά - Μ. Τετάρτη τελικά η κλινική θα είναι ανοιχτή, όπως επίσης και όλη τη Μ. Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα, είναι όμως ακόμα άγνωστο αν θα μείνουν και το μήνα Μάιο κενές ημέρες εφημεριών, αφού γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αργότερο έως τη Μ. Τετάρτη το δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα


Η καθυστερημένη καταβολή του θεωρείται παράνομη και επισύρει ποινή φυλάκισης.

Το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθεί στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το Δώρο του Πάσχα.

Από τον νόμο η καταβολή του Δώρου του Πάσχα, δίνεται στους εργαζόμενους το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και ο μισθός ή το ημερομίσθιο υπολογισμού είναι αυτό που ο εργαζόμενος είχε 15 ημερολογιακές ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα. Η καταβολή του Δώρου Πάσχα απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη.

Η καθυστερημένη καταβολή του δώρου Πάσχα ή η καθυστέρηση του θεωρείτε παράνομη και επισύρει ποινή φυλάκισης. Ο μη συνεπής δε εργοδότης υπόκαιτε στην διαδικασία του αυτόφωρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται και στην Ελλάδα το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι»


Υποχωρεί ο παραδοσιακός τρόπος πληρωμών με μετρητά.

Την επιλογή να μπορούν να πληρώνουν το αντίτιμο του εισιτηρίου τους σε μέσα μεταφοράς, όπως το μετρό και τα λεωφορεία ή και τα ταξί, δίχως τη χρήση μετρητών αλλά με πλαστικό χρήμα, αναμένεται να έχουν σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και οι πολίτες στην χώρα μας, κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, Νίκος Καμπανόπουλος, η Visa επιθυμεί να συζητήσει με τους συγκοινωνιακούς φορείς (λεωφορεία, Μετρό, κλπ) προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες χρήσης της τεχνολογίας των «ανέπαφων πληρωμών», είτε με την χρήση κάρτας σε πρώτο στάδιο, είτε με την χρήση κινητού τηλεφώνου ή φορητής συσκευής (tablets) σε μεταγενέστερο χρόνο, ως εναλλακτικής επιλογής για την χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς, από τον παραδοσιακό μέχρι σήμερα τρόπο αγοράς του εισιτηρίου με μετρητά.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ραγδαίας ανάπτυξης τω ανέπαφων πληρωμών σε μέσα μεταφοράς στην Ευρώπη, αναφέρεται η περίπτωση των παραδοσιακών λεωφορείων του Λονδίνου, όπου ήδη το 20% των συνολικών συναλλαγών σε αυτά γίνεται με την τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών, μόλις μερικούς μήνες μετά την υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής σε 8.500 λεωφορεία.

Η νέα τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών, που γνωρίζει ήδη μεγάλη ανάπτυξη σε χώρες της Ευρώπης αλλά έχει κάνει την εμφάνιση της και στην χώρα μας, επιτρέπει την πληρωμή για αγορές μικρών ποσών χωρίς την εισαγωγή κάρτας στο τερματικό της επιχείρησης, απλά με το πέρασμα της κάρτας σε μικρή απόσταση αυτό.

Ήδη όπως αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος σε περισσότερα από 400 ταξί στην Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με «πλαστικό» χρήμα, ενώ στο άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά παρέχοντας την δυνατότητα και για ανέπαφες πληρωμές.

Δυνατότητα πληρωμής με πλαστικό χρήμα και συγκεκριμένα με τις ανέπαφες συναλλαγές θα υπάρξει και σε περίπτερα, εταιρίες εστίασης/fast food, καφέ, κλπ.

Εξάλλου, μέχρι το 2014 εκτιμάται ότι θα έχει κάνει την εμφάνιση του και στην χώρα μας το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», που θα επιτρέπει στο κάτοχο του να πραγματοποιεί πληθώρα συναλλαγών χωρίς την χρήση μετρητών, μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή της ταμπλέτας του ή του υπολογιστή του.

Με απλά λόγια, οι συσκευές αυτές θα περιλαμβάνουν, σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές του κάρτες του καταναλωτή ο οποίος με ένα «κλικ» θα έχει την ευχέρεια επιλέξει που θα πιστώσει την αγορά του και η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, μέχρι το 2020, το ένα τρίτο όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών, θα χρησιμοποιεί το νέο ψηφιακό πορτοφόλι «V.me», που έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του σε ευρωπαϊκές αγορές και δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους.

Ήδη το αρχικό λανσάρισμα του ψηφιακού πορτοφολιού για online συναλλαγές έγινε στην Μ.Βρετανία, την Ισπανία και την Γαλλία και θα ακολουθήσει σε Ιρλανδία και Πολωνία ενώ το 2014 εκτιμάται ότι θα έρθει και στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί που ασχολούνται με την ανάπτυξη των νέων τρόπων πληρωμών στην Ελλάδα οι προοπτικές μείωσης της χρήσης μετρητών, είναι ιδιαίτερα μεγάλες για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος συνδέεται με την διείσδυση των έξυπνων συσκευών, μέσω των οποίων μπορεί να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ερευνών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η διείσδυση των έξυπνων κινητών, που μπορεί να υποστηρίξουν την πραγματοποίηση συναλλαγών, είναι πάνω από 35% στην ελληνικό πληθυσμό, μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. και στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ.

Επίσης ποσοστό που ξεπερνά το 50% από τις συνολικές πωλήσεις κινητών στην χώρα μας αφορά συσκευές τρίτης γενιάς.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την χαμηλή χρήση, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης του πλαστικού χρήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ευρώ στα 6,75 ευρώ δαπάνης στην Ευρώπη γίνεται με κάρτες Visa, με τη Βρετανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς ένα ευρώ δαπάνης στα 3 ευρώ γίνεται με τις κάρτες της Visa, όταν στην Ελλάδα μόλις ένα στα 33 ευρώ δαπάνης γίνεται με κάρτες Visa.

Ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη πληρωμών, χωρίς την χρήση μετρητών αποτελεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα παρατηρούνται από τα χαμηλότερα ποσοστά απάτης σε όλη της Ευρώπη με πληρωμές μέσω καρτών πληρωμών με κάρτες Visa: το 2011 η αναλογία περιστατικών απάτης σε σχέση με τις πωλήσεις μειώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 27% σε 0,038%.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα περιστατικά απάτης αναλογούν σε λιγότερο από 4 λεπτά ανά 100 ευρώ δαπάνης. Στην Ελλάδα τα περιστατικά απάτης είναι ακόμη πιο περιορισμένα με αποτέλεσμα να αναλογούν περίπου σε 2 λεπτά ανά 100 ευρώ δαπάνης και να είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη η μείωση της χρήσης μετρητών και στην Ελλάδα θα επηρεάσει αποφασιστικά την «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας, ενώ έχει θετικά αποτελέσματα αναφορικά και με το σημαντικό κόστος που προκύπτει από την χρήση μετρητών.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το κόστος διαχείρισής τους φθάνει το 2,5% του ΑΕΠ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει το ΚΕΘΙ Πάτρας


Οι εργαζόμενοι του Κέντρου θα απολυθούν.

Λουκέτο στο ΚΕΘΙ Πάτρας μέσα στο Πάσχα. Οι εργαζόμενοι στο παράρτημα της αχαϊκής πρωτεύουσας και οι εκατοντάδες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας και οι οποίες καταφεύγουν κάθε χρόνο για υποστήριξη, πλέον δεν θα έχουν υποστήριξη, σύμφωνα με το patrastimes.gr.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνει η λίστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Εβδομάδα και έτσι το ΚΕΘΙ της Πάτρας θα βάλει λουκέτο μέσα στο Μάη με τους εργαζόμενους σε αυτό να απολύονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η καταβολή της σύνταξης από το ΟΑΕΕ


Θα πληρωθούν και οι συνταξιούχοι των ΤΑΝΤΠ, ΤΕΑΑ, ΤΕΑΠΥΚ.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου στους συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η πληρωμή αυτή αφορά τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ καθώς και τους συνταξιούχους των Τομέων (ΤΑΝΤΠ, ΤΕΑΑ & ΤΕΑΠΥΚ).


Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός ρύθμισης 1,5 εκ. οφειλέτες του Δημοσίου


Έχουν ληξιπρόθεσμα νέα και παλιά χρέη.

Εκτός της νέας ρύθμισης των 48 ή περισσότερων δόσεων μένουν μέχρι στιγμής 1.535.079 οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έχουν χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και αν δεν τα τακτοποιήσουν έγκαιρα, αποκλείονται από τη ρύθμιση.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, εκ των οποίων 1.488.646 φυσικά πρόσωπα και 46.433 επιχειρήσεις, έχουν «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 2,178 δισ. ευρώ και στη συντριπτική τους πλειονότητα εντάσσονται στο ευρύτερο σύνολο των 2.696.729 φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, για να μπορέσουν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν σε 48 ή περισσότερες δόσεις τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες προ το 2013, θα πρέπει να μη χρωστούν κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο προήλθε από φόρο βεβαιωμένο από 1-1-2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα στην Κρήτη


Οι αιμοληψίες πραγματοποιούνται από το κινητό συνεργείο του ΠΑΓΝΗ.

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, από τις 16:00-19:30 στο χώρο του Γενικού Λυκείου Γαζίου στην Κρήτη.

Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν από το κινητό συνεργείο του ΠΑΓΝΗ ενώ εθελοντές του αιματοκρήτη θα είναι στη διάθεση εκείνων που θα προσφέρουν αίμα για οποιαδήποτε ενημέρωση.

Τονίζεται ότι δεν υπάρχει τράπεζα αίματος. Κάθε εθελοντής αιμοδότης λαμβάνει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει τυχόν μελλοντικές ανάγκες σε αίμα δικές του ή συγγενή του.

Διοργανωτές αυτής της προσπάθειας είναι ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης», ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Μαλεβυζίου Μαλβαζία, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Γυμνάσιο Γαζίου, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Γαζίου, 1ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείων Αγ. Μαρίνας, η Ενορία Αγ. Μαρίνας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγ. Μαρίνας και Γαζίου, 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Μαρίνας, Νηπιαγωγεία Αγ. Μαρίνας, 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Γαζίου και Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων).


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μοιράζουν τρόφιμα στο δήμο Παύλου Μελά


Βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν οικονομικά.

Περισσότερα από 300 πακέτα θα μοιραστούν σε δικαιούχους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από το Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, άρχισαν να μοιράζονται πακέτα με τρόφιμα σε εκατοντάδες οικογένειες.

Τα πακέτα περιέχουν ζυμαρικά, όσπρια (φακή, ρεβίθια, φασόλια), αλεύρι, κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο, κατεψυγμένα λαχανικά (φασολάκια ή αρακά), γάλατα, ζάχαρη, καφέ, σάλτσα, μερέντα, μαρμελάδα, μέλι, χυμούς, γλυκίσματα για παιδιά και αρτοποιήματα (φρυγανιές, κριτσίνια, κρουασάν, κορν φλέικς).

Παράλληλα, σε μικρά παιδιά θα διατεθούν καινούρια παπούτσια, προσφορά εταιρείας (95 ζευγάρια), ενώ 110 χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες που ετοίμασαν μέλη του Δικτύου Εθελοντών του δήμου με παιχνίδια (λούτρινα ζωάκια, αυτοκινητάκια κλπ). Διατέθηκαν από το Κέντρο.

«Ο δήμος Παύλου Μελά μέσα από τις κοινωνικές δομές του προσπαθεί να σταθεί δίπλα στους κατοίκους που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης. Με τη βοήθεια των δραστήριων εθελοντών του δήμου στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης», δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια


Η καλοπέραση «κόβει» πολλά και καλά χρόνια ζωής από τους Έλληνες, οι οποίοι πριν από πέντε δεκαετίες ήταν οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου, αλλά σήμερα βρίσκονται στην 11η θέση παγκοσμίως στην επιβίωση δίχως προβλήματα υγείας και στην 10η παγκοσμίως σε προσδόκιμο επιβιώσεως.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας «Global Burden of Disease Study» και της έρευνας «European Health Report 2012» του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα και κατέγραψαν την κατάσταση της υγείας παγκοσμίως και σε 53 ευρωπαϊκές χώρες αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά τη γέννησή μας το προσδόκιμο επιβιώσεως δίχως προβλήματα υγείας είναι γύρω στα 66,5 έτη, ενώ συνολικά το προσδόκιμο επιβιώσεως είναι περίπου 81 χρόνια.

Αν και το προσδόκιμο επιβιώσεως εξαρτάται έως ένα βαθμό από τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας αλλά και από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία – σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» - συμβάλλει σε ποσοστό σχεδόν 20% σε αυτό, πολύ σημαντικότερο ρόλο παίζει το πως φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν προγενέστερες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι κάπνισμα, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή και παχυσαρκία «θερίζουν» τους Έλληνες, προκαλώντας ολοένα περισσότερα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών, σακχαρώδους διαβήτη και καρκίνου.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση; Να μερικές ιδέες.

1. Μετακομίστε στην Ιαπωνία...

Αν και το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011 είχε ως συνέπεια να μειωθεί το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως στη χώρα εξαιτίας της μαζικής απώλειας σε ζωές (τα επιβεβαιωμένα θύματα ήταν 15.882 και οι αγνοούμενοι 2.668), το προσδόκιμο επιβιώσεως δίχως προβλήματα υγείας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο του κόσμου, φθάνοντας τα 75,5 χρόνια στις γυναίκες και τα 70,1 χρόνια στους άνδρες.

Επιπλέον, περισσότερο από το 45% των Ιαπωνίδων και το 20% των Ιαπώνων αναμένεται να γιορτάσουν τα 90α τους γενέθλια, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πέρυσι τον Ιούλιο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κένγι Σιμπούγια και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, η μακροβιότητα των Ιαπώνων δεν οφείλεται μόνο στο σούσι και στο ρύζι.

«Οι Ιάπωνες δίνουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην υγιεινή, σε όλες τις πλευρές της καθημερινής ζωής. Η στάση αυτή μπορεί εν μέρει να αποδίδεται στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση της κουλτούρας, της εκπαίδευσης, των κλιματολογικών συνθηκών, του περιβάλλοντος και της παράδοσης τουshinto, η οποία απαιτεί τον καθαρισμό του σώματος και του μυαλού πριν από την συνάντηση με άλλα άτομα», έγραφαν το 2004 στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Επιπλέον, οι Ιάπωνες κάνουν συστηματικά τσεκ απ – και κάπως έτσι, παρά το τσουνάμι, το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως των γυναικών είναι τα 85,9 χρόνια και των ανδρών τα 79,44 χρόνια.

2. ...ή καλύτερα στην Βόρειο Ικαρία

Αν δεν θέλετε να ξενιτευτείτε, ο καλύτερος τόπος για να ζήσετε είναι η βόρειος Ικαρία.

Το «φαινόμενο της Ικαρίας» πρωτοπαρατηρήθηκε από επιστήμονες της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν μελέτη έδειξε πως ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο – και μάλιστα με παράλληλη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής.

Όπως, όμως, λέει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της μελέτης κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, νεώτερα στοιχεία δείχνουν πως και μέσα στο ίδιο το νησί υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα ποσοστά της μακροζωίας.

«Η βόρειος Ικαρία έχει μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας και υπερηλίκων απ’ ό,τι έχει το υπόλοιπο νησί. Αν τη χωρίσουμε σε νότιο, μέση και βόρειο, η βόρειος έχει κατά 25% περισσότερους υπερήλικες, δηλαδή κατοίκους ηλικίας άνω των 90 και μέχρι 105 ετών», λέει.

Οι λόγοι αυτής της εσωτερικής διαφοροποίησης δεν είναι πλήρως εξακριβωμένοι, αλλά καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν το νησί, «σκοντάφτουν» σε εύλογα αλλά και απρόσμενα ευρήματα.

«Ξέρουμε ορισμένα πράγματα που διαφοροποιούν τη βόρειο Ικαρία από την υπόλοιπη, τα οποία μοιάζουν πολύ λογικά», συνεχίζει ο κ. Στεφανάδης. «Κατ’ αρχήν είναι ένα βορινό μέρος, οι κάτοικοι του οποίου έχουν περάσει πιο σκληρή και πιο απομονωμένη ζωή από τους υπόλοιπους.

»Έζησαν όλες αυτές τις δεκαετίες φτωχικά, με λιτή διατροφή, που περιέχει λιγοστά ζωικά προϊόντα, λίπη και γλυκά τα οποία αποδεδειγμένα οδηγούν στην αθηροσκλήρωση και την καρδιοπάθεια. Επιπλέον, η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια, ώστε καθημερινά αναγκάζονται να περπατούν πολύ και σε σκληροτράχηλο έδαφος».

Πολύ πρόσφατα στοιχεία, όμως, δείχνουν κάτι ακόμα: ότι πιθανώς παίζει ρόλο η σύσταση του εδάφους της βορείου Ικαρίας. «Το άλλο μεγάλο εύρημα που τώρα μελετάμε είναι η σύσταση του εδάφους της περιοχής», εξηγεί ο κ. Στεφανάδης. «Το πέτρωμα στην βόειο Ικαρία είναι γρανιτικό, δηλαδή ασβεστόλιθος, ο οποίος σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν στον Δημόκριτο περιέχει ραδιενεργά ισότοπα - ραδόνιο και ουράνιο – και βγάζει πολύ μικρές ποσότητες ακτινοβολίας.

»Υπάρχουν κάποιες διεθνείς μελέτες σε πειραματικό επίπεδο που λένε ότι μικρές δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να αναγεννήσουν τα κύτταρα, ενώ οι μεγαλύτερες είναι αυτές που μπορεί να κάνουν μεταλλάξεις και να προκαλέσουν καρκίνο.

»Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι η υπόλοιπη Ικαρία έχει το ένα τρίτο της ακτινοβολίας από αυτήν που υπάρχει στην βόρεια. Ας σημειωθεί, δε, ότι και τα παλιά σπίτια στη βόρειο Ικαρία είναι χτισμένα από πέτρα. Ίσως λοιπόν αυτή η συνεχής έκθεση των κατοίκων σε πολύ μικρές δόσεις φυσικής ακτινοβολίας να έχει παίξει ρόλο στην μακροβιότητά τους».

Ρόλο πιθανώς έχει παίξει και το γεγονός πως οι βορειοϊκαριώτες ήταν πιο απομονωμένοι από τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού. «Αυτό ίσως διατήρησε τα όποια γονίδια μακροζωίας στον συγκεκριμένο πληθυσμό, έναντι της ανάμιξης γονιδίων που ενδεχομένως υπάρχει στις άλλες περιοχές του νησιού», εκτιμά ο κ. Στεφανάδης.

Υπέρ αυτού συνηγορεί το εύρημα πως οι υπέργηροι βορειοϊκαριώτες είχαν υπέργηρους γονείς. «Ανακαλύψαμε πως και οι γονείς τους πέθαναν σε πολύ μεγάλη ηλικία, στα 80 ή στα 90 τους, σε εποχές που ο κόσμος συνήθως ζούσε 60 χρόνια», εξηγεί ο καθηγητής.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως «το πιο εντυπωσιακό εύρημα» στους Ικαριώτες είναι τα χαμηλά ποσοστά αθηροσκλήρωσης που έχουν – της κατάστασης που οδηγεί στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

3. Μετρήστε την πίεσή σας

Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς μας, καθώς αποτελεί στην Ευρώπη τον κύριο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και για ζωή με κακή ποιότητα. Επιπλέον, μόνο σπάνια δεν είναι στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με την Μελέτη Αττική, που διεξήχθη από την Α' Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών την πενταετία 2001-2006, το 38% των ανδρών και το 24% των γυναικών εμφανίζουν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης (πάνω από 140/90 mmHg).

Στους νεώτερους ενήλικες, τα ποσοστά είναι περίπου 8% για τους άνδρες ηλικίας 32 έως 58 ετών και 10% για τις γυναίκες ηλικίας 31 έως 59 ετών, αλλά αυξάνονται με την ηλικία για να φθάσουν στο 45% στους άνδρες και στο 57% στις γυναίκες στις ηλικίες άνω των 75 ετών.

Μερικοί άνθρωποι έχουν υπέρταση επειδή έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, αλλά οι περισσότεροι επειδή τρώνε πολύ αλάτι, δεν γυμνάζονται, είναι υπέρβαροι, καπνίζουν, τους πνίγει το στρες ή/και πίνουν πολύ.

Είναι προφανές ότι τα περισσότερα από αυτά μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά επειδή αυτό δεν γίνεται και τόσο συχνά, επιβάλλεται η συστηματική μέτρηση της πιέσεως, κατά προτίμησιν σε έναν γιατρό. Αυτός ο προληπτικός έλεγχος θα μπορούσε να μας προστατεύσει από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

4. Να τρώτε καρπούς και όχι πρόχειρα φαγητά

Παραδόξως, η διεθνής έρευνα «Global Burden of DiseaseStudy» δείχνει πως επικίνδυνη για την υγεία δεν είναι μόνον η ελλιπής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (είναι ο έκτος κυριότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρη νόσηση και θάνατο), αλλά και η ελλιπής κατανάλωση ξηρών καρπών (σύμφωνα με την έρευνα, είναι ο όγδοος κυριότερος παράγοντας κινδύνου).

Η μειωμένη κατανάλωση λαχανικών από μόνη της είναι ο 12ος κυριότερος εχθρός της υγείας και της ζωής, ενώ ακολουθούν με τη σειρά τα λιγοστά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν πρωτίστως στα «παχιά» ή λιπαρά ψάρια (όπως το σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί), τα πολλά επεξεργασμένα κρεατικά και η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών.

Επιπλέον, η υπερκατανάλωση τρανς λιπαρών (είναι μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια που υπάρχουν κυρίως στα φαγητά των fast food, σε ορισμένα μπισκότα και σε οτιδήποτε τηγανητό με υδρογονωμένα φυτικά λάδια) είναι ο 19ος εχθρός μας, το λιγοστό ασβέστιο (οι καλύτερες πηγές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μικρά ψάρια με το κόκαλο κ.ά.) είναι ο 22ος, ενώ η μειωμένη κατανάλωση γάλακτος από μόνη της είναι ο 23ος κυριότερος εχθρός μας.

Συνεπώς ναι, η διατροφή έχει πολύ μεγάλη σημασία για την μακροβιότητα, όχι μόνον επειδή η υπερκατανάλωση φαγητού σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή οδηγούν στην παχυσαρκία, αλλά και επειδή όταν κάποιος τρώει πολλά φρούτα, λαχανικά,όσπρια και ψάρια είναι πιο δύσκολο να παχύνει.

Και αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί, αναλογισθείτε ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η παχυσαρκία είναι ο τέταρτος κυριότερος εχθρός της υγείας μας, διότι αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη και καρκίνο.

Μάλιστα σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, του νεφρού, του παγκρέατος, του θυρεοειδούς, της χοληδόχου κύστεως κ.ά. Στην πραγματικότητα, σε αυτήν αποδίδεται πλέον το 4% των καρκίνων στους άνδρες και το 7% εκείνων στις γυναίκες.

Για να διαπιστώσετε εάν είστε παχύσαρκοι, διαιρέστε το νυν βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα). Με αυτό τον τρόπο θα υπολογίσετε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Εάν το πηλίκο είναι πάνω από 30, είστε παχύσαρκοι, ενώ αν κυμαίνεται από 25-30 είστε υπέρβαροι. Φυσιολογικές είναι οι τιμές κάτω από 25 και μέχρι 18,5 (από κει και κάτω, αρχίζει το επικίνδυνα χαμηλό βάρος).

5. Να πίνετε με μέτρο

Ένα ή δύο ποτά την ημέρα (αλλά σε μερίδες εστιατορίου ή μπαρ, όχι σε νεροπότηρα) μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο, αλλά πολλοί ενήλικες πίνουν πολύ περισσότερο από αυτό – και το επακόλουθο είναι να βλάπτουν τον οργανισμό τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα, η κίρρωση του ήπατος εξαιτίας της υπερκατανάλωσης αλκοόλ αποτελεί πλέον την 12 αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Δυτική Ευρώπη, καθώς προκαλεί ηπατικό καρκίνο. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ εμπλέκεται και σε άλλους καρκίνος – κυρίως του στόματος, του λάρυγγα και του μαστού – ενώ ευθύνεται και για πολλά τροχαία και καυγάδες που κοστίζουν ζωές.

Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, στην Ευρώπη 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ, ενώ στην Ελλάδα σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες (57%) δηλώνουν ότι καταναλώνουν αλκοόλ από τρεις φορές την εβδομάδα έως και κάθε μέρα.

Περίπου επτά στους δέκα Έλληνες αναφέρουν ότι πίνουν συνήθως ένα ή δύο ποτά κάθε φορά που θα βγουν για διασκέδαση, ενώ το 15% πίνει έως και τέσσερα ποτά τη φορά – με το 34% από αυτούς να αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε τουλάχιστον μια φορά που ήπιαν περισσότερα από πέντε ποτά σε μια έξοδο.

Ως ένα ποτό ορίζονται τα 150 ml κρασί ή 45 ml από «βαριά» ποτά (λ.χ. ουϊσκι, βότκα, τζιν) ή 350 ml μπύρα (σχεδόν ένα κουτάκι).

6. Σηκωθείτε από τις καρέκλες

Η μία επιστημονική μελέτη μετά την άλλη αποδεικνύουν πως όταν κάποιος κάθεται καθημερινά με τις ώρες, υπονομεύει την υγεία του, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου (ιδίως του μαστού και του παχέος εντέρου).

Ακόμα, δε, και αν διαθέτει καθημερινά λίγο χρόνο για να γυμνάζεται, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει την βλάβη που υφίσταται από την πολύωρη ακινησία όλες τις άλλες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με μελέτες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS).

Επιπλέον, μελέτες που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να θωρακιστεί η υγεία πρέπει κάθε μισή ώρα να σηκωνόμαστε από τις καρέκλες για 2-5 λεπτά.

Πέραν τούτου, απαραίτητες είναι και τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα ήπιας δραστηριότητας (λ.χ. περπάτημα με βήμα αρκετά γρήγορο, ώστε να νιώθει κάποιος πως ζεσταίνεται και αναπνέει πιο γρήγορα, κατορθώνοντας ταυτοχρόνως να συζητάει με άνεση) ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης φυσικής δραστηριότητας (π.χ. τζόγγινγκ).

7. Μην καπνίζετε

Η πιο αναμενόμενη από τις συστάσεις, αλλά ισχύει. Έχει τεκμηριωθεί ότι το τσιγάρο από μόνο του «κόβει» μια δεκαετία από το προσδόκιμο επιβιώσεώς μας, αλλά και χρόνια καλής ποιότητας ζωής, καθώς καταστρέφει ολόκληρο τον οργανισμό, οδηγώντας σε καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια και καρκίνο.

Ευρωπαϊκή μελέτη του 2006, λ.χ., έδειξε ότι οι πιθανότητες ενός μη καπνιστή να εκδηλώσει καρκίνο του πνεύμονα είναι 0,2% και μιας μη καπνίστριας 0,4%. Σε έναν πρώην καπνιστή είναι 5,5% και σε μια πρώην καπνίστρια 2,6%, σε έναν νυν καπνιστή που δεν υπερβαίνει τα πέντε τσιγάρα την ημέρα 15,9% και σε μία νυν καπνίστρια 9,5%, ενώ σε όσους υπερβαίνουν τα πέντε τσιγάρα την ημέρα είναι 24,4% (18,5% στις γυναίκες).

Ωστόσο, το κάπνισμα ευθύνεται και για πολλούς άλλους καρκίνους (είναι συνολικώς 12 και συμπεριλαμβάνουν τους καρκίνους του στόματος και της ουροδόχου κύστεως), ενώ προκαλεί και το ένα στα έξι κρούσματα καρδιοπάθειας. Επιπλέον, μόνο οι μισοί μακροχρόνιοι καπνιστές περνάνε τα 70 τους χρόνια.

Τα καλά νέα είναι πως όποιος κόβει το κάπνισμα, ξανακερδίζει λίγα ή πολλά από τα χαμένα χρόνια, αναλόγως με την ηλικία που σβήνει το τελευταίο του τσιγάρο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο που δημοσιεύθηκε προ διμήνου στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Όπως έδειξε, όσοι κόβουν το κάπνισμα σε ηλικία 35-44 ετών κερδίζουν σχεδόν εννέα από τα 10 χαμένα χρόνια ζωής, ενώ όσοι το κόβουν μεταξύ 45 και 54 ετών κερδίζουν έξι από τα χαμένα χρόνια. Όσοι εξάλλου σβήνουν το τελευταίο τους τσιγάρο στις ηλικίες 55-64 ετών, κερδίζουν μόλις τα τέσσερα από τα δέκα χαμένα χρόνια ζωής.

8. Προσοχή στο δρόμο

Σύμφωνα με την έκθεση «European facts and Global status report on road safety 2013» που μέσα Μαρτίου έδωσε στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ, πάνω από 92.400 Ευρωπαίοι (μεταξύ αυτών περίπου 1.500 Έλληνες) αφήνουν ετησίως την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, πέφτοντας θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, για κάθε άνθρωπο που πεθαίνει, ακόμα 112 μεταφέρονται στα επείγοντα και 23 χρειάζονται νοσηλεία. Το 25%, δε, όσων τραυματίζονται σε τροχαίο, καταλήγουν με μόνιμη αναπηρία.

Το 54% των θυμάτων είναι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 15 έως 44 ετών, ενώ το 75% είναι άνδρες. Τα επτά στα δέκα θύματα, εξάλλου, είναι οδηγοί ή συνοδηγοί οχημάτων (τα υπόλοιπα είναι πεζοί ή ποδηλάτες).

Σύμφωνα με υπολογισμούς βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι συνδύασαν στοιχεία του ΠΟΥ με στοιχεία από το υπουργείο Μεταφορών της πατρίδας τους,οι πιθανότητες να σκοτωθεί κάποιος πριν από τα 75 του χρόνια σε τροχαίο ατύχημα με αυτοκίνητο είναι 1 στις 976, όταν με το αεροπλάνο είναι 1 στις 54.433 και με το τραίνο 1 στις 131.313.

9. Δημιουργήστε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς

Τόσο η «Μελέτη Ικαρία» όσο και διεθνείς κλινικές μελέτες συνηγορούν ότι οι καλές κοινωνικές σχέσεις μπορούν να δώσουν χρόνια στη ζωή – και ζωή στα χρόνια.

Μία μελέτη-σταθμός για την μακροζωία, η επονομαζόμενη Μελέτη Grant που άρχισε το 1940 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και διήρκησε σχεδόν επτά δεκαετίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ουσιώδεις, ανθρώπινες σχέσεις είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη, μακροχρόνια ζωή», όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζωρτζ Βάιλαντ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ, ο οποίος ηγείται της μελέτης τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, μόνον τέσσερις από τους 31 εθελοντές που έμειναν εις αεί εργένηδες εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή, όταν μεταξύ όσων είχαν καλές οικογενειακές σχέσεις το ένα τρίτο οδεύουν προς τα 90 τους χρόνια. Ωστόσο, ακόμα και όσοι δεν είχαν οικογένεια, αλλά είχαν καλούς φίλους, είχαν όφελος στην επιβίωση – το ίδιο και όσοι είχαν συντροφιά κατοικίδια.

Κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο (εκατομμύρια θάνατοι, 2010)

Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό = 12,9 (το ένα τέταρτο όλων των θανάτων)

Υπέρταση = 9,4

Κάπνισμα = 6,3

Αλκοόλ = 5

Καθιστική ζωή και κακή διατροφή = 12,5

ΕΛΛΑΔΑ


Το προσδόκιμο επιβιώσεως 1970-2010 (σε έτη)
Χρονολογία   Άνδρες   Γυναίκες
1970                71,50       75,28
1980                73,28       77,80
1990                74,49       79,30
2000                75,40       80,48
2010                77,05       82,13
Προσδόκιμο επιβίωσης χωρίς προβλήματα υγείας (σε έτη)
Χρονολογία    Άνδρες   Γυναίκες
1990                 64,16       66,72
2010                 65,86       68,71



Διαβάστε περισσότερα...