Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πλούσιες Κινέζες πηγαίνουν στην Ταϊβάν για σεξ


Η νέα «μανία» της υψηλής κοινωνίας.

Έξαλλο με τα μέλη της υψηλής κοινωνίας είναι το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, καθώς πολλές πλούσιες Κινέζες φέρονται να ταξιδεύουν στην Ταϊβάν για… σεξ με νεότερους άντρες!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι στα «σεξ πάρτι» συμμετέχουν μεσήλικες γυναίκες, σύζυγοι επιχειρηματιών, πολιτικών και κινέζων αξιωματούχων.

«Καθώς φοβούνται να προσλάβουν άντρες ιερόδουλους στην Κίνα, επειδή θα τις ανακαλύψουν, περνούν στην Ταϊβάν για να… αγοράσουν σεξ» ανέφερε ένας αξιωματικός και συνέχισε: «Οι πλούσιες γυναίκες είναι συνήθως μέσης ηλικίας ή μεγαλύτερες. Πηγαίνουν στην Ταϊβάν σε ομάδες έχοντας ένα και μόνο σκοπό: να κάνουν σεξ με νεότερους άντρες, τους οποίους πληρώνουν για τις υπηρεσίες τους».



Οι γυναίκες έρχονται σε επαφή με τους άντρες μέσω διαφόρων πρακτορείων. Κυκλοφορούν μαζί τους και τους παρουσιάζουν ως τους «γραμματείς» τους.



Ο Ahong είναι ένας από αυτούς. Όπως αναφέρει η εφημερίδα κάνει το «γραμματέα» εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο οι κινέζες σύζυγοι είναι «μανιακές με το σεξ».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο


Δεν καλύπτονται τα επίπεδα ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στις περισσότερες πόλεις του κόσμου δεν καλύπτει τα επίπεδα ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ-WHO) με αποτέλεσμα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού και άλλων ασθενειών.

Η βάση δεδομένων «αστικού αέρα» περιλαμβάνει 1600 πόλεις σε 91 χώρες, 500 περισσότερες από την προηγούμενη βάση του 2011, γεγονός ενδεικτικό της αυξημένης ευαισθητοποίησης παγκοσμίως για το μείζον ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιπτώσεών του.

Μόλις το 12% των κατοίκων των αστικών κέντρων διαμένουν σε πόλεις όπου η ποιότητα του αέρα εμπίπτει στα όρια ασφαλείας του ΠΟΥ. Απεναντίας, ο μισός αστικός πληθυσμός εκτίθεται σε ατμοσφαιρική ρύπανση 2,5 φορές υψηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα ασφαλείας του ΠΟΥ.

Βασική πηγή του κακού είναι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με κυριότερες εκφάνσεις της την ενεργειακή παραγωγή από εργοστάσια άνθρακα-παρά τα εξωφρενικά που υποστηρίζουν κατά καιρούς ορισμένοι αμετανόητοι υποστηρικτές του λιγνίτη ακόμα και στις παντελώς υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά, κοινωνικά και υγειονομικά ηλεκτροπαραγωγικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας- και την εκτεταμένη χρήση των αυτοκινήτων αντί των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου στις αστικές μετακινήσεις.

Επίσης, ευθύνονται η μη αποδοτική χρήση ενέργειας στα κτήρια και η ανεξέλεγκτη χρήση ακατάλληλης βιομάζας στη μαγειρική και τη θέρμανση, αιτία της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα της χώρας μας.

«Υπερβολικά πολλά αστικά κέντρα στις μέρες μας τυλίγονται από μολυσμένο αέρα σε βαθμό που ο ουρανός δεν είναι ορατός» επισημαίνει η Δρ Φλάβια Μπουστρέο από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας Οικογένειας, Παιδιών και Γυναικών του ΠΟΥ.

Βασικό κριτήριο για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα είναι οι τιμές των μικροσωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερης (PM2.5).

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο αέρας αυτός είναι πολύ επικίνδυνος για να τον αναπνεύσουμε. Έτσι, ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των κατοίκων τους, ιδίως των παιδιών και των ηλικιωμένων» προσθέτει.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ τον προηγούμενο μήνα, η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 3,7 εκατ. ανθρώπων ηλικίας κάτω από 60 έτη το 2012. Μαζί με τη ρύπανση εσωτερικού χώρου, η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι εκ των σημαντικότερων υγειονομικών κινδύνων σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους το 2012, περισσότερους από το AIDS και την ελονοσία μαζί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο είναι:

1. Δελχί, Ινδία

2. Πάτνα, Ινδία

3. Γκουαλιόρ, Ινδία

4. Ραϊπούρ, Ινδία

5. Καράτσι, Πακιστάν

6. Πεσαβάρ, Πακιστάν

7. Ραβαλπιντί, Πακιστάν

8. Χοραμαμπάντ, Ιράν

9. Αχμενταμπάντ, Ινδία

10. Λάκναου, Ινδία


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γύπας πέταξε προς την ελευθερία


Είχε βρεθεί δηλητηριασμένος από τον «Αρκτούρο».

Προς την ελευθερία πέταξε ένας ασπροπάρης, παγκοσμίως απειλούμενο είδος γύπα, που είχε βρεθεί την Πρωτομαγιά, στην περιοχή των Κομνηνών Κοζάνης, σε άσχημη κατάσταση, πιθανόν από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος.

Ο αδύναμος γύπας παραδόθηκε στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου» από το Δασονομείο Πτολεμαΐδας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην ΑΝΙΜΑ, στην Αθήνα, για εξετάσεις, ανάρρωση και προετοιμασία της επανένταξής του και πάλι στη φύση.

Χάρη στη φροντίδα των κτηνιάτρων ανάρρωσε πλήρως και απελευθερώθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, κοντά στο μέρος όπου βρέθηκε, ενώ στην πλάτη του τοποθετήθηκε, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), ένας δορυφορικός πομπός που θα επιτρέψει την παρακολούθηση των μετακινήσεών του καθώς και τη μετέπειτα μεταναστευτική του διαδρομή.

Ο ασπροπάρης είναι ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατες καταγραφές του είδους που υλοποιεί η ΕΟΕ με το WWF Ελλάς στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη», στη χώρα μας έχουν απομείνει πλέον λιγότερα από 15 ζευγάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Αρκτούρου» «η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με μεγάλες κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις».

«Μία από τις πιο αποτελεσματικές και άμεσες δράσεις για την καταπολέμηση των δολωμάτων είναι η χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση δηλητηρίων, όπως οι δυο μονάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για τον Ασπροπάρη στις περιοχές των Μετέωρων-Αντιχάσιων και Έβρου» επισημαίνεται σχετικά.







Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τον «Αρκτούρο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ανακάλυψα ότι πάσχω από Αλτσχάιμερ»


Μπερλουσκόνι: Βρίσκομαι στο πρώτο στάδιο της νόσου όπου ξεχνάω ονόματα.

Ο Ιταλός μεγιστάνας και πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποκάλυψε στην τηλεοπτική εκπομπή «Telecamere» της κρατικής τηλεόρασης Raitre, πως πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Ανακάλυψα ότι πάσχω από Αλτσχάιμερ»

Ο Μπερλουσκόνι που καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή και ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, εκτίει την ποινή προσφέροντας κοινωνικές υπηρεσίες στον οίκο ευγηρίας «Sacra Famiglia» στο Τσεζάνο Μποσκόνε, που βρίσκεται στην περιφέρεια του Μιλάνο, όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι με Αλτσχάιμερ.

«Ανακάλυψα πως πάσχω κι εγώ από τη νόσο» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» και συνέχισε, «υπάρχουν 4 φάσεις της νόσου, εγώ βρίσκομαι στην πρώτη, την λιγότερο σοβαρή, ένα είδος αμνησίας, αφού ξεχνάω συχνά τα ονόματα των ανθρώπων».

«Ζω με την βεβαιότητα πως θα καταφέρω να βοηθήσω τα άτομα που έχουν ανάγκη. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα με κάνει να γίνω καλύτερος άνθρωπος, ενώ δεν μου είναι άγνωστη, αφού επισκεπτόμουν τους νοσηλευόμενους, από την εποχή που η μητέρα μου ήταν στο νοσοκομείο» συνέχισε ο Μπερλουσκόνι.

«Κατάφερα να νικήσω τον καρκίνο, μια εμπειρία που με έκανε πολύ δυνατό, πλέον έμαθα να κερδίζω τον φόβο και δεν με τρομάζει τίποτα» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, που ελπίζει να κερδίσει το κόμμα του μια υψηλή θέση στις επικείμενες ευρωεκλογές, για να μπορέσει να παίξει ρόλο στα δρώμενα της χώρας του, αφού δεν έχει εγκαταλείψει την φιλοδοξία να επιστρέψει στην πρωθυπουργία...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αεροπλάνο «έχασε» τμήμα του φτερού του εν πτήσει!


Επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Πολλά μπορούν να συμβούν στη διάρκεια μιας πτήσης αλλά σίγουρα δεν είναι σύνηθες οι επιβάτες να βλέπουν τμήμα του φτερού να… «κρεμάει» λίγο μετά την απογείωση! Συνέβη ωστόσο σε πτήση της CityJet από το Λονδίνο με προορισμό τη Φλωρεντία και περισσότερους από 60 επιβάτες.

Το τμήμα του φτερού που αποκολλήθηκε έμεινε να αιωρείται όσο το αεροσκάφος γύριζε επειγόντως πίσω στο αεροδρόμιο από όπου είχε απογειωθεί.

Παρά τη ζημιά, ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος ομαλά και με ασφάλεια ύστερα από συνεχή επικοινωνία με την υπηρεσία εδάφους και ειδικούς.

«Η πτήση WX 281 είχε μόλις απογειωθεί από το City Airport με προορισμό τη Φλωρεντία όταν ένα κάλυμμα του μηχανισμού του φτερού μερικώς αποκολλήθηκε. Το πλήρωμα ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία και επέστρεψε στο αεροδρόμιο», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, «η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ενημερώθηκε και το αεροσκάφος έκανε ομαλή προσγείωση. Οι επιβάτες προωθούνται στον προορισμό τους με άλλο αεροσκάφος και δίωρη καθυστέρηση».

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσληψη 149 τελωνειακών στο υπουργείο Οικονομικών


Εκδόθηκε η σχετική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ.

Την προκήρυξη για την πλήρωση 149 θέσεων για τελωνιακούς εξέδωσε το ΑΣΕΠ, οι οποίες αφορούν τακτικό προσωπικό με Πανεπιστημιακή, Τεχνολογική και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην προκήρυξη.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 και λήγει με την πάροδο της Τρίτης 17 Ιουνίου 2014.

Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά υποβάλλονται ταχυδρομικά στο ΑΣΕΠ, με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:
ΑΣΕΠ
Αίτηση για την προκήρυξη 2Κ/2014
Κατηγορία ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ
ΤΘ 14.308
Αθήνα ΤΚ 115.10

Η προθεσμία υποβολής μέσω ταχυδρομείου λήγει με την πάροδο της Δευτέρας 23 Ιουνίου 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Απόπειρα βιασμού στην Αγία Μαύρα


Ένας Ρουμάνος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, συνελήφθη σήμερα το απόγευμα στην περιοχή της Αγίας Μαύρας Τραγανού με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού εις βάρος μιας 44χρονης γυναίκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews.com, ο Ρουμάνος αποπειράθηκε να τη βιάσει, ωστόσο οι δυνατές κραυγές ήταν αυτές που την έσωσαν.

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και συνέλαβε τον Ρουμάνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Όχημα για τη μετακίνηση των ΑμεΑ τις ημέρες των εκλογών διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης


Στόχος να διευκολυνθούν στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος
.
Τη διάθεση ειδικού οχήματος για τη μετακίνηση των ΑμεΑ που το επιθυμούν προκειμένου να διευκολυνθούν στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος κατά τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014 προγραμματίζει μέσω των υπηρεσιών του ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η μεταφορά θα γίνεται την Κυριακή 18 και την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 και ώρες από 10:00 έως 19:00 σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης



Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν βοήθεια για τους αλκοολικούς γονείς τους


Όλο και περισσότερα παιδιά στη Βρετανία ζητούν βοήθεια για τα προβλήματα αλκοολισμού των γονέων τους.

Ο αριθμός των παιδιών από τη Βρετανία που τηλεφωνούν στη μη κυβερνητική οργάνωση Childline για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα προβλήματα αλκοολισμού και εθισμού στα ναρκωτικά των γονιών τους έχει διπλασιαστεί μέσα σε διάστημα ενός έτους, ανακοίνωσε η Εθνική Οργάνωση για την Πρόληψη της Βίας κατά των Παιδιών (NSPCC).

«Ο πατέρας μου καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών τον τελευταίο καιρό, αυτό καταστρέφει την οικογένειά μας. Γίνεται οξύθυμος όταν πίνει και μας λέει ότι είμαστε ηλίθιοι και δε χρησιμεύουμε σε τίποτα. Είναι δύσκολο να το διαχειριστώ καθώς γνωρίζω ότι κατά βάθος είναι ένας καλός μπαμπάς» είπε ένα παιδί – υπό καθεστώς ανωνυμίας – στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης της ΜΚΟ ChildLine.

Τέτοιου είδους τηλεφωνήματα γίνονται ολοένα και πιο συχνά. «Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο από τα 2.509 το 2012 στα 5.323 το 2013. Δεχόμαστε τουλάχιστον 100 κάθε εβδομάδα» επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της NSPCC.

Η ηλικία των παιδιών που επικοινωνούν με την ChildLine είναι στην πλειονότητά τους μεταξύ 12 και 15 ετών. Όμως ένα ποσοστό 10% πηγαίνει ακόμη στο δημοτικό σχολείο.

Ο αλκοολισμός των γονιών θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. «Ένα παιδί στα 10 υπήρξε θύμα σωματικής βίας εκ μέρους του πατέρα του και της μητέρας του που βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών ζει επίσης σε ένα βρώμικο περιβάλλον, ήτοι επικίνδυνο. Κάποια αντιμετωπίζουν ακόμη και έλλειψη τροφής ή ρουχισμού καθώς τα χρήματα της οικογένειας δαπανώνται για την αγορά αλκοόλ» υπογράμμισε ο Τομ Ραχίλι, ο υπεύθυνος για τις οικογενειακές υπηρεσίες της NSPCC.

Στις οικογένειες αυτές, τα παιδιά «πέφτουν σε κατάθλιψη ή αναπτύσσουν αυτοκτονικές τάσεις» υπογράμμισε. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν μόνο «την κορυφή του παγόβουνου» τόνισε.

Στη Μεγάλη Βρετανία, περισσότερα από 250.000 παιδιά έχουν γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης. Το ένα τρίτο των παιδιών μεγαλώνει σε μια οικογένεια στην οποία τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προειδοποιητική διακοπή μεταφοράς μαθητών


Στην προειδοποιητική διακοπή της μεταφοράς 5.000 μαθητών της Θεσσαλονίκης στα σχολεία τους θα προχωρήσουν την Τρίτη, 20 Μαΐου, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.

Την ίδια μέρα, οι ιδιοκτήτες, ο οποίοι διεκδικούν την καταβολή οφειλόμενων από το 2012 και το 2013, θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση, μαζί με τα πούλμαν, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη η μεταφορά των μαθητών θα γίνει κανονικά, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποια λύση μέχρι την Παρασκευή (οπότε και τα σχολεία είναι κλειστά), θα προχωρήσουν από τη Δευτέρα, 26 Μαΐου, σε επ' αόριστον διακοπή της μεταφοράς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά των αποδείξεων


Οι αποδείξεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει έκπτωση ο μισθωτός και ο συνταξιούχος στο τελικό ποσό του φόρου και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Δείτε ποιες αποδείξεις χρειάζονται.

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίο του STAR.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται η διάταξη για τη φορολόγηση στα ομόλογα


Στην κατάργηση της διάταξης που επιβάλει φόρο υπεραξίας για κέρδη ξένων επενδυτών από ελληνικά ομόλογα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος με το οποίο επικοινώνησε το Euro2day.gr σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η διευκρινιστική εγκύκλιος που έγινε ευρύτερα γνωστή χθες και συνέβαλε στην μεγάλη αύξηση των spread των ελληνικών ομολόγων, αλλά η ίδια η διάταξη.

Γι’ αυτό και στις προθέσεις του υπουργείου είναι να απαλειφθεί η διάταξη συνολικά. Ηδη αναζητείται ο τρόπος ώστε να γίνει αυτό αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή.

Όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών από τη στιγμή που ανακλήθηκε η εγκύκλιος, η συγκεκριμένη διάταξη νόμου είναι πρακτικά ανενεργή. Για λόγους ασφάλειας δικαίου, όμως, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, θα προωθηθεί και η σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή.

Η ρύθμιση προβλέπει υποχρέωση καταβολής φόρου επί της υπεραξίας που είχαν ξένοι επενδυτές από ελληνικά ομόλογα για την περίοδο 2012-2013 από 20 έως 33%.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, οπότε έγινε ευρέως γνωστή η εγκύκλιος υπήρξαν, σε συνδυασμό με την γενικότερη αβεβαιότητα στην αγορά ενόψει εκλογών, ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό οδήγησε στην εκτίναξη της (αντιστρόφως κινούμενης από την τιμή) απόδοσης στο 6,84% ή 53 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Το υπουργείο αρχικά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημείωσε ότι «Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 1/1/2014 και εφεξής, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών», προσθέτοντας ότι «οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/2/2012 μέχρι 31/12/2013 φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας».

Εν τέλει όμως αναγκάστηκε να πάρει πίσω την επίμαχη εγκύκλιο. Τώρα κινείται για την πλήρη κατάργηση της διάταξης.

Εν τω μεταξύ πάντως οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκαν και την Παρασκευή με αυτή του δεκαετούς να σκαρφαλώνει στο 6,96%. Το 5ετές κινείται στο 5,3%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Επιδημία" γαστρεντερίτιδας στην Κόρινθο


Περισσότερα από 100 άτομα έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες ώρες στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου με έντονα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Η ιστοσελίδα sfedona.gr επικοινώνησε με τον Διοικητή του νοσοκομείου Γιάννη Άρχοντα, ο ο οποίος είπε ότι το νοσοκομείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα και όσα κρεβάτια έχει θα τα διαθέσει στους ασθενείς με τα σοβαρότερα συμπτώματα. Το φαινόμενο παρουσιάστηκε έντονα στους πολίτες από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει τώρα μικρή κάμψη του φαινομένου, όμως τόνισε δεν εφησυχάζουν και έχουν ειδοποιήσει ήδη το Πανελλαδικό κέντρο λοιμώξεων.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπολογίζεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας στη μισθολογική εξέλιξη


Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς που επανέρχονται στην υπηρεσία.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί στο καθεστώς αυτό δεν δύναται να υπολογιστεί για τη βαθμολογική και κατά συνέπεια ούτε για τη μισθολογική τους εξέλιξη. Αυτό αναφέρεται σε απάντηση που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε σχετικό ερώτημα της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β' Αθήνας.

Όσον αφορά ειδικότερα τους εκπαιδευτικούς που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση της διοικητικής πράξης με την οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και έχουν επιτύχει αναστολή εκτέλεσης αυτής της διοικητικής πράξης, επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι στο πλαίσιο της εν λόγω αναστολής και όσο χρόνο διαρκεί αυτή, αναστέλλονται και οι συνέπειες της διαθεσιμότητας, ήτοι η παύση της άσκησης των καθηκόντων τους, με αποτέλεσμα, να επανέρχονται στην υπηρεσία.

Ως εκ τούτου, τονίζεται ότι για τους εκπαιδευτικούς αυτούς έχουν ανασταλεί προσωρινά οι συνέπειες της διαθεσιμότητας και το διάστημα για το οποίο ισχύει η αναστολή της διαθεσιμότητας υπολογίζεται για τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.

Στο ίδιο έγγραφο, που έχει αναρτήσει η ΔΔΕ Φλώρινας, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι με τις διατάξεις του ν. 4024/2011, στο πεδίο εφαρμογής του οποίου υπάγονται και οι εκπαιδευτικοί, καθιερώθηκε νέο σύστημα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, δυνάμει του οποίου προβλέφθηκε η απόλυτη σύνδεση των βαθμολογικών προαγωγών με το σύστημα οικονομικών απολαβών των υπαλλήλων.

Κατ' εφαρμογή δε του ως άνω συστήματος, η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων συνδέεται με τις εφαρμοστέες διατάξεις περί βαθμολογικής τους εξέλιξης, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον διαφοροποίηση μεταξύ του χρόνου που υπολογίζεται για βαθμολογική και αυτού που αναγνωρίζεται για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 89 του Υπαλληλική Κώδικα (ν.3528/2007), η οποία ελλείψει διαφορετικής πρόβλεψης στο ν.4024/2011 έχει διατηρηθεί σε ισχύ, «Στο χρόνο για προαγωγή δεν υπολογίζεται: α) ο χρόνος της διαθεσιμότητας». Ακόμη, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. η του άρθρου 16 του ν.1566/1985, «για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών εφαρμόζονται κατά τα λοιπά οι διατάξεις που ισχύουν για την εξέλιξη των άλλων δημόσιων υπαλλήλων».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η διάταξη του άρθρου του ν. 4024/2011, αφορά, όπως ρητά αναφέρεται σε αυτή, τον χρόνο της διαθεσιμότητας λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης (προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ίδιου νόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τμήμα στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014


Επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές για τους αποφοίτους του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας.

Ικανοποιήθηκε το αίτημα φορέων της Κεφαλληνίας για την μετονομασία του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 56 του ν.4264, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μετονομάζεται σε Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τ.Ε. με έδρα το Αργοστόλι και εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Το τμήμα δέχεται εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 και εφεξής.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχε αποφασιστεί από το ΥΠΑΙΘ η μεταφορά του τμήματος στον Πύργο Ηλείας γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αντίδρασης των φορέων του νησιού. Το τμήμα δεν δέχθηκε υποψηφίους το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και δεν υπήρχε στο μηχανογραφικό δελτίο.

Μετά από την απόφαση του υπουργού Παιδείας να μετονομαστεί το τμήμα σε Ψηφιακών Μέσων όπως το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης θα μπορούν να το δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Προς ενημέρωση των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης παραθέτουμε τα όσα αναφέρονται για τα επαγγελματικά δικαιώματα από την ιστοσελίδα του αντίστοιχου τμήματος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις τους απασχολούνται, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες είτε αυτοδύναμα ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνιακή πολιτική στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες:

- Κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων επικοινωνίας επιχειρήσεων και οργανισμών.

- Σχεδιασμός και υλοποίηση επικοινωνιακού προγράμματος συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών ενημέρωσης.

- Κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων παρουσίασης και προβολής της εικόνας επιχειρήσεων, οργανισμών και ατόμων.

- Συμμετοχή στην κατάρτιση και υλοποίηση προωθητικών ενεργειών συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

- Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προεκλογικών εκστρατειών και προγραμμάτων δημοσίων υποθέσεων για τον επηρεασμό των κέντρων λήψης αποφάσεων (Lobbying).

- Σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων δημοσίου ενδιαφέροντος για την επικοινωνία και προβολή της εικόνας του φορέα συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων, των συνεδρίων, των ημερίδων και λοιπών εκδηλώσεων.

- Σχεδιασμός και εφαρμογή της παρουσίασης του φορέα (δημοσίου, ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού) με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

- Χάραξη στρατηγικής και υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών για την προώθηση της εικόνας και των συμφερόντων του φορέα μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

- Συμμετοχή στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας αγοράς με στόχο τη διερεύνηση των επικοινωνιακών αναγκών του φορέα ή / και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων δράσεων και προγραμμάτων επικοινωνίας.

- Συμμετοχή στην κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων ενδοεπιχειρισιακής επικοινωνίας.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες της ιεραρχίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος με την απόκτηση του πτυχίου τους ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Προοπτικές

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας θα μπορούν να βρουν απασχόληση ως:

- Στελέχη επικοινωνίας σε γραφεία ή τμήματα επικοινωνίας επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

- Στελέχη σε τμήματα Μάρκετινγκ, Πωλήσεων, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης επιχειρήσεων του δευτερογενούς και κυρίως του τριτογενούς τομέα. Ιδιαίτερα η απορρόφηση τους μπορεί να γίνει στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των τουριστικών επιχειρήσεων, των οργανισμών ιατρικής περίθαλψης, της φαρμακοβιομηχανίας.

- Στελέχη εταιρειών επικοινωνίας, διαφημιστικών εταιρειών, εταιρειών έρευνας αγοράς, εταιρειών δημοσκοπήσεων και εταιρειών πληροφορικής που ειδικεύονται στην δημιουργία ιστοσελίδων.

- Στελέχη ειδησεογραφικών οργανισμών, οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης, μη κυβερνητικών οργανισμών, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και εν γένει ιδρυμάτων που προάγουν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις τέχνες.

- Στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη μια διεθνή παρουσία ή βρίσκονται στο στάδιο της διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων τους.

Επίσης οι πτυχιούχοι των μπορούν να ανελιχθούν και να διαπρέψουν ως:

- Διευθυντικά στελέχη τμήματος επικοινωνίας, διαφήμισης, μάρκετινγκ.

- Διευθυντές εταιρειών επικοινωνίας, διαφημιστικών εταιριών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και φιλανθρωπικών και άλλων ιδρυμάτων.

- Σύμβουλοι επικοινωνίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

- Σύμβουλοι επικοινωνίας σε υπουργεία, οργανισμούς, πολιτικά κόμματα, πολιτικές προσωπικότητες.

Οι προοπτικές απασχόλησης στον τομέα της επικοινωνίας τόσο στο εγγύς, όσο και το απώτερο μέλλον κρίνονται ευοίωνες.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή Εκπροσώπων του Ιδιωτικού Τομέα και Ωφελούμενων στο 3ο Forum Εργασίας της Πράξης: "Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία"


Ανακοίνωση 15.05.2014


Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή Εκπροσώπων του Ιδιωτικού Τομέα και Ωφελούμενων στο 3ο Forum Εργασίας της Πράξης: «Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής».

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ προσκαλεί τους/τις 100 ωφελούμενους/ες της Πράξης και τους/τις ενδιαφερόμενους/ες που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα για τη συμμετοχή τους στο 3ο Forum Εργασίας που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Πράξης: «Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής».
Η Πράξη απευθύνεται σε 100 άνεργους/ες πολίτες με αναπηρία και ενεργεί προς την προετοιμασία και την υποστήριξή τους (μέσω υπηρεσιών συμβουλευτικής, κατάρτισης, δικτύωσης με τον επιχειρηματικό κόσμο) με τη βλέψη της ένταξής τους στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα στις δομές απασχόλησης του τουριστικού κλάδου.

Το 3ο Forum Εργασίας της Α.Σ. ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ διοργανώνεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) στο πλαίσιο της Δράσης 2: «Δικτύωση Ωφελούμενων με Επιχειρήσεις – Fora Εργασίας» της εν θέματι Πράξης και θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 21η Μαΐου 2014 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52), Αίθουσα «ΝΙΚΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ», στις 10:00 π.μ.

Το Forum αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση της επαφής των ωφελούμενων της Πράξης με επιχειρήσεις που αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό και στην εξοικείωσή τους με υποψήφιους και δυνητικούς εργοδότες. Το Forum θα υλοποιηθεί μέσω συμμετοχής εκπροσώπων από επιχειρήσεις που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με τους ωφελούμενους/ες της Πράξης και τη συλλογή βιογραφικών σημειωμάτων προς το σκοπό της προώθησής τους σε θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του Forum Εργασίας θα λειτουργήσει πάνελ ομιλιών και παρουσιάσεων καθώς και ‘τραπέζια’ συνεντεύξεων και για την απρόσκοπτη διοργάνωσή του παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες όπως προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
Οι ωφελούμενοι/ες της Πράξης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Forum Εργασίας, παρακαλούνται όπως φέρουν μαζί τους τουλάχιστον τρία (3) αντίτυπα του βιογραφικού τους σημειώματος. Η προσκόμιση βιογραφικού σημειώματος δεν απαιτείται στις περιπτώσεις ωφελούμενων που επιθυμούν απλώς να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Forum χωρίς να εμπλακούν στη διαδικασία των συνεντεύξεων.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπρόσωποι από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μπορούν να συμπληρώσουν τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και να την αποστείλουν μέσω fax είτε στην Ε.Σ.ΑμεΑ – 210 52 38 967 είτε στην Α.Σ. ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ – 210 88 47 223, το αργότερο έως την Τρίτη, 20/05/2014, ώρα 13:00. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το Forum, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο της Ε.Σ.ΑμεΑ, 210 99 49 837.

Στην περίπτωση που επιθυμούν επίσης να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα για το δυναμικό των ωφελούμενων της Πράξης, μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στον διαδικτυακό σύνδεσμο: http://pro-othisi.gr ή http://esamea.gr/multimedia/must-see και να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία βιογραφικών σημειωμάτων των ωφελούμενων που έχουν αναρτηθεί στη εν λόγω τοποθεσία.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ ευχαριστεί εκ των προτέρων τους/τις επιχειρηματίες και τους/τις εκπροσώπους από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας για το ενδιαφέρον της συμμετοχής τους στο Forum Εργασίας της 21ης Μαΐου και κατ’ επέκταση για την έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία και τη συμβολή τους στην υποστήριξη της ένταξης των πολιτών με αναπηρία στις παραγωγικές δομές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την Πράξη οι ενδιαφερόμενοι/ες δύνανται να ανατρέχουν στις ιστοσελίδες των Εταίρων της Α.Σ.: www.esamea.gr, www.kmop.gr, www.imee.gr, www.hatta.gr , www.posgamea.gr ή να απευθύνονται στην έδρα της Α.Σ. ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ, Ερατύρας 3, 104 39 Αθήνα, τηλέφωνο 210 82 59 664.

Η Πράξη υλοποιείται από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ‘ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ’ στο πλαίσιο της δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Υποχρέωση οι προσβάσιμες ιστοσελίδες στο Δημόσιο


Δελτίο Τύπου 16.05.2014

Αρ. Πρωτ.: 2199

Επιστολή στον υπουργό Δ. Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη απεύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την οποία ζητά να δοθεί από την Ελληνική Προεδρεία προτεραιότητα στην Οδηγία για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των φορέων του δημοσίου τομέα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένη την πρόσβαση στις πληροφορίες και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του διαδικτύου. Για εκατομμύρια Ευρωπαίους με αναπηρία, οι οποίοι χρειάζονται τεχνολογία πρόσβασης στο διαδίκτυο, η πρόσβαση σε πληροφορίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες συνιστά μια καθημερινή μάχη. Παρόλο που ο όγκος των πληροφοριών και των υπηρεσιών που διακινούνται και παρέχονται αντίστοιχα μέσω του διαδικτύου αυξάνεται συνεχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων και εμπορικών ιστοσελίδων εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια ευρωπαίοι με αναπηρία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και στις βασικές online υπηρεσίες.

Η ολοκλήρωση της Οδηγίας, της οποίας η πρώτη ανάγνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε τον φετινό Φεβρουάριου, για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των φορέων του δημοσίου τομέα θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την άρση των φραγμών και εμποδίων που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο 80 εκατομμύρια πολίτες με αναπηρία.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το Δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (98.5 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προσβάσιμες πόλεις ΣΗΜΕΡΑ


Δελτίο Τύπου 15.05.2014


Αρ. Πρωτ.: 2189

Επιστολή με την οποία ζητά να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην προσβασιμότητα των κτιρίων απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αριδαία αλλά και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας.
Μετά από υποδείξεις πολιτών με αναπηρία, για μη ύπαρξη προσβασιμότητας στην Εθνική Τράπεζα της Αριδαίας Πέλλας, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, η τράπεζα έχει την υποχρέωση να γίνει προσβάσιμη μέχρι το 2020. Τονίζει όμως ότι, η νομοθεσία μπορεί να δίνει χρονικό περιθώριο για τη προσβασιμότητα των κτιριακών υποδομών, όμως οι συμπολίτες μας με κινητικές αναπηρίες ζουν στο σήμερα. Και αυτό το σήμερα πρέπει να καταστεί ανθρώπινο για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Στα πλαίσια της Εταιρικής Ευθύνης που η ίδια η Εθνική Τράπεζα στην ιστοσελίδα της τονίζει ότι ασπάζεται, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι η Τράπεζα μπορεί και οφείλει να δείξει ευαισθησία κάνοντας το κατάστημα στην περιοχή της Αριδαίας προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία, κάτι που ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσει ηλικιωμένους, μητέρες με μωρά και παιδιά σε καροτσάκια, και κάθε άτομο με μειωμένη κινητικότητα.

Βεβαίως χρειάζεται συνεργασία με τον Δήμο, αφού οι επεμβάσεις στο πεζοδρόμιο είναι θέμα του Δήμου, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθ. 52907 - Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών (ΦΕΚ 2621/ΤΒ΄/31/12/2009). Ως εκ τούτου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είναι αρμόδια να διευθετήσει το κομμάτι της προσβασιμότητας του πεζοδρομίου, ενώ από ότι φαίνεται απαιτείται ράμπα στη διάβαση για να ανεβαίνει κάποιος στο πεζοδρόμιο και ράμπα στην είσοδο της τράπεζας, που είναι αρμοδιότητα της τράπεζας. Η δεύτερη (στην είσοδο) μπορεί να γίνει ή με την τοποθέτηση ράμπας ή αναβατορίου ή ενδεχομένως με «ανέβασμα» του πεζοδρομίου τοπικά. Αυτό θα πρέπει να το εξετάσουν οι τεχνικοί του Δήμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα λειτουργήσει η Τράπεζα Θεμάτων


Μέχρι 23/5 πρέπει να καταχωρηθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων κάθε σχολείου.

Απαραίτητη είναι η καταχώριση του προγράμματος εξετάσεων από τα Λύκεια για να προγραμματιστεί το χρονικό διάστημα στο οποίο η Τράπεζα Θεμάτων θα είναι ανοικτή για την κλήρωση των θεμάτων για κάθε μάθημα σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην Υ.Α 4703/7-5-2014. Ο προγραμματισμός των εξετάσεων θα είναι «ανοικτός» για τα σχολεία από τις 14/5 έως και τις 23/5.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Γκλαβάς και παρέχονται πληροφορίες για το πληροφοριακό σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας δημιούργησε ξεχωριστό πληροφοριακό σύστημα από αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ τάξης ώστε να μη σημειωθούν προβλήματα.

Άλλωστε όπως έχει γράψει το newsbeast.gr μέσα στις ενέργειες για την οργάνωση της Τράπεζας Θεμάτων συμπεριλαμβάνονταν και το αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα.

Στο Πληροφοριακό Σύστημα Προγραμματισμού Εξετάσεων η είσοδος γίνεται από την επιλογή: «Είσοδος Σχολείου». Στην επιλογή αυτή υπάρχουν δύο δυνατότητες:

- Για το σύνολο των δημόσιων σχολείων ή/και για τα ιδιωτικά που έχουν κωδικούς εισόδου του myschool, θα πρέπει να επιλέξουν την πρώτη επιλογή: «Είσοδος Σχολείου μέσω Myschool»

- Για τα ιδιωτικά ή τυχόν άλλα σχολεία που δεν έχουν κωδικούς του myschool, θα πρέπει να επιλέξουν τη δεύτερη επιλογή: «Είσοδος Σχολείου (Τοπικό)».

Για να λάβουν κωδικούς, την πρώτη φορά που θα προσπελάσουν το σύστημα, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με την τεχνική υποστήριξη μέσω της επιλογής: «Τεχνική Υποστήριξη». Στις επόμενες φορές θα μπαίνουν στο σύστημα από τη δεύτερη αυτή επιλογή με τους κωδικούς που έλαβαν.

Σημειώνεται ότι κάθε σχολείο θα μπορεί να κάνει τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμά εξετάσεων μέχρι την μέρα που θα «κλείσει» το σύστημα, στις 23/5/2014. Από τη μέρα που θα κλείσει το σύστημα, το σχολείο θα μπορεί μέσω της επιλογής «Πρόσθετες Ενέργειες» να καταχωρίσει:

- Αίτημα Αναβολής Εξέτασης: Επαναπροσδιορίζεται η ημερομηνία και ώρα εξέτασης ενός μαθήματος με τη σχετική αιτιολόγηση. Σημειώνεται ότι για να γίνει αποδεκτό το αίτημα πρέπει να είναι αιτιολογημένο.

- Συμπληρωματικές Εξετάσεις: Ορίζονται επαναληπτικές εξετάσεις για τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΑΙΘ με εγκύκλιο του ενημερώνει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύνανται οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για τη διευθέτηση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν αναφορικά με την κατάρτιση του προγράμματος και τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.

Υπογραμμίζεται ότι μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου: α) για τα Γυμνάσια να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έκδοση αποτελεσμάτων, υποβολή αιτήσεων για αναβαθμολόγηση) και β) για την Α΄, Β΄ τάξη των Ημερησίων ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. και την Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη των Εσπερινών ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των αποτελεσμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη Βούλγαρων συνδικαλιστών στο δημοψήφισμα για το νερό


Δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Τη στήριξή τους στο επικείμενο δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ύδρευσης και της αποχέτευσης εκφράζει το συνδικάτο «Υδροδότηση» της Βουλγαρίας.

«Το εθνικό κλαδικό συνδικάτο "Υδροδότηση", που αποτελεί μέρος της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας, στηρίζει ολόθερμα το αίτημα των πολιτών της Θεσσαλονίκης για ακύρωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του αρμοδίου για την παροχή πόσιμου νερού δημόσιου φορέα της πόλης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος του συνδικάτου Τρεπερούσκα Μλαντένοβα.

Εκφράζεται ακόμη η αλληλεγγύη των Βούλγαρων συνδικαλιστών στον αγώνα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, «οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι η παροχή πόσιμου νερού, να παραμείνουν στην αρμοδιότητα των δημοσίων φορέων ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για την ποιότητα, την ασφάλεια, την ελεύθερη πρόσβαση και τον έλεγχο των πολιτών στις υπηρεσίες αυτές», όπως σημειώνεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλείται παιδικό στοματικό διάλυμα


Κομμάτι από το πώμα ενδέχεται να έχει πέσει μέσα στο μπουκάλι.

Στην ανάκληση 2.948 τεμαχίων από το παιδικό στοματικό διάλυμα «Plac Away Junior», με αριθμό παρτίδας MJ114103, προχωράει η εταιρεία «ΩΜΕΓΑ ΦΑΡΜΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Πρόκειται για παρτίδα που κυκλοφόρησε μόνο στην Ελλάδα και παρουσιάζει ελαττωματική πλαστικοποίηση του πώματος. Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παρτίδα, μικρό λευκό πλαστικό κομμάτι, που προέρχεται από το εσωτερικό του πώματος, ενδέχεται κατά τη διαδικασία της συσκευασίας να έχει αποκολληθεί και να έχει πέσει στο εσωτερικό της φιάλης του προϊόντος, κάτι το οποίο εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους σε περίπτωση κατάποσης.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε προς την εταιρεία αναφορά ατυχημάτων από καταναλωτές, αλλά μόνο αναφορά από δύο φαρμακεία για διαπίστωση ξένου σώματος μέσα στο μπουκάλι, προτού διατεθεί το προϊόν στον τελικό καταναλωτή.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η εταιρεία συστήνουν στους καταναλωτές να απέχουν από οποιαδήποτε χρήση της συγκεκριμένης παρτίδας (MJ114103) του προϊόντος «Plac Away Junior». Επίσης οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει και έχουν στην κατοχή τους προϊόντα της εν λόγω παρτίδας, μπορούν να τα επιστρέψουν άμεσα στην εταιρεία ή στα συνεργαζόμενα σημεία πώλησης, προκειμένου να λάβουν σε αντικατάσταση νέα αντίστοιχα προϊόντα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας ΩΜΕΓΑ ΦΑΡΜΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. στα τηλέφωνα: 210-8188902 (κ. Πανάκη Νατάσα) & 210-8188971 (κ. Αναγνωστίδης Θεοφάνης), ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tanagnostidis@omega-pharma.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Εργαστήρια και εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων


Πλούσιο πρόγραμμα αύριο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο «Γύρος του Κόσμου σε 55 Ημέρες» είναι το θέμα της Έκθεσης Φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου, που εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014.

Οι επισκέπτες καλούνται να ταξιδέψουν στις 4 γωνιές του πλανήτη, αλλά και να συμμετάσχουν με τα παιδιά τους και στις άλλες εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει το Μουσείο μας, για τη ξεχωριστή αυτή ημέρα.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, περιλαμβάνει:

- Επίσκεψη στα Εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, για να μοιραστούν τα «μυστικά» τους. Οι επιστήμονες – υπεύθυνοι τμημάτων θα μιλήσουν για τη σημασία και την αξία των συλλογών και θα εξηγήσουν, πώς αυτές δημιουργούνται και συντηρούνται.

-Το Εργαστήρι Ζωγραφικής και Κολάζ « Φανταστικά Ζώα», όπου οι μικροί μας φίλοι με οδηγό τη φαντασία τους, θα εμπνευστούν από τα ζώα της έκθεσης και θα τα αποτυπώσουν μέσα από την προσωπική τους ματιά, χρησιμοποιώντας ως υλικά : κραγιόνια, ξυλομπογιές, υφάσματα, κουμπιά, μαρκαδόρους, χαρτιά, εφημερίδες.

- Την Έκθεση φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου με θέμα «Ο Γύρος του Κόσμου σε 55 ημέρες», με την οποία θα ταξιδέψετε σε υπέροχα μέρη του πλανήτη: Κάιρο, Αντίς Αμπέμπα, Ντόχα, Άμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Μπουμπάι, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Πνομ Πενχ, Σαγκάη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Λονδίνο. Η Σιμόνη Ζαφειροπούλου, το καλοκαίρι του 2013, έκανε μαζί με την κόρη της τον «Γύρο του Κόσμου» και φωτογράφισε τα μέρη αυτά. Οι φωτογραφίες της μας ταξιδεύουν με συναρπαστικό τρόπο στους τόπους που επισκέφθηκε και μας δίνουν μια γεύση από τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τη ζωή τους!

-Τα Mουσικά Σύνολα από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, τα οποία θα παίξουν μουσική στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στον εορτασμό της ημέρας. Το μουσικό πρόγραμμα θα αρχίσει στις 12 και θα διαρκέσει μία ώρα.

Και βέβαια, τις επισκέψεις στις Μόνιμες Εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ, που θα είναι ανοικτές ολόκληρη την ημέρα.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ
Λεβίδου 13, Κηφισιά
Τηλ. 210 - 8015010, 8015870



Διαβάστε περισσότερα...

Ο αγώνας δρόμου που συγκίνησε την Αμερική


Η κοπέλα που πήρε στην πλάτη της, την τραυματισμένη δίδυμη αδερφή της.

Η πράξη αλληλεγγύης μιας 13χρονης κοπέλας από το Ιλινόις έχει συγκινήσει την Αμερική και η ιστορία έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε έναν σχολικό αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, η Claire Gruenke σταμάτησε τον αγώνα, για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στην αδερφή της, Chloe, που τραυματίστηκε μόλις 370 μέτρα πριν τον τερματισμό.

Η Claire πήρε στην πλάτη της την δίδυμη αδερφή της και τερμάτισαν μαζί τον αγώνα, κάτω από τα χειροκροτήματα των αντιπάλων και των θεατών.

Οι δύο κοπέλες πήραν την τελευταία θέση στον αγώνα του σχολείου τους, όμως το μάθημα ζωής και ευγενούς άμιλλας που δίδαξαν, μετράνε περισσότερο από όλα τα βραβεία του κόσμου...










Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων μεταξύ Ορεστιάδας-Δικαίων


Εργασίες αναβάθμισης μέχρι την 1η Ιουνίου.

Διακόπτεται η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Ορεστιάδας - Δικαίων, από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Κυριακή 1 Ιουνίου, λόγω διενέργειας αναγκαίων εργασιών αναβάθμισης στη σιδηροδρομική υποδομή.

Ως εκ τούτου, οι επιβάτες που ταξιδεύουν από την Ορεστιάδα με προορισμό το Ορμένιο και αντίστροφα θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία.

Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για το 8μηνο της διαθεσιμότητας των διοικητικών


Διευκρινίζεται πότε αρχίζει η διαθεσιμότητα.

Εγκύκλιο για τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας. Σε αυτήν αναφέρεται ότι το οκτάμηνο (8μηνο) της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν στο σύνολο τους άρχεται από την ημερομηνία δημοσίευσης της κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων – Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την οποία οι θέσεις αυτές καταργούνται.

Επίσης διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση τροποποίησης της ως άνω απόφασης, ο χρόνος της διαθεσιμότητας άρχεται από τη δημοσίευση της τελευταίας τροποποιητικής Κ.Υ. απόφασης, καθ’ ο μέρος αυτή τροποποιεί την αρχική Κ.Υ.Α.

Όσον αφορά τον χρόνο έναρξης του οκταμήνου (8μηνου) της διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, του οποίου οι θέσεις καταργήθηκαν με αποτίμηση προσόντων αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση κατάργησης οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, με αποτίμηση προσόντων, το οκτάμηνο (8μηνο) της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων άρχεται από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε περίπτωση τροποποίησης της ως άνω διαπιστωτικής πράξης, ο χρόνος της διαθεσιμότητας άρχεται από την έκδοση της τελευταίας διαπιστωτικής πράξης.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογικές… εκπτώσεις στα εισιτήρια του ΚΤΕΛ


Μείον 25% σε όσους ταξιδέψουν για να ψηφίσουν.

Να διευκολύνει και από οικονομικής πλευράς τους ψηφοφόρους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής, αλλά και των ευρωεκλογών, θέλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ). Έτσι, αποφασίστηκε να ισχύσουν εκπτώσεις της τάξεως του 25% στην τιμή των εισιτηρίων όλων των ΚΤΕΛ της χώρας στο τριήμερο των εκλογών.

Παράλληλα θα υπάρξει και αύξηση των δρομολογίων κυρίως στους άξονες αυξημένης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, το Προεδρείο του ∆.Σ. της ΠΟΑΥΣ αποφάσισε να συστήσει στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ να χορηγούν την αιτούµενη έκπτωση 25% επί των ισχυουσών τιµών των κανονικών εισιτηρίων (όχι επί ήδη μειωμένου εισιτηρίου που τυχόν δικαιούνται οι διακινούμενοι), για το διάστηµα από 16.5.2014 έως και 27.5.2014, στους δικαστικούς αντιπροσώπους, εφόρους και εκλογείς, µόνο για τις διανοµαρχιακές µετακινήσεις (µε Λ∆Χ των Υπεραστικών ΚΤΕΛ), ενόψει των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και των επαναληπτικών τους καθώς και των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014.

Οι εκλογείς ως δικαιολογητικό για να λάβουν την έκπτωση θα πρέπει να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Βουνό τα απορρίμματα λόγω της… ημερομηνίας λήξης


Συζήτηση για την κατάργηση ενδείξεων στις συσκευασίες τροφίμων από την Ε.Ε.

Περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως… βουνά απορριμμάτων στην Ευρώπη δημιουργούν τρόφιμα που διαθέτουν στις συσκευασίες τους την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...» . Γι’ αυτό και είναι πιθανόν να καταργηθεί για ορισμένα είδη τροφίμων μεγάλης διάρκειας, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε. τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της απόρριψης τροφίμων στον δυτικό κόσμο θεωρείται ένα «καυτό ζήτημα» εξαιτίας των ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι, μέχρι και το ήμισι των ειδών διατροφής που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια εξαιτίας των κακών συνθηκών στην καλλιέργεια, στην αποθήκευση και στις μεθόδους μεταφοράς, καθώς και λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς των καταστηματαρχών και των καταναλωτών.

Το έγγραφο, το οποίο προωθείται από την Ολλανδία και τη Σουηδία και περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, υπογραμμίζει ότι η σήμανση με ημερομηνία λήξης σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνει την κατάσταση, ενώ διατυπώνει προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει εάν ορισμένα προϊόντα μεγάλης διάρκειας μπορούν να εξαιρεθούν από το καθεστώς «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...».

Επίσης, προτείνει οι πολιτικοί της Ε.Ε. να αναζητήσουν τρόπους ώστε οι καταναλωτές να αντιλαμβάνονται καλύτερα την έννοια της διάρκειας ζωής των προϊόντων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει τη στήριξη της Αυστρίας, της Δανίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, τα απορρίμματα τροφίμων έχουν μία κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση. «Η ανάγκη να μειώσουμε τις απώλειες σε τρόφιμα και τα απορρίμματα τροφίμων συνδέεται στενά με την άποψη ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο έχουν δικαίωμα σε επαρκή τροφή».

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και 100 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ η περυσινή έκθεση του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών με έδρα το Λονδίνο διαπίστωσε ότι από 30 ως 50% των τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ πετιέται, συχνά εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης για το τι ακριβώς σημαίνουν οι ενδείξεις «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...» και «ημερομηνία λήξης» στα προϊόντα.

Η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» ενός προϊόντος χρησιμοποιείται όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία αν καταναλωθεί το προϊόν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από.. » συνδέεται περισσότερο με την ποιότητα του προϊόντος--όταν λήξει το προϊόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καθίσταται επικίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορεί να χάσει την γεύση και την υφή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι αναζητεί λύσεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων τροφίμων, περιλαμβανομένης της ανάγκης για αποσαφήνιση των αναγραφόμενων ενδείξεων στα τρόφιμα και πρόκειται να εκδώσει έγγραφο με οδηγίες για το θέμα αργότερα μέσα στον χρόνο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς!»


Στα άκρα οι σχέσεις της Ομοσπονδίας με τους πολίστες της Εθνικής.

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις της ΚΟΕ με τους διεθνείς πολίστες, καθώς η ομοσπονδία απάντησε άμεσα στην απόφαση των αθλητών για αποχή από ένα στάδιο της προετοιμασίας της Εθνικής.

Από την ομοσπονδία τονίζουν ότι το αίτημα των παικτών για τα οδοιπορικά τέθηκε μόλις το βράδυ της Πέμπτης και προσθέτουν ότι δεν δέχονται επιβολή όρων εκβιαστικών.

H ανακοίνωση της ΚΟΕ

«Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση 11 διεθνών πολιστών για αποχή από την προετοιμασία της Εθνικής μας ομάδας ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, η ΚΟΕ επιθυμεί να κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

Η πεπαλαιωμένη και παρωχημένη συνταγή της αποχής των αθλητών στην έναρξη της προετοιμασίας της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης των Ανδρών, για οικονομικούς και μόνον λόγους, μοναδικής στα Αθλήματα μας αλλά και ευρύτερα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει την εφαρμογή της στα σημερινά οικονομικά δεδομένα του Ελληνικού Αθλητισμού και της Ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

1.Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι τα αιτήματα των αθλητών της έγιναν γνωστά μόλις χτες το βράδυ (15/5), μέσω του συνεφόρου της Εθνικής ομάδας Δημήτρη Γιακουμάτου που είχε συνάντηση μαζί τους.

Η επίκληση ότι ο έφορος τους γνώριζε εδώ και 2 μήνες τα αιτήματα τους, αποτελεί προσβολή σε έναν άνθρωπο που τίμησε επί σειρά ετών και από τη θέση του αρχηγού της Εθνικής ομάδας το εθνόσημο, το άθλημα και τη χώρα. Τη στιγμή μάλιστα που, ο Σωτήρης Σταθάκης, απουσιάζει για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό και δεν υπήρξε η ευαισθησία να περιμένουν να επιστρέψει.

2.Η ΚΟΕ δεν δέχεται καμία επιβολή όρων, με οποιονδήποτε τρόπο και αν αυτοί επιχειρούνται να επιβληθούν. Πολύ περισσότερο όταν αυτοί είναι εκβιαστικοί.

3.Σήμερα, 16 Μαϊου 2014 η Ομοσπονδία δεν έχει καμία εικόνα για την συνολική επιχορήγηση της τη χρονιά αυτή από την Πολιτεία, με βάση και όσα έχουν εξαγγελθεί πριν από καιρό και για τα οποία υπάρχει επίσημη άγνοια. Επομένως δεν μπορεί και να μιλάει σε ότι έχει σχέση με τα οικονομικά τη στιγμή που ο επίσημος προϋπολογισμός της, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το 2013.

4.Την πόρτα του Προέδρου του Δ.Σ της ΚΟΕ, έχουν φροντίσει συναθλητές τους να την κλείσουν, με την ενέργεια τους να καταθέσουν εναντίον του μήνυση επειδή ο ίδιος την είχε πάντοτε διάπλατα ανοιχτή γι αυτούς. Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας είναι που αποφασίζει και μάλιστα για τα οικονομικά και όχι ο Πρόεδρος.

5.Επειδή σεβόμαστε τους αθλητές και το έχουμε αποδείξει άπειρες φορές, αν ο προϋπολογισμός της ΚΟΕ κινηθεί στα επίπεδα του 2013, τότε σε όλους τους αθλητές της, σε όλα τα Αθλήματα της, θα δοθούν ως οδοιπορικά τα ίδια με την περυσινή περίοδο.

Διπλασιασμός του ποσού αυτού δεν νοείται και αποτελεί μόνον εκβιαστικό δίλημμα το οποίο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με τον τρόπο που αιτείται.

6.Σ' ότι αφορά την φιλεύσπλαχνη προσφορά για προετοιμασία 4 εβδομάδων άνευ οδοιπορικών, πριν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δεν την αποδεχόμαστε. Αυτά έχουμε, αυτά μπορούμε, αυτά και θα κάνουμε. Η πόρτα της Ομοσπονδίας δεν είναι κλειστή για κανέναν, αλλά πάντοτε με τους κανόνες που υπάρχουν και δεν μπορούν να παραβιαστούν. Όποιος δεν τους αποδέχεται, ανοίγει μόνος του την πόρτα και φεύγει.

7.Τελικά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το προαγγελθέν πριν λίγες μέρες “συνταρακτικό καλοκαίρι”, αποτελούσε ειλημμένη απόφαση. Ο καθένας πλέον αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη λόγω μετρό


Κλείνει μέρος των οδών Σόλωνος και Φιλελλήνων.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έρχονται στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης από τις 20 Μαΐου, λόγω των εργασιών κατασκευής του Σταθμού Πατρικίου του μετρό. Συγκεκριμένα, διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε τμήμα της οδού Σόλωνος, από το ύψος της 25ης Μαρτίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Χαλκιδικής.

Παράλληλα, αλλάζει η κατεύθυνση πορείας του τμήματος της οδού Φιλελλήνων, από τη συμβολή της με την οδό Κρήτης μέχρι την οδό Χαλκιδικής. Νέα κατεύθυνση πορείας ορίζεται προς την οδό Χαλκιδικής.

«Στη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, τα συνεργεία της αναδόχου κοινοπραξίας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των περιοίκων και των παρακείμενων επιχειρήσεων», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης τής Αττικό Μετρό ΑΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιάνουν πάλι τη σκούπα οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ


"Προδήλως απαραίτητες" για το Δημόσιο έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τις θέσεις εργασίας των 393 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ που προσέφυγαν και διατάσσει την επαναπρόσληψη θεωρώντας αντισυνταγματική και ως εκ τούτου άκυρη την διαδικασία που εφαρμόστηκε για τις προσφεύγουσες γυναίκες.



Στο σκεπτικό της απόφασης του το δικαστήριο, που διατάσσει να είναι προσωρινά εκτελεστή η κρίση του, διατυπώνει την θέση ότι η διαθεσιμότητα των καθαριστριών αντίκειται στο Δημόσιο συμφέρον και τονίζει πως "ήταν προδήλως ασύμφορη να εξυπηρετήσει τον σκοπό του νόμου". Τονίζει δε, πως η διαδικασία που εφαρμόστηκε στις συγκεκριμένες εργαζόμενες του ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά ισοδυναμεί με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: "Οι μονομερείς ενέργειες του εναγομένου (σ.σ. Δημοσίου) αποτελούν καταγγελία της υφιστάμενης σχέσης εργασίας, διότι μπορεί να προβλέπεται δυνατότητα μετακίνησης των εναγόντων σε άλλους φορείς με την διαδικασία της κινητικότητας, πλην όμως δεν υφίσταται τοιαύτη πρόθεση του εναγομένου όπως προκύπτει από την έως τώρα συμπεριφορά του..".

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών που εξέδωσε την απόφαση επισημαίνει επίσης ότι η κατάργηση οργανικής θέσης δεν μπορεί να είναι τυχαία αλλά προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης, κάτι που στην περίπτωση των καθαριστριών δεν έγινε, και έτσι "το εναγόμενο αρκέστηκε να προχωρήσει αυθαίρετα στην κατάργηση των οργανικών θέσεων".

Υπογραμμίζει επίσης ότι "οι θέσεις δεν πλεόναζαν" και αναφέρει πως "μετά κλήθηκαν οι προϊστάμενοι των κατά τόπους υπηρεσιών να προσδιορίσουν τις ανάγκες καθαριότητας προκειμένου να ανατεθούν οι αρμοδιότητες σε ιδιωτικά συνεργεία".

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Δημόσιο οφείλει να εξυπηρετεί τις λειτουργικές του ανάγκες με το υπάρχον προσωπικό του και εν προκειμένω η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία πρέπει να δικαιολογείται από λόγους προάσπισης δημοσιονομικού συμφέροντος "το οποίο δεν ταυτίζεται με το απλό ταμιακό".

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ παρείχαν υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες από τα ιδιωτικά συνεργεία "τα οποία ισοσκελίζουν τις χαμηλές προσφορές μέσω της παροχής ελλιπών και χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών". Επισημαίνεται επίσης στην απόφαση πως ούτως ή άλλως οι απολαβές των καθαριστριών ήταν ήδη χαμηλές "αφού κυμαίνονταν από 373 έως 750 ευρώ μηνιαίως" και έτσι η ανάθεση σε ιδιώτες "συνεπάγεται αμφίβολο ταμειακό όφελος και επέφερε υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής.. και δυσλειτουργία των υπηρεσιών αυτών".

Σύμφωνα με την απόφαση: " Η καταγγελία των συμβάσεων δεν ήταν αναγκαία κρίνεται δε αποκλίνουσα από την αρχή της αναλογικότητας και υπ' αυτή την έννοια προσέβαλε δυσανάλογα το ατομικό δικαίωμα των εναγόντων στην εργασία και στην περιουσία". Το δικαστήριο αναφέρεται μάλιστα ότι οι γυναίκες που προσέφυγαν ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 45-60 ετών "με εκμηδενισμένες πιθανότητες εξεύρεσης άλλης εργασίας" ενώ υπογραμμίζει ότι πολλές από αυτές μεγαλώνουν μόνες ανήλικα παιδιά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η θέση που διατυπώνει το δικαστήριο έναντι της επίκλησης "λόγων δημοσίου συμφέροντος" που προέβαλε ενώπιον του το Δημοσίου διά των εκπροσώπων του. Όπως αναφέρεται στην απόφαση: "Οι δε λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το εναγόμενο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν ριζοσπαστικές επεμβάσεις στην ζωή των πολιτών, που οδηγούν στην εξαθλίωση πλήθος οικογενειών με προφανή τον κίνδυνο αποδόμησης της κοινωνίας..".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στη Βουλγαρία


Το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο που κινείται στους δρόμους της Σόφιας με τη "βοήθεια" υπερπυκνωτών κυκλοφόρησε, σήμερα, στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ξεκινώντας -δοκιμαστικά σε πρώτη φάση- τα τακτικά του δρομολόγια.



Οι υπερπυκνωτές δίνουν τη δυνατότητα στο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο, που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τα "συμβατικά" τρόλεϊ, να καλύπτει "εφάπαξ" διαδρομή είκοσι χιλιομέτρων και έπειτα από φόρτιση μερικών λεπτών να αναχωρεί για την επόμενη.

"Δίχως αμφισβήτηση, αυτή η νέα γενιά ηλεκτροκίνητων λεωφορείων θα είναι οι δημόσιες μεταφορές του μέλλοντος. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στους δρόμους της Ευρώπης, που είναι σε θέση να καλύψει όλη τη διαδρομή του με μια μοναδική φόρτιση. Αλλά είμαι πεπεισμένος, ότι δεν θα είναι το τελευταίο" δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της βουλγαρο-ισραηλινής εταιρείας "Chariot-Motors" Τσβίκα Τσίμερμαν, της εταιρείας που έφερε στην Ευρώπη το προϊόν της συνεργασίας της με δύο μεγάλες εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Κίνας.

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του ηλεκτροκίνητου λεωφορείου, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η οικονομική του συντήρηση, καθώς και ότι δεν ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια, τόνισε.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Υπενθύμισε δε, ότι για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου των δημόσιων μεταφορών της Σόφιας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτροκίνητων Ι.Χ. προβλέπονται πόροι διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.


Εκπρόσωποι των Διπλωματικών Αρχών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρέσβης στη Σόφια Δημοσθένης Στωίδης και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν τη σχετική ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία του καθεδρικού ναού "Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...