Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Βουνό τα απορρίμματα λόγω της… ημερομηνίας λήξης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συζήτηση για την κατάργηση ενδείξεων στις συσκευασίες τροφίμων από την Ε.Ε.

Περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως… βουνά απορριμμάτων στην Ευρώπη δημιουργούν τρόφιμα που διαθέτουν στις συσκευασίες τους την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...» . Γι’ αυτό και είναι πιθανόν να καταργηθεί για ορισμένα είδη τροφίμων μεγάλης διάρκειας, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε. τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της απόρριψης τροφίμων στον δυτικό κόσμο θεωρείται ένα «καυτό ζήτημα» εξαιτίας των ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι, μέχρι και το ήμισι των ειδών διατροφής που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια εξαιτίας των κακών συνθηκών στην καλλιέργεια, στην αποθήκευση και στις μεθόδους μεταφοράς, καθώς και λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς των καταστηματαρχών και των καταναλωτών.

Το έγγραφο, το οποίο προωθείται από την Ολλανδία και τη Σουηδία και περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, υπογραμμίζει ότι η σήμανση με ημερομηνία λήξης σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνει την κατάσταση, ενώ διατυπώνει προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει εάν ορισμένα προϊόντα μεγάλης διάρκειας μπορούν να εξαιρεθούν από το καθεστώς «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...».

Επίσης, προτείνει οι πολιτικοί της Ε.Ε. να αναζητήσουν τρόπους ώστε οι καταναλωτές να αντιλαμβάνονται καλύτερα την έννοια της διάρκειας ζωής των προϊόντων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει τη στήριξη της Αυστρίας, της Δανίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, τα απορρίμματα τροφίμων έχουν μία κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση. «Η ανάγκη να μειώσουμε τις απώλειες σε τρόφιμα και τα απορρίμματα τροφίμων συνδέεται στενά με την άποψη ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο έχουν δικαίωμα σε επαρκή τροφή».

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και 100 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ η περυσινή έκθεση του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών με έδρα το Λονδίνο διαπίστωσε ότι από 30 ως 50% των τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ πετιέται, συχνά εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης για το τι ακριβώς σημαίνουν οι ενδείξεις «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...» και «ημερομηνία λήξης» στα προϊόντα.

Η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» ενός προϊόντος χρησιμοποιείται όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία αν καταναλωθεί το προϊόν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από.. » συνδέεται περισσότερο με την ποιότητα του προϊόντος--όταν λήξει το προϊόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καθίσταται επικίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορεί να χάσει την γεύση και την υφή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι αναζητεί λύσεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων τροφίμων, περιλαμβανομένης της ανάγκης για αποσαφήνιση των αναγραφόμενων ενδείξεων στα τρόφιμα και πρόκειται να εκδώσει έγγραφο με οδηγίες για το θέμα αργότερα μέσα στον χρόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.