Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Νέα από το 29ο Συνέδριο Κλινικής καρδιολογίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο επίκεντρο οι οδηγίες αντιμετώπισης υψηλής χοληστερόλης.

Το συνέδριο αυτό είναι το παλαιότερο διεθνές ετήσιο καρδιολογικό συνέδριο στην Ελλάδα και κάθε χρόνο συγκεντρώνει σταθερά μεγάλο αριθμό γιατρών που έρχονται να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην καρδιολογία.

Ένα από τα θέματα που συγκέντρωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος ήταν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών οδηγιών αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερόλης.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο φιλοσοφιών έγκειται στο ότι οι Ευρωπαίοι ερμηνεύουν τις μελέτες με βάση το πόσο χαμηλά πρέπει να φτάσει η LDL και τοποθετούν τιμές στόχο ανάλογα με τον κίνδυνο του ασθενούς για αυτήν, προσπαθώντας με οποιοδήποτε θεραπευτικό τρόπο (δίνοντας φυσικά έμφαση στις στατίνες) να τον πετύχουν ενώ αντίθετα οι Αμερικανοί θεωρούν πως αρκεί να δώσουμε στατίνες σε υψηλή δόση και δεν χρειάζεται να ξαναασχοληθούμε με το θέμα.

Σε ένα πράγμα όμως συμφωνούν απόλυτα και οι δύο πλευρές του ατλαντικού. Στην ανάγκη είτε πριν την φαρμακευτική αγωγή είτε κατά τη διάρκεια αυτής να υπενθυμίζουμε τακτικά στους ασθενείς μας την ανάγκη διατήρησης της βέλτιστης διατροφής καθώς και της σωματικής άσκησης.

Η διατροφή πέραν της μείωσης της LDL μπορεί να μας χαρίσει πολλά χρόνια υγιούς ζωής όπως έχουν δείξει πάρα πολλές μέχρι στιγμής διατροφικές μελέτες σε στεφανιαίους ασθενείς.

Στα κύρια σημεία διατροφικής μεταβολής που συστήνουν οι οδηγίες περιλαμβάνεται η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπαρών, η κατανάλωση στερολών ή στανολών, η μείωση πρόσληψης χοληστερόλης κ η μείωση βάρους, η αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών, κόκκινης μαγιάς καθώς και σόγιας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η χρήση σόγιας η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των χωρών της άπω ανατολής, και έχει συνδυαστεί με αυξημένη μακροζωία στους πληθυσμούς αυτούς.

Περιέχει αμινοξέα που ο οργανισμός δε μπορεί να συνθέσει, Χαρακτηρίζεται από σημαντική περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, όπου όμως μόνο το 12-14% των λιπαρών οξέων της σόγιας είναι κορεσμένα ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μονοακόρεστα (23%) και πολυακόρεστα (63%).

Η σόγια περιέχει σε μεγάλες ποσότητες τις ισοφλαβόνες, μια ομάδα φυτικών οιστρογόνων με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου, και βέβαια σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών.

Στη διατροφή δεν γίνεται απλά να εξαφανίσεις μία ομάδα τροφών που είναι επιβλαβής απο το διαιτολόγιο σου. Πρέπει να την αντικαταστήσεις με κάποια άλλη τροφή. Και η σόγια μας παρέχει την πολυτέλεια αντικατάστασης κορεσμένων με ακόρεστα λίπη που όπως έχουν δείξει όλες οι μελέτες αυξάνει την καρδιαγγειακή επιβίωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.