Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η παχυσαρκία ευνοεί τον κίνδυνο θνησιμότητας στον καρκίνο του μαστού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αύξηση του ποσοστού κατά 34% σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Επηρεάζει αρκετά όργανα του σώματος και έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες. Τώρα η παχυσαρκία έρχεται να «απειλήσει» και με έναν ακόμη τρόπο τις γυναίκες, καθώς ευνοεί τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ορισμένους καρκίνους του μαστού πριν από την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, συνδέεται με μια αύξηση κατά 34% του κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα κλινικά δεδομένα από 80.000 γυναίκες που μετείχαν σε 70 κλινικές δοκιμές. Διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία αύξησε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά τουλάχιστον 30% σε 20.000 νέες γυναίκες που είχαν προσβληθεί από έναν καρκίνο ER θετικό, συγκριτικά με τις άλλες.

Οι όγκοι αυτοί περιλαμβάνουν τους υποδοχείς οιστρογόνων (ER), ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες, που ευνοεί την ανάπτυξη του όγκου. Τουλάχιστον το 70% των καρκίνων του μαστού φέρονται να είναι ER θετικοί.

Αντίθετα, η παχυσαρκία είχε μικρή επίδραση στη θνησιμότητα 40.000 γυναικών με τον ίδιο τύπο όγκου μετά την εμμηνόπαυση ή των 20.000 άλλων γυναικών της μελέτης με καρκίνο ER αρνητικό.

Ωστόσο «η παχυσαρκία αυξάνει σαφώς τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα μόνο μετά την εμμηνόπαυση», επισημαίνει ο Χόνγκτσαο Παν, ερευνητής στην Οξφόρδη και ένας από τους κύριους συντάκτες της έρευνας. «Μείναμε κατάπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι η παχυσαρκία αύξησε τον κίνδυνο θνησιμότητας μόνο πριν από την εμμηνόπαυση», προσθέτει.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε το βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου η παχυσαρκία επηρεάζει τη διάγνωση», συμπεραίνει ο ερευνητής του οποίου οι εργασίες θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που θα διεξαχθεί στο Σικάγο από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου.

«Η μελέτη αυτή προστίθεται στις άλλες έρευνες που δείχνουν ότι τα παχύσαρκα άτομα γενικότερα πλήττονται πολύ σκληρότερα από τον καρκίνο», σχολίασε ο Δρ Κλίφορντ Χάντις, πρόεδρος της ASCO.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.