Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Άνοδος στις καταναλωτικές δαπάνες μέσω διαδικτύου


Οι συνολικές πωλήσεις σε Έλληνες καταναλωτές διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ.

Σημαντική ανάπτυξη εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ο εγχώριος κλάδος των on-line αγορών, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με τα συμβατικά καταστήματα, αλλά και της σταδιακής εξοικείωσης των καταναλωτών με την τεχνολογία, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Infobank Hellastat (ΙΒΗS AE).

Από έρευνα του ELTRUN που επικαλείται η μελέτη της IBHS AE, προκύπτει ότι το 2013 οι συνολικές πωλήσεις των ελληνικών και ξένων e-shop σε Έλληνες καταναλωτές διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αγορά εκτιμάται ότι ενισχύθηκε περαιτέρω το 2014, καθώς οι καταναλωτές αύξησαν κατά περίπου 10% τον αριθμό των προϊόντων και υπηρεσιών που αγόρασαν διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, η συχνότητα των on-line αγορών αυξήθηκε από μια για κάθε μήνα του 2013, σε τρεις ανά 2 μήνες το 2014.

Οι on-line καταναλωτές το 2013 ανήλθαν σε περίπου 2,2 εκατ. από 1,9 εκατ. το 2012, αποτελώντας το 35% των χρηστών του διαδικτύου, σε σχέση με 70% στη Δυτική Ευρώπη. Παράλληλα, το 60%-65% των αγορών πραγματοποιούνται από ελληνικές ιστοσελίδες, όταν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές προτιμούν τις εθνικές ιστοσελίδες για το 90% των αγορών τους.

Τα ελληνικά e-shop έχουν υλοποιήσει διαχρονικά αναβάθμιση σε τομείς, όπως η ασφάλεια των συναλλαγών, οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής, η λειτουργικότητα και φιλικότητα της ιστοσελίδας και οι υπηρεσίες υποστήριξης.

Σύμφωνα με έρευνα του ELTRUN για το 2014, το 70% των e-shop αναφέρει αναλυτικά τους όρους χρήσης των συναλλαγών από 61% το 2012, ενώ αύξηση 68% εμφανίζει το ποσοστό όσων αναφέρουν ξεκάθαρα την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένα από 60% το 2012. Αντίθετα, το 10% κρίνεται επισφαλές ως προς την ασφάλεια των συναλλαγών λόγω έλλειψης εταιρικής πληροφόρησης. Ελλείψεις, στις οποίες αποδίδεται η γενικότερη καχυποψία πολλών καταναλωτών για τις ηλεκτρονικές αγορές. Η αντικαταβολή αποτελεί τον συνηθέστερο τρόπο πληρωμής, καθώς εφαρμόζεται στο 91% των e-shop, φανερώνοντας τη δυσπιστία των αγοραστών για την ασφάλεια των συναλλαγών.

Επίσης, το 81% παρέχει δυνατότητα χρήσης πιστωτικής κάρτας και το 72% χρεωστικής, ποσοστά ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με το 2012.

«Ο κλάδος έχει περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα και του χαμηλού -συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αριθμού των on-line αγοραστών», εκτιμά ο κ. Χρυσόστομος Κάτσης, διευθύνων σύμβουλος της Infobank Hellastat. Προσθέτει, ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων αποτελεί η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα "e-shop", κάτι που θα επιτευχθεί μέσω βελτίωσης της ασφάλειας των συναλλαγών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω του νέου ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της Αμφίπολης


Συνάντηση Τζιτζικώστα με Περιστέρη.

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξασφαλίσει μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), τους πόρους για τις υποδομές που χρειάζονται στην περιοχή όπου βρίσκεται το μνημείο της Αμφίπολης.

Τα παραπάνω επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη συνάντηση του με την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.

«Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει η κ. Περιστέρη και η ομάδα της. Θεωρώ την Αμφίπολη μνημείο οικουμενικής αξίας και είναι καθήκον μας να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να αναδειχθεί το μνημείο που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η κ. Περιστέρη τον ευχαρίστησε γιατί εξαρχής πίστεψε στη σπουδαιότητα της ανασκαφής, ενώ τον ενημέρωσε για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών και για τις εργασίες που απαιτούνται για τη συνέχιση της συντήρησης, στερέωσης και ανάδειξης του μνημείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Άγριο ξύλο σε διαιτητή και επόπτη


Τα τραγικά περιστατικά στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου όλο και αυξάνονται, με τον κίνδυνο να εξελιχθεί το φαινόμενο σε μια μάστιγα με απρόβλεπτα αποτελέσματα να είναι ορατός.

Το νέο κρούσμα έρχεται από τα γήπεδα της Ηλείας και συγκεκριμένα από έναν αγώνα β' κατηγορίας ανάμεσα στον Ηρακλή Πύργου και Άφοβο Βροχίτσας.

Οι παίκτες των γηπεδούχων ξεσηκώθηκαν με την απόφαση του διαιτητή Γεωργόπουλου και του βοηθού Στρακόπουλου να καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Άφοβου.

Όπως αναφέρει το iliaoikonomia.gr αυτό ήταν τρίτο συνολικά πέναλτι στο ματς (αφού και το σκορ 1-1 ως εκείνη την ώρα είχε διαμορφωθεί με δυο άλλα πέναλτι, ένα για κάθε ομάδα).

Ο παίκτης των φιλοξενούμενων, Αγγελόπουλος, το εκτέλεσε, ο τερματοφύλακας του Ηρακλή το απέκρουσε, αλλά στη συνέχεια της φάσης οι φιλοξενούμενοι σκόραραν. Ωστόσο, ο βοηθός Στρακόπουλος παράλληλα είχε σηκώσει τη σημαία του (προφανώς για να υποδείξει επανάληψη, θεωρώντας ότι ο τερματοφύλακας είχε βγει πιο μπροστά από το επιτρεπόμενο όριο).

Ο διαιτητής Γεωργόπουλος καταλόγισε το γκολ, με τους εξοργισμένους παίκτες των γηπεδούχων να ξυλοκοπούν βάναυσα τον ρέφερι.

Δείτε το βίντεο με τον ξυλοδαρμό των διαιτητών:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάγωσε καταρράκτης στη Νάξο


Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην Νάξο τις τελευταίες ημέρες, μετά την χιονόπτωση που σημειώθηκε στα ορεινά του νησιού. Αποτέλεσμα του ψύχους ήταν να παγώσει το νερό στην πηγή Πρίνους στο ορεινό χωριό της Νάξου, την Κορωνίδα.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καμμένος: Ίσως στο μέλλον εξεταστεί η διάρκεια της θητείας


Στο θέμα της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και επιβεβαίωσε ότι τα Γενικά Επιτελεία εισηγούνται εδώ και χρόνια την αύξησή της, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι είναι και η θέση της κυβέρνησης.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η διάρκεια της θητείας δεν είναι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Ίσως στο μέλλον να εξεταστεί, όπως είπε, η περίπτωση αύξησης της θητείας μόνο για όσους οικειοθελώς θέλουν τα υπηρετήσουν στα αστικά κέντρα αποφεύγοντας την παραμεθόριο.

«Η VIP θητεία στα αστικά κέντρα πρέπει να είναι πιο χρονοβόρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε μουσείο με ανθρώπινα νεκρά σώματα


Ανήκει στον αμφιλεγόμενο ανατόμο με το ψευδώνυμο «Doctor Death».

Ο Γερμανός ανατόμος Gunther von Hagens, γνωστός και ως Doctor Death, εγκαινίασε τη μόνιμη έκθεσή του στο Βερολίνο. Ο Von Hagens, είναι διάσημος στην έκθεση ανθρώπινων πτωμάτων από τα οποία έχει αφαιρέσει το δέρμα και τα καλύπτει με ένα ειδικό υλικό.



Το μουσείο «Body Worlds» στην Alexanderplatz στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, άνοιξε χθες, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου. Η έκθεση αποτελείται από 20 πτώματα και 200 διαμελισμένα μέλη ενώ τα «σώματα» έχουν τέτοιες πόζες σαν να πρόκειται για ζωντανούς ανθρώπους. Ανάμεσα στα νεκρά αντικείμενα που εκτίθενται, είναι και τα πνευμόνια ενός καπνιστή και αυτά ενός μη καπνιστή.

Σκοπός του μουσείου, είναι «να δείξει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο ευάλωτο είναι», αναφέρει η σύζυγος του Doctor Death, Angelina Whalley.




Διαβάστε περισσότερα...

Επίσχεση εργασίας στο «Aqua Spirit» της ΝΕΛ


Δεν εκτελούνται, μέχρι νεοτέρας, τα δρομολόγια του πλοίου.

Σε επίσχεση εργασίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων προχώρησαν σήμερα τα 25 από τα 35 μέλη του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «AQUA SPIRIT» της ΝΕΛ που πραγματοποιεί από το λιμάνι του Λαυρίου, ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

Έτσι από σήμερα, μέχρι νεοτέρας, τα δρομολόγια του συγκεκριμένου πλοίου δεν θα εκτελούνται.

Σε επίσχεσης εργασίας θα προχωρήσουν αύριο Παρασκευή και τα πληρώματα των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων «Ταξιάρχης» και «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» των εταιρειών ΝΕΛ και ΛΑΝΕ, αντίστοιχα.

Το «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» πραγματοποιεί το δρομολόγιο από το Λαύριο για Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Καβάλα, ενώ το «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» από Πειραιά για Μήλο, Θήρα, Ανάφη, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Πηγάδια, Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Θοδωρής Δρίτσας για το θέμα της μη καταβολής δεδουλευμένων στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας είχε συναντήσεις με ναυτεργατικά σωματεία, τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη.

Εκπρόσωποι της ΝΕΛ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα των δεδουλευμένων οφειλών στα πληρώματα, ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή οφείλονται μισθώματα από εκτέλεση άγονων γραμμών περίπου 2,5 μήνες στην εταιρεία, ενώ η διαχειρίστρια τράπεζα αρνείται να προχωρήσει στη διάθεση ρευστότητας.

Πρόσθεσαν επίσης, ότι θα καταθέσουν σχετικό υπόμνημα προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Στο μεταξύ, στη σημερινή συγκέντρωση των πληρωμάτων των πλοίων της ΝΕΛ στον νέο μώλο της Δραπετσώνας, αποφασίστηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Sos από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις "απατηλές" τηλεφωνικές κλήσεις


Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες και εφιστά την προσοχή για την αποφυγή εξαπάτησής τους από απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν σκοπό την υφαρπαγή φωτογραφιών ή βίντεο.



Πιο αναλυτικά, τα θύματα, κυρίως γυναίκες, δέχονται κλήση στο σταθερό ή κινητό τους τηλέφωνο, από άγνωστο αριθμό και ένδειξη στην αναγνώριση κλήσης "Εκτός Περιοχής". Στο τηλεφώνημα, ο καλών ισχυρίζεται με αλλοιωμένη φωνή ότι είναι στενό συγγενικό τους πρόσωπο και επικαλούμενος διάφορες προφάσεις καταφέρνει και τις πείθει να του στείλουν γυμνές φωτογραφίες ή αρχεία βίντεο, σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους υποδεικνύει.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τηλεφωνικές κλήσεις αυτής της μορφής, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την εξέλιξη των κακόβουλων αυτών συμπεριφορών και παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση σχετικής καταγγελίας ή ενημέρωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Από βδομάδα το σχέδιο νόμου που αφορά τους πλειστηριασμούς και η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία


Ολιγοήμερη παράταση για το σχέδιο νόμου που αφορά τους πλειστηριασμούς 

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Δεν θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την προστασία από τους πλειστηριασμούς. Η παράταση της διαβούλευσης για μερικές μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, κρίθηκε απαραίτητη, ενώ σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προστασία θα αφορά την κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας στα επίπεδα των 400.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κλιμάκωση προς τα πάνω, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη (πχ οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά).

Πάντως σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας θα πρέπει να συνδυάζει αθροιστικά τρία κριτήρια: ύψος συνολικής αξίας ακίνητης περιούσιας, ύψος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και ύψος καταθέσεων.



-------------

Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
 


Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και συνολικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα έχουν κατατεθεί όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα υλοποιούνται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τις συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, η αναπροσαρμογή επιδομάτων του ΟΓΑ και η επ' αόριστον αναστολή εφαρμογής των διατάξεων για τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά θέματα όπως η διατήρηση των ορίων ηλικίας για τις προ του 1983 ασφαλισμένες, μητέρες ανηλίκων.

Επίσης, θα οριστούν τα 50 ένσημα ως ελάχιστο όριο για την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας και θα αποκλειστούν μειώσεις στο ΕΚΑΣ., θέματα για τα οποία έχουν εκδοθεί ήδη σχετικές εγκύκλιοι.

"Οι προτεραιότητες και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, μας βρίσκουν σύμφωνους" ανέφερε μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος τόνισε, ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι να εξευρεθούν πόροι, που με βάναυσο τρόπο έχουν περικοπεί».

Στη συνέχεια ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως "η Συνομοσπονδία θα βρεθεί αλληλέγγυα, συμμέτοχος, συμπαραστάτης, σε κάθε ενέργεια της κυβέρνησης που θα αποκαθιστά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους από τις πληγές που έχουν δεχθεί από την μνημονιακή λαίλαπα και κατέληξε λέγοντας, ότι «όλα κρίνονται στο πεδίο της εφαρμογής και η βούληση του υπουργού όπως εκφράστηκε εδώ ήταν δεδομένη και περιμένουμε να εφαρμοστεί".


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αγωνιώδης διάσωση γυναίκας από Ι.Χ. που βυθιζόταν


Αστυνομικοί έσπασαν το τζάμι και την απεγκλώβισαν - Δείτε το βίντεο.

Γλίτωσε από τον εφιάλτη στο παραπέντε. Η γυναίκα που βλέπετε στο βίντεο, έζησε φρικτές στιγμές όταν το όχημά της έπεσε στη θάλασσα και άρχισε να βυθίζεται.

Στο πλευρό της οδηγού, έσπευσαν δυο αστυνομικοί, οι Paul Watts και Simon Russell οι οποίοι χρησιμοποίησαν κάθε μέσο προκειμένου να σώσουν το θύμα τους που είχε πέσει στα νερά του λιμανιού Waitemata, στο Ωκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Οι ένστολοι, δευτερόλεπτα πριν το ΙΧ βυθιστεί παρασύροντας την νεαρή οδηγό στο θυβό, κατάφεραν και την απεγκλώβισαν σπάζοντας το τζάμι με μια τεράστια πέτρα.

Δείτε καρέ καρέ την εφιαλτική διάσωση.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλώς ήρθε το έτος της... κατσίκας


Η κινέζικη πρωτοχρονιά θα γιορταστεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

Σχεδόν το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού γιορτάζει σήμερα την αυγή του… χρόνου της κατσίκας.

Από την Κίνα μέχρι το Λονδίνο και από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, οι Κινέζοι γιορτάζουν τον ερχομό της κινεζικής πρωτοχρονιάς, που φέτος μας εισάγει στο έτος της κατσίκας.

Κατά το παρελθόν το 1919, 1931, 1943, 1967, 1979, 1991 και το 2003 ήταν επίσης χρονιές της κατσίκας -ή χρονιές του προβάτου ή του κριαριού καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent ο κινεζικός χαρακτήρας yang μπορεί επίσης να σημαίνει αυτές τις λέξεις.

Είναι η όγδοη χρονιά του 12ετούς κινεζικού ζωδιακού κύκλου και τα τυχερά νούμερα της χρονιάς είναι το τρία, το τέσσερα και το εννιά.

Οι εορτασμοί που γίνονται στο Λονδίνο –πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι οι μεγαλύτεροι έξω από την Ασία- θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Κυριακή, ωστόσο παρελάσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως το Σαν Φρανσίσκο, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πυρετώδεις ετοιμασίες για το καρναβάλι της Ξάνθης


Εντυπωσιακά άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης.

Τις τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίζουν οι διοργανωτές του καρναβαλιού της Ξάνθης για τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση της προσεχούς Κυριακής (22 Φεβρουαρίου), με την οποία θα κορυφωθούν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, που φέτος συμπληρώνουν μισό αιώνα ζωής.

Την παραμονή της μεγάλης γιορτής θα διοργανωθεί η βραδινή καρναβαλική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα περίπου τριάντα πληρώματα, αποτελούμενα από περισσότερους από 5.000 καρναβαλιστές, θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 19.30 από τη διασταύρωση των οδών 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας και θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης αργά το βράδυ, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ' ένα ξέφρενο πάρτι μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Κορυφαία στιγμή των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της επόμενης ημέρας.

Εντυπωσιακά άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης το μεσημέρι της Κυριακής, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο, αλλά και τη βασίλισσα του φετινού καρναβαλιού.

Μέσω της οδού 28ης Οκτωβρίου, η παρέλαση θα περάσει από την κεντρική πλατεία και θα καταλήξει στον χώρο του γηπέδου του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων - πληρωμάτων. Με τη λήξη της παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο, με τη συμμετοχή όχι μόνο των καρναβαλιστών, αλλά και του κόσμου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μετά την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής παρέλασης θα ακολουθήσει το έθιμο "Κάψιμο του Τζάρου", όπως αυτό έχει μετεξελιχθεί στη σημερινή εποχή. Ο Τζάρος είναι ένα ομοίωμα του βασιλιά καρνάβαλου, που καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα αιτήματα βοήθειας στο «Χαμόγελο του Παιδιού»


Η τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 δέχθηκε το 2014, 283.369 κλήσεις.

«Η ανθρωπιστική κρίση δεν αφορά μόνο την επιβίωση, αλλά κυρίως, το ότι αρκετά παιδιά και έφηβοι μεγαλώνουν σε εχθρικό περιβάλλον και αισθάνονται ότι δεν έχουν μέλλον. Τα παιδιά πιέζονται πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό επιδεινώνεται με τη βία που βλέπουν στην τηλεόραση, γι' αυτό βλέπουμε το τραγικό γεγονός, εφήβους να αυτοκτονούν» ανέφερε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού» κατά την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για το 2014 των πανελλαδικών δράσεων της οργάνωσης, όπου παρατηρείται αύξηση των αιτούντων βοήθεια.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 δέχθηκε το 2014 283.369 κλήσεις (272.605, το 2013), υποστηρίχτηκαν άμεσα και ολιστικά 82.803 παιδιά και οι οικογένειές τους (αύξηση 33% από το 2013), εκ των οποίων 10.555 με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης (το 26,79% στηρίχθηκε για πρώτη φορά), πραγματοποιήθηκαν 107 επιτόπιες παρεμβάσεις για 176 παιδιά σε άμεσο κίνδυνο, ενώ το 90% από τα 111 εξαφανισμένα παιδιά βρέθηκαν. Επίσης, το «Χαμόγελο» στήριξε 820 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, 8.882 παιδιά στα νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, 1.114 παιδιά διακομίστηκαν πανελλαδικά με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (τα ασθενοφόρα διένυσαν 231.017 χλμ)και 15.698 παιδιά έκαναν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε 33 δήμους και 11 περιφέρειες.

Το «Χαμόγελο» ανταποκρίθηκε το 2014, σε 125 αιτήματα φιλοξενίας από τις εισαγγελικές αρχές που αφορούσαν 209 παιδιά. Ο κ. Γιαννόπουλος ενημέρωσε πως σήμερα, στα 11 σπίτια μόνιμης διαβίωσης της οργάνωσης μεγαλώνουν 285 παιδιά, ενώ τα τρία σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας επισκέπτονται 57 παιδιά, τα οποία το βράδυ επιστρέφουν στο δικό τους σπίτι και στους γονείς τους.

Επίσης, το 2014 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δυο ακόμα Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης στη Λάρισα και τα Χανιά, προστέθηκαν τρία ασθενοφόρα για νεογνά και παιδιά και δημιουργήθηκε Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «Οδυσσέας».

Η οργάνωση συμπλήρωσε τον Νοέμβριο του 2014, είκοσι συνεχή χρόνια λειτουργίας στηρίζοντας χιλιάδες παιδιά και, όπου υπάρχουν, τις οικογένειές τους. «Αν τα παιδιά δεν έχουν οικογένεια, γινόμαστε εμείς η οικογένειά τους, αλλιώς αν υφίσταται οικογένεια, απλώς ενισχύουμε οικονομικά, ψυχολογικά και συμβουλευτικά. Τα προγράμματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους γονείς» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «βρισκόμαστε δίπλα σε 21 ενήλικα πλέον παιδιά μας παρέχοντας τους την στήριξη που έχουν ανάγκη στην περαιτέρω ζωή, όπως κάθε οικογένεια».



Διαβάστε περισσότερα...

Προς κατεδάφιση το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη


Αφέθηκε στη τύχη του τα τελευταία 30 χρόνια.

Την κατεδάφιση του σπιτιού, στον Εξαπλάτανο Πέλλας, όπου ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης, Μενέλαος Λουντέμης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια, εισηγείται αρμόδια επιτροπή, που έκρινε το κτίσμα επικίνδυνο για την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχομένων.

Τριάντα χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό του -με προεδρικό διάταγμα του 1985- ως διατηρητέο, το σπίτι είναι ετοιμόρροπο, καθώς λόγω διαφωνιών γύρω από την κυριότητά του, συναρμοδιοτήτων φορέων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αφέθηκε πλήρως εγκαταλειμμένο και εκτεθειμένο στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Οκτωβρίου κατάφεραν, ίσως, το τελικό πλήγμα στο σπίτι, καθώς κατέρρευσε ένα κομμάτι τοίχου στην πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο απέκτησε και κλίση. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας, όπου ανήκει διοικητικά η Ενότητα Εξαπλατάνου, πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία και κάλεσε για έλεγχο την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Στην έκθεσή της, με ημερομηνία 17/12/2014, η Επιτροπή εισηγείται την κατεδάφιση του κτιρίου, λόγω επικινδυνότητας, ενώ περιμετρικά του οικοπέδου, όπου βρίσκεται το κτίριο, τοποθετήθηκαν κορδέλες, για να αποτρέπεται η πρόσβαση πολιτών προς αποφυγή τραυματισμών.

ΥΜΑΘ: Περιμένουμε τις γνωμοδοτήσεις

Η εισηγητική έκθεση της Τριμελούς Περιφερειακής Επιτροπής προωθήθηκε από τον Δήμο Αλμωπίας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, καθώς, βάσει του νόμου, τη σχετική απόφαση, που θα κρίνει την τύχη του διατηρητέου, θα πρέπει να υπογράψει η υφυπουργός.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του ΥΜΑΘ, Δημοσθένης Ταχταλίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει οριστική απόφαση, οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, περιμένουμε τις γνωμοδοτήσεις, ώστε όταν έλθουν να προχωρήσουμε αναλόγως στις περαιτέρω ενέργειες».

Ουσιαστικά, εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που είναι και το αρμόδιο όργανο να κρίνει, αν θα γίνει κατεδάφιση και ολική ανακατασκευή του διατηρητέου ή αν υπάρχει δυνατότητα αποσόβησης του κινδύνου, π.χ. με ηπιότερα μέτρα, όπως αντιστηρίξεις, υποστηλώσεις, επισκευές, μερικές κατεδαφίσεις κ.λπ.

Δήμος Αλμωπίας: Θα πέσει και θα σκοτώσει κανέναν άνθρωπο

«Κινηθήκαμε έτσι γιατί δεν είχαμε καμιά άλλη δυνατότητα, το κτίριο είναι επικίνδυνο, θα πέσει και θα σκοτώσει κανέναν άνθρωπο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλμωπίας, Δημήτρης Μπίνος. «Εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση και προχωρήσει η κατεδάφιση, οι ιδιοκτήτες κληρονόμοι θα πρέπει να αναλάβουν την ανακατασκευή του διατηρητέου, όπως θα περιγράφεται στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και αν δεν μεριμνήσουν θα το κάνει ο Δήμος, καταλογίζοντάς τους τη σχετική δαπάνη» πρόσθεσε.

«Περιμένουμε τις εισηγήσεις των αρμόδιων οργάνων, τα οποία εξετάζουν τα προτεινόμενα μέτρα ασφάλειας και τον τρόπο ανακατασκευής του διατηρητέου, στην αρχική του μορφή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου, Στέφανος Αβραμίκας, ενώ ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Χατζηανδρέου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την τροπή που πήρε το θέμα «και αντί να έχουμε ένα κτίριο στολίδι, πόλο έλξης επισκεπτών, έχουμε ένα ερείπιο».

Προς κατεδάφιση το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη

Κληρονόμοι: Κάναμε δωρεά άνευ ανταλλάγματος

Από την πλευρά των κληρονόμων, η πληρεξούσια δικηγόρος και δισέγγονη του Μενέλαου Λουντέμη, Μαρία Σταυρίδου, εξέφρασε αγανάκτηση, γιατί, όπως είπε, «ποτέ κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την αποκατάσταση της οικίας».

«Οι κληρονόμοι αποφασίσαμε και προχωρήσαμε σε -άνευ χρηματικού ανταλλάγματος- δωρεά του σπιτιού, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να μπουν στη διαδικασία να ανακαινίσουν το διατηρητέο, η αποδοχή της δωρεάς έγινε, αλλά η αδιαφορία παρέμεινε» πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματικός ο νόμος Διαμαντοπούλου για το αυτοδιοίκητο στα Πανεπιστήμια


Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς.

Την ώρα που η συζήτηση για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων ανοίγει ξανά καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων της έκρινε συνταγματικό το νόμο πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου.

Το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο που καθιέρωσε μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου και την διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης είχε βρει αντίθετο μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που το 2012 προσέφυγε στην δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό πως η προσφυγή έφερε την υπογραφή 19 Πανεπιστημίων, τεσσάρων πρυτάνεων, δυο αντιπρυτάνεων και 49 καθηγητών οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 519-525/2015 αποφάσεις τους απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των πανεπιστημιακών που έλεγαν πως ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., ενώ ως επιχείρημα επικαλούνταν και το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλεψη εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών που θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλούσιο το καρναβαλικό πρόγραμμα στην Καρδίτσα


Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή.

Εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους, πολλή μουσική, τραγούδια, χορό και, φυσικά, το κάψιμο του Καρνάβαλου περιλαμβάνει το μενού των αποκριάτικων εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο δήμος Καρδίτσας.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή της Αποκριάς στη Δημοτική Αγορά -λόγω και των καιρικών συνθηκών- ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί αποκριάτικο πάρτι του Δημοτικού Χορευτικού «Μαίρη Ιωαννίδου», στο αναψυκτήριο του Παυσιλύπου.

Το Σάββατο, το ξέφρενο πάρτι των καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα συνοδεύεται από πολύ χορό και ζεστή κανελάδα. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει, επίσης, επίδειξη χορών σε ρυθμούς αποκριάτικους και μουσική από την μπαντίνα του Μουσικού Σχολείου και το μαθητικό γκρουπ Local Alarm.

Την επομένη, το ραντεβού έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα, με τον εορταστικό τόνο να δίνει η Φιλαρμονική του δήμου, ενώ το Δημοτικό Χορευτικό «Μαίρη Ιωαννίδου» θα πλέκει το γαϊτανάκι και θα χορεύει παραδοσιακούς χορούς, ενώ μια ώρα αργότερα, ο «Ανακατωσούρας» θα μοιράζει γέλιο και δώρα στα παιδιά.

Για τις 7 το απόγευμα της Κυριακής έχει προγραμματιστεί το κάψιμο του Καρνάβαλου, ενώ για την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνονται κούλουμα στις κατά τόπους κοινότητες.



Διαβάστε περισσότερα...

Οργή στην Τουρκία για τον φόνο γυναίκας από ψυχασθενή σύζυγο


Προηγήθηκε ο βιασμός και η αποτρόπαιη δολοφονία νεαρής φοιτήτριας στη χώρα.

Ο φόνος μιας γυναίκας από τον ψυχικά διαταραγμένο σύζυγό της κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, λίγες ημέρες μετά τον βιασμό και την αποτρόπαιη δολοφονία μιας νεαρής φοιτήτριας από τρεις άνδρες που προκάλεσε σε όλη τη χώρα κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων με αίτημα να σταματήσει η βία σε βάρος των γυναικών.

Ο 43χρονος Ταχίρ Καρτ συνελήφθη την Τετάρτη για τον φόνο της συζύγου του, το τεμαχισμένο πτώμα της οποίας βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων, σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν ο δράστης, που πάσχει από σχιζοφρένεια, είχε καταγγείλει αρχικά την «εξαφάνιση» της γυναίκας του αλλά κατόπιν ομολόγησε ότι την μαχαίρωσε «σε ένα ξέσπασμα οργής».

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία, στην περιοχή της Μερσίνας, της 20χρονης Εζγκετζάν Ασλάν επειδή αντιστάθηκε στον βιασμό της. Ο θάνατος της φοιτήτριας προκάλεσε αγανάκτηση σε όλη τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις μεγάλες πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στην Τουρκία. Την Τετάρτη περίπου 15.000 άνθρωποι κατέβηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους της Μερσίνας.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα τιμωρήσει με την αυστηρότερη ποινή τους δράστες της δολοφονίας της κοπέλας, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής, όπως ζητούν ορισμένοι πολιτικοί.

Παρά τις υποσχέσεις αυτές, η αντιπολίτευση και οι φεμινιστικές οργανώσεις κατηγορούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ότι υποδαυλίζουν τη βία κατά των γυναικών μέσω των θρησκευτικών προκαταλήψεών τους. Την περασμένη Τρίτη ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι φεμινίστριες «δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας». Χθες, ένας βουλευτής του κόμματός του, ο Ισμέτ Ούτσμα, επέρριψε την ευθύνη στα... τηλεοπτικά σίριαλ. «Δεν θέτετε κανέναν περιορισμό και μετά διαμαρτύρεστε για την αύξηση των βιασμών. Τι ελπίζατε; Αυτός που σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», είπε στο κοινοβούλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα κορδόνια σε παιδικά ρούχα


Δεν έχει αναφερθεί περίπτωση ατυχήματος.

Διορθωτικά μέτρα που αφορούν σε 220 τεμάχια παιδικό σετ φόρμας - ζακέτα με κουκούλα και παντελόνι - με κωδικό 402583, διαθέσιμα προς λιανική πώληση, που φέρουν επικίνδυνα κορδόνια στην κουκούλα της ζακέτας πραγματοποιεί η εταιρεία Champion Europe S.p.A. - Υποκατάστημα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί στην εταιρεία καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι πελάτες χονδρικής της εταιρείας, που έχουν ήδη παραλάβει τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενημερώθηκαν προφορικά σχετικά με τις διορθωτικές ενέργειες στις οποίες και θα πρέπει οι ίδιοι να προβούν, έτσι ώστε να προϊόντα να καταστούν ασφαλή.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την εταιρεία CHAMPION EUROPE S.P.A. - ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ και συγκεκριμένα με τον κ. Τρύφωνα Μουρλά, στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6146333.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρανσέξουαλ μαθητής αυτοκτόνησε εξαιτίας bullying


Το σημείωμα αυτοκτονίας του έγινε viral.

Ο τρανσέξουαλ μαθητής Λυκείου Zander Mahaffey (γεννήθηκε Sandra Nicole), αυτοκτόνησε αφού ανέβασε στα social media (Tumblr) το συγκινητικό σημείωμα αυτοκτονίας.



To κείμενο είναι γεμάτο με κατηγορίες, αναφερόμενος στα ψυχολογικά τραύματα από τον σεξιστικό εκφοβισμό που δεχόταν από μέλη της οικογένειας του.

Οι τεθλιμμένοι φίλοι και συμμαθητές του άτυχου 15χρονου από τη Τζόρτζια των ΗΠΑ, που έβαλε τέλος στη ζωή του την περασμένη Κυριακή, έφτιαξαν ένα μπλογκ προκειμένου σε αυτό να γράφουν τις σκέψεις τους.

Επιπλέον, το hashtag #HisNameWasZander, έχει πάνω από 7000 posts στο Twitter και το σημείωμα αυτοκτονίας του έγινε, μακάβριο, viral.

«Είμαι αγόρι, αν και ο κόσμος δεν με βλέπει έτσι. Αλλά ξέρω ότι κατά βάθος είμαι αγόρι», αναφέρει αρχικά στο σημείωμα αυτοκτονίας και συνεχίζει: «Είναι 15 ετών, αγαπώ το ίντερνετ, και τα βίντεο γκέιμς επίσης. (…) Είμαι ασέξουαλ και … δε ξέρω γιατί γράφω όλα αυτά…. Αν δημοσιευτεί αυτό, σημαίνει ότι είμαι νεκρός. Πιθανότατα από υπερβολική δόση φαρμάκων… θέλω να δραπετεύσω. Οι περισσότεροι φίλοι μου γνωρίζουν ότι έχω θέματα με τη μητέρα μου. Η μητέρα μου είναι σωματικά ανάπηρη … αλλά παρόλα αυτά με πονάει. Όχι σωματικά, αλλά ψυχολογικά. Προσπαθώ, προσπαθώ πολύ μερικές φορές. Δεν είμαι τέλειος, εντάξει; Κάνω λάθη, πολλά λάθη…. Πονάει να σου λέει η ‘μητέρα’ σου να σε κατηγορεί όταν παθαίνει κρίσεις πανικού και να σε αποκαλεί «καθυστερημένο’… πονάει πολύ όταν φωνάζει μέχρι δακρύων..Ίσως πρέπει να σταματήσεις να μου φωνάζεις… (…) Πονάει να μισείς τη μητέρα σου… Αν είναι να πεθάνει κάποιος, ανάμεσα σε εμένα και τη μητέρα μου, καλύτερα να είμαι εγώ. Ελπίζω να καταλάβει πόσο πολύ με είχε ανάγκη και μου φερόταν σαν να ήμουν σκουπίδι. Θέλω να παρακαλάς να επιστρέψω, για συγχώρεση. Αλλά δεν θα το κάνω. Θέλω να πεθάνεις. Θα ήθελα να είχες πεθάνει εδώ και καιρό… Γιατί μου το κάνεις αυτό, είσαι η μαμά μου, υποτίθεται ότι με αγαπάς… Αντίο για πάντα…».

Δείτε το κείμενο εδώ




Διαβάστε περισσότερα...

«Στοπ» στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολείων


Ανακλήθηκε εγκύκλιος για τις σχολικές μεταβολές σε Α/θμια και Β/θμια.

Το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του ενημερώνει τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καθώς και τις Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης ότι ανακαλείται η εγκύκλιος που είχε σταλεί το Δεκέμβριο από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία με θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης για το σχ. έτος 2015-2016».

Η εγκύκλιος με αριθμό πρωτ. 206025/Δ2/17-12-2014 που ανακλήθηκε καλούσε τους Διευθυντές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, αφού υποβάλουν στους Δήμους προτάσεις για κάθε είδους σχολική μεταβολή για το σχολικό έτος 2015-2016 και ζητήσουν εγγράφως τη γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων επί των προτάσεών τους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 59 του ν. 3966/2011 (Α΄ 118) και να κοινοποιήσουν το σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την ανακληθείσα εγκύκλιο οι Διευθυντές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, αφού συγκέντρωναν τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, θα τις διαβίβαζαν μέχρι 18-02-2015 στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπ/σης.

Όπως είχε γράψει το newsbeast.gr πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στη γραμμή των προγραμματικών δηλώσεων περί μη συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων απέσυρε εγκύκλιο που αφορούσε τις σχολικές μεταβολές μονάδων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης είχε δηλώσει συγκεκριμένα «πως

τερματίζουμε την πολιτική καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Επανεξετάζουμε, όμως, τη λειτουργία σχολικών μονάδων που καταργήθηκαν στη βάση παιδαγωγικών και κοινωνικών κριτηρίων».



Διαβάστε περισσότερα...

Τα τέσσερα άμεσα μέτρα που ζητούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί


Άμεση κατάργηση του θεσμού των «vouchers».

Τη λήψη άμεσων μέτρων για να περιοριστούν οι δραματικές συνέπειες στο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης από την ισχύουσα μνημονιακή νομοθεσία και για να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα ζητά η ΟΙΕΛΕ από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ.

Συγκεκριμένα τα μέτρα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Την απόσυρση της εγκυκλίου Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 της Δ/νσης ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. (εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου) που, κατ’ εφαρμογήν της ΠΥΣ 6/28-2-2012, μεταφέρει την εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εργασίας και καταργεί κατ’ ουσίαν την κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Την κατάργηση της παραγράφου Ζ (Άρθρο πρώτο, Κεφάλαιο Α’) του Ν. 4254/2014 που επικυρώνει το καθεστώς των ελεύθερων, μαζικών απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, χωρίς κανένα έλεγχο της πολιτείας
Την αποκατάσταση της διαδικασίας υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλο το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αντιμετώπιση του προβλήματος με το εργοδοτικό ψευδοσωματείο στο χώρο των κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Την άμεση κατάργηση του θεσμού των vouchers, τόσο ως μέσου «αγοράς» υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης, όσο και ως τρόπου πρόσληψης εκπαιδευτικών, καθώς αφενός μεν υπονομεύουν άμεσα τη δημόσια εκπαίδευση αποσκοπώντας στη σταδιακή επέκταση δραστηριοποίησης της ασύδοτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε ένα δημόσιο πεδίο και αφετέρου δε μετατρέπουν τους εργαζόμενους με voucher σε είλωτες που εργάζονται με αμοιβές πείνας χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Παράλληλα η ΟΙΕΛΕ αναφέρει ότι οι προγραμματικές δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης και της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. στη Βουλή και οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ γεννούν προσδοκίες και ελπίδες στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε ολόκληρο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης για προστασία του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και για αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων που έχουν συντριβεί από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι «η κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι δραματική. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών έχουν καταστρατηγήσει τη συνταγματική επιταγή για έλεγχο της πολιτείας σε ιδιωτικά σχολεία και σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης. Δεκάδες σχολεία λειτουργούν παράνομα, χωρίς άδεια, παρότι χρωστούν εκατομμύρια στο δημόσιο, τίτλοι σπουδών εκδίδονται με αδιαφανείς διαδικασίες και εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί απολύονται άδικα και εκδικητικά, χωρίς κανένα έλεγχο. Ναρκοθετούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ακυρώνεται η ισονομία ανάμεσα σε μαθητές που φοιτούν σε νομίμως λειτουργούντα και σε παράνομα σχολεία. Τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών τελούν ουσιαστικά χωρίς καμιά εποπτεία και οι εκπαιδευτικοί σ’ αυτά εργάζονται σε συνθήκες τρομοκρατίας και οικονομικής εξαθλίωσης λόγω της κατάργησης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων».

Λίγο πριν από την επικείμενη συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. θα κατατεθεί από την Ομοσπονδία αναλυτικό Υπόμνημα Θέσεων και Αιτημάτων που θα δοθεί στη δημοσιότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Με καρκίνο ο frontman των Iron Maiden


Ο Μπρους Ντίκινσον έχει όγκο στη γλώσσα.

Ο τραγουδιστής του μεταλ συγκροτήματος Iron Maiden, Μπρους Ντίκινσον αναρρώνει από την περίπου τρίμηνη θεραπεία για καρκίνο. Ο 56χρονος τραγουδιστής διεγνώσθη με καρκίνο στη γλώσσα, έπειτα από όγκο που ανακάλυψαν οι γιατροί στο ευαίσθητο αυτό σημείο.

Με καρκίνο ο frontman των Iron Maiden

Όπως διαβεβαίωσαν οι γιατροί, ο διάσημος καλλιτέχνης αναμένεται να αναρρώσει πλήρως τους επόμενους μήνες, αφού ακολούθησε με επιτυχία την προτεινόμενη θεραπεία.

«Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο Μπρους επισκέφτηκε τον γιατρό του για ένα τσεκ απ ρουτίνας. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω τεστ και βιοψία, από όπου αποκαλύφθηκε ο κακοήθης όγκος στη γλώσσα του. Χθες, ολοκληρώθηκε η θεραπεία με χημειοθεραπείες και ακτινολογίες», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Βρετανικό γκρουπ και συμπληρώνουν «Καθώς ο όγκος διαγνώσθηκε σε αρχικό στάδιο, η πρόγνωση είναι αρκετά καλή…», τονίζοντας ότι ο Μπρους είναι καλά «λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις…».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους 371 οι αναπληρωτές που δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν


Στοιχεία ανά ειδικότητα.

Δεκάδες είναι οι εκπαιδευτικοί κυρίως της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν παρουσιάζονται για να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται. Ο αριθμός τους αυξάνεται όσο μικραίνει το χρονικό διάστημα πρόσληψης καθώς κάποιοι εξ αυτών μπορεί να έχουν βρει μια θέση εργασίας ή να έχουν άλλες υποχρεώσεις ώστε να μη μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν νέες αποφάσεις αναπληρωτών που δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν και τα πρωτεία τα έχουν οι εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας, ενώ ακολουθούν οι ΠΕ09 και οι ΠΕ14.04. Με τις τελευταίες αποφάσεις ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δεν ανέλαβαν υπηρεσία ανέρχεται σε 68. Το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου είχαν ανακοινωθεί και άλλες αποφάσεις που αφορούσαν 303 εκπαιδευτικούς. Αν αθροίσουμε στον αριθμό αυτόν και τις 68 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός φθάνει τους 371 εκπαιδευτικούς.

Να σημειώσουμε ότι οι αριθμοί είναι με βάση στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στο δικτυακό τόπο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Ενδέχεται να είναι ο αριθμός ακόμα μεγαλύτερος.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι παραιτήσεις και το σύνολο των προσλήψεων των αναπληρωτών. Υπάρχουν ειδικότητες που οι παραιτήσεις επί του συνόλου των προσλήψεων είναι σε υψηλό ποσοστό όπως οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ13 ή ΠΕ05 ενώ φιλόλογοι και μαθηματικοί έχουν ελάχιστες παραιτήσεις ή μη αναλήψεις υπηρεσίας.

Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο σχολικό έτος ο αριθμός των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης που δεν ανέλαβε υπηρεσία ή παραιτήθηκε και διαγράφηκε από τους πίνακες ανέρχονταν σε 536.




    ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
    ΜΗ ΑΝΑΛΗΨΗ – ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
    ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
    ΠΕ13
    11
    25
    ΠΕ05
    9
    23
    ΠΕ12.05
    12
    38
    ΠΕ17.04/8
    4
    13
    ΠΕ06
    49
    176
    ΠΕ12.04
    8
    33
    ΠΕ09
    50
    249
    ΠΕ14.04
    27
    140
    ΠΕ07
    6
    41
    ΠΕ04.04
    56
    389
    ΠΕ10
    5
    35
    ΠΕ19/20
    20
    172
    ΠΕ04.02
    16
    174
    ΠΕ01
    8
    103
    ΠΕ04.01
    17
    341
    ΠΕ17.02/6
    4
    83
    ΠΕ03
    15
    437
    ΠΕ02
    17
    722

    ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
    ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ-ΜΗ ΑΝΑΛΗΨΗ
    ΠΕ04.04
    56
    ΠΕ09
    50
    ΠΕ06
    49
    ΠΕ14.04
    27
    ΠΕ19/20
    20
    ΠΕ02
    17
    ΠΕ04.01
    17
    ΠΕ04.02
    16
    ΠΕ03
    15
    ΠΕ12.05
    12
    ΠΕ13
    11
    ΠΕ05
    9
    ΠΕ01
    8
    ΠΕ12.04
    8
    ΠΕ18.02/35/3
    7
    ΠΕ07
    6
    ΠΕ17.02/6
    6
    ΠΕ10
    5
    ΠΕ17.04/8
    4
    ΠΕ18.23
    4
    ΠΕ14.05
    3
    ΠΕ17.03
    3
    ΠΕ18.12/13/16
    3
    ΠΕ12.10
    2
    ΠΕ12.11
    2
    ΠΕ16.01
    2
    ΠΕ17.01
    2
    ΠΕ18.36
    2
    ΠΕ12.06/10
    1
    ΠΕ18.14
    1
    ΠΕ18.15
    1
    ΠΕ18.18
    1
    ΠΕ18.40
    1

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...