Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Διήμερη διαμαρτυρία στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντιδρούν οι κάτοικοι του Λαγκαδά.

Σε διήμερο συμβολικό αποκλεισμό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Μαυροράχη, προχωρούν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή οι κάτοικοι του δήμου Λαγκαδά. Την απόφαση αυτή έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τη λειτουργία της κυψέλης 3 του ΧΥΤΑ.

Οι αντιδρώντες εκφράζουν επιφυλάξεις, μετά και τη δήλωση του αναδόχου του έργου ότι η λειτουργία των δύο νέων κυψελών, θα αποτελούσε περιβαλλοντικό έγκλημα. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας υποστηρίζει ότι η ακατάλληλη μελέτη έχει ως αποτέλεσμα να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας με τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, όμως την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΦοΔΣΑ επικαλείται την τρίμηνη άδεια λειτουργίας που δόθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα που εντοπίζονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη, είναι η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού εντός του ΧΥΤΑ, η έντονη δυσοσμία λόγω της μη συλλογής του βιοαερίου, ο κορεσμός των κυψελών 1 και 2 απόθεσης των απορριμμάτων και οι αστοχίες κατασκευής στην κυψέλη 3.

Έπειτα από πρόταση της Διοίκησης, αποφασίστηκε να ζητηθεί εγγράφως από την διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κ.Μ. (ΦοΔΣΑ) απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου, με την οποία θα τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τα παρακάτω ζητήματα:

1. Να ξεκινήσει άμεσα η λιμενοδεξαμενή για τα διασταλάζοντα υγρά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

2. Να ξεκινήσει η συλλογή του βιοαερίου, με όποιο πρόσφορο τεχνικό τρόπο.

3. Να δίδονται στον Δήμο Λαγκαδά παραστατικά με τις ποσότητες των υγρών που εισέρχονται και εξέρχονται του βιολογικού καθαρισμού, σε ημερήσια βάση.

4. Να μην συνεχιστεί η απόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3, μέχρις ότου αποκατασταθεί και ελεγχθεί η σωστή λειτουργία της από ανεξάρτητη αρχή. Ζητήθηκε δε στο παραπάνω θέμα η συνδρομή του αρμόδιου Υπουργείου και η ανάθεση σχετικής πραγματογνωμοσύνης για την Κυψέλη Α3 από την Περιφέρεια σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

5. Να μην προχωρήσει η υλοποίηση κανενός έργου του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, την στιγμή μάλιστα που κανένα έργο αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα (π.χ. ΧΥΤΑ Αγίου Αντωνίου).

6. Να επιτρέπεται η είσοδος στον ΧΥΤΑ των υπευθύνων του Δήμου Λαγκαδά και της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, χωρίς ειδική άδεια και προειδοποίηση.


Πηγή: http://www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.