Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Οργή στην Τουρκία για τον φόνο γυναίκας από ψυχασθενή σύζυγο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προηγήθηκε ο βιασμός και η αποτρόπαιη δολοφονία νεαρής φοιτήτριας στη χώρα.

Ο φόνος μιας γυναίκας από τον ψυχικά διαταραγμένο σύζυγό της κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, λίγες ημέρες μετά τον βιασμό και την αποτρόπαιη δολοφονία μιας νεαρής φοιτήτριας από τρεις άνδρες που προκάλεσε σε όλη τη χώρα κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων με αίτημα να σταματήσει η βία σε βάρος των γυναικών.

Ο 43χρονος Ταχίρ Καρτ συνελήφθη την Τετάρτη για τον φόνο της συζύγου του, το τεμαχισμένο πτώμα της οποίας βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων, σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν ο δράστης, που πάσχει από σχιζοφρένεια, είχε καταγγείλει αρχικά την «εξαφάνιση» της γυναίκας του αλλά κατόπιν ομολόγησε ότι την μαχαίρωσε «σε ένα ξέσπασμα οργής».

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία, στην περιοχή της Μερσίνας, της 20χρονης Εζγκετζάν Ασλάν επειδή αντιστάθηκε στον βιασμό της. Ο θάνατος της φοιτήτριας προκάλεσε αγανάκτηση σε όλη τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις μεγάλες πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στην Τουρκία. Την Τετάρτη περίπου 15.000 άνθρωποι κατέβηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους της Μερσίνας.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα τιμωρήσει με την αυστηρότερη ποινή τους δράστες της δολοφονίας της κοπέλας, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής, όπως ζητούν ορισμένοι πολιτικοί.

Παρά τις υποσχέσεις αυτές, η αντιπολίτευση και οι φεμινιστικές οργανώσεις κατηγορούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ότι υποδαυλίζουν τη βία κατά των γυναικών μέσω των θρησκευτικών προκαταλήψεών τους. Την περασμένη Τρίτη ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι φεμινίστριες «δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας». Χθες, ένας βουλευτής του κόμματός του, ο Ισμέτ Ούτσμα, επέρριψε την ευθύνη στα... τηλεοπτικά σίριαλ. «Δεν θέτετε κανέναν περιορισμό και μετά διαμαρτύρεστε για την αύξηση των βιασμών. Τι ελπίζατε; Αυτός που σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», είπε στο κοινοβούλιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.