Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ελαστογραφία: Νέα μέθοδος για τη διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς


Η ελαστογραφία, μια νέα διαγνωστική μέθοδος η οποία βασίζεται σε χρήση υπερήχων και προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο στο νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» της Θεσσαλονίκης, υπόσχεται ακριβέστερη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, σε ποσοστό που φτάνει το 99%.

Μέχρι πρόσφατα η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς γινόταν με κατευθυνόμενη βιοψία δια λεπτής βελόνας με τη χρήση υπερήχων, η οποία ήταν ακριβής σε ποσοστό 90-95%. Η εφαρμογή, όμως αυτής της μεθόδου παρουσιάζει κάποια δυσκολία όταν οι όζοι του θυρεοειδούς, στους οποίους γίνεται η βιοψία, είναι μικρότεροι από 1 cm, διότι στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να τους παρακεντήσει ένας γιατρός που δεν έχει μεγάλη εμπειρία.

Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή της ελαστογραφίας υπόσχεται πολλά καθώς οι πρώτες εφαρμογές της, έδωσαν αισιόδοξα αποτελέσματα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο άμισθος καθηγητής ενδοκρινολογίας και διευθυντής της ενδοκρινολογικής κλινικής του ΙΚΑ «Παναγία», Γεράσιμος Κρασσάς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή επιστημονική πολυθεματική διημερίδα που διοργανώνει το εν λόγω νοσοκομείο 14-15 Ιανουαρίου στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Καλαμαριάς.

«Η ελαστογραφία γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων και είναι ακόμη σε φάση έρευνας. Φαίνεται ότι η χρησιμότητά της θα είναι μεγάλη στη διαφοροδιάγνωση των όζων του θυρεοειδούς, που είναι καρκινωματώδεις και στους οποίους δεν έχει διαγνωστεί ο καρκίνος με τη βιοψία δια βελόνης» ανέφερε ο κ. Κρασσάς. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία καρκίνου ακόμη και αν η βιοψία δια βελόνης έχει δείξει αρνητικά αποτελέσματα.

Ο κ. Κρασσάς επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί θυρεοειδίτιδες και σήμερα ένας στους 10 Έλληνες έχει κάποια μορφή θυρεοειδίτιδας και από αυτούς 4 στους 10 έχουν όζους του θυρεοειδούς.

Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ραδιενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, στη διάχυση ραδιενέργειας μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και στη προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας ιωδίου στον ανθρώπινο οργανισμό σε ιωδιοπενικές περιοχές. Σύμφωνα με τον κ.Κρασσά το 10-18% των όζων του θυρεοειδούς είναι καρκίνοι. Η πιθανότητα καρκίνου είναι μικρότερη όταν υπάρχουν πολλοί και μικροί όζοι στο θυρεοειδή και μεγαλύτερη όταν οι όζοι είναι λίγοι και μεγάλοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων ωφελεί τη θεραπεία της υπέρτασης


Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, υποστηρίζει ότι οι ασθενείς που παίρνουν συνδυασμό δύο φαρμάκων, έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της υπέρτασης.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ, Γλασκόβης και Νταντί, με επικεφαλής τον καθηγητή Μόρις Μπράουν, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», έκαναν πειράματα σε 1.254 ασθενείς με υψηλή πίεση αίματος, από δέκα χώρες. Οι επιστήμονες σύγκριναν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, σε ασθενείς που είχαν πάρει ένα μόνο φάρμακο (Αliskiren ή Αmlodipine) ή ένα συνδυασμό αυτών των δύο.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, έδειξαν ότι όσοι υπερτασικοί έλαβαν εξαρχής το συνδυασμό των φαρμάκων, είχαν κατά 25% καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση της πίεσης μέσα σε ένα εξάμηνο (έχοντας κατά μέσο όρο πρόσθετη μείωση 6,5 mm Hg στη συστολική πίεση), σε σχέση με όσους έκαναν την παραδοσιακή θεραπεία με ένα μόνο φάρμακο. Όσοι ασθενείς έπαιρναν αρχικά το ένα μόνο χάπι και αργότερα άρχισαν να παίρνουν και τα δύο, σημείωσαν επίσης βελτίωση, αλλά μικρότερη σε σχέση με όσους από την αρχή ξεκίνησαν την συνδυασμένη θεραπεία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα δύο φάρμακα στο μέλλον θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε ένα ενιαίο χάπι, για διευκόλυνση των ασθενών. Μέχρι σήμερα, η συμβατική πρακτική είναι οι γιατροί να χορηγούν την μία μόνο φαρμακευτική ουσία στον ασθενή και, στη συνέχεια, αν η πίεση παραμείνει υψηλή, να προσθέτουν το δεύτερο φάρμακο.
Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από υψηλή πίεση του αίματος σε όλο τον κόσμο. Η θεραπεία της υπέρτασης θεωρείται ζωτική για την μείωση του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού, αλλά επίσης για την αποφυγή άλλων προβλημάτων στα νεφρά, στην όραση κ.α. Υπάρχουν διάφορα αντι-υπερτασικά φάρμακα, τα οποία ο γιατρός συνταγογραφεί ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, τα συμπτώματα και τις πιθανές παρενέργειες.

Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την ελβετική φαρμακευτική εταιρία «Novartis», που παράγει το φάρμακο Αliskiren (με τις εμπορικές ονομασίες Tekturma και Rasilez). Ο συνδυασμός των δύο χαπιών σε ένα ενιαίο φάρμακο (με την ονομασία Tekamlo), επίσης από τη Novartis, έχει ήδη εγκριθεί από πέρυσι από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των ΗΠΑ (FDA). Η εταιρία «ποντάρει» ιδιαίτερα στην μελλοντική εμπορική επιτυχία του νέου φαρμάκου.

Άλλοι επιστήμονες, που δεν συμμετείχαν στη βρετανική έρευνα, όπως η Ιβάνα Λάζιτς και ο Τζορτζ Μπακρής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, σε συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, αναφέρουν ότι, μετά τη νέα μελέτη, θα πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες των γιατρών για την μείωση της υπέρτασης.

Διαβάστε περισσότερα...