Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ελαστογραφία: Νέα μέθοδος για τη διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ελαστογραφία, μια νέα διαγνωστική μέθοδος η οποία βασίζεται σε χρήση υπερήχων και προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο στο νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» της Θεσσαλονίκης, υπόσχεται ακριβέστερη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, σε ποσοστό που φτάνει το 99%.

Μέχρι πρόσφατα η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς γινόταν με κατευθυνόμενη βιοψία δια λεπτής βελόνας με τη χρήση υπερήχων, η οποία ήταν ακριβής σε ποσοστό 90-95%. Η εφαρμογή, όμως αυτής της μεθόδου παρουσιάζει κάποια δυσκολία όταν οι όζοι του θυρεοειδούς, στους οποίους γίνεται η βιοψία, είναι μικρότεροι από 1 cm, διότι στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να τους παρακεντήσει ένας γιατρός που δεν έχει μεγάλη εμπειρία.

Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή της ελαστογραφίας υπόσχεται πολλά καθώς οι πρώτες εφαρμογές της, έδωσαν αισιόδοξα αποτελέσματα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο άμισθος καθηγητής ενδοκρινολογίας και διευθυντής της ενδοκρινολογικής κλινικής του ΙΚΑ «Παναγία», Γεράσιμος Κρασσάς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή επιστημονική πολυθεματική διημερίδα που διοργανώνει το εν λόγω νοσοκομείο 14-15 Ιανουαρίου στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Καλαμαριάς.

«Η ελαστογραφία γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων και είναι ακόμη σε φάση έρευνας. Φαίνεται ότι η χρησιμότητά της θα είναι μεγάλη στη διαφοροδιάγνωση των όζων του θυρεοειδούς, που είναι καρκινωματώδεις και στους οποίους δεν έχει διαγνωστεί ο καρκίνος με τη βιοψία δια βελόνης» ανέφερε ο κ. Κρασσάς. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία καρκίνου ακόμη και αν η βιοψία δια βελόνης έχει δείξει αρνητικά αποτελέσματα.

Ο κ. Κρασσάς επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί θυρεοειδίτιδες και σήμερα ένας στους 10 Έλληνες έχει κάποια μορφή θυρεοειδίτιδας και από αυτούς 4 στους 10 έχουν όζους του θυρεοειδούς.

Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ραδιενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, στη διάχυση ραδιενέργειας μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και στη προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας ιωδίου στον ανθρώπινο οργανισμό σε ιωδιοπενικές περιοχές. Σύμφωνα με τον κ.Κρασσά το 10-18% των όζων του θυρεοειδούς είναι καρκίνοι. Η πιθανότητα καρκίνου είναι μικρότερη όταν υπάρχουν πολλοί και μικροί όζοι στο θυρεοειδή και μεγαλύτερη όταν οι όζοι είναι λίγοι και μεγάλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.