Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Προτείνει αποφυλάκιση της «θηλυκής συμμορίας»


Το αργότερο έως τις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφυλακιστούν τα μέλη της -αποκαλούμενης- «θηλυκής συμμορίας» του ΙΚΑ Καλλιθέας, που φέρεται ότι μέσω «μαϊμού»-επιδομάτων είχαν προκαλέσει ζημία άνω των 11 εκατ. ευρώ στον οργανισμό. Κι αυτό γιατί η ελληνική δικαιοσύνη δεν κατάφερε να προωθήσει γρήγορα τη διαδικασία ώστε να έχει ολοκληρωθεί η δίκη τους εντός των 18 μηνών.

Ήδη ο εισαγγελέας Εφετών Περικλής Δράκος με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ζητά την αποφυλάκιση των επτά κατηγορούμενων με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μη απομάκρυνσή τους από το νομό Αττικής, συνεχή διαμονή τους στη συγκεκριμένη κατοικία που έχουν δηλώσει και υποχρεωτική εμφάνισή τους 6 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα) λόγω συμπλήρωσης, στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, δεκαοκτώ μηνών παραμονής τους στις φυλακές. Η υπόθεση αφορά τις πέντε υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας δηλ. τις Ελένη Μπουραζάνη, Χριστίνα Πατεράκη, Χρυσούλα Φέρρα, Μυρσίνη Θωμάκου και Χριστίνα Σουρίδη, ενώ στις φυλακές βρίσκονται ακόμα ο Κων/νος Καραΐσκος, σύζυγος της Ε. Μπουραζάνη, και ο Παναγιώτης-Αλέξανδρος Αιματίδης, σύζυγος της Χρυσούλας Φέρρα, των οποίων ο εισαγγελέας επίσης ζητά την αποφυλάκιση.

Η δίκη των οκτώ συνολικά κατηγορούμενων, καθώς στο εδώλιο κάθεται ακόμα μία υπάλληλος του ΙΚΑ Καλλιθέας, η Περσεφόνη Νασοπούλου (είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία της), πρόκειται να αρχίσει εκ νέου στις 27 Αυγούστου (μετά τη θερινή διακοπή) συνεχίζοντας την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας. Συνολικά έχουν κληθεί πάνω από 60 μάρτυρες και αυτήν τη στιγμή το δικαστήριο εξετάζει τη δεύτερη αρμόδια ελεγκτή του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι κατηγορούμενες δημιουργούσαν υποψήφιους για τη χορήγηση επιδομάτων με διάφορους τρόπους π.χ. σε συνεργασία με ινστιτούτα αισθητικής. Αφού κατάφερναν να εγκριθούν τα επιδόματα, κρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος και τα υπόλοιπα τα έπαιρναν οι «δικαιούχοι», π.χ. σε μία περίπτωση από επίδομα 15.000 ευρώ που «εγκρίθηκε», τα 6.000 πήγαν στον «δικαιούχο» και τα 9.000 ευρώ τα πήρε η «θηλυκή συμμορία».



Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων στις 16 Σεπτεμβρίου


Το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων, στις 16 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση με τα μέτρα, όπως η αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών από το νεοσύστατο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τους πρόσφατους φορολογικούς νόμους, εξελίσσεται σε μαζικό "εξολοθρευτή" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το κόστος πλέον από την εφαρμογή των τελευταίων αυτών νομοθετημάτων εξανεμίζει το όποιο όφελος αναμένεται (οικονομικό και ψυχολογικό) από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Καθιστά δε εξαιρετικά δύσκολη και προβληματική την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ και άλλους φορείς, ώστε η μείωση αυτή να περάσει και στις τιμές».

Η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για «διαπραγματευτική απουσία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία πηγάζει από την αδυναμία της να κατανοήσει πρώτα αυτή τα προβλήματα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική πραγματική οικονομία και η κοινωνία».

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζει ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει από τη Συνομοσπονδία, για να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, έχουν πέσει στο κενό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειρουργός έκανε χρήση ηρωίνης που βρήκε στο... στομάχι ασθενή!


Συνελήφθη υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Κατηγορούμενος για κλοπή και χρήση ναρκωτικών, και συγκεκριμένα της ηρωίνης που βρήκε στο... στομάχι ασθενή του, συνελήφθη ένας χειρουργός στη Ρωσία. Ο γιατρός ήταν υπό την επήρεια του ναρκωτικού όταν συνελήφθη, ανακοίνωσε η αστυνομία του Krasnoyarsk, σύμφωνα με το Reuters.

Ο χειρουργός αντιμετωπίζει ποινή έως και 15 ετών φυλάκισης για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών.

Ο ασθενής είχε καταπιεί πέντε γραμμάρια ηρωίνης και δεν είναι σαφές ακόμα εάν συνελήφθη και ο ίδιος.

Ο γιατρός, σύμφωνα με την αστυνομία, αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση χωρίς την παρουσία δικηγόρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην εκδοχή του ατυχήματος επιμένει ο Πιστόριους


Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για το θάνατο της συντρόφου του αθλητή.

Ο Όσκαρ Πιστόριους επιμένει στον ισχυρισμό του ότι ο θάνατος της συντρόφου του επρόκειτο για ατύχημα.

Παρά την ολοκλήρωση των ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες το μοντέλο σκοτώθηκε μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε από τον αθλητή, ο Πιστόριους συνεχίζει να υποστηρίζει πως πυροβόλησε κατά λάθος. Όπως ισχυρίζεται, θεώρησε λανθασμένα ότι είχε να κάνει με διαρρήκτη.

Ο διάσημος παραολυμπιονίκης θα παρουσιαστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Αυγούστου, ημέρα που η εκλιπούσα θα γιόρταζε τα 30α της γενέθλια. Οι εισαγγελείς ζητούν την καταδίκη του Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης.

Η υπεράσπιση του αθλητή θα ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους κατήγορους και θα ετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Αν και η δίκη δεν έχει οριστεί ακόμη, η έναρξή της αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.


Στην εκδοχή του ατυχήματος επιμένει ο Πιστόριους


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα ονόματα των προσληφθέντων στην Δημόσια Τηλεόραση


Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και τον ειδικό διαχειριστή του παθητικού και ενεργητικού της πρώην ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη τα ονόματα των 557 προσληφθέντων στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης, που έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα μόρια όσων υπέβαλαν αίτηση με τη δεύτερη προκήρυξη.
Οι αιτήσεις όσων δεν περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης.

Δείτε εδώ όλα τα ονόματα

Αναφέρεται επίσης, ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν συνιστά πρόσληψη των επιτυχόντων, καθώς απαιτείται η επιβεβαίωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις συμμετοχής τους, με την προσκόμιση και τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση που δεν προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή αυτά που θα προσκομισθούν δεν αποδεικνύουν τα δηλωθέντα κριτήρια ή τις ιδιότητες πρόσληψης ο υποψήφιος διαγράφεται από τους οικείους πίνακες κατάταξης.



Διαβάστε περισσότερα...

250 οργανισμοί συγχωνεύθηκαν μόνο στα χαρτιά


Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ συνεχίζουν να δίνονται σε οργανισμούς που έχουν καταργηθεί μόνο στα χαρτιά. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, ρεκόρ ύφεσης και γίνεται αγώνας δρόμου για τον αριθμητικό στόχο της κινητικότητας.

Στους οργανισμούς αυτούς είτε εκκρεμούν ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων, είτε είναι σε εξέλιξη η εκκαθάριση τα τρία τελευταία χρόνια.

Δείτε το Βίντεο από το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1:

Διαβάστε περισσότερα...

Στον τελικό η Αθανασία Πέρρα


Η Αθανασία Πέρρα προκρίθηκε στον τελικό του τριπλούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας, καθώς στην τρίτη και τελευταία προσπάθεια της στον προκριματικό, είχε άλμα στα 13 μέτρα και 92 εκατοστά.

Αντίθετα, η Νίκη Πανέττα, αποκλείσθηκε με καλύτερο άλμα στα 13 μέτρα και 69 εκατοστά.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη η γυναίκα που πέταξε το μωρό της


Συνελήφθη η γυναίκα που πέταξε το μωρό της στη χωματερή των Λεχαινών Ηλείας.

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του MEGA, η γυναίκα είπε στους αστυνομικούς ότι πέταξε με τη βοήθεια της δικής της μητέρας το μωρό στους κάδους, γιατί, όπως ανέφερε, φοβήθηκε την οργή του συζύγου της, καθώς το αγοράκι προερχόταν από μία εξωσυζυγική σχέση που είχε.

Οι δύο γυναίκες θα οδηγηθούν αύριο στον Εισαγγελέα.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο πόδι η Τροχαία ενόψει Δεκαπενταύγουστου


Στο πόδι θα βρίσκεται όλη η δύναμη της Τροχαίας Θεσσαλονίκης ενόψει των μαζικών μετακινήσεων εκδρομέων από αστικά κέντρα προς παραθαλάσσιες περιοχές για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

Στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων, περιπολικά αυτοκίνητα, δίκυκλα αλλά και συμβατικά οχήματα θα διατίθενται σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, η επαρχιακή οδός Θεσσαλονίκης - Ν. Μηχανιώνας, η Εγνατία Οδός, η ΠΑΘΕ και η περιφερειακή οδός.

Παράλληλα, ρυθμιστές τροχονόμοι θα βρίσκονται σε βασικούς οδικούς κόμβους και διασταυρώσεις στις εισόδους - εξόδους της πόλης, με σκοπό τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Επίσης, ειδικά συνεργεία θα πραγματοποιούν συστηματικούς ελέγχους για τις επικίνδυνες παραβάσεις όπως υπερβολική ταχύτατα, μέθη, παραβίαση σηματοδοτών, είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, αλλά και μη χρήση ζώνης - κράνους.

Η Τροχαία Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνηση των οχημάτων τους στις λωρίδες έκτακτης ανάγκης γιατί με τον τρόπο αυτό δυσχεραίνεται η άμεση πρόσβαση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης σε σημεία όπου μπορεί να έχουν συμβεί ατυχήματα, πυρκαγιές ή άλλα περιστατικά. Ακόμη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτα περιστατικά το ΕΚΑΒ ανακοίνωσε πως από ένα ασθενοφόρο θα σταθμεύει από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στην περιοχή της Καλλικράτειας, στον Προφήτη και στην Παναγία Σουμελά.

Υπενθυμίζονται δε τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, που θα ισχύσουν σε τμήματα των εθνικών οδών του νομού Θεσσαλονίκης και έχουν ως στόχο τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας, τη μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και την περιστολή των τροχαίων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί θα ισχύουν αύριο (Τετάρτη) 14 Αυγούστου από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου από τις 4 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη για τη ζωή της δίνει η 17χρονη


Από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας στο ΚΑΤ μεταφέρθηκε η 17χρονη, την οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, πυροβόλησε δύο φορές ο πατέρας της.

Ο πατέρας της μεταφέρθηκε στο Τζάννειο και είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τραγική φιγούρα η μητέρα της, η οποία εξετάστηκε και απο ψυχιάτρους.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star





Διαβάστε περισσότερα...

"Συναγερμός" στην Ξάνθη


“Συναγερμός” έχει σημάνει, τις τελευταίες ημέρες, στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, καθώς, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή, κάτοικοι της Ξάνθης προσήλθαν στο νοσοκομείο με τα συμπτώματα του ιού.

Ένας 44χρονος κάτοικος του δήμου Ξάνθης, πριν από μερικές ημέρες, προσεβλήθη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρουσιάζοντας πόνους στο σώμα και συμπτώματα ρίγους. Το “χτύπημα” του ιού δεν ήταν τόσο σοβαρό, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Πριν από 7 ημέρες, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού στην περιοχή, σε έναν ηλικιωμένο κάτοικο του δήμου Αβδήρων. Ο ηλικιωμένος νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ωστόσο το γεγονός ότι προσφάτως είχε ταξιδέψει στην Αίγινα έκανε πολλούς να αποδίδουν τη μόλυνσή του από τον ιό στο συγκεκριμένο ταξίδι.

Το πρωί της Τρίτης, 53χρονος κάτοικος του δήμου Ξάνθης παρουσίασε τα συμπτώματα του ιού και εισήλθε στην Παθολογική Κλινική με ρίγος, υψηλό πυρετό και αφόρητους πόνους στο σώμα. Από τις πρώτες εξετάσεις, τα συμπτώματα αποδόθηκαν σε κάποιον ιό, (ενδεχομένως το ιό του Δυτικού Νείλου), ωστόσο δείγμα αυτών απεστάλη στο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ταυτοποίηση τους.

Στη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ Ξάνθη και Νέστος

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει εκδώσει λίστα με τις περιοχές που θεωρείται ότι επηρεάζονται άμεσα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η κατάρτιση της λίστας έγινε, βάσει των δεδομένων του συστήματος επιδημιολογικής παρατήρησης για του κρούσματα του ιού απ’ όλη τη χώρα, τα διαθέσιμα στοιχεία της εντομολογικής επιτήρησης και τα δεδομένα από τις προηγούμενες περιόδους κυκλοφορίας του ιού στην Ελλάδα.

Στη συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι Αβδήρων, Τοπείρου και Ξάνθης, καθώς και ο δήμος Νέστου της Π.Ε. Καβάλας.

Δραματική ολιγωρία στην έναρξη των ψεκασμών…

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και παρά το αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε πέρυσι η Περιφέρεια ΑΜΘ στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και σε κρούσματα ελονοσίας, οι προβλεπόμενοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθυστέρησαν δραματικά, καθώς πρακτικά ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο μήνα.

Η φετινή δραματική ολιγωρία στην έναρξη των ψεκασμών – που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη δημόσια υγεία των κατοίκων – ήρθε να προστεθεί στις έως τώρα δύο αποτυχημένες προσπάθειες της Περιφέρειας να υλοποιήσει εγκαίρως πρόγραμμα κωνωποκτονιών στην περιοχή (2011, 2012), προστατεύοντας εγκαίρως τους κατοίκους και μη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, μέσω της έκθεσής τους σε επικίνδυνα κουνούπια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκαταβολή σύνταξης σε 4.752 νέους συνταξιούχους του δημοσίου


Η προκαταβολή σύνταξης για τον Αύγουστο σε 4.752 υπαλλήλους του δημοσίου, που αποχώρησαν από την Υπηρεσία, μετά το Μάρτιο 2013, λόγω συνταξιοδότησης, καταβλήθηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου.

Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 264 υπαλλήλους, τον Ιούνιο και 1.126 υπάλληλους, τον Ιούλιο που συνταξιοδοτήθηκαν με βάση το νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο προκαταβάλλεται μέρος της σύνταξης με την έξοδο από την υπηρεσία έως την οριστικοποίηση του τελικού ποσού.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, μετά από τρεις μήνες υλοποίησης του μέτρου, η προκαταβολή σύνταξης, σύμφωνα με τη σύγκριση των απολύτως καθαρών ποσών, έχει τελικά διαμορφωθεί περίπου στο 65% της οριστικής σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος υπάλληλος (μέση σύνταξη, διευθυντής υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας).

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Σταϊκούρα, συνεχίζεται η προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση πριν από το Μάρτιο του 2013, ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της σύνταξης που δικαιούνται.

Μέχρι τώρα, έχει μειωθεί, μεσοσταθμικά, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης από τους 11- 12 μήνες, το καλοκαίρι του 2012, στους 5- 6 μήνες.

Από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ανακοινώθηκαν, επίσης, τα ακόλουθα στοιχεία:

- Οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου, μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανέρχονταν σε 1.929, στους οποίους έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεών τους. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για τον εντοπισμό της κάθε περίπτωσης.

- Κατά τη διαδικασία της απογραφής, προέκυψε ότι σε 2.260 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά, μετά το θάνατο τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

- Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανέρχονταν σε 35.811.994 ευρώ.

- Ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών, βρέθηκε το ποσό των 21.489.109 ευρώ.

- Για το υπόλοιπο ποσό των 14.322.885 ευρώ, συνεχίζεται η αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του. Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία διαγραφής των θανόντων συνταξιούχων, ανέρχεται σε 865.888 ευρώ ανά μήνα.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ Σταϊκούρας, «τα αποτελέσματα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αφορμή εφησυχασμού.

Αντιθέτως, συνιστούν έναυσμα εντατικοποίησης της προσπάθειας, προκειμένου να αποκατασταθεί δικαιοσύνη σε ένα ευαίσθητο πεδίο, όπως αυτό των συντάξεων, να συρρικνωθούν περισσότερο οι εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, πριν το Μάρτιο του 2013 και, μέσω της αύξησης προοπτικά του αριθμού των πολιτών που θα λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης, να διευθετηθεί ουσιαστικά το πρόβλημα του μεγάλου εισοδηματικού κενού που αντιμετώπιζαν, τα τελευταία χρόνια, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από 14 Αυγούστου οι αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού


«H αναβίωση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού για 110.000 εργαζόμενους και ανέργους συμπολίτες μας, μετά από ένα χρόνο απουσίας, αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά να επανεκκινήσουν και να επαναφέρουν μία πολύ σημαντική κοινωνική παροχή» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013- 2014» από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «στην προσπάθεια αυτή αρωγός στάθηκε η διοίκηση του ΟΑΕΔ, όπου μέσα από μία εποικοδομητική συνεργασία και συντονισμό δράσεων με το υπουργείο, κατάρτισε και πλέον υλοποιεί το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού που από σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή».

Εξάλλου, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θοδωρής Αμπατζόγλου δήλωσε ότι «ο νέος ΟΑΕΔ, μετά και την ενσωμάτωση στις υπηρεσίες του, των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ανέλαβε να υλοποιήσει την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου για την αναβίωση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού».

Όπως επισήμανε ο κ. Αμπατζόγλου, «το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς έχουν εκπληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ώστε οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να υποστηρίξουν ολικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χάλκινα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑμεΑ


Δύο μετάλλια ήταν ο ελληνικός απολογισμός στην πρεμιέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης ΑμεΑ που φιλοξενείται στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Οι Χρήστος Ταμπαξής και Γιάννης Κωστάκης στα 50μ. ύπτιο S1 και τα 200μ. ελεύθερο S3 αντίστοιχα, βρέθηκαν στην τρίτη θέση του βάθρου των νικητών, χαρίζοντας στη χώρα μας τα πρώτα της μετάλλια στη διοργάνωση.

Χρονικά το... χορό των ελληνικών μεταλλίων άνοιξε ο Ταμπαξής. Ο κάτοχος πέντε μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Αγώνων της βρετανικής πρωτεύουσας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των 50 μέτρων ύπτιο κατηγορίας S1 με επίδοση 1:26.59 (σ.σ. είχε 1:25.94 από το πανελλήνιο πρωτάθλημα του Ιουνίου). Στον ίδιο τελικό, ο Απόστολος Τσαούσης ήταν 5ος και ο Ανδρέας Κατσαρός 6ος με 1:40.78 και 1:41.41 αντίστοιχα.

Ο Κωστάκης από τα προκριματικά κιόλας, έδειξε έτοιμος για να διεκδικήσει το μετάλλιο. Στον τελικό, αν και ο χρόνος ήταν χειρότερος απ` ότι στα πρωϊνά προκριματικά -3:55.45 έναντι 3:52.31- κατάφερε να βρεθεί στην τρίτη θέση του βάθρου των νικητών, ανεβάζοντας έτσι ρυθμό και ψυχολογία εν όψει των υπόλοιπων τεσσάρων αγωνισμάτων στα οποία θα λάβει μέρος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεωργιάδης: Δεν θα αυξηθεί το εισιτήριο στα νοσοκομεία


Αισιόδοξος για την πορεία της υγείας στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως αν επιτευχθούν οι στόχοι του υπουργείου του, δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:





Διαβάστε περισσότερα...

Στον τελικό ο Μπανιώτης


Ο Κώστας Μπανιώτης προκρίθηκε στον τελικό του ύψους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας, καθώς στον προκριματικό υπερέβη τα δύο μέτρα και 26 εκατοστά.

Το ίδιο ύψος πέρασε και ο Αντώνης Μάστορας, αλλά αποκλείσθηκε λόγω χειρότερων προσπαθειών, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το όριο πρόκρισης ήταν 2.31μ που δεν υπερέβη κανένας αθλητής.




Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Aιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό


Από αύριο Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013-2014».

Ο αριθμός των ωφελουμένων από το νέο πρόγραμμα ανέρχεται στις 110.000 άτομα.

Το Πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) που μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 16.09.2013 έως την 31.07.2014 σε τουριστικά καταλύματα που έχουν συμπεριληφθεί στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού στους δικαιούχους που θα επιλεγούν κατόπιν διαδικασίας μοριοδότησης.

Οι δικαιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, θα υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής για αυτούς και τα ωφελούμενα μέλη τους μέσω του Διαδικτυακού Τόπου του ΟΑΕΔ μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2013. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής τους και μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι οφείλουν να προσέλθουν στα ΚΠΑ2 της περιοχής τους για την εκτύπωση και υπογραφή της αίτησης και για την επίδειξη/ υποβολή των δικαιολογητικών της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από τη Δημόσια Πρόσκληση (www.oaed.gr).



Διαβάστε περισσότερα...

Πάρκινσον σε νεαρή ηλικία: Ποια είναι τα συμπτώματα;


Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που προκύπτει από τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο βοηθά στη ρύθμιση και τον έλεγχο της ομαλής κίνησης των νευρικών κυττάρων του σώματος.Τα νευρικά κύτταρα παράγουν ντοπαμίνη, την ουσία που λαμβάνει μηνύματα από το ένα μέρος του εγκεφάλου στο άλλο και με τον τρόπο αυτό ελέγχει τις κινήσεις του σώματος. Όταν υπάρχουν λιγότερα νευρικά κύτταρα, και λιγότερη ντοπαμίνη, λιγότερα μηνύματα φθάσουν στον εγκέφαλοι. Πιο απλά η νόσος του Πάρκινσον είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τις κινήσεις του σώματος.

Τι είναι η πρώιμη έναρξη του Πάρκινσον;

Πρώιμη έναρξη της νόσου του Πάρκινσον είναι όταν τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Αυτό συμβαίνει σε περίπου 1 στα 7 άτομα που νοσούν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρώιμη έναρξη της νόσου δεν είναι πολύ διαφορετική από αυτή που εμφανίζεται αργότερα.

Υπάρχουν μερικές διαφορές όμως, που παρατίθενται πιο κάτω:

• συνδέεται με διακυμάνσεις και δυσκινησίες σχετικά νωρίς στην πορεία της ασθένειας

• η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί πιο αργά από ό, τι στην κλασική της μορφή

• οι περισσότεροι άνθρωποι με πρώιμη έναρξη της νόσου έχουν ακαμψία

• ο τρόμος είναι συχνά πιο σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα στη νόσο

• δυστονία ( μυϊκοί σπασμοί) μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα στην πρώιμη νόσο απ’ ότι μετέπειτα

• άνοια εμφανίζεται σπάνια σε άτομα με πρώιμη έναρξη της νόσου

• η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί πιο συχνά και νωρίτερα στην πορεία της ασθένειας σε σύγκριση με τα άτομα με μεταγενέστερη έναρξη της νόσου

Το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με πρώιμη έναρξη Πάρκινσον δεν επηρεάζεται από την ασθένεια, όπως ακριβώς δεν επηρεάζεται από την κλασική ιδιοπαθή νόσο του Πάρκινσον. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξέλιξη της νόσου είναι πιο αργή στην πρώιμη νόσο του Πάρκινσον. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο από τη νόσο του Πάρκινσον.

Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου, μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν έλλειψη ισορροπίας, κινητικά προβλήματα καθώς και δυσκολία στην ομιλία.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέτρα σε όσους χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ


Σε μέτρα είσπραξης σκέφτεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ στην εφορία. πρόκειται για περισσότερους από 150.000 φορολογούμενους.

Δείτε το βίντεο από το Mega:





Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική ενίσχυση άπορων μαθητών


Επιταγή ύψους 3.000 ευρώ για την οικονομική στήριξη της εθελοντικής δομής του δήμου Ρεθύμνου που βοηθά τους άπορους μαθητές, παρέδωσε σήμερα στον δήμο, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Το ποσό θα διατεθεί σε άπορους μαθητές των σχολείων του δήμου Ρεθύμνης, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν τις ήδη υπάρχουσες δράσεις του δήμου οι οποίες καλύπτουν ανάγκες των οικογενειών αλλά και των ίδιων των μαθητών που βρίσκονται σε οικονομικά δύσκολη θέση.

Όπως αναφέρθηκε από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιώργο Γεωργαλή κατά τη διάρκεια της παράδοσης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών μέσα από συντονισμένες και επιτυχημένες δράσεις, καταφέρνει να ενώνει τους Κρήτες όλου του κόσμου.

Από πλευράς του δήμου, η στήριξη άπορων μαθητών είναι πολυεπίπεδη, καθώς παρέχει ακόμη και κουπόνια τροφίμων, ενώ υπάρχουν και προσφορές χρημάτων από εθελοντές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα όμως μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνης υπάρχει και στήριξη από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, ενώ υπάρχει και διασύνδεση αλληλεγγύης με το Νοσοκομείο Ρεθύμνης για δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστους ανήλικους μαθητές.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνει τη χοληστερίνη το μήλο


Η κατανάλωσή του οδηγεί σε μείωση της οξειδωμένης LDL κατά 40%.

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Φαίνεται όμως πως ένα μήλο την ημέρα κάνει και τη χοληστερόλη πέρα.

Η αυξημένη χοληστερίνη ή υπερχοληστερολαιμία έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένα περιστατικά αθηροσκλήρωσης σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η αυξημένη κακή LDL χοληστερόλη και η μειωμένη καλή HDL αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Οι αθηρωματικές πλάκες αποφράσσουν τις αρτηρίες και αποτελούν έδαφος για τη δημιουργία θρόμβων αίματος.

Ένας μεγάλος θρόμβος μπορεί να αποφράξει τελείως την αρτηρία και να διακοπεί η ροή αίματος. Η διακοπή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο, ενώ σε αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 60% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου δημιουργούνται από τη ρήξη των αθηρωματικών πλακών και τη θρόμβωση.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ γύρω από τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης.

Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες και οι ερευνητές χορήγησαν σε άτομα μέσης ηλικίας είτε ένα μήλο την ημέρα, είτε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από μήλο σε μορφή κάψουλας, είτε ένα εικονικό χάπι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μήλο, και όχι τόσο οι πολυφαινόλες του σε μορφή κάψουλας, κατάφεραν να μειώσουν την οξειδωμένη μορφή της LDL χοληστερόλης κατά 40%.

Η LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας τις αθηρωματικές πλάκες και τελικά τη στένωση, και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η δράση αυτή του μήλου οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες του, φαίνεται όμως ότι οι πολυφαινόλες από μόνες τους δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όσο ένα ολόκληρο μήλο. Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι στο μήλο υπάρχουν και διάφορα άλλα συστατικά, τα οποία δρουν συνεργιστικά στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για τη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επίσης, η απορρόφηση των πολυφαινολών από τον οργανισμό είναι μεγαλύτερη όταν καταναλώνονται μαζί με το μήλο παρά από μόνες τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δράση του μήλου κατά της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερη και από τα αντιοξειδωτικά άλλων τροφών, όπως της ντομάτας και του πράσινου τσαγιού.

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά των τροφών, τα οποία αναστέλλουν την οξείδωση, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα και επεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και της οξειδωτικής τους δράσης. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται πως μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και αναστέλλουν τη δράση της στην δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Η έρευνα αυτή είναι ενθαρρυντική για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης, αφού καταλήγει στο ότι με μια απλή διατροφική παρέμβαση στη ζωής μας, όπως είναι η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως, μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Και άλλες μελέτες γύρω από την ευεργετική δράση του μήλου στη χοληστερόλη επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα και ενισχύουν την άποψη ότι ένα μήλο την ημέρα αποτελεί σημαντικό βήμα στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Καταναλώστε λοιπόν ένα μήλο την ημέρα για να επωφεληθείτε της δράσης του ενάντια στη χοληστερόλη και όχι μόνο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα επτά βήματα της υγείας


Η πρόληψη είναι στάση ζωής.

Επτά απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου και των καρδιακών ασθενειών, αναφέρει νέα έρευνα.

Υιοθετώντας τουλάχιστον έξι από τα επτά βήματα που προτείνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου κατά 51%.

Δεν είναι κάτι που δεν έχετε ακούσει ποτέ ή δε γνωρίζετε ήδη, απλά μένει να το πάρετε απόφαση και να κάνετε την αλλαγή.

Τι πρέπει να κάνετε: να εντάξετε στη ζωή σας την άσκηση, να διατηρείτε σε σταθερά και υγιή επίπεδα το βάρος σας, να ακολουθείτε υγιεινό τρόπο ζωής, να διατηρείτε σε υγιή επίπεδα χοληστερόλης, χαμηλή αρτηριακή πίεση, να ρυθμίζετε το σάκχαρο στο αίμα σας και να μην καπνίζετε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αν κανείς βγάλει από τη «λίστα» το κάπνισμα και φροντίζοντας για τα υπόλοιπα έξι ή έστω πέντε βήματα, εμφανίζει 25% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που δεν υιοθετούν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες.

«Η τήρηση των επτά αυτών κανόνων σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγήτρια στη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Northwestern University Feinberg του Σικάγο, Laura Rasmussen-Torvik.

«Αυτό βοηθά τους γιατρούς να δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα στους ασθενείς τους για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατέψουν την υγεία τους και να μειώσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από χρόνιες ασθένειες» πρόσθεσε.

Η υιοθέτηση έξι ή επτά βημάτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 51%.

«Το να κόψει κανείς το τσιγάρο είναι πολύ σημαντικό, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να φροντίζει κανείς αν θέλει να έχει μια υγιή ζωή» είπε ακόμη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 13.253 άντρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ, ενώ τα αποτελέσματα αυτής δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Circulation».



Διαβάστε περισσότερα...

Τα λάθη της δίαιτας της τελευταίας στιγμής


Μάθετε γιατί πρέπει να αποφεύγονται οι δίαιτες express.

Σε ένα υποθετικό σενάριο, η Ελένη σε δέκα μέρες φεύγει για τις καλοκαιρινές της διακοπές με τον σύντροφό της τον Κώστα και ένα φιλικό τους ζευγάρι. Είναι αποφασισμένη ν' αρχίσει μία δίαιτα express, προκειμένου να χάσει τουλάχιστον πέντε κιλά έως τότε. Σκέφτηκε «...όσο στερητική και να είναι η δίαιτα, θα την αντέξω. Εξάλλου δέκα μέρες είναι... τι μπορεί να πάθω πια!»

Ανυπομονησία: η κολλητή φίλη της βαθιάς επιθυμίας

Η ανυπομονησία είναι απόλυτα φυσιολογική, όταν βαθιά επιθυμούμε να πετύχουμε έναν στόχο. Η παγίδα είναι όταν βυθιζόμαστε στο συναίσθημα της ανυπομονησίας και καταλήγουμε να κάνουμε ακρότητες, επιβαρύνοντας τον εαυτό μας -όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο- προκειμένου να αγγίξουμε τον πολυπόθητο στόχο.

Εμπορικά αυτή η άκρως ανθρώπινη συμπεριφορά είναι εκμεταλλεύσιμη και εξαιρετικά κερδοφόρα... ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

- χιλιάδες βιβλία ανά τον κόσμο κυκλοφορούν με τίτλους όπως «χάσετε γρήγορα και άμεσα κιλά για πάντα», «οι καλύτερες δίαιτες για εύκολο και γρήγορο αδυνάτισμα σε χρόνο αστραπή» κ.ο.κ.

- μια ολόκληρη βιομηχανία προϊόντων έχει στηθεί γύρω από το αδυνάτισμα, με την υπόσχεση ότι θα βοηθήσουν τον ενδιαφερόμενο στην προσπάθειά του και θα μειώσουν τον κόπο που χρειάζεται να καταβάλει. Κρέμες, συμπληρώματα, ροφήματα, υποκατάστατα γεύματος, όργανα παθητικής γυμναστικής κ.ο.κ.

- δείτε μια γενική λίστα με τους επαγγελματίες της ανυπομονησίας, δηλαδή σε άτομα που χορηγούν δίαιτες, όπως χημικές/μαγικές κ.ο.κ. Επίσης, στη λίστα συγκαταλέγονται και τα διάφορα ινστιτούτα που υπόσχονται (επί πληρωμής φυσικά) ν' αναλάβουν να κάνουν όσα ο ενδιαφερόμενος έχει άρνηση να κάνει για τον εαυτό του.

Παρακάτω αναφέρονται δύο μόνο παραδείγματα: 1. παθητική γυμναστική μέσω μηχανημάτων (αντί το άτομο να αυξήσει σταδιακά τα επίπεδα της δραστηριότητάς του), 2. θεραπεία κυτταρίτιδας με φύκια (αντί το άτομο να αυξήσει την πρόσληψη υγρών, να βελτίωση τη διατροφή του όπως και να αυξήσει τα φρούτα, τα λαχανικά, της βιταμίνες που καθημερινά προσλαμβάνει και παράλληλα τα επίπεδα της δραστηριότητας του) κ.ο.κ.

Η δίαιτα express ξεκινάει!

Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζει κάποιος-α να ακολουθήσει τελικά τη γρήγορη δίαιτα απώλειας βάρους για λίγες μέρες (5-10 μέρες για παράδειγμα).

Προκειμένου να συνεννοηθούμε πλήρως, θα σχεδιάσω για εσάς μια αυστηρή και πολλά υποσχόμενη δίαιτα...

Πρωινό: ζεστό νερό με λεμόνι και μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι, μισό μήλο, 1 φρυγανιά σικάλεως και 1 τσάι ή καφέ σκέτο.

Ενδιάμεσο: 1 γιαούρτι με 0% λιπαρά ή καλύτερα... τίποτα!

Μεσημεριανό: 1 σκέτη σαλάτα μαρούλι- αγγούρι με μισό στήθος κοτόπουλου βραστό μόνο με αλάτι και ξύδι

Ενδιάμεσο: 1 γιαούρτι με 0% λιπαρά

Βραδινό: μισό γκρέιπ φρουτ με 1 φρυγανιά και 1 φέτα γαλοπούλα βραστή ή καλύτερα... τίποτα!

Και μόνο κοιτάζοντας κανείς αυτή την πολλά υποσχόμενη δίαιτα, μπορεί εύκολα να καταλάβει -χωρίς να έχει πτυχίο διαιτολογίας- ότι πρόκειται για ένα στερητικό πρόγραμμα.

Διάθεση:... μην πλησιάζεται δαγκώνει!

Ακολουθώντας το άτομο ένα στερητικό πλάνο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι τόσο στερητικό -αργά ή γρήγορα- λόγω της στέρησης αποκτά μια αρνητική διάθεση, συχνά έχει νεύρα, επιθετικότητα και άγχος για το αν θα καταφέρει να «κρατήσει» την προσπάθεια. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση της ενασχόλησης και της εμμονής με το φαγητό (ιδιαίτερα των τροφίμων που το άτομο χαρακτηρίζει παχυντικά και αποκλείονται από τις περισσότερες δίαιτες).

Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός πράγματι αντέχει πολλά -και ίσως να μην κινδυνεύει ακολουθώντας για λίγο διάστημα ένα παράλογο διατροφικό πλάνο σαν αυτό (βέβαια, ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου)- οι δίαιτες αστραπή επιφέρουν ακόμη και στον πιο υγιή οργανισμό μια αίσθηση κόπωσης, λιγούρες και υπογλυκαιμία που μπορεί να συνοδευθούν από τάσεις λιποθυμίας και υπόταση.

Η παραβίαση... είναι αναπόφευκτη!

Είναι απόλυτα φυσιολογικό το άτομο να μην μπορέσει να ακολουθήσει μια τέτοια αυστηρή δίαιτα. Κάποιοι την παραβιάζουν έπειτα από μερικά λεπτά ή από μερικές ώρες ή αν είναι πολύ πεισματάρηδες έπειτα από μερικά 24ωρα. Το χέρι μόνο του θα πιάσει κάποια στιγμή ένα κουλουράκι ή ένα σοκολατάκι ή οτιδήποτε τρώγεται, προκειμένου να παύσει αυτή την εκούσια μορφή ασιτίας. Τότε, το άτομο μπορεί να νιώσει ματαίωση και απογοήτευση αφού έχει επενδύσει πολλά σε αυτό το ανέφικτο πρόγραμμα και ενεργοποιείται αυτόματα η πεποίθηση «άσπρο/μαύρο/όλα ή τίποτα» που συνοδεύεται συχνά με σκέψεις όπως: «τα κατέστρεψα όλα ή είμαι άχρηστος-η ή ποτέ δεν θα καταφέρω ν' αδυνατίσω» κ.ο.κ.

Φέρτε γλυκά, φέρτε αλμυρά, να πάνε τα φαρμάκια κάτω...

Το συναίσθημα της αποτυχίας και της ντροπής ακολουθείται, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, με υπερβολές στο φαγητό. Έπειτα, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με νέα απόφαση, ακμαίο ηθικό (και γεμάτο στομάχι...) για μια πιο αυστηρή δίαιτα με την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα....

Σκεφτείτε βέβαια, πως ακόμα και αν κάποιος φανεί υπερβολικά εγκρατής και ακολουθήσει πιστά αυτό ή κάποιο παρόμοιο παράλογα-στερητικό πλάνο χωρίς καμία παρασπονδία, έπειτα υπάρχουν εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες να υπάρξουν επεισόδια αυξημένης πρόσληψης τροφής. Με λίγα λόγια, ό,τι καταφέρατε να μην φάτε για λίγες μέρες, θα το φάτε μαζεμένο μετά. Είναι σίγουρο.

Θα μπορούσαμε άραγε να έχουμε το συναίσθημα της επιθυμίας, με συνοδεία την ανυπομονησία να αδυνατίσουμε γρήγορα, χωρίς να βυθιζόμαστε σε αυτό κάνοντας παράλογα πράγματα; Φυσικά και μπορούμε... Ζητήστε την κατάλληλη βοήθεια.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέφτει η πίεση όταν τη μετράμε μόνοι μας


Νέα έρευνα από πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
H κατ' οίκον μέτρηση της πίεσης φαίνεται ότι ανακουφίζει ψυχολογικά τον ασθενή και τη ρίχνει.

Το φαινόμενο μελετήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστόνη, αλλά θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση να τη μετρά ο ίδιος ο ασθενής και όχι άλλο άτομο.

Οι άνθρωποι με υπέρταση που την παρακολουθούν τακτικά οι ίδιοι στο σπίτι τους με το πιεσόμετρο, έχουν συνήθως λιγότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους τη μετράνε μόνο στον γιατρό, καταλήγει η νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Κατρίν Ούλιγκ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστόνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicin», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 52 επιστημονικές μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής γιατρός Γιώργος Κίτσιος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Lahey της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ταφτς (απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι τη μετρούν τελείως μόνοι τους, έχουν συστολική πίεση (ο μεγαλύτερος αριθμός) μικρότερη κατά 3,9 Hg, ενώ και η διαστολική πίεσή τους (ο χαμηλότερος αριθμός) είναι μικρότερη κατά 2,4 mm Hg, σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν το πιεσόμετρο στο σπίτι.

Αν μάλιστα η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι με το πιεσόμετρο γίνεται με τη βοήθεια κάποιου άλλου (πχ συγγενούς), τότε τα οφέλη μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερα: Η συστολική πίεση, μετά από έναν χρόνο, εμφανίζεται μειωμένη κατά 3,4 έως 8,9 mm Hg, ενώ η διαστολική είναι μειωμένη κατά 1,9 έως 4,4 mm Hg, έναντι όσων απλώς τη μετρούν στον γιατρό.

Ακόμα και μια μικρή υποχώρηση της αρτηριακής πίεσης συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όπως επισήμαναν οι ερευνητές. Υψηλή συνήθως θεωρείται η πίεση όταν είναι πάνω από 140 (συστολική)- 90 (διαστολική) mm Hg ή απλούστερα 14/9. Περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους έχει πίεση πάνω από το κανονικό.

Πάντως οι ερευνητές επισήμαναν πως σε μερικούς αγχώδεις ανθρώπους η χρήση του πιεσόμετρου μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να ανεβάσει τις μετρήσεις τους, με τον ίδιο περίπου τρόπο που η επίσκεψη στο γραφείο του γιατρού μπορεί να αγχώσει ορισμένους και να ανεβάσει πρόσκαιρα την πίεσή τους.

Από την άλλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν εύκολα να μάθουν να χρησιμοποιούν το πιεσόμετρο και να βλέπουν έτσι άμεσα ποια επίπτωση έχει στην πίεσή τους ένα φαγητό ή η σωματική άσκηση στο σπίτι, με τον ίδιο τρόπο που όταν κάποιος ελέγχει τακτικά το βάρος του στη ζυγαριά, μπορεί να χάσει κιλά πιο εύκολα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σημάδια στο σώμα σας που αποκαλύπτουν το στρες


Τι να προσέξετε.

Το χρόνιο στρες έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία (ημικρανίες, κατάθλιψη και καρδιοπάθειες, μεταξύ άλλων), αλλά οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν καν πόσο αγχωμένοι είναι. Μάθετε να αναγνωρίζετε τις ενδείξεις ότι το σώμα σας είναι στρεσαρισμένο.

Μύτη
Ένδειξη στρες: Φτερνίζεστε και έχετε καταρροή.
Το στρες μπορεί να αυξήσει την αντίδραση στα αλλεργιογόνα, επειδή αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Χαλαρώστε: Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τις αλλεργίες μπορεί να βοηθήσουν, αλλά το ίδιο κάνει και η άσκηση. Οι τακτικές 30λεπτες προπονήσεις επιταχύνουν την έκκριση επινεφρίσης, του φυσικού αποσυμφορητικού του οργανισμού.

Δέρμα
Ένδειξη στρες: Βγάζετε σπυράκια. Όταν έχετε ένταση, το σώμα σας εκκρίνει επιπλέον αδρεναλίνη, που προκαλεί την έκκριση σμήγματος, ενός ελαίου που με τη σειρά του προκαλεί σπυράκια και στίγματα. Όσο αυξάνεται η παραγωγή αδρεναλίνης, τόσο αυξάνεται και η παραγωγή σμήγματος.

Χαλαρώστε: Πλένετε τις προβληματικές περιοχές δύο φορές ημερησίως. Τα καθαριστικά με μορφή τζελ ή αφρού είναι τα καλύτερα για τη διάλυση του σμήγματος. Αν δεν μειωθεί η λιπαρότητα, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας γράψει μια ρετινοειδή κρέμα που ρυθμίζει το σμήγμα.

Μαλλιά
Ένδειξη στρες: Παρουσιάζετε «κενά». Λόγω του άγχους τα μαλλιά σας μπορεί να σταματήσουν να μεγαλώνουν, λόγω των ορμονών που παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Χαλαρώστε: Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετό σίδηρο, λιπαρά οξέα Ω3 και βιταμίνη Β12, που προωθούν την υγεία των μαλλιών. Καταναλώνετε τροφές όπως το μπρόκολο και ο σολομός.

Σαγόνι
Ένδειξη στρες: Σας φαίνεται ότι η γνάθος σας έχει πάρει φωτιά. Ίσως τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, κάτι που προκαλείται από την ένταση.
Χαλαρώστε: Πιέστε μια χλιαρή κομπρέσα στο σαγόνι για πέντε λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. Η ζέστη θα χαλαρώσει τους μυς και θα σας βοηθήσει να μειώσετε το τρίξιμο. Δεν έχει αποτέλεσμα; Πηγαίνετε στον οδοντογιατρό για να σας δώσει ειδικό μασελάκι.

Στομάχι
Ένδειξη στρες: «Λυσσάτε» για πρόχειρο φαγητό. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αυξάνουν την επιθυμία σας για γλυκά.

Χαλαρώστε: Οι λιγούρες σας θα κρατήσουν όσο η κορτιζόλη εκκρίνεται σε όλο στο σώμα, γι’ αυτό αντικαταστήστε ό,τι παχυντικό σκέφτεστε να φάτε με μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Γεννητικά όργανα
Ένδειξη στρες: Η περίοδός σας έρχεται νωρίς, αργά ή και καθόλου. Όταν είστε στρεσαρισμένοι, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα που μπορεί να μεταβάλλουν ή να διαταράξουν την ωορρηξία.

Χαλαρώστε: Μιλήστε στον γιατρό σας για τη λήψη αντισυλληπτικών. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να εξισορροπήσουν στα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών σου και να επαναφέρουν τον κύκλο σας στο φυσιολογικό.

Το μυστικό

Είστε σε ένταση; Πάρτε βαθιές και αργές αναπνοές. Η αργή και βαθιά αναπνοή θα επαναφέρει τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή σας στο φυσιολογικό τους ρυθμό.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους 44 οι νεκροί από τον ιό της γρίπης ΑΗ1Ν1 στο Περού


Καταγράφηκαν 760 κρούσματα το τελευταίο διάστημα.

Στους 44 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων του ιού της γρίπης ΑΗ1Ν1 στο Περού, σε σύνολο 760 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, μετά το θάνατο του πρώτου ασθενούς στις 13 Ιουλίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι νεκροί από τον ιό ανέρχονταν προηγουμένως σε 34, σύμφωνα με απολογισμό που είχε δοθεί στην δημοσιότητα την Δευτέρα.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με μια επ' αόριστον απεργία σε πανεθνικό επίπεδο των γιατρών και των νοσηλευτών η οποία άρχισε στα μέσα Ιουλίου.

Από τους 44 θανάτους, οι 17 καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Λίμα, η οποία αντιμετώπισε φέτος έναν ιδιαίτερα δριμύ χειμώνα με υγρασία, κατά τον οποίο παρουσιάστηκε το 49% από τα 760 κρούσματα του ιού.

Οι υγειονομικές αρχές του Περού διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα εποχικό ξέσπασμα του ιού αυτού, ο οποίος εμφανίστηκε το 2009, χρονιά κατά την οποία προκάλεσε έναν αριθμό ρεκόρ θανάτων –συνολικά 149– και αποκλείουν την περίπτωση να πρόκειται για μια επιδημία. Φέτος έγινε εξάλλου μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του ιού αυτού.

Σχεδόν το 80% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από την νόσο αυτήν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου: διαβητικοί, υπερτασικοί, άνθρωποι που υποφέρουν από καρδιολογικά νοσήματα, άσθμα, κίρρωση ή είναι παχύσαρκοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολλά τα οφέλη του αμύγδαλου


Μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ.

Είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων οξέων. Περιέχονται ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Συνιστώμενη ποσότητα

Δεν υπάρχει ακριβής συνιστώμενη δοσολογία λήψης. Πρέπει να ληφθεί σίγουρα υπόψη ότι δεν μπορούμε να τρώμε υπερβολικές ποσότητες αμυγδάλων καθώς είναι πυκνά σε θερμίδες (100γρ δίνουν πάνω από 600 θερμίδες).

Είναι σίγουρα ασφαλής για τη σιλουέτα μας μια ποσότητα 20-30 γρ αμυγδάλων/ημέρα. Αυτή η ποσότητα «συμφωνεί» άλλωστε με τα ευεργετικά οφέλη των αμυγδάλων όπως έχει μελετηθεί.

Προσοχή:

Όπως έχει ήδη αναφερθεί τα αμύγδαλα έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο, επομένως μην το παρακάνετε.

Μην προτιμάτε τους αλατισμένους καρπούς. Ελέγξτε αν περιέχουν ποσότητες αλατιού, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον προμηθευτή σας.

Αποθηκεύστε τα αμύγδαλα σε μέρος ξηρό, η παρουσία νερού (υγρασίας) ευνοεί την ανάπτυξη αφλατοξίνων (τοξικές ουσίες που παράγονται από μύκητες)

Τα αμύγδαλα κάνουν πολύ καλή «παρέα» στις σαλάτες. Αυξάνουν τη θρεπτικότητά (πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε κα), αυξάνουν την παρουσία φυτικών ινών (20-30 γρ αμύγδαλα περιέχουν 2 γρ φυτ. ίνες), ενώ προσθέτουν και γεύση!

Σύσταση αμυγδάλου/100 γρ

Θερμίδες 612 Kcal
Πρωτεΐνες 21,1 γρ
Ασβέστιο 240 mg
Μαγνήσιο 270 mg
Βιταμίνη Ε 23,98 mg

Προτιμάτε τα ελληνικά αμύγδαλα είναι εύγεστα και πολύ καλής ποιότητας.

Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή αμυγδάλων ξεπερνώντας τους 12.000 τόνους. Η Θεσσαλία φαίνεται να έχει τη μερίδα του λέοντος σε παραγωγή. Καλλιεργούνται στη χώρα μας πάνω από 7 ποικιλίες με εξαιρετική γεύση και ποιότητα.

Παρόλα αυτά έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές αμυγδάλων (αμφίβολης ποιότητας και απλά χαμηλότερης τιμής), κάτι που εξωθεί στη μείωση της ντόπιας παραγωγής. Η Αρκαδία παράγει εξαιρετικά αμύγδαλα σε πολλές περιοχές (Μαίναλο, Μαντινεία, Πάρνωνας κα).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοιτώντας το μέλλον με θετική ματιά


Οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι.

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως αισιόδοξο ή απαισιόδοξο; Σύμφωνα με τους ειδικούς ο καθένας από εμάς είναι από τη φύση του αισιόδοξος.

Ακόμη κι αν έχουμε την τάση να ανησυχούμε για το μέλλον, κατά βάθος πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι κάνουν θετικές σκέψεις είναι περισσότερο ευτυχισμένοι και πιστεύουν ότι θα έχουν καλύτερο μέλλον. Όσοι όμως έχουν την τάση να κάνουν αρνητικές σκέψεις, δε μπορούν να φανταστούν να έρχονται καλύτερες ημέρες!

«Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να τους συμβεί κάτι κακό. Πάντοτε με γοήτευε η διαφορετική αντίληψη των ανθρώπων για την έννοια της ευτυχίας. Κάποιες μέρες το μέλλον μας φαντάζει συναρπαστικό και φωτεινό και άλλες δε βλέπουμε μπροστά μας παρά μόνο άγχος, φόβο και μιζέρια» ανέφερε ο ερευνητής Ed O’Brien από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγουν 50.000 θέσεις εργασίας


Το πρόγραμμα πεντάμηνης ή επτάμηνης απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σε δήμους, νοσοκομεία, σχολεία κ.ά.) 50.000 ανέργων και το μέτρο της επιδότησης εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, χωρίς μάλιστα τη δέσμευση των επιχειρήσεων να διατηρούν τις θέσεις μετά τη λήξη της επιχορήγησης (όπως ίσχυε έως σήμερα) ενεργοποιεί από τον Σεπτέμβριο και μετά ο ΟΑΕΔ στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανεργίας.

Οπως δήλωσε χθες ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου, εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει μηχανογραφικά και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ η επιλογή των 50.000 ανέργων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ενώ, παράλληλα, ο Οργανισμός θα εφαρμόσει ακόμη πιο «ευέλικτα» προγράμματα επιδότησης των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις χωρίς την υποχρέωση διατήρησης των θέσεων αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα είναι ευέλικτα και θα απαλλάσσουν των εισφορών όσους εργοδότες προφέρουν δουλειά στον κόσμο», υπογράμμισε. Την επιδότηση εισφορών χωρίς δεσμεύσεις και με αντάλλαγμα τη ρύθμιση των οφειλών ζήτησε χθες και η ΕΣΕΕ (πρόσληψη ενός ανέργου από κάθε «εντός κρίσης» μικρομεσαία επιχείρηση για το διάστημα των 48 δόσεων με επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές για 24 μήνες).

Οι 50.000 θέσεις

Σύμφωνα με την προωθούμενη κοινή υπουργική απόφαση για την κοινωφελή εργασία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δικαίωμα υποβολής αίτησης για πρόσληψη τον Οκτώβριο θα έχουν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που είναι μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοί τους είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, νέοι (ηλικίας 18 έως 29 ετών), μακροχρόνια άνεργοι καθώς και άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, το ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία και ο αριθμός ανήλικων τέκνων.

Οι εξειδικεύσεις των κριτηρίων και της διαδικασίας θα γίνονται στις σχετικές προσκλήσεις του ΟΑΕΔ, οι οποίες εκδίδονται ύστερα από έγκριση του ΑΣΕΠ, ενώ θα μπορούν να επιλέξουν για να απασχοληθούν υπηρεσίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης (οι 40.000), της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (για 7 μήνες), της υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά. Να ξεκινήσει το πρόγραμμα ζήτησε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ χθες αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να καθυστερούν οι σχετικές παρεμβάσεις όταν η ανεργία αυξάνεται».

Οι αμοιβές

Ο ΟΑΕΔ, με βάση την επιχορήγηση των 170 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, θα «καλύπτει»:

1. Την καταβολή των αμοιβών ως εξής: 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών.

2. Την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη (για τους άνω των 25 ετών μέχρι 258 ευρώ τον μήνα και για τους άνεργους κάτω των 25 ετών έως 225 ευρώ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι από τους πιστούς


Οι πιστοί και θρησκευόμενοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη κατά μέσο όρο σε σχέση με τους άπιστους και άθεους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που μελέτησε σε τόσο εύρος και βάθος χρόνου τη σχέση θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.

Οι ψυχολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάιρον Ζάκερμαν του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας "Personality and Social Psychology Review", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Από τις συνολικά 63 μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1928- 2012, οι 53 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αρνητική σχέση ανάμεσα στην θρησκευτική πίστη και στη νοημοσύνη (δηλαδή οι θρησκευόμενοι είναι γενικά λιγότερο νοήμονες) και, από αυτές τις 53, οι 35 έρευνες διαπίστωσαν έντονα αρνητική σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας-νοημοσύνης. Οι υπόλοιπες δέκα μελέτες έφθασαν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα ότι υπάρχει θετική σχέση (δηλαδή θρησκευτικότητα και νοημοσύνη συμβαδίζουν), αν και από αυτές μόνο οι δύο συμπέραναν ότι υπάρχει έντονα θετική σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.

Μεταξύ άλλων, η μετα-ανάλυση επισημαίνει πως ήδη από την παιδική ηλικία όσο πιο έξυπνο είναι ένα παιδί (έχοντας υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης), τόσο περισσότερο πιθανό είναι να απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Από την άλλη, στην τρίτη ηλικία, όσο πιο έξυπνος είναι ένας ηλικιωμένος, τόσο πιο πιθανό είναι να μην πιστεύει στον Θεό.

Μια μελέτη, που άρχισε στη δεκαετία του '20 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρακολουθεί στη διάρκεια της ζωής τους τις πεποιθήσεις 1.500 χαρισματικών παιδιών που είχαν δείκτη νοημοσύνης (IQ) πάνω από 135. Ακόμα και σε βαθιά γεράματα, οι άνθρωποι αυτοί είχαν -και έχουν ακόμα- πολύ μικρότερα επίπεδα θρησκευτικής πίστης σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Οι ερευνητές όρισαν τη νοημοσύνη ως «την ικανότητα λογικών συλλογισμών, σχεδιασμού, επίλυσης προβλημάτων, αφαιρετικής σκέψης, κατανόησης πολύπλοκων ιδεών και ταχείας μάθησης από τις εμπειρίες». Ως θρησκευτικότητα ορίστηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια όψη της θρησκείας. Παράγοντες όπως το φύλο ή το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη σχέση μεταξύ νοημοσύνης και πίστης, ενώ το επίπεδο της τελευταίας σε έναν άνθρωπο τείνει να αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι θρησκευτικές πίστεις φαίνονται παράλογες, αντιεπιστημονικές και αναπόδεικτες σε πολλούς έξυπνους ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποστασιοποιούνται από τη θρησκεία. Ακόμα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι συνήθως δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον αυτοέλεγχο της προσωπικής ζωής τους, κάτι που τους απομακρύνει από τις πεποιθήσεις περί Θεού.

Από την άλλη, η έρευνα, σύμφωνα με τους επικριτές της, έλαβε υπόψη της μόνο την πιο παραδοσιακή μορφή νοημοσύνης, την αναλυτική, και όχι άλλες, όπως τη δημιουργική ή τη συναισθηματική.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σταυρίδης: Δεν θα ακριβύνει το νερό


«Δεν πρόκειται να ακριβύνει το νερό μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ για τουλάχιστον μια πενταετία. Δεν ιδιωτικοποιούμε το νερό, ιδιωτικοποιούμε τις υπηρεσίες τιμολόγησης, συντήρησης, πληρωμής», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης σε δηλώσεις του στο MEGA:

Δείτε το βίντεο από το MEGA:






Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δήμοι θα προσλάβουν 40.000 εποχικούς υπαλλήλους


Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η αυλαία των προσλήψεων στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Οι ειδικότητες που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι ΔΕ κατεύθυνσης πληροφορικής, ΠΕ, ΤΕ διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, διοίκηση επιχειρήσεων, ΔΕ διοικητικοί, καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων, ΠΕ, ΤΕ, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι φυσιοθεραπευτές, ΔΕ βοηθοί βρεφοκόμοι, νοσηλευτές, καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων κ.α.

Κάντε κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα οι ειδοποιήσεις για τους 589 υπαλλήλους


Αντίστροφη μέτρηση για το μεταβατικό σχήμα της νέας ΕΡΤ.

Μέσα στην ημέρα θα αρχίσουν να ειδοποιούνται οι 589 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για πρόσληψη στον μεταβατικό φορέα της νέας δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Η απορρόφησή τους θα γίνει μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις, στη πρώτη φάση της διαδικασίας, για πρόσληψη στο φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης έχουν φτάσει τις 8.044.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τα ονόματα (με τα μόρια) όσον επελέγησαν να δοθούν και στον Τύπο, ώστε μέσω της δημοσιοποίησης να μη δοθούν αφορμές για τυχόν αμφισβητήσεις περί διαφάνειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Φιλιππίδης 10ος στον τελικό του επί κοντώ


Πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια τα 5.65.

Την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς μέχρι αυτή τη στιγμή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας, πραγματοποίησε ο Κώστας Φιλιππίδης, έστω και αν δεν κατάφερε στον τελικό του επί κοντώ, να φτάσει τις προσδοκίες του.

Ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε την 10η θέση με 5.65, ύψος που πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια. Ξεκίνησε τον αγώνα από τα 5.50, που πέρασε με την πρώτη, ενώ απέτυχε τρεις φορές στα 5.75.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεψαν το αναπηρικό αμαξίδιο του γάλλου κολυμβητή Φιλίπ Κρουαζόν


«Μου στέρησαν την αυτονομία μου».

Έκκληση στους κλέφτες που του πήραν το ειδικά κατασκευασμένο αναπηρικό καροτσάκι του απηύθυνε σήμερα ο Φιλίπ Κρουαζόν, ο διάσημος Γάλλος που αν και ακρωτηριασμένος και στα τέσσερα άκρα κατάφερε να διασχίσει κολυμπώντας τη Μάγχη.

«Δεν έκλεψαν μόνο το καροτσάκι, μου στέρησαν την αυτονομία μου» είπε ο Κρουαζόν, ο οποίος έχασε τα χέρια και τα πόδια του το 1994, σε ηλικία 26 ετών, όταν υπέστη ηλεκτροπληξία.

Η κλοπή έγινε ενώ ο Γάλλος κολυμβητής και η οικογένειά του βρίσκονταν σε ένα σπίτι στη βόρεια Γαλλία. Οι δράστες έκλεψαν ένα τρέιλερ που ήταν σταθμευμένο απ' έξω και μέσα σε αυτό υπήρχε το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο του Κρουαζόν, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

«Κρατήστε το τρέιλερ ως δώρο, αφού αυτό φαίνεται ότι θέλατε, αλλά δώστε μου πίσω το αμαξίδιο» είπε, απευθυνόμενος στους κλέφτες, μέσω του καναλιού France 3 της δημόσιας τηλεόρασης ο Κρουαζόν.

Το 2010 ο 45χρονος Γάλλος διέσχισε τη Μάγχη χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένα προσθετικά άκρα για να κολυμπάει. Έχει επίσης διασχίσει κολυμπώντας τα στενά του Γιβραλτάρ, μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, καθώς και τον Κόλπο της Άκαμπα που χωρίζει την Αίγυπτο από την Ιορδανία.




Διαβάστε περισσότερα...

«Φωτιές» ανάβει η άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών


Αναταράξεις προκαλούν οι σκέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κατοικιών με ασφαλιστικές δικλείδες, όμως, για όσα νοικοκυριά δεν έχουν αποδεδειγμένα δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε χθες να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα και να υπάρξει προστασία όλων όσοι έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια και τόνισε πως εάν γίνει άρση των πλειστηριασμών, θα υπάρξει νέα δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδομής, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να δώσουν στεγαστικά δάνεια.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι πρώτος γνώμονας είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη, ενώ πρόσθεσε ότι εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει και τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο» , καθώς, «αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν, ούτε τις τράπεζες που θέλουν να ρυθμίζονται και να εξυπηρετούνται τα δάνεια και όχι να “σκοτώνονται” τα σπίτια των οφειλετών αυτού του επιπέδου».

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους υπογράμμισε ότι «κάθε μέρα που περνάει προστίθεται κι ένας υπουργός που ανοίγει διάπλατα το θέμα του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση, και ο κ. Σαμαράς προσωπικά, είναι αποφασισμένοι να κατασχέσουν πρώτες κατοικίες», ενώ σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η εφαρμογή μιας νέας “σεισάχθειας”».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σημείωσε ότι «μετά τη λεηλασία μισθών και συντάξεων οι τοποτηρητές του μνημονίου μεθοδεύουν ξεπάγωμα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, προκειμένου οι τράπεζες που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων να βγάλουν στο σφυρί, αντί πινακίου φακής, χιλιάδες σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού. Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο».

Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης ζήτησε παράταση της απαγόρευσης τουλάχιστον έως το 2015, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, να απειλείται και να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του».

Παράλληλα, το ΚΚΕ χαρακτήρισε «κοροϊδία» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι θα προστατευτούν φτωχοί και αδύναμοι και επεσήμανε ότι «πρέπει να σημάνει για τον λαό συναγερμός, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...