Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

«Καμπανάκι» από τους εμπόρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του λιανεμπορίου κρούουν τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου.

Σε έρευνα για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας σε 2.375 επιχειρήσεις, είναι ενδεικτικό ότι το 42% των εμπόρων εκτιμά ως πιθανό ενδεχόμενο τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησής τους στο άμεσο μέλλον, ενώ το 58% θεωρεί το σενάριο του «λουκέτου» ελάχιστα ή καθόλου πιθανό. Μάλιστα, το 43% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η ύφεση στον τομέα του εμπορίου θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, το 29% ότι η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη και το 27% προσδοκά ότι θα μειωθεί.

Πάντως, περισσότεροι από επτά τους δέκα (74%) δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν ή να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις (κατά μέσο όρο ανά κατάστημα απασχολούνται 4 άτομα). Αντίθετα, το 15% των ερωτηθέντων απαντά ότι το προσωπικό της επιχείρησης θα μειωθεί στο άμεσο μέλλον και μία στις δέκα επιχειρήσεις πιστεύει πως η επόμενη κίνησή τους είναι να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Στο μισό ο τζίρος από το 2009

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται για πέμπτο συνεχόμενο έτος -με διψήφιο ποσοστό- η ελεύθερη πτώση πωλήσεων και κερδών. Σύμφωνα με την έρευνα, η φετινή υποχώρηση του τζίρου των καταστημάτων τοποθετείται στο 26,7% σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών για το 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 232.831 ευρώ από 318.046 ευρώ το 2012.

Συγκεντρωτικά, ο τζίρος των επιχειρήσεων από το 2009 εμφανίζεται να έχει μειωθεί κατά 45,2%, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, τη χρονιά εκείνη ο μέσος όρος των εσόδων διαμορφωνόταν σε 425,2 χιλιάδες ευρώ.

Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης έχει άμεσο αντίκτυπο και στην κερδοφορία των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η βουτιά στα κέρδη αγγίζει το 86% σε σύγκριση με το 2009, καθώς ο μέσος όρος κέρδους για τα καταστήματα ήταν 49.212 ευρώ, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε 6.925 ευρώ. Πρόκειται για νέα μείωση 45,2% σε ετήσια βάση καθώς το 2012 ο μέσος όρος κέρδους ήταν 12.363 ευρώ, από 25.198 ευρώ το 2011.

Τι προτείνει η ΕΣΕΕ

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, η ΕΣΕΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν:

• Ορισμό και νομοθετική στήριξη της «εντός κρίσης» μικρομεσαίας επιχείρησης, στην οποία να υπάγονται οι επιχειρήσεις που δεν είχαν οφειλές πριν το 2010 και όλες οι υποχρεώσεις τους δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από το 40% του τζίρου τους. Οι επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με την πρόταση, θα μπορούν να εντάσσονται αυτόματα σε όλες τις υφιστάμενες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ με την ένταξή τους στις ρυθμίσεις να αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις, η καταγγελία δανειακών συμβάσεων και τα αστικά μέτρα εναντίον τους.

• Ρυθμίσεις για τους χιλιάδες κατ' ανάγκη οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Αποποινικοποίηση, αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών, με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους «ανενεργούς».

• Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Αλλαγές στον Τειρεσία, με δημιουργία συστήματος δύο ταχυτήτων, με διαφορετική βαρύτητα για την κατηγορία των επιχειρήσεων που ενεγράφησαν εντός της περιόδου της κρίσης.

• Αντιμετώπιση του παρεμπορίου και των διασυνοριακών μετακινήσεων, για την αναζήτηση χαμηλότερων τιμών.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.