Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

«Είδαν το φως τους» μετά τον έλεγχο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά τη Ζάκυνθο και τη Χίο τώρα και στην Αιτωλοακαρνανία αποκαλύφθηκε σωρεία παραβάσεων στην απόδοση αναπηρικών επιδομάτων. Όσο επεκτείνονται οι έλεγχοι του ΙΚΑ τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται τέτοιες περιπτώσεις, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στην περιφέρεια, όπου οι έλεγχοι είναι πιο ελαστικοί.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, πάνω από 20% των ατόμων που έπαιρναν επιδόματα τυφλότητας και κωφαλαλίας αποδείχθηκε ότι δεν τα δικαιούνταν. Ο αριθμός των αναπηρικών επιδομάτων «μαϊμού» δεν αποκλείεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, αφού εκατοντάδες δικαιούχοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν.

Συνολικά 602 άτομα έπαιρναν επίδομα τυφλότητας. Από αυτούς δεν εμφανίστηκαν για έλεγχο οι 266. Όταν ελεγχθούν και αυτοί ενδέχεται ο αριθμός των παράνομων επιδομάτων να αυξηθεί. Από του 336 που ελέγχθηκαν οι 92 το έπαιρναν παράνομα και μόνο οι 294 το δικαιούνταν.




Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι «τα ευρήματα των επανελέγχων των επιδοματούχων κωφαλαλίας και τυφλότητας και στον νομό Αιτωλοακαρνανίας κατέδειξαν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Ήδη, έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα των ελέγχων στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και έχει διακοπεί η καταβολή του επιδόματος σε όσους το λάμβαναν παράνομα. Δυστυχώς, αδικαιολόγητα μεγάλο ποσοστό δεν προσήλθε στους ελέγχους. Για αυτούς τους επιδοματούχους δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στο πλαίσιο νέου ελέγχου που θα διεξαχθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, να προσέλθουν ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα καταβολής του επιδόματός τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διακοπεί και γι’ αυτούς η χορήγηση του επιδόματος. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, όπως έχουμε δεσμευτεί άλλωστε, ώστε τα επιδόματα να χορηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που πραγματικά τα δικαιούνται και τα έχουν ανάγκη».

Από τους ίδιους ελέγχους προέκυψε ότι από τα 44 επιδόματα που λάμβαναν κωφάλαλοι τα 35 ήταν νόμιμα ενώ αποδείχθηκε ότι 9 άτομα δεν τα δικαιούνταν.




Την ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μη προσέλευσης και της αναβολής εξέτασης περιστατικών, τόσο στην περίπτωση των επιδοματούχων κωφαλαλίας καθώς 83 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 51%) και 36 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 22,08% στο σύνολο των περιστατικών)- όσο και στην περίπτωση των επιδοματούχων τυφλότητας, 266 άτομα δεν προσήλθαν (ποσοστό 41,56%) και 23 περιπτώσεις αναβλήθηκαν (ποσοστό 3,59% στο σύνολο των περιστατικών).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ατόμων με ειδικές ανάγκες του Αγρινίου πολλοί από όσους έπαιρναν το επίδομα δεν εμφανίστηκαν για επανεξέταση με την αιτιολογία ότι τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας καθυστερούν έως και δυο χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις για να εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας.

Όσοι διαπιστωμένα έπαιρναν παράνομα τα αναπηρικά επιδόματα θα κληθούν μέσα στον Αύγουστο και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να επιστρέψουν πίσω τα ποσά που έχουν λάβει ως αχρεώστητες καταβληθέντα.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.