Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η ανεργία χτυπάει και την καρδιά


Έρευνες δείχνουν ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 35%.

Αναλύοντας στοιχεία από 13.451 εθελοντές, με τους οποίους επικοινωνούσαν ανά διετία από το 1992 έως το 2010, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στο Ντάρχαμ της Βόρειας Καρολίνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 35%.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφτηκαν συνολικά 1.061 εμφράγματα. Οι ερευνητές κατέληξαν στη συσχέτιση τους με την ανεργία αφού έλαβαν υπόψη τους τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για έμφραγνα όπως το φύλο, η ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος, το εισόδημα, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, η φυσική δραστηριότητα, η κατάθλιψη, το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη κ.α.

Τα ευρύματα της μελέτης έδειξαν ότι ο κίνδυνος για έμφραγμα αυξανόταν κατά 27% τον πρώτο χρόνο έπειτα από την απόλυση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ελάτε να βοηθήσουμε τα παιδιά»


Το Χαμόγελο του Παιδιού ζητά τη βοήθεια όλων.

«Αυτά τα Χριστούγεννα πολλά παιδιά βρίσκονται στο σκοτάδι. Το δικό σου μήνυμα μπορεί να τα φέρει στο φως!», τονίζουν οι άνθρωποι από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ζητούν τη βοήθεια όλων προκειμένου να συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά χωρίς οικογένεια και όχι μόνο.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, το «Χαμόγελο» κατάφερε να λειτουργήσει το σπίτι, που του προσφέρθηκε στο Αγρίνιο και να φωτίσει 20 παιδικά χαμόγελα.

Όμως, όπως επισημαίνουν, πολλά παιδιά ακόμα βρίσκονται σε κίνδυνο. Και γι’ αυτό λένε: «μαζί όμως μπορούμε να προσφέρουμε μία πραγματική οικογένεια σε 40 ακόμα, με τη λειτουργία του σπιτιού που μας έχει προσφερθεί στο Αίγιο. Στέλνοντας ένα μήνυμα ή κάνοντας μία κλήση μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τα καταφέρουμε! Ξανά!».

Και γι’ αυτό ζητούν να καλέσουν όλοι όσοι μπορούν στο 14545 ή να στείλουν μήνυμα στο 54020 γράφοντας «ΧΑΜΟΓΕΛΟ» ή «HAMOGELO».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιταγή 10.000 ευρώ από τη Νανά Μούσχουρη στο δήμο Αθηναίων


Για τη στήριξη απόρων και αστέγων.

Επιταγή ύψους 10.000 ευρώ, ως συμβολική στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος Αθηναίων για την ανακούφιση των αστέγων και απόρων, παρέδωσε στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, η Νανά Μούσχουρη. Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα ερμηνεύτρια συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Καμίνη από τον οποίον ενημερώθηκε για το δίκτυο κοινωνικής προστασίας που αναπτύσσει ο δήμος της Αθήνας.

«Ως Ελληνίδα θεωρώ χρέος μου να δηλώσω παρούσα σε κάθε προσπάθεια αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους συμπατριώτες μας που απειλούνται από τη φτώχεια. Παρακολουθώ τις προσπάθειες που καταβάλλετε κύριε Δήμαρχε, και θέλω κι εγώ με τις δικές μου δυνάμεις να στείλω ένα μήνυμα στους Έλληνες, ότι κανένας δεν είναι μόνος του και κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του» είπε η κ. Μούσχουρη απευθυνόμενη στον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος σημείωσε ότι «η κίνηση της κυρίας Μούσχουρη πιστεύω ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την Αθήνα και ως παράδειγμα για πολλούς συμπολίτες μας».



Διαβάστε περισσότερα...

«Σανίδα σωτηρίας» για ανέργους


Η γούνα, ο εναλλακτικός τουρισμός και τα αγροτικά προϊόντα.

«Σανίδα σωτηρίας» για ανέργους στη Δυτική Μακεδονία μπορούν να προσφέρουν τομείς όπως αυτοί της γούνας, του εναλλακτικού τουρισμού, της παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και των «πράσινων» κατασκευών. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν φορείς όπως η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ Α.Ε.), τα επιμελητήρια της περιοχής, η Περιφέρεια και οι δήμοι και τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα που συνεργάστηκαν για να εντοπίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες απασχόλησης.

«Οι 15 φορείς που μετέχουν στο πρόγραμμα «45συν πράττω», μέρος των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ) που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εργασίας, επέλεξαν τους παραπάνω τομείς με βάση μια ανάλυση της τοπικής αγοράς», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Διευθυντής προγραμμάτων της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από αυτό θα επωφεληθούν 150 άτομα συνολικά από την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα, τα Σέρβια και τη Σιάτιστα. "Στόχος είναι το 100% των ωφελούμενων που θα καταρτιστούν, να περάσουν στη συνέχεια και στην απασχόληση, όχι απαραίτητα με τη μορφή της μισθωτής εργασίας αλλά και με την αυτοαπασχόληση, ιδίως σε νέες μορφές δραστηριοποίησης όπως οι κοινωνικές επιχειρήσεις που είναι κάτι αντίστοιχο με τους γνωστούς στο παρελθόν γυναικείους συνεταιρισμούς" προσθέτει.

Επιφυλακτικοί οι δικαιούχοι

Ωστόσο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι δικαιούχοι, άνεργοι άνω των 45 ετών και μέλη ευπαθών κοινωνικά ομάδων, καθώς, σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κοζάνης, είναι μικρή μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων που λήγει στις 20 Δεκεμβρίου. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην απροθυμία των ανέργων να αποχωριστούν την κάρτα ανεργίας και τα οφέλη της, τις καταλήψεις στους δήμους με συνέπεια την αδυναμία παραλαβής των απαραίτητων δικαιολογητικών αλλά και την αμφιβολία των ίδιων των ανέργων για το αν τελικά θα πιάσουν δουλειά.

«Και εγώ έχω κάρτα ανεργίας. Έκανα κάποιες ενέργειες για δουλειά και με φοβίζει το ενδεχόμενο, με τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, να χάσω την κάρτα μου ή μια άλλη ευκαιρία απασχόλησης» σημειώνει η 49χρονη Κυριακή Ευσταθίου. Η ίδια σημειώνει, μάλιστα, ότι ο σύζυγός της, άνεργος και εκείνος, δεν έκανε τα «χαρτιά» του για το πρόγραμμα καθώς πιστεύει ότι θα ήταν ανώφελο, τη στιγμή που πολλά νέα παιδιά με πτυχία και ακαδημαϊκά εφόδια μένουν εκτός εργασίας.

«Έχω κάνει και άλλα σεμινάρια αλλά δεν βοηθήθηκα ποτέ. Ούτε δουλειά βρήκα, ούτε αποκόμισα κάτι εκτός από το χρηματικό ποσό που πήραμε σαν επιδότηση» δηλώνει, από την πλευρά της, η 48χρονη Ξανθίππη Σταύρου. Εκφράζει μάλιστα επιφυλάξεις και για το πρόγραμμα «45συν πράττω» καθώς, όπως λέει, «δουλειές δεν υπάρχουν γενικά ενώ στον κλάδο της γούνας, που έχει επισημανθεί ως πιθανός χώρος απασχόλησης, δραστηριοποιούνται μόνο οικογενειακές επιχειρήσεις που τα βγάζουν πέρα όπως – όπως».

Όχι μόνο για την επιδότηση...

Την άποψη ότι το «45 συν πράττω» δεν είναι απλώς ακόμη μια δράση κατάρτισης αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σκοπό την απασχόληση διατυπώνει ο κ. Σιδηρόπουλος και υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, ότι αν δεν υλοποιηθεί το τρίτο μέρος του, δηλαδή η απασχόληση μέσα από ατομικές πρωτοβουλίες ή από επιχειρήσεις - μέλη του επιμελητηρίου, δεν θα δοθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το υπουργείο.

Στοιχείο -κλειδί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας

Σε κάθε περίπτωση οι πληθυσμοί των ανέργων εκτιμούν ότι το σημείο - κλειδί για τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας δεν είναι απλώς η κατάρτιση, αλλά και η ανάπτυξη προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτή την άποψη διατυπώνει η κ. Σταύρου, η οποία, ωστόσο, σημειώνει πως «είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα που κάθε ελπίδα έχει χαθεί».

Ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και μεγάλα έργα το ζητούμενο

Το ζητούμενο, κατά τον κ. Σιδηρόπουλο, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ανάπτυξη είναι να ενεργοποιηθεί συνολικά ο αναπτυξιακός μηχανισμός που υπέστη κατακόρυφη καθίζηση στη χώρα λόγω της κρίσης. «Τα δύο σημαντικότερα βήματα που μπορούν να έχουν αποτελέσματα είναι η αύξηση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και η επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των μεγάλων έργων ώστε να απορροφηθεί εκεί εργατικό δυναμικό» τονίζει και προσθέτει ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από το δημόσιο τομέα αλλά μόνο από την επιχειρηματικότητα». Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστά σε κάθε άνεργο να κινητοποιηθεί προσωπικά και να αναζητήσει ευκαιρίες ανάπτυξης προσωπικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με σκοπό το μακροπρόθεσμο εργασιακό όφελος.

Σε αυτό το μήκος κύματος, μήνυμα αισιοδοξίας, παρά τις δυσκολίες, στέλνει σε κάθε αποδέκτη η κ. Ευσταθίου λέγοντας: «χωρίς ελπίδα κανείς δεν προχωρά μπροστά. Μετά τη μπόρα έρχεται η λιακάδα. Γι αυτό κανείς δεν πρέπει να αφήνει τον εαυτό του στην απόγνωση και την απελπισία καθώς αν αφήσεις κάτω το κεφάλι θα πέσεις, ενώ με την ελπίδα προχωράς μπροστά όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα».



Διαβάστε περισσότερα...

Όποιος δεν δεχτεί... φεύγει


Παράθυρο άρσης της μονιμότητας ανοίγει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, στο πλαίσιο ευρείας εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας κατά το 2013 και σε περίπτωση κατά την οποία οι υπάλληλοι δεν αποδεχθούν τις μετακινήσεις σε όποια υπηρεσία υπάρχουν ανάγκες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση οδηγείται, πλέον, σε μετωπική σύγκρουση με τους εργαζόμενους στους δήμους, με αφορμή το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας και κινητικότητας 2.000 υπαλλήλων έως τα τέλη του έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επέμβαση ανοιχτής καρδιάς σε μωρό ηλικίας... 30 λεπτών!


Μέσα σε πέντε μήνες υποβλήθηκε σε εννιά επεμβάσεις.

Η πέντε μηνών Jessica Muse από το Newcastle πήγε για πρώτη φορά στο σπίτι της και πρόκειται να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων στην αγκαλιά των γονιών της. Οι γιατροί της έδωσαν το «πράσινο φως» να βγει από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν από την ημέρα της γέννησής της.

Η μικρή Jessica είναι η νεότερη ασθενής, η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, καθώς οι γιατροί την έβαλαν στο χειρουργικό κρεβάτι 30 μόλις λεπτά μετά τη γέννησή της!



Γεννήθηκε με σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής κοιλίας, που σημαίνει ότι η μισή της καρδιά δεν είχε σχηματιστεί σωστά και δε λειτουργούσε.



Την επέμβαση στην μικρή σαν καρύδι καρδιά της Jessica έκανε ο Dr Asif Hasan.



Μετά από συνολικά εννιά χειρουργικές επεμβάσεις η μικρούλα δείχνει ότι είναι «σκληρό καρύδι» και πλέον απολαμβάνει τη θαλπωρή του σπιτικού της.




Διαβάστε περισσότερα...

Εκπέμπει SOS το Νοσοκομείο Μεσολογγίου


Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται το Νοσοκομείο Μεσολογγίου με τους γιατρούς να καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν τα βασικά.



Τα καθημερινά αντικείμενα όπως πλαστικά ποτήρια, χαρτί τουαλέτας ή ακόμη και φαγητό απλά δεν υπάρχουν. Η χρήση καλοριφέρ γίνεται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να φέρνουν από το σπίτι τους ότι θερμαντικό σώμα βρίσκεται πρόχειρο. Όμως αυτό έχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, αφού χθες βράδυ λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου προκλήθηκε βραχυκύκλωμα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς πετρέλαιο Γυμνάσια και Λύκεια


Αγανακτισμένοι είναι οι γονείς μαθητών για το πρόβλημα θέρμανσης που εντοπίζεται στα σχολεία της Σύρου. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γυμνάσια και Λύκεια τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν θέρμανση. Αντίθετα, στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία ήδη έχει γίνει προμήθεια πετρελαίου καθώς τα καλοριφέρ έχουν ανάψει, όμως είναι άγνωστο για πόσο ακόμα θα υπάρχει θέρμανση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Άσυλο Ανιάτων Κυψέλης εκπέμπει S.O.S



Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος κ. Σκορπιδέα, μίλησε στο metrogreece.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες το Άσυλο Ανιάτων Κυψέλης, το μοναδικό στην Ελλάδα που περιθάλπει χρονίως πάσχοντες από το 1893.

" Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Οι περισσότεροι φεύγουν με σύνταξη και δεν υπάρχουν χρήματα προκειμένου να γίνουν νέες προσλήψεις. Όσοι έχουμε παραμείνει είμαστε ήδη τρεις μήνες απλήρωτοι", δηλώνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος, κυρία Σκορπιδέα.

Ωστόσο, πέραν της μισθοδοσίας του προσωπικού, το Άσυλο Ανιάτων Κυψέλης παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε είδη ιματισμού και τρόφιμα. " Χρειαζόμαστε επειγόντως σεντόνια. Φιλοξενούμε συνολικά 240 ασθενείς, στους οποίους πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια τακτικά. Πρόκειται πρωτίστως για θέμα υγιεινής. Κάνουμε έκκληση σε όποιον διαθέτει έστω και ένα σεντόνι το οποίο είναι ελαττωματικό, να μην το πετάξει αλλά αν μπορεί να το φέρει στο Ίδρυμα. Επίσης, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε πάνες, φόρμες και τρόφιμα κάθε είδους", συμπληρώνει.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να προσφέρει τρόφιμα και άλλα είδη στο Ίδρυμα μεταξύ των ωρών 8.00-14.30 (Δευτέρα έως Παρασκευή).

Διεύθυνση: Αγίας Ζώνης 39 (Πατήσια – Στάση Καλλιφρονά), τηλ 210 8678226.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σάκης στα παιδιά της "Ελπίδας"


Ο Σάκης Ρουβάς εδώ και χρόνια είναι δίπλα στα παιδιά του Συλλόγου "Ελπίδα". Πριν από λίγο έγραψε στο twitter του:



Και "ανέβασε" αυτή τη φωτογραφία




Ο Σάκης επισκέφθηκε τα παιδιά και έμεινε μαζί τους για περισσότερο από πέντε ώρες. Πέρασε χρόνο μαζί τους και "γέμισε" από αγάπη, δύναμη και αισιοδοξία, όπως έγραψε και στο twitter!

Εκείνα για να του ανταποδώσουν την αγάπη τους, του χάρισαν καρτούλες και δωράκια που έφτιαξαν μόνα τους.



Ο αγαπημένος τραγουδιστής πήγε και σε άλλη πτέρυγα του νοσοκομείου, γιατί τα παιδιά ήθελαν να τον γνωρίσουν και εκείνος δεν τους χάλασε το χατίρι.

Ο Σάκης, πατέρας και ο ίδιος, είναι ιδiαίτερα ευαισθητοποιημένος με τα παιδιά. Άλλωστε, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα παιδικό βλέμμα;


Διαβάστε περισσότερα...

Φόρο-καταιγίδα για τα παιδιά


Το νέο φορολογικό αναμένεται άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή. Δείτε στο βίντεο του ΑΝΤ1 τι προβλέπει.






Διαβάστε περισσότερα...

Αίτηση αναστολής για το χαράτσι


Την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο (σε συμβούλιο) η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία ζητάει να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το Δημόσιο ζητά προσωρινά την αναστολή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης μέχρι οι αρεοπαγίτες να εκδώσουν απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης που επίσης έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είναι γνωστό, το Πολυμελές Πρωτοδικείο, με την υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, υποχρεώνει τη ΔΕΗ (η απόφαση είναι επιπρόσθετα και προσωρινά εκτελεστή) να δέχεται μόνο την πληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφαιρώντας το «χαράτσι». Ακόμα, υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μην ενσωματώνει στους λογαριασμούς την επιφάνεια του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, καθώς και το ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, απειλείται σε βάρος της ΔΕΗ χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ημέρα και ανά καταναλωτή σε περίπτωση που παραβιάσει την επίμαχη πρωτόδικη απόφαση, ενώ παράλληλα δίνεται το δικαίωμα σε κάθε καταναλωτή να αξιώσει μεμονωμένα αποζημίωση.

Οι αρεοπαγίτες σε συμβούλιο (και όχι επί έδρας) θα συζητήσουν, την ερχόμενη Δευτέρα, την αίτηση αναστολής του Δημοσίου κατά της επίμαχης απόφασης του Πρωτοδικείου.

Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος πέντε Ενώσεων Καταναλωτών, με δικηγόρο τον Γ. Μυταλούλη και το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, με δικηγόρο τον Γ. Κόκκα (ο τελευταίος έχει προσφύγει και ατομικά).

Το Δημόσιο στην αίτηση αναστολής υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό γιατί θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος το επιβάλλουν. Αυτή όμως η αδυναμία είσπραξης έχει ως συνέπεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δημοσίου πάντα, να υπάρξει: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Απ' όλα αυτά, υπογραμμίζει το Δημόσιο, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του ελληνικού Δημοσίου.

Η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων (1 τρισ. ευρώ) από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Τέλος, η ημερομηνία συζήτησης στον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης του Δημοσίου κατά της ίδιας πρωτόδικης απόφασης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εύθραυστες» δίδυμες


Τα κόκαλά τους σπάνε με το παραμικρό.

Οι πέντε μηνών Amy και Ava Cowan από το Cambuslang στο South Lanarkshire πάσχουν από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας είναι πάρα πολύ… εύθραυστες!

Οι αδερφούλες γεννήθηκαν με ατελή οστεογένεση, κάτι που σημαίνει ότι τα κόκκαλά τους μπορούν να σπάσουν με το παραμικρό. Οι πάσχοντες υποφέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους από σπασίματα και ραγίσματα στα οστά.

Η ασθένεια είναι τόσο σπάνια που επηρεάζει μόλις έναν στις 15.000 ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία μόνο.



«Είναι τόσο ευαίσθητες, που όσο και πιο απαλά κι αν τις πιάσουμε μπορεί να σπάσουν κάτι. Την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους είχαν και οι δύο 12 σπασμένα κόκκαλα ήδη. Δε μπορούσα να συνειδητοποιήσω πώς είχε συμβεί, καθώς δεν κινούνταν σχεδόν καθόλου. Δεν αντέχω να τις βλέπω να υποφέρουν» είπε η μητέρα τους Charmaine.



«Μια μέρα έκανα μπάνιο στην Ava και παρότι την ακουμπούσα πολύ πολύ απαλά, ξαφνικά ένιωσα το χέρι της πολύ χαλαρό. Πάγωσα και φώναξα τον άντρα μου. Είχε μόλις σπάσει το χεράκι της» πρόσθεσε.



«Πήγαμε τρέχοντας στο νοσοκομείο, και πέντε λεπτά αφότου επιστρέψαμε στο σπίτι η Amy έσπαγε το πόδι της, απλά στριφογυρνώντας στην κούνια της» είπε ακόμη.



Τα άλλα παιδιά της οικογένειας δυσκολεύονται να καταλάβουν για ποιο λόγο πρέπει να είναι τόσο προσεκτικοί με τις μικρές αδερφές τους, «αλλά μαθαίνουν σιγά σιγά».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι «έξυπνοι» και τα «κορόιδα» της Εφορίας


Τεράστια φοροδιαφυγή δείχνουν οι δηλώσεις των δύο τελευταίων ετών.

Εισοδήματα πείνας δήλωσαν πέρυσι στην Εφορία ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, ένας στους τρεις εμπόρους και βιομηχάνους και επτά στους δέκα αγρότες και εισοδηματίες.

Στις φορολογικές τους δηλώσεις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», αποτύπωσαν εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ και αξιοποιώντας τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού απέφυγαν να πληρώσουν φόρους που τους αναλογούν, μεταφέροντας τα βάρη σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν τα εισοδήματά τους, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έδινε ακόμη μία μάχη με τη φοροδιαφυγή στα πρότυπα των τελευταίων δεκαετιών. Οι περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής που αποκαλύπτονται από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δεν σταματούν στο περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενων που δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ και δεν είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μισθωτοί.

Οι περισσότεροι πλούσιοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ εντοπίζονται στους κόλπους των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς υπάρχουν 95 μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα λίγο χαμηλότερο από 1 εκατ. ευρώ. Στην ίδια εισοδηματική κατηγορία εντάσσονται 36 αγρότες και εισοδηματίες, 48 ελεύθεροι επαγγελματίες και 47 έμποροι και βιομήχανοι.

Όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία βασίζονται στα στατιστικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τις 5,7 εκατ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν πέρυσι 8,8 εκατ. φορολογούμενοι και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν επτά στα δέκα ευρώ εισοδήματος που υποδέχεται η Εφορία και πληρώνουν το 55% των συνολικών φόρων, αφήνοντας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να μοιραστούν το υπόλοιπο 45% των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Πέρυσι, τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων αυξήθηκαν από τα 81,2 δισ. ευρώ το 2010 στα 81,8 δισ. ευρώ αλλά ο φόρος που καταβλήθηκε μειώθηκε από τα 7 δισ. ευρώ στα 5,7.

Τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ (από 19,4 σε 21,9 δισ. ευρώ).

Έως 5.000 ευρώ δηλώνουν 1.160.145 αγρότες και εισοδηματίες σε σύνολο 1.646.684 φορολογουμένων αυτής της κατηγορίας.
Πρακτικά επτά στους δέκα ζουν, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην Εφορία, κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες (180.396 σε σύνολο 355.982 φορολογουμένων) αλλά και ένας στους τρεις εμπόρους και βιομηχάνους (216.406 σε σύνολο 625.246 φορολογούμενων).

Στο κλιμάκιο εισοδήματος έως 12.000 ευρώ, το αφορολόγητο όριο που ίσχυε κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010 τα οποία αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του 2011, συνωστίζεται η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων που δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οκτώ στους δέκα (σε σύνολο 2,6 εκατ. φορολογούμενων, 2,1 αγρότες και εισοδηματίες, εμπόρους και βιοτέχνες και ελεύθερους δήλωσαν πέρυσι εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Οι εύποροι φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Εφορίας, είναι ελάχιστοι. Μόλις 36 αγρότες και εισοδηματίες, 47 έμποροι και βιομήχανοι, 48 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ.
Στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν πέρυσι 1.359.276 φορολογούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν εισοδήματα 3,4 δισ. ευρώ, αλλά τελικά φορολογήθηκαν για εισόδημα 12 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των 5.681.066 φορολογουμένων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι 2.782.188 (ή το 49%) δήλωσε εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Πάνω από 100.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν 38.549 φορολογούμενοι, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι εισόδημα μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ δήλωσαν 287 φορολογούμενοι και πάνω από 900.000 ευρώ μόλις 51 φορολογούμενοι.

Όπως φαίνεται, 451.067 εισοδηματίες δήλωσαν εισόδημα 353,9 εκατ. ευρώ, αλλά τα τεκμήρια αποκάλυψαν εισοδήματα 2,165 δισ. ευρώ και τελικά φορολογήθηκαν για 2,5 δισ. ευρώ.

Ομάδα Επαγγέλματος
Αριθμός Φορολογούμενων
Δηλωθέν
Τεκμήριο
Σύνολο





Εισοδηματίες
451.067
353.941
2.165.387
2.519.328
Έμποροι-Βιομήχανοι-Βιοτέχνες-Επιτηδευματίες
234.700
1.568.323
1.439.493
3.007.816
Γεωργοί-Κτηνοτρόφοι-Αλιείς-Εκμεταλλευτές δασών
183.916
783.886
893.179
1.677.065
Μισθωτοί
300.423
1.971.803
941.240
2.913.043
Ελεύθεροι Επαγγελματίες
57.262
433.826
227.863
661.689
Συνταξιούχοι
131.908
925.436
325.372
1.250.808
Σύνολο
1.359.276
6.037.215
5.992.534
12.029.749


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση νόμου για προστασία ανέργων-αναπήρων


Βενιζέλος: Ο προϋπολογισμός μπορεί να αντέξει τα προτεινόμενα μέτρα.

Την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των ευπαθών ομάδων από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης παρουσίασε σήμερα, από την Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας την άμεση λήψη μιας σειράς μέτρων για την «ανακούφιση» των ανέργων και των αναπήρων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να περιοριστούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο για αναγκαία θέματα, τα οποία θα συμφωνηθούν από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε επίπεδο αρχηγών. «Η Βουλή», πρόσθεσε, «πρέπει να νομοθετεί κανονικά και όχι μόνο με ΠΝΠ».

«Ο ανασχηματισμός δεν είναι αντικείμενο της πολιτικής ατζέντας, δεν είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει πολιτικός συντονισμός, ο οποίος μπορεί να γίνει και καλύτερος και πως «η επαφή είναι διαρκής και σε πολύ καλό κλίμα».

«Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργούμε προβλήματα στο πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, αλλά για να δίνουμε δυναμική, να εισάγουμε θέματα στην ατζέντα», είπε και σημείωσε ότι «πάντα επιλέγουμε τη δημιουργική και υπεύθυνη στάση και αυτό έχει ένα κόστος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, περιορισθείς στη διατύπωση ερωτήματος προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εάν στο πλαίσιο της εν δυνάμει, όπως είπε, συνεργασίας των δύο κομμάτων, συμφωνεί και με τη θέση να ενταχθεί η Ελλάδα στη ζώνη του δολαρίου και υπενθύμισε, εν συνεχεία, ότι η Αργεντινή, λίγο πριν πτωχεύσει, είχε ενταχθεί στη ζώνη του δολαρίου.

Με τα μέτρα που προτείνονται καλύπτονται 430.000 άτομα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 122 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ορισμένες από τις ρυθμίσεις θα κατατεθούν και ως τροπολογίες κατά τη διαδικασία της κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ προτείνεται:

- Η εξαίρεση των βαριά αναπήρων από τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα.

- Η μη περικοπή του ΕΚΑΣ (όπως νομοθετήθηκε για τους κάτω των 65 ετών) για τους ανάπηρους και όσους έχουν ανήλικα παιδιά.

- Η επέκταση των ισχυουσών προβλέψεων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να περιοριστεί ριζικά το φαινόμενο των ανασφάλιστων πολιτών.

- Η καθιέρωση μεταβατικής περιόδου στην αύξηση των ορίων ηλικίας (από 65 σε 67 έτη), ώστε να μην οδηγηθούν άνεργοι μεγάλης ηλικίας σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού.

- Η εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών ως προς τα γενικά όρια, με τους άλλους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, καθώς μπαίνουμε στο πιο δύσκολο αλλά και το πιο ελπιδοφόρο εξάμηνο, το οποίο θα έχει πολλές δυσκολίες, αλλά και ενθαρρυντικά στοιχεία για την επίτευξη του στόχου των πλεονασματικών προϋπολογισμών», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει τουλάχιστον αλλαγή κλίματος, ατμόσφαιρας και προσδοκίας.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, είχαν ψηφιστεί την 7η Νοεμβρίου, ωστόσο ύστερα από πιέσεις της τρόικας υπήρξαν αλλαγές που περιλήφθηκαν σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία, πάντως, δεν έχει κυρωθεί ακόμα από τη Βουλή.

Επεσήμανε, όμως, ότι οι προτεινόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν δημιουργούν πρόβλημα στον προϋπολογισμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση, που διαχειρίζεται μια βαθιά κρίση και κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση, είναι υπό πίεση και εκεί, πράγματι, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα συνεννόησης ή κενά, γιατί είναι εξαιρετικά πιεστική η στάση των Ευρωπαίων εταίρων» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η τρόικα υπεισέρχεται σε πρωτόγνωρο βάθος σε κάποια θέματα και αυτό δεν είναι συνηθισμένο μεταξύ εταίρων».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να περιοριστούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο για αναγκαία θέματα, τα οποία θα συμφωνηθούν από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε επίπεδο αρχηγών. «Η Βουλή», πρόσθεσε, «πρέπει να νομοθετεί κανονικά και όχι μόνο με ΠΝΠ».

«Ο ανασχηματισμός δεν είναι αντικείμενο της πολιτικής ατζέντας, δεν είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη», σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει πολιτικός συντονισμός, ο οποίος μπορεί να γίνει και καλύτερος και πως «η επαφή είναι διαρκής και σε πολύ καλό κλίμα».

«Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργούμε προβλήματα στο πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, αλλά για να δίνουμε δυναμική, να εισάγουμε θέματα στην ατζέντα», είπε και σημείωσε ότι «πάντα επιλέγουμε τη δημιουργική και υπεύθυνη στάση και αυτό έχει ένα κόστος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, περιορισθείς στη διατύπωση ερωτήματος προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εάν στο πλαίσιο της εν δυνάμει, όπως είπε, συνεργασίας των δύο κομμάτων, συμφωνεί και με τη θέση να ενταχθεί η Ελλάδα στη ζώνη του δολαρίου και υπενθύμισε, εν συνεχεία, ότι η Αργεντινή, λίγο πριν πτωχεύσει, είχε ενταχθεί στη ζώνη του δολαρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Επτά καταγγελίες για παιδική κακοποίηση σε ένα μήνα


Τι δείχνουν τα στοιχεία που φέρνει στο φως η Γραμμή Παιδικής Φροντίδας και Προστασίας για το Ηράκλειο.
Σε μόλις δυόμιση μήνες η Γραμμή Παιδικής Φροντίδας και Προστασίας, παράλληλα με τη διερεύνηση των καταγγελιών, έχει εντοπίσει και στηρίζει τα παιδιά που βρίσκονται στο δρόμο και τις οικογένειες τους, μέσω του προγράμματος «streetwork», σε συνεργασία με το Σωματείο ΟΑΣΗ του παιδιού, το Δήμο Ηρακλείου και την «Αλληλεγγύη Κρήτης».

Όμως, όπως αναφέρει το cretalive.gr, εκτός από βοήθεια δέχεται και καταγγελίες παιδικής κακοποίησης κι αναφορές περιστατικών παραμέλησης παιδιών. Ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας της, η Γραμμή Παιδικής Φροντίδας και Προστασίας αναφέρει ότι οι 7 από αυτές αφορούν σε περιστατικά παιδικής βίας και 10 εξ αυτών σε οικογένειες παιδιών που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα, στην πόλη του Ηρακλείου.

Η Γραμμή, η οποία μάλιστα πρόσφατα αναβαθμίστηκε, δρα υπέρ παιδιών που έχουν καταλήξει να ζουν στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι, μέσω του προγράμματος «streetwork» έχουν εντοπίσει αυτά τα παιδιά και τα έχουν πλησιάσει προκειμένου να τα προφυλάξουν.

Τα περιστατικά και οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι υπό διερεύνηση από δύο ειδικούς ψυχολόγους και μία κοινωνική λειτουργό. Στόχος, όπως αναφέρει η ψυχολόγος της Γραμμής, Έλενα Κωστάκη, είναι να «εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα μέσα από τη διερεύνηση», ενώ εξηγεί πως «δεν είναι λύση η άμεση αφαίρεση της επιμέλειας από τους γονείς».

Η Γραμμή Παιδικής Φροντίδας και Προστασίας βασίζεται στην συμβουλευτική ενώ σε περιπτώσεις ιατρικών περιστατικών που αφορούν σε παιδιά, φροντίζει να προχωράει η διαδικασία ιατρικής περίθαλψης. Ακόμα, εθελοντές του Σωματείου ΟΑΣΗ παιδιού παραδίδουν μαθήματα και διοργανώνουν συλλογή τροφίμων ενώ πραγματοποιούν και συγκεντρώσεις ενημέρωσης σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με στόχο παράλληλα και την δική τους στήριξη.

Ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μάλιστα, διοργανώνεται και γιορτή, κατά την οποία θα συγκεντρωθούν τρόφιμα για οικογένειες οι οποίες τα έχουν ανάγκη, όπως οι μονογονεϊκές ή οι οικογένειες στις οποίες τα παιδιά μεγαλώνουν με τον παππού και την γιαγιά. Μακροπρόθεσμοι στόχοι των εργαζομένων, είναι η Γραμμή Παιδικής Φροντίδας και Προστασίας να αναβαθμιστεί, έτσι ώστε να μπορούν να καταγγέλλονται περιστατικά επί 24ωρου αλλά και να αποκτήσει παγκρήτια εμβέλεια.

Η Γραμμή Παιδικής Φροντίδας και Προστασίας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.30 έως τις 14.30.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτούμενα προγράμματα από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά


Διακόσια ευρώ για 40 ώρες παρακολούθησης.

Επιδοτούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης για εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, υλοποιεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο υλοποίησης του προγράμματος, οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1-25 άτομα και καταβάλλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%), μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα.

Η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φτάνει τις 40 ώρες και ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να λάβει 200 ευρώ για τη συνολική παρακολούθηση του.

Οι θεματολογίες είναι οι εξής: Υγιεινή και Ασφάλεια στο χώρο εργασίας, Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Επικοινωνία-Καλή Συμπεριφορά, Πωλήσεις και διαπραγμάτευση, Πρώτες βοήθειες, Βασικές αρχές management, εξυπηρέτηση πελάτη, Γλώσσα του Σώματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να προτείνουν, με βάση τις ανάγκες της επιχείρησής τους, θέματα που να αποτελέσουν ξεχωριστή ενότητα ή να συμπεριληφθούν σε κάποια άλλη.

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στα τηλ.: 210 4174 765, 210 4174 125.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή καταβολής συντάξεων από το ΙΚΑ


Από 1/1/2013, για όσους δικαιούχους δεν προσήλθαν για φυσική απογραφή.

Την εφαρμογή της αναστολής από 1ης Ιανουαρίου 2013 των συντάξεων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που δεν προσήλθαν για φυσική απογραφή, ζητά με επείγον έγγραφό της από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλίσεων του ΙΚA-ΕΤΑΜ.

Η καταγραφή φυσικής παρουσίας για τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΛΤ και ΤΑΠ-ΟΤΕ έληξε στις 26/11/2012.

Σύμφωνα με το έγγραφο, για όλες αυτές τις συντάξεις, θα εκτυπωθούν καταστάσεις από την Η.ΔΙ.Κ.Α.,(Ηλεκτρονική διακυβέρνηση), ενώ, η ειδική οθόνη καταγραφής μέσω Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων θα παραμείνει ενεργή μόνο για την πληρωμή των συντάξεων που αφορούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2012.

Από την ίδια οθόνη θα μπορεί να εκδίδεται και ένταλμα για την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων 2012 για τις συντάξεις που έχουν ανασταλεί από 1/1/2013, εφ' όσον υφίσταται δικαίωμα χορήγησης Δώρου Χριστουγέννων 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοσμοσυρροή στα κέντρα πληροφόρησης του υπ. Εργασίας


Ενημέρωση για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ζητούν οι ασφαλισμένοι.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα κέντρα πληροφόρησης «Ίριδα» του υπουργείου Εργασίας, καθώς εκατοντάδες ασφαλισμένοι καταφεύγουν εκεί προκειμένου να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν.4093/2012).

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της (Γ32/58/11.12.2012) προς τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι «η αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων» και προειδοποιεί, ότι η άρνηση της εξυπηρέτησής τους «συνιστά ελεγχόμενο πειθαρχικό παράπτωμα».

Παράλληλα αναφέρει ότι έχουν κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες ερμηνευτικές οδηγίες για νέες ρυθμίσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ζητά από τους διευθυντές των υποκαταστημάτων στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες απονομών συντάξεων «να αναθέσουν σε έμπειρους υπαλλήλους, εκ περιτροπής, την εξυπηρέτηση του κοινού, κατά το ωράριο συναλλαγής, έτσι ώστε να μην καθυστερεί η διεκπεραίωση των υπόλοιπων εργασιών».



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εμβολιασμός σε παιδιά Ρομά


Στον Δενδροπόταμο την Κυριακή 16/12 από 12:00-15:00.

Ένα χριστουγεννιάτικο δώρο προσφέρει φέτος στα παιδιά των Ρομά στο Δενδροπόταμο η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης παρέχοντας εμβόλια ιλαράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας και μηνιγγίτιδας.

Χάρη στη δωρεά αυτών των εμβολίων η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας Βορείου Ελλάδος θα μπορέσει να εμβολιάσει περίπου 150 παιδιά του Δενδροποτάμου την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου από τις 12.00-15.00, στο ναό του Αγίου Νεκταρίου σε συνεργασία με το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας Βορείου Ελλάδος Σοφία Καραγιαννοπούλου τα τελευταία δύο χρόνια η εύρεση εμβολίων για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτών είναι δύσκολη και φέτος δεν θα μπορούσε να γίνει αν, πριν από μόλις τρεις ημέρες, δεν είχε αποφασίσει να κάνει τη δωρεά η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

«Κάνουμε δωρεάν εμβολιασμούς παιδιών του Δενδροποτάμου εδώ και 5 χρόνια. Την πρώτη χρονιά, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής της κοινωνικής ομάδας που ζει στον Δενδροπόταμο, τα περισσότερα παιδιά ήταν ανεμβολίαστα, γιατί δεν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Τότε ήταν εύκολο να βρούμε εμβόλια γιατί μας τα έδιναν τα νοσοκομεία, οι ΥΠΕ, τα φαρμακεία κλπ. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, λόγω της κρίσης, δυσκολευόμαστε να βρούμε εμβόλια» επισήμανε η κ Καραγιαννοπούλου.

Την ημέρα του εμβολιασμού ο υπόγειος χώρος του ναού του Αγίου Νεκταρίου θα μετατραπεί σε πολυιατρείο όπου παιδίατροι, οφθαλμίατροι, οδοντίατροι, νοσηλεύτριες και μαίες θα εξετάσουν και θα παρέχουν ιατρική βοήθεια σε παιδιά και έγκυες γυναίκες από τον Δενδροπόταμο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η λειτουργία του βήχα


Πού οφείλετε και πότε πρέπει να μας ανησυχήσει.

Ο βήχας, που αποτελεί μέρος μιας αντίδρασης που αυτοπροστατεύει τον οργανισμό μας, μπορεί να είναι μια κουραστική και ενοχλητική εμπειρία.

Ωστόσο, είναι βασικό κομμάτι του μηχανισμού αυτο-καθαρισμού του οργανισμού, χρησιμεύει κυρίως στον καθαρισμό των αεραγωγών, προστατεύοντας έτσι τους πνεύμονες.

Πού οφείλεται

Προκαλείται όταν ενεργοποιηθούν τα ειδικά νεύρα-υποδοχείς στους αεραγωγούς. Όταν ο οργανισμός είναι υγιής, ο βήχας καθαρίζει τους αεραγωγούς επιτυχώς. Για παράδειγμα, ο καπνός, η σκόνη ή τα ψίχουλα προκαλούν μια άμεση αντίδραση βήχα.

Το όξινο υγρό του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο (γνωστό ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτήν την αντίδραση. Η υπερβολική ποσότητα φλέματος στους αεραγωγούς μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς βήχα, εξηγεί ο παθολόγος Χρήστος Δρακούλης.

Όταν όμως είμαστε άρρωστοι και όταν τα φλέματα είναι ιδιαίτερα παχιά και κολλώδη, η αντίδραση του βήχα δεν αρκεί για να αποβάλει το φλέμα. Ένα ισχυρό βλεννολυτικό όπως η αμβροξόλη κάνει τα φλέματα πιο υγρά και επομένως, είναι πιο εύκολο να αποβληθούν.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος ή μιας ήπιας μόλυνσης και συχνά, περνάει μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.

Καλέστε το γιατρό σας αν:

- Έχετε υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο.

- Ακούτε ένα έντονο σφύριγμα όταν εισπνέετε από τη μύτη.

- Έχετε βήχα και κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα.

- Έχετε βήχα με αίμα.

- Έχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

- Μια σύντομη περίοδος ανάρρωσης ακολουθείται από έντονη επιδείνωση, ειδικά με ναυτία, εμετό, πόνο στο στήθος ή υψηλό πυρετό.

Στις παρακάτω περιπτώσεις είναι καλύτερα να καλέσετε ασθενοφόρο ή να πάτε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική:

- Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, έχετε έντονη δύσπνοια (π.χ. δεν μπορείτε να μιλήσετε)

- Δυσκολεύεστε να καταπιείτε, έχει πρηστεί ή πονάει ο λαιμός σας, έχει κοκκινίσει το πρόσωπό σας
τα χείλη ή το πρόσωπό σας αρχίζουν να μελανιάζουν

- Δεν μπορείτε να ελέγξετε το βήχα που ξέσπασε ξαφνικά, ιδιαίτερα αν αυτό συνέβη μετά από τσίμπημα εντόμου ή γεγονός που μπορεί να προκάλεσε αλλεργική αντίδραση

- Έχετε εκτεθεί σε καπνό, αναθυμιάσεις ή φλόγες που σας προκάλεσαν δυσκολία στην αναπνοή

- Ο βήχας συνοδεύεται από υψηλό πυρετό (38,1 C) και είστε άνω των 60 ή έχετε διαβήτη, HIV, κάνετε χημειοθεραπεία ή υποφέρετε από άλλες παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας ή δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Αν ο βήχας είναι σοβαρός μην επιμένετε να τον εξαφανίσετε με διάφορα γιατροσόφια. Ακολουθήστε τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρό σας.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για το σπέρμα


Αραιώνει ανησυχητικά η ποσότητα των σπερματοζωαρίων.

Η γονιμότητα του μέσου άνδρα φαίνεται ότι απειλείται σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα επιστημονική έρευνα που έχει γίνει για την ποιότητα του σπέρματος.

Οι Γάλλοι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα κινδύνου, θεωρώντας ότι η κατάσταση παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως κάποια μέτρα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου επιτήρησης της δημόσιας υγείας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοέλ Λε Μοάλ μελέτησαν το σπέρμα περίπου 26.600 ανδρών στη Γαλλία μεταξύ των ετών 1989-2005.

Οι Γάλλοι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 126 γαλλικές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που είχαν συλλέξει δείγματα σπέρματος από άνδρες με μέση ηλικία 35 ετών χωρίς προβλήματα γονιμότητας (τα προβλήματα είχαν οι γυναίκες τους), συνεπώς θεωρούνταν αντιπροσωπευτικό διαχρονικό δείγμα του υγιούς ανδρικού πληθυσμού.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, στη διάρκεια αυτής της 17χρονης περιόδου, το μέσο σπέρμα εμφάνισε αραίωση κατά το ένα τρίτο περίπου (32,2%). Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα εμφάνισε μέση μείωση κατά 1,9% το χρόνο, από τα 73,6 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο το 1989 σε 49,9 εκατ. το 2005.

Αν και η ποσότητα αυτή είναι ακόμα αρκετά πάνω από το επίσημο όριο (15 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο) για την ανδρική γονιμότητα, είναι αρκετά χαμηλότερα από το όριο (55 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάτω από το οποίο αυξάνεται πλέον ο χρόνος γονιμοποίησης.

Εκτιμάται ότι, σύμφωνα με παλαιότερες ευρωπαϊκές έρευνες, περίπου ένας στους πέντε άνδρες έχουν πλέον αραιότερο σπέρμα από αυτό που χρειάζεται για φυσιολογική γονιμοποίηση. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της γυναικείας γονιμότητας, τείνουν να δημιουργήσουν μια ανησυχητική κατάσταση για την ανθρώπινη αναπαραγωγή, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ανάλογη εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική έρευνα, υπήρξε η διαχρονική μείωση (33,4%) και στην ποσότητα του υγιούς σπέρματος, δηλαδή των σπερματοζωαρίων που έχουν φυσιολογική μορφολογία.

Αν και η νέα έρευνα περιορίστηκε στη Γαλλία, πιστεύεται ότι έχει γενικότερη ισχύ. Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις έρευνες των τελευταίων 20 περίπου ετών που δείχνουν χειροτέρευση της ποσότητας και ποιότητας του σπέρματος σε πολλές χώρες (πιο πρόσφατα σε Ισραήλ, Ινδία, Ν.Ζηλανδία και Τυνησία).

Η παγκόσμια αραίωση του σπέρματος έχει συνοδευτεί με μια εξίσου διεθνή αύξηση του καρκίνου των όρχεων, του οποίου τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Ο καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας Ρίτσαρντ Σαρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου χαρακτήρισε «άκρως εντυπωσιακή» τη γαλλική μελέτη που, όπως είπε, πρέπει πλέον να πείσει κάθε σκεπτικιστή.

«Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό και ότι ήρθε η ώρα για δράση. Κάτι στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας, στη διατροφή ή στο περιβάλλον το προκαλεί και σταδιακά η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες, αλλά οι πιο πιθανές είναι η διατροφή με πολλά λιπαρά και η ρύπανση του περιβάλλοντος με χημικά», τόνισε.

Πάντως άλλοι επιστήμονες, όπως ο Βρετανός ανδρολόγος Άλαν Πέισι του πανεπιστημίου Σέφιλντ και ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Γιενς Πέτερ Μόντε, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι το θέμα δεν έχει ακόμα κλείσει οριστικά. Επικαλούνται άλλες μελέτες που δεν έχουν διαπιστώσει πτώση της ποιότητας και ποσότητας του σπέρματος, ενώ μια ιταλική έρευνα έχει συμπεράνει μάλιστα ότι υπήρξε βελτίωση κατά την τελευταία δεκαετία!

Για καλό και κακό, πάντως, για την προστασία του σπέρματος, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες χαλαρά εσώρουχα (που δεν ανεβάζουν την θερμοκρασία των όρχεων και δεν ασκούν πίεση πάνω τους), αποφυγή τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λίπη, καπνίσματος, αλκοόλ, ναρκωτικών, αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και παχυσαρκίας, καθώς και μείωση της έκθεσης σε επικίνδυνες βιομηχανικές χημικές ουσίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα αιθέρια έλαια «κουράζουν» την καρδιά


Η υπερβολική έκθεση οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα αιθέρια έλαια, ως γνωστόν, αποτελούν τη βάση της αρωματοθεραπείας για τη μείωση του άγχους. Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας, τα αιθέρια έλαια έχουν ευεργετική επίδραση και στον καρδιακό ρυθμό, καθώς και στην πίεση του αίματος μετά από βραχυχρόνια έκθεση σε αυτά.

Συνεπώς, μπορούν, πιθανόν, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Μέχρι εδώ καλά…Διότι η άλλη όψη του νομίσματος είναι πολύ διαφορετική. Η ίδια λοιπόν μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των αιθέριων ελαίων αντιστρέφονται και μπορεί να γίνουν βλαπτικές όταν η έκθεση σε αυτά διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.

Η μελέτη εφαρμόστηκε σε άνδρες και γυναίκες που εργάζονται σε διάφορα «spa» στην πόλη Ταϊπέι της Ταϊβάν, όπου οι παραδόσεις των αρχαίων κινεζικών πολιτισμών διατηρούνται σε θρησκευτικές τελετές και θεραπείες. Η αρωματοθεραπεία, όπως εφαρμόζεται σήμερα, εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως φυσική θεραπεία με αιθέρια έλαια που προέρχονται από την έγχυσή τους από αρωματικά φυτά.

Εκατό νέοι, υγιείς, μη-καπνιστές εργαζόμενοι των «spa», λαμβάνοντας μέρος στη μελέτη, επισκέφθηκαν το κέντρο μελετών. Κάθε εθελοντής εκτέθηκε σε αναθυμιάσεις των αιθέριων ελαίων οι οποίες απελευθερώνονταν από έναν υπερηχητικό ιονιστή για δύο ώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και σε κάθε επίσκεψη λαμβάνονταν τρεις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις – καρδιακή συχνότητα, συστολική αρτηριακή πίεση και διαστολική αρτηριακή πίεση. Όλες οι μετρήσεις έγιναν στο ίδιο «δωμάτιο μελέτης» , ένα μικρό χώρο διαστάσεων 4μ. ύψος , 3,5 μ. μήκος και 3,2 μ. πλάτος.

Στο χώρο του πειράματος εκλύονταν 100% καθαρό αιθέριο έλαιο περγαμόντου για 1 ώρα πριν από την είσοδο κάθε συμμετέχοντα.

Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές οργανικές ενώσεις οι οποίες αποτελούνται από εκατοντάδες αρωματικές χημικές ουσίες. Τα επίπεδα των οργανικών αυτών ενώσεων μετρήθηκαν στον ειδικό χώρο καθ όλη την περίοδο της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τo επίπεδo των πτητικών οργανικών ενώσεων του δωματίου, για διάστημα 15-60 λεπτά αρωματοθεραπείας, είχαν άμεση σχέση με μειωμένη πίεση του αίματος και επίσης μειωμένο καρδιακό ρυθμό.

Για παράδειγμα, μετά από 45 λεπτά αρωματοθεραπείας, η συστολική αρτηριακή πίεση είχε μειωθεί κατά μία μέση τιμή 2,10 mmHg και ο καρδιακός ρυθμός κατά 2,21 παλμούς ανά λεπτό.

Μία ώρα μετά…

Ωστόσο, μετά από έκθεση για περισσότερο από 1 ώρα -από 75 έως 120 λεπτά αρωματοθεραπείας- τα επίπεδα των πτητικών οργανικών ενώσεων είχαν άμεση σχέση με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Για παράδειγμα, μετά από 120 λεπτά αρωματοθεραπείας, η συστολική αρτηριακή πίεση είχε αυξηθεί από την αρχική τιμή κατά 2,19 mmHg και ο καρδιακός ρυθμός κατά 1,70 παλμούς ανά λεπτό. Όπως συμπεραίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, «η παρατεταμένη έκθεση σε αιθέρια έλαια για περισσότερο από 1 ώρα μπορεί να είναι επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία νεαρών και υγιών ατόμων».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν, επίσης, ότι η αρωματοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά για τη μείωση του στρες και συνδέεται με ορισμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Ακόμη και η χρήση αρωματικών κεριών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ερευνητής Kai-Jen Chuang από το πανεπιστήμιο Ιατρικής στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, αν και η επίδραση των αιθέριων ελαίων στη μείωση του στρες έχει τεκμηριωθεί ικανοποιητικά, επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναφέρει σύνδεση μεταξύ των πτητικών οργανικών ενώσεων και καρδιοαναπνευστικών βλαβών, λ.χ. άσθμα μεταξύ των κομμωτών.

Μελέτες από την ομάδα του Chuang στην Ταϊβάν έχουν ήδη δείξει ότι η έκθεση σε πτητικές οργανικές ενώσεις για πάνω από μια ώρα σε κομμωτήρια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα της «C-αντιδρώσας πρωτεΐνης» η οποία αποτελεί δείκτη φλεγμονής, καθώς και του δείκτη οξειδωτικού στρες.

Η υπερέκθεση σε αιθέρια έλαια, επισημαίνει ο Chuang, μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία σε νεαρά και φαινομενικά υγιή άτομα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δυσκολία στη διάγνωση των σπάνιων παθήσεων


Πρόκειται για πολύ σοβαρές χρόνιες ασθένειες.

Μία ασθένεια, στην Ευρώπη, χαρακτηρίζεται σπάνια όταν προσβάλλει λιγότερα από 5 στα 10.000 άτομα.

Οι περισσότερες σπάνιες ασθένειες είναι γενετικής φύσης και μπορεί να εκδηλωθούν είτε με τη γέννηση είτε στην παιδική ηλικία είτε στους ενήλικες.

Πρόκειται για πολύ σοβαρές χρόνιες ασθένειες που μπορεί να επιφέρουν απώλεια ζωής ή αναπηρία. Στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ανίατες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί συμπτωματική θεραπεία και να βελτιωθεί η ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή.

Η έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της πολυπλοκότητας και της σπάνιας εμφάνισής τους, καθώς και λόγω της έλλειψης σωστής πληροφόρησης και εμπειρίας από πλευράς των ιατρών.

Υπάρχει το ενδεχόμενο πάντως γιατροί να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με ένα σπάνιο νόσημα. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα παιδί με σπάνιο νόσημα και να μη γίνει (σωστά) η διάγνωσή με αποτέλεσμα να μη δοθεί θεραπεία.

Τεράστια είναι και τα προβλήματα λόγω διαφορετικής πολιτικής των ασφαλιστικών ταμείων ή φορέων. Οι ασθενείς αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν ατελείωτες επιτροπές, που απαρτίζονται συχνά από ειδικότητες ιατρών με άγνοια των σπανίων παθήσεων. Έχουν καταγραφεί 6.000 σπάνιες παθήσεις

«Ορφανά» φάρμακα
Ο χαρακτηρισμός «ορφανά» δόθηκε στα φάρμακα που δημιουργήθηκαν για τη θεραπεία των σπανίων παθήσεων, καθώς αυτές παρουσιάζονται σε χαμηλό ποσοστό στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού και δεν «υιοθετούνται» από τα ερευνητικά προγράμματα της φαρμακοβιομηχανίας.

Εβδομήντα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν χαρακτηρισθεί ως «ορφανά». Στην Ελλάδα, 43 έχουν πάρει τιμή και 27 διατίθενται μέσω του ΙΦΕΤ.

Υπολογίζονται περισσότεροι από 25 εκατομμύρια στην Ευρώπη και μερικά ακόμα εκατομμύρια στον υπόλοιπο πλανήτη που πάσχουν από κάποια σπάνια πάθηση.

Ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή ενός φαρμάκου (10 ή και περισσότερα χρόνια), σε συνδυασμό με το πολύ μικρό ποσοστό των πασχόντων, αποτελούν τροχοπέδη στην παραγωγή και διάθεση σκευασμάτων για τις σπάνιες παθήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 6.000 σπάνιες παθήσεις που είναι γνωστές μέχρι σήμερα, μόνο για τις 200-300 από αυτές υπάρχουν θεραπείες.

Πάντως, η Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων που λειτουργεί μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αιματολογικό τεστ θα ανιχνεύει τον καρκίνο


Εξετάζει το αίμα για σημάδια του DNA που εξέρχονται από τα καρκινικά κύτταρα.

Νέα έρευνα αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης εξέτασης αίματος με βάση το DNA, που θα μπορούν χρησιμοποιούν οι γιατροί ως ρουτίνα για να εντοπίζουν αν κάποιος ασθενής πάσχει από καρκίνο.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Η έρευνα είναι προκαταρκτική και το τεστ δεν είναι φτηνό. Ακόμα και αν διαγιγνώσκει τον καρκίνο πιθανόν θα εγείρει μεγάλες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των αποτελεσμάτων.

Ακόμα και έτσι, ένα γενετικό τεστ για καρκίνο θα είναι σημαντική πρόοδος, δήλωσαν ειδικοί. Ο Dr. Victor Velculescu, του Johns Hopkins Kimmel Cancer Center στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι αυτό θα αποτελέσει τρόπο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και αναφοράς του επιπέδου κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Το νέο τεστ είναι μοναδικό καθώς εξετάζει το αίμα για σημάδια του DNA που εξέρχονται από τα καρκινικά κύτταρα στο κυκλοφορικό όταν πεθαίνουν, εξήγησε ο Velculescu.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τεστ διέκρινε τις διαφορές σε 10 ασθενείς με καρκίνο μαστού ή παχέος εντέρου όταν συγκρίθηκε με 10 υγιείς ασθενείς. Η εξέταση δεν υπέδειξε λανθασμένα ότι κάποιος από τους υγιείς ασθενείς είχαν καρκίνο.

Ο Velculescu δήλωσε ότι ερευνούν όλο το γονιδίωμα και μπορούν να εφαρμόσουν την εξέταση σε οποιοδήποτε είδος καρκίνου ή εξατομικευμένο καρκίνο. Η εξέταση στοιχίζει χιλιάδες δολάρια αλλά ο Velculescu περιμένει ότι η τιμή τελικά θα μειωθεί.

Στο μέλλον, δήλωσε, η εξέταση θα πραγματοποιείται σε τακτικά διαστήματα και θα εντοπίζει τον καρκίνο χωρίς να χρειάζεται βιοψία. Ωστόσο το τεστ χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Υπάρχει μια πιθανή επιπλοκή. Αν το τεστ διαπιστώσει σημάδια καρκίνου τότε ποια θα είναι η συνέχεια; Εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη γνωστή ως εξέταση PSA αποτελεί πεδίο συζητήσεων επειδή ορισμένοι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε μη αναγκαία αγωγή.

Παρόλα αυτά, ο Dr. Otis Brawley, του American Cancer Society, δήλωσε ότι μπορεί να προβλέψει ότι ένα τέτοιο τεστ θα αποτελέσει μέρος ρουτίνας στην ιατρική αν και μπορεί να χρειαστούν 20 χρόνια ή περισσότερα για να φτάσουμε εκεί.

Σε ορισμένα περιστατικά, δήλωσε ο Brawley, οι γιατροί θα μπορούσαν δυνητικά να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το τεστ, για να αξιολογήσουν την έκταση του καρκίνου σε έναν ασθενή αντί να πραγματοποιήσουν βιοψία.

Για τώρα, ο Brawley δήλωσε ότι η εξέταση είναι ιδιαίτερα ακριβή και εξαιρετικά προκαταρκτική και πιθανόν απέχει αρκετά χρόνια πριν κάποιος μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι ηλικιωμένοι εξαπατώνται ευκολότερα


Ο εγκέφαλός τους δυσκολεύεται να «διαβάσει» ένα αναξιόπιστο πρόσωπο.

Την αιτία που οι ηλικιωμένοι πέφτουν πιο εύκολα θύματα εξαπάτησης βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες, που μελέτησαν με μηχανήματα απεικόνισης τον εγκέφαλό τους.

Το κλειδί φαίνεται πως βρίσκεται στο ότι ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων έχει μεγαλύτερη δυσκολία να «διαβάσει» το πρόσωπο ενός αναξιόπιστου και κακόβουλου ανθρώπου, με συνέπεια να μην χτυπά το σχετικό νευρωνικό «καμπανάκι» και έτσι να δείχνουν μεγαλύτερη ευπιστία στους γύρω τους. Παραμένει ακόμα ασαφές σε ποιο βαθμό κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν δεν υπάρχει οπτική επαφή, π.χ. στις περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA), με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Σέλεϊ Τέιλορ, αναφέρουν ότι η ικανότητα ενός ανθρώπου να αξιολογεί την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα και την εντιμότητα των άλλων, κοιτώντας τα μάτια και το στόμα τους, μειώνεται, όσο κανείς γερνάει. Αυτό συμβαίνει ιδίως μετά την ηλικία των 50, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες Δεν είναι καθόλου τυχαίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που ακόμα και 55χρονοι επαγγελματίες, έμπειροι οι ίδιοι στις επενδύσεις, πέφτουν θύματα οικονομικής απάτης.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με δύο ομάδες εθελοντών, μια με μέση ηλικία 23 ετών και μία με μέση ηλικία 69 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την αξιοπιστία μιας σειράς προσώπων από φωτογραφίες.

Η ομάδα των ηλικιωμένων συστηματικά αξιολογούσε τα καταφανώς αναξιόπιστα πρόσωπα ως πολύ πιο αξιόπιστα, ενώ οι νεότεροι ήταν πολύ πιο ακριβείς στις εκτιμήσεις τους. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι εμφάνιζαν μειωμένα «αντανακλαστικά», όσον αφορά την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και εντιμότητας κάποιου άλλου προσώπου.

Οι ερευνητές έκαναν ανάλογα πειράματα και με μια άλλη ομάδα εθελοντών, ενώ παράλληλα μελετούσαν τον εγκέφαλό τους με απεικονιστικές μεθόδους μέσω μαγνητικής λειτουργικής τομογραφίας. Οι νεότεροι εμφάνιζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που προειδοποιεί κάποιον ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ αντίθετα οι ηλικιωμένοι δεν έπαιρναν από τον εγκέφαλό τους τα ίδια -ή και καθόλου- προειδοποιητικά σήματα, σε περίπτωση που είχαν απέναντί τους κάποιον με αναξιόπιστο πρόσωπο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμβόλιο που λιώνει στο στόμα για όσους φοβούνται την ένεση


Ερευνητές από τη Βρετανία μελετούν νέο τρόπο χορήγησης.

Ευχάριστα νέα για όσους φοβούνται τις βελόνες και αποφεύγουν ακόμη και τα απαραίτητα εμβόλια εξαιτίας του φόβου τους. Δεν αποκλείεται στο κοντινό μέλλον ο εμβολιασμός τους να γίνεται με έναν τόσο απλό τρόπο όσο το πιπίλισμα μιας καραμέλας.

Οι ερευνητές μελετούν ένα νέο τρόπο χορήγησης εμβολίων απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος μέσω ενός υδατοδιαλυτού φιλμ που θα τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα. Η μέθοδος βασίζεται στη διαπίστωση των επιστημόνων ότι ορισμένα βακτήρια όπως ο Bacilus subtilis μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλές και σταθερό μέσο χορήγησης των εμβολίων στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Simon Cutting από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ο οποίος διεξάγει σχετικά πειράματα οι εναλλακτικές της βελόνας επιλογές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, περιλαμβάνουν ρινικά σπρέι, υγρά από το στόμα ή σε κάψουλα, καθώς και λεπτά φιλμ που λιώνουν στο στόμα σαν τις καραμέλες για δροσερή αναπνοή.

Όπως ο ίδιος εξηγεί οι σπόροι του Bacilus subtilis έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των μικροβιολόγων εδώ και πολλά χρόνια επειδή έχουν την ιδιότητα να επιβιώνουν επί μακρόν, ο κύκλος ζωής τους είναι πολύ απλός, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και θεωρούνται ιδανικά οχήματα για τη μεταφορά αντιγόνων που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...